Skrytá pochoutka: Pečená červená řepa

Jedna surovina, recept bez práce, dokonalý zážitek… Tak by se dala zjednodušeně popsat božská pečená řepa ;) Vidíte tu spečenou ježibabu na fotce? Ve skutečnosti je to zakletá princezna plná barev a chutí!

Od loňské návštěvy řecka jsem převzal tamní úpravu řepy: celou uvařenou řepu v sladkokyselé vodě (cca 45 minut) olupeme a nakrájíme na kolečka tlustá cca 0,5 – 1 cm, přelijeme olivovým olejem, ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Následuje ekstase ;)

Minulý týden jsem objevil v mé nové (a zatím jediné) italské kuchařce (str. 593) průzračně jednoduchý recept na ještě lepší přípravu červené řepy – pečení v troubě. Tohle mě opravdu nikdy nenapadlo a přitom je to tak snadné! Celé řepy důkladně omyjete pod tekoucí vodou, zabalte je důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte na plný knedlík (plný knedlík = 220 stupňů) cca 2 hodiny. Dvě hodiny?! To je strašně mooocccc, říkáte si…, no ale ono se to opravdu vyplatí ;)

Až budou řepy upečené (popichejte je vidličkou, šlupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. Přelít můžete dle své chuti olivovým olejem, ale i vinným octem (doporučuje Marcella Hazan). Já obvykle vystačím s trojbojem – olivový olej, drcený pepř a sůl. Nic víc není potřeba.

Hotová chuť mě uzemnila na hodně dlouho. Pečená řepa je koncentrovaná, sladká a příjěmně kouřová. Připomíná pečené brambory v popelu. Zkrátka neopakovatelná. Za překvapivou jednoduchost a strhující potěšení jednoznačných devět cuketek z desíti!

Poznámka

Pokud jste si znechutili červenou řepu v mládí (nebo ve školce jako např. pan Cuketka) v podobě nenáviděného konzervovaného salátu z červené řepy s vtíravou anýzovou příhutí – tohle je recept, který pro vás ztracenou chuť probudí na plno!

Chcete vědět více o červené řepě?

Tak mazejte na Prkýnko! :)

Reklama

Komentáře

Vážený pane Cuketka, táhněte se svým blogem do háje!!! Kdo to má číst a neslintat na klávesnici??!! :))))
Supr web, házim ho mezi oblíbené na svém :).

Do ted jsem delal to stejne za syrova a premyslel jak vylepsit. At zije borceni nechuti ze skolnich jidelen.

jo ať žije!!!, řepa je master, superhyperzdravá a navíc česká plodina WAU ;)

trošku škoda je, že jsem zatím neviděl prodávat čerstvou řepu i s natí, která je prý výborná… máte-li někdo – tip sem s ním!

Jůůůůůů.. to zkusím! červenou řepu Aika moooc ráda :) Díky moc za tip. Jinak.. já ji konzumuji v polévce – ten klasický boršč aneb vařenou, oloupanou, nastrouhanou s citronem. Je to vynikající salátek. A stačí mi ho i pořádná hromada :))
Těším se na další mňaminku! :)

:)

já se s řepou teprve seznamuji, zatím u mně řepa dtojí na třech základech:

1) vařená na kyselo s oliv olejem
2) pečená s oliv. olejem
3) boršč

další recepty sháním a testuji….

