Kávové odrobinky

Jitrem prosvětlená světnice v malebné chaloupce. Stoletá babča v černých důchodkách se pomalu šoupe ke stolu od snídaně. Seschlou dlaní odsunuje papírové kelímky s mořskou vílou a do zástěry sbírá – odrobinky.

  • Starbucks v Česku!

Bezesporu odrobinka týdne – ceckatá siréna rozbalí svůj první svatostánek do konce lednaGrömlingovském paláci na Malostranském náměstí. Kavárna bude na rohu směrem k tramvajové zastávce. Okna jsou už pečlivě oblepena neprůhlednou fólií a i po večerech se tam pilně pracuje. Hledal jsem v těsnění nějakou škvíru, kudy bych narval svůj špionážní objektiv, ale zatím marně… ;)

S příchodem Starbucks do Česka se můžeme těšit hned na několik příjemných jevů – bitku s Coffee Heaven, tuny čecháčkovských komentářů a jako vedlejší produkt – slušné kafe.

  • Nová, lepší chuť

Časopis Apetit vyšel pro Leden 2008 v úplně novém kabátě. Přibyl nový rozevlátý fontík, více prostoru mezi sloupečky a důraz na fotky. Naposledy jsem ho měl v ruce v dubnu, takže jsem nepostřehl všechno šoupání s rubrikama, ale koncept zůstal stejný – obrázkové leporelo pro ženy. Krásně aranžované jídlo, dekory i redaktorky. Potěšila mě stránka zelený život (probírají zrovna food miles), tipy pražských šéfkuchařů na trendy v 08 i malá škola vaření (suflé). „Vykrádačka“ z mateřského Good Food a Olive pokračuje i nadále…

Kromě toho jsem vysledoval nový foodstylingový trend – tzv. utěrkáč. Pod každým talířem nebo hrncem odteď musí být přeložená utěrka z Ikea! ;)))

  • Laura Baranik a její lžička

Jestli znáte stránky Expats.cz a jestli se vám stýská po tamních recenzích restaurací od Laury Baranik, mám pro vás dobrou zprávu. Laura je zpět, tentokráte na svém zbrusu novém blogu – The Prague Spoon. Je docela sranda, že v Praze žije snad víc anglicky mluvících „food kritiků“, než je těch českých. Pravidelné recenze restaurací již několik let vycházejí v Czech Business Weekly, Prague Post a Prague Daily Monitor. Nověji je to pak Brewsta a jeho Czech Please.

Pražské lžičce držím palce! Ať žije nový foodblog! ;)

(do bůkmárků si založte: http://praguespoon.blogspot.com/)

Reklama

Komentáře

Mě v novém Ap. nepotěšilo pastelové suši, suflé je tam již asi po třetí..Jedině ty nové desky, co se nezavírají když má člověk rozložený recept na lince, mě potěšily. Ale jinak nevím nevím, už začínám být tímhle časopisem unavená. Na Starbucks se těším a jsem zvědavá, jakou tady nasadí cenovou politiku…

apetit  – přijde mi, že recepty se čím dál tím víc opakují, ty dětský recepty mě tam rozčilujou (barevné suši), nový design nic moc, přijde mi, že za chvíli začnou radizt, jaký kostýmek si vzít na vaření svíčkový a jaký na prdelačku a jak si nalakovat nehty u pomalého nočního pečení hovězího… před tím byl apetit milejší

Apetit jsem četla ráda, Ježíšek mi přinesl letos jeho předplatné, ale je fakt, že tak 2–3 recepty jsou excelentní, zbytek je řečeno cimrmanovsky: nuda, nuda, šeď…
Na Starbucks se také těším, ani ne na jejich kafe, ale na tu báječnou tříšť z čerstvého ovoce. Mangová…mňam, mňam!

