Erhartova Cukrárna

Už kolem toho nemůžu přejíždět dál bez povšimnutí! Kousek od Letenského náměstí se už několik měsíců opravuje a dokončuje nová Erhartova Cukrárna. Posledních pár dní, jsou už i zalepené výlohy a zevnitř se line tajemná zlatavá záře…

U příležitosti sedmdesátého výročí pro Vás opět otevřeme cukrárnu a kavárnu s tradicí. Již brzy se můžete těšit na cukrářské a pekařské speciality vlastní výroby. Přijďte si vychutnat atmosféru třicátých let v originálním prostředí s denním tiskem a kvalitní neapolskou kávou.

Tolik z vylepeného plakátu. Hledal jsem všudemožně oč se jedná, ale marně. Víte někdo něco? Já se totiž moc a moc těším. Už jen ta krásná výloha, která elegantně ční z všudypřítomné přeplácanosti hlavní třídy na Sedmičce. Já myslím, že v tom mají prsty kouzelní trpajzlíci.

Na plakátku je napsáno 2007, tak snad už brzy… ,)

Reklama

Komentáře

Hm, takřka denně jezdím kolem z práce a pokukuju, kdy se dveře otevřou.Pár přátel bydlí v nedalekém okolí a kamarádi na Letohradské provozují hospůdku-pub, tož nahodím, jestli něco netuší.

Ja bydlim za rohem, uz od jara cekam na den D, tak snad uz to bude brzy, nam nam…

stará, prvorepubliková a hlavně funkcionalistická cukrárna v domech zřejmě též funkcionalistických se dočká znovuotevření, myslím sand někdy v listopadu, evidentně, že ji chtějí obnovit v duchu první republiky (i dle písma) a já věřím, že se jim to i podaří. Je tam nad ní i městská knihovna, ale ať jsem pátrala, jak jsem mohla, taky jsem na interfernetu nic nenašla. Ale před zavřením jsem tam párkrát byla, půvabný prvorepublikový vnitřek, chlebíčky současné a neodolatelné. Co Čech, to chlebíček. Jsem na to nějak ulítlá, ne na zákusky, ale na chlebíčky… Nikdy neodolám, i když jinak se snažím žít velmi zdravě, až vegetariánsky. Tzv. české specifikum. Prostě nemůžu si pomoct A tak doufám, že je tam zase budou mít. Ale o Erhartovi nevím bohužel nic, což mne mrzí. Napsala jsem akorát oslavnou ódu na chlebíčky… sorry

pivli+ vavrovka:

že jóóó? dycky okouním z tramvajky, div si krk neukroutím :) myslím, že do 14 dnů je to open.....

ren:

ano ten design je nádherný, vedlejší pobočka městské knihovny to má udělané podobně :) v záplavě těch tragicky zmaštěných výloh všude okolo, je to balzám na duši!

chůebíčky jsou určitě sranda! jako malý jsem si jich bál a bojim se jich i teď. nevím proč!!! :)

pivli:

jo, má ;) dycky se bojím, že mi ta jejich složitá konstrukce orientovaná do výšky exploduje :o)

Vždycky když jdu okolo téhle cukrárny tak tam strkám nos do výlohy a vždycky mě zklame, že to ještě není otevřené. Pořádná cukrárna je přesně to, co tam, chybí! Jestli se nepletu, tak v širokém okruhu se žádná nenalézá. (Tu na Strossu nepočítám, ta je děsná..) A neapolská káva? Jůůůůůů…
Já myslela, že v tom právě spočívá podstata chlebíčků, daň za to že je zbaštíte, je to že se neomylně zapatláte…

Na zaručené zapatlání jsou nejlepší vajíčkové, to musíte garáž řádně otevřít a vejce zuřivě skousnout, aby vám náhodou neujelo!!
Na zrušení rande je výborný roustbífový s cibulí.

Já se teda chlebíčků nebojím, spíše je to obrcálně: jak se přiblížím k pultu, ozývá se z něj vzrušené ševelení.

Neapolská káva je zvláštní kávová rasa. Na hony (opravdu na velké) je vzdálená kávám ze severu Itálie, jako jsou Illy nebo Segafredo.

Její kouzlo je ve vydatnějším pražení, seveřané můžou namítat, že je to kafe připálené, ale není!! Je to naprosto přesně vymazlené a s láskou vypražené.
Napoletánec je ochotný bez diskusí vypít římské kafe, které je taky praženější, i když ne tak moc.

Kuriozita: traduje se, že v Neapoli je nejlepší káva díky místní vodě, a dodnes si mnoho lidí z Neapole vozí vodu v kanystrech. Zda je to urban legend nebo ne, nepátrám po tom…
Neapolský kávovar „caffettiera napoletana“ se úzce probíral na gurmetklub.cz .

