Zimní polívka

Co musí splňovat? Já mám určitě na seznamu začouzenou hladinu, zvýšené gravitační pole a hutnou dostředivost.

Směs luštěnin a obilovin z titulky jsem si odnesl po víkendovém impulzivním nákupu v Sapori Italiani. Buď mám málo bílkovin nebo mě dostaly ty barvy. Když se to vysype na stůl, je to prostě nádhera. Taky mě nějakým podivným způsobem uklidňuje to, že už to za mě někdo sesypal do jednoho pytlíku.

Hned od začátku máte asi deset různých vrstev chutí, které nemáte šanci rozmotat. A spíše naopak, je to výzva, další přidávat. Luštěninám často stačí málo. Nějaká ta kořenová zelenina, trocha uzeného, česnek a majoránka. Vrstvit se dá ale neomezeně hluboko.

Paleta umami

Na fotku jsem poschraňoval pár špeků, které do polévky dávám já. Všechny je spojuje to, že jsou bezmasé a že do jakékoliv hutnější polévky přidají extra hloubku v chuti.

Černé prkénko je kus řasy kombu, přirozený zdroj umami (a glutamátu). Vpravo ve skleničce světlá sojovka usukuchi (víc slaná, ale jemnější v chuti). Cihlička dole je tvrdá kůrka z parmezánu, jinak známá jako zabiják z minestrone. Sušené houby vpravo jsou možná k luštěninám netradiční, ale jejich chuťová stopa v polévce dělá divy.

Mohl by tu být ještě kus slaniny, vepřová kůžička nebo sklenice s vývarem. Ale to už bychom byli u masa, a to nemusíme. Stejně tak by tam mohl být malý bouquet garni s bobkovým listem, stonky petržele a tymiánem.

Recept

Čili vysvětlení, jak to celé do sebe zapadá. Suroviny schválně přeskakuji a spoléhám na to, že máte alespoň ten luštěninový základ, trochu kořenové zeleniny a něco z umami palety.

Nejprve je potřeba luštěniny namočit. Buď podle návodu, nebo když máte podobnou směs, stačí jedna či dvě hodiny předem ve vlažné vodě. Vrásnění a bobtnání je všudypřítomné.

Mezitím si připravíte základ z kořenové zeleniny — cibuli, mrkev, petržel a celer v rovných dílech a na jemné kostičky. Zhruba jednu třetinu k množství luštěnin a obilovin. Na hluboké pánvi nebo v kastrolu si rozehřejte olej a kořenovou zeleninu na něm nechte lehce zezlátnout. Pokud chcete použít vývar, zalijte vývarem nebo jenom přidejte luštěniny a zalijte vodou.

Přiveďte k varu a nechte alespoň půl hodiny vařit. Pokud se na povrchu tvoří pěna, sbírejte ji. Poté přidejte malý kousek řasy kombu (doporučená dávka je 1g/osobu za den), hrstku sušených hub a kůrku z parmezánu, ze které jste odsekli svrchní tvrdou vrstvu.

Usukuchi a ochucení solí budete řešit až ke konci. Jinak je to už autopilot a vaříte jednoduše doměkka. Nelekejte se ztráty barev. Udrží se jen u červených, černých a bílých fazolí. Pokud máte směs, nemusíte polévku zahušťovat. Postarají se o to obilniny a luštěniny s kratší dobou tepelné úpravy.

A co Pišta?

Správně! Ještě nám tu něco schází. Před podáváním je potřeba polévku lehce oživit. U nás se často používá třený česnek a majoránka. V polévkách na jihu to zas může být pistou s česnekem, olivovým olejem a bazalkou. Obojí funguje skvěle, ale nemusíte je mít za každou cenu. I pár kapek aromatického dýňového oleje na talíři dokáže divy. Pak už stačí jen krajíc obyčejného chleba a je vymalováno.

Doufám, že jsem vás rozvolněnou vyprávěnkou v podobě receptu moc nerozhodil. Nemusíte mít vůbec všechny zmíněné suroviny. Stačí se zastavit do lahůdek nebo do krámku se zdravou výživou pro směs v pytlíku a můžete se na zimní polívku vrhnout taky. Kolik vrstev přidáte, nechám na vás… ;)

Zkusili jste si kliknout do obrázku? Co všechno a kolik tam toho vlastně je? Obal se seznamem jsem samozřejmě poctivě vyhodil.

Vyzkoušejte další recepty

Reklama

Komentáře

Titulní fotka je naprosto úžasná :-) Krásný barvičky.

Mňam luštěniny, tuhle zimu ujíždím na úplně jednoduchý základní čočkovce s uzeným tofu (-: Ale ty barvičky maj něco do sebe, to zas jo.

