Baklawa

Píšete vy… Baklawa

Je to už týden zpátky, co jsem si trochu „zapekl“ ve stylu řeků,maročanů,turků, arabů a vůbec všech těch národů,ve kterých je kolébka dezertu zvaného BAKLAWA(baklava).

Při přípravě jsem použil těsto Filo a směs oříšků(vlašské, mandle a pistácie) a spustu dalších surovin a koření. Na receptu mi tak zásadně nezáleží,protože se s drobnými obměnami vyrábí na 100 způsobů.

Hlavní důvod proč píši tento článek je prosba o radu a také malé dilema jak tento moučník dovést k absolutní dokonalosti. Na internetu je nepřeberné množství receptů a návodů, jak na to… Já se touto cestou chci obrátit na Vás, báječné čtenáře „Cuketkova gastronomického království“ a také na samotného pana Cuketku. 

A nyní se dostávám k jádru věci: „Jak dosáhnout toho,aby baklawa byla po upečení a zalití sirupem akorát vláčná a povrch křupavý.Aby se jednotlivé vrstvy filo těsta v poslední horní části,která se už nepromazává máslem, nezkroutily.Kdy prořezávat baklawu a jak?Jestli jen horní vrstvu, nebo až na dno plechu.Jak zalévat sirupem a kdy?Zkoušel jsem nejdříve zapéct nasucho a prořezat až na dno a v půlce pečení zalít sirup pouze do řezů.Po dopečení baklawu zalít celou a nechat vsáknout do směsy oříšků,ale nevím jestli zalévat zároveň s povrchem nebo jen lehce pod,aby se těsto na dně nerozmáčelo? Potírat poslední vrstvu vejcem(na barvu)nebo to udělá ten sladký sirup při pečení?

Těším se na Vaše rady,postřehy a osobní zkušenosti…

Reklama

Komentáře

Máš krásnou baklawu! Ty ani nepotřebuješ poradit…Ale jak jsi se ptal, tak se nakrojí ještě před pečením, nedokrajuje se až dolů, teplým cukrovým sirupem se zalévá krátce před dopečením (- aby se nespálila)těsto si můžeš dělat i sám, vždycky se malinko zkroutí ale to je právě hezké, když působí takovým „nafouknutým“krajkovým dojmem a obvykle se dělá jednodruhová aby každý druh ořechů chutnal jak má : pistáciová, vlašské ořechy, mandle…Máslem jsem potíral všechny vrstvy až nahoru.Vejce se rozhodně nepoužívá, o to se postará cukrový sirup a zalévá se celá. Cukrový svar se nacucá, osladí a udrží těsto vlhké. Drží taky pohromadě křehkou ořechovou náplň.
Blahopřeju ke krásné baklawě!

Adame, ak chces, klikni si na http://www.labuznik.com tam najdes recept na baklave, alebo si daj dotaz do Hladam recept…urcite ti niekto pomoze, a mozno aj fotecky posle ako sa robi..:-)

Shodou okolností jsem před dvěma dny také baklavu pekl, a to podle receptu z labuznika (http://recepty.labuznik.com/…boli_Baklava). Místo 1kg ořechů jsem jich měl „jen“ 80dkg, na loupání dalších už jsem neměl sílu, filo jsem koupil v Olympii. Krom toho, že jsem ji maličko připekl od krajů (holt plynová trouba) se celkem povedla, i když hlavní ochutnávka bude až dnes. Množství sirupu v receptu mi ovšem přišlo směšně malé, nakonec jsem ho dal téměr 3× víc, přijde mi že baklawa musí „plavat“, aby se těsto pořádně nasáklo. Příště také dám do pekáče na dno alobal, aby se dala kolem udržet hladinka sirupu, i když už bude částěčně odebraná (to jsem odkoukal v Bosna Grillu, tam ji mají imho nejlepší v Praze). Co se týče nakrajování, před pečením jsem prořízl jen vrchni vrstvu, která po upečení zkřehne a nedá se krájet. Až na dno to chce dokrojit před zalévaním, aby se sirup dostal rovnoměrně do všech kousků. Ve většině receptů jsem našel že se má vychladlá baklawa zalévat vlažným sirupem, ale osobně mi přijde rozumnější zalévat ještě horkým, lépe se to vsakuje.

