1. Pražský espresso marathon

Poslední dobou jsem okolo sebe slyšel hodně vzdychání nad českou kulturou espressa. ňíkal jsem si ale, že to přeci nemůže být zas tak hrozné. Češi už si tento druh kávy docela oblíbili. Nově otevírané i zavedené kavárny espresso dělají a připravují z něj řadu odvozených nápojů. Kavárny v Praze jsou zaplněné, espresso mašinky i směsi jsou k vidění v obyčejných i specializovaných obchůdcích.

Napadlo mě, že by nebylo špatné udělat si aktuální obrázek o tom, jaké espresso se pije v Praze. Oslovil jsem Ondru z GurmetKlub.cz a Jardu & Jardu z La Bohéme Café. Společně jsem pak naplánovali a absolvovali následující výlet… ;)

Espresso marathon?

Skoro. Náš plán byl v zásadě jednoduchý. Sešli jsme se v centru Prahy a na jeden zátah jsme obešli tolik kaváren, kolik dovolil čas. V každé z nich jsme si objednali espresso a cappucino. Obojí jsme pak v rámci našich možností zhodnotili formálně a senzoricky. Naše hodnocení bylo poloamatérské. Jarda & Jarda se kávou zabývají profesionálně (od zeleného zrnka až k šálku espressa), já a Ondřej jsme, nepočítám li úplně bazální cerifikaci, jen amatéři.

Do výběru podniků jsme se snažili zahrnout velké i malé kavárny, známá jména, podniky s klasickým i netradičním pojetím. Původně jsem měl na mapce vytisknuto 25 cílů v úzkém centru města. Za necelých 5 hodin průzkumu se však podařilo posbírat pouze 12 zářezů.

(Pozn.: abychom dostali espresso dle italského standardu, artikulovali jsme na obsluhu vždy zřetelně espresso pikolo s příznačným posunkem. Jinak to v Česku skoro nejde, při objednávce espresso totiž dostanete v mnoha případech lungo nebo libovolný hybrid mezi.)

Jak se hodnotilo?

Pro hodnocení jsme využili modifikovaný formulář používaný na soutěžích Mistr kávy. Hodnocení je zaměřené na kvalitu a sensorické vlastnosti nápoje a jeho správné složení (objemy a poměry jednotlivých složek). Zvlášť pro espresso a pro cappuccino, na bodování jsme se shodli vždy všichni čtyři po rychlém hlasování. Celkový dojem z podniku, práci baristů, styl a koncept jsme smrskli do malého šestibodového přívěšku. Hlavní byl obsah šálků! ;)

Kompletní přehled bodování pro pořádek:

Espresso (max. 63 bodů):

  • barva cremy 0 – 6
  • konzistence a výdrž cremy 0 – 6
  • chuťová vyváženost 0 – 6 (x 4)
  • tělo 0 – 6 (x 4)
  • načasování servisu 0 – 1
  • správné šálky 0 – 1
  • lžička, cukr, voda, ubrousek 0 – 1

Cappuccino (max. 39 bodů):

  • vizuální správnost 0 – 6
  • konzistence a výdrž mikropěny 0 – 6
  • chuťová vyváženost 0 – 6 (x 4)
  • načasování servisu 0 – 1
  • správné šálky 0 – 1
  • lžička, cukr, voda, ubrousek 0 – 1

Kavárna celkově (max. 6 bodů):

  • koncept, styl 0 – 6

Maximum dosažených bodů pro kavárnu za espresso, cappuccino a koncept je 108. Přičemž u tohoto top hodnocení platí, že je i v našich podmínkách 100% dosažitelné.

Někdo by mohl namítnout, že dát si jen po jednom jediném vzorku je málo (podnik může mít špatný den). U espressa to ale v podstatě stačí. Výsledný nápoj je totiž výslednicí dlouhodobých faktorů, které by se neměly měnit ze dne na den – výběr kávy a technického vybavení, zajetý způsob přípravy, práce s mlýnkem, proškolení obsluhy atd. Zkrátka  – v dobře zajetém baru zvládne připravit ukázkové espresso i cvičená opice.

