Provensálská soutěž s Provence Nature

Partner blogu

Představení únorového partnera blogu Provence Nature je už pomalu v druhé půlce. A pokud jste nestačili vyzkoušet speciální cukeťácký balíček na ochutnávku, máme pro vás ještě jedno pokušení — receptovou soutěž o ceny!

Jak se bude soutěžit?

Dlouho už jsme tady neměli pořádnou receptovou soutěž, a tak to musím napravit. Zadání je jednoduché — pošlete nám recept, který vychází ze surovin blízkých Provence. Výhodou je blízkost k francouzské kuchyni a vhodný obrazový materiál. Podmínkou je ale zařazení alespoň jedné suroviny, kterou můžete vybrat přímo v nabídce Provence Nature. Pět nejzajímavějších nebo nejlépe zpracovaných receptů odměníme cenami z nabídky partnera! ;)

Co můžete vyhrát?

Cenu vyhraje pět nejlepších receptů, které vybere zástupce přímo z Provence Nature. Těšit se můžete na následující lahůdky:

Kam recepty posílat?

Máte dvě možnosti:

Pravidla soutěže

  • soutěžit budete moci od 16. února do 6. března
  • výsledky budou vyhlášeny nejpozději 15. března
  • soutěžní příspěvek musí obsahovat recept s alespoň jednou ingrediencí z Provence
  • každý soutěžící se může zúčastnit pouze jednou
  • pět výherců vybere zástupce Provence Nature podle kvality příspěvků
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

Všechno jasné? Tak do toho. Komentáře a Facebook Provence Nature číhá jenom na vás… ;)

Reklama

Komentáře

Jasně že moje recepty vyhrají.Ale olivy nejím,olivový olej používám italský,bonbony mám zakázané a růžové raději z lahve.Tak co bych se namáhal.Nick

Podmínkou je ale zařazení alespoň jedné suroviny, kterou můžete vybrat přímo v nabídce Provence Nature… to staci olivovy olej, ne? :)

↪ 3 Yenn: nechám na vás ;) recept určo projde, ale při výběru vítězů se bude přihlížet i k blízkosti k místní kuchyni! ,)

Chjo, jsem si chtěla objednat cukeťácký balíček, ale musím opět ostrouhat, protože holt Morava je asi pro speciality z Provence moc odlehlá :-(
Nezbývá doufat, že se na mě třeba náhodou usměje štěstí, ale silně o tom pochybuju, když žiju v tak zapadlých končinách jako je Olomoucký kraj. Ach jo …

↪ 6 Mary53: Jé, ty vypadají skvěle, až bude u tchyně na zahrádce kvést levandule, asi jí něco očesám a sušenky vyzkouším! Jen bych se chtěla zeptat na ten čas přípravy, ty dvě hodiny se mi zdají strašně moc, když je v pracovním postupu jen naspáno smísit suroviny v hladké těsto …

↪ 5 Madla: dal jsem vědět do Provence Nature a určitě dají vědět ;)

↪ 6 Mary53: paráda! díky za první soutěžní recept – levandulové sušenky jasně vedou ;)

↪ 5 Madla: K nám na Plzeňsko dodávají (vozí Česká pošta), tak myslím, že snad i na Moravu…???

Milá paní Madlo,
odesíláme balíčky nejen na Moravu, ale po domluvě i na Slovensko prostřednictvím České Pošty a velmi brzy i PPL. Objednávky se k nám dostávají z různých koutů republiky a žádnou část nevynecháváme, ba naopak. Pokud chcete využít cukeťáckého balíčku, můžete využít našeho e-shopu. S jistotou dojde balíček i na Moravu :-)

↪ 11 Provence Nature: Při objednávce mě totiž zmátlo, že se mi v rozbalovací lištičce ukázala jako místo doručení jen Praha a a Středočeský kraj. Takže veliká omluva a moc se těším na balíček!