Baklawa ako je na obrazku v recepte z labuznika :

Na spodnu vrstvu cesta dame 4 – 5 platkov. Na vrchnu 5–6 platkov.
Plnka ma mat hrubku 1 az 1,5 cm.Baklava dokopy aka je na obrazku z Labuznika ma vysku 2,5 cm.

Plnka pistaciova alebo orechova (orechova sa na blizkom vychode nerobi alebo strasne malo):
Pistacie narezeme na vacsie kusky( cize kazdu pistaciu na dva az tri casti). Cast z nich asi asi 1/4 mozme pomlietnasekat – nie uplne jemne asi tak na 2 mm casticky. Zmiesame s 1–2 PL krystaloveho cukru a 1–2 PL hladkej muky.
Pistacie mozeme a nemusime ochutit stipkou mleteho kardamonu a skorice. Orechy taktiez. Mandlovu len skoricou a kesu neochucujeme nicim.
Plnka mandlova alebo kesu oriesky- mozeme pripravit ako pistaciovu alebo z skoro celych mandli a kesu- na domacu vyrobu neodporucam pretoze nemame tak primerane noze ale odvazlivci mozu skusit, preco nie?

Cestom vylozime pripravenu formu. Druhou formou alebo dacim primeranym mierne! zatlacime. Na to rovnomerne nanesieme plnku. Znova pripravenou formou mierne! zatlacime aby sa nam urovnalo. Na vrch polozime vrchne platky cesta a znova mierne zatlacime. Podotykam- mierne. Pracujeme co najrychlejsie, cesto rychlo schne. Ostrym nozom narezeme az do spodu. Znova mozme nachvilocku prilozit formou.

Medzitym mame pripravene rozpustene horuce maslo s tukom. Najlepsie je butter ghee alebo vegetable ghee. Ak nemame mozme maslo s tukom alebo daky primerany tuk.
Uvedene mnozstvo isto iste by som zaliala 2 salkami horuceho ghee a mozno aj tromi.Velky gurmani si do neho daju stipocku malinku naozaj len malilinku kurkum. Pozor! n a o z a j malilinko!
Tuk/maslo/ghee zasadne davame do este studenej panvicky/kastrolika a tak zahrievame! Ak davame do rozohriatej zacne sa prepalovat, straca na kvalite a chuti !

Davame do horucej rury do zlatava upiect.
Hned a zasadne !!! po vybrati z rury zalievame horucim! sirupom. Nebat sa, ono to vsetko ked zalejeme zacne bublat, sycat, piskat, prskat ale tak to ma byt. ;-)

Sirup:
V zasade robime sirup/gatar takto:
Na 1 salku vody 2 salky az 2,5 cukru.
Na uvedene mnozstvo potrebujeme 3 salky vody a primerane mnozstvo cukru. Celkom mozne ze aj styri salky vody+ primerane mnozstvo cukru by bolo lepsie.
Dame varit do kastroliku. Nechame vriet od zaciatku varu asi tych 5–6 minut. Ludovo sa hovori pokial sa nezauzli- cize ma dobre zhustnut! Pridame 1/2 PL citrovovej stavy a nechame vriet aspon tri minuty. Ku koncu ak chceme pridame 2–3 kvapky ruzovej vody. Ruzova voda ale nie z ruzi ale z citronovych kveto. Je rozdiel vo vode z citronovych kvetov a vode z ruzi. Aj ked sa zvycajne vsetko u nas predava ajko ruzova voda. Oba druhy maju svoje tzv. zakony kde sa davaju a kde nie.

Poz.: Nezabudnime.S cestom pracujeme co najrychlejsie lebo rychlo vysycha a lame sa. Radsej si vsetko prichystame a pracujeme-hlavne ked sme neni dost zbehly v danej problematike.. ;-)

Adame, nemas to krupave lebo to nemas spravne s tukom upecene a prepecene. Tukom musi jednoducho nasiaknut vsetko a prepiect sa vsetucko.
Ked sa pecie az vidis tie tukove bublinky az navrchu ako pukaju , praskaju , nadskakuju- vtedy to je OK.
Ak zvlhne, znamena ze sirup obsahoval vela vody cize bol riedky.