Jak to šlo?

Ztuha. Naše značně podezřelá čtyřka vyrazila ve 12 hodin od Savoye. V chumelenici, závějích cigaretového kouře a občas i vůně kávy jsme se pak prodírali džunglí centra města. Oproti původním přepokladům se nám skoro nikde nepodařilo dát si kávu u baru. Tempo ale nebylo nikde úplně super-tragické, vždy cca 20–25 minut na podnik.

Čekala nás vždy jedna rychlá objednávka, focení a v mezičase pozorování baristů při práci. Poté civění na přinesené vzorky, čmuchání a několik srků. Krátká porada, placení a alou o dům dál. Tak to šlo celé odpoledne až do rozpadnutí týmu. Ten v závěru posílil i Matesola jako nehrající očumovač. Možná by se dalo říct zdravotník s producentskými pravomocemi – ve finále totiž mě (jako totálně ukecanou trosku s vykulenýma očima) a pracně vyplněné hodnotící archy dopravil v bezpečí domů.

Jak to dopadlo?

Tady najdete kompletní výsledky. Podniky jsou seřazeny sestupně podle maxima dosažených bodů celkově. Vedle je i hodnocení za espresso a cappuccino zvlášť. Úplně na konci jsou ceny (v Kč).

Celkově nejlíp si ze všech kaváren paradoxně vedla prodejna s domácími potřebami La Vecchia Bottega. Připravili nám tam i nejlepší cappuccino. Nejlepší espresso nám udělali v Café Enzo a kelímkově fastfoodový Coffee Heaven byl na čtvrté pozici!!! :)

Podnik Celk. Esp. Cap. Cena E. Cena C.
La Vecchia Bottega 63 30 28 35 45
Fusion 56 31 20 35 45
Café Enzo 52 33 16 47 59
Coffee Heaven 49 28 18 42 57
Kavárna Adria 47 22 22 33 39
Le Patio 46 25 17 60 65
Bar Bresto 45 19 21 35 45
Café Savoy 43 17 21 48 55
Café Louvre 35 21 9 38 45
Coffee Ebel, Týn 29 14 13 50 65
Kavárna Slavia 28 14 13 39 45

Káva Káva Káva, Národní 45 60

Poznámka: majitelé kavárny Káva Káva Káva si přáli výsledky i pořadí v testu odstranit, z důvodů podjatosti zůčastněných. Jejich rozhodnutí respektuji. Já osobně jsem s jejich kávou nebyl spokojen a pokud bych měl podrobnou dokumentaci (fotky), jak byla káva servírována, doplnil bych inforamace alespoň za sebe jinou formou. Tématu kvality espressa v pražských kavárnách se budu věnovat i nadále.

Náš malý průzkum tedy vítěze má. Současně ale platí, že jsme ani jednou nenarazili na předpisové espresso (rozuměj espresso v kvalitě benzinpumpy na západ od ČR). To pro mě osobně sice nebyl šok, ale určitě alespoň zklamání. ňíkal jsem si, že alespoň na jedno povedené narazíme. Nestalo se tak! :/

Je to divné, protože většina podniků byla totálně natřískaných a zároveň jsem nepozoroval, že by se většina hostů zdržovala konzumace nápojů na bázi kávy. Ani u barupultu nestály fronty s reklamacemi. To už skoro bolí…

Abych to ukončil smajlikem – třeba nám tu dobrou kávu unesl duch! ;) Stejně jako jaro, sluničko a drahocenné Celsiuse. Vynechali jsme skoro celý druhý břeh, okolí staromáku a známé podniky spíše mimo centrum. Tak třeba příště… ,)

Podobný report z akce najdete na GurmetKlub.cz (s hromadou fotek!) a na blogu La Bohéme Café.

Co myslíte – má cenu pokračovat? Co říkáte na způsob hodnocení? Máte v Praze podnik, za jehož espresso/cappuccino můžete dát ruku do ohně? Co si dáváte v kavárně?