Dobrý den pane Cuketka. Koupil jsem si dnes Reflex a co nevidím – upozorňují tam na vás. Mňam mňam :),

Dopr… Jediný reflex, co si za tři měsíce nekoupím (bo su švorc) a zrovna tam píšou o cuketce – chci říct o Cuketkovi! Krucinál. A vsadil bych se, že ho teď už Tvoji příznivci dávno skoupili ze všech pultů… Áchjo. ;)

Btw, už peču na plný knedlík, tak jsem zvědavý, za hodinku se ukáže pravda… ;)
(a omlouvám se za spam komentářů, ale nemůžu si pomoci…)

Tak, bylo to dobré… Ale osobně bych to nechal spíš tak hodinu a půl, po dvou to bylo na mě moc hořké… Ale stejně se nedalo přestat a bylo to mňam… Mamka říkala, že to dobré není a přestat nemohla taky, che. Díky za skvělý recept!

hm, no vida :)

s tou řepou záleží jak je velká a na jakou teplotu ti trouba opravdu peče, moje plynová peče tak, že jsem to tam musel nechat 2h….

když nevítejak dlouho to tam nechat, doporučuji tzv. cuketkovu vyndavací metodu, z pěti řep začneme po jedné testovat třeba už od jedné hodiny po dejme tomu čtvrt hodině – ta řepa, která je nejlepší nám označí ideální čas přípravy pro vaši troubu ;)

No, byly trošku menší, právě… A trouba peče max. 250 (zlatá elektrika :))…

A vyndavací metoda mě napadla hned potom, co jsem vytáhl všechny tři řepy najednou, všechny rozbalil a všechny – vůl – nakrájel, aby stihly do konce konzumace poslední kousky vystydnout, brrr. Ale i ty „psí čumáky“ se snědly… :)

Já včera vyzkoušela tu vaši pochoutku- řepy měly průměr asi 4-5 cm, pekla jsem je 2 hodiny naplno (trouba se rozžhavila a horkem žhnula i linka, která je poblíž, i potraviny na lince, ale řepa – stále natvrdlá, jakoby jí nechtělo dojít, že má dojít:-)
Vůně ano, souhlasím, jako pečené brambory, ale chuť – jako červená řepa, příště asi radši uvařím.

:))) hihih, zdá se, že ty řepy mým čternářům nějak odolávají ;)

Přiznám se, že řepám nadržuji. Můj první pokus byl natvrdlej i po hodině a půl. Druhý už mi vyšel jedničku ;)

Teď o tom uvažuji, možná bude problém v té intenzitě pečení. Možná by stálo za pokus první hodinku to jen tak povařit při nižší teplotě a potom přidat. Anebo naopak?

Další věc je, že po starých vysušených řepách chtít aby byly pečením měkoučké. Možná je to taky kvalitou výchozí suroviny.

PROTESTUJI, řepy byly zakoupeny v mnou pomlouvaném Albertovi, to jo, ale byly čerstvé!!:-)) A kvalitní (jako jediná zelenina tam:-) Akorát holt i po dvou hodinách intenzivního pečení strašně tvrdé:-)

Jo tak to je jiná ;) A jak vypadala jejich slupka? Byla pořád stejná, nebo už tam byly náznaky krabatění a uhelnatění?

NE, nebyla zuhelnatělá, vypadala jako u pečených brambor, i tak voněla, bohužel však obsah stále vypadal a chutnal jako čerstvá tvrdá řepa:-)))

hmhm, tak možná byly na ni i ty 2 hodinky opravdu málo. Tu řepu co mám na titulním obrázku, tak tam vidíš už opravdu uhlíky, ale uvnitř byla pořád šťavnatá a měkká (viz. druhý foto).

No jo, ale to potom mnohem víc, než co ušetřím na potravinách, propálím na plynu, to je drahá sranda, a přičti si i ten hlad, který mě po celou tu dobu pečení sužuje:-))
No nic, jako experiment dobré, zkusím zase, až si něco našetřím pro Pražskou plynárenskou:-))
Apropos, to částečné zuhelnatění jsem na těch řepách taky našla..ale pod slupkou odolná tuhá masa:-)

Chuťovka vyzkoušena a dopadla na výbornou. Ve zdravé výživě jsem sehnal svazek mladé biořepy z Lučního údolí a vyplatilo se to. I ta největší, velká jako pěst, byla za půldruhé hodiny úplně hotová a nádherně měkká. Příjemně pečená chuť řepy se spojila s nádhernou jemností a trauma ze školní jídelny bylo vymazáno.