mne sa paci novy apetit viac. so sufle uz nejake skusenosti mam, inac by som bol nadseny. a este som tam videl asi 2 dalsie clanky, ktore sa mi pozdavali. zemlovky – nejem ale velmi zaujimave. koktejly – tiez nepijem, ale zabavil som sa (ano, mohlo byt namiesto toho predstavenie kenskej kuchyne).
viem si predstavit zaujimave veci/rubriky, ktore tam nemaju. bez vela veci (nemyslim len reklamu) by som sa zaobisiel. ale v CR je to stale jednicka.
to ze sa opakuju je asi pochopitelne, aj ked gulasov a cheesecakov uz bolo naozaj dost.
navrhujem pockat 2–3 cisla, ako sa im bude darit dalej.

este ma k tomu napada, ze ked tam prisla Flo, tak to bolo poznat. takze to chce, aby nemali stalu redakciu ale po 1–2 rokoch obmienali.

normalne jsem ctenar sice pasivni (ale velmi poteseny), ale tentokrat mam malou poznamku k foodbloggerstvi a hodnocení restauraci – benjamin kuras a jeho pravicova kucharka v euru je podle meho lokalne neprekonatelna (pri jednom clanku tydne byl posledne na cisle 75), recenze podniku tamtez jsou taky kvalitni a vychazi co si pamatuju – ctu to tak posledni 2 roky…

Kdyby dali SB kavárnu do Palladia, tak by mi to nevadilo, ale na Malostraňák? Tam je mi to kapku líto. Je to podobně drsné, jako dát tam Mekáče.
Do Malostanské kavárny by se podle mně hodilo něco opravdu podle Radeckého, kdo jste tam jako studenti, milenci či chudí intelektuálové chodili, pak víte…
Ale jinak mi jejich příchod moc nevadí, kultura kelímkového nápoje snad dostane důstojného konkurenta – ale to jen žertem a bez urážky, jejich nápoje neznám jinak, než z filmů. A tak právě váhám, jestli zachovat objektivitu a jít tam ochutnat, nebo prostě nezapadnout do šedého stáda konzumentů a nejít – toť otázka!! :-))

Barevné suši v Apetitu působí srandovně, a jestli barví taky tak jako zmrzlina odstínu Šmoula, pak to musí být k popukání.

Zase to po sobě čtu, a ono to vyznělo všelijak. Tak kdo se neztotožňuje s davem, a přesto do SB chodí či půjde, ať se neurazí. Význam je vcelku zřejmý, ale blbě napsáno…

vimaana1 – souhlasím s tím, že malostranského náměstí je škoda. zejména když dobré ala vídeńské či budapěšťské kavárny aby v praze člověk pohledal.

Dv:

zrovna to suši se mi líbilo :))) ale uznávám, je to úchylárna a kitsch, SB uvidíme – cenovou laťku nastavili coffee heaven a mcdonalds…

misha:

přijde mi, že za chvíli začnou radizt, jaký kostýmek si vzít na vaření svíčkový a jaký na prdelačku a jak si nalakovat nehty u pomalého nočního pečení hovězího…

přesně ;)))

Sim:

určo, Flo s tím určitě trošku hla, ale jenom trošku, to by htělo spíš jinak zaměřený časopis…

klara:

jasně reaguji tím na pozdní vlnu zájmu týdne, reflexu, mfdnes, lidovek o gastronomii. s tím jak je to těď, je to furt v plenkách. české recenze jsou někdy fajn, ale jen tehdy pokud to není placené píárko, kdy se v závěru recenzent obejme se šéfkuchařem a navrch přidají dva recepty :)

Vimaana1:

na design se nechte překvapit, je to od plastikových pultíků přes art deco, záleží vždy na místě, zemi a nastavení místní pobočky. proto jsem děsně zvědavý jak to bude v praze!

„kultura kelímkového nápoje“ nejni to úplně přesné, SB dává všechno i do procelánu na místě, pro mě je paradoxně pokorčilé kávové kultury (blendy, gourmet coffee, všecny jejich kávové&čajové koktejly, politika nákupu a zpracování kávy – je toho mnoho) a přeji všem pražským kavárnám alespoň dvacet poboček :)

takže doporučuji nezapadnou do šedivého neinformovaného davu a jít ochutnat :) pokud se samořejmě probijete přes turisty (lokalita pro výkop vybrána dokonale).