Vimaana1:
vajíčkové jsou na zapatlání prima, ale co teprve takové „sypané“?
Nudličky salámu jsou na podlaze, na stole, v rukávu, v sousedově brčole, jen ne na chlebíčku.Chichi.:))))
Foxy:taky jsem se jednou nachytala na cukrárnu na Strossu, ale včas jsem prchla.prodavačku užuž otevírala ústa, aby učinila dotaz co si žádám.
Nojo, dnes už vážně nejsou dortíky co bývaly.místo šlehačky a dobrých krémů je tam něajký margarínovo-škrobový hnus bez chuti a zápach.
Vzpomínám z dětství na cukrárnu ve Vršovicích, na rohu Kodaňské u parku.Pekli tam svoje vlastní trubičky!!!!!Však jsme se tam stahovali ze všech světových stran.(já to měla kousek, bydleli jsme o pár baráků dál.
Byly úžasné.Plněné skutečnou šlehačkou bílou nebo pařížskou, krémem, či jen tak „duté“.A to už je nějakých 25 let…Pohádka…

pěkné, kolik lidí se chytlo na chlebíčky! Ale teď k věci, sice furt nevim, kdo byl Erhart, ale zato vim, co to je za dům:
Architekturu 20. století zastupuje palác Letná, čp. 387 v Holešovicích, M. Horákové 56, řadový činžovní dům s obchodním přízemím a prvním patrem, odděleným od vyšších pater mělkou stříškou z luxferů. V horních patrech pásová okna, poslední
patro ustupující. V interiéru dochováno původní členění a detaily z doby stavby.
Funkcionalistická stavba z r. 1936 podle projektu arch. Evžena Resenberga, představující ukázkový příklad využití betonového skeletu a jeho výtvarného spojení s hodnotnými uměleckořemeslnými prvky vč. souladu vnitřního i vnějšího architektonického řešení objektu a jeho zasazení do okolního prostředí.
aspoň něco, ne? My toho Erharta nakonec odhalíme!

Tedy ten dům se mi vždy líbil, ale tohle mě odzbrojilo! Tak zajdem do Národního archivu pátrat po panu Erhartovi ne?:-) Nebo že by ještě žili nějací pamětníci?
vimaana1+ pivli: souhlasím, vajíčkové a sýrové jsou bezkonkurenčně nejlepší. Nejradši je mám v Revoluční…Jinak nejlepší cukrárna na světě (aspoň dle mého dětství) stávala na Pohořelci v jednom z těch malinkatých domečků. Bylo to jako v pohádce a ty žloutkové řezy!

Mmmm… na tu prvorepublikovou kavárnu se teda taky moooc těšim. Bude to ovšem v budoucnu těžké rozhodování: zvolit k posezení u kávy prvorepublikovou eleganci nebo zpupné fialové oko o pár desítek metrů dál ;) …?

Ještě ad chle-bic-ky:
No, to ste mě fakt potěšili (nebo potěšily?)! Až dodneška jsem si myslela, že touhle úchylkou trpim jenom já!!! Chacha! Ano, taky „nikdy neodolám, i když jinak se snažím žít velmi zdravě…“

Nojo, žít zdravě a hlavně se zdravě stravovat.To bych nesměla být závislá na tomhle blogu.Nejde jen číst a neochutnávat…

A taky zdravě PÍT!!!
Na to bychom, soudružky a soudruzi, neměli zapomínat.

Obě tyto cukrárny pamatuji z dob minulého století. S Florentýnou musím souhlasit, jako těhotná jsem tam chodila téměř každý den na „zdravotní procházku“ zakončenou nějakou tou buchttičkou a kafíčkem. Byly neodolatelné a rozplývaly se na jazyku. Ta druhá cukrárna bývala taková trošku slavnostnější. Tam jsem většinou chodívala na zmzlinu.
Ale vedle v „průchodu“ byl mléčný bar, lahůdky a potraviny. Tam zase měli božský karamelový pohár za 3,90 se šlehačkou a jahodový koktejl za 2,40. A těch chlebíčků, smaženek a dalších dobrot.........
No nic, už je to dávno, ale vzpomínky zůstávají!

Už jsem o té rekonstrukci četla, asi v nějakém architektonickém časopise. Dokonce jsem viděla fotky replikovaného mobiliáře – jsou tam takové červené sametové stoličky – prosklené skříně na zákusky atp. Aspoň doufám, že si to nepletu. Teď to nemohu nikde najít. Jen na archiwebu je záznam o záměru cukrárnu rekonstruovat.
http://www.archiweb.cz/news.php?…

Naproti znovuobnovené Erhartově cukrárně je ještě jedna, spojená s prodejnou pečiva. Milovníky laskonek musím upozornit, že tam mají oříškové, ne kokosové, které se dostanou všude. Krém by sice mohly mít poněkud karamelovější či griliášovější, ale i tak stojí za to.

děkuji všem za dedektivní práci, ještě tak fotku a menu původní lavárny!!! :))) jsou to krásné sny…

tešim se, tak ať se nepřetěšim!

