Sahara meeeeshouui aneb grilování v písku (+ VIDEO z pouště!)

Píšete vy…

Předem svého příspěvku, formou výňatku z mého strohého deníku, musím objasnit že děj se odehrává v Tunisku, v oblasti města Douz u osady El Sabria v předvečer ramadánu. Ocitnul jsem se tam co by kuchař, při natáčení válečného filmu „Tobruk“. Na webovkách Tobruku můžete shlédnout hodně hezkých i zajímavých fotek z dění okolo natáčení, ale to co se vám chystám předložit já, jsou nepublikované, místy nepublikovatelné materiály ze zákulisí našeho pobytu. Deník byl psán ve spěchu, a jen tak, takže doprovodné informace připojím.

Den třináctý 12.9.

V noci foukal silný vítr,takže byl od komárů pokoj. Krásně jsem se vyhajal a ráno jsem před východem slunce nastoupil do kuchyně. K obědu jsem připravil boršč z telecích kotlet,protože hovězí neměli a kosti na vývar mi nesehnali.To byla tedy premiéra. Kateřina opatřila rozpustné nápoje a já jsem s cínovejma vojáčkama domluvil podmínky užívání. Zbytečně,protože vzápětí jim zakázali je používat. Vzdávám to,i když cítím že o to asi šlo. K večeři jsem připravil sekanou. Vyzvedl jsem si boty v Douz (suvenýr se nekonal), ale musel jsem si je namočit a nechat vyschnout na slunci, protože mi byly trochu větší. S Martinem jsme se šli po večeři podívat na místní fotbal. Martin si s výběrem ze Sabrie trochu zakopal, ale potom ho nabrali do nohy a tak jsme šli domů. Už cestou jsme řešili že by přišla k dobru sklenka na noc. Ale bohužel vyschly zdroje. Můj zbytek rumu padnul na kloktáž a o ničem jiném jsme nevěděli. Nakonec jsme se shodli na tom, že naší poslední nadějí jsou cínový vojáčci. Vzpomněl jsem si jak mě jeden z nich zval na slivovici za půjčení boxerských rukavic. V pevnosti u studny jich stál shluk a když poznali o koho jde, dali nám napít svého BURČÁKU!!! Češi opět triumfovali nad nepřízní osudu. V předvečer rammadánu, na okraji pouště v Sabrii probíhal slavnostní košt burčáku z lisovaných hroznů a cukru, který vyčkával zakopaný v písku duny, v demižonu až přijde jeho čas. A ten právě přišel. Ještě chvíli jsme si spolu s nimi vychutnávali pocit vítězství nad neznámou krajinou a nepřízní osudu a vyprávěli si historky, v nichž Češi vždy slavně triumfovali a vždy hrál hlavní roli alkohol. Potom šli spát a my jsme s Martinem osiřeli. Ne však nadlouho. Po necelé půlhodině dorazil jeden vesničan a v náručí choval kůzle. Grilovačka v předvečer ramaddánu! Super. Mám štěstí,jsem svědkem trochu amatérského výkonu, který spočívá v podříznutí kůzlete tupým nožem, zdlouhavém stahování a nakonec pojídání spáleného, napůl syrového, dřevěným uhlím ovoněného a zaatarem ochuceného kůzlečího masa. K tomu jsme popíjeli kukí (coca-colu) přikusovali bagetu a kouřili cigarety. Hostinu nám trochu opepřil Kryštof s informací, že na místě kde spíme se našlo několik škorpionů. Hned se vydalo trestné komando z tuniské ochranky. Na místě vykonali exekuci. Bylo jich ve finále patnáct. Šel jsem spát velmi opatrně.

Dovolte mi osvětlit : „Cínoví vojáčci“ bylo snad trochu nelichotivé označení pro příslušníky Roty Nazdar, vojenského historického klubu, kteří s námi pobývali na Sahaře a účastnili se natáčení jako komparz. Mezi herci a komparzisty nepanovaly zrovna nejvřelejší vztahy. Jeden z nich, v „civilu“ sládek z pivovaru zorganizoval sběr hroznového vína které se podávalo po obědě, hrozny vylisovali, přidali něco cukru a demižón s hroznovou šťávou zakopali do písku. Výsledek byl ohromující!

Vesničan který přinesl kůzle byl jeden z místních který si přivydělával u štábu různými donáškami, opravami a hlídáním tábora. Před exekucí si brousil tupý nůž ze Sfaxu  – jediné nože v Tunisku se vyrábějí ve Sfaxu a jsou v kvalitě Tescomy :-( Brousil ho o dlaždičku v kuchyni. Myslím že nebyl moc ostrý. Neprobíhala žádná modlitba a samotná porážka kůzlete se docela vlekla. Natáčel jsem si vše na mobil, v domnění že budu svědkem rutinního výkonu, bohužel mám k dispozici jen lehce sadistickou podívanou na chroptící kůzlátko krvácející do písku.

