Svatomartinské 2007

cuketkacz_svatomartinske_vino_3_2007.jpg

Že prý se na nás z Moravy valí 620 tisíc butelek mlaďoučkého Svatomartinského vína. Jáj! To je skoro dvakrát tolik než loni. Letos taky nově s nerezovým tramsformerem panem Vývrtkou!

No né? Pan Patizonek, pan Sklenička, pan Vývrtka…, už nám tady opravdu chybí jen pan Stromeček!!!

Udělejte si honem rezervaci!

Budu teď na chvíli pryč, tak jsme chtěl udělat rezervace na Svatomartinské menu a řeknu vám – je už to docela obsazené! Takže honem honem, pokud nechcete být přespříští neděli o hladu a o žízni. Ano, opět to vyšlo pěkně na víkend! ;)

Dosavadní vývoj celé akce mi dělá radost a to jsem z toho měl ze začátku dojem, že je to až příliš uměle naroubováno. Ale zdá se že to funguje! I úplně malinkaté a „obyč“ restaurace koumají, vymýšlejí a hlavně ohlašují Svatomartinské menu s víny. Skoro na každém rohu uvidíte alespoň malinkou zmínku a husy po celé zemi se už chudinky třesou strachy. Češi se navíc pěkně učí popíjet vínko k dobrému jídlu, obojí je sezonní a regionální. Jupí!

Není to až moc zidealizované? Možná jo, ale dělá mi to radost – něco se děje!!! ;)

Několik linků pro usnadnění hledání:

Smršť otázek na závěr: kam půjdete na Sv. Martina? máte už rezervaci? máte zkušenosti z minulého ročníku? pokud budete zůstávat doma – budete si dělat husičku? a hlavně – líbí se vám Svatomartinské?

Reklama

Komentáře

Svatomartinské se nám moc líbí / vloni i moc chutnalo / a budeme mít méně stylovou kachničku. Čeká v mrazáku a my se už nemůžeme dočkat !

Já jen doufám, že na rozdíl od loňska se na trh dostanou skutečně kvalitní mladá vína a komise nepustí úplně sra*** … což se bohužel dělo a Svatomartinskému (a vinařství na Moravě obecně) to nedělalo dobré jméno :) Jinak na nějaké menu v restauraci se nechystáme, prostě otevřeme lahvinku či dvě v klidu domova :)

U nás to dopadne asi tak, jako u J.Č. Rozhodně nějakou lahvinku doma otevřeme :-) Zcela nestylově budeme mít nějakou dobrotu z domácího králíka, neboť jsem ho obdržela „čerstvého“ darem :-)

Souhlas, i přes občasné výpadky kvality některých vín je dobré, že se kolem toho děje nějaký humbuk :-) Začíná se mi dokonce líbit logo Svatomartinského a fotka s vývrtkou je dobrá!!!

Ten stromeček nemá chybu :-)
(myslím v kontextu Vašeho úvodu)

No, po lonskych zkusenostech si radeji dopreju neco mene vystredniho nez Svatomartinske… Cela akce mi pripadala spis jako pokus vyprazdnit si sklepy od nejvetsich patoku aneb Prazaci koupi vsechno:-(

Natvrdo přiznávám, že znám jen San Martino, a to rozhodopádně není mladé víno.

Takže jdu do sebe, a slibuju svatýmu Martinovi, že jeho mladou krev ráda zkusím. A aby to teď nevyznělo jako že jsem vyznavač kanibalského náboženství, které svého boha pojídá a popíjí, byť symbolicky, tak opravuji…
…svatomartinského s chutí koštnu, a tím rovnou děkuju za ten přiložený seznam podniků, který opravdu značně zjednoduší pátrací akci (která by mohla taky třeba ztratit stopu a dobžuňkat se úplně někam jinam…).

Pan Vývrtka je nějak spřízněn s panem Cuketkou?Eh?Ale je to fešák!!!
Svatomartinského vínka jsem si užívala před pár lety, když jsem pomáhala kamarádce v její vinotéce na Pankráci.Vinotéka byla pěkná, krásná vínka jsme prodávali, hlavně tedy moravské oblasti, k tomu něco habánské keramiky.Na košty chodívali i opravdoví znalci vín.Jenže pak tu vinotéku vytuneloval kamarádčin přítel(kterého je tč. možno viděti na stránkách Ministerstva vnitra v sekci hledané osoby – pan Kocourek), takže teď už to s vínkem není tak slavné.Ale těším se, až lahvičku zakoupím, okoštuji, dobrý sýr k tomu nakrájím, husičku asi vynecháme…:))))

Nevím jak ostatní, ale já jsem měl loni dobré zkušenosti a na „Martina“ se těším možná víc než na Beaujolais. Takový Müllerek od Michlovského byl nepřekonatelný … A to od něho nic jiného neprodávám. Máte-li chuť přijďte ochutnat vícero verzí kousek od očekávané Erhartovy cukrárny jste srdečně zváni …

