Malá keramická hádanka

Píšete vy…
Keramická hádanka

Ježíšek mi přinesl tuto roztomilůstku. Poznáte oč jde? Pokud ano, vlastníte ji? Používáte? A na co všechno?

Reklama

Komentáře

Nepoužívám, protože nemám, ale vypadá to jako strouhátko na česnek.

Já to chci! Miluju česnečku a tak na tom budu strouhat. A zahodím ten šťourací lis.

Sprááávně!!!! :-D věděla jsem, že je to jednoduché!
Je to strouhátko na česnek, které si někteří jedinci pletou s keramickým talířkem pod svíčku(obzvlášť když jí dostanou zabalenou dohormady se strouhátkem – naštěstí není můj případ, ale vím o pár lidech, kterým se to stalo). :)))
Česnek se na tom strouhá bezvadně a zázvor také. A máte-li čerstvý citron či limetu s pěkně tvrdou kůrou, dá se použít i tak.
Odpadá čištění lisu tím platikovým udělátke, které vždycky buď vyhodím, nebo mu hned zlámu nožičky. A pak to lovím párátkem nebo špikovací jehlou.

Pivli a prosím opravdu to funguje? Není to o prsty na konci stroužku? Měla jsem cukání zakoupit strouhátko na vánočních trzích, protože přesně nesnáším to čištění klasického lisu na česnek.

Pivli, ježíšek mi přinesl něco podobného, vlastnoručně vytvořeného, a vzhledem k tomu, že k tomu přibalil i zvoneček, myslela jsem, že je to podložka pod něj :-), no trapas. Byla jsem ale vyvedena z omylu, takže to musím zkusit a začít strouhat :-) taky…

já už měla toto strouhátko několikrát v ruce.Ve Francii prodávají opravdu nádherná, ale myslela jsem právě na ty konečky prstů a tak jsem dosud nekoupila.

Je to super – na stejném principu bývala skleněná struhadla na mrkev, pro dětičky… Co jiného na tom strouhat? Osobně vím jen o česneku a zázvoru, tak jsem zvědavá, co kdo připíše.

Fialka: existují i lisy na česnek samočistící, a nebo takové, které se vlastně neucpávají.

Vimaana1 já vím a děkuji, některé jsem i vyzkoušela, ale pokaždé jsem se vrátila k tomu starému známému co u nás v rodině slouží věrně desetiletí, jen to čištení…

Funguje to perfektně, navíc je to zcela neškodlivé, takže můžete ponořit i do pokrmu a smýt tak zbylý česnek( zázvor, citrusovou kůru), která ulpěla na strouhátku. Nemůžu si vynachválit.

Pivli: viděla jsem je někde mimo, snad Korsika nebo jinde ve Středomoří, a česká varianta asi nebude původní, přesto je velmi vítaná. Já jen spekuluju nad původem, ono je to podobné masážním destičkám na akupresurní body!! :-DD

Fialka: to znám, jak chytnete grif na něco, těžko si zvyknete na novoty. Se škrabkou na brambory je to dost podobné. :-))

Fialka: jsem na tom podobně, máme taky stoletý lis na česnek.

Orange: no, nečíst o keramickém strouhátku asi týden před Vánoci, taky bych si asi na něm tu svíčku zapálila. Ale jednak mne zarazil ten česnek, druhak :))) vroubky. Pak mi to docvaklo.

Vimaana1: nojo, je to takové 2in1 :))))

Ono to oproti lisu na šesnek udělá super jemnou pastu. Používám už několik let a nemůžu si vynachválit. Je to fakt super.

Samozřejmě že na tom strouhám česnek, šesnek strouhat nejde. Ten pořád ještě lisuju.

Cuk: tak to je taky něco :-)))
myslím, že si spíš pořídím to keramické strouhátko, nadělá aspoň víc parády. Můj manžel řekne, že je to další zbytečný krám do baráku :-))

Pane Cuketko myje se to dobře. Opláchnete a je hotovo.
Garlic card je také zajímavá vychytávka, ale ta keramika vede.

Co je špatného na rozmělňování česneku tupou hranou nože na prkýnku? Špetka soli slouží jako abrasive grit (česky nevím), pomáhá česnek do jemna rozšmelcovat.
Všechna prkýnka v kuchyni tak dostanou časem silné česnekové aróma, sjednocující vše, co se na nich krájí, od zucchini na rattatouile po vánočku! Garlic Rules OK!!

mě by asi štvalo to omývání, hrozně se toho musí ztratit ne? vim je to drobet, ale stejně… :) Nemám to rád…

Já na česnek mám normální struhadlo :)

18.+20.+22:
na noži, prkýnku a soli není vůbec nic špatného, ale keramické strouhátko mi přijde „roztočné“ udělalo mi radost a dobře se s ním pracuje.
Omývání: strouhátko stačí opláchnout pod tekoucí vodou a je hotovo. Případné zbytky se zužitkují tak, že přidáváte-li česnek zrovna do něčeho co má tekutou konzistenci, jednoduše to opatrně ponoříte a vytáhnete. Pak opláchnout. A ztráty jsou minimální. Mám ozkoušeno v česnečce, fazolajdě i guláši.
Keramická strouhátka byla viděna na trzích před Vánoci, to mé je údajně jihočeský model kolekce podzim/zima 2007.
takže bych jukla do keramiky.
Ufff, to jsem netušila, že se kolem strouhátka rozjede taková diskuse. To je milé. :)))))
Závěr: doporučuju všema deseti!