Reklama

Komentáře

Bylo to velmi poučné a přesně v mém stylu! Teda až na ten rozpačitý začátek ve Slavii a Cafe Louvre:)) Těším se na pokračování… i když se malinko obávám, aby nás další vítězný nápoj nepotkal například v Baumaxu :-D

Pro dobrou kávu bych taky položila život ;-) Díky za nasazení vlastního života propít se mnoha šálky k tomu nejfajnovějšímu kafíčku. Hlavně že nenastala situace, kdy si přespolní budou do Prahy tahat kafe v termosce :-)

Klobouk dolů pilní „kavárenští povaleči“ :-)

Já jen dodávám, že mnou pozorovaný zbytek poroty byl naprosto nesmlouvavý a nekompromisní. Tam kde si většina hostů kafíčko pochvaluje, oni vidí jen samé slabé nevracející se tygry :)))
A proto je tento žebřík, aspoň pro mě, opravdu fér a směroplatný…

Pane Cuketko, podařilo se vám mně vylákat z brlohu, zbudovaného z papírů s nadpisem inventury. Ale asi jsem za celou dobu nevypila tolik kafí, jako vy. A vzhledem k popisované kvalitě se asi ještě léčíte…
V rámci zachování objektivity tento článek nekomentuju, ale soucítím s vámi, snad vanilkový chlazený pudink vám spraví zažívání.

Děkuju vám tímto za probuzení z letargie, už aspoň pročítám články, které mi mezitím utekly, jakož i hodnocení Starbucks na gourmetklub.cz, které je fakt supr.

Pane Cuketka kofein vyprchal :o))) ? Bylo to opravdu náročné…
po akci jsem sedel nadopovaný v autě na příkopech asi pul hodiny než se velmi příjemný pán z BMW, které blokovalo mé parkování, rozhodl přeparkovat… možná to bylo i dobře, protože s tímto obsahem kofeinu v krvi by mě to mé cestování autem asi přišlo na pár bodů.. … Pěkný článek, už se těšíme na článek na Gurmetklub.cz .. náš článek je .. in progresss

No zkuste kavárničku-vinotéku La Genovese v ulici PPLK. Sochora 9, jsou to přímí dovozci kávy z italské pražírny a mně to moc moc chutná… a taky vína co mají stojí za řeč…

Mám stejnou zkušenost s pražskými kavárnami. I „renomované“ kavárny jako je Louvre nebo Savoy dělají místo espressa hnědou vodu. Espresso jsem vzdal už před dlouhou dobou a jsa totálně finifikován helsinským Robert's Cofee piju jenom (pro někoho hnusné) filtrované kafe. Ono po ránu zajít na Andělu do Kavakavakava a dát si krajáč jejich denní směsi je dobrý způsob, jak zahájit den :-)

Poté co jsem jako „týnejdžr“ před rokem ´89 objevila v Itálii ristretto, věnovala jsem hledání pitelné kávy hodně času. Ještě v devadesátých letech to bylo neštěstí. Káva srovnatelná s tou od Autogrillu tu asi neexistovala. Jsem z venkova a o to je mé pátrání bolestnější. Zároveň je ale patrný vývoj od zvířeného lógru Standardu k mému ideálu. Stále ještě platí, že nejlepší kávu si dám doma. Deset let mám poměrně bezproblémový stroj do kterého nasypu švýcarskou nemletou kilovku ze svého individuálního dovozu (lety vypilováno), naliji litr vody a zmačknu čudlík pro nejmenší objem. Návštěvám, které to nedocení, udělám příště Nescafe :o)
Pokud jde o možnost dát si kávu mimo domov, za slušný nápoj považuji Lamborghini (např. z řetězce Ambiente). Ale i to už jsem jednou pila nevalné, asi všechno se dá nějak domršit.

Čest vašemu pátrání, pozřít takovou dávku kofeinu je na hranici lidských možností.

