Sušené rajčátka

Píšete vy…

Po mém pobytu v Německu jsem si těžce navykla na sušené rajčátka, běžný artikl na jakékoliv tžnici i v té nejmenší vesničce. Po návratu zpět do ČR, respektive do Brna, jsem zjistila, že jsou všude k dispozici jenom nakládaná v oleji (prostě to není ono). Kdo pomůže mému úpěnlivému hledání a pomůže mi najít krásná seschlá rajčátka se slunné Sicílie (není podmínkou) pokud možno bez oleje? Nebo si pro ně opravdu musím zajet do zahraničí?

Prosím Vás o radu, začínám mít abstinenční příznaky a nevím, jak dál… ;)

Reklama

Komentáře

A co si je usušit sama? Já si dělám polosušená rajčata v troubě (na pesto) a normálně plně sušená v sušicce na ovoce-jím je místo chipsů. Doporučuji ale spíš dobře vyzrálé plody, ale to platí o čemkoliv konzervovaném

olympia v Prahe.
inac ako pise Jarka, nie je nic lahsie ako si nieco ususit. proste to das na horkovzduch alebo lepsie do susicky ovocia.
problem predpokladam v kvalitnych rajciatkach, asi budes musiet pockat na dalsie leto.

Bottega má taky dražší, ale absolutně bezkonkurenční, z Kalábrie, plné sluníčka. 300g pytlík za 175.
Opisuju z pytlíku:
Složení: rajčata sušená na slunci. Rajčata asi 3 minuty povařte, vymačkejte vodu a dochuťte olivovým olejem, solí, česnekem a kořením podle chuti.

Rajčátka si také občas suším sama, ale nakládám je do oleje – s kaprlaty, papričkou a bylinkami.Ale viděla jsem je vážená v prodejnách Diana  – Svět oříšků.po Praze jicj je několik, předpokládám, že se nějaká najde i v Brně?Kolik stálo 100g netuším, ale myslím, že tak strašné to nebylo.

uplne susena rajcata prodavala driv delvita..a dnes byla..maji je zvlast v chladicim boxu vedle stejne krasny oliv..)))

Paní učitelko, to byl asi překlep z hladu.
Na italských stránkách se sáček 300g pohybuje taky kolem 5,5 eura + poštovné, tak ta česká cena je u kvalitních rajčat v normě.
http://www.ilgolosointollerante.com/…commerce.php?…

Na českých tady: http://www.bottega.cz/kontakt.html

A tady jsou postupy, jak si je nasušit doma, ale za sebe musím říct, že si raději pořídím sušená rajčata a sušený česnek z jižních zemí, od Itálie po Maroko, mají v sobě energii: http://www.pomodoroitaliano.it/…omodori.html

tyhle stránky se dají omlsat i bez italštiny – jsou tam i odrůdy a jejich oblasti, už jsem to sem asi dávala, když se pátralo po volském srdci…

k tomu bottega e-shopu …e shop funguje objednával jsem tam nedávno konev le creusetku a v poho komunikace..zdravim

tedy to je opravdu nemožný blog :o))........ jeden je tu na noční službě a sliny mu tečou do pracovních úkolů...... :o)
sušená rajčátka opěvovala moje dcerka a já je koupila asi do týdne ve „zdravém domečku“ či jak se to nazývá v Kladně u náměstí v krásném zákoutí u divadélka Lampion...... pytlík cca 100 až 200 g/??/ asi za čtyřicet kaček.A dnes jsem uvařila zelené nudle, nakrájela na drobno ta rajčátka, malý zbytek pečeného kuřátka + olivový olej a mana nebeská ve skleněné míse byla na Světě! jo a ta rajčata jsou fakt dobrá i jen tak žvýkat jako křížaly...... lepší než bonbóny :o)...... sákryš,že jsem si to na tu noční nevzala!

Na sušená rajčata jsem také narazila v obchůdku Diana-svět oříšků. Když jsem je chtěla koupit, paní prodavačka mě upozornila, že jsou proslazená. Myslím, že to už není úplně to pravé.

Ta „moje“ rajčata jsou – „…nasolená,tradičním způsobem sušená na slunci,kyselina citronová,kyselina askorbová…“ o cukru ani ťuk.Je jich 100 g za 40kaček...... více se prý dočteme na http://www.italiedodomu.cz .......pomodori secchi,essiccati al sole :o)........ mí Italové mi rozumějí.........

Sušená rajčata od bionebio kupuji v Brně ve zdravé výživě v ulici Orlí.

doporučuji taky vlastní sušení, dělal jsem to už jednou s úspěchem – dobře vyzrálá rajčátka rozkrojit anpůl a jemně poprskat mořskou solí, dát na pečící vál a sušit pěkně na sluníčko na balkón nebo na zahradu, nehcet je přes noc venku, ony se zase troschu nacucají vodou a pak zase vyschnou… :)

Vlastní sušení – no, nevím. Snad by stálo za úvahu pro příští sezónu posbírat různé odrůdy a prostě to zkusit a porovnat.
Jenže rajčátka se nesuší jako huby. Musí mít dost Sluníčka když zrajou, a ještě víc když se suší. Rozdíl může být překvapivě jak Mariánský příkop.
Nejsem si jistá, ale myšlím, že se nesolí.

Pavlus, měli by je mít taky v Sapori na nám.Svobody. Zítra tam nakouknu.
Na bio v tomto případě nekoukám. v jižní Itálii je vzduch i země ještě bez poskvrny. Naopak jsem četla, že pravé bio v Evropě je vzácností. Ekologicky čisté postupy jsou málo platné v oblastech, kde je dlouhodobé znečištění. No, podle mně je vždycky lepší aspoň ta snaha o čisté postupy, a nevymlouvat se na ovzduší.
V Itálii byla zpochybněna teorie o olovu – měřil se obsah olova v hroznech a jiném ovoci, které roste u silnic, a které je mimo, a výsledky překvapivě ukázaly, že to s tím olovem není úplně pravda. No, co na to říct a komu věřit?

Takže jsem na rady z Vás koupila sušené rajčátka z turecka od firmy bionebio a prostě.....to není ono…jsou suché bez chuti a celkově takové nijaké…můžu srovnávat, naštěstí jsem se z naší „slunné“ Moravy opět dostala na chvilku do Německa a nakoupila zásoby rajčátek ze sardínie do zásoby…no do zásoby…pokud je ne nesežeru :) jenom tak nachuť

A jakou znacku a kde v nemecku kupujes ? Resime stejny problem s kamaradem, a sem tam se povede, ze nam nekdo priveze ty „spravny“ primo z Italie. Zatim vsechny koupene v CR tak nejak nejsou na 100% :-((

Suším rajčata doma. Používám sušičku Eta. Silnější rajčata schnou tak 24 hodin. Při nakládání půl na půl olivový olej se slunečnicovým, nějaké bilinky (oregano, tymián, rozmarý, bazalka … zkrátka dle chuti), posolit, pocukrovat (pokud jsou rajčátka dostatečně sladká, není poteba). Pát kapek vinného octa a je hotovo :)

Sýrárna Orrero v Brně na Radnické, 100g za 30 Kč, bez nálevu, jsou vynikající

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)