Tak to mne těší dvojnásob :) Ty svazky malinkaté řepy jsem teď taky někde viděl, určitě je příště vemu s sebou do košiku!

Chodime kazdou sobotu rano do trznice pro zelovoce a nas pan zelinar ma, krom jineho i krasne repy i s nati a ja si porad rikala musim to najit na Cuketkovi, co s tim, taxem je dneska koupila, aby me to donutilo se je naucit,diky za recepty, jdem to zkouset:)) jo a prekvapilo me teda, ze takovej znalec kuchteni pece na plynu- to byl kdysi souboj mezi mnou a vysusovaci plyntroubou a jedinkrat jsem ji porazila s prevahou- to kdyz sem ji vyhodila:)) to radsi remosku Kata

:)

nať navyhazovat, da se jíst jako příloha/obloha, podušená na oliv. oleji např. tedy pokud je pěkná a ne moc zvadlá a potrhaná :)

jinak kuchtím na tom co mám, je pravda, že mě ta trouba neskutečně pije krev a každou chvíli v ní něco přivedu ku plameni. ale říkám si ještě chvíli to vydržím, přece nejsem žádné Béčko (dříve se peklo jen na plynu) :)

Děkuji za tip.
Opekl jsem 4 kusy řepy.Po dvou hod.jsem ochutnal první.
Nic moc.Zapl jsem troubu na 250 % a při dosažení této teploty,
jsem troubu vypl a řepu nechal v troubě.
Vynikající chuti, štavnaté.Děkuji za zveřejnění tohoto receptu.
Hofjar.

Mňaaaaaaaaaaaaaaaam! Mi stačily necelé dvě hodiny. A všem pět řep skončilo v mém žaludku cobydup. :blush:

Nechtělo se mi na řepy vypotřebovat tolik plynu, takže se pekly společně s dalšími věcmi (koláč, zapékané brambory).

Doufám, že můj komentář tento již pomalu archivní recept vynese na výsluní a že si jej všimnou i noví čtenáři. :)

vzhledem k tomu, že jsem blog pana C. objevil nedávno se probírám staršími recepty a tenhle musím yzkoušet – ani školní jídelna, která mi mnohé znechutila tohle nezvládla, červenou řepu můžu i tu kupovanou nakládanou, lépe samozřejmě nakládanou domácí nebo povařenou ve vodě s octem jak to pan C. zmiňuje v úvodu – náš recept je syrová řepa na plátky, cibule na kolečka, na střídačku do hrnce (silnější vrstvy řepy tu a tam proložené vrstvou cibule, zalít octem a vodou, přidat trošku oleje a koření (celý pepř, nové koření a bobkový list) a šup s tím na plotnu podusit do měkka a poté vychladit. Řepa je výborná a cibule se naprosto rozpadá a dotváří to.

Výborná je kombinace červené řepy a pšeničného nebo špaldového bulguru. V hrnci uvařím 2 hrnky vody, přisypu hrnek bulguru, cvrnknu kapku oliváku, cca 2 min. vše povařím, zakryji, nechám 20 min stát zakryté. Mezitím upečenou nebo uvařenou řepu postrouhám na hrubém struhadle, dám na pánvičku na olivák (možno s opečenou cibulkou) a přidám nějaké koření – např. bobek+pepř (koření může být různé -dle chuti). Řepu po provaření smíchám s bulgurem. Je to úžasná chuť!!!
A ještě něco-červená řepa je výborná na chuť a zároveň léčí srdce a posiluje slabší trávení.