(p.s.: u sebe tipuju první asi měsíční periodu nadšení a pak na to začnu zhusta nadávat… uvidíme :)

Dv:

právě proto si mylsím, že bude SB bude pro pražskou scénu stimul… davát si kafe v pražských kavárnách je mnohdy utrpení. takhle se budou moct pěkně vyhradit, svorně si zanadávat na megakolos a zapracovat :)

BTW biocafes sledujete? chodíte někdo? zrovna ta jejich nechutně pastelová & venkovní výzdoba v nejnovější pobočce právě u malostranské mi přijde nechutná. protom můžeme porovnat do jaké míry to zprzní SB :)

Hmm, Starbucks jsem vyzkoušel jen jednou v Zurichu na letišti a byl jsem poměrně zklamaný, jak kulturou prostředí a obsluhy, tak kávou.
Nejvíc mě rozhodilo to, že (po poměrně dlouhé frontě) ode mě pokladník vzal objednávku, zkasíroval mě a pak jen zahulákal moji objednávku dalšímu baristovi, kde jsem na své espresso musel dalších pět minut čekat, až jsem začal být nervózní, že přijdu pozdě k odbavení. V klasickém italském espresso baru (které jsou v ZRH terminálech taky) mi celá procedura včetně zaplacení, vypití a úsměvu od servírky trvá necelou minutu a kvalita presa je o třídu lepší. V čem je tedy Starbucks tak skvělý?

Tak ve Venkuvru mame SB doslova na kazdym rohu a maji porad narvano – chudaci Kanadani si nemuzou zajit pres den v klidu na pivko, aby to nevypadalo, ze jsou alkoholici, tak do sebe lijou litry a litry kaficek… Ja si tam obcas zajdu na obyc latte a musim se vzdycky kontrolovat, abych se nesmala moc viditelne, kdyz si tam Starbucks junkies objednavaji (strasne rychle, asi jako kdyz jsme museli odhrkat vyjmenovany slova): „One – double – half – sweet – low – fat – decaf – no -whipped – gingerbread – latte“ nebo neco takovyho…

To sushi v Apetitu mi prijde tragicke. Pisou sushi pro deti…hrave, zdrave… no nic proti, ale davat do te sushi ryze 1,5 lzicky soli a 2 lžíce cukru… detem, ale ani dospelym bych tohle neservirovala. Barveni potrvavinarskou barvou take docela sila.. proc nepouzit treba k obarveni repu..

Páni, vy mě docela překvapujete. Já se přiznám, že jsem se na obsah nového Apetitu nedokázal ani soutředit. Při pohledu na něj se mi udělalo fyzicky špatně (opravdu, nepřeháním) a typograf ve mně omdlel. Osobně to považuju za takovou tragédii, že se na to nedokážu ani dívat. Napsal jsem delší dopis redakci a obratem zrušil předplatné. ňíkejte si o tom, co chcete, z mého hlediska je nový Apetit ta nejhorší věc, co jsem za posledních několik let z grafiky a typografie viděl.

Já fakt ani netuším, o čem se psal uvnitř, ta strašná forma to všechno přebila a přehlušila. Stále mi před očima bliká ta ohavná obálka, kde je citronový dort na azurovém pozadí nemilosrdně a brutálně vražděn obřími purporovými nadpisy a kolem tančí rozevláté kaligrafické Zapfino, které v titulcích nemá co dělat… Bože, mně se o tom myslím i zdává!