Rajčatová omáčka s lilkem

1 lilek
1 šalotka
1 řapík celeru
česnek (dle chuti)
1 konzervovaná rajčata
rajčatová passata
trocha vývaru nebo vody na podlití
olivový olej
provensálské koření
sůl
tmavý cukr
čerstvá bazalka (dovnitř i na ozdobu)
parmazán

Dáme vařit vodu na těstoviny – nejlépe špagety, ale nechejme si svobodu na vlastní výběr.
Lilek necháme vypotit a nakrájíme na kostky, které osmahneme v hlubší pánvi. Postupně přidáme nakrájený, oloupaný celerový řapík , nadrobno nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Po lehkém osmahnutí cibule a česneku (pozor – nespálit!) zasypeme trochou tmavého cukru a necháme lehce zkaramelizovat. Před přidáním konzervy rajčat a passaty přisypeme provensálské koření (krásně rozvoní). Osolíme, rozředíme trochou vývaru (nemáme-li, stačí voda) necháme krátce provařit a podáváme s těstovinami, posypané parmezánem a bazalkou.

Njelepsi levandulove susenky

2,5 dcl hl.mouky, 100g masla (nechat zmeknout), 1 dcl krupic.cukru, 1 caj.lzicka vanilk.cukru, 1/4 caj.lzicky soli (v susenkach jeji chut vynikne, proto doporucuji kvalitni sul, treba s rakytnikem), 1 polevkova lzice levandulovych kvetu

Postup: Vyslehejte maslo a vsechen cukr. Smichejte suche ingredience s levandul.kvety a pridejte k vyslehanemu maslovemu kremu. Vypracujte testo. Vytvarujte male kulicky a pokladejte na pecici papir. Pecte uprostred trouby asi 15–20 min na 150g.

Jsou bozske ke kave nebo k caji, vetsinou ale okamzite zmizi, proto doporucuji upect vetsi davku, pokud cekate hosty.

Pecu je i jako vanocni pecivo, miluji, jak se v nich rozvine chut kazde z ingredienci – uzasna ‚comforting‘ chut masla, levandule, vanilka i ochucena sul, proste dokonala harmonie.

Stále ještě chořím, takže na vyváření nejsou a hnedtak nebudou síly, ale aspoň jsem se cestou z nemocnice zastavila v obchůdku a udělala si radost, moc to potřebuju. Báječné salátové bylinky (jedny jsem vzala navíc, jako dárek) v krásných plechových dózách, kaštanová marmeláda, hrubozrnná hořčice, pistou a olivy. Paráda!

Obchod Provence Nature na Smíchově jsem navštívila a zkusím sem shrnout dojmy: zajímavý sortiment, celkem přijatelné ceny (místy i dost příjemné, třeba marmelády k sýrům téhož druhu prodává Moje kredenc tuším za 125 Kč, tady jsou za 80 Kč), paní prodavačka ochotná a nabídla dost věcí k ochutnání…
Mínusy? Měli by lépe vyřešit balení nákupu. Když vám láhev vína a skleničky s marmeládami jen tak „nasypou“ do igelitové tašky základní model, máte cestou domů obavy, jak to dopadne. Prosím alespoň tu láhev do papíru! Já vím, je to možná neekologické, ale potřebné. A pokud by si nechali vyrobit nějakou zajímavou papírovou tašku s motivy a la Provence, klidně si připlatím a použiji ji rovnou jako „dárkové balení“. Nebo látkovou, kdyby se povedla, budu jim vesele dělat propagaci po Praze a okolí. (Normálně v kabelce tahám složenou látkovou tašku, ale už byla plná.)

20. : děkuji. :-)
Snad bude lépe. Zatím to sice nevypadá, ale ono to půjde. Pomalu, ale půjde.
Každopádně mám doma další dobrůtky z Provence Nature, tentokrát z cukeťáckého balíčku. Použiji je většinou jako dárky.
S obchůdkem jsem moc spokojená, je to tam velmi pěkné, paní prodavačka milá a ochotná. Objednávka balíčku proběhla bleskurychle. S taškami problém nemám, ale byl by to určitě pěkný bonus. :-)
Jo a doporučuji tu kaštanovou marmeládu na jogurt, nejlépe řecký!