Meli jsme doma poradnej kousek – velikost mych dvou pesticek -pekla jsem hodku a pul pri 220°C, nechala dojit pri 160°C jeste hodinku. Po vychladnuti oloupala, zasypala fetou a sporadala sama :)
Ted si jeste rikam, jestli pan C nema v rukavu navod, jak si pochutnat na kopru?

jo, tu rachardovu dobrotu budu muset prubnout, ale spis s tim fenyklem nez koprem :)
vcera mi pristala cerstvounka snitecka kopru na taliri, i ochutnala jsem, nakonec jsem ho stejne musela vypreparovat :(
ja se snazim, fakt, prekonat ten odpor, ale zatim se nedari…

Od koprovky přes kulajdu, tataráček z čerstvého i uzeného lososa, gravalax je super, nebo třeba spanakopita či spanakoriso -řecké dobrůtky, kombinace kopr + špenát je překvapivě skvělá.
Dávala jsem „návod“ na Gurmánce, vyhrabu odkaz.

Svého času jsem kopr moc nemusela, po jedné obzvláště okoprované kulajdě jsem ho cítila ještě týden, ale už je to v pohodě. No a v láčenkách neboli močácích případně kvašácích nesmí chyběti. :-)

Dvě ze čtyř obrovských řep jsem právě snědl a musím dát panu C. za pravdu, je to lahůdka, další dvě ještě na chvíli šoupnu do trouby dojít, až dopeču experimentální nehnětený chleba (experimentální je díky třetinovým podílům mouky – pšeničná hladká/žitná chlebová/pohanková).

Dnes k obědu spácháno ;o) Výborné, příště nechám péct déle, řepa byla obrovská a po hodině a třičtvrtě už jsem to nevydržela a vrhla se na to. Aby se jí v té troubě nestýskalo, tak jsem k ní do trouby přihodila balíček s dýní, růžičkovou kapustou a šunkou.

čerstvé zelené zelí pokrájíš na čtverečky, jemne osolíš, pŕidáš kopr a kyselo smetanu, nebo jogurt. je to výtečný salát

vyborna vec! … ja to teda muzu i jen tak bez ochucovadel :) diky za super tip!

Dobrý den,
červenou řepu já ve svém životě neustále ztrácím, a znovunalézám, a pokaždé žasnu a pokaždé je to láska na první kousnutí :-)))
Pak se tu a tam nenápadně vytratí z obchodů a tím i z mého zřetele, a trvá mi nějaký čas, než ji zase objevím.
Když jsem byla malá, tatínek dělával úžasnou polévku, které říkával „POLSKÝ BORŠČ“. V jednom hrnci uvařil oloupanou a na silnější kusy nakrájenou/aby pustila hodně šťávy/ cuketu, ve druhém uvařil hovězí maso a zvlášť uvařil trochu těstovin – nejlépe nějaké mušličky, aby to vypadalo pěkně! Vývar z masa a vývar z řepy pak po vyjmutí surovin smíchal dohromady a ještě minutku povařil. Polévka se servírovala následujícím způsobem:
Na prostředek talíře se úhledně narovnala hrstička pokrájeného hovězího masa, na něj asi tak polévková lžíce uvařených těstovin, na to nakrájená pažitka – a zalít smíchanými vývary! Vypadalo to nádherně, chutnalo naprosto božsky!! Uvařená řepa se už do polévky nedávala, tu jsme pak slupli samotnou, nebo z ní udělali nějakou pomazánku.

Jejda…a v návalu vzpomínek na laskominy, jsem se zapomněla zeptat na to, kvůli čemu jsem sem vlastně vlezla do diskuse!!!
Ráda bych se, pane Cuketko, zeptala na jednu věc. Nahoře píšete o vařené řepě – a o tom, jak ji vaříte celou a neoloupanou, atd atd ....... V tom případě ..... je pak ještě „jedlá“ a použitelná i ta voda co zbyla po uvaření? Vycházím ze své výše popsané vzpomínky z dětství… ale ....... tady si říkám, že když to budu vařit v té nevzhledné a setrvale zablácené slupce, je voda akorát tak na vylití. Mám pocit, že ať budu předtím řepu čistit a drhnout sebevíc, pořád v té slupce zbytky nečistoty zůstávaji.
Nebo se mýlím?
Díky za radu. A krásný den přeji :-)

sorry ........ koukám, že u POLSKÉHO BORŠČE jsem omylem napsala, že v hrnci tatínek vařil c-u-k-e-t-u ....... omyyyl...... jasně že ČERVENOU ŘEPU! .........
heh… jsem zmatlík :-)