Ad BTW biocafe: mě jejich kavárny připadají hrozně plastové a ceny nezajímavé. Kávu jsem zkoušel několikrát a ani z ní jsem nebyl nadšen. Očekával bych víc invence, než to, že mi prodají „bio jogurt“, který mají na každém druhém rohu se 100% přirážkou.
Ad SB:
Obecně jsem proti „fastfoodování kávy“, ale myslím si, že to může být zajímavá změna. Takže i když to už nikdy nebude „stará malostranská kavárna“ tak to možná bude docela zajímavé, ale zase upřímě neočekával bych od toho moc. Co mě za poslední dobu ve vztahu ke kávě mile překvapilo bylo setkání s lidma co začali mamacoffee.cz – kávový nadšenci (i když trochu v jiném stylu než je tady zvykem). Káva skvělá! Jen ať nám tady ty kavárny rostou – SB ne SB? Btw nemáte někdo zákulisní informace jestli přijdou na trh s „českým turkem“??!!! :)

Pixy:co se týče „nového vzhledu“ časopisu Apetit, úplně mi mluvíte z duše. Přijde mi to spíše jako zoufalý čin ze strany redakce – to namodralé pozadí na všech fotkách jídla mi přijde spíš odpuzující než chutě vzbuzující… Redakce sice přidala pár stránek navíc, ale najednou se jaksi plýtvá místem – když jsem si ho poprvé prohlédla, tak jsem z rozčilení chtěla napsat do redakce, ale myslím si, že by to stejně bylo k ničemu: otevřu příští číslo a v rubrice „Nad dopisy čtenářů“ bude 150 pochvalných dopisů na novou verzi…

Souhlasím s Vimaanou, na Malostranské náměstí, by se hodilo něco zcela jiného…ále stejně se na SB těším! Jejich kafe mám ráda:-) Vlastně posledně nám ve Vídni málem uletělo letadlo jen kvůli tomu, že jsem za každou cenu trvala na ranní kávě na jejich terminálové pobočce…

16 davidkolac: biocafe plastove je. K jejich chvale, ze to je znackovy plast :) designovy a dle meho pomerne hezky. Kafe delaji podprumerne a drahe, ostatni produkty take dle meho soudu za moc nestoji. A v pobocce na andelu jsem vetsinou sam s obsluhou (a te je presila).
Fastfoodovani kavy je mozna mirne nepochopeni. Po par mesicich v italii je to pro me nejprijatelnejsi podoba kavy. Kvalitni espresso u baru, maximalne s nejakou brioskou. Pokud mozno v cene do 1 eura, o cemz si muzem nechat asi jen zdat.

Ad SB v historickém centru: před lety, když se Mekáč rozhodl udělat velkou pobočku na překrásném Piazza di Spagna v ňímě, tak proti tomu hlasitě vystoupil a vzbouřil vlnu odporu návrhář Valentino.
Někdy se s takovým krokem už nedá hnout zpět, a lidi, co takový prostor dovolí pronajmout nebo prodat, nemají bohužel asi svědomí a etiku, hlavu mají vycpanou barevnými papírky.
Dnes jsem jela přes Malostraňák, a bylo mi smutno. Prožila jsem časy původní kavárny ve všech podobách studentů, milenců i chudých intelektuálů, jak jsem psala výše, pamatuju si smrad cigaret impregnovaný do nábytku, protivné pingly, paní šatnářku, pekelné záchody, a jedno veliké kouzlo. Pak režim náhle dovolil návrat zahrádek, a časy se začaly měnit, většinou k lepšímu, ale některé hodnoty bych si klidně ponechala…

Pane Cuketko: já právě nevím, jestli to dělají do porculánu, jak jsem psala, neznám to osobně, a v cizině chodím do kaváren jedině italských nebo arabských. Ale slibuju, že se budu snažit to objektivně posoudit. To víte, že mám handicap: jako profesionál, který má v dosahu nadstandartní kafe, je pro mně i průměrná káva na úrovni bukvic, a tak se tam budu muset vypravit třeba s přáteli, kteří jsou míň deformovaní.

