Hindi beef – kulinářský paradox za bílého dne

Píšete vy…

Nepovažuji se za kulinářskou hvězdu, znalce či stvořitele, ale rozhodně mám rád experimenty a zdá se mi, že život je natolik krátký, že bychom ho neměli strávit pojídáním guláše s kolínky nebo párky s kaší. A daleko nejvíc mne vlastní výtvor potěší, když obsahuje nějaké skryté poselství nebo fór (byť i ehm… mírně suchý).

Není tomu dlouho, co jsem opět přistoupil jednoho večera k plotně „co že si to qwertosaurus zase dneska vymyslí za ptákovinu“. Mozkové buňky už po dlouhém dni v práci vykazovaly pokročilý level nedostatku bílkovin a hrozilo, že spáchají z podvýživové krize exodus. Proto jsem si rozmrazil jednomužnou dávku hovězího zadního, popadl závěj klasického žlutého kari a zapl speciální šéfkuchařské obvody.

Zutaten:
  • hovězí doměkka vařené, libové
  • kari
  • rajčátka
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • med
  • chilli pasta
  • olivový olej
Postup zvládne i středně pokročilé vohráblo kuchyňské, a proto: na oleji jsem vzpěnil cibulku a zázvor, po chvilce nasypal kari a ještě nechal smažit. Přidal jsem na nudličky nakrájené hovězí, rajčata, podusil. Jakmile bylo vše měkké mně po chuti, vytunil jsem řádnou dávkou kari (rozuměj cca půl hektaru), decentně posolil, ozvláštnil lžičkou (nebo dvěmi?) medu, podle stupně ohnivzdornosti použitého nádobí počastoval zvoleným množstvím chilli pasty a ..

.. už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Éééééé.. teď už jo!

Jako přílohu jsem zvolil zjednodušené khirčí, neboli rýži vařenou zároveň s čočkou v poměru 1:2 ve prospěch rýže. A co že z tohoto plyne? No plyne z toho ponaučení, že kuchyňské výmysly neznají hranic, ať už náboženských, zemězpytných či ingredienčních. Za půl hodinky už Qwerťák seděl s nosem v korytě, šalamounsky mňam mlask chrochtav „Muhehehehe… hinduisti přece krávy nejedí! Takový nesmysl!“

Qwerťákova indická kráva

Reklama

Komentáře

svižně napsané, hezky vypadající a přesně podle mé chuti – určitě vyzkouším!

vidím to jako d.f.h. svižnost nad svižnost! a hovězí ještě k tomu !!!! :) zatím držíte první příčku…

ad:

… už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Ne. Už jsme v Indii? Éééééé.. teď už jo!

LOLec jak brno :D

Skele napsane ale hovezi kari moc nemusim ( v UK jsem naprosto propadl kurecimu nebo zeleninovemu).Staci citit vuni z nejake indicke restaurace a okamzite zacinam slintat :).

Ta rýže s čočkou, to vaří i černoši v Karibiku, nejsou to Indové, nejbližší od nich jsou zřejmě na Trinidadu, ale na Svatým Vincentu a v Grenadinách to taky uměj – je to výborná věc. Asi na tom něco bude, jinak by se nejmenovali Západní Indie. To se Kryštof tehdy trochu sekl, ale ne vo moc…
A na počest mého přítele nám občas udělají i evropskou bramborovou kaši, resp. pyré.

Hovězí curry: Nevzpomínám si, že bych ho kdy v indických restauracích viděl. A že jsem jich už pár navštívil; nadto mě týdně strčí menu nějaké vyvařovny poštovním otvorem ve dveřích.
Indové (přesněji: Pakistánci a Bangladeši) obyčejně dělají curry kuřecí, jehněčí, mořské ráčky a zeleninové.
Mohlo by to být z ohledu na hinduisty, kteří krávy uctívají? Nevím.

