Mejdan na etiketě

Dnes ráno jsem dostal tiskovou zprávu o založení v pořadí již třetího VOC v Česku — VOC Modré hory. Letmo jsme si znovu prošel stávající systém značení vína u nás a musím konstatovat, že by se v tom ani čert nevyznal.

Oficiálně teď u nás platí torzo zatřídění vín založené na cukernatosti. Od roku 2009 ale platí i nadřazený systém EU založený na původu, který náš systém přívlastků trpí jen jako lokální výjimku. A do toho všeho postupně přibývají sdružení vinařů VOC (vína originální certifikace), která přidělují apelační VOC značku podle původu a dalších volitelných kritérií (příklad pro ilustraci).

Chytáte se ještě? Hotový mejdan na etiketě. Přidejte k tomu ještě podvody vinařů s původem hroznů a rázem máte z našeho systému zatřídění kůlničku na dříví. V očích spotřebitele je pak etiketa ten nejméně důvěryhodný a praktický nástroj pro vstřebání informací o domácím víně.

VOC ale pojďme fandit zvlášť. Pravidla pro udělení známky si určují přímo vinaři ve sdružení. Za dobrou pověst a smysl svého VOC tak zodpovídají všichni členové. Samozřejmě, že VOC může skončit jen jako další bezvýznamná nálepka na lahvi. V tomhle případě to ale půjde čistě za vinaři.

I proto držím fest palce. Ve Znojmě, v Mikulově i v Modrohoří. ;)

Reklama

Komentáře

neexistuje na vino nieco ako imdb? ze tam je zoznam vsetkeho, kazdy kto sa zaregistruje, moze hodnotit a komentovat, niekto by to trochu korigoval.
jasne ze by sa tam dostala kopa blbosti, ale mohol by som si vybrat len hodnotenia od nejakeho znameho cloveka.

Je v tom bordel, míchá se francouzskej a německej model. Navíc to všechno stojí další peníze. Pro mně jako malovinaře je ideální jediná cesta – Petrus. Vykašlat se na apelace i přívlastky, neplatit do cechu (stejně dělá jen pro úzkou skupinku moraváků) a dělat prostě „zemské“ víno a vybudovat si dobré jméno. Pokud bude víno kvalitní, lidi si ho koupí, pokud nebude, nedám ho na trh (viz loňský ročník a nejspíš i letošní). V současné době bohužel v Čechách to co je psáno na etiketě stejně nemá žádnou souvislost s tím co je v lahvi. A bude tomu tak do té doby, kdy se budou velkovinaři trumfovat v tom, kdo udělá levnější víno.

Já bych se toho vůbec nebál, v sousedním Rakousku tahle dvoukolejnost funguje bezvadně (německý systém podle cukernatosti a vedle toho apelační, DAC), v Německu se to už taky prosazuje. Podstatné na tom je, že etiketa musí být vyvedená jen podle jednoho z těch dvou systémů, nesmí se to míchat. Apelační systém (identifikace vína podle původu) časem převládne, doufám. Mně na tom jenom těší, že jsem si v prosinci něco podobného zavěštil (http://vins.blog.cz/…-na-rok-2011) a ono se mi to plní mnohem dřív, než jsem doufal.

Tak z toho mi jde hlava kolem. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě…Zajímavý Úžasně článek, už teď se těším na další ;-). Vivi

Problém vidím v tom, že zde vznikají naprosto umělé spolky nerespektující historické, etnografické či jiné členění, pouze za účelem čerpání všemožných dotací. Modré odrůdy se pěstují i v okolních obcích a ne jen v těch pěti, které jsou spojeny pod názvem Modré hory.

↪ 5 Mary: ona ta sdružení vinařů vznikají tak jako tak, s VOC je větší drbačka a imho se to časem pročistí – ne všichni udrží jméno a kvalitu. to, jestli je bariéra pro zřízení VOC dostatečná, uvidíme.

no neviem, myslim ze to skor nasich spotrebitelov popletie. my sme zvyknuti na odrodove a privlastkove charakteristiky vin. pride mi, ze vo vinach podla povodu a oblasti sa clovek musi orientovat odbornejsie, ci to nepojde proti predajnosti vin.
kazdopadne som si vsimla, ze slovenski vinari zacinaju pouzivat oznacenie DSC – chranene oznacenie povodu slovensko, co podla mna nic neznamena, ale kedze minulorocnym vinam nemozu dat ziadne privlastky, vyuzivaju apson toto (a neznalost ludi, ktori nevedia co tato vznesena skratka znamena)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)