Tak tahle úprava řepy se mi líbí už od pohledu, to určo zkusím. Kvůli nemoci mi potenciální tchyně speciálně vypěstovala celý záhon červené řepy (to když jsem si od ní odmítla nechat koupit kapičky z řepové šťávy z lékárny s tím, že nehodlám cpát stokoruny komusi do kapsi za něco, co můžu za pár šušňů jíst čerstvý), takže je fakt bio :-) Dnes jsem si dom přivezla první kýbl, tak koukám, co s tím a tohle vyzkouším hned zítra ;-) Díky za tip a zatím čauky

Díky za skvělý tip. Dostala jsem větší množství řepy a tahle pečená je fakt božská. Měla jsem sice trochu gigantické kousky, ale za 2 hoďky byly krásně měkoučké. Jen se mi nepodařila ta spečená slupka. Ale co, ta jde stejně pryč. Tak ještě jednou díky za inspiraci.

Tohle vypada dobre.
Ja zapekam cervenou repu uz celkem dlouho, ale ne v alobalu.
Nakrajim ji na kolecka, smicham s drcenym cesnekem a nakrajenym porkem nebo cibuli (da se trosku osolit a opeprit, ale nemusi), kapnu na to olej a dam zapect asi na 1/2 – 3/4 hodky. Az je hotova, posypu strouhanym syrem a necham ve vyhrate, vypnute troube dalsi 1/3 hodky.

Je to opravdu lahoda :-)

Po uvaření jsem řepu mírně osolil a oppepříl a vlažnou konzumovall, na jedno posezení 3 středné velké kusy. Paráda, příště zkusím místo brambor jako přílohu k vařenému hovězímu

už je mám v troubě, jen pořád přemejšlím nad tím co k tomu. To to všeci jíte jen tak samotné????

54: já jí vždycky nakrájím na plátky, osolím, opepřím, poleju olivovým olejem a sním s chlebem.

Některé popsané recepty určitě vyzkouším, a nabízím také jeden, který jsem si přejinačila k mému zobáku. Oloupanou uvařenou (i s trochou fenyklu) nastrouhala na hrubém, též ředkvičky, ty syrové, jednou je neměli, i použila jsem daikon, poměr chuťovolný, přistrouhla na jemném asi tak lžíci křenu a zalila nálevem jako na hlávkový salát, trochu ostřejším – voda z vařené řepy. V ledničce vydržel měsíc, trochu jsem obětovala, abych to vyzkoušela. Nelekněte se zápachu z ředkví,vyvane. Ahoj!

Volně inspirován Apetitem zapékám už rok. V jejich receptu nemusí být řepa celá: kupuju maličké a čtvrtím je – šťáva neunikne, doba pečení se výrazně zkrátí. Proložím tu a tam bramborem, kmín nebo tymián nebo nic. Pár minut před koncem na tom nechám zezlatohnědnout bryndzu (v Apetitu psali fetu, ale doma je doma). Luxus.

AHOJ,
NA TVÉ STRÁNKY JSEM NARAZILA ÚPLNOU NÁHODOU PŘI HLEDÁNÍ NÁVODU NA ZAJÍMAVÉ, NETRADIČNÍ ZPRACOVÁNÍ ČERVENÉ ŘEPY. DOUFÁM, ŽE TI NEVADÍ TO TYKÁNÍ. CHTĚLA JSEM TI JEN MOOOOC MOOOC POCHVÁLIT TVÉ STRÁNKY. ZAMILOVALA JSEM SE DO NICH :) JEN TAK DÁL… :) Pája

Jak výborný to je jsem zjistila, když jsem jednou zapomněla, že řepu vařím. Vyvařila se voda a upekla se řepa. Nepřišla jsem až tak pozdě, hrnec se silným ocelovým dnem to ustál a řepa taky. Byla akorát. Místo katastrofy novej pokrm:-) Jinak dělám ráda salát z řepy podle kavárny Spolek v Brně – řepa se nahrubo nastrouhá, přidá se česnek, vlašské ořechy a jogurt (doporučuju kozí).

