Dorty Dancing

Co je to zase za nesmysl? No, krásný duet přeci! ;) Ta písnička totiž přesně vystihuje mé pocity po dokončení následujícího čokoládového veledíla…

Čoko-Idiot podle Davida Lebovitze

Určitě jste si už všimli, že nepeču zrovna často (a ani ne dobře). Občas ale pod vlivem zeleného démona něco spáchám a pak je to docela švanda. Tentokrát jsem se svěřil do rukou odborníka na sladké Davida Lebovitze a jeho receptu na Chocolate Idiot Cake (v jeho knize je suše veden jako Orbit Cake).

Dort je drsňák. Bez mouky a bez jakéhokoliv odlehčujícího korpusu. Tučný, sladký, čokoládový. Idiot Cake se mu říká proto, že by ho měl zvládnout každý idiot a jen idiot by jej mohl pokazit. Zkrátka něco jako supertaster test… ;))

Nyní už ale s chutí do spíže pro:
  • 290 g nasekané hořké čokolády (použil fértrejdovou 80%)
  • 200 g másla na kousky
  • 5 vajíček
  • 200 g cukru (nepíše jaký, vzal jsem krupici)
  • žádná mouka (jo! ;)
A do kuchyně:
  • předehřejte troubu na 170 stupňů (dal jsem to od oka na polovinu kolečka a přežilo to ;)
  • dortovou formu (23 cm) vymazejte máslem a poprašte kakaem, utěsněte alobalem
  • ve vodní lázni spolu roztavte máslo a čokoládu do úplné hebkosti
  • v míse spolu se šlehejte vajíčka a cukr a poté vmíchejte čokoládovou taveninu
  • směs nalijte do formy a zakryjte alobalem
  • dejte do většího pekáčku a zalejte horkou vodou asi do poloviny výšky formy
  • pečte cca 1:15
Dort je hotový, až je pěkně ztuhlý i ve středu a při pohmatu na střed neblemcá. (O tom jsem se sám prakticky přesvědčil při prvním očumování po hodině, kdy jsem v jeho středu vyrobil malinkatou ďouru ;). Dort se vyndá z vody, odkryje se a nechá se kompletně vychladnout. Demontáž z formy je už pak úplná hračka.

Povrch dortu připomíná černočerný povrch planety s občasným kráterem. Měl by se podávat při pokojové teplotě s něčím dobrým navrch (já použil šlehačku s kapkou Grand Marnier). Doporučuji dát jen opravdu malý kousek, je to dort zabiják. Doporučuji taky špičkovou čokoládu. Dělá v tomto receptu hlavní show.

Pokud se v místnosti nachází tento dort nehlídaný dochází k rozličným průvodním jevům, jako je praskání švů u kalhot a sukní, samovolné slinění a hlasité drnčení skleněné vitríny s ostatními dorty. Černý do 15 let nepřístupný monolit! ,)

(Až se z toho všeho vzpamatujete, doporučuji vám s dortíkem na talířku pročíst celé davidlebovitz.com. Na lačno to raději ani nezkoušejte… ,)

Reklama

Komentáře

Pane Cuketko, až ke mně půjdete, vezměte mi kousek dortu, plííís!! Nemusíte přitom tančit, stačí srdečný úsměv! :-)) Děéékuji.

:-)
Všimla jsem si už v Cuketovníku, že pan C. má slabost pro „Dorty dancing“ :)))))))

to vypada moc dobre:))))ja pecu pouze a zasadne mrkvovy dort (zatim), takze mam s dovolenim lehce prihlouplou otazku – jak „utesnit formu alobalem“???jako nacpat ho tam vsude nebo utesnit skviru nezi placatou a kulatou casti???diky za odpoved:)))

Vimaana1:

taky nejsem patrick swayze ne? ;))))

klara:

se omlouvám, nenapsla sem tam ani o jaku formu jde – je totaková ta kulatá s odendavacím dnem na patentní uzávěr :)

otázka je těsní vám ta forma nebo ne? jeslti jo, neřeště, jestli ne, tak to stačí zespod zabalit do alobalu s přesahem až k hornímu okraji formy a pěkně uplácat. ta mojenetěsní ani ze srandy, takže jsem ji zababeluchal do obalu zvícího 4 vrstvy!! :)

S tesnenim formy je podle me otazka, netesni-li nahodou pote co ji vymazete maslem, ci jinym tukem. Samotna skladaci forma tesnit nemusi, ale vymazanim v ni vznikne souvisla vrstva vodoodpudiveho materialu a to i ve sparach mezi castmi. Sama jsem jeste pokus neprovedla, ale usilovne nad tim premyslim.