Ozkoušeno i strouhání muškátového oříšku. Ne mnou, kolegyní, ale prý to jde skvěle.

Kdyz uz jsme u drceni a skrabani tech pokroutek. Ja bych mel otazku, proc cibule kdyz ji nakrajime nozem chutna uplne jinak nez kdyz se nastrouha? Je to otazka ciste teoreticka, pouzivam nuz a jednou me tak napadlo zkusit ji strouhat (jsem jen vikendovy kuchar). Nejake molekularni vysvetleni by tady nebylo?

proc cibule kdyz ji nakrajime nozem chutna uplne jinak nez kdyz se nastrouha?

„Úplně jinak“ je snad příliš silné tvrzeni? Za podmínky, že výsledné kousky cibule krájené a strouhané budou přibližně stejné velikosti, by to pak ukazovalo na rozdílnou kvalitu řezu nožem a struhadlem.
Dalo by se předpokládat, že dobrý a nabroušený nůž dá čistější řez – více šťávy a silic zůstane v cibuli. Opačně, asi tupější struhadlo bude vyžadovat větší tlak na cibuli, kousky budou více bruised (pomačkané?) a uvolní se z nich víc šťávy. Ta pak víc oxiduje, atp., podle toho, jak dále s cibulí cvičíte.
Tolik moje domněnka, nejsem žádný sájentyst, také jen amatérský kuchtík.

PS.: Právě jsem vydal 60 liber, asi 2000 kaček za novou kudlu. 20cm Kochmesser od fy Wüsthof. Yes!! Jede!!!

„Uplne jinak“ znamena je to cibule ale neni to ono. Beru ty „bruises“ a oxidaci. Ja miluju muj 8" (nuz samozrejme) od Henkels

Odtial to vyzerá, že Henckels a Wüsthof budou ve stejné lize. Dlouho jsem uvažoval nad japonskými kudlami (např Global – doporučovaný, mimochodem, zde tolik zmiňovaným Bourdainem), ale tradiční pojetí od skopčáků to nakonec vyhrálo.

Jednorozce, na jinem miste pisete, ze vase pani ma zalozku v Kitchen conf. asi na 25 strane, ja se ji nedivim, docetl jsem tu knihu v jednom kouri, ale chce to silne nervy. Ja do profi kuchyni nevidi, tak beru co mi tam Bourdain predlozil. Pro zajimavost ku pr. popis smradlavych, upocenych prevlikaren a zabordelenych work stations, pamatujete jak v CR museli mit vsichni zamestnanci v hromadnem stravovani zdravotni prohlidku (me hnali jako brigadnika na hygienickou stanici pro potvrzeni). Pravdepodobne dnes uz se to bude v Praze blizit tomu co popisuje Bourdain, nevim, jen se domnivam, trend je Looking West

Dman: Blinkin' heck! Are you psychic? Nebo kde jste ukryl v našem obýváku tu kameru? Ta záložka je skutečně na strane 25! Scary!!

OK, zhluboka dýchat, uklidnit se, hledat logické vysvětlení…
Na straně 25 začíná nová kapitola Kitchen C a Dman se prostě trefil.
[tráví zbytek odpoledne leže na zádech na podlaze, zkoumaje podrobně, inch by inch, lustr a strop]

Jednorozce, omlouvam se pokud rusim klid Vasi domacnosti. Clairvoyant nejsem i kdyz se o to obcas snazim.
„…jeho Kitchen Confidential po asi 1/10 odložila (má tam záložku)…“.
Pouze to odporne technicke mysleni me dovedlo k cislu 25. Kniha ma asi 250 stranek. desetina z toho je 25. I kdyz zajimave je, ze muj prvni napad byl 20, pak mi neco reklo ne 25 bude lepsi. To nepatri do food blog to patri do spiritualist church.

Palmist and clairvoyant Dman: Když jsem psal o hledání té vaší kamery, tak mě vyvstal na mysli konec jednoho filmu: Gene Hackman si úplně rozerval byt na cucky, vytrhal podlahu, atd. tím, že hledal nasazený mikrofon. Sedí před strhanými tapetami a hraje smutně na saxafon.
O čem to celé bylo, to už nevím, neb já každý film brzy zapomenu a za tři neděle si to mohu pouštět jako něco fungl nového. Jsem překvapen, že si výše popsanou scénu vybavuji.

