Jak být uvnitř chilli in v 9 bodech

Včera jsem byl na veletrhu SALIMA 2008. Úderné trio ve složení Cuk, Gurmetklub & ChilliJulie prolétlo celým výstavištěm skoro bez následků. Z několika málo střípků, které se mi po cestě zasekly do saka, jsem připravil malý výběr…

  1. Zlatá Salima a Trendy

Každé dva roky si potravináři určí, co nejchytřeji vymysleli a co nejlépe vyrobili. Někdy jsou to čistokrevné průmyslové kreace, jindy výrobky, které by vám mohly opravdu chutnat. Zlatá Salima tady! Trendy tam!

  1. Biopotravina roku (odborná)

České Biopotravině roku 2007 mám nachystanou ochutnávku. Na Salimě proběhlo i její slavnostní vyhlášení. Kdybyste to nevěděli – vyhrál Dr. Ing. Med Ph.D.! ;)

  1. Biopotravina roku (veřejná)

Pokud je vám líto, že nejste expert a že si nemůžete něco pěkného ohodnotit v odborné komisi, nezoufejte – můžete si zaklikat. Neodborně a klidně i v papučách. Dobří biolidé z PRO-BIO Ligy a spol. pro vás uspořádali anketu o nejoblíbenější biopotravinu pro rok 2007. Info na Biospotřebitel.cz, hlasování tamtéž.

  1. Krajové výrobky

Důkaz toho, jak jsou někdy podobné veleakce zbytečné a užitečné zároveň. Nebýt Salimy, nedozvěděl bych se ani o akci Zlaté plody jižní Moravy ani o Výrobku roku Libereckého kraje.

Když se ale chcete o těchto málo propagovaných a hodně zajímavých akcích dozvědět něco více, jediná cesta je sbírat letáčky, probíjet se s davem, lovit personál a cucat z něj data pomalou přenosovou rychlostí přes problematický vokální výstup! Je fajn, že můžete výrobky v nákladném stánku ochutnat. Není fajn, že v krajích nemají počitadla… ,)

Mnoho zajímavého, ale neviditelného. Nechci vás o nic ochudit, takže pátrání bude pokračovat…

  1. Druhý první biosalám

Pokud se nemýlím, tak první biosalám v Česku byl biouherák ze Sasova vyrobený ve spolupráci s firmou Kostelecké uzeniny. Jistě maso musíme dovézt z Německa, jinak je to neproveditelné. Viz matoucí info.

  1. Hraška…

…je vychucená směs hrachu a bezlepkových obilovin k zahušťování a obalování! Na stánku ji prezentovali fritovanou spolu s pikantním hraškovým dipem. Moc mě zaujalo, jak je hraška univerzální a chutná. Neslyším o ní úplně prvně, ale tepeve teď si získala moji pozornost! Ostrý konkurent cizrny! ;)

Jak jsem byl navíc poučen – z hrašky se neprdí! Antiprdlavá úprava hrachu, antiprdlavé koření a vhodné kombinace s antiprdlavou zeleninou vás prý uchrání následného sociálního diskomfortu! ;) Vyrábí firma Ceria.

  1. Káva Filicori Zecchini

Na F.Z. jsem narazil už předloni v legendární brněnské kavárně Alfa. Unikátní značka se nyní rozjíždí v Česku s novým zastoupením. Buďte natěšení – je to pecka. Viděl jsem, chutnal jsem, čuchal jsem. Samoobslužný klik-servis: F.Z. Maminka, F.Z. Česko, Klub Kavé, obchod

  1. Fetiš punčošky

Servírovat porcovaný čaj v ponožkách? I to je možné. Pokud se ve vašem okolí usídlí kavárna pod palcem Filicori Zecchini, budete je moci spatřit na vlastní oči. ukořistil jsme pět vzorků. Dva jsem si hned uvařil. Se zbývajícími třemi se hodlám mazlit do skonání věků… ;)

  1. Koleno a Plzeň U Bláhovky

Přo případ až budete v Brně. Sice zahulíno truchlivo, ale čepují jednu z nejlepších Plzní v republice a mají tam naprosto skvostné vepřové koleno. Takovou kůrčičku, sulcík a výtečnou propečenost až ke kosti jsem už dlouho neviděl… Tři foodblogeři a sežrali jen dvě. Ty bláho!!!

Reklama

Komentáře

Jsi rychlovka! :))) Mě čeká psaní dnes večer, co já budu „bláhová“ psát, když už jsi mi sebral „punčošky“ a sáhl na „koleno“?

Český biomed nezní špatně, mě ale nejvíc zaujal Hostětínský sirup z černého bezu – ten musím mít. Bezový sirup si občas přivezu z Rakouska, kde i obyčejný Clever z Billy je výborný. Snad bude k sehnání.