To vám radši neukážu. Kůzle se následně stáhlo z kůže podobně jako se u nás stahuje králík a bylo v kuchyni pomocí nože a sekáčku rozporcováno. Arabové neporcují maso jako my, dělením na svaly a vykošťováním, maso se seká i s kostmi na malé kousky, přibližně na plátky. Koření se jen kořením zaatar, především na poušti, protože sebou rozhodně nikdo nenosí několik druhů koření. Maso se nenakládá do oleje, jen se potře solí a zaatarem (citrónový tymián) a pomocí známé grilovací mřížky se pokládá přímo na rožhavené uhlíky. Griluje se na dřevěném uhlí koupeném u benzínky, v dolíku vyhrabaném v písku. Oheň se zakládal suchými palmovými listy.

Výsledkem svérázného grilování bylo připálené maso s kousky uhlí, uvnitř syrové, ale aspoň vlažné, protože nebohé kůzle ještě nestačilo vychladnout. K meshoui (pečené, grilované) se podávala bageta, standartně cola, neboli kúkí, která je velmi oblíbená. Na závěr mátový čaj – nana theí, který tím, že konvička vřela přímo ve žhavých uhlících, měl úžasné aroma. Vaří se ze zeleného čaje-theí ver a sušené máty nana. S Martinem (asistent režie) jsme si záměrně vybírali nejmenší a tudíž nejvíc propečené kousky kůzlečího masa a jako čestní hosté jsme dostali ochutnat grilovaná varlátka.

Cigarety mi nikdy nikde nechutnaly tolik jako tam, po hostině v poušti. Mezi zuby nám zůstávaly vlákna syrového kůzlečího masa a naši společníci vesele brebentili a nad tím vším nekonečné nebe plné hvězd a ticho vůkol. Martin mluvil skvěle francouzsky, protože v Tunisku vyrůstal, takže fungoval i jako tlumočník. Jeden řidič nám vyprávěl o svojí praxi ve švýcarském hotelu, kde fungovalo několik rozličných etno i mezinárodních restaurací. Tunisané jsou skvělí společníci.

Večírek uzavřel až Kryštof Rimský, který nám přišel říct, ať jdeme do stanu opatrně, protože okolo je plno škorpiónů. Ten veče se udělalo nečekaně teplo a skutečně se jich vyrojilo hodně. Jejich nevýhodou je, že jsou špatně vidět, brání se, cítí-li se napadeni a na jejich jed není sérum. Takže mi malinko zatrnulo, nicméně jsem stejně nocoval na svém kouzelném koberečku na písku, pod hvězdami. Byla to víceméně machrovinka, protože jsem se samozřejmě vůbec nevyspal. Jemný písek se během noci pod mým koberečkem upěchoval a byl tvrdý jak asfalt a kdykoliv okolo proběhla myš, byl jsem v tu ránu na nohou, s očima navrch hlavy, s tím, že mě jde sejmout banda rozzuřených škorpiónů. Saharské meshoui jsem s úspěchem zopakoval na djebelu Tebaga i s pečením chleba chobz al melah ale to už je jiný příběh :-)

Reklama

Komentáře

Taková exotika přijde v únoru vhod, ono je taky někde na světě jinak, než pošmourno či mrazivo? Hezké pondělní počtení, díky!

Ty jo, úplně to tady prožívám – v poušti bych nepřenocovala ani za nic, to jste fakt odvážní (nebo spíš oběti, které nikdo o místní havěti včas neinformoval??).
Jejich mátový šáj a chobzík taky můžu, to maso snad raději neee…

eštěže sem vegetariánka a že sem tam nebyla… já bych vás hnala s podřezáváním kůzlete nožem, ještě ke všemu tupým nožem, kvůli mně byste ho opatrovali až do současnosti… a stal by se z něj miláček štábu. Fuj, zabíjet zvířata na maso nebo na cokoliv mi přijde hnusný a krutý… Ale aspoň doufám, že Tobruk bude konečně vydařenej ČESKEJ film, ač tomu popravdě moc nevěřím… Ale ráda bych.

