Hrách střílí

Píšete vy…
doumiao1×2.jpg

Móda v kuchyních. Znáte to sami: dříve jste o tom ani nezaslechli a najednou je to všude. Svůj moment novosti takto v Anglii prožívala rukola (rocket), svého času skoro ke všemu slanému se podávala polenta, vše sladké zdobila physalis (Cape goosbery).

Hrách střílí! Pea shoots!

Obratněji přeloženo: hrachové výhonky. Pojednou bují vůkol: Jamie Oliver jejich snítky klade na pokrmy kuchtěné v jeho boudě na zahradě.

Jako kamuflážované jednotky specielního nasazení se schovávají mezi špenátem a rukolou v předmytých a nasáčkovaných salátových směsích, aby pak v ústní dutině prokázaly svou houževnatost. Jak by ne, jsou přírodou navrženy coby úponky kotvící celou rostlinu!

Lezou do zubů a zanedlouho mě patrně polezou i na nervy.

Utěšuji se tím, že jako každý módní trend budou mít hrachové výhonky svých 15' slávy, než budou zastíněny zas něčím jiným.

Reklama

Komentáře

Znám již delší dobu, narazil jsem na ně v jednom receptu jisté restaurce v Hudson Valley ve státě NY, kousek nad NYC (známé mnohými věcmi, ale mimo jiné také americkou foie gras, organickým přístupem k jídlu, apd.).

Šlo o pečené kuře podávané v jednoduché smetanové omáčce s čerstvými hrachovými výhonky a několika biscuits (http://en.wikipedia.org/wiki/Biscuit; biscuit je využíván v kuchyni amerického Jihu skoro jako český knedlík)…

Hrachové výhonky byly v této kombinaci vynikající, picture perfektně upečené kuře jehož šťáva se mísí se smetanou omáčky, pečivem a křupající zelení… Super.

…v Čechách se klíčí hrách na postní velikonoční jídlo pučálku od ranného středověku. :-))) Ale výhonky vyzkouším.

Název působí přímo hrůzostrašně! :-)
Zelené výhonky neznám, občas jsme v jezdečáku vybírali koním ze zeleného krmení mlaďounké lusky, tu a tam jsme kousli i do výhonků, ale větší zkušenost nemám. Veselé počtení, jarní osvěžení.
Jo, pučálka je doborta! :-))))

Zde jsou hrachové výhonky v současnosti spíše raritou, musejí se shánět. Rozhodně je člověk nenajde v salátových směsích a podle obrázku jsou ty anglické o něco vzrostlejší. Ty, co jsem viděl a používal já, byly více T.G.F.O.P : )

Chutnaly pouze jemně křupavě (luštěninově) nasládle, žádná houževnatost v ústní dutině.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)