Btw. kdyz uz tu byla rec o tech chlebickach, tak kousek pod Erhartovou cukrarnou, na rohu Kamenicke a Milady Horakove je uzasna chlebickarna. Dnes rano jsem neodolala a koupila tam ctyri sunkove…

jo, taky jsem si na tuhle úžasnou chlebíčkárnu vzpomněla, vždycky když jdu okolo, musí mne držet mí dietní pochopové, abych tam nevtrhla a neudělala jim z toho kůlničku na dříví! Existuje toto ještě jinde ve světě, tak bájo chlebíčky jako tady? Nikde jsem to nezažila… Kdybych měla volit mezi langustou, krevetama, mořským ďasem nebo nevím čím, asi by vždycky vyhrály ty naše tradiční české fobiovocuketkovské chlebíčky! MŇAM!!!

Ren: Právě že neexistují. Je to česká specialita. Když si dá cizinec chlebíček v Čechách, tak ho většinou postupně obírá a nebo si ho ohřeje v mikrovlnce! Jak strašná představa :-) Taky bych si dala aspoň tak tři!

Bregenz: tak tak neexisstují… Jednou jsem je vyrobila v Portugalsku pro „moji portugalskou rodinku“ nejdřív koukali edůvěřivě, pak ochutnal otec rodiny… za chvilku byl talířek prázdný… :D A to jsem prosím měla k dispozici jen jejich suroviny… Ovšem, ocenila jsem v tu chvíli řetězec Lidl, neboť jinde bych asi nkládanou zeleninu na salát nesehnala :D To samé se odehrálo i s bramborákama… varianta s oregánem…neboť majoránku (ani kmín!!!) v PT nevedou… (později mi tyto posílala maminka poštou :D

No jo, asi většina z vás ví, že pochoutkovej nebo pařířskej salát se v jiných zemích nazývá ruským salátem, podobně jako ruské vejce. Tak snad abychom původ této delikatesy hledali tím směrem…???

Je nutno poznamenat, že k nemnoha výdobytkům předchozí politické éry naší země patříly mléčné bary s otlučenými bílými porcelánovými poháry, do kterých si našinec dal buď kakaíčko, nebo koktejlíček, se kterým se žádný McŠejk nemůže rovnat! Velkým kladem byl fakt, že tyhle mléčné bary se nacházely na všech větších ulicích a náměstích, takže rádius dosažitelnosti byl slušný, a kvalita skoro všude shodná.
Osobně dodnes oplakávám také prodejny Polotovarů, kde při poklusu ze školy a později z práce se daly honem koupit zmrzlý hranolky, čerstvě obalený sýr, bílá klobáska, čerstvé čevabčiči, karboše a podobné – též kupodivu poživatelné, čerstvá tatarka – a rychlá večeře byla zajištěna. Já vím, že jsou ve většině ti, co si to raději udělají doma sami, ale zohledňuji časové možnosti, únavu končetin po práci, a fakt, že do mletýho sice semleli zbytky, ale naivně věřím, že maso nebylo krmeno hormony a tak…

Docela jsem zapomněla na zázrak totalitních mléčných barů: smaženku!!!! Nádherně nafouknutý smažený vajíčko s hořčicí a cibulí na chlebíku – neznám v Praze místo, kde by ji dělali dneska tak krásně nadejchanou a křupavou, všude je to už hutná omeleta.

…a pokud jde o Letnou, tak velikej mlíčňák byl právě pod Broukem a Babkou, a další pak dole na Štrosmajráku nalevo po tramvaji…
Báječný byl nahoře na Václaváku Galaxy bar na rohu Opletalky, další zase dole v Koruně.

Na chlebíčky jsme měli obchod s kavárnou na konci Jungmannky vedle obchodu se zápaďáckými časopisy, kam jsem si chodila pro Pifa, když jsem se učila francouzsky… Tam dělali snad 30 druhů, ale lepších než na Zlatým kříži nebo v Pelikánovi.
Jestli se někomu zdá, že mluvím cizí řečí, tak sorry. To je místopis centra Prahy před pouhými 18 lety!

Přidám se k pamětníkům :-)
Někde v blízkém okolí Husovky byla výrobna salátů, nebylo to nijak zvlášť označené, ale prodávali i lidem z ulice, do papíru. Naprosto čerstvé, ten den zhotovené saláty. Můj nejoblíbenější byl rybí, s dvěma křupavými rohlíky. [polk, polk, polk]

Pravé chlebíčky jsem neměl už několik století, nu, alespoň dekád. Měl bych to napravit. Může mě někdo připomenout pár fíglů? Jako: co by tam nemělo chybět?
Kdy chlebíček přestane být chlebíčkem a stane se z něho canapé, jednohubka?

Na chlebíčkárnu v Jungmannce se pamatuju, tam jsem si dávala skvělé chlebíčky s rostbífem. Na úplně čerstvém plátku veky tence potřeném máslem ležel plátek rostbífu ozdobený několika řezy cibule a lžičkou majonézy.