Ad český turek: to je podobný aspekt. Hodně lidí říká FUJ!!, ale pili ho třeba 20 let. Dobře udělaný turek v oblíbeném hrnku je často lepší než hnusné espresso v podniku, kde šidí míru nebo nečistí filtry. Howg!

ad apetit:

koukám, že jsem nakousl pěkně kyselé jablko. já se přiznám, že mezi původní a novou verzí mi to nepřijde jako extra zásadní změna (asi jsem otupený celkovým nezájmem o časák jako takový ,) děkuju za link na ty reakce čtenářů, je to docela hustý. pravidelným čtenářům nezávidím… ale tak snad se probudí a přestanou to číst, když se mrknete na ostatní tituly HF, je to všechno na jedno brdo…

ad lokalita SB:

to se myslím dalo čekat, že půjdou po turistech a že „vlajkovou“ šoupnou někam na oči, snad nikdo nečekal, že to prdnout do nějakého shopping centra… necháme se překvapit, nakolik tomu místu (ne)ublížili. jak říkám, budu porovnávat s paskvilem biocafes jen o kousek dál (letenská ul.) kromě toho u těch biocafes absolutně netuším, jak můžou vydělávat alespoň na živobytí…

ad biocafes vs. coffee heaven vs. SB:

myslím, že to je pěkné téma na srovnávací bitku ne? :)

Dnes jsem jela přes Malostraňák, a bylo mi smutno. Prožila jsem časy původní kavárny ve všech podobách studentů, milenců i chudých intelektuálů…

Vším tím (až na toho intele-kutála) jsem byl rád.
Ale je to dávno pohřbeno, v minulém století. Milá Vimaana1-o (nevím, jak je správně 5tý pád), nikdy se nevrátí pohádka mládí.
Přeji současným pražským milencům a studentíkům alespoň desetinu romantických vináren, kaváren a hospůdek, které mým přátelům a mně skýtaly útočiště v stále vzdalující se minulosti.
[Dělám tu nyní posunky, jako že hraji na housle, čímž Angláni rádi sarkasticky označují přílišnou melodramatičnost a sentimentalitu.]

as SB – Pokud se nepletu, tak první Vídeňský SB je hned naproti Sachru v historické budově. Další zas na MariaH. Strasse atd. atd. Oba které jsem navštívil byly citlivě rekonstruované s interiérem v dřevě, látce, kůži etc.. Proč by to mělo být horší zrovna na Malostranským náměstí nechápu. V Mostecké ulici je 70m od Karlova mostu studenej McD už hafo let a nikoho to nepálí.
Omlouvám se, ale já se prostě na ty fixkou popsaný kelímky těším :)))

ad Apetitus – To je sranda. Já tyhle časopisy moc nekupuju a tak nevím jak přesně velký je ten kámen úrazu o kterém tu je řeč, ale bavím se opravdu královsky třeba nad příspěvkem Pixyho. Když se před lety měnil grafický „ksicht“ Reflexu, tak také, snad až na malé vyjímky, nebyl jediný pozitivní komentář. To bylo tenkrát roztrhaných legitimací a zrušených abonomá :))) A teď? Kdo máte možnost, zkuste si to schválně porovnat.
Holt pro někoho je změna život a pro druhé zas důvod k peticím, dlouhým dopisům, zlým snům a rušení předplatného.
Vzhledem k tomu, že jsou tady v Čechách „ti druzí“ ve výrazné přesile, vůbec se nebojím, že kdy uvidím třeba novou knihovnu, nebo si zajdu v Praze na Olympiádu.
Přeji všem, kteří se rozhodli cokoliv změnit pevné nervy :)))

Upřesnění
Předchozí příspěvek je o Apetitu, né Apetitusu :) A týkal se pouze změn grafiky, nikoliv obsahu…

Jak to tak čtu, začínám být skoro ráda, že mi předplacený Apetit, který vyšel 21.12, ještě pořád nepřišel:-)
Jinak jako pravidelná čtenářka musím říct, že se mi poslední dobou líbil pořád míň a míň, ale pořád mi přišel z časopisů o jídle, vydávaných v češtině, nejlepší. Nebo mi někdo poradíte,po čem se mám poohlédnout?