Dobru chut a prijemne sviatky..:)

Re: Barborka (5)
a nejen Barborce moc děkuji za perfektní výklad a příklady pečení.Teď o víkendu se chystám na velikonoční beránky,ale přemýšlím o tom, že bych rodinu překvapil i jednou vypečenou velikonoční baklavou :-)
určitě zapojím vaše postřehy a rady do mého dalšího pokusu o báječnou baklavičku…
Jinak ještě jednou díky a přeji všem hezké Velikonoce …

Barborka: parádní receptura!
Ozkouším!!!! Jen mám dotaz: voda z pomerančových květů se použít dá?

Dik..:)…hlavne nech sa dari a chuti. Na tej recepture nie je nic zvlastne. Takto sa robi. Sice nerada davam link, ale skuste najprv tento receptik- jenoduchy, elegantny, chutny a predsa len vyjde lacnejsie. Na nom si ten kumst baklava vyskusate a potom to uz bude hracka robit baklavu -pride to samo.
Este raz k receptu:
Pasiky cesta( natocime na palicku, stiahneme-tym padom sa nam nariasi, stocime, ukladame do pekacika jeden vedla druheho, do stredu dame plnku a pecieme. Vyskusajte na papierovom obrusku. Nie je v tom ziadny kumst. Jednoduche.
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Pivli, voda z pomarancovych alebo citronovych kvetov je ta spravna.Moze sa z nej kvapnut aj do plnky, aby bola vlhkejsia ale zasa nie ako pasta.To som zabudla uviest, lebo ja nedavam .

Voda z kvetov (pomerancovych alebo citronovych) sa vola Ma' zaher ماء زهر
Voda z ruzi sa vola Ma' vord/worde ماء �?رد
Krasne, pohodove a vonave sviatky :)

Ano Ma' zaher je napsáno na lahvičce. :-)))
Děkuji, také přeji krásné svátky všem!

Tééda vy se máte, že to umíte!
Mně nezbývá, než si to jít koupit hotové! Hlavně mám ráda ta zamotaná hnízdečka s pistáciemi.
Určitě voňavý čaj ze spařené máty v té krásné skleničce je vedle toho príma, a ten bych zvládla uvařit.

Re:Vimaana1 (10)
tak na ty hnízdečka s pistáciema jsem chodil hrozně rád,
když jsem ještě bydlel v Praze, do jedné marocké restaurace(nevím jestli to není reklama, ale jmenovala se DAHAB).Taky tam
měli ten bezva čaj z čerstvé máty a byl vážně výborný a sladký.
Ani nevím,jak se ty hnízdečka vyrábí,jestli je to z karamelu nebo co?,ale měl jsem na nich slušnou závislost… :-)
Jejda,už jsem je neměl hodně dlouho a úplně jsi mě rozmlsala.Zkusím hodit oko na net a někde splašit recept,jestli se to teda vůbec dá připravit v domácích podmínkách…
Jinak na tý baklawě zas není tolik práce,spíš ty suroviny se ti prodraží,oříšky,obzvlášť pistácie jsou dost drahý.Ale výsledek stojí za to…
jinak díky za příspěvek do diskuze,hezky jsem si zavzpomínal na léta v Praze…(hlavně po gastronomické stránce)

11: Nerad to říkám, ale po tom co jsem viděl kluky v akci v Dahabu už asi můžu :-( Baklawa v Dahabu pochází z Libanonu – je kupovaná. Stejnou koupíš ve Farah.Koupíš tam i kadaif (nudličkové těsto na konáfe nebo ty pistáciová „hnízdečka“ co ti tak chutnala)phyllo těsto i placky na bríky(ouarka)vyloupané pistácie atd.atd. To co jsi napsal o Dahabu reklama jistě není, oba ji s Vimaanou známe, jen každý z jiné strany ;-). Je to česká restaurace s český majitelem a syrským šéfkuchařem.Marocká se tam moc nevaří – údajně se soustředili na syrsko-libanonskou, ale nejsem nijak pyšný na to že doteď nabízejí jídla která jsem dal na jídelní lístek jako úplný zelenáč, obšlehnutá z palestinské kuchařky. Teď je předváděli v Klucích v akci a já se styděl…

13: E ééé.Tohle ne.Ale asi je to jedno.Jen mi bylo děsně trapně.Je to asi tři roky, možná víc.Vlastně to nebyly špatný jídla, ale udělal bych to dneska úplně jinak. Doufal jsem že to nový šéfkuchař vymění, ale oni to dali do TV! A ten smaženej lilek…achjo.