Major: ok, doznávám, majore, ty rostbífové jsem si v Jungmannce brala na svoji svatbu. Neměli je tam vždycky, šly na dračku… :-))

Jednorožec: to chce mít známou salátku, nebo to jít někam opsat. Ale ne k Paukertovi, tam je nemají dobré, majonézu mají bez chuti.

Vimaana1 + Jednorožec + Major Milčák: také se připojuji a teskně vzpomínám.Taky na Myšáka ve Vodičkově ulici, kam jsme s holkama chodily o přestávkách ve škole, nebo do Ovocného baru ve Světozoru či na Václavák.Banánová zmrzlina ze které trnuly zuby a drhnul jazyk, politá zvláštní, ale úžasnou čokoládovou polevou a banány a šlehačka.Nebo jsme se „opíjely“ sorbetem.:))))
Pistáciová zmrzlina pod Domem potravin, hustá, z opravdových pistácií(asi) a v kornoutku, který se dal sníst, protože byl chutný, narozdíl od těch většinou nepoživatelných.Vozili je prý z Jugoslávie…
Jo a ještě při tom vzpomínání nesmím zapomenout na úžasnou prodejnu chlebíčků na Jiřáku(nám.Jiřího z Poděbrad), kde měli právě ony zmiňované chlebíčky s roastbeefem a úžasné brišky s uherskou pěnou.A mlékárna s lahůdkami ve Vršovicích, ve které dostávali za hlubokého komunismu dánský sýr Buko a já jsem čekala než mamča nakoupí, seděla na malé dřevěné židličce a na stolku jsem měla jahody(případně borůvky) se šlehačkou.A vedle byly polotovary a v nich remo plátky?Vzpomínáte?Nojo, malé radosti dětštví a mládí…:))))

Jednorožec: no, rozdíl je asi v tom, že chlebíček do „hubky“ najednou nedáte!:))))))
I když jsou nejspíš i tací borci, ale ti nemohou mít z chlebíčku žádný požitek…

chichichi, se mi tu původní diskuzi o Erhartově cukrárně podařilo změnit na chlebíčkovou smršť :)))

Vavrovko: na chlebíčkovou smršť sem to změnila já příspěvkem č.3, resp. tím jsem k ní dala podnět – ale bomba, jak se všichni kromě pana Cuketky, „nepřítele chlebíčků“, chytli… :-)
Kvůli chlebíčkům, bramborákům a smaženkám a rybímu salátu stojí za to žít! V Čechách.
A už to nevydržim a zítra si fakt někde několik výživných chlebíčkových jedinců koupím. V Holešovicích na Komunardů taky mastěj vynikající, čerstvý a NEODOLATELNÝ! Inu, dělnická čtvrť…

Zcela jsme opomenuli mladší brášky, a to hermelínový a humrový, které jsou míň zdobné, ale zato víc zďobné!

No, u nás v kantýně mají fantastickou rybí pomazánku.je to něco mezi salátem nátierkou a je to děsně dobré.Nikde jinde jsem takovou záležitost neviděla, doma se mi ji ještě nepodařilo udělat tak, aby chutnala stejně nebo alespoň skoro stejně.A k tomu celozrnný rohlík…mana nebeská.Na ty se tu taky ráno stojí formnta.A když je nepřivezou včas, zavání to sociálními nepokoji.:)))))))
Vimaana1: souhlas s hermelínovým i s humrovým.A co taklhle vajíčkový?To je teprve cholesterolová smršť!!!!

A dnes rohlíčky přivezli včas a jsou obzvláště vypečené, císařská milosti!:-)

Ten anonym jsem byla já…což je asi zřejmé.
Byla jsem na jiném PC a nebyla tudíž přihlášená.

Jednorožec: až budeš mít cestu do Mariánek, tak v centru, v malé sámošce u Linharta, mají výrobnu a dělají tam nejlepší chlebíčky co jsem jedla za posledních několik let. Jsou na obrazcích o něco výš ;-)
Ještě vyrábí skvělé a NADÝCHANÉ smaženky, ruská vejce a spoustu dalších dobrot, jako za komunistů :-))

Vy o chlebíčkách a já tady po ránu nemám ani kloudnej chleba! Můj muž se zase v pekárně u Ječmínka strefil do dne, kdy božídárek odebírají z pekáren Delta nebo nějakého podobného molochu a hodí se tak nanejvýš na výkrm vepřů. A espresovač je taky rozbitej… :-(

Chlebicky… Mozna ne ty prave ceske, ale rozhodne vyborne maji v Londynske u pavlaku: http://www.primachlebicek.cz/ doporucil bych je panu cuketkovi jako zacatek odbouravani fobie. Feta, grilovana paprika a cerne olivy, nebo ricota, susene rajce, nebo trena niva, karamel, jablicko… zkratka vrele doporucuji. Mezinarodnost pouzitych surovin navic ukazuje, ze nase chlebicky mozna nejsou az takova rarita. (PS: ty chlebicky maj o 200% lepsi nez web, nenechte se odradit…)

