Drůbež, rozmarýn a jejže

Píšete vy…

Druhou z mých večeřových desetiminutovek (pamatujete, ve škole, desetiminutovčičky? brr) je opět cosi velmi rychle vyrobitelného, dostupného, a přec plného drobných minipřekvapení.

I o této záležitosti se musím pochlubit, že jsem jí vymyslel hlavou. Co si nanosíme na stůl, než začneme:
  • Cibule, česnek
  • Olivenöl
  • Krůtí poprsí, bujaré
  • Piksla loupaných rajčat
  • Fazole předvařené (radno míti v mrazáku vždy dostatečnou zásobu)
  • Bílé víno (šacoval bych to tak na tramín červený – největší podvod v historii vinařství – to mají za to!)
  • Rozinky
  • Rozmarýn, cukr, sůl, kari, citrón
Když si to tak po sobě čtu ten seznam, tak bych skoro řekl, že už ten je dostatečně autoexplanační. Považte: cibulo-česnekový základ na olivovém oleji vzpěníme, přidáme na nudličky zmasakrované poprsí, orestujeme, navoníme rozmarýnem a kari, i nadále restujeme. Jakmile se dílo začne přichytávat (jako mně), zachráníme to pokrájenými rajčaty z konservy, fůrou fazolí (nejhezčí se tam hodí takové ty drobné červené) a podlijeme bílým vínem. Netřeba dlouho dusit, stačí 15–20 minut. Ke konci přihodíme rozinky (aby se nerozvařily zcela), dochutíme cukrem, solí, citrónovou šťávou, kdo rád kůru, tak tam taky není na škodu (v podobě citrónových čtvrtkoleček). Komu by nepasovala ta tekutózní konsistence, může zahustit troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Ale opravdu jen s citem – nikdo dozajista neusilujeme o rozmarýnové gelée. Příloha prostá jejže, ale dovedu si tam představit i křupavou bílou bagetku na vysosávání sósu. Víno.
Qwerty rozmarýn drůbež

Reklama

Komentáře

teda ta kombinace je tak rozjuchaná, že to prostě musím vyzkoušet a doufám, že to po jídle s těma fazolema bude podařená taškařice :-))

Mně se to moc líbí – ať žijou desetiminutovky!
Sama jsem se vzmohla na neumělé napodobení kuchaře z Rychlých nudlí, a umotala jsem rychlé rýžové dudle s kuřecím a zeleninou, v předpisovém čase 2 minuty, moc jsem měla radost…

len takú technickú na okraj: koľko má Qwertyho desaťminútovka minút? nejaká príprava + 15–20 minútové dusenie… ja to vidím tak na pol hodinu… to by vám vyučujúci už dávno vyšklbol nedopísaný testík spod písacej potreby ;o)

Deset minut vařím a 45 minut meju nádobí. Do hodinky spokojeně vrním u svého pravidelného šálku Earl Grey.
Tak dobře no, není to desetiminutovka, ale když je to předvařené, tak by to mohlo být.

[2] desetiminutovky? hodně dávno ze školy co? :D

krom toho, to dušení 10 až dvacet minut… to už pak neni moc desetiminutovka, na což jsem klikal, v dobré víře na rychlou véču dneska :D

Aji a Marku, já bych přivřela oko, ale klidně to zkuste žvýkat po 10 minutách, je to bílé maso a v malých kouscích se určitě udělá. Osobně bych takové dobrotě těch dalších 5–10 minut tolerovala.
U mých oblíbených receptů na 4 ingredience také občas přivřu oko a připustím třeba 6…:-))

Za deset minut se dá leda tak ukrojit chleba a namazat máslem ;).

a ještě si na konci zabubnoval
Je to frajer (míněno s respektem). Jamie-ho figura se nyní trochu víc „vyplnila“, či vlídněji řečeno: zmužněl. Někdy při pozornějším sledování programů na TV je pod veřejnou maskou možno škvírou zachytit náznaky únavy. Denní program takové osoby musí být (pro mne) nepředstavitelně nadupaný.

Únava byla víc než patrná v úvodních šotech při včerejším programu Gordona Ramsey (Channel 4). Dělá pořádek v kuchyních amerických restaurací.
Kruhy pod očima přímo olympijských proporcí. Jet lag? Blbý make up? Spreading himself too thinly? (Snaží se dělat příliš mnoho věcí najednou?)
Tón programu byl na náš britský vkus až příliš zamerikanisovaný, konfrontační, emoce uřvaně vydecibelisované.
Je to stále dostatečně o vaření, abych u toho zůstal, ale tak-tak. Na vážkách. Nechybí moc a přemíra „TV“ to převrtne do programů, kterým trhnu staré britské lučišťnické znamení dvěma prsty a půjdu dělat něco užitečnějšího.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)