Přesahuje to kvality běžného smrtelníka :-)))

On ovšem Cuketka je všechno, jen ne „běžný“ :-) Články začínají být nebezpečnější a já nemíním provokovat svou vůli, o které nejsem přesvědčená, že je „silná“ :-) Jdu to vyběhat (možná se pravidelný trénink bude hodit na ten jarní maratón).

Ach jo, záludná čokoláda … ;-) … ještě záludnější Cuketka *

Po chvili premysleni mi doslo, ze se forma utesnuje nikoli proto, aby nevytekl obsah (to zajisti zmineny tuk a huste testo), ale proto, aby temer vrouci voda nepronikala dovnitr. Takze asi pro jistotu vzdy zabalit.

Miluju na tom to, že tam není mouka! Tedy ty vajíčka jsou bomba, ale celý dort musí být ABSOLUTE AFRODISIAC, a to velmi dietní – samé dobré ingredience. Po tom se vlastně musí zhubnout, že??

Ať žije dělená strava! :)))))
Zachtánilo mne jen to, že doma úpím s virozou a zmůžu se tak akorát na medvědí mléko či horkou „čekuládu“. Tenhle recept by mne zabil. A to hned dvakrát. Jednak při přípravě, druhak při konzumaci.
grrrrrrrr! :)))))

Krásný, nonsensový titulek:) jen jsem pod videem čekala šlehačkovou bitvu :)

a musí se ta lázeň? nedá se to upíct jen tak? mám celkem velkou dortovou formu a neumim si představit do čeho bych ji tak ještě napasovala.. ale jinak nádhera, ňam!!

dekuju za bleskurychlou informaci:) vlastnim ten stejny model jako vy – a unik hmoty jsem zazila z cca 10 pokusu dvakrat, vubec netusim proc. vzdycky stejny model a obsah…

Tohle je moc zajímavé. Někdy v roce 1996–7 jsem dostala Zlatou knihu Mary Berry Dezerty a cukroví a tenhle dort byl můj vůbec první. Hned jsem utíkala srovnat recepty a tady je předpis dle Mary: 450 g čokolády, 450g másla, 200g cukru krupice, 250ml smetany do kávy, 8 vajec. Pan Cuketka má vlastě poloviční dávku a bez té smetany. Pekla jsem několikrát a pokaždé stejně dobrý, ale pekla jsem bez vodní lázně přibližne tu hodinu.

Já jsem tedy jako osel celý klip čekala, kdy budou ty dorty :-)))
podobnou čokoládovou bombu jsem už také pekla a je to vážně zabijácké…

Rozmar: taky jsem čekala na dortové finále klipu :-DD

Pivli: už dávno jsem neslyšela slovo čekuláda…:-))

Jo, to mám z nějaké staré prvorepublikové knížky a babička (nar.1908) to ve vyprávění také občas použila, aniž byla „ze z Plzně“, ale z Vršovic. Tedy, původně po prababičce napůl z Maďarska, ale tam bych původ čekulády asi nehledala. :)))))
Mám tyhle slovní hříčky ala Kája Mařík ráda.

kaštanová: já jsem takhle ve vodní lázni zkoušela cheesecake a nacpala jsem formu do vysokého plechu, a bylo to ok – ono totiž většinou stačí formu ponořit tak z půlky…

Na chvíli jsem zadoufal, že se nám zjevil první díl cuketkoidní videošou (a ty na nás s popíkem!). Hlasuju pro videoškolu vaření pro idioty na cuketě!

Re: Čekuláda
Copa se divíte? Na Plzeňsku jsme jako děti měli taky rozpočítadlo:
„Čekuláda, černá káva, rum, bum, čum!“

A já znám básničku:

Já mu vařím čekuládu
a masíčko od vola,
a on, šašek pruhovanej,
je furt jako mrtvola…

Jednorožec: my to říkali takhle: cukr, káva, limonáda, čaj, rum, BUM! :))))

my taky říkali čaj rum bum! plus cukr káva limonáda samozřejmě -)))

Malý příspěvek do regionalisticko-lingvistické diskuse – moje babička z Volyně (Jižní Čechy) taky říká čekuláda. A poště říká počta :)

ad Čekuláda – Měl jsem staršího kolegu. Byl to takovej hodně mlsnej kocour. A ten když přišla do podniku nějaká mladá maminka s děckem, tak mu vždycky nabízel horkou čekunduládičku a významně přitom pomrkával…

matesola: :) tak to by u nás neprošlo! Moje sestra jako malá zase říkala kokoádička. Ale to už samozřejmě není z regionalisticko-lingvistického hlediska relevantní :)))

uuuh sem si smáznul skoro patnáct odpovědí :))) achjóó

Dv:

:))) ke zvážení ještě připadalo „Dirty Dorting“… ale to už se mi zdálo přespříliš paúchylné… ,)

kaštanová:

tady u tohohle musí, bez lázně by se tuším sazily ty vajíčka příliš rychle, němělo by to stejnou strukturu. ale rudku do ohně za to nedám – sám jsem to takhle nezkoušel :) vodní lázeň berte jako onusový fyzikální pokus! ,)

(a jinak ano, kvůli tomuhle jsem si šel koupit ten největší plech jaký u forejta měli ;D

Fialka:

tak teď už víme proč je ten Lebovitz, tak dobrej!! :)

Ondra:

prostimtě nestraš mi čtenáře!!! ;)))

P. Cuketka: nooo jasně! Okopčíme tu kuchařku taky? Budem za hvězdy, ale pšššt .-).
Já bych to vážně pekla klído píďo bez vodní lázně, nikdy jsem tu svou verzi do lázně nestrkala a vše v pořádku dopadlo.
Budu muset otestovat tuhle, abych tu nešíříla nějaké nepravdy :-).

Matesola: teda kdyby mi nekdo nabidl cekunduladicku s pomrkavanim, tak asi padnu pod stul. A radsi tam stahnu i to dite!

dekuju moc za rady, chci pict dort k narozeninam, ale radsi zatim zkusim nejaky ozkouseny. Tenhle az priste, ale moc se na nej tesim, asi to bez ty vody zkusim taky. :]

Dik za recept (uz je v „to do listu“), ale jeste vic za odkaz na Davida Lebovitze. Ten chlap pise naprosto uzasne a navic je taky v Parizi. Recepty jsou tam fajn, ale co me potesilo nejvic jsou tipy na restaurace tady v okoli a vubec postrehy ze zivota „Americana v Parizi“. Nejakou chvili uz tu sice jsem, ale porad je co objevovat a diky tomuhle zacinam zjistovat, ze mam najednou co delat na hodne vikendu dopredu… Zeby bylo na case zacit taky psat? ;o)

Sice jsme celý klip čekali, kdy přitančí pan Cuketka s dorty, ale teď jsem ráda, že poslední kousek 80 percentní čokolády zahučel v našich útrobách již odpoledne…To je velmi nebezpečný dortík!:-)A vlastně vhodný na bezlepkovou dietu:-))))))

Fialka:

díky!!! se cítím trapně, že to nenapadlo vyzlkoušet mě – lenocha největšího…

Pilgrim:

Leboviz je frajer, jeslti jste na místě, stačí sledovat všechny místa o kterých hovoří a jít je rtozkouamt osobně, dokud máte tu možnost!!! :)

Zní to velice dobře, určitě i chutná. Ta vodní lázeň tam bude určitě z důvodu, že dortík nemá rád příliš vysokou teplotu a vodní lázeň odpařováním vroucí vody v podstatě udržuje teplotu dortíku na teplotě vroucí vody (už jste viděli vodní lázeň o teplotě 170 stupňů…?). To jen na doplnění.

Vřele doporučiji dekadentní lanýžový dort y Apetitu – ano, okopírováno z BBC. Neb stále ještě nemáme doma troubu kvůli zmršené kuchyňské lince, byla jsem nucena vytasit se s nepečeným dortem.

Jednoduchý a efektní recept. Opravdu se vyplatí vyložit dno a stěny dortové formy igelitem, zakoupila jsem kancelářské desky a patřičně je rozstříhala. Dělala jsem verzi z mascarpone, ne ze smetany.

Dort jsem ozdobila čerstvými malinami a podávala s horkou malinovou omáčkou (povařit maliny, klidně mražené, s vodkou a moučkovým cukrem). Tu mimochodem liju na vanilkovou zmrzlinu ve stylu Hot Love a sklízím plno úspěchů s tímto jednoduchým a rychlým dezertem. A oboje dezerty je záhodno ozdobit mátovými listečky, případně bazalkou.

Btw, když už jsme u vanilkové zmrzliny. Jaká je vaše favoritka? Ještě asi před rokem bylo unikum sehnat čistě vanilkovou zmrzlinu bez příchutě. A hlavně vanilkově chutnající.

Ten recept je na http://www.apetitonline.cz/…vy_dort.html

Pivli 26: My říkali : Cukr, káva, limonáda, čaj , rum, dva rumy, tři rumy…

Ahoj, jestli jste stejní milovníci čokolády jako jsem já, tak se s vámi musím podělit o úžasný zážitek – jako narozeninový dárek jsem dostala od přítele čokoládovou masáž a zábal a absolutně si to nemůžu vynachválit. Nejprve jsem měla peeling, pak mě namasírovali (ježiš to byla vůně) a následně zabalili…Opravdu úžasné, určitě nemusím říkat, že jsem to zakončila tabulkou jedné mléčné:-D Kdyby to někoho nalákalo, tak nabídka je třeba na http://www.zlutaraketa.cz..Mějte se!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)