Četl jsem příspěvky a nestačil se divit, jak moc nám chybí produkty typicky české gastronomie – kvalitní chlebíčky a kvalitní zákusky. A přitom nás zaplavil McD, KFC, fastfoody atd. A zákusky ze supermatketu. Chutnaj jak atrapy. V poslední době ale přibývá míst kam se za laskominami vyplatí zajít. Za první republiky jsme meli skvělé cukrárny (nejen ty). Dům je architektonický skvost a doufám, že zákusky v něm budou taky skvělé. Konečně je na Milady Horákové něco jiného než kasíno!!!

Jako dítě jsme chodili k Erhardtovi, i když to byla obyč. komunistická cukrárna s vlastní výbornou zmrzlinou (od 50hal do 1Kč za kopeček) Ani moje maminka nepamatuje otevření a to se na Letné narodila :-), ale název Letenská se mezi místními starousedlíky nevžil. Stejně jako třída obránců míru byla Belcredka dle gen.Belcrediho. Ostatně mezi starousedlíky je to dosud Belcredka. Tak jim přeju úspěch, jako za první republiky

dnes, vcera i v patek se tam svitilo a byl tam videt pohyb, tak snad uz brzy…

pleva:

děkuji za střípky vzpomínek :) sám jsem ji v minulé podobě nezažil, čekám už jen na tu novou a moc se těším! pěkný den!

vavrovka:

jen aby to nebyla nějaká tajemná záře jako v tom kufříku z Pulp Fiction, jehož obsah jsme stejně nakonec neviděli :))) ruch potvrzuji, dnes jsem udělal dva špionážní průlety tramkolejkou :o)

Ano chlebíčky jsou skvělá věc, kolegyně,která je závislá na čokoládě se mi směje, tak se navzájem nechápeme

Dnes odpo jsem s plížila podél Erhartovy cukrárny a nic!
Zhasnuto, výlohy prázdné.tak nevím, nevím…:-(

Třebas na nás chystají vánoční překvapení – prosím prosím aspoň už k Mikuláši…

tak uz je to ofiko, na dverich je napsano, otevirame 5. prosince…

Woooow!To je tedy skvělá zpráva.Hm, mám pocit, že letos zase zlaté prasátko neuvidím.:(
Začnu nad Mírákem a skončím pod Letnou.

pivli:

až se budete kutálet dolů z té letné, nezapomeňte včas zatočit směrem stromovka. přeci jen lepší skončit u kačenek v jezírku než v betonových útrobách vltavské :)))

erhartova cukrárna byla během podzimu minulého roku a první poloviny tohoto roku rekonstruována do své původní podoby (co se zachovalo, bylo restaurátorsky opraveno, část mobiliáře doplněna prvky analogickými k jedné původní židli, nalezené ve sklepě atd.). co bude nové, to budou prodejní pulty, technologie atp., jinak vše v původním designu (zelené mramorové stolky, červené taburety a židle, pakfongové doplňky atd.). nápis „erhartova cukrárna“ nad vstupem je proveden podle jediné dochované historické fotky, pod ním jsou ukryté červenobíle pruhované „rolety“.

juj!Už se těším, dočkat nemohu!vyhrábnu z almary klobouček, kabelušku a tradá k Erhartovi!

Blanule:

dobrá smyšlenka! nebyl by to špatnej market(k)ing :)

innocent bystander:

díky za insider-info ;) z obrázků, které jsem před chvílí postnul, vyplývá opravdu citlivé a do detailu propracované zpracování. těším se už jen na ten design!

Ještě to chce geniálního cukráře a managera v jedné osobě,sem-tam na veletrh pro dobrou čokoládu a ořechy,prima coffee a tradáá na piedestál..Koupím 16-ti měsíčnímu synovi lakýrky a nedělě jsou naše.
MK

insider-info: to jsem jen vyzpovidal chlapíka, co tam při stavbě běhal, tak můžu dělat chytrýho :-). ono bylo dost vidět z průchodu v přízemí (krdyž se jde do knihovny).
jestli budou dělat jen zpolovičky tak dobrý dorty jako je ten interiér (a věřím, že jo), bude to asi nejlepší cukroška v Praze
:-) :-)

Otevírají 5. prosince !!!!
Včera jsem to četla na vlastní oči. Přes zakryté výlohy není nic vidět. Už se těším !!!!

ja prave prosvistela okolo a bylo otevreno!!! vypadalo to na opulentni oteviraci zranici. byl pan C. osobne pritomen?