Ondrej GK.cz:

:) no v části podnikůl se to dalo odhadnout předem, jinak to byla loterie. spíše jsem si připadal jak čuiník na porážce, z které strany příjde ta největší ťafka do zátylku… uvidíme!

DolceVita:

;) kozumace nedobré kávy byla vskutku náročná. nejvíce zatěžuje špatné cappuccino, tam tak kombinace špatné pěny a mléka v různém staiu naředění s kávou dělá s trávením divy…

co se týče prostředí mimo Prahu, bohužel nemám moc rovnání, jen tak občas z cest. ale mylsím, že by to nedopadlo o nic lépe. nebo jo?

matesola:

;) no ale vážně, i když odhlédneš od těch bodíků a tabulek, tak když si to srovnáš jen po paměti s jakýmkoliv dobrým kafem z itálie, portugalska, měmecka, švýcarska (doplň místa kde se daří kávě)… z toho srovnání ty zdější vzorky prostě nevyházejí dobře. zvyknout se dá na ledacos, ale proč si zvykat na bulšitní kafe, které při špatné extrakci akorát rozhází žaloudek? ;)

samotná kapitola je fine dining, někdy zcela skvostný výkon je „korunován“ průmětnou kávou. to by bylo taky zajímavý ne? :))

Vimaaana1:

jen hezky u těch papírů seďte ;) nebojte nic vám neuteče!

snad jen několik decilitrů „hnědé vody“… jauvajs ,)

Jarda:

:))) tys z toho uprchnul ještě relativně brzy, já si to vyžral až do konce :) nezdá se to… vypadá to jako pouhých 24 lžiček, ale oba víme, že jich bylo o hodně víc! :) na oba články se těším! hlavně žádný spěch… :)

Havel:

děuji za tip, podle obrázků na webu to nevypadá nic moc. teď už jsem ale schopen oětovat i honosný interiér a širokou nabídku dortů… jen aby se podařil ten jednoduchý zázrak – luxusní kávová emulze za babku :)))

http://www.nome-caffe.cz/genovese.php

Ondrej:

inu proč ne? :) filtrovaná, překapávaná, vakuová… všechno to má svoje místo. šli jsme jen po espressu. dalo by se jít i dál, třeba po vídeňské kávě, čokoládě, kakau, čajích etc. a bylo by to určitě taky zajímavé.

já bych to vzdal nerad. espresso je v zásadě jednoduchá záležitost. většinou stačí dodržovat jendoduchí návody na těch mašinkách, pracovat s kávou, mlýnkem a dát do toho alespoň reziduální zručnost… nemůže to být tak těžké přeci aby v praze bylo decentní espressso… :)

Mlsná huba:

přesně jak říkáte, dá se zdrhnotu do exilu a dělat espresso doma. ale proč to dělat, když je to espresso ideální z velkých mašin, kde se dělají velké objemy a je nejčerstvější kafe? :)

možnost dát si tonino lamborghini jsme vynechali v café savoy a dali sjem si méně známý dallmayr… to byla asi chybka ;) ale zase když nabízejí rovnou tři značky, nabíhají si sami…

švýcaři jsou na kafe machři, i v té nejzaolivanější horské resturačce pod lanovkou se většinou zadaří bez chybky! ;)

frettie:

díky, v celé naší sestavě převládala idea pokračovat dále. je to ale strašněj žrout času, elánu, zdraví a trošku i peněz. zbývá nám asi dalších 15–20 kaváren z prvního výběru. uvažovali jsme i o tom zajít se mrknou na kafe do top fine dining restaurací. témat je mnoho… jen najít alespoň jedne víkendový den, kdy budeme mít všichni volno :)

10)

Tak jako v komentáři č. 8 zdrhla jsem i já do exilu a vypadá to, že si nejspíš zvenčí taháme tu stejnou kávu :-) Situace je i zde nápadně podobná. Když je chuť na kávu, není čas na dlouhé výpravy za tímto mokem. Volným krokem se přesunu do kuchyně a zmáčknu čudlík mé domácí (malé leč profesionální) mašiny. Rozmazlila jsem se švýcarskou bezchybností – o kávě to platí snad ve všech lokálech. Buď mají „dobrou“ nebo žádnou.
Rozhodně není nemožné si u nás zajít na prima kávu, ale ne všude se zadaří dostat to, po čem toužíme.