Hm, chtěla jsem reagovat se šipečkou na konkrétní dotaz, ale ač jsem přihlášená, nebylo nač kliknout a to jsem podrobně studovala instruktážní obrázek. :-)

↪ 21 Molie: Děkujeme Vám za komentář. Plně s Vámi souhlasíme, výroba kvalitních papírových tašek se nám protáhla, ale v nejbližší době budou k dispozici ve třech velikostech. Doufáme, že i v tomto ohledu budete do budoucna spokojená.

↪ 23 Pivli: Ona je ta šipečka skoro neviditelná, dokud se na ní nenajede myší, potom ztmavne a je hned líp vidět.

↪ 25 Kytka: už ji vidíííím. Tedy neviděla jsem, ale objevilo se mi hlášení, reagovat na tento komentář. Díky! Já čučela po šipce .

Tak jsem posbírala odvahu a chuť a připojuji se do soutěže. Ačkoli jako „cukrářka“ začátečník, tak přesto dezertík přímo z jihu. Kde se jaro už usadilo :-)
tak zde: http://uvarim.blogspot.com/…y-zivot.html
snad je to vhodná forma (i ke stažení)

Já to mám do jejich kamenného obchůdku dost z ruky (Morava je Morava, no :-)), ale udělala jsem si aspoň radost cukeťáckým balíčkem, který mě úplně dostal. Báječná marmeládka, exkluzivní kachní paštika se zeleným pepřem, olivy, černé olivy, které chutnají opravdu olivy a jako dáreček jsem dostali šest báječných cukrářských pišktoů. Nešizené, jejmné, v ústech se rozplývající, se sladkou cukrovou krustičkou na povrchu. Musela jsem se dlouho ovládat, abych si je neuchrtila všechny pro sebe :-)
Prostě ve mě mají Provence natur naprosot spokojeného zákazníka. Škoda, že nemají pobočku kamenného obchodu např. v Olomoci.

↪ 28 Madla: jj, piškotky jsem také dostala. Moc dobré byly. Mám to teď s jídlem všelijak, ale tohle fakt můžu! :-)

↪ 28 Madla: To já dostala vynikající kokosky, doma jsme o ně poprali:-) Už to byl druhý balíček a opět jsem byla úplně spokojená. Objednávala jsem koření v úžasných plechovkách, bylinkový čaj v látkových(!) sáčcích, který si teď dávám na konci dne za odměnu, pár litrů vína a několik kousků vysoce návykových bonbónů. Opět jsem ocenila vynikající komunikaci s e-shopem, vždycky ocením, pokud mi neodpovídá pouze robot.

Já jsem tam taky asi před třemi týdna zašla, obchod je opravdu moc fajn a paní prodavačka byla moc milá, nakoupila jsem pár věcí jako dárek (menší lahvičku olivového oleje, paštiku a marmeládku k sýru) a pro sebe hrubou mořskou sůl v krásné plechové krabičce a ještě jsem neodolala další krásné plechové krabici právě s tím čajem v látkových pytlíčcích, zelený s mátou.

Vepřová pečeně v krustě a la Provence

750 g vykostěné vepřové pečeně
Provence d'Antan Persillade
1 ks vejce
2 lžíce citr.štávy
3–4 lžíce jemné strouhanky
špetka soli a pepře
kapka olivového oleje
25 g másla
20 g hladké mouky

Postup:
Maso osolte a nechte chvíli odležet. Vejce rozmíchejte s bylinkami, citrónovou štávou, solí a pepřem, zahustěte strouhankou. Maso obalte v bylinkové směsi, trochu podlijte, vložte do vyhřáté trouby a zvolna pečte asi 45 minut. Nakonec zahustěte šťávu kuličkou z masla a mouky. Takto upravenou vepřovou pečeni můžete servírovat jako oběd s různě upravenými bramborami nebo jako večeři s bagetou a zeleninovým salátem.