U biosalámů mě zarazila biovysočina, to zní dost hrozně :(.

hm, na Salimě jsem taky byl, jen shodou náhod, že jsem byl zagolfit ale pěkný. Šel jsem se podívat na průmyslová řešení a vybavení. Je vidět, že designéři už vyrostli.

a kávičky pěkný, krásný.

btw: kavárna Alfa? Znám jen Alfa passage a v ní kavárnu Švanda, to nebude ona, že?

frettie: kavárna Alfa není v pasáži, ale u vchodu – na rohu – nad vchodem nápis Café do Brazil, výborná káva, pokud není místo, dejte si ji u baru :) a kde jste byl golfit? na Kaskádě?

no jo bláhovka…podle mě nejlepší klasická hospoda v brně, nejlépe v létě venku plzeň na stojáka a k tomu tvarůžkový chleba…ať už je tu jaro

Pch Filicori Zecchini :o) nejlepší kafe dělají v malé české pražírně u Brna (pozor reklama!) http://www.primacafe.cz Čerstvě upražené a namleté kávě se nevyrovná naprosto, ale naprosto nic.
A u toho sirupu z černého bezu bacha, je to z květů, nikoliv bubulí. Zdejším fajnšmekrům bych doporučil z vítěznho toptenu letošní biopotraviny petřvaldské biohovězí, výborné, křehké, odleželé … naprosto epesní. Nic podobného jsem zatím nikde nekoupil.

Už jsem se smířil s tím, že Salimu letos vynechám, ale možná by to stálo za to, hlavně to závěrečné kolínko :o) No ještě mi zbývá poslední den pro veřejnost, zkusím štěstí – nasát atmosféru s obyčejnými návštěvníky :o)

čilýžíly:

jaja :) ale potrápil jsem se, totiž, vyplodit z běžného psychedelického potulování dle metod dr.huntera s. thompsona něco srozumitelného..eh, to je obtížné!

M@P:

jj, taky sem mrkal spíše po ostatních z top10. biomed je zajímavej, ale kontroverzní (viz koment níže). včelaři okolo se děsně bojí varoázy a pro jednání biomedaře mají pražádné pochopení…

frettie:

eh no prostě alfa, je v ulici poštovská u výkuku z pasáže, přesně tady sem vám zápichnul špendlik, teď se snad jemnuje nějak jinak, cafe de brasil nebo tak něco, ale je to furt ALFA :)

http://www.mapy.cz/#…

jiridoll:

na každém šprochu pravdy trochu, je to ale v tom komentu napsáno příliš zákeřňácky…

každopádně výtky k jeho širokému spektru jednodruhových medů neslyším prvně, nevím proč to na tom pokládá. prodával by se dobře i tak!

Verun:

až bude teplo rád zajdu znovu, a dám si to venku jak píšete, na mě je to tam děsně zahulený…

ááá děkuju za odkaz!! ;)

Axe:

já byl právě dnes na návštěvě v http://labohemecafe.cz/…h/index.html

musím dát za pravdu, kdo jednou čuchne k té čerstvé, už tu hlavu z pytlíku nevyndá ven! :)

Kolíček:

jen tam pěkně zajděte, v pá mělo by probíhat kvalifikační kolo do Bocuse d'Or… first time ever v Česku! :)

Skutečně stojí za to zajet si do Hostětína, třeba na Slavnosti jablek. Těch sirupů vyrábějí víc druhů a všechny jsou výborné. Lidová moudrost praví, že před černým bezem se má kleknout a léčivé účinky má jak květ tak plody i listí.A ten bezový sirup je vynikající.

Ten sirup z černého bezu je nějak speciální? Já jen, že u nás v Mladé Boleslavi je sirup z květů bezu (nikoli černého :-)) standartně k sehnání. Kupuju si ho rád, rodiče kdysi sami dělávali sirup z bezových květů a je to prima pití :-)

Díky za vyčerpávající report ze Salimy!

Na pana medaře jsem četla jen samou chválu, ale nejsem odborník, takže těžko posoudím, zda ten škodolibka v kometářích má nebo nemá pravdu…No, alespoň zakoupím exemplář a ochutnám…

Bezový sirup si vyrábím sama. Jak z květů, tak později z plodů. Je to mňamka, navíc zdravá. Suším i na čaje, které si míchám.

Hraška je bezvadná, doporučuju, objevila jsem ji, je to asi 2 –3 roky zpátky na stánku jedné ezoterické akce, od té doby kupuji a spokojenost.

Lažanské mošty mívali v Delvitě, Teď, co zbillovatěla už jsem je tam neviděla.Grrrrrr! Kde jsou?