Ale ved to ten isty princip ako predosla baklawa…
Nudlicky( cesto na konafe) opatrne rozdelime do primeranych pramienkov, natocime do malinkych hniezdociek/sudky priemer asi 2,5 cm tak aby mali steny silne asi tych 5–6 mm (mili menej ano ale viac nie-to uz potom nie je ono ..).
Ma v nich byt aj dno-cize ozajstny sudocek/hniezdocko. Do stredu ukladame pistacie cele ( tiez ich mozeme zmiesat s troskou muky a nemusime, pokapat vodou z kvetov..), ukladame jeden vedla druheho do pekaciku, zalejeme horucim ghee, pecieme do zlatava a zalievame horuce horucim sirupom/gatar.
Tieto hniezdocka sa volaju Ush Al -bulbul/Slavicie hniezda… napr.tu..
http://www.zalatimo.com/…/product.asp

…ked som tak pozerala na stranky kde sa predava baklawa..no, kto trosku vie,vie ze nie je baklawa ako baklawa…urobit si urcite druhy ako tieto nie je ziadny problem..pozn.ghee sa nebojte, jednoducho ak by ho bolo vela sa zleje-zadna problema…dobrou chut..;-) :)

Doporučíte mi nějakou dobrou arabskou (marockou, blízkovýchodní, … ) restauraci v Praze? Děkuji!

Dahab v Dlouhý ulici, El Emir v Palladiu,Mammas and Papas v Holešovicích, U cedru v Dejvicích, Sahara Caffé na Míráku, Chez Amis ve Spálený…ale dobrá,hmmm.Když je dobrá tak bývá drahá.Některý ani nejsou dobrý a jsou stejně drahý.Co konkrétně hledáte?

Nic moc o té kuchyni nevím, bohužel, až na to, že doma zkouším jídla s kuskusem, tahini a hummus ;) V žádné arabské restauraci jsem nebyla, chci se seznámit s touto kuchyní, baví mě o ni číst, ale na vlastní kůži jsem se jí ještě nedotkla, tak jsem odhodlána vypravit se ji ochutnat. O tom Dahabu jste výše moc pěkně nepsali, tak jsem to zavrhla .. .

18:Klidně ho zkuste. Je tam super atmosféra, břišní tanečnice, asi nejlepší mátový čaj v Praze…Jídlo je tam asi normálka, ale nevím jak moc autentické, rozhodně drahé.

Doporučuju El Emir a U cedru na libanonskou. Vaří super a ceny ujdou.Chez amis je bufáč se vším všudy, ale je tam moc fajn obsluha, Mammas and Papas je marocký kuchař v Holešovicích, válčí sám :-) Sahara caffé je luxusní kavárna na Míráku, je tam izraelský šéfkuchař Gilad Avital – prý mají skvělý jehněčí kuskus, ale jinak dělají takový pelmel…

Baklava, už 10let jí peču podle receptu Mary Berry a koukám, že úplně jinak :-). 450g mletých vlašáků, 100g cukru, 1lžička skořice, 1 balení listového těsta, 225g másla a hlavně! 350g tekutého medu. Těsto rozválím na 30 obdélníků podle pekáčku a vzdy 6listů promastím máslem, pak nasypu vrstvu oříšků a cukru, končím těstem. Naříznu jen do poloviny a peču 45 minut. Po vyndání z trouby ihned přeliji medem.