Já zas ujíždím na čočkovém salátu,nic složitého,balsimkovo-medovo-horčično-olejová zálivka to jistí :-) Mňam!:)

Júúú to je krása barevná, hned bych si takovou polívku dala – napočítala jsem 7 druhů fazolí, 1 hrách, 2 druhy čočky + kroupy.
A to mi nakonec připomíná, že mám ve skříni taky luštěninovou směs (s krásným názvem Ó má hladové já :-)), asi bude brzo k večeři.

Pane Cuketko, a ted uz jen restauraci, kde bychom to mohli ochutnat… :( neni caaaas :o( a tohle je vcetne zajistovani surovin na 4–5 hodin, ktere se proste nikde ne a ne objevit…

Tak oprava – 3 druhy čočky (hnědozelenou neloupanou, loupanou červenou a teď ještě vidím nějakou drobnější červenohnědou neloupanou). Úú, to je šílený mix, ale vypadá chutně ;-)

To vypadá krásně! Asi sesypu zásoby ve špajzu do jednoho pytlíčku a bude to podobně barevné :o)

↪ 6 KatyX: jj počty zrhuba sedí, jen dodám, že ty kroupy jsou tam taky ve dvou verzích (jedna byla z obalu určo farro a druhá ječmen?). z fazolí je ta malinká zelená s bílým očkem mungo .)

↪ 5 Jakub K.: tož neblbněté ;)) luštěninovou směs na polívku mají snad v každém druhém krámě a kořenovou zeleninu doma snad máte taky ne? nedělejte z obyčejného vaření vědu – recept je velmi volný, můžete z něj nabrat, co chcete – i se základem – směs, kořenovka, česnek, majoránka uděláte fajn polívku. celková příprava do 25 minut, zbytek jen čekání na vaření

Miluju luštěniny a ještě víc miluju umami! A kde je kruciš foto hotové polífky? Na dochucení bych zkusila i sezamový olej, když je tam kombu. A zrovna dneska jsem vyráběla Oyakodon a vykašlala jsem se na Miso Shiro a jak teď toho lituji!

podobnou barevnou smes nam dava babicka… ze svych vypestovanych lustenin, uplne si ji zavidim (a mam hned lepsi pocit z chvil stravenych vyloupavanim fazule:-)

Podobné polífky mám strašně moc ráda a moc mi chutnají ty od firmy Hopi. Provařit v polívce i tvrdou kůrku od parmezánu by mě v životě nenapadlo, do teď jsem to vždycky vyhazovalo, ale teď už to bude jinak :-)
Luštěniny bodujou! jdu si aspoň nabrat talíř husté domácí bramboračky, když jste mě tak navnadil na polívkovou vlnu :-)

Tahle směs je opravdu bezva. Dvakrát jsem nakupovala ve stejném obchodě, jak píšete. Jinak si směs vozím z Itálie – v oddělení zeleniny jsou regály s tolika druhy různě míchaných luštěnin, až oči přecházejí :-) V zimě má prostě spousta lidí podobné chutě :-)) Já to zkusila s masem :-)
http://mlsnakocka.blog.cz/…nova-polevka
P.

Nádherná.. já jdu teda do fazolačky z velkých bílých s hodně uzeným a klobáskou…nuda ale dobrá :-)

My máme rodinou fazulajdu s vepřovým kolenem…mňamka, ale už jsem ji cca před měsícem vařila…
takhle krásně barevná polívčička mě ale moc láká…jen s tou řasou a parmezánem jsem na štíru:) díky za tip

Ta barevnost je moc pěkná. Luštěniny jsou fajn ve všech podobách. Pro mě zvláštní a inovativní spojení parmezán, kombu, sojovka…ale proč ne, zkusím.

No, my doma děláme fazolovou z pinto fazolí, uzeného kolene a sušených švestek. Recept od babičky ze Slovenska.

Tak jsem se dočetl, že řasa kombu napomáhá rychlejšímu uvaření a lepšímu trávení luštěnin. Tak to je to :)

14: Tak mě napadá, kde se dají sehnat velké bílé bo i tmavé ? Zatím jsem velmi lehce pátral v různých hyper-super ale nikaj nič…?

Mé osmnáctileté dítě se rozhodlo přestat jíst maso, tož jsme se jako rodina na čas přidali a podobnou polífku už nějaký ten týden vaříme. Jen řasy ještě nebyly. A luštěninková směska na fotce vypadá báječně.
Z jiného soudku – pane Cuketko, můžete mi prosím poradit, jak a do čeho používáte sladký rýžový ocet? Děkuji za radu!

21: Skoro bych si tipla, že o bude něco ve stylu polévky Móra Jókaie a už jsem taky zvědavá na recept.