Znám Starbucks jen z Anglie, nikde jinde jsem ho nenavštívila, ale jak např. ve Wimbledonu tak v Cambridge se mi moc líbil. Ve Wimbledonu jeden v části čtvrti vyhlížející jako nějaké to ospalé, malé a poklidné městečko z anglických detektivek – malý a stejně poklidný podnik, druhý na ulici plné obchodů – se zahrádkou a s pěkným interiérem. V Cambridge pak jako součást knihkupectví, nahoře v posledním patře, s výhledem do malebné uličky plné historických budov. Pohoda…
Tak snad se jim to zadaří i v Praze. :))))

Negativní změna na grafiku je, jak již podotkl Matesola, naprosto přirozenou reakcí. To se provází úplně všechny tiskoviny (velká nelibost provázela před lety sešitové uspořádání novin a nebo ještě dále do historie, změna černobílé na barvu. To bylo, pane odhlašovaných předplatných!) čtenáři si ovšem brzy zvyknou a pro všechny periodika je vývoj pro grafické stránce nutný – i když ne vždy je jednoznačně obrat k lepšímu. Za horší problém považuju obsah časopisu (a čtenáři si hůře zvykají na ztrátu oblíbených rubrik než na novou grafiku) , ale to se už taky probíralo. Ještě že máme foodblogy, když už se časopisy na svěží psaní nezmůžou:-) Aspoň mě už dlouho inspirují spíše než Apetit..

Nedá mi to a musím taky zareagovat ohledně změny (nejen!) grafiky Apetitu. Měla jsem ten časopis hodně ráda, ale pravdou je, že poslední dobou je v něm stále méně a méně receptů, které by mě zaujaly a které bych si pamatovala. Mám tu celý štos starších Apetitů se spoustou záložek, ale teď – kde nic, tu nic…nehledě na chybějící oblíbené rubriky. Poslední dobou na sobě pozoruji novou „závislost“ – foodblogy mě, stejně jako Dv, inspirují spíše, nežli Apetit.

ohledne SB – tady v berline jsou taky na kazdym rohu a vetsinou jsou to pekny, utulny kavarnicky s kresilkama a tak vubec. Kafe moc neposoudim, ale neprekonatelnej je Chai Latte s matou. Taky maji dobry dorty :-) Navic konecne bude v praze kde koupit takovy ty srandovni termosky-pititka – jak se tomu vlastne rika cesky???
Jinak mi ale trosku pripadalo ze SB zacina v Praze tise konkurovat Ebel – tam uz taky jedou v rezimu coffee to go.

ad Apetit & Matesola > Změně Reflexu jsem byl přítomen velmi blízko – jednak jako dlouhodobý předplatitel, jednak coby zaměstanec firmy, která ho vydává, i autor webu Reflexu. A coby čtenář jsem byl mezi těmi, co to předplatné (po deseti letech a čtení od první do poslední stránky) zrušili. Ovšem nebylo to nic dočasného – jsem mimo jiné, řekněme, grafik a typograf a můj vkus je prostě NATOLIK vzdálen vkusu Marka Pistory, který Reflex redesignoval, že jsem nový vzhled nedokázal překousnout a nemohl jsem se kvůli němu soustředit na obsah. A trvá to dodnes, za celou dobu jsem si Reflex koupil asi třikrát, jen abych si potvrdil, že se na to vážně nemůžu koukat. Prostě mi to přijde hnusné a blbé a ani odstup několika let na tom nic nezměnil.

A krom toho, kdyby aspoň výsledný efekt mluvil proti mně, tak sklapnu a mlčim. Ale náklad Reflexu začal od r. 2000/2001, kdy se dělal redesign, klesat ještě rychleji než předtím, z nějakých 63.000 spadl na současných méně než 50 tis. a stále klesá. Přežívá jen díky tomu, že v Ringieru ho mají rádi a dotují ho zisky z Blesku. (data o prodaném nákladu viz http://www.abccr.cz)

A Apetit má ještě něco navíc – zatímco Pistora je aspoň profík, tak v Apetitu vidím elementární typografické a designerské chyby. Jen z toho prvního čísla bych jich mohl sepsat na celou stránku. Nejhorší je, že asi tuším, co chtěli vyrobit a kam to posunout, a vidím, kde přesně se jim co vymknulo z rukou a co doslova podělali…

Tož asi tak a omlouvám se MrC za nekulinářský offtopic.