Tedy pane Cuketko, koukám, že jste doslova nasadili vlastní životy, při hledání dobrého espressa!!! :-)))

Presso nepiju, takže nemůžu dát žádný tip, zůstávám u čajů všech druhů a občasné nedělní kávičce se smetanou.
Ale počtení to bylo pěkné, zajímavé a akční!:-))))

to je zřejmé, jednodruhové espresso z kávy která " je zrovna v mlýnku" to je opravdu výsměch … a šejkování mléka v ručním šlehači .. a pak nalévání do šálků… nešlo jinak …

nacvičiljsem si žádost o ristreto,po nechápavém pohledu to překládám jako to nejmenší kafíčko ,které umí a v nejlepším případě dostanu průměrné picolo,podle mně ristreto tak daleko na sever ještě nedorazilo.Domácí Bialety to nenahradí,na mašinu nemám odvahu,s domácíma presátorama zatím samé špatné zkušenosti.Velmi příjemné překvapení machiatto v coffe heaven v Brně Olympii,senior trainer barista (vysmátý mladíček)byl úžasný .Nádherný dekor na pěně husté jak na krájení a hravoučké servírování na hřbetu ruky ,výborně doporučený moučník(na naši žádost),zpětný konkrétní dotaz jaké to bylo,výborné čaje.Na tajno jsem si dal to machiato o dva dny pozděj s jiným personálem,do kelímku za chůze a bylo stejně skvělé. Ač antiglobalizačně naladěn .....moc ,moc dobrá práce…,děkuji,příště testnu espresso a uvidíme

kecám ,Brno parkovací dům na Maliňáku,na rohu prosklená kafárna s wifi internet zdarma,velmi dobré asi Lavazza ristreto,bohužel nemají bar na stojáka,a tak když moc nezavazím vydzunknu to na dva doušky u vitríny s bacóchama…

Kde je na Maliňáku parkovací dům, Já vím akorát na Kounicové / Moravském náměstí.

jo ,to je on na rohu Moravské náměstí,Kaunicova,všecko od M..

8, 13: zdvořilý dotaz – podělíte se s námi stále ještě tápajícími o značku vaší kávy a mašinky? Pěkně prosím, smutně koukám …

Já byl v Brně s kafem nedávno velmi spokojen v náhodně objevené francouzské restauraci L´Eau Vive pod Petrovem kousek od Provázků. Personál tvořený exotickými misionářkami hovoří vesměs roztomilou češtinou a pohybuje se mezi hosty s úsměvem a grácií. Původní záměr – preso & dortík byl operativně přehodnocen ve prospěch celého oběda. Kombinace „Soupe à l´oignon gratinée“, „Medaillon de porc à la tropicale, pommes dauphine“ a „Tarte Normande“ za 265 Kč zaznamenala nadprůměrný index spokojenost/cena. Je pravda, že na závěrečné ristretto (sestra servírka věděla, o co jde) jsem byl nucen čekat o něco déle, jelikož najednou se veškerý personál ztratil z dohledu, aby se to za chvíli vysvětlilo. U jednoho stolu za rohem, kam nebylo vidět, probíhala rodinná oslava narozenin staršího pána a všechny přítomné sestry včetně kuchařek přišly oslavenci zahrát, zabubnovat, zachřestit a vícehlasně zazpívat. Nejprve ve stylu world music a ve finále samozřejmě došlo i na hepybérsdejtujů… Potlesk byl náramný od všech hostů. To kafe potom rovněž.