Já jsem dnes řepu zkusila s jahelnými plackami se zelím (http://www.varimezdrave.cz/…cky-se-zelim) a tato kombinace určitě nebyla na mém talíří naposled! Můj postup u řepy: nakrájím na měsíčky (o něco menší než mandarinky), několik stroužků česneku nakrájím na tenké plátky (u této úpravy je to mnohem lepší než lisovaný česnek), obojí dám do alobalu, zakápnu olivovým olejem, posolím, posypu trochou sušeného rozmarýnu a hodinu nechám v troubě. Jednou mi došel česnek, tak jsem to musela zkusit bez něj. Ne že by to nebylo dobré, ale něco tomu chybělo. Fantastické by to určitě bylo i s kouskem rozpuštěného sýra.

Vrele dekuji za doporuceni, 2 mesice jsem se chystal repu peci a az nyni jsem se odhodlal. A vysledek naprosto famozni. Naprosto predcil ma ocekavani. Lahudka. Jen doporucuji jist hned po upeceni. Znovu ohrivana se chutove degraduje.

Dekuji za napad, ale jeste si to budu muset promyslet zda se do toho pustim. Kamarad mi jednou rek, ze je vynikajici varena morkova kost vydlabana na chleba. Tak jsem ji varil na „elektrice“ 2,5 hodiny a pak vyhodil :-) Nicmene Cervena repa je vynikajici i proste jen tak syrova nakrajena na platky bez niceho – miluju tu zemitou chut.

Tak jsem se rozhodl, ze radsi neprispeju 2 hodinama palenim elektriky dodavatelum a vyzkousel jsem recept od: komentar „51.Pavlina“ Propalil jsem jen pul hodiny, pridal jsem tam navic dva platky anglicke slaniny a nakrajeny brambor… a ted si jdu po dobrem jidle zdrivnout :-) Diky tomuto blogu a hlavne Diky Pavline (komentar 51)

DIIIKY! To si pochutnavam!!!!…muj partner nesnasi chut ani vuni cervene repy, takze musim cekat az budu sama, nebo si to nesu do prace a vsichni se mi ptaj co to mam za dobrotu :) a je jenom MOJE!

V rámci podzimního vaření došlo i na řepu. Zkusila jsem na chvíli zapomenout, že řepu nesnáším a nejím a ono to šlo. Pekla jsem ji bez alobalu, jen sjem ji dala do remosky, po půlhodině mě napadlo přidat ještě brambory ve slupce a po hodině a čtvrt od vložení do remosky bylo hotovo, řepa měkučká. Na talíři stačilo přidat trochu soli a másla a oběd byl fertyk.

Asi zas někdy zapomenu na to, že řepu nesnáším a nejím a dám si repete :)

Apolena: až příště zapomenete, doporučuji místo másla zkusit olivový olej (-:

Tak už jsem zkoušela i olivový olej, česnek a drcený pepř, ale naprosto bezkonkurenční kombinace je pečená řepa s bryndzou. Mám takový pocit, že teď řepujeme každý týden :)

Koukám, že co co zkouška, to jiný výsledek.. :o)
Řepu jsem nikdy moc nemusel, takže mě recept velmi zlákal.

A musím konstatovat následující: po téměř 3 hodinách vypadala řepa jako vařený brambor (že by tím alobalem?). Žádná křupavá kůrka se nekonala.. nicméně byla krásně měkká a chuť dle popisu v článku..
Výsledek byl nakonec takový, že ji nikdo jiný neměl šanci ochutnat.. jednoduše to nestihly.. :o)

Smekám před řepou.. a panem Cuketkou, který mi dokázal, že řepa může být i velmi chutná..