Anonymní:

díky za tip, přítomen jsem nebyl, jednak jsem nedostal pozvánku (jeslti nějaké byly) a potom jsem taky byl v práci :( tak snad zítra, (tedy jestli se nepřežeru těch zrádných buchtiček…:)

prinasim aktualni letenske zpravodajstvi. po vcerejsku je cukrarna opet zaigelitovana, ale je tam cedulka, ze je otevreno DNES OD 15 HODIN!!!

Dneska jsem cukrarnu navstivila a bylo to labuzo :-) Pro zacatek neco uzitecneho:
od zitrka maji oteviraci dobu cca od 8:30 do 20:30 (jestli si to dobre pamatuju…)
Dala jsem si Latte a pak takovy orechovy placicky spojeny bilou cokoladou a posypany pistaciema. Placicky uplne eno nuno super… u latte by asi kavovy odbornik kritizoval kvalitu peny (velky bublinky, ne moc kremovata), ale zato byla z desne dobryho mlika, ze se to dalo prehlednout :-)
Plusy: Bajecnej interier, spousta dobrutek, hezky a uhledne obleceny servirky, + miluju tricaty leta :-D
Minusy: Divna hudba (takovy cosi mezi ethnem a jazzem… strasne to rusilo… pustit Havelku nebo nejaky dobovy original by pridalo tak asi milion bodu na atmosfere). Zbozi neni vetsinou nijak popsane, takze se clovek musi ptat „co je tohle a co tohle a co tamto…“ U spousty zbozi neni cenovka (to moje orechove bylo nakonec prodavane na vahu – 350,–Kc/kg), hodila by se i nejaka takova orientacni jako maji Fornetti (ze 10 dkg je asi 5 kousku).
Ale ty minusy jsou urco jenom drobny mouchy, ktery brzo vychytaj… a pak to snad bude uplne bajecny misto :-)

Jo a kousek od toho je ten Cheesy shop… to abych se zacala okoli Letenskeho namesti vyhejbat… a nebo aby mi v praci pridali :-D

Čerstvé zprávy z dnešního odpoledne.Anžto jsem měla cestu kolem, nedalo mi to, vystoupila jsem a navštívila právě otevřenou cukrárnu.Sice jen na skok, posedět nebyl čas a tak jsem volila formu take away.
Personál milý, ochotný a přeslušný.Dortíky vám nabírají a zabalí v rukavičkách.Pravda, byli trochu zmatení, ale vzhledem k tomu, že podle všeho měli otevřeno hodinu(na účtence mám čas 16:02), není se čemu divit.Co jsem letmo stačila zaregistrovat:Sypané čaje Twinings(mé oblíbené), několik dobrých marmelád.Káva Boston?Tady se mohu mýlit, kávu až na vyjímky nepiji(max. 1× týdně v neděli k pozdní snídani ochucenou čokoláda/pomeranč nebo čokoláda/chilli).Dortíky a pečivo…několik druhů lineckého pečiva, dorty(spíš koláče v anglickém či německém stylu) v celku, miniaturní dortíky, košíčky, zákusky z odpalovaného těsta se šlehačkou atd…Poslední tři jmenované jsem zakoupila na ochutnávku domů.Byly mi téměř sterilně, leč poněkud neuměle zabaleny na krásném zlatém tácku, do pěkného papíru.Naštěstí vydržely anabázi Letná – Kobylisy – Pankrác(s taškou plnou granulí a konzerv pro psy) prakticky bez úhony.Dokonce přežily i útok rozvášněných důchodců, rvajících se na Vltavské do tramvaje, proti vystupujícím..Vidina vánočních nákupů v tržnici kmety zcela vykolejila jak Pendolíno v Počernicích..Mno.
K dortíkům: předem podotýkám, že jsme si opravdu dlooouho na kupovaných dortících takto nepochutnali.Košíčky s báječným žloutkovým krémem, těsto se rozplývalo na jazyku, někde kus čerstvého ovoce, někde kvalitní kandované.Mini dortík s nějakým báječným krémem, PRAVOU hustou šlehačkou, ozdobený čerstvou jahodou.Zákusky z odpalovaného těsta.Opět pravá šlehačka, lahodný krém, uvnitř snad něco jako kousky marcipánu a čokoládové „bobečky“.Něžně ozdobené cukrovou polevou.Prostě báseň!!!!!Poté, co jsme dojedli, nebyl pocit přeslazenosti, chutě byly vyrovnané, dortíky voňavé, opravdu chutné.Takže tleskám a doufám, že se nepokazí, protože takováhle cukrárna tu chyběla už dlouho.
Ještě k cenám.Mini dortíky a košíčky jsou po 12,–Kč, odpalované těsto bylo na váhu, 37,50-Kč za 100g.To jsou tak čtyři kousky.
Výsledný dojem výborný, už se těším, jak příště posedím.U pultů je pár stolků pro ty, kteří nemají čas déle se zdržet, seděla tam i nějaká bábinka s jozefčíkem :))))).Zkrátka prima, prima, prima!
Buchtičky se šodo jsem dnes nestihla, ale tohle bylo také něco!
Pěkný večer věem!