I tak to jde…Ale baklawu z listového těsta repektuji asi tak jako croissant z listového těsta.Bez urážky.Ale třeba v Berkatu jí takhle dělají a není špatná.

rachad: já Vám to neberu, ale kde se tu před 10lety dalo sehnat jiné těsto? :-) Mě zarazil ten sirup, myslela jsem si, že tam patří med. Med a oříšky mi u baklawy dělají tu chuť. Člověk pořád zjišťuje nové věci a je to dobře! :-)

23: Já vím. Jak říkám, dodnes to tak dělá spousta lidí a není to špatné. Ale určitě to zkuste s phyllo těstem, je to super křupavá záležitost. Med je na to trochu drahý, takže pokud si uděláte cukrový svar, můžete si do něj přidat med, ale obyčejně se používá sirup. Pokud ho dostanete v dezertu, sotva poznáte rozdíl. Když sirup ještě trochu zkaramelizuje má dokonce „medovou“ barvu.

Re.:(18) Petina
ještě se vrátím k Dahabu,jedl jsem tam snad skoro všechno a
dost mi chutnali studené pasty Hommos a Babaghanouge s rozpečenou pitou a potom bezva placičky z cizrny Falafel.
Z jídel jsem pak měl rád klobásky merghuezzy s kuskusem.
Byl jsem vždy spokojený a můžu ti doporučit, stojí to za návštěvu hlavně o víkendu,kdy tam je bezvadná atmosféra.

Re.: (12) Rachad
ty jsi tam vařil? a jak jsi se vůbec dostal k arabsko-marocké kuchyni?Zkoušel jsi ještě jinou exotickou kuchyni takhle zblízka???a jaký to je se naučit vařit s cizokrajným kořením,surovinami a tajemnými názvy???Napiš o tom něco víc…moc se mi líbí tvoje komentáře a články…
velká pochvala za „Živit se jídlem“ moc pěkně podané,jen tak dál.

25:U nás se tak vařilo.Ta kuchyň je prostě a jednoduše dobrá. Jako každá jiná když jí děláš rád.Vždycky tvrdím že nejsou špatná jídla, jen špatně uvařená jídla. Začalo to persko – indickou kuchyní od maminky, pokračovalo přes Balkán a Dahab bylo moje první profi místo. Ale to jsem to ještě moc neznal, takže jsem spíš tápal a ty jídla nejsou moc autentická. Já chtěl dělat arabskou lidovou, šéf chtěl luxus, narážel jsem na to že kuskus se musel používat jako dominantní surovina (Kuskusérie) potom zase jen mezze, ale neuměl jsem nastavit koncept – to jsem ještě neznal tapas…Potom všechny jídla hrozně zdražili a mě se to nějak odcizilo. Představoval jsem si to trochu jinak. Chtěl se dělat něco, aby lidem chutnalo, stálo to přiměřeně, aby tam lidi chodili rádi a já vařil s radostí…Dělat často nové věci…Vlastně když jsem tu kuchyň už poznal lépe tak jsem v Dahabu skončil. Byla to taková hořká pilulka a zůstává dodnes. Potom jsem některá jídla z nového menu, které nikdy nespatřilo světlo světa vařil v Aromi a s velkým úspěchem. Hodně se toho ujalo i přesto že jako italské jídlo to bylo sporné :-)

26: s tím šéfem v Dahabu to nikdy nebylo jednoduchý,měl vždycky svojí hlavu a snažil se dělat věci po svém.většinou,když
kšefty nebyly,tak náhle měnil taktiku,zdražoval,nebo přepracoval
nabídku pokrmů, viz „mezze“ a jinak se pokoušel zachraňovat
bussines :-) občas to bylo právě na úkor kvality a provedení jídla
a nabídky sortimentu.Škoda, je to taková krásná restaurace s
osobním kouzlem a opojnou tmosférou…
Taky jsem mrknul na stránky Aromi…moc pěkné a má to švih a styl.a KDE působíš teď v současné době?Vaříš ještě???