Já už jsem jí párkrát taky zkusila, a jak byla slaďoučká, tak jsem k ní přidala bílý jogurt a mládě jí skoro celou vždycky sjelo k odpolední svačině. Takže verzi naslano s oliváčem jsme ještě vůbec neměli šanci vyzkoušet.

Dnes jsem vyzkoušela, větší řepka byla i po dvou hodinách trochu tvrdá, tak jsem ji rozpůlila, zabalila opět do alobalu a dala ještě dopéct. Oloupat šla krásně, přelila jsem ji olejem, osolila, opepřila, doplnila brynzou a čerstvým tymiánem a nemělo to chybu. Ten tymián k tomu vyloženě pasuje, kdybych neměla čerstvý, určitě bych posypala sušeným. Díky za inspiraci, pane Cuketko!

Já jen, že po upečení to zakápnu místo olivovým dýňovým olejem a ejhle nový rozměr chuti…

↪ 73 JiK: dýňák je super vylepšení :) nezkoušel jsem ale ty zemité chutě půjdou bez problémů k sobě. sedí to hezky i sezónou a lokalitou!

Tež Vám svěřím svou poslední zkušenost s červenou řepou.Byla jsem v italské , restauraci v Praze a chtěla jen něco menšího tak nějak mlsnout.Dala jsem na doporučení kolegy a dala si řepu s kozím sýrem, pokapanou olivovým olejem, sypanou vlašskými ořechy a k tomu boží věc rukolu jemně politou balzamikovým glaze a k tomu opečená bagetka s olejem a bylinkami. Užasná záležitost. Stala jsem se na tomhle jídle závislou, už to dělám každý týden doma a hned to zmizí, je těžké si urvat svůj díl, záleží na rychlosi :-)))))

↪ 8 pan Cuketka:
chuť nati je hodně podobná chuti mangoldu, oběžto rostlinky si často pěstujeme na zahradě. Předloni mi ale maminka všechen mangold vytrhala a zlobila se, že je ta řepa „letos nějaká ubohá“. Měli jsme pak mangoldové hody a také poznatek jak moc jsou to příbuzné rostliny. (Jen ty mangoldové kořeny jsme si opravdu nedali, řepa bude asi lepší ;) Takže listy z řepy upravit podobným způsobem coby mangold – tím se nedá nic pokazit!

Čerstvý kopr nákrájím, vmíchám do majonézy a dosolím. Nejlepší ňamka. A to nesnáším koprovou omáčku.

Pečená řepa,fakt supr dobrota.Červenou řepu mám ráda ale pečená nemá chybu.Jen nevím co s tím listím.Mám řepu ,čerstvou ze vlastní zahrady a chřásti vypadá docela slušně,jen nevím co s ním.Za radu díky.Míla

Setkání s bohy se opravdu konalo! Pane Cuketko, děkuji za tento recept! V jednoduchosti je prostě krása… :-) Úplný Egovo návrat do dětství ;-)

díky za super recept, zatím jsem ochutnala jen řepu v boršči, nakládanou a pak restovanou s Gorgonzolou a ovčím sýrem Pecorino zakápnutou olivovým olejem a balzamicem a je to strašná dobrota… Zkusím ;)

ahoj chci se zeptat jestli tady nechcete taky přidat nějakej recept s kozím sýrem a řepou

↪ 82 bara: pečená řepa přeložená plátkem grilovaného sýra? Hnědé puchýřky sýr ještě víc rozvoní, aby se vyrovnal řepě…a slunečnicové semínko k tomu.