Mimochodem, jejich menu bývají sáhodlouhá, ale když je jeden dekonstruuje, vidí, že jde o pouhou kombinaci několika málo základních omáček a nahoře uvedených přísad. Plus „okamžité obměny“ – např do curry vrazí kolečko ananasu z pixly a hned je z toho „Malay“. Tzv Chef's Special obyčejně bývá od každého z mas kousek. :-))

HOVĚZÍ BIRYANI = hmm, to se zde nevidí. Holt nějaké pražské extra-buřty. ;-)

ad hovězí:

něco od strýce gůgleho – http://www.hindu.com/…13140833.htm
:)

a ty kombinace mas a omáček a přiloh, dělají to i české podniky. nevím proč neseberou odvahu a nevypíšou ty možnost zvlášť, ať si to nakombinuje host sám. padesátistránkové jídelníčky nesnáším dobře…

prosím recept na tu rýži s čočkou, prosím
nebude čočka ještě tvrdá, když rýže bude už měkká? a má se čočka předem namočit?
díky

Vypadá to skvěle a určité to bude i skvěle chutnat.:)))
Rýže je basmati?
Dostala jsem dva 2kg balíčky báječné basmati rýže, tak že bych to prubla…

Souhlasím s pivli, že to zní dobře. Musel jsem si zagůglovat, cože to je ta kurkuma. Turmeric! Jó, pasuje tam.
Vylepšit by se to dalo tak leda použitím zeleninového vývaru místo vody. Také bych asi povolal směs Garam Masala, lžičku či dvě, aby dělala své kouzla ke konci vařby.

Basmati je u nás doma rýže č.1. A k tomuto pokrmu se báječně hodí.
Ale po nějakém čase i elegantní štíhlá Basmati zevšední a okouká se. Sáhnu proto i po jiných rýžích. Thai Fragrant – lepivější, ale příjemným způsobem. Španělská rýže na paellu – bytelná, těžká zrna nádherné chutě. Červená rýže z Camargue – trvá asi 40+ minut, než změkne. Má výraznou oříškovou chuť. Vařím jí zvlášť a pak míchám s rýží jinou.

Neuvedl jsem rýže na risotto – mám zde Carnaroli a Arborio, ale nějak tento pokrm opomíjím. Budu to muset napravit!

Co někdy kombinuji, zhruba půl na půl, je rýže a risoni. Těstovina, přetvařující se, že je rejže, že? Objevil jsem tuto kombinaci kdysi dávno v ňecku. Pasuje to nádherně k nějakému rustikálnímu mletému masu (jehněčí?) s rajčaty a zeleninou.

Ale to už jsme zase někde dost jinde… :-}

aby dělala své kouzla
aby dělala svá kouzla

Jednorožec: Do kouta klečet na hrachu. Nepředmočeném! :-((

Jednorožec: :)))))))) myslím, že Váš „češtin“ je excelentní, tak jaképak klečení na hrachu?Když už, zkuste předmočenou cizrnu, po slovensky cícer.Po anglicky tuším chicken peas?Bych si neutrhla ostudu.Ráda zapůjčím, od večera se máčí v obr míse, až dnes příjdu z práce, povařím, opražím, zasypu dobrým kořením a budeme chroustat.:)))))

Ryži také kombinuji.Tu červenou neznám, ale jinak střídáme basmati, Arborio, jasmínovou, lepivou, natural, divokou…
A čočku také -nejraději tu žlutou nebo červenou.Jsou hned měkké a báječně chutnají.Indickou čočkovou polévku zdobenou jogurtem a zeleným koriandrem milujeme.:))))

…tedy spíše chick-pea, nevím, jak se mi tam dostlo to kuře.Spíš by to měl být beran.Cizrna, cizrník beraní.Ojeje, teď jdu klečet na cizrnu já!!!:)))

to Pivli: Tu indickou čočkovou miluju, mňami. Mám, teda měla jsem recept od mého bývalého oblíbeného inda z Mnichova, ale než jsem na ni stačila vlítnout, tak jsem ten recept při svém asi 1006 stěhování asi ztratila či jinak zašantročila, šnýf šnýf :-(. prosím prosím smutně koukám o osvečený recepísek. Ď :-)

