Ve varu — zabijácký junkfood, Uzbekistán a vegetariánské bistro

Z archivu

Potravy pro duši jsou na KVIFF plné sály. Kde ale shánět stravu pro masité schránky, které nás přenášejí ze sálu do sálu? Pod rouškou mrholení a v sychravém tempu jsem dnes prošel většinu míst, kde se dá najíst levně a kde vám dají jídlo do ruky.

Zcela na férovku musím říct, že místa, kam bych vás poslal za střízliva, jsem dnes našel pouze tři. Zbytek spadá do kategorie drunkfood. Jedná se tedy o jídlo, které bude vaše tělo tolerovat pouze v opilosti.

Začnu peklem před Thermalem a pokud neomdlíte, prokoušeme se nakonec až k tomu nejlepšímu.

Halušky

Jsou levné a prodávají se na váhu. Se zelím a s kousky mdlé anglické slaniny. Chuť a vůni brambor v nich asi nenajdete. Z okolních uzenářských hrůz na grilu ale splňují alespoň jednu podmínku — jsou stravitelné.

Langoše

Pouze pro otrlé. Připravte se na to, že budete muset snést pohled na věžičku z tukem nasáklých předsmažených placek a výhled na fritovací vanu s olejem, přes který neuvidíte na dno.

Zapiekanka

Teď už jsme se od Theramalu trochu vzdálili a dáváme si sýrovou zapiekanku v bistru na Dr. Bechera. Tohle jídlo pro mě splňuje všechny parametry excelentního drunkfoodu. Zapiekanka je mastná, křupavá, se šunkou, s kečupem a musíte se jí držet oběma rukama. Za střízliva ovšem stále nejedlá.

Jelení klobáska z Cheesy

Jsme v Zeyerově ulici a chvíli tu zůstaneme. Pikantní zvěřinové klobásky, které tu pro vás celý den suší na grilu před prodejnou sýrů, jsou někde na půl cesty. Za střízliva jsou stravitelné a možná po nich dostanete i fajn chuť na pivo. Lehký pocit provinění odezní dříve než váš klobásový dech.

Dobrotky

Teplá jistota do ruky za 32 korun. Palačinky tu dělají čerstvé a mají jednoduché náplně, kterými nešetří. Zcela jistě největší tahoun Zeyerovy ulice a tu „nutelovou“ jsem chtěl dojíst. Já vím! :)

Uzbecké speciality

Uzbecké bistro najdete hned vedle Dobrotek a i když to možná nevypadá, pořídíte tam nejlepší levné jídlo, co jsem zatím ve Varech měl. Připravte si ruštinu, nebo si alespoň připravte objednávku podle obrázkové tabule venku. Bistro si mě okamžitě získalo tím, že bylo už odpoledne téměř vyjedené a taky tím, že vám jídlo připravují dvě energické paní mámy v otevřené kuchyni.

Poprvé jsem si tu dal jejich čeburek (75 Kč) a určitě se tu zastavím znovu pro další jídla. Čebureki jsou takové větší přeložené placky z nekynutého těsta, které jsou ovoněné římským kmínem a osmažené dozlatova. Uvnitř je parádně ochucená směs mletého masa a zelí (a snad i cibule). Podobných jídel tu mají víc. Zabalí vám je na cestu do alobalu a určitě vám vydrží teplé klidně až do Thermalu.

Už je to tak — láska na první pohled.

Vegetariánské bistro Kus-Kus

Tomuhle jídlu se někdo může vysmívat, že je jen pro vegoše, pro holky a pro batikovaný hipísáky. Na druhou stranu je ale udělané s láskou, z poctivých surovin a nebude vám po něm blbě. Sám něco podobného nevyhledávám, ale uprostřed festivalu, kdy člověk snadno přestane jíst jako člověk, může klid jídel z Kus-Kusu prostě přijít vhod.

V mém tempehu na pórku by možná mohlo být míň škrobu na zahuštění a rýže by možná nemusela být komplet rozvařená. Jako alternativní hotovka, to ale nemělo jinou chybu. Stejně tak polévka s rajčaty a grilovanou paprikou, malý salát s grilovaným lilkem a jednoduchý perník s marmeládou. Nic v Kus-Kusu navíc není příliš drahé.