Domácí kachní paštika – Le pâté de canard

Ingredience:
500g kachních jater
1 střední šalotka
2 stroužky česneku
3–4 lžíce smetany ke šlehání
máslo
tymián
provensálské koření
sůl
pepř – jak mletý tak i kuličky na ozdobu

Postup:

Šalotku si najemno pokrájíme a česnek prolisujeme. Oboje vložíme do pánve na které jsme si rozpustili kousek másla. Chvíli restujeme, než nám šalotka zeskolovatí. Poté přidáme tymián a provensálské koření (je těžké uvádět množství, každý má rád něco jiného; bylinky je dobré lehce roumělnit v ruce, poté se uvolní více jejich chuti a vůně) a ještě několikrát zamícháme, dokud směs nezačne příjemně vonět. Důkladně omytá játra, zbavená blan nakrájíme na menší kousky a vložíme do pánve. Restujeme 5–10 minut dokud nejsou játra na povrchu hnědá a vevnitř lehce růžová. Při stisku prsty jsou měkká.

Poté je odstavíme z plamene a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Přidáme máslo (na takovéto množství asi tak 50g) a několik lžic smetany. Dosolíme, dopepříme a pokud jsem dali málo bylinek, přidáme další. Vytvořenou směs nalijeme do misek, lepší jsou malé, aby každý měl svoji a nikdo se o svoji paštiku nehádal.

Na závěr zalijeme každou mističku rozpuštěným máslem (na dané množství jater jsem rozpustila kolem 50g másla) a posypeme kuličkami pepře, které jsme nasekali na menší kousky). Dáme zchladit do lednice.

Ideální podávat s opečenými toasty či čerstvým chlebem.

i s obrázkem na mých stránkách:
http://kucharska-vasen.blog.cz/…te-de-canard

Kuře po provensálsku

1 kuře
2 lžíce olivového oleje extra panenský AOC vallé des Baux de Provence
50 g černých oliv La Cravenco černé olivy AOC Vallée des Baux de Provence
2 dl bílého vína
4 rajčata
2 stroužky česneku
sůl
mletý černý pepř
bazalka

Kuře omyjeme, rozporcujeme na čtvrtky, osolíme, opepříme a zprudka krátce opečeme na olivovém oleji. Podlijeme vínem, přidáme rozetřený česnek, oloupaná a nakrájená rajčata, černé olivy a lžíci nasekané bazalky.
Přiklopíme a dusíme do změknutí masa.
Podáváme s opečenými bramborami.

Dobrou chuť!

↪ 35 jijina: díky za recept! ;)

dnes je poslední den, kdy můžete recept do soutěže poslat, takže pokud nějaký máte v záloze a ještě čekáte, sem s ním! ceny na vás jen čekají ,)

Recept do soutěže

Skládané ratatouille podle Remyho (z filmu Ratatouille)
Budeme potřebovat:
oválnou zapékací mísu a pečicí papír
1 lilek
1 cuketu
3 velké barevné papriky (ideálně žlutou, oranžovou a červenou)
5 velkých rajčat
1 cibuli
3 stroužky česneku
celkem asi 8 lžic dobrého olivového oleje (já používám olej z provensálského vinařství Domaine de la Gasqui, ale může být samozřejmě i jakýkoli jiný dobrý)
2 lžičky balsamikového nebo červeného vinného octa
provensálské bylinky – ideální jsou čerstvé (tymián, saturejka, dobromysl, bazalka, rozmarýn), nejsou-li, tak použijeme sušenou směs Herbs de Provence
1–2 bobkové listy
sůl
čerstvě mletý pepř

