Ale kampak? Pro husu!

Pokud si odškrtávám správně, máme tu již šestý ročník kampaně na podporu zvýšené spotřeby mladých českých vín. Miliony litrů konkurenceschopného moku, stovky koštů a degustačních menu. Milý svatý Martine, na koně tryskem, kreditku s sebou! ;)

Buď se mi to zdá, nebo jsou letos v restauracích svatomartinská menu vidět ještě lépe než loni. Dal jsem do kupy přehled zajímavých menuček v Praze a v Brně podle Scuku. Určitě se ale nenechte usměrňovat a vyražte i v blízkém okolí nebo podle seznamu svatomartinských akcí tutaj.

Scuk.cz — Mapujeme dobroty

Sám ještě nevím, kam přesně zacílím, určitě si ale smlsnu na něčem z následujícího seznamu:

Brnéčko

  • Brabander – nafintěné variace po „Brabanderovsku“ a čirý kaldoun (sic!) (menu)
  • Hansen – paštika, kaldoun a pomalu pečená husa. První Sv. Martin v Hansenu! (menu)
  • Šelepka – příjemné a hospodsky jednoduché (menu)
  • U Kastelána – tady nemusíte čekat na 11., husičkové menu mají už od minulého týdne (menu)

Praha

  • Bio Zahrada – Rachadovy šouleťárny a jiné vylomeniny v kombinaci s naturálními víny (menu, více i na Souku)
  • Café Imperial – menu na webu zatím není, ale ve čtvrtek a o víkendu prý husa nebude chybět
  • Café Lounge – i kavárna roku zařadila husu na svou týdenní kartu (menu)
  • La Rotonde – zatím jen krypticky hotelové, ale prý bude (menu)
  • Lví Dvůr – játra a husy v několika podobách včetně drůbků (menu)
  • Mlýnec – pěkné a moderní pětichodové menu (menu)
  • Na Kopci – postrach smíchovských kopců, pravděpodobnost plného obsazení velmi vysoká obsazeno! (menu)
  • Prosecco – celá pečená husička až z Polska v rodinném balení (menu)
  • U Koně – echt české a echt těžké menu podle Sapíka (menu)

Máte už letos vybráno a půjdete vůbec ven? Kam? Spíše za vínem nebo hlavně za jídlem? Všechny husomilné recepty na čtvrtek sem! ;)

Reklama

Komentáře

Husu jsem chtela letos poprve zkusit upect doma, ale nakonec jedeme na relaxacne-gastronomicky vylet do Plzne, tak kdyby nekdo vedel, kam tam na ni, tak sem s tipem :-)… Svatomartinske vino si ujit nenecham a jeste si tu musim postezovat – v ulici, kam jsme se nove nastehovali je vinoteka. Bezva, rikala jsem si, budu chodit pro vino v backorach… Ale nebudu – maji Svatomartinske uz od minuleho tydne a tak me tim vytocili, ze se radsi obuju a pujdu jinam…

Čočkův BioJarmark – kopíruju z facebooku, vlastní zkušenost nemám. V Brně.
Tak další husy krmené obilím a travou se k nám chystají v pátek-čili už můžete psát! Všem, komu již husa přistála, navrhujeme, aby si husu připravili nejpozději ve čtvrtek na Martina (trvanlivost čerstvých hus v řádně vychlazné lednici je prý max 6 dnů) a na pátek si objednali další. Ptáčci ypadají krásně a nebudou..)
objednavky@biojarmark.org

Uá, husička!! Máme objednanou domácí, na trzích jsem se seznámila s paní zelinářkou, která navíc nabízí i ptactvo. Kachnička minule byla skvělá, věřím, že i husa bude. V pátek pro ni manžel dojede, takže do retaurace asi nebude třeba vyrážet za husou :)

Jinak, doma husu ani kachnu asi mít nebudeme, pro dva se to nevyplatí (dcera je vegetariánka a syn už bydlí jinde), pro víno si ale určitě dojdeme k Sýkorům, měli jsme jejich loňské a bylo moc dobré. Viz: http://vinosykora.cz/ – a při pohledu na jejich stránky vidím, že na víkend taky něco chystají.