No tak jo, když to chcete risknout.:))))
Na ghí šoupnu nakrájenou červenou cibulku, někdy trošku česneku na plátky, osmahnu, přidám kvalitní curry koření, špetku římského kmínu, lupnu na to červenou nebo žlutou čočku, chvilku opékám.Pak zaliju vývarem(většinou mám na mrazáku do foroty kuřecí, ale z kostky stačí – i zeleninový)Povařím.někdy přidám třeba i rajčata z konzervy nebo passatu.To podle chuti.nebo kokosové mléko.Někdy přisladím hnědým cukrem, někdy kapku citronové či limetkové šťávy,někdy je chuť na ždibeček skořice…Dochutím – solí, ještě trošku curry.Vřelou polévku přeliji do misek, ozdobím jogurtem a posypu sekaným koriandrem.
Tak to by asi bylo vše, přemýšlím, co jsem vynechala, ale snad nic.Různě to obmněnuji- podle chuti a podle ingrediencí v lednici a špajzu.Snad bude chutnat i Vám.:)))) Doboru chuť přeji.

Ahoj, to je báječný, krásně nafocený!!
Moc si cením toho, že se tu objevují jídla vzdálenějších krajů.

Pojetí autorsky textové je super.
DotaZ: jak moc čeho? Obvykle to se zázvorem přeženu, a pak jde celé voňavé a krásné jídlo do pytle.
Děkuju!!

Vimaana1: jedu vždycky podle oka, takže na jednu porci jídel dávám čerstvého zázvoru asi tolik, kolik dá jeden stroužek česneku. Čajová lžička. Na měřící zařízení není času! Hrdinové umírají jako první!

Mám malou radu, jestli tedy mohu.Do jídla většinou nedávám zázvor celý, ale kousek si nastrouhám a pak vymačkám v dlani nad příslušnou pánví, hrncem…Pokrm pak zázvorem voní, ale není to přehnaně aromatické.:)
Velikost kousku je asi tak jako velký stroužek česneku.A když píšu velký, myslím tím velký.:)))))

Jojo, já věděla, že jsem něco vynechala!Mrkviššššku!A když už jsem u té zeleninky, dá se přidat i něco řapíkatého celeru.
Skleróza útočí.Chichi.

No holky, a to právě je ten můj problém, nad 4 ingredience to po paměti neudělám a vždycky něco zapomenu. Dokonce i tak základní věc, jako osolit vodu na špagety. Tak pozor.
Mrkvišššška, když se zapomene přidat, se dá schroustat k tévé, tývý, telé, tivú, jak je komu libo. Ta mně trápí fakt jako poslední, protože když už nic v lednici není, tak ona to jistí jako zástupce sladkého, svěžího, dlouho chroupajícího snacku.

Ještě jsem nenapsala do seznamu televizí tilfáz – to je arabsky, abychom to měli komplet. Na mrkvi to nic nemění.

Jen pro úplnost: Angláni doma spíš používají telly. Výraz je i ve slovnících. Někdy také box. Poněkud přehlíživě, jak se na „bednu“ sluší a patří.

Recept na čočkovou polévku je OK. Je dostatečně pružný, aby dovedl zahrnout „variace na théma“. Zapomene-li se mrkeff, nic se nestane – jen pak raději nevycházet po setmění do ulic. ;-)

Není-li ghí, dobrý oliváč to zastane. Česněk by ale v žádném případě neměl chybět, ten tam zkrátka a dobře muší bejt!!


Apu: „Dobrá kari rýže, Ghandi dík za dary spíže.“
Marge: „Je to opravdu lahodné, co je to?“
Mandžula: „Cizrna, čočka a rýže.“
Marge: „A co je tohle?“
Mandžula: „Cizrna a čočka.“

Apu: „Zkus to s rýží!“

Jednorožec: pravda, s tím česnekem.V podstatě je to tak, že ho dávám vždy.:)))
Napsala jsem variantu pro ty, kteří česnek mnoho nemilují.
U nás se česnek, cibule a pórek nedávají pouze do bábovky.A i tam se mi cuká ruka, šoupnout tam aspoň stroužeček.:)))))))
Máslo někdy přepustím, když je čas, ale většinou je ideální varianta čutčut olivového oleje a čutčut másla.:))))

Qwerty: :-))))

Komentáře jsou uzavřeny.