Pivli, to byl opravdu barvitý komentář, mám v plánu se tam vypravit o víkendu.
Ad vychytávání much: ono to někdy není v silách provozovatele to otevřít všechno hotové do puntíku, něco prošvihnou dodavatelé, na nějaký detail se zapomene, a ladí se za pochodu. Mám ráda takové podniky, protože je na nich vidět, že mají duši, žijí a dýchají. Na rozdíl od těch, které jsou perfektní, ale tvořili je cizí lidé, a jsou neosobní.
Dobrá cukrárna je pojem, který se v českých krajích vytratil, tak ať je tahle co nejlepší! :-) Letná bývala místem nedělních vycházek, to může být super, už se tam těším!!

Diky zprave o teto nove kavarne jsem narazil na tutu „cuketkovou“ stranku:-)) jeste nikdy jsem si na netu,tak moc krasne nepocetl v diskuzi jako je ta zde:-).Zakusky,dortiky a dokonce chlebicky wow:-)).MOC hezke prispevky gratuluji je opravdu radost je cist.I ja,uz od 15ti let zamestnany prez"jidlo" :kuchar,sefkuchar,vedouci hotel, jsem na chlebicky proste ujety :-).Nejradeji je mam ,kdyz maji trosku oschly :-)) platek syru a,tak me je uz pred 30 lety delala maminky vzdy extra protoze nikdo by je oschle nejedl:-)) a co me dalo prace nez jsem premluvil i mou manzelku ,aby me je, take tak delala:-)) a ona je dela.Kdyz prijedu do cech moje prvni je, ze zenu koupit chlebicky a venecky a tak se hrozne moc tesim na dalsi navstevu meho rodneho mesta a plne bricho tech nasich ceskych specialit:-).Krasny den vsem preje Jarda z Konstanz am Bodensee

:))))
že ano?
Doma se na Nový rok pereme o zbytky chlebíčků a jednohubek.jsou nádherně oschlé a žádné jiné tolik nechutnají!:)))))

Můj muž oschlé chlebíčky taky miluje, říká jim „koráby“.

Dobrý podvečer všem! Před nedávnem jsme objevila tento cuketkovský blog, který se rázem zařadil mezi mé oblíbené weby. Díky za tip na Erhartovu cukrárnu – dnes jsem se tam znavena ruchem velkoměsta a předvánočním šílenstvím vypravila obalit si nervy něčím sladkým. V cukrárně bylo poměrně dost lidu, lákavé dorty vystavené ve výloze zřejmě dělají své a nenechají člověka projít kolem bez povšimnutí:-) Dala jsem si dobré capuccino s hustou pěnou (podávají se sklenkou vody, chválím) a 5 malých zákusků, jeden lepší než druhý (zvláště mi chutnala čokoládová koule). Příště ochutnám některý z dortů, které vypadaly přímo božsky Vzhledem k tomu, že je otevřeno teprve krátce, tak je určitě pár věcí, které je potřeba doladit (popisky nabízeného zboží atp.), nicméně výsledný dojem z první návštěvy skvělý, doporučuji. Určitě tam brzy opět zavítám :-)

Zirafka&pivli&Cutie:

díky za extenzivní sladké reportage ,) doporučuji všem tam zajít osobně…

Jarda:

ahoj, vítejte ;) kdepak tam sídlíte v tom Konstanz am Bodensee??? vyskytuji se v okolí několikrát za rok, že bych se přišel podívat ;)

Jee, ahoj, tady je to fakt prima!! Taky uz jsem mela tu cest seznamit se s Erhartovou cukrárnou – ted uz ale prede mnou lezi jen ten ten jejich zlaty tacek, prazdny..:) Nejdriv jsem mela z cukrarny takovy divny pocit – z venku vypada krasne a vse jeste umocnuji vystavene dorty, interier na me ale pusobil tak nejak studene a sterilne. Ani nabizeme dobroty me na prvni pohled nijak neohromily…Na druhy pohled uz ale bylo vsechno jinak!! Doslo mi, ze cukrovi nehraje vsemi chemickymi barvami, neni vycpane margarinovymi kremy a radobyovocem, comztopadem vypada trochu obycejne, ale zaroven tak krasne domacky… Peclive jsem zblizka vsechno prozkoumala a nakonec jsem nevedela, co vybrat – co kousek, to neznamy original. Super je jednotna cena za 100g u drobnejsiho cukrovi, takze si clovek muze naporoucet od kazdeho treba jen dva kousky ( personal se stale usmiva)…Ja jsem odesla s Mignonky (?), mandlovym tazzini (?) a cokoladovymi koulemi – asi ty nazvy dost komolim:) No a vysledek?? Cukrarna ma noveho staleho zakaznika…byla to proste bomba, ani nevim, co mi chutnalo nejvic. Jak uz tu bylo napsano – cukrovi neni preslazene a hlavne je kazde uplne jine a nove…proste muzu jenom doporucit!!! Ted nezbyva nez doufat, ze cukrarna vysoko nastavenou latku udrzi :)