Celkově kávu moc nepiju, pouze někdy na ni dostanu chuť, ale o to jsem vybíravější. U kafíčka mi nejde jen o samotný nápoj, ale také o podnik, atmosféru, příjemnou obsluhu atd.
Krásná atmosféra je vždy v Grand Café Orient, ale tam si dávám zásadně velký Earl grey s medem:-)
Pokud někdy zavítáte do Ostravy, určitě nevynechte kavárnu Daniel, mají tam to nejlepší Café au lait na světě a je to skvělý podnik:-)

Mam otazku jak by melo vypadat ukazkove espresso tak jak ho delaji na zapad od Cr???????

Pane Cuketko, jak jste mohli minout Sbux? Na vaše hodnocení jsem se tak těšila… /.-)

Pivli:

čaje jsou fajn, skoro bych řekl ideální pro české kavárny. pytlik,voda,nádobí a jeto ;) skoro nic se nedá pokazit!

banter:

chvála se týkala možnosti nákupu čerstvě pražené kávy, teď na to koukám znovu a moc chvála to nejni, spíš jsem chtěl čtenáře popíchnout, ať vyzradí další pražírny v Praze ;)

Dominika:

atmošku jsme v tomto hodncoení přenechali jiným. určitě je to fajn, pokud ale s rozverné schůzky odcházíte s bolavým břichem není tu něco v pořádku ;) Gr.Caf. Orient bylo v plánu, snad se dostane do druhého kola… takto jsme jen proběhli kosmickým tempem okolo… ;) kavárnu Daniel znám, jeden z prvních článků o kávě je tady u mě věnován právě JÍ!!! ;)

zoke:

není to žádná věda:

http://www.espressoitaliano.org/eic_cosa_en.asp?…

a obzvlášť:

http://www.espressoitaliano.org/…20-%20LQ.pdf

navíc, pokud jste alespoň jednou pil skutečné espresso, máte v tom jasno do konce života. malé shrnutí možná přinesou kolegové z la bohéme na blogu…

kavárenští povaleči, kteří si své kávové preference utvářejí výhradně v česku to skutečně nemají jednoduché…

Katko:

nezoufejte, dostane se na něj, v druhém kole určitě! teď jsem ho měli uplně mimo trajektorii.

z vašeho profilu na blogu jsem vyrozuměl, že tam pracujete jako baristka. espresso od vás mi chutná, s proměnlivým výsledkem. už se mi ale dvakrát za sebou (v rozmezí posledních cca 10 dní) stalo, že jste neměli ty úplně malinkaté šályk na espresso a lili jste to do kelímku (mluvím o malostranské).

kde je chybka? kradou vám je černé péřovky? :)))

pochválit ale musím rychlost na baru, zatím se mi i při třeba pětimetrové frontě nešlo že bych čekal déle než pár minutek, fičí to a je to sranda :) naopak moc nefičí úklid ze stolečků…

(jinak mě u vás poznáte snadno, používám v zásadě tři přezdívky  – Luďka, Dr. Thompsona a pana Oscara Zetu Acostu)

zoke: (Mam otazku jak by melo vypadat ukazkove espresso tak jak ho delaji na zapad od Cr???????)

… pracuji na tom, na blogu se pokusime udelat porovnani toho, co jsme pri espresso maratonu dostali s tim, jak by to melo vypadat…
velky problem vidim v tom, ze bariste, kteri pracuji v ceskych kavarnach bud nikdy neprisli do kontaktu s kvalitni kavou nebo jim je vysledny produkt servirovany na stul zakaznika uplny sumak! Prijde mi, ze snad 90% procent baristu/cisniku v CR vlastni kavu/espresso ani nepiji…jinak si nedokazu vysvetlit, ze maji tu „drzost“ ji pak prinest na stul a uctovat si 50+Kc…

26. To je pravda, ale já raději čaje v čajovně…nemusím mít zrovna japonský čajový obřad, byť doma práškový zelený čaj i metličku mám, ale vyhřátá konev, kvalitní čaj, nahřívátko, pohoda, relaxační hudba, meditace…:-))))

Jestli ono teda nejde o peníze až v první řadě?:-) Protože proč dělat espresso atd. z výborné kávy, když ty lidi to vypijou tak jako tak, málokdo ji vrátí (já si taky nikdy netroufla, i když jsem měla párkrát pocit, že mi udělali „druhák“ :-)