Čajík v punčoškách Vám pane Cuketko závidím!:-)

A to koleno? Ó koleno, koleno, nechť přiblíží se k nám! :-)

Kolíček: Takový pěkný foodblog máte, u Brna bydlíte, a na Salimu byste nešel? A dokonce loudíte informace u vlastních komentátorů? Pane Kohlíček, nezloběj :-)!

Major Milčák: Práce je práce a food je jen zábava, ale už mám foťák v brašně a za chvíli mizím směr výstaviště! A loudění? Myslíte Yvu a americké zážitky? Příležitost se přece musí chytit za pačesy :o)

Kolíček: Ne, ne. Mám na mysli vaši reakci na Yvu u zimní zelné polévky. Cituji: „Nechystáte se náhodou na Salimu? Rád bych se dozvěděl něco o aktuálních gastro novinkách.“
Jinak americká kuchyně je zajímavé téma. Mám tady skvělou Americkou kuchařku od české novinářky Michaely Maly a vzpomínám si, že když ještě vycházel Poštulkův časopis Labužník (asi před deseti lety), uveřejnili tam jednou pěknou reportáž o newyorských restauracích.

to pivli : tak lažanské mošty mají v malé prodejně v malé vesnici dolany u prahy..kdo by to řekl že ? :-) …kousek od P6(25min), doporucuji jet evropskou, střihnout to přes horoměřice, zastavit se v bufaci u řeznictví na něco k snědku (kultura jidla děsivá :-) ale jidlo dobrýýýý … ale oni je budou prodávat i někde blíž

Misho, tady mám 10 minut před lunchem, žalda mě kručí a vy mi nabudíte vidinu bufáče u řeznictví!!
Rád navštěvuji jeden v Bráníku – kultura stolování vysoce exotická, hliníkové příbory, etc. Nádhera.

Pokud se začtete do údajů veterinární správy, zjistíte že i v dnešní době jsou některá včelstva přirozeně bez výskytu varoázy. Proti tomuto roztoči se dá ošetřivat i jinak, než syntetickými přípravky.

Jen tak čistě mimochodem, kamarád mi tu nasadil brouka do hlavy – nevíte někdo, kde se vzal název Salima? Ať googluju, jak googluju, furt na to ne a ne přijít:(

No, Salima je okrsek v Malawi, ale dost pochybuju, že původ názvu veletrhu je právě tam. :-))))

Major Milčák: asi došlo ke komunikačnímu šumu – netušil jsem, jestli se na Salimu nakonec dostanu :o) A dojmy ze Salimy? Smíšené :o)

A co takhle odvozenina od latinského alimentum (potrava, výživa), potažmo italského alimentari (potraviny)? A tím S a A se to prostě jen obložilo pro efekt…?

To jste měl štěstí, že jste to stihnul už zkraje. My udělali výpravu bohužel až v pátek (v rámci finanční úspory či co?!#&) a už toho moc nezbylo.Pravda, zajímavé pozorovat některé návštěvníky, zvláště super oháknuté středoškoláky,bitku v bazénu nebo prezentaci alkoholu v negližé v posteli, ale jinak mě to příliš neobohatilo:-(

Axe: Nevíš, prosím, kde se dá to petřvaldské biohovězí v Brně sehnat?

Ještě mě zaujalo, že v nominacích na biovýrobek roku nebylo nic kozího od St. Pierre. Loni získali certifikát bio, tak mohli letos bodovat.

Smůla byla, že ve dni pro odborníky nedávali ochutnat. Docela mě děsily stánky s aromaty (rybí smrad, vůně másla). A moc fandím asijským obchodníkům, aby našli distributory, těším se na sušený durian i mango.
A taky doufám, že se v létě objeví čokozmrzka s chilli a zmrzka zeleno-čajová, což vypadalo dost trendy.

chilliJulie: Hala s odpališti na golf je i na BVV, je v hale H. Tak tam jsem byl. Jinak, je to ten samý golfový klub jako ten, který je pod Kaskádou.

27: Nevím, zkus se zeptat u zdroje, kam vozí.
28: Holt se nepřihlásili. Pokud mě paměť neklame, nikdy žádný svůj výrobek do biopotraviny nepřihlásili.

Na Salimu jsem se bohužel ani letos nedostala, ačkoli už po ni pokukuju třetím rokem … Salima 2009 už mě ale nemine! Nicméně „kolínko“ v Bláhovce jsem si ujít nenechala, včera se tam vypravila s jedním moc sympatickým mladým mužem, který snědl jedno celé- je mi nyní ještě sympatičtější :-) Je vynikající, šťavnaté, kůrčička opravdu dokonalá, sympatický pan hospodský, určitě se tam ještě někdy vrátím. Pane Cuketko, děkuji moc za tip!!! :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)