Jestli budete v průběhu festivalu neustále provokovat své zažívání, zajděte si ho občas udobřit tady. Těch pět minut extra do Bělěhradské ulice za to stojí.

Reklama

Komentáře

Měl jste zkusit langoše hned u Dobrotek, tam jsou bezkonkurenční, jediné místo, kde jsou jedlé můžu tak prasácky vyvolat vzpomínky z dětství. A taky bagetérie hned nad Dobrotkama je jasná value for money. Lepší bagety ale vždy dělali u Tržnice v pekařství

A co ti Íránci – loni mě zachráni na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem – mimo dobu festivalu. Jsou tam ještě? Byli tady GPS: 50°13'49.503"N, 12°52'17.161"E

Gyros lepší kvality, zabalený do docela dobré placky a čerstvý ayran.

No tak dnes ty Vaše "kresbičky pastelkou " jsou na hodně mastném ubrousku.Kdybyste to zde nepopsal, tak si myslím ,že těžko pochopit co na obrázcích je .Ale zase na druhou stranu, pokud jste tohle vše snědl je obdivuhodné ,že jste byl schopen něco vůbec zaznamenat.Kdybyste se chtěl normálně najíst, tak zkuste http://www.hotel-promenada.cz/…togalery.php

No tak Vám fandím ,ať se toho dožijete ,pokud máte „v pořadníku“ ještě něco podobného co jste zde popsal dnes.

Před půl rokem jsem byl v té uzbecké „restauraci“ a objednal jsem si kuřecí polévku a tvarohové mušle plněné masem, sýrem a ještě neví čím.
Všude bylo špinavo, paní to trvalo, smrdělo to tam, neuklizeno, nic co by se mi tam líbilo. A jídlo to nevylepšilo. V polévce bylo kuřecí maso s kůžičkou a kosti. Ty mušle už byly lepší, ale potom, co jsem viděl mi stejně bylo na blití. Snad to tedy bude zítra lepší až tam půjdu ochutnat tvůj tip. Jak jsem říkal, ty restaurace se ve Varech hodně rychle mění

Během loňského festivalu mě Kus-Kus jako vegetariánku zachránil před smrtí hladem, i když ne ze všeho jídla jsem byla nadšená. A naprosto souhlasím, že jídlo před Thermalem za střízliva asi jíst nejde… Na festivalu jsem byla několikrát a z Varů jsem si odvezla několik těžko stravitelných gastronomických zážitků. Takže přeju silný žaludek a hodně dobrých filmů :)

Náhodou, taková ta poctivá zapiekanka, to je moje srdcové jídlo z dětství! Nejlepší v Žilině na dolním náměstí..:) Ale ta na obrázku vypadá hodně přísně, úplně cítím, jak musel asi „vonět“ ten salámek..

Ve Varech se člověk pořádně nenají poněvadž je to samá umělotina,nebo je to tak předražené,že si radši uvaří doma. Na zahnání hladu si stačí koupit rohlík a salám v Bille přímo v centru. Bagety sice jsou dobré,ale zbytečně tam dávají majonézu,stačilo by pomazánkové máslo nebo žervé,pod nimi jsou Dobrotky ty také nemusím,protože po celý den jsou vidět namazaniny,na kterých jsem několikrát v létě viděla mouchy,v La Stradě s nenajíte to samé v Charlestonu. Jediné kde se dá slušně najíst bych doporučila U Draka nebo u Kostela,ale není to v centru.

Slovo „drunkfood“ se mi libi. Vcera jsem absolvoval s kapelou koncert pri prilezitosti zabijackovych hodu. Za odmenu jsme meli nejake ty pivka a jidlo. Obdrzel jsem takovy krasny spiz… nadherne cerny… ale co uz. Po tech peti dvanactkach byl vytecny =;-x

Langoše u těch palačinek co tu tak vychvalujete jsou naprosto super! Nedělají tam jen s kečupem a sýrem, dělají tam i se salámem, langoše na sladko a další vymoženosti. Hnusný langoše jsou jen u Thermalu, to je fakt.

