Něco na zahřátí

Píšete vy…
pena.jpg

Přišla jsem zmrzlá z města. Všude spoustu lidí, turistů a tolik aut, že normální 15ti minutový úsek trval přes zácpu 45 min. Moje desatero na zahřátí (a před vánočním stresem rovněž na zklidnění) duše je následující:

  1. Když se vrátíme z práce, vypneme telefon a napustíme si horkou vanu…
  2. rozhodneme se, že letos nebudeme péci cukroví (stejně to nestíhame, vždy něco zbyde a tolik času kolik to vezme…)
  3. v zápětí nás napadne, že nemáme ANI JEDEN DÁREK, ba co hůře, nenapadá nás ani co budeme kupovat. Musíme okamžitě někomu zavolat, abychom společně na něco rozumného přišli/y…Po hodine velmi produktivního rozhovoru nás stále nic nového nenapadá…
  4. vypustíme vanu (studené vody) a posléze jí znovu napustíme (horkou)…
  5. ve vaně nás napadne, že svátky bez cukroví nejsou svátky a euforicky se pustíme do hledání nových a nevyzkoušených receptů…
  6. najdeme kuchařky, zapneme internet a hledáme recepty… a jak si tak prohlížíme fotografie těch drobných sladkých potěšení, rozbalíme si jednu čokoládu (která původně měla sloužit jako poleva švestek)
  7. čokoládou (omylem) umatláme sedačku a celý zbytek večera se její potah (naštěstí z IKEI sundavací a prací) snažíme sundat a posléze vyprat (tento bod je velmi zahřívací !)
  8. Když už jsme se pustili/y do práce, rozhodneme se upéct jednu várku cukroví… nejprve připravíme těsto (pravidelně ochutnáváme, takže se na večer pěkne zaplácáme), poté upečeme (jako zahřívací bod pro tuto soutěž navrhuji chvíli se kochat svými výtvory u otevřené rozpálené trouby)…
  9. teplé výrobky ochutnáme..poté nám je těžko, slivovice jistě pomůže na trávení (rovněž zahřívací bod!)
  10. s pocitem dobře vykonané práce vlezeme pod deku, v ponožkách a přitulíme se…(pro singels, v případě vynechání bodu 10 navrhuji bod 9 dvakrát opakovat)

    Jako obrazovou přílohu tohoto příspěvku zasílám svou oblíbenou čokoládovou pěnu s chilli (recept klidně poskytnu), na zimní večery ideální!

Reklama

Komentáře

Krásný!! Text i sklenička!!
Určitě by stálo za to to nafotit ještě s barevně jiným pozadím, protože takhle to trošku splývá a ta nádherně chutná ikebana si to zaslouží.
Dávám svůj hlas.

Díky za komentář. Já jsem to rychle vyfotila v kuchyni a až později mne napadlo, že fotit čokoládu na hnědém dřevě není to nejlepší…plus ta spára na tom pozadí mi dost vadí…holt nepromyšlená večerní kreativita…každopádně pěna už je pryč, tak leda, že ještě něco na zahřátí promyslím a dofotím!

Tak tady je:

  1. ušleháme sníh z bílků (na 10 takových skleniček jaké jsou na fotce jde o 6 vajíček)
  2. ve vodní lázni rozehřejeme dvě až tři tabulky čokolády s lžící másla(pochopitelně čím více kakaa, tím lépe) a teď pozor, buď můžeme do této masy ponořit pravé čili papričky (jde i sušené) anebo použít chilli čokoládu, na tom se nedá nic zkazit (a nemusí se poté čokoláda pasírovat, aby tam nebyly hrubé koustky chilli papričky). Na trhu už je docela výběr, ikdyž u našich západních sousedů je podle mne pořád lepší výběr chilli čokolád…
  3. může se stát (pokud se nám čokoláda moc ohřeje), že to začně tuhnout a cuckovatět, tomu zabráníme, pokud to vyndáme z vodní lázně (=trochu ochladíme) a přidáme tak dvě lžíce studeného mléka…ale v podstatě by čokoláda neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia (v MAKRU prodávají pro tyto účely teploměr asi za 250,–Kč :-))
  4. Když máme takovou hezkou (bez zbytků viditelných kostiček čokolády) hmotu, vmícháme tak 2–3 žloutky a můžeme přidat nějaký likér (preferuji Grand Marnier)
  5. Nakonec vmícháme opatrně sníh do čokolády (ne obráceně!) a necháme vychladit