3.Ren: Máte štěstí, madam.Jsme v zemi kde můžete hnát spoustu lidí za nestřídmé požívání masa a to v nesrovnatelně větším měřítku než v Tunisku. Včetně nehorázného přístupu v zacházení s nimi a způsobech porážení. Jistě tak rozhojníte řady svých miláčků, obohacené navíc o čuníky, kachny a zvěřinu. :-)

moc tomu filmu nevěřím, protože dobré české filmy z posledních let se dají spočítat na prstech jedné ruky, navíc akční válečné filmy prostě Češi točit moc neumí – ale snad třeba zrovna tenhle bude OPRAVDU dobrej a já budu jedině ráda… :-)

2 rachad – ano, mám štěstí, že to maso nejím a to i kvůli tomu, jak se v civilizovaných zemích se zvířaty na porážku zachází… prostě je mi jich je líto. A tak je mi i líto i jednotlivého zvířete, které je sprovozeno ze světa jakýmsi „humánním“ způsobem, je jen jedno, nasytí se z něj celá rodina, popř. vesnice, ale prostě je lituju a soucítím s nima. Proto je nejím… Ale nemusí být všichni vegetariáni, to je každého věc přece.

7: Naprosto souhlasím.Já sám maso jím, ale s vegetariánstvím velice sympatizuji. Tenhle paradox se u mě vyvinul do pragmatis mu – pokud se bez masa neobejdu, nebo žiju mezi všežravci jako jeden z nich a mám problém to v sobě potlačit, snažím se neplýtvat, šetřit životy a pokud je mým údělem (jako kuchaře) usmrtit zvíře, rybu nebo ptáka, učinit tak co nejšetrněji, nejrychleji a tak čistě jak to jen jde. Na oplátku, nevnímám jako příliš výchovné když vegetarián „pracuje " na lidech kteří o tom moc neví a frčí si v mase pohrdavým stylem – "masožrouti“,„já bych vás hnal“,„hnusný“…apod.To by se mohlo leckoho dotknout a mohl by začít vnímat vegetariány jako elitáře, teří protože mají s masem nějaký problém, mají dojem že jsou vyšší vývojový stupeň :-) A oni si to navíc někteří opravdu myslí :-)))

Ahoj, vrátila jsem se z pracovní cesty k západním sousedům. Mají v něčem kliku – početní imigranti tam mají super restaurace, asi jako v Londýně, takže jsem si nedala pečenou haksnu (schweinehaxe), neboť lepší ji stejně mají ve Skořepce.
Jedna cesta do řecké restaurace skončila zklamáním a hádkou, kdo to vlastně vymyslel… báječná řecká večeře se nekonala a slabé víno bylo smutnou korunou.
Druhá cesta do syrské restaurace si vyžádala opakování i na další večer!! Jupí, ňam ňam!! Meze o 16 chodech bylo jako z pohádky o královně Zenobii.

Vimaana1:

sem si už řikal, kde jste? :) čekal jsem od vás briskní zprdung za Le Masakt a mikrofood :))) kdyby vám z těch cest něco přeteklo do zápisku… to by bylo :)

Ahojki lidiški!Scháním ňáký supe kamí co se přidaj ke mě a mé partičce a budeme společně bojovat za naše největší a nejvěrnější přátele-ZVÍňÁTKA!Pokud by ste se chteli přidat a pomoci nebo se oto alespoň pokusit,tak nám napište na náš klubíkový E-mail:pomahame@atlas.cz
Nenutim Vás aby jste se k nám nutně přidali,ale když těm zvířátkům nepomůžem,může se stát…že za pár let již všechna vymřou.Já nevím jak vy,ale já bych si nedokázala představit že by tu nebyli…nebylo by to tu ňáký prázdný?Bylo!Víte já mám psa a nedávno mi umřel můj taťka.Jo zabili mi ho ti co neustále seděj někde v kanceláři na zadku a myslej si jak jsou v tom světě nenahraditelní!Ajsou to přeně ti co zabíjejí tato nevinná stvoření.A až tedy udělají něco pro svět,něco opravdu důležitého,co někomu pomůže a nebude zabíjet,potom budou nenahraditelní!Do té doby jsou to jen (tedy alespoň pro mě)kancelářští BLBI!Vím že se říká kancelářská krysa neba nekonečnej vůl ale ja myslím že i ty krysy,voli a bůhví co jiného,mají opravdu mnohem více inteligence než naši politici,bohatí šéfové a spousta dalších.

Re: nejdražší pane Cuketko: já zase čekala, že mě sprdnete za Stárbak…tak jsem raději vzala roha a chvilku sem nechodila. Ale jak vidím, tak jste se do červena ani do běla nerozpálil a zůstal pěkně zelený. To jsme si pěkně kvit! :-DD

Moje cesty byly dvě, ale ni daleko, ni extra zajímavě. Do Německa na veletrh, výsledky pátrání snad přinesou své plody tak během měsíce.
Do neskutečně spící Vídně na výlet.
Přesto postřeh: koukám na televizi, jen za dva dny u italských břehů přistálo asi 600 Somálců a středoafričanů. Každý den nové zástupy chudáků, kteří doufají v lepší život. Pak zprávy o cikánských rumunských koloniích pod římskými mosty. Centra historických italských měst se mění z Itálie na Afriku. Je to fakt hrozný jev, a je mi líto přistěhovalců i domácích.
Proč to píšu? V Německu i v Rakousku jsem se závistí konzumovala báječné kebaby namísto místní kuchyně, a říkala si, že náš tolik kritizovaný Dahab v Praze nesahá ani po kotníky stovkám arabsko-tureckých stánků u našich sousedů. Na druhou stranu jsem po dvou dnech ty imbissy už nemohla čuchat. Když se exotika stane nechtěnou součástí našeho života, vytvoříme si k ní dokonce odpor.
Tak to je takový zamyšlení, nedělní chvilka nepoezie…

13:Já myslel že si zase někdo děláte legraci…Takže ne?