Sv. Martina není třeba brát nijak vážně! :o) beru to jako jednoduché vínko za 70,– Kč pro jednu jedinou příležitost v roce. je to pořád stokrát lepší než nějaký supermarketový dovoz za 100,–

navíc – restaurace i hosté se učí vychutnávat snoubení vína s jídly nenásilnou cestou, většinou v pohodovém prostředí bez snobáren. cenově přístupná sranda, která (snad) dokáže pěkně rozveselit lidi přidušené v podzimním smogu :) a je myslím úplně jedno jestli si vínko dáte v restauraci nebo doma, je to takový malý svátek jen tak pro nic za nic, pro radost. a nikomu se nemusejí dávat žádné dárky!!!! :))))

pivli:

vývrtka se mnou nemá nic společného. naštěstí!!!! páč já se ho akorát bojim :/

buraci:

ale no tak neházejte flintu do žita :))) uvidíme jak bude schvalovací komise přísná letos. přihlásilo se 73 vinařů se 165 vzorky, výsledky budou známy po 31.10. pokud tam budou pouštět sh*t a přivírat oka, vrátí se jim to bumerangovým efektem rovnou do obličeje…

Na prvy oka mih jsem uplne cekal, ze nerezovy transformelak Vyvrtka je Cuketkovic vytvorem. Beztak podezrivam ty, co se vydavaji za jeho autory, ze jej s Kralem bloggeru smenili za blize neurceny pocet lahvi svatomartinskeho moku. :)

pan Cuketka: taky doufám, že budou nejen přísní v posuzování vín, ale následně bude i přísná kontrola, zda neschválená vína pod značkou Svatomartinské na trh stejně nejdou… loni se to stalo (i šlo pár schválených shi**). Dneska jsem k tomu spáchal něco u sebe na blogu. Uvidíme… to hodnocení komise by mělo být veřejné, aby každý, komu to víno přijde nedobré, měl možnost konfrontovat ho někde na webu s ofiko hodnocením.

JČ: a dodávám, do šatlavy s těmi, jimž komise odmítne Svatomartinské a oni ho přesto jako Svatomartinské prodávají!

Tak ja to tedy jeste zkusim. Pokud dopadnu jak loni, stanu se zastancem nejen satlavy jako Sklenicka, ale dokonce i telesnych trestu:-)

Tož jsem v TV zahlédla reportáž z otevírání Svatomartinského vína a degustátoři z komise byli spokojení, prošlo kolem 80% z asi 180 vzorků.Tak uvidíme…

Cuketka: jednoduché vínko za 70 z českých zemí odpovídá zahraničnímu vínku v ceně kolem 120–150. Znám pár takových, která nejsou předražené splašky dovážené vagónama a lahvované mimo oblast produkce.
Mám na müsli můj oblíbený region. :-))

Teda aby to nevyznělo blbě: tím chci říct, že vínka v této cenové relaci jsou někdy sázkou do loterie, ale když si vychytáte to svoje, pak najdete opravdu dobré pití, které nemusí stát majlant, nebo Mailand. A taková si zaslouží propagaci, aby nezapadla mezi těmi splašky v obdobné cenové kategorii.

Snad už jsem to napsala líp.

já už ochutnal letošní vínko, ale pod názvem Svatováclavské od malého vinaře z Maršovic a bylo mooooc dobré, asi další ročník století :-)

Tak uz u nas na navsi visi plakat, ze se bude Svatomartinske z Mikulova otevirat a hlavne ochutnavat v prodejne Bohemky u nas v Plzenci… Hm, tak to mam kousek, to uz se nemam na co vymlouvat:-)

Také se připojujeme a chystáme Svatomartinské vínečko od pana Šabaty s husičkou dle originálního receptu pana Magniho v Kaplance v Blatné. Já mám ze svého bydliště do Blatné daleko, tak doufám, že si mladé vínko vychutnám jen tak v klidu domova… Jinak máme skvělé tipy od rakouských vinařů na vánoční dárky........ Fakt lahůdky. Zájemci pište na e-mail.....

Hm, já si včera užívala Vavřinečka od našeho známého vinaře.neprodává, jed dává známým a bylo to skvostné!

tak já se potupně přiznávám, že jsem aninikam nevyrazil a dokonce si ani nepřiťukl… celé jsem to tuploval,. tím že jsem si včera v sámošce koupil jediné sv.m. co, tam měli – Vinné sklepy Valtice MT a MP, byl jsem spokojen, ale co se mi moc líbilo bylo povídání na etiketě:

Dostáváte na stůl první letošní víno. Hrozny byly sklizeny na vybraných vinicích tak, aby víno z těchto hroznů Vás mohlo potěšit již dnes. Nechte se okouzlit temperamentem a příjemnou paletou svěžích vinných a ovocných vůní na rozhraní révového moštu a z něho se rodícího vína.

  • temeperaturní & foodpairing doporučení, výstižné, poučené, pěkně napsané :)

No, tak myslím, že se letošní úroda Svatomartinského vydařila.zatím jsme prubli 5 vzorků a všechny velmi příjemné.
Teď mne čeká Mülerka ze Znovína, viniční trať Kamenný vrch v obci Tasovice a Vavřineček z viniční trati Frédy z Horních Dunajovic.Obé 12%obj. a slibují svěží víno, aromatické a vzletné.prý bylo vyrobeno pro radost, potěšení a touhu poznání všeho nového, mladého.Tak uvidíme.Se Znovínem zkušenost dobrá, kamarád, vlastník vinotéky s nimi měl pár špatných zkušeností, když nalahvovali něco jinéhonež co dávali na košt, šlo o přívlastková vína a bylo to dost trapné.Ale my co jsme okoštovali, to jsme dostali.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)