Husi menu, ktere bude urcite stat zato, maji i v La Bouchee a U Bileho Beranka! Ten brnensky seznam jste trochu podcenili :)

Jak to tak čtu, taky jsem dostal chuť, ale na doma pečenou :-) Nějaký tip, kde sehnat dobrou husu v Praze? Nebo je už pozdě?

Včera jsem si objednala „farmářskou“ husu po mailu na trhu na Náplavce, ale je fakt, že až na 20. listopadu.

Protože jsme nenažraní, obvykle kombinujeme svatomartinskou husu podávanou na nějaké akci se svatomartinskou husou pečenou doma nejbližší vhodný víkend. A hned potom se těšíme na blížící se vánoční husu svatoštěpánskou.

Akce vybíráme různě, letos zvítězily husí hody v Penzionu v polích, ačkoli na stránkách se o nich mnoho nedočtete.

Na doma máme dobrou zkušenost s husou ze strašnického řeznictví Stanislav Branžovský.

21 : tam chodím nakupovat už poměrně dlouho, zkušenost stejná.
19 : měla jsem teď o víkendu kachnu a byla naprosto skvělá! Pak napište, jaká byla husička :-)

Zdravím přítomné. Existuje nějaká možnost pro člověka, co chce posedět jen s přáteli u svatom. vína? Nehledám žádnou vysokou gastronomii. Nějaká pěkná vinárnička (Praha) by byla fajn. :)

Dnes lehce před polednem jsem zašla na chvilku k Rachadovi do Bio-zahrady. Fajn jsme popovídali a ochutnala jsem kiške s tataráčkem z červené řepy a macesem. Škoda, že nebylo více času, všechno bylo úžasné :-) Ale nic jiného jsem vlastně ani nečekala :-)

http://mlsnakocka.blog.cz/…/neco-na-zub#…

Tak jsem právě dovytelefonovala převzetí „naší“ husy:) Pro 18., 20. David Slížek, Eliška – od paní, která má pro nás husu, se už teď koupit bohužel nedá, vše je rozebrané, objednávala jsem ji někdy v září.

Tak si doma sedíme a v klídku, po oslavě synkova svátku, popíjíme letošní Svatomartinské – Svatovavřinecké- rosé – vinařství Mitoma. Je skvělé a těším se na zítřejší Veltlínské červené. A v sobotu bude husa – české podzimní tradice miluji!

Doporučuju Magickou zahradu, včera jsme tam měli naprosto dokonalou husu, protě úžasný!!!

Dnes jsem byl na kopci a byl jsem velmi potesen kdyz stale nabizeli svatomartinske menu.
Vrele doporucuji.

Letos jde na trh rekordních 1,75 milionu lahví svatomartinského, burčáku se také letos prodalo víc než loni, sklepy vinařství jsou stále plné a to vše v roce který je nejhorší za celá destiletí. A v obchodech si k tomu koupíte maďarskou husu krmenou čínskýma granulema. Tož na zdraví!

Zdravím Vás, v Železných horách, kde bydlíme, běhají ve volném chovu naše landéské husy a daří se jim skvěle. Máme čtyři, jedna je zamluvená a tři půjdou ještě tento týden do mrazáku. Uvažujeme vzhledem k velkému pozemku a jejich apetitu na volné pastvě, že jich koupíme víc. Třeba třicet. Chtěla bych se zeptat: měli by gurmáni v Praze zájem?

mluví se tady o svatomartinském víně, jako kdyby to byl nějaký Cristal z 65tého. Ještě deset let zpět se s tím krmily prasata a dobytek a dnes je to vynikající víno. Jen jestli to není nějaká masírka a haló efekt od vinařů:-) Zkuste si schválně svatomartinské srovnat s nějakým jiným mladým vínem a uvidíte, že to oproti ostatním a mnohdy i levnějším vínům to zase taková paráda není

I had a dream to start my company, however I didn't have got enough amount of money to do it. Thank heaven my friend suggested to utilize the loans. So I used the bank loan and made real my old dream.

Komentáře jsou uzavřeny.