↪ 21 aji: Není tajný;-)
V postatě je to jednoduché. Dáme vařit uzené koleno, když je poloměkké, přidáme předem namočené strakaté fazole, bobkový list, celé stružky česneku a celý pepř. Vaříme do měkka, tak v polovině vaření přidáme sušené švestky. Pak vylovíme koleno, ideálně obereme maso zpátky do polévky (ale taky si ho můžeme schovat na jindy), polévku trošku zahustíme tmavší jíškou, provaříme, dochutíme solí, pepřem a octem. Tohle je původní recept, já jen přidávám saturejku. Dávkování nevím, tak nějak na jedno koleno tak tři hrsti fazolí v suchém stavu, možno i víc, česneku podle chuti 5–6 stroužků, švestek hrst.
Pochopitelně je polévka lepší až druhý den, ale to bychom museli mít ledničku v sejfu.

↪ 22 aida:Móra Jókaie? Tak to vážně netuším, babička již není mezi námi, ale v rodině se tradovalo, že měla maďarské kořeny.

Nádherná palet barev. Rádi baštíme polévku z červené čočky , bílých fazolí a cizrny, řapíkatého celeru, mrkve, římský kmín a zauzená sul Maldon.U Pana Řezníka Kšány nakoupíme super maso na uzené a pustíme se do toho. Udíme si sami pěkně kvalitním dřevem, žádná chemie ani na nakládání. Pěkně jenom sůl a česnek. Na Vánoce se krajem line báječná vůně. Co nesníme „zasyrova“ přidáváme právě do takové polévky. Navrch přijdou mladé klíčky ředkvičkyJe silná a vynikající. Po lyžovačce úplné pohlazení do bříška.

Zcela OT – sim, sim, smutně koukám – už od rána mi tady visí komentář ke schválení, není v něm nic závadného, jen 2 odkazy na recept na polévku Jókai, třeba b mohly někoho zaujmout.

U nás minulý týden výborně dopadl pokus podle Joanne Weir (From Tapaz to Meze) – jehněčí polévka s čočkou, římským kmínem, citronem a spoustou koriandru (nebo nouzově plocholisté petrželky). Vaří se několik hodin, ale stálo to za to:) Jinak už stálicí je u nás česnečka z červené čočky z Šárčiných stránek, asi nejrychlejší polévka na světě.

Parmesánek do polívčičky? To by mě nikdy nenapadlo, ale určitě to bylo dobrý :) Hlavně ty houby s čímokliv v polívce je jako symfonie.

↪ 25 aida: Moc děkuju za odkazy!!! A jaké trable jste s nimi měla!! No toto? ;-))

31: On to psal pán blogu výš – jak je víc než jeden odkaz, neprojde to.
Jinak, pokud by se Vám chtělo, vyzkoušejte to, vážně je to dobré. My měli vloni takového něco jako prodloužený víkend (bylo to kombinováno se závody) v Šamoríně (který je celý více méně maďarský), na tu polévku jsme narazili náhodou, předtím jsme ji neznali. Pak jsme si ji dávali pořád, snad 4–5× za tu dobu, místo jiného jídla. Jen ty fazole v ní jsou takové ty veliké bílé.

Mňamky mňamky, to já ráda. Měla jsem výbornou směs z Country life nebo tak něčeho, strašně dobré bylo vyklopit do toho ještě konzervu rajčat… A hódně zeleninky, ano, ale ačkoliv byly luštěniny pečlivě zavřené, prožrali je moli. Stalo se mi to už aj u mouky, kterou jsem koupila, přesypala do staré skleněné zavařovačky, asi za měsíc ji potřebovala a nahoře dva umřetí moli (vzhledem k tomu, že nemohli vyletět, nemohli ani vletět, takže tam museli být už z obchodu, sklinky vždycky pečlivě vymývám). Minule se mi povedlo koupit za třicet kaček červenou čočku, zkusím polévečku s dobroučkým thajským červeným karí, co se na mě směje v ledničce.
Jo a můj zahušťovací fígl, páč jíšku moc nemusím – sypu obyč ovesné vločky. Minule do gulášovky, do houbovky. Je to fakt super, krásně se rozvaří… Já je vůbec cpu do všeho, včetně buchet a muffinů, jsem na ně ujetá;-)

taky jsme podobnou polívku vařili ze směsi luštěnin „ó mé hladové já“…

Doma zahušťujeme záklechtkou nebo chlebem podle typu polévky, na vandrech, kde jsme byli obzvláště „ó hladoví my“ jsme sypali do polévek instantní bramborovou kaši.
jednou jsme takhle vařili ve Skotsku na autobusové zastávce (protože zrovna lilo jako vždycky:) a nějaký Francouzky se hodně divily, co je to za alchymii…

„a kůrku z parmezánu, ze které jste odsekli svrchní tvrdou vrstvu“…prominte ale tuto vetu moc nechapu.Na konci parmazanu byva preci jedna tvrda cast,mam tedy odseknout jenom ten uplny konec?

↪ 35 Mirek: jak vidíte ten kousek „kůrky“ parmezánu na fotce, tak se jedná tu nejsvrchnější vrstvu s vytaveným nápisem (vrstva cca 1–2mm). nic špatného s ní není, jen je to při skladování v lednici největší lapač pachů – proto s ní pryč ;)

Komentáře jsou uzavřeny.