A tahle ( nebo tenhle, uz jsem z te blbenky zmaten) flash je prave to o cem si myslime, ze nam prichazi nahodou, ale ono to ma nejaky ucel nebo smysl, ktery si kazdy snazi vylozit podle schopnosti. To me naucily skotske babicky co bezi ten spiritualni kostel.
Ale koncim aby me CEO nevyblokoval z blogu pro off topics.

CEO (Chief Executive Officer) Zucchettka je osoba tolerantní, leč všeho s mírou.
Jestli chcete, tak mě můžete napsat na: jrozec zavináč gůglmejl tečka com
Moc o tom topic nevím, ale třeba se něco dozvím.

26. + 27.
Hm, to jsou parádní nože.
Já jsem spokojená s těmi mými, což jsou King´s Row, možno viděti na http://www.kds.cz a Fiskars – odkaz: http://www.kuchynka.com
A aby to nebyo tak moc off-topic: strouhátko jsem ozkoušela na vlastní prsty už i na ten muškátový oříšek a chválím.
Je super, že to nedrží pachy a opravdu stačí jen opláchnout. :-))))

Re 29 – nejsou ve stejné lize, žel, Henckel vyrábí v Číně střízlivým odhadem 2/3 sortimentu. Wusthof 100% Solingen, měl by být srovnatelně dražší. Global je taky jiný, jak složením materiálu, tak technologií. Má nejlepší kousky pro asijskou kuchyni (ty jednostranné) a brusné kameny. Pro standartní evropské vaření jsou evropské nože nejvíc akorátní. KDS mám doma ještě hodně staré, a vyžužlané předpotopním kolečkovým brouskem, ale nemám to svědomí je likvidovat, tak aspoň na čištění hub je používám. Jejich současná kvalita je prý dobrá, jsem slyšela.
Jednou jsem musela krájet chleba pletacím drátem. Šlo to blbě!

37: KDS fůzovala se zahraničním partnerem a začala konečně konečně vyrábět i kvalitní kované nože s reprezentativním vzhledem. Měli vždycky dobré řeznické nože, ale teď už není pro ostudu mít v sadě nýtovaného kováka od KDS. Na asijskou kuchyni kromě zmíněných Globalů, doporučuji firmu OVIS, vozí nože a nůžky přímo z Japonska, ale je to vyšší liga. Na běžné užívání do kuchyně nejsou špatné nože od Dicka (Německo), levný ale poměrně slušný BergHoff, nebo španělské Arcos. Nemusím si lámat hlavu když mi takový nůž někde zmizí, nebo se poškodí.

Vím,kde se tato věcička nechá sehnat,v malé vesničce Těchonice na okrese Klatovy.

pan Radvan,Těchonice č.p.1
341 01 Horažďovice

Dobrý den, struhátko na česnek vyrábím já , opravdu na jihu čech od roku 2oo3 v naší rodinné dílně ve Svinech. Můžete nás potkat na různých akcích po celé ČR se stánkem u kterého se kouří z komínku starých kaborek, na kterých pečeme topinky s čerstvě nastrouhaným česnekem na struhátku. Topinka je pro každého kdo k nám zavítá. Zdravíme http://www.keramikaukocku.cz

Jééé, to je hezké! opravdu moje struhátko na česnek má značku kočky, je to ten hnědý čtvereček , viditelný i na fotce.
Pro mě je struhátko naprosto nezbytný předmět denní potřeby.
:-)))))
Zdravím do Svin a letím na vaše stránky!

Hezké je to. Budu si hlídat, až budete v Praze nebo někde, kam se dostanu. Hm, také jsem se dříve intenzívně věnovala jezdectví. Ale to se krom rozet dávaly takové prapodivné dárky. Tedy aspoň u parkuru nebo military…

ahojte, náhodou jsem zavítala na vaši diskuzi ohledně strouhátka na čenek. Vím kde se prodávají keramické, vitamíny nepohlcujcí strouhátka jak malá na čeneka a bylinky, tak i větší na mrkev a jablíčka. Poradím 724 123 385

Používám hmoždíř. Vrhnu do něj česnek, zamydlím paličkou, posolím, zamydlím podruhé a mám pastu. Trvá to deset vteřin a myje se to skvěle. Rovněž na pepř dobré.

ja jsem si myslela, ze to je popelnik.. take to mame, sklenene:-D

Letos na hrnčířských trzích v Kunštátě měli keramických strouhátek na česnek mraky. Ale tyhle jsou stejně nej!
U jejich stánku jsme si koupili i čerstvě udělané topinky. Česnek byl pochopitelně nastrouhaný právě na tomto strouhátku.
Mňáám! :-)))

Jasně, je to „strouhátko na česnek“. Osobně používám a zkušenost ? Dá se na něm strouhat i bez předchozího oloupání, k tomu s může, ale i nemusí uříznou ta „měkká“ špička. Po ostrouhání zástává šlupka v ruce a máte tak postaráno o konečky prstů.
Škrabátku a česnekářům zdar :-))

Komentáře jsou uzavřeny.