Teď dělám kurzy a semináře, jsem zašitej v CIPA a pomáhám rozhýbávat e-shop, ale moc to nejde. Na prodej delikates po internetu asi ještě není ta správná doba. Rád bych šel zase vařit, ale po návratu z Afriky jsem měl problém najít práci. Moc jsem se vyhranil a málokdo stojí o „arabského“kuchaře. Snad se časem zadaří otevřít bistro – grill na arabský(středomořský) street food. A ty vaříš jen doma, nebo se tím živíš?Z té liberecké soutěže jsem moc moudrej nebyl :-) Na LBC vzpomínám moc rád, byly to hezké časy kdy jsme chodili k Hůlkovi na Velvet…Ale hodně se to tam změnilo. Dodnes, kdykoliv tam jedu se jdu podívat do Pražský na knížky a chodíval jsem za kamarádem do Anandy.

28: Jó, Hůlka v Liberci..co jsem se tam v době středoškolských studií nachodila..Btw, kdy bude zas nějaký seminář:-)?

Hmmmm, z CIPY jsme brali nějaké zboží, když jsem ještě dělal v Praze na Vyšehradě v „Riosu“.No a tím jsem ti vlastně odpověděl na otázku, jestli vařím jen doma.Jinak je pro mě vaření vlastně posláním a můj život se točí stále dokola jen kolem gastronomie a všeho kolem jídla.Baví mě o něm číst, psát, vyprávět si s kamarády, nebo jen tak sledovat na netu novinky ze světa.Líbí se mi světové kuchyně a čím víc se o ně zajímám,tak více zjišťuji, jak jsou vzájemně propojené a jak některé kořeny tradičních světových jídel sahají až na druhou polokouli světa.
Jinak k té soutěži: ještě nikdy předtím jsem se žádné kuchařské
soutěže neúčastnil a chtěl jsem to vyzkoušet,tak jsem se chopil příležitosti a v mém „novém“ městě jsem se odhodlal odkrýt tajemství historie místních kulinářských specialit.A bylo to opravdu velice náročné najít a vybrat tradiční místní zapomenuté speciality.Tak uvidím,jak uspěji v kvalitní konkurenci ostatních týmů.Můžeš se podívat na soutěžní menu(č.4) a pokud se ti bude líbit, i poslat hlas,budu za něj rád společně se svým týmem :-) přizval jsem do něj manželku a tchýni.
A těším se na další článek od tebe…co třeba o tradiční domácí arabské kuchyni, nebo něco z mládí a dětství???

rachad : děkuji moc za tipy, do Dahabu tedy určitě zajdu. Falafel jsem také doma dělala, z instantní směsi (mouka z cizrny + koření), kterou prodávají ve zdravých výživách ;) Nenáročné a výborné, ačkoli nevím, nakolik autentické … Ráda bych navštívila nějaký Váš seminář, přidávám se tedy ke Cutie s dotazem, zda něco chystáte. Díky a dobrou noc!

Také doufám, že bude další seminář!!! Ten minulý jsem fakt nemohla a mrzelo mne to! Kuskus…ach! :-(
Ale zase jsme měli úspěšné pokrytí ( řečeno slovy p. Matesoly) a to se také počítá. Tak jen doufám, že v době konání příštího semináře nebudem pro změnu rodit štěňata. :-)))))

Mrkněte se na souk. nechci tady p.Cuketkovi kalit vodu :-)

No jo, Dahab už jsem oplakala. Ale pokud znovu vstane z popela, poběžím tam s velkou radostí!

Seminář arabské kuchyně bych taky brala, aspoň příležitost se vidět a požvanit…:-))

Na souku mě omráčil recept na labneh – to je neskutečná dobrota, Kader mi vždycky nechává skleničku stranou, sama bych to neupatlala.

Ad bistro: Mamas+papas jsem nenašla adresu.

Je to ulice Pplk.Sochora a chvíli jsem to tam hledal. V neděli mají zavřeno, v týdnu mají myslím do 20 hodin.Nejsou na netu.

