Těsto ze zkumavky

Vyskytl se nám v domácnosti zbrusu nový hnětač, a tak se skoro celou sobotu hnětalo všechno, co se přimotalo pod cestu. Kdyby nedošla mouka a droždí, jede to ještě teď. Na RTG vidíte rohliky a housky z panenské várky.

Jako zarytý zastánce ručo—frčo hnětačky musím konstatovat, že má ta malá kovová mrcha něco do sebe. Hněte, nezakecává se, nepráší a není líná upatlat si ruce (jako já). Vrní to a dokonce se na to dá i koukat. Lepší než telka. Těsto zajisté ošizeno není, ale co já? Nebude se mi stýskat? (Bude!)

Na pečivo padl základní recept z pekařského kurzu v Prakulu i recept na rozmarýnové housky od Lucie. Máte nějaký další osvědčený recept na domácí rohlíky?

Reklama

Komentáře

Vím přesně o čem mluvíte ! Hnětač jsem začala používat právě před týdnem, rozchodila jsem jeden letitý, který notnou dobu nevyužitě seděl ve skříňce v kuchyni a čekal až najdu ve sklepě hnětací hák. Povedlo se a ted dělím svůj život na období před hnětačem a po hnětači :) !!! Fascituje mě ten přístroj, no ! Teď nejvíc ujíždím na pain à l'ancienne. Přidat droždí až po noční fermentaci neni problém. Hnětač to zvládne za pár minut. Ručně jsem to tam vždy vrazila rovnou. A bagetky jsou nepřekonatelné ! díky za recept !

Jak je ten recept z Prakulu? U nás housky a rohlíky jedině sádlové:) a pak ciabatty jsou super. A různé vícezrnné dalamánky.Vvždycky to můžeš umíchat sám, moje matinka těm strojům prostě nedůvěřuje a ráda si to mísí ručně:)

Sice jsem pár let vyráběla pečivo ručně, ale už přes dva roky za mě většinu práce odvádí Kenwood. Matlat se v v chlebovém těstě je čas od času milé, ale přesto se mi nestýská. Jsem ráda, že on matlá a já stíhám vařit, uklízet nebo sedět na kuchyňské lince a číst si.
Bílé pečivo u nás spíš výjimečně. Takže například špaldové rohlíky podle Dana Leparda. http://www.guardian.co.uk/…s-dan-lepard?…

↪ 2 farfalla: pěkné poctivé, se sádlem a mlíkem, fakt parádní na chuť i vláčnost ;) dokud bude na lince, tak mě to asi bude pokoušet…

↪ 1 Boulangerka: jo, přesně na studené těsto z pain ancienne jsem včera myslel, že Reinhart na to ten recept určitě psal bez ohledu na ruční hnětení :p resuscitace studeného těsta je přesně úkol pro hák! zkusim. už jsem dlouho neretardoval :)

Já nedám dopustit na rohlíkové těsto od Florentýny, jen místo sádla dávám máslo (s máslem je prostě všechno lepší :-)), viz tady:
http://madlinakuchyne.blog.cz/…te-ksichtiky
Jinak teda zatím přístrojů nemaje (a ani by se do naší mikrokuchyně nevešli) dělám pořád těsto na rohlíky i chleba růčo a děsně mě to zatím baví :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)