Téměř velikonoční hádanka

Píšete vy…

Ovlivněna debatou o bio, nebio a domácích produktech, předkládám vám malou hádanku, u které je mi jasné, že ji určitě všichni okamžitě uhodnete a to navzdory špatné kvalitě snímku, za níž se omlouvám, můj foťáček je vykopávka, ale nechce se mi s ním loučit – ačkoliv pomalu šetřím na nový.

Takže:

hádanka

na obrázku vidíte dvě rozpůlená vařená vajíčka. jedno je domácí (prakticky bio), druhé kupované, chladírenské, supermarketové. Otázka zní: které je které? :-)))

Reklama

Komentáře

Súuhlasím s Fialkoum rowdiel je viac než markantný !

To asi nebude chyták, že? :) I když třeba mě osobně zklamalo, že bio vejce z krámu neměly tak úžasnou barvu jako vejce od sousedky z chalupy. Asi tím, že je to skutečně „maloprodukce“ se vším všudy, včetně boje s hledáním vajíček v kurníku!

já myslím,že je to chyták a to vpravo je domácí.moje máma chová slepice a v zimě jsou vajíčka takový vyblitý,když si ta slepice nenahrabe.

koho to zajímá, doporučuji všechny vypracované otázky:

http://www.af.mendelu.cz/…es/vyuka.php?…

je to více než hutné čtivo :)

v prvním odkazu, který jsem uvedl, je pěkně osvětleno odkud se berou barvy ve žloutku, lososím mase ev. jiných potravinách. když dělá papírový žloutkoměr firma Roche, nebude to asi jen samo sebou :))))

Více než hutné čtivo:

OBILNÍ KLÍÁKY
(…)

  1. pšenièné klíèky maèkané
  • drobné nažloutlé placièky palèivé chuti, obsahují 22,5% N-látek
  • pøidávají se do smìsí pro psi s kloubní dysplazií (obsah vit. B)

Že, paní učitelko.

Zprasení diakritiky je zaviněno zcela mým počítadlem; není na přenos přes Word přizpůsobeno.

5. burmajones: aj vaj, žádný chyták se nekoná!
Levé vajíčko je domácí, (skoro bio) od slepiček, které jsou opatrovány jako oko v hlavě a daří se jim náramně.
Pravé je chladírenský exemplář, vyčenžnutý se sousedkou za domácí.
Všimli jste si někdy, že když vaříte kupované vejce, často je pak plné vody? Je to vidět i na obrázku, vajíčko je jakoby useknuté, protože v prostoru mezi skořápkou a bílkem byla po oloupání voda…
Mám pocit, že u těch domácích se mi to nestává…
Že by to bylo tím jemným vpichem pro ošetření vajíčka v drůbežárně? nevíte?
Pan C. zejímavé počtení, jen co je pravda.
Jednorožec: :-)

Pivli:

vdzuchová bublina se zvětšuje s časem vypařváním vody, takže to vlevo je prostě staré vajíčko? asi by nám nejívc pomohlo datum „výroby“ :)

jinak vodovatost a konzistence bílku je jedním z hlavních kvalitativních faktorů vejce, jak dobře je bílek vystavěný nebo ne…

10: Tak tak. Vzduchová bublina má co do činění ani ne tak s původem vejce, jako s jeho stářím. Jeden z tipů jak zabránit popráskání skořápky při vaření, je propíchnout skořápku před vařením na pouku. Vzduch při vaření unikne a vejce neprdne :-)On někdo píchá do vajec, aby je ošetřil? To mi nepřipadá jako dobrý nápad. Já vím jen o „rentgenování“.

pan C.: děkuji za vysvětlení záhady useknutého vejce.
Chichi…
Datum „výroby“ chladírenského vajíčka jsem – přiznám nezkoumala.
To domácí bylo „vyrobeno“ asi před týdnem.

11. přidávám při vaření sůl a nepraskají.
K tomu napichování…někde jsem četla (a netvrdím, že je to pravdivá informace, prosím), že se do vajíček vpravují takto antibiotika či jiné preparáty, ale to je možná v drůbežárnách u těch vajec, ze kterých se mají vylíhnout kuřata. Takže to prosím neberte tak moc vážně.
Zkusím najít ten článek.

Kupovaná vejce jsou pro mě exotickou surovinou :-) Domácí vejce ze sousedního dvorku se zabydlela v mé kuchyni a nic se jim nevyrovná. Ovšem v zimě ty žloutky nebývají tak zářivé. Přeci jenom nejchutnější a nejoslnivější jsou žloutky až s jarním zeleným krmením. Doufám, že na obrázku to nebude chyták :-)))

že by: Klecový chov a energie z mnoha zářivek přestěhovaná do žloutku :-) V zimě se chuděry slepice v domácím kurníku moc neohřejí a tak ani ty jejich žloutky nesálají teplou žlutou barvou, ale jsou fakt trochu vycmrndlé :-) Toho si nelze nevšimnout.