Chtěla jsem tím říct, že cena základní suroviny nejspíš hraje často hlavní roli.Kvalitní káva je většinou drahá káva. No a pak taky údržba stroje, čistota, to se taky v chuti projeví. Třeba to prostě v nějakém tom shonu někde nestíhají. A jelikož to ti lidé vypijí i tak, tak…:-)

Omlouvám se za anonymní příspěvek č. 28. :-))))
nějak jsem si nevšimla, že nejsem přihlášená.

Pane Cuketka: Mizí, máte pravdu /.-) . Ale spíš z důvodu: nikdonečekalžetobudetakrušné a také hrajeme hru: baristo, najdi si malinkatý použitý šáleček KDEKOLIV v kavárně :) . Kvalita je jistě různá, protože se pořád učíme že a proto máme takovou hezkou zásadu (opravdu): pokud vám nápoj z jakýchkoliv důvodů nechutná stačí říct a my jej předěláme/změníme apod. Opravdu kvalitní shot espressa by se samostatně měl vypít nejdéle do 10 vteřin, proto můžete požádat např. o jeho vytvoření až budete přímo u baru. A schválně jestli to stihnete :) .

Katka: vidim, ze jste ‚insider‘, mohla byste trosku popsat jak v ceskem starbucksu funguje skoleni zamestnancu? nedavno jsem psal na blogu o celoplosnem preskolovani baristu v USA, jaka je situace u nas?
jinak pro vsechny: Starbucks koupil Coffe Equipment Company, ktera stoji za „vynalezem“ jmenem Clover…pokud vam to nic nerika, tak vezte, ze jde o „revoluci“ v priprave kavy v kavarnach…vice zitra na blogu:) … myslim, ze tato zprava sokovala cely kavovy svet a vsichni jsme moc zvedavy kam az novy CEO Howard Schultz je schopen zajit pro zlepseni kvality kavy v *$…

Pane C.:
Přeci jen bych tady něco málo napsala: jedna věc jsou totiž nějaké tabulky a předpisy pro espresso, a druhá věc je skutečně italské kafe. Na tom se mi totiž zdá, že se vám kritéria rozchází:
pokud si chcete dát kafe na stojáka u baru jako v Itálii (což se mimochodem v Bottega dá a dělá), pak se k tomuto pojetí absolutně nehodí představa ubrousku a vody.
V Itálii není masovým pravidlem vodu a ubrousek dávat, mám na mysli právě ty báječné kafe bary. Spláchnout chuť dobré kávy je sice tabulkově asi dobře, ale rozchází se to prostě s pravým italským pojetím. Ital v baru nepočítá tygří proužky na kafi, nepotřebuje to dělat, a svoje dobré kafe si pozná.
S dovolením ctím více právě tohle.

Snad by bylo vhodné napsat, že v Itálii jsou stovky pražíren, od těch, které praží jen pro svou rodinu, až po supermarketové kolosy, jako je Sega, Lavazza nebo Illy. Bohužel většinou takové komerční vznačky na sever od Alp prodávají kávu, která v Itálii nebyla vyrobena, a prostě není možné dostat stejnou značku ve shodné kvalitě v Itálii a tady.

Je mi pak dost líto lidí, kteří třeba u nás chtějí jít směrem baristů, a můžou se chytit právě jen těch tabulek. Víc nic moc, protože v genech to nemají, a tak si to můžou naočkovat jedině dobrou zkušeností ve frekventovaných italských barech.
Je to bohužel podobné, jako s pizzou. U nás je jen málo dobrých českých pizzařů, kteří prošli italskou školou pizzového života, ostatní nestojí za nic a kazí podniky.

Kavárnu Ebel bych asi neklasifikovala stejně, oceňuju jejich snahu o jiný koncept, oni se necpou do kategorie espresso kaváren, hodnotila bych je spíše v kategorii alternativních podniků. Dělají to dlouhé roky, věnují se tomu s láskou a jejich zkušenosti mají velikou cenu.