Ještě jsem se dnes dozvěděla, že Starbucks má nového nejvyššího šéfa a že se chystají docela zásadní změny. A že jako zaměstnavatel je prý celkem solidní, dcera jedné známé v Anglii u nich pracuje a co se týče přístupu k zaměstnancům a výhod jsou prý opravdu slušní. Oproti některým fastfoodům a tak podobně…

pixy:

naopak, díky za vysvětlení + nějaké záklusní drby :)

o víkendu jsem se procházel po městě a koukal jsem se na všechny ty obludné a nechutné výlohy a designy… uff je toho teď opravdu mnoho :(

…rešil jsem teď taky SB v několika debatách s kamarády, všem jsem vysvětloval, proč si myslím, že je SB pro ČR fajn:

  • nový impulz trhu
  • ražení gourmet coffee tj. kávy podle regionu
  • osvěta „fair trade“ přístupu
  • systém vycvičených baristů = specialistů pro přípravu kávy
  • kávové, čajové, ovocné koktejly přenesené do běžného dne

(jasně, všechno už tady určitě jde najít, takhle se to ale více než solidně přošťouchne)

Pixy: Přidám se kratince k offtopikům – mně se „nový“ design Reflexu nepříčil, naopak mi sedl, i když to byl pro mne šok a musela jsem mu chvilku přivykat, ale tak je tomu u mne se vším a u všeho, jsem holt směs svěžího ducha zavřená v konzervě. Spíš se mi lety přejedli redaktoři, takže jsem jako pravidelný čtenář odpadla a stal se ze mne čtenář občasný. Ovšem podobnou diagnózu mám např. i u Ekonoma a Týdne, dalších mých střídavě oblačno oblíbených plátků (pardon, chci říct periodik, už se mi zdá o snídani :)).

A abych svůj off aspoň trochu napravila ;), dodám, že shodou náhod jsem si to o víkendu kráčela kolem biocafes na Malostranské, jednalo se o mé první letmé setkání, hm, tam jsem vizuální předsudek nepřekonala, doslova a do písmene jsem od výloh odskočila znelíbením. (Nepopírám, že se na něm podepsaly i avízovamé ceny..) Působilo na mne až na pro dané prostředí mile bizarní zelené křišťálové lustříky dojmem přívětivosti a intimity srovnatelné s prodejní halou lístků autobusového nádraží Florenc, s tím rozdílem, že hygienicky naklizené. Nechci mu nikterak ubírat na jméně, jedná se o ryze subjektivní popis vnitřního pocitu kolemjdoucího „zaprášeného“ jedince.

Nebyl pan C. na slavnostním otevření kavárny? Podle fotek, co jsou na netu to nevypadá zle…

K článku: tak jsem to Palladium trefila, že… tam je to fajn.
Reakce konkurenta z Heaven jsou trochu viditelně nervozní, to je pochopitelné, byla to jen otázka času, případně rozdělení evropských zemí, jako si to udělaly hamburgerové firmy.
Ač jsem se otřásla při pohledu na fotku s horami kelímků, souhlasím s Robertem, že je to dobré rozšíření trhu.

Jestli už otevřeli, spojím to s návštěvou u Erharta. Ta Malostranská kavárně mě bude sice bolet, ale snad to rozchodím. Mimochodem, zdá se, že směrem k Újezdu, namísto obchodu s vázami, bude další Patio. Nevím, jestli jen obchod, nebo i kavárna.
Možná se do toho prostoru měla přestěhovat spíše cukrárna U lanovky, která je oblíbená, ale trošku těsná.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)