Výsledek záleží na množství použité čokolády a obsahu kakaa…pokud budete chtít mít „lehčí variantu“, stačí klidně jedna tabulka čokolády.

ta spára na tom pozadí
Evulindo, jakákoliv spára se dá odstranit kusem papíru, který se plynulým obloukem ohne. Není pak poznat, kde končí horizontální plocha (např. stůl) a kde začíná stěna. Ten papír nemusí být bílý, ale měl by být pochopitelně dostatečně velký pro fotografovaný předmět.
Podobně by šel využít vhodný kus látky, nejlépe asi jednobarevné.

Týjó! Čokoládovou pěnu děláme často a chilli čokoládu miluju. Jen se divím, že mě ještě nenapadlo ji na to použít! To zítra udělám! Jedu do Němců, tak nakoupím dobré chilličoko.
Dík za nápad ;-)

Dokonce jsem už vyzkoušela pěnu zázvorovou, se zeleným pepřem a se solí…ale chilli stejně vyhrává! Krom toho takové chilli kakao…

Jinak děkuji Jednorožci za tip s papírem, pokusím se příště vzít na srdce při focení Vaše rady!

tak jsem si říkal, jeslti se necháte ukecat :) taková provokace s tím lákavým obrázkem a recept nikde! ;) čili čokočku moc nemusím, ale pěnu jen tak moc a moc! díky

no a já mám po hehe, za hranicema neměli chilličoko, všechny ostatní ano jen za cedulkou chilličoko bylo pusto a prázdno (asi četli Cuketblog)
Možná zítra pojedeme na vánoční trh do Weidnu a to už je přece větší město. Tak snad.

Weidenu davam velkou sanci, sama jsem si tam onu cokoladu obstarala v nekolikerem provedeni, hlavne se NEVZDAVAT! …jinak mam par tipu i pro obchody v Praze :-)

Já taky, skoro vždycky ji mají Vietnamci v zeleninovém průchodu u Arbesáku.

já mám blíž do Weidenu než do Prahy ;-)
tak jsme se místo chillipěny zahřáli chutným aperitívem; taky příjemné řešení ;-)

má poslední zkušenost s Vietnamci byla, že jím říkám „ale ten zázvor je plesnivý“ a oni na to „ano_pani_dobry“, tak jsem teď v té zimě trochu k obchodům v průchodech skeptická…jinak já jsem si dnes koupila neopren. Když jsem ho v kabince zkoušela, respektive když jsem zkoušela už asi šestý, tak jsem si vzpomněla na tuto soutěž…myslím, že všechny mnou vymyšlené body se nedají srovnat se zahřátím v neoprenu a náročností jeho oblečení (a případně svlečení)…

Toto vypadá moc zajímavě… Kde se dá sehnat dobrá chilli čokoláda? Já zkoušela dva druhy a ve všech mi přišlo, že chilli je velice málo (je také pravda, že jsem dost chilli vzdorná, protože doma většinou vaříme kuchyni JV Asie. Jinak máte moc pěkné stránky… ;-)

Renato děkuji. Stránky už jsou „relativně“ staré, takže se před svými kolegy co dokážou skoro každý druhý den aktualizovat docela stydím…ale v plánu mám „nový kabát“ s novými fotky z potápění, tak se fotky rozšíří o trochu nový rozměr. Každopádně pokud se Vám zdá čokoláda „málo chilli“ (je to většinou jen takový překvapivý akcent na konec), tak bych se nebála sušených chilli papriček (a pak přes sítko přepasírovat aby někomu nevadily semínka)!

14. Evulinda 7.12. 2007 >> na to oblékání neoprénu je oblíbený trik s navlečením igelitových pytlíků na končetiny, pak to tak nějak lépe klouže dovnitř ;) (toť malá rada pro příště ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)