Hezká recenze na Dahab. Jen mi přijde, že dneska už asi píše kritiky na restaurace kdekdo. http://www.podnikatel.cz/…odni-dymkou/
Jestli si ta paní myslí,že jí dali právě upečený arabský chléb, jen proto, že byl horký, tak to potěš…

Rachad: já chtěl napsat dneska na čínu, ale asi to neudělám, já bych ale i chválil, ne jen kritizoval ;-)

38:Paní právě chválila ale zdá se mi že moc neví…

Tak teď jsem si přečetl článek:„Tuřín čili kvak“
a o Dahabu jsem se dozvěděl více, než dost…
možná ještě víc, než když jsem tam pracoval jako kuchař.
Byly to zajímavé doby plné báječných chutí,náročné práce ale
i zajímavých zkušeností s marockou kuchyní…
P.S.: díky za otevřenost Rachadovi, při jeho popisování se zkušenostmi v tomhle podniku…
Trochu mi v něčem připomíná styl Anthonyho Bourdaina :-)
Je taky pravda, že některé momenty a pasáže z jeho knížky Důvěrnosti z kuchyně, mi připoměli spoustu situací v Dahabu…

jj,dělal jsem tam za Ondry Slaniny, na partě s Martinem Procházkou a na čajovně jsem se na krátkou dobu setkal s Vaškem Havelkou, teď známým písničkářem.Vzpomínám, že jsme společně s Lubošem Rychvalským založili Dahab bowling team a celkem slušně bowlili :-) jinak mám spoustu fotek z akcí v Dahabu a rád si z nich načerpávám tu silnou atmosféru orientu.
Taky vzpomínám na to, jaké to bylo, když nebylo na výplaty a tak…

:-) Aha. Tak to jsme s asi nepotkali. Já tam měl ještě chvíli Františka, toho potom i s Martinem Luboš „nechal“vyhodit. Martin šel myslím za Ondrou, František někam, nevím kam a zůstal tam jen malý Petr. Potom se tam otočilo hodně lidí, protože nebyly peníze a nakonec jsem byl tak unavenej a pořád jsme se hádali, tak jsem to vzdal. Byl jsem tam od ledna do července. Potom jsem šel do Aromi tam byla dřina, ale bylo to tam super.Mrzí mě, že se v Dahabu nepovedlo prosadit to nové menu, bylo to podle mě fakt dobrý.Dahab byl pro mě silný impuls ke studiu arabské kuchyně.

Nenapsal by mi někdo, prosím, kde přesně najdu Mammas&Papas? Na internetu to ne a ne objevit. Díky!

Ahoj, chystám se na svou první baklawu, protože mi fakt zachutnala, ale nikde nemůžu sehnat filo těsto… byla jsem v tescu i kauflandu, pokaždé byli na informacích „moc příjemní“ a řekli mi,ať se jdu podívat do regálu… tam jsem to bohužel nikdy nenašla… máte nějaký tip na řetězec,kdy bych filo zaručeně našla, nebo mám zkusit třeba obchody se zdravou výživou? Díky moc

44: Ulice Pplk.Sochora na Praze 7
45 Nehledejte v regále, ale v mrazáku. Zkuste CIPA na Praze 5, nebo Farah v Myslíkovce, případně řecký obchod na Floře, nebo jinde. Já do řeckých bohužel nechodím, takže nevím adresy

Nebo v Táborské ulici na Praze 4. Nad restaurací u Bansethů je prodejna Mediterran. Mají phyllo, stojí kolem 100,–Kč.
Zastávka tram č.18 – Nuselská radnice.

Prosím o radu:) Nevíte někdo, z čeho jsou takové ty jemné nudličky „Kadaif“, jak se z něj vyrábí hnízdečka „Knefe bijabne“? Respektive jestli se alespoň trochu podobají nějakým našim nudličkám či těstovinám?

Pivli, Mediterran nepřežil. Moc mě to nepřekvapuje, občas jsem tam zašla, ale nabídka bohužel spíše stagnovala..Ale možná byl pro nuselské jen na odlehlém místě, na hlavní třídě by se mu asi vedlo o fous líp.

49. jejda.:-(
Jezdím kolem každé ráno busem, ale nevšimla jsem si. je fakt, že ještě napůl spím (kdo taky ne, o půl šesté). Tak to je škoda. No, máme Olympii, nový obchůdek ve Školské, phyllo má i Farah…

49: No jo, taky myslím. taky Robertsona tady v nuslích. Věřím, že časem budou další speciality..

Komentáře jsou uzavřeny.