Letos jsme si vypěstovali vlastní řepu, před týdnem sklidili, tak jsem hledal nějaký netradiční recept a našel ho tady – dnes měl premiéru a je to opravdu vynikající!! vůně pečených brambor a chuť řepy. s tvrdostí jsem neměl problém (možná díky pečení v horkovzdušné elektrice? po hodině jsem přidal i pečení zezhora), nejmenší jsem vytahoval po hodině dvaceti, dvě největší jsem tam nechal pro sichr ty dvě hodiny a byly taky měkké, takže
Díky za jednoduchý skvělý recept!

jinak to balení je nutné provést opravdu důkladně – jednu jsem nezatěsnil a trošku „vytekla“. A škoda, že sem sem nešel dřív, měli jsme krásné listy, jsem nevěděl, že jsou taky dobré. Tak za rok:)

Zdravím všechny gastromily,
právě jsem to spořádal… no pekl jsem to skoro 3 hodiny a byly akorát. Nicméně, jedl jsem už lepší. A to z grilu, špikované, či posypané rozmarýnem… Ten se krásně vsákl do zemité chutě řepy a bylo to žlabůžo. V této podobě mě chuť tak neohromila. Když to srovnám s výletem na K… ne, to ne, ale třeba s pečenými jablky, to je vynikající výsledek. Jinak babička peče nakrájenou řepu se zimní (anglickou) zeleninou jako přílohu podávanou a výsledek je podobný a netrvá to…
Břichu Zdar!
P.S. Váš blog miluju, píšete prostě skvěle :-)

Dík za recept, nedávno jsem o pečené řepě slyšela v rádiu, ale už jsem si nepamatovala zda ji předvařovali (asi ne :)
Řepu mám taky znechucenou ze školních jídelen a poprvé jsem ji zkoušela připravit až našemu prckovi (do té doby manžel prohlašoval, že řepa nám nesmí přes práh) … a i taková řepová krémová polévka není k zahození.

Pod vlivem ód na pečenou červenou řepu jsem ji upekla v alobalu také, ale výsledek byl, promiňte, hnus. Řepa byla měkká, ale chuťově hrozná. I když jsme si ji podle návodu osolili, opepřili, pokapali olejem, byla nechutná, spíš hořká. Přitom nakládanou řepu alá škoní jídelna, máme rádi. Co jsme udělali špatně ?

↪ 91 hrudie1: nic jiného než stará nebo nahnilá řepa mě nenapadá. Přeci jen už se blížíme ke konci jejího skladového období, tak bych se nedivil, pokud nebyla udržována dobře. Určitě dejte jídlu šanci a vyzkoušejte recept znovu třeba na konci léta, až budou na trzích malé čerstvé řepičky ;)

Na pečenou červenou řepu nám dal tip náš pan zelinář na farmářských trzích. My ji jíme taky na plátky, posolenou a k tomu se zakysanou smetanou – jako příloha k vepřovým steakům s bramborem nepřekonatelné!

Recept vypadá dobře, řepu si peču taky, ale na kousky zabalenou v alobalu s česnekem a kořením. Po vytáhnutí s trouby posypu nařezanou jarní cibulkou a lučinou – MŇAM! Zkuste taky ;)

Zdravím všechny mlsouny tady.Je fajn že se někdo snaží dostat na výsluní tak opomíjenou pochutinu jako je řepa.Recept super.Já osobně si syrovou řepu nakrájím se zeleninou a mám to jako salát.Syrová se taky dá nakrouhat s jablíčkem a je další salát.Nebo povařit jak brambory,oloupat nakrájet smíchat s bílým jogurtem,dosolit a to je panečku salátek.Co se pečení týče tak si dovolím recept pana Cuketky upravit a řepy oloupu,nakrájím na plátky,trošku zakápnu olejem a dám péct v pekáčku do trouby.Přítelkyně takto peče mrkev s petrželí a to je fakt mnamka :-)Jinak listy z řepy se dají použít místo špenátu,do salátů,nebo k zabalení mleté směsi masa místo zelného listu,do nádivek atd.

Komentáře jsou uzavřeny.