Začneme intelektuálně nejnáročnějším úkonem – z pečicího papíru vystřihneme ovál, který bude pasovat jako dekl na přikrytí zeleniny – musí tedy odpovídat hornímu vnitřnímu průměru zapékací mísy.
Umyjeme zeleninu.
Paprikám ukrojíme celou zužující se špičku (není třeba troškařit). Poté je krájíme na kolečka silná 3–4mm, dokud jsou kolečka úhledná. Zbývající „prdelku“ se stopkou opět ponecháme vcelku. Kolečka odložíme, špičky a „prdelky“ zbavíme slupky způsobem, který ve své kuchyni považujeme za obvyklý. Já používám gril v troubě na zpuchýřovatění a následné přiklopení pokličkou na zapaření. Ale plynovým hořákům a letlampám se meze nekladou.
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…
Mezitím cuketu, lilek a rajčata nakrájíme také na 3–4mm kolečka. Veškeré odkrojky a nepovedená kolečka odkládáme, vše se zužitkuje, jde ze své podstaty o selské jídlo, proto nesmí přijít nic nazmar.
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…
Cibuli nakrájíme na kostičky a na 2 lžicích oleje začneme opékat. Přidáme posekané 2 stroužky česneku, odrhnuté (nebo sušené) provensálské bylinky a bobkový list. Veškeré odložené zbytky zeleniny posekáme na kousky a přisypeme k cibuli. Opékáme a dusíme celkem asi 15 min, zelenina by neměla zhnědnout. V průběhu dušení oloupeme papriky a nasekáme je nadrobno. Odložíme stranou 2–3 lžíce posekaných paprik, zbytek vmícháme do dusící se zeleniny. Když je dušeninka změklá, vyndáme bobkový list a rozmixujeme. Nemusí to být úplně dohladka, drobné rustikální kousky nejsou na závadu. Osolíme a opepříme. Můžeme docela výrazně, tato směs poté ochutí plátky zeleniny ze spodní strany.
Do zapékací mísy natřeme na dno rozmixovanou směs.
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…
A začneme skládáním plátků, nejprve podél obvodu, pak spirálovitě skončíme ve středu mísy. Snažíme se je barevně střídat. Nic se nestane, pokud doskládáme až doprostřed mísy a na prkénku se bude tyčit ještě hora plátků. Jednoduše je rovnoměrně (hezky barevně) zastrkáme mezi ty stávající.
Povrch zeleniny posypeme bylinkami, drobně nasekaným stroužkem česneku, čerstvě mletým pepřem a solí. A štědře pokapeme olivovým olejem, takové 3–4 lžíce budou akorát.
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…
Papírový ovál na krajích lehce potřeme olivovým olejem a přitiskneme na zeleninu. Pokud bude odstávat, namočíme si ruce do vody a mokrýma rukama uhladíme. Pak už se přilepí.
Dáme péci do trouby na 180 st. na 1 hodinu.
Po hodině sloupneme papír a necháme dalších 30 min dopékat, aby zelenina zezlátla.
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…
Mezitím připravíme omáčku: odložené posekané papriky smícháme se 2 lžicemi olivového oleje, 2 lžičkami octa, lžičkou posekaných čerstvých nebo sušených bylinek, solí a pepřem.
Upečené ratatouille necháme 5 min odstát. Pak se pokusíme napodobit trik s elegantním nabráním půvabného komínku plátků. Přiznávám, zde je stále mé slabé místo. Z nástrojů se mi zatím nejlépe osvědčila dortová lopatka. Co nejkultivovanější komínek ratatouille poté na talíři okrasně obkroužíme omáčkou. Et voilà – můžeme začít dumat, jaký zázrak tohoto jídla způsobil, že kritik Ego byl na ně ochoten čekat déle než 2 hodiny:)
http://kami40.rajce.idnes.cz/ratatouille/#…

Přidávám recept na slaný koláč, který je skvělým pohoštěním na rodinné oslavy nebo jako večeře. V létě s dobrým vínem nemá chybu. Pokud se mi nechce dělat s těstem, použiji koupené listové.

Pórkový koláč s česnekovou krustou

Těsto: 100g másla
3 lžíce bílého vína (ledově vychlazeného, třeba z nabídky
Provence:) )
200g polohrubé mouky
1 žloutek
Náplň: 1 velký pórek
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
sůl, pepř
Krusta: chlebová drobenka
petržel
olivový olej
pečený česnek

Vypracujeme těsto a dáme do lednice odležet.

Mezitím nakrájíme pórek na kolečka a na troše oleje podusíme cca 5 minut. Necháme vychladnout. Připravíme si česnekovou krustu smícháním chlebové drobenky a petržele, přidáme rozmačkaný česnek a olej. Množství dávám od oka, oleje dám tolik, aby směs byla vlhká, ale nerozmáčela se. Česnek je nejlepší upéct dopředu s nějakým jiným jídlem, které se peče v troubě, celou neoloupanou palici. Pak je možné jej vymačkat ze slupek, dát do skleničky a uchovat pár dní v lednici.