V Charlestonu člověk nenají servírují velice maličké porce za XXX cen! Jako hlavní jídlo na velkém dvě malé brambory,pláteček maso,jedna mrkvička,hrášek,polité nějakou šťávou a cenu radši neuvádím Je to jen na požitek atmosféry.

V Charlestonu si musíte objednat od předkrmu, polévku,hlavní jídlo,druhé jídlo, a zakončit zákuske s kávou,aby jste byli odešli s plným žaludkem, zruinovanou peněženkou.

Slušná byla restaurace Retro, v stejné ulici jako Charleston. Jídlo bylo dobré a za relativně nízké ceny.

Tak jsem šel do té vychvalované uzbecké a musím konstatovat, že terno a ještě levné to nebylo. Čeburek neměli vůbec, tak jsem si objednal samsu a zeleninový salát. Možná se mi to zdálo, ale samsu mi připravili asi v mikrovlnce a salát bylo pokrájené jedno rajče, kus okurky a pár plátků cibule na tom.

V Retru vaří dobré těstovina, ač značně počeštěně, ale jsou to megaporce. Také lituju, že jsem nevyzkoušel Gyros kousek pod Retrem, ale jen tam nakoukl z ulice. Zdál se nově otevřený, bylo tam čisto a voňavo a pan majitel byl velmi přátelský k hostům, s kterými si od pultu k tomu jedinému stolu uvnitř povídal.

kus-kus a palacinky jsou jasna karlovarska jistota. jen bych chtela rict neco malo k uzbeckym specialitam. sli jsme je zkusit v case obeda (cca 13:30) v sobotu a bylo nam sdeleno, at dorazime za hodinu, prisli jsme za hodinu a ctvrt a stale bylo zavreno, nakonec nas pustili dovnitr aspon sednout. z 10 nabizenych jidel jich bylo k dispozici pouze 6 (pote, co prave dovarili) a abychom se dozvedeli co je co museli jsme si ofotit venkovni ceduli. mezitim dorazili dva pary, ktere si sedly k vedlejsim stoum, na dverich stale cedule pauza a zavreno. lamanou rustinu u obsluhy vyvazilo mile jednani, ale jidlo bylo prumerne. sama jsem si dala plov, ostatni meli manty a pelmeni. za 150 kc jsem dostala suchou ryzi s mrkvi a rimskym kminem, ktery jediny daval jidlu aspon nejakou chut, masa bylo malo a nijak nevynikalo. sice ryze bylo opravdu hodne, ale diky tomu, ze chut neoslnila a jidlo bylo opravdu suche, nechala jsem polovinu na taliri. nebyli jsme zadni znalci uzbecke kuchyne, v planu byl rychly (v tomto podani opravdu ironicke) obed, kdy ochutname novou kuchyni, ale bohuzel po tehle celkove zkusenosti se sem v nejblizsi dobe rozhodne nevratime.

Připojuji se je ke zklamání z Uzbeckých specialit. Zaprvé ceny 120–150 Kč za jednoduché jídlo jistojistě nejsou nízké, pane Cuketko. Stejně jako Eva i my jsme měli na výběr jen velmi omezený počet jídel (zhruba polovinu z inzerovaných), přičemž mé Manty a kamarádovy Uzbecké palačinky měly uvnitř tu zcela stejnou masovou směs. Obsluha se tedy celkem snaží, ale prostředí nic moc, limitované jídelní rozměry a ta smetana k jídlu „vykydlá“ na talířek.. Jídlo chuťově průměrné, žádné nové extra chutě nečekejte. Do toho se nás většina jedním jídlem za 130 Kč vlastně pořádně nenajedla a museli jsme skočit pro něco dalšího. Za doporučení strhávám Cuketku..

Sedime v Cheesy. Obsluha za 1*, jidlo i vino fajn. Dneska bohuzel bez grilu, ale stejne moc doporucujeme. Je tady klidek a pesoura od Thermalu to je 5 min.

nebyli jsme zadni znalci uzbecke kuchyne, v planu byl rychly (v tomto podani opravdu ironicke) obed, kdy ochutname novou kuchyni, ale bohuzel po tehle celkove zkusenosti se sem v nejblizsi dobe rozhodne nevratime.

Komentáře jsou uzavřeny.