Vzhledem k tomu, že jste to pojali jako amatérskou klasifikaci, pak se vůbec nedivím, že jste sice jeli podle těch předpisů, ale instinkt vás táhl k „italskému snu“.
V pátek mi přišla čerstvá várka kafe z ňíma. Dala bych 10kilo na soutěž na téma espresso. Klidně se můžou porovnat kafíčka z elektrických přístrojů i z moka kávovarů (správnou hrubost mletí doporučíme). Protože jsem profesionál přes kafe, ale přes soutěže ne, postup nechám na vás.

Katka:

díky za info, toho chybějícího procelánu je ale škoda a věřte mi, že jako zákazníka mě to zrovna moc nezajímá. když mě to budete dávat furt do kelímku, přestanu chodit :)))

(nene nepřestanu, je to tam u vás totiž sranda! ;)

Vimaana1:

škála určitě není dokonalá, vychází to ze soutěží mistra kávy s naší mírnou úpravou. na význam doplňků mám jednoduchou odpoveď: z celkového 108 bodového hodonocení se tento faktor účastní jen 2 body. to samé vámi zmíněný tygřík. zase 6 bodů, největší váhu u espressa má chuť.vyváženost/tělo (2×4×6=48 bodů), prosím aspoň se na to podívejte! ;)

subjektivně si můžete ctít co chcete, pokud ale chete být férová a nějak elementárně srovnat, jiná cesta než skórováním není (to mohl celý článek zredukovat na větu: „v úterý jsme nenerazili na dobré espresso“ nebo použít repliku „mám místo, kam chodím na dokonalou kávu, ale neprozradim“ ;))) čísla taky nemám rád!

Je mi pak dost líto lidí, kteří třeba u nás chtějí jít směrem baristů, a můžou se chytit právě jen těch tabulek. 

určitě souhlas, naštěstí mladí dnes netvrdnou zde. hodně lidí co se zapálili pro kávu (za kávu doplňte libovolný obor), byli „zažehnuti“ za hranicemi :)) naštěstí!

co dělá Ebel mi může být staké srdečně jedno – pokud se zabývá kavárnama (a to dosti zevrubně, mají 2 velké, tři pidi) má tam židličky a prodává lidem kafe, tak spadá do stejné kategorie. že dělají esp. z jednodruhových káv, to je taky jejich rozhodnutí a jejich tenký led. a taky za 50,– Kč.

jejich ostatní pozitivní činnost jsem zde vypíchl v samostatném článku.

že jste sice jeli podle těch předpisů, ale instinkt vás táhl k „italskému snu“

nechápu… ty předpisy přeci obsahují „italský sen“, za nimi je „banda taliánů“ ze SCAE ;)))

taky bych nechtěl, že v testu šlo o to tlačit espresso jako jediný posvěcený způsob přípravy kávy. vůbec ne, je jen nejrozšířenější. hledat místa kde umí vařit doboru kávu „z konvice“ nebo „filtrovanou“ nebo prostě místa, kde se ke kávě chovají pěkně… to je taky výzva! :)

matesola & Jarda T.:

pozorovat počínání Schultze, to je podle mě teď ta největší zábava v celém průmyslu. dali mu do rukou včemi nenáviděný kolos á la mekáč… na tu máš, hraj si., udělej z toho zpátky Apple :)

já držim palce! ,)

Mr.C – Taky držím palce, se ví.
Za tebe jsem dal do Starbucks-Ideas „Kupte Praze hrnky, lakomci!!!“ Podepsáno samozřejmě dr.Zetou Acostou.
Vimaana1
Ad Ebel – „…v kategorii alternativních podniků. Dělají to dlouhé roky, věnují se tomu s láskou a jejich zkušenosti mají velikou cenu…“

„Z jaké kávy děláte espreso?“
„Nevím, asi z toho co je prostě zrovna ve mlejnku…“
To je odpověď vskutku alternativní, s láskou a k