Těsto vyválíme, dáme do formy na koláč a lehce propícháme vidličkou. Poklademe pórkem a zalijeme smetanou s rozšlehaným vejcem ochucenou solí a pepřem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Po zapečení hustě posypeme česnekovou krustou a pečeme dalších 20 – 30 minut.

Po upečení je náplň krásně mazlavá a drobenka na povrchu křupavá. Dobré jak teplé tak studené.

Dobrý podvečer Cukeťáci a Cukeťačky,

připojuji na poslední chvíli také svůj ještě horký „provencals receette“. Nejoblíbenější koláč rodiny a přátel – Jablečno-mandlový koláč s rozmarýnovým přelivem. 

Potřebné ingredience: 3 větší jablka, citrónová šťáva, čerstvý rozmarýn, broskvový džem, mandle, 5 lžic medu (cukru), 200 gramů másla, vejce, 200 gramů hladké mouky, sůl, trocha moučkového cukru a vody

Zhruba půl hodiny před samotnou přípravou si vytáhněte z lednice vejce, aby získalo pokojovou teplotu a máslo, aby změklo.

Nejdříve si vypracujete těsto, které následně rozprostřete po koláčové formě – mouku smícháte s trochou soli, lžící cukru a 140 gramy másla. Dle potřeby přidáváte do těsta po lžičkách vodu a hnětete. Těsto je vhodné alespoň malinko zahnout u krajů formy nahoru, aby při pečení dalo vzniknout drobet robustnějším krajům koláče.

Takto připravené těsto pokryjeme mandlovým krémem – mandle nameleme, smícháme s medem/cukrem, 60 gramy másla a vše rozmixujeme společně s jedním vajíčkem.

Na mandlovou náplň pokládejte oloupaná a na širší plátky nakrájená jablka pokapaná citrónem (bez jadřinců). Plátky je možné pokládat libovolně po celém povrchu koláče nebo vytvářet různé tvary – soustředné kruhy, hvězdice od středu apod.

Koláč pečte asi hodinu na 160–180 °C a po vychladnutí přelijte rozehřátým broskvovým džemem s lístky čerstvého tymiánu – tím nabyde koláč nejen třpytivého vzhledu, ale džem ho též dosladí a rozmarýn charakteristicky provonííííííí…

… Čtvrt koláče padlo již při FOCENÍ. :o)

Mňam.

A to nejlepší na konec – v jednoduchosti je krása…

Rajčata po provensálsku :
3 větší rajčata
3 vejce
4 větší stroužky česneku
1 větší cibule
sůl Provence d'Antan Fleur de Sel de Camargue
pepř – nejlépe čerstvě mletý
olivový olej j-extra-panensky-aoc-vallee-des-baux-de-provence
Provence d'Antan Herbes de Provence BIO, směs provensálského koření
cukr
máslo
čerstvé lísky bazalky

Rajčata přeřízneme na polovinu – rozkrojenou plochu osolíme a ocukrujeme – necháme chvilku vsáknout.
Na větší pánvi pozpustíme 2 lžíce másla a 3 lžíce olivového oleje.
Vložíme rajčata – řeznou plochou dolů. Okolo nasypeme cibuli na kostičky a chvíli opékáme až cibule začne mírně hnědnout a spodní povrch rajčat lehce karamelizovat. V této chvíli rajčata obrátíme řeznou plochou vzhůru a mezi jednotlivé poloviny rajčat rozklepneme vejce. Jejich povrch posolíme a popepříme dle chuti a celé dílo posypeme nasekaným česnekem. Pokud je sezóna a máme-li, natrháme na kousky ještě bazalku. Snížíme plamen, vejce necháme ztuhnout, přendáme na talíř a podáváme s chlebem nebo bagetou.

Přeji pěkné dny a dobrou chuť všem kdo to zkusí !

MíšaF.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)