13: jj Člověk se pořád učí :-)) Taky mě to moc zajímá. Tipnout bych si netipnul. Po testech na uzené lososy a zkušenostech jak virtuozně nakládají potravináři s barvivem už nesázím na kvalitu jen podle barvy. Sytě žlutý žloutek nemusí podle mého stoprocentně znamenat kvalitní vejce.

Chyták to není. To levé je fakt domácí. A za chvíli bude mít žloutek ještě zářivější. Je fakt, že když jsme dostali vajíčka před měsícem, tolik zářivá nebyla. Ale oproti kupovaným…
letošní zima byla celkem mírná, holky asi hrabaly úspěšně, navíc jsou dobře opečované, stejně jako králíci. Tohle je takové to hospodaření s láskou k přírodě a živým tvorům.

16: Tak to je krásné! Je fakt že některá vejce co jsme dostali z průmyslu byla oranžová jako pomeranč. To vás naučí nedůvěře :-) V některých hospodách barví těsto na knedlíky kurkumou, aby dosáhli efektu „domácí knedlík“. Je to někdy fakt legrační. Vzpomínám jak měly hospodyňky komplexy že jejich sekaná není tak krásně růžová jako u řezníka, ale šedivá. Když jsem jim doporučil tzv. rychlosůl, rády a rychle se vrátili ke svým šedivým domácím bochánkům. Jen některé občas přidávají do hmoty na sekanou nakrájené uzené a potom vidíte kolem dotyčných kousků růžová kolečka kde sůl obarvila maso.

DolveVita:

viz můj odkaz, přirodní jajinko čerpá karotenoidy ze zeleného nebo z kukuřice, to průmyslové z granulí s přídavkem pigmentu extra…

rachad:

podle mě barva žloutku nemá s kvalitou nics polečného, možná tak se sezonou nebo s půvpdem, ale z toho vzhledu nejde udelat žádný jiný závěr než o koncentraci barviva, nic víc…

pominelme li znaky čersřvosti tak u vejce podle mě jednoznačně vede určení kvality podle tekutosti bílku… dá se to dělat i doma:

http://www.msstate.edu/…y/pub900.htm
(obrázky zhruba za půlkou)

To nalevo je podle mne určitě domácí, přesně taková mám od babičky a ta ty slepičky má skoro jako domácí mazlíky

Jo jo, taky se vždycky divím jak ty míchaný vajíčka z domácích vajíček od babičky maj úžasně žlutou barvu. Skoro jako by tam někdo přisypal trochu šafránu :)

Moje babička v létě sušila kopřivy, aby slepičky v zimě měly taky zelené krmivo, a to byste koukali, jak se slepice na ty kopřivy nadšeně vrhaly. A žloutky pak byly žluťoučké i v zimě. Jo, taky jim drtila kuřecí kosti a vyrejpávla ze zahrádky žížaly, aby měly dostatek potřebných živin. A když mrzlo, tak jim předehřávala chleba namočený v mléce v troubě kamen, aby žrádlo nebylo studené. Tomu říkám správná „bio“ péče a vajíčka od šťastných" slepic :-)

No a teplé šťouchané brambory!!!!
Ty jim dávala naše babička. Ano, zelen se v létě nasušilo a holky se měly přes zimu dobře. Chovala liliputky…ale to už je dávno…
Vždycky si vzpomenu na Heriotta, kterak(přechodně) chovali slepice a prasata a Tristan se o ně moc hezky „staral“. :-))))

no, já jsem bohužel ponejvíce odkázaná na vejce kupovaná. Nedávno jsem ale měla štěstí a dostala plato vajíček domácích. Upekla jsem koláč a koukala jak blázen: vypadal jak barvený kurkumou!!!

Naše rodina si naštěstí už nejméně třicet let jezdí pro domácí vajíčka a jen se strachujeme co bude, až nám náš Pepa přes vajíčka nedejbože umře. A kupná vajíčka se svými krásně oranžovými žloutky, klamou pěkně tělem. Ale lehce jde rozpoznat kupované vajíčka od domácích díky bílku. Když rozšleháte domácí vajíčko je do oranžova, kdežto kupované udělá bílo-oranžovou mlhu.

To člověka zamrzí že nemá babičky ni sousedky, které by tu rozmilou zvířenu chovaly…Taky jsme myslela, že je to chyták, ale je krásné, že nebyl:-)))

Však taky když je „výpadek ve výrobě“ a holky málo nesou, skuhráme a pláčeme po domácích vejcích a uchylujeme se k variantě : aspoň ta podestýlková, když už ne bio.:-)

podle mě je to jedno, jednou to bude tak podruhé onak. Použivám čerstvá vyklepnutá vajíčka z Itálie a Bio žloutky jsou úplně stejné jako nebio žloutky. Třeba také záleží na tom, jak dlouho byla ta slepice těhotná.

ja nevim vipadaj uplne stenjne ne hlavne ze se daj jist

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)