Těm, kteří pátrají po tom, kdo byl pan Erhart, mohu sdělit, že to byl prostě výborný cukrář, který si na Letné otevřel svoji cukrárnu bohužel v době, kdy už se schylovalo ke 2. svět. válce a po ní pak zas brzy přišla komunistická verbež, která soukromé podnikání zničila. Otevření cukrárny pamatovala moje máma i babička (bydlely v Ovenecké ulici, kde měl také svůj obchod děda). Teď bych si přála, aby se stejně zrekonstruovala i slavná cukrárna na Dejvické – Kotrbáčkova, která byla ještě o něco starší a pro dorty si tam lidé jezdili až z Podbaby a Bubenče.

Super! Kdo neochutnal zdejší cukrovinky, neví o čem mluvím. Příjemné posezení, vynikající zákusky, milí lidé. Zkuste, nebudete litovat!

Info pro milovníky smaženek: mají je v lahůdkách v nemocnici Motol a jsou přesně takové, jako bývaly.

Můj otec se u strýce učil cukrařinu,ale daleko dřive,než chybně uvadí nynější majitel ,který nemá s naší rodinou nic společného.a co se týče kvality zboží bohužel také nemá s kvalitou a s chutí výrobků rodiny Erhartů také nic společného !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ano, je pravý a s kvalitou výrobků italského cukráře u Erhartů má naprostou pravdu. U nás v rodině se vždy peklo podle receptů strýce Erharta a něco tak dobrého jste v životě nejedli. Prosím pana Jiřího, jestli by se mi nemohl ozvat na tel. 737255645. Jsem syn Evy Gabíkové, roz. Spustové(její babička byla Řezníčková roz.Erhartová) z Krče. Maminka mi o Vás i o strejdovi moc vyprávěla, bohužel znovuotevření cukrárny se nedožila a ani mě nestihla provést Lhotou a Zbirohem. Byl bych moc rád, kdybychom se sešli. Tomáš.

Tak jsem tam byl, v Erhartově cukrárně na Letné. Sobota odpoledne. Vepředu polozaplněno, vzadu úplně prázdno. Dali jsme si Profiterol a Košíček s citronovou náplní a mandlemi. S sebou vzali světlé a tmavé Frolini. S výjimkou vynikajícího Profiterolu nic moc. Chuť fádní, čerstvost košíčku jen tak tak. Káva standardní. A džus měl pokojovou teplotu! Interiér prvotně dobře zařízen, ale vše bez atmosféry, navíc zdobeno různými nápisy a upozorněními, na které nejsem zvědavý. (Kde zhasnout, jak si mají děti hrát…) V liduprázdné místnosti vzadu jsme byli sledováni kamerou jako v nějaké reality šou. Tak jsme si na to aspoň rozsvítili. Obsluha vlažná, bezkrevná, i když nikoli typicky znuděná. Píši to se slzou v oku a zamrzlou slinou na krajíčku. Ale prostě je to tak. Sbohem Erharte.

U Erharta som bola par krat za posledne tyzdne ako byvam na Letnej. Kvalita zakuskov je v porovnani s inymi curkarnami podstatne vyssia. Sortiment zakuskov, interier a atmosfera je velmi fajn. Jedinne minus je obsluha ktora je podla minuleho prispevku uz menej ako „vlazna & bezkrevna“.

Ano , v Husovce byla výrobna (neoznačená) a u ní v podloubí krámeček asi 3 krát 3 metry. Kratičký pult, na zdi dva sotva metrové stolky, když tam byli čtyři zákazníci, bylo narváno. Chlebíčky a saláty naprosto čerstvé, bezkonkurenční. Prodávalo se hlavně zabalené přes ulici. Lepší chlebíčky jsem od té doby nejedl a je to více než 40 let. (Obvykle jsem váhal, zda dva humrové a jeden tresčí nebo obráceně. Vyšly na pro studenta přijetelnou necelou pětikorunu.

Krasny den a na ty chlebíčky lež je to 6let z5 jste mě naladily také :-) mám rád ty z krabích tyčinek i když kraba to vidělo pouze na obrázku :-D Jinak mám zkromný dotaz, kdysi dávno v čase válečném 1930–39 se v ulici na Pankráci bohužel ji nepřečtu je přepsana podpisem abych ji mohl bez problému vytahnout ze starého nečitelného razítka jednalo se o Pec (kárnu) Františky Kotrbáčkové č.15 bohužel nikde nemohu najít žádný zápisek ani záznam. proto se obracím na starousedliky nebo ty, kteří by si ještě tuto pekarničku pamatovali a mohli poslat treba fotku jak kdysi pec paní Kotrbáčkové vypadala jelikož tam pracoval muj děda předem všem děkuji Michal M

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)