Miřík

Postupně zjišťuji, že pan C. je v jídle děsně nudlovláčný, čili nechá se snadno namotati a nudlí utahati. Stačí nenadále vzniknuvší nová forma, pokoutný vtípek či kulinární zvrat a už se veze… ;)

O víkendu jsem na jedné malé párty připravoval zeleninové chuťovky a přinesl jsem si tam i řapíkatý celer. Původně jsem z něho chtěl dělat takové pěkné lopatičky na dip z modrého sýra, ale ten jsem zapomněl koupit a navíc jsem to nakonec ani nestihl.

Místo toho se mi samovolně spustila (patrně z nosu ;) improvizovaná ikebano-tvorba za pomocí tenkých proužků řapíků a velké sklenice na červené víno. Výsledkem byla rozčepýřená chumelenice zelených lodyh, které vyzývavě trůnily uprostřed stolu a způsobovaly dojem nepatřičnosti.

Sranda je, že takhle provokativní (a prachsprostá!) úprava si dokázala sama nalákat nejvíc strávníků a kytka byla doslova k sežrání. Přitom to nemá nic společného s vařením, jenom se to způsobně našmikalo. O kuchtění se postará tvar sklenice a dresink zajistí lom světla! ;)))

Takže sbohem karcinogenní čipsy, aflatoxinem promořené arašídy a zvlhlé krekery. Přichází flower power!!!

Reklama

Komentáře

dokázala sama nalákat nejvíc strávníků
To se pohybujete v osvícených kruzích. Byl jsem na nejedné party, kde posléze, krom drobtů a prázdných lahví, na stole zůstal skoro nedotčený právě pugét z celery. Skoro bych tvrdil, že jsem ho slyšel tiše vzlykat.

Mimochodem, odvlákňujete lodyhy nebo ne?
Já ano a to i před tepelnou úpravou. Někdy z řapíků vydřu liany, že by se na nich mohl houpat Tarzan i s Jane v náručí.

Tak mě byste celerem asi neobměkčil, je na mě až moc aromatický a vůbec nedělá mému ústrojí dobře. Radši mrkev, kedluben nebo okurka – jsem klasik, hlavně při zobání.

Celer je skvélý ve všech podobách. Bulva a řapík. Lodyhy řapíkatého se snažím odstraňovat, případně plivu. Jsem schopná spořádat celý jen tak bez dipů či příloh. Neumím si bez něj představit risoto, salát coleslaw a spoustu polévek.
Miříkovité dekorace pana Cuketky nemají chybu.

Ehm, odstraňuji pochopitelně vlákna, nikoliv lodyhy. To bych tomu dala! Já hlava dubová!

Je fakt, že kolem dipů rychle zmizí mrkev, okurka a tlusté tyčky, celer mi jako hostitelce ostatní rádi přenechávají:-)
Ač ho mám moc ráda, zacházím s ním podobně jako s čerstvým fenyklem nebo rukolou úsporně – chápu je spíš jako dochucovadlo než jako hlavní surovinu.

Tak mě napadlo, že v dnešní PC době jsem měl raději napsat:

„že by se na nich mohl houpat Tarzan i s Jane či s Janem v náručí.“

je to jen taková srandička a kamufláž, pro ty co nevědí co to ten řapíkatý celer vůbec je, mně se moc líbí jak to křupe ,) mám teď nějaké jednoduché období… vlákníčka neloupu, nevidím to jako neukousnutelný problém, resp. možná mám nějaký super mladý? ,) četl jsem teď o loupání v jedné knížce, že se s tím nikomu nechce… mě by to dokonce ani nenapadlo :)

gratinovaný řapíkáč nebo fenykl je taky fajn, oba ale ztratí tu svouji fajnou aromatiku a zesládnou. je to taky lahodné, teď v lednu ale tíhnu k jasným čistým chutím, které popostrkují směrem do jara! (ehm… třeba ten morek že? :))

Jednorožec: muhehehe!
Nojo, v Anglii zvláště, že? Mám spoustu kamarádů, kteří by brali raději Jana než Janu (Johna, Jane). Ale jsou vyloženě prima. :))))

pan Cuketka : no proč ne, ke křupavé topince s morkem lze přikousnout ještě křupavější řapík. :))))

vlákníčka neloupu
To je příliš pracné, i když jsem to viděl jednoho šéfkuchaře dělat, v TV. Já na jednom konci řapíku vlákna chňapnu mezi palec a nůž a vytrnhu je. Totéž na druhém konci a většina provazců je pryč.

Možno je použít na vývar, když má jeden v plánu nějaký vývar zrovna dělat.

řapíkáč používáme v naší kuchyni docela často. Loupeme i neloupeme, záleží na receptu, kvalitě, ale i lenosti.

Jednorožec:

joj, to je ale efektní manejůvr, až si budu chtít vyloupnout očnici nožikem – otestuju! ,)

Musím se nad sebou zamyslet.ňapíkem jsem dosud pouze míchal Bloody Mary.

jiridoll: teď jste to rozlouskl! To je ovšem snad to nejlepší využití řapíku! Ale málokdo se asi dostane k jeho konzumaci, jak tak koukám…

jó to já řapíkáč nějak nemusel, ale vlóni jsem mu přišel na chuť, resp. na křup, a od té doby křoupu a křoupu. Do zeleninových směsí, pečených fazolí, polévek, syrový, sýrový… jakkoliv. Ale neloupal jsem, párkrát už vyvolalo vlákénko použití mezizubního kartáčku a dentální nitě… budu muset zkusit jednorožcův trik, vypadá to jednoduše a téměř bez práce.

Taky většinou vytrhávám.Pokud neplivu.
V kuchyni už je připraveno pár stonků řapíku, mrkev a zelí. Bude z toho hádejte co? Coleslaw! Už jdu krouhahahat.

Je to nápad za milión. V prvom momente pri pohľade na obrázok som si myslela, že je to pórek. Možno by to išlo aj s ním. Tak dobrú chuť!!!!!!!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)