Co na to bartender

Píšete vy…
Blue blazer

Rád bych přispěl k tomuto tématu svou troškou do mlýna.Už delší dobu sleduju dění na tomto skvelém blogu a musím říct, že se mi fakt líbí. Jediné co mi tu trošku chybí je více článků z prostředí barů a cocktailů. A tak jsem se rozhodl, že to trošku napravím aspoň ve svém zápisku.

Momentálně pracuji v jednom hotelu na středním Slovensku, konkrétně v Liptovském Mikuláši, a věřte, že tady je zima o moc horší než v Praze. Spousta sněhu, velká zima a studený vítr. Znám jeden zaručený způsob jak se zahřát. BLUE BLAZER

Blue blazer není, jak by si mohli anglicky mluvící čtenáři myslet, nejaký speciální modrý kabát, ale cocktail. Tento cocktail pili lidé již v 19. stol. a jeho autor profesor Jerry Thomas – zakladatel moderní mixologie, ho připravoval jen v případě, když teplota klesla pod 10 stupňů Celsia a nebo když host měl příznaky rýmy a nebo chřipky.

Blue blazer je jednoduchý cocktail který se připravuje složitým a hlavně velice nebezpečným způsobem. Musíte mít k dispozici dva kovové džbánky s oušky. Profesor Thomas používal stříbrné džbánky,ale v našich podmínkách úplně postačí nerezové nádobky na přípravu pěny pro kapučíno. Do jedné nádobky nalejeme asi 6cl skotské whiskey (můžeme použít i americký bourbon, žitnou whisky, cognac nebo brandy). Do druhé nádobky nalejeme 6cl vody. Obě tekutiny v nádobkách zahřejeme – nejlépe pomocí výrobníku páry na kávovaru. Tu nádobku která obsahuje alkohol zapálíme. Protože jsme alkohol předtím nahřáli, mělo by nám to krásně chytnout. Dále zapálený alkohol opatrně přeléváme do druhé nádobky s vodou. Takto opakujeme asi 4×. Při troše praxe by nám měl plamen hořet celou dobu. Pozor praxe nutná!!! Potom už jenom naléváme do skleničky se silnějším sklem (aby nepraskla) a podle chuti dochucujeme práškovým cukrem – stačí jedna kávová lžička.Z citrónu odkrojíme kousek citronové kůry a cocktail zastříkneme eterickýma olejema obsaženýma v kůře.

Doufám, že Vám cocktail bude chutnat stejne tak jak chutnal v 19. století a hlavně že Vás pořádně zahřeje.

Na zdraví!

BARTENDER

Reklama

Komentáře

Zkusil jsem doma…a…pri ctvrtem prelevani jsem se nejak netrefil do konvicky a horelo mi na kuchynske lince (krasnym modrym plamenem…:o) DIKY ZA TIP! Jen vice takovych …

Skolni rad zachazeni s otevrenym ohnem vyslovne zakazuje! Ondreji, okamzite odevzdejte alkohol i zapalovac.

Hm, to zní dobře!!!!To bude asi něco na způsob teplé whisky s plátečkem citronu, na který se tak těší Tři muži ve člunu(o psu nemluvě), když už jim putování po řece leze krkem!:))))

Ty jofko, to je hustý!! Barevné efekty, to mám moc ráda, čím se to hasí, když to blafne?

to Pani ucitelka: zapalovač dam, ale alkohol mi neberte, PROSÍM!!!

nalejvat prilis horkou tekutinu do sklenicky s tlustym sklem je velka naivita. Z fyziky vime, ze pokud je vrstva skla vetsi a na protejsich stenach vznika velky rozdil teplot (coz se pri plneni prazdne sklenky horicim napojem deje), tak vznika ve skle velke vnitrni pnuti, ktere ma pak za nasledek prasknuti. Proto pozor na tento omyl a pouzivejte pro varici napoje naopak tenke sklo!

Skotska whisky a Irska whiskey :-). Musel jsem si rypnout, tohle by mel profik vedet :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)