Rachad: klidně bych ho ze stolu sundala, jako mnoho jiných restaurací, které dobře začaly a šly dolů. Ale Dahab byl tolik jiný a jedinečný v pražských podmínkách, že ho budu oplakávat ještě dlouho. Ledaže by u něj nastala renesance!!
Pokud se to stane, moc ráda posbírám celou svoji dahábskou partu a vyrazíme tam!
Ó ano, nezanevřela jsem na něj, a stále doufám.
Snad tam někdo opět vymění personál z rusky mluvícího na arabofonní, a obnoví tu starou dobrou kuchyni, kde se dalo nosit ke stolu i grilované jídlo z předního bufetu, a byly tam výborné tažinky.
Lidi v Praze toho schopní jistě jsou, a zájem českých lidí, co cestují a chtějí si to dát i tady, stále roste.

Rachad: proč doufáte, že je ze stolu? Máte s ním něco společného, či snad dokonce můžete ovlivnit jeho obrození???? To by bylo fakt skvělý!!!!!!!!

Aha, rachad a Michal jsou jeden a ten samej člověk s dvěma nicky,,,???
Tak to už není třeba vysvětlovat… ale tu obnovu Dahabu bych stejně brala!!
Ahoj!!

17: To jistě nikoliv. To musíte na pana majitele. A kdy jste tam byla naposledy? V Dahabu je jediná rusky mluvící paní co myje nádobí a v kuchyni jsou čtyři Arabové. Možná myslíte Dahab Yalla (fastfood) ale ten s restaurací nesouvisí a mají ho pronajatý Alžířani.A to je prostě fastfood…Před nějakou dobou jsem se v Dahabu mihnul, nechal se odpálit jako kulečníková koule a jedu si dál svou cestou. A zatím dobrý…Ale to jsme řešili v září…tuším.U nakládaného tuřínu myslím že to bylo. Mluvila jste o tom jak jsme vám v Dahabu zkazili narozeniny a já se vám snažil vysvětlit co se tam tenkrát stalo.

18: Zaregistroval jsem se teprve nedávno. Jinak jsem psal pod svým jménem. Zdravíčko. Já a asi i Dahab jsme za tu dobu urazili kus cesty. Taky se tam chystám na jídlo. Ještě pořád dělají věci z mýho tehdy provizorního jídelního lístku, ale šéfkuchař tam přidal i nějaké svoje speciality.

A majitel je stále stejný?
Teď nevím přesně, ale asi tak před 5 lety ten „fastfood“ aspoň patřil k podniku, zákazníci si tam mohli jít nabrat talíř třeba vinných listů, grilovaných kuřat, špízů, lilků a donést si to ke stolu restaurace. Tak myslím, že to byl jeden podnik. (??)
Ano, tam jsem několikrát nakupovala u lidí s ruským přízvukem, naposledy loni oběd take away.

No jo, taky mě to mohlo trknout – byl mi trochu podezřelý vyšší výskyt přispěvatelů zběhlých v tuniské kuchyni… :-))

21: Majitel je stále stejný.Asi se jen trochu změnil, alespoň podle lidí kteří tam pracovali dříve. Dahab fungoval jako celek, až za Ondřeje Slaniny se to rozdělilo, prý zkoušel na Yalle dělat nějaké těstoviny a šlo to tak dolů, že to šéf pronajal. Ti lidé jsou jen obsluha – dpkpnce mám pocit, že je tam jen jedna trochu protivná paní, jinak jsou to Berbeři z Alžíru (nemluvte na ně arabsky – nechtějí rozumnět!) Bashir a jeho bratři. Jsou moc milí, a jsou hlavně pekaři a cukráři – proto ty jejich dortíky a dezertíky. Mají prý někde v Praze pekárnu.

Už vidím ty svý překlepy!Hrůza – děs. Omlouvám se, nechávám Dahab Dahabem a jdu spinkat. Byla dlouhá sobota :-((

Jo, dík, už jdu taky. Berbeři jsou fajn, jako ti ve Spálené, ale to už jsme si říkali. Tak dobrou…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)