Kdyz mrazy uderi…

Píšete vy…
img_28151.JPG

Co delat, kdyz je venku nadherne pocasi, ale zima jak nekde na Sibiri?

O prochazku po nasi krasne Vysocine se ochudit tak jako tak nedame, takze vyrazime…

Kdyz se po nekolika hodinach vracime zkrehli a promrzli domu, jsme radi, ze v lahvi na nas ceka jeden poradny lomcovak zahrivak ;-)

Na jeho vyrobu je potreba:

1 litr slivovice

1 sklenice medu

5– 6 citronu / alternativne muzou byt nejake citrony nahrazeny pomeranci/

Do velke sklenice od okurek slejeme med a slivovici / doporucuji predem med nekde u tepla nechat rozpustit/. Citrony, krome jednoho vsechny oskrabeme skrabkou, slupky vyhodime a duzinu nakrajime na mensi kousky. Budeme se snazit i vybrat pecky, pokud to pujde. Pridame k medu a slivovici. Nechame ve sklenici tyden macerovat, potom stocime do normalni lahve. Ja pro trosku svatecnejsi aroma, kdyz je ten advent, jsem do posledni varky nemilosrdne vrazila i par hrebicku.

Po navratu domu si nalejeme poradneho panaka, sedneme si ke kamnum a rozmrzame ;-)

Jinak tahle dobrutka je taky bajecny lek na chripku, nachlazeni a jine potvory, ktere nas v zime muzou potkat.

Tak na zdravi!

Reklama

Komentáře

no jiste, ten posledni se samozrejme sproste vymackne dovnitr ;-)

hihi, drunka paradní recepíz ;) jde vidět, co vás tam v tom country napadá – litr alkoholu a kilo cukru dohormady ;)))

aktuálně vhodným vzorkem destilátu nedisponuji, ale med mám, takže jak se mi něco dostane dopaprček, ihned tam ten med vyklopím dle návodu!

cuketko, je to naprosto uchvatna zalezitost, ale recept neni originalni, nybrz prevzaty, takze neni z nasich venkovskych hlavicek ;-) je ale fakt, ze po te, co to sem nekdo dotahl to statecne vytvari a konzumuje skoro cela vesnice ;-)

toto vyzerá tak príťažlivo, že to idem vyskúšať… len som sa trochu zasekla hneď v úvode: totiž, riešim problém, aký objem má „sklenice“ medu… sú to 3 dl alebo 7dl alebo? (aby som z toho náhodou nakoniec neurobila lekvár) :o)

aji, sklenice medu tim se mysli kilova sklenice, takze bych rekla to bude tech 7 dl…

Vyrobila jsem před pěti dny,protože ještě nebyla upřesněna informace o gramáži,zvolila jsem kompromisních 500g.Průběžně ochutnáváme a už teď je to super.Může začít pořádně mrznout…

to jsem rada, ze chutna. ja myslim, ze s tim medem to bude tak, ze at si ho tam kazdy da, kolik mu je mile. nekdo radsi sladsi a lepivejsi, nekdo uprednostni, kdyz nebude uplne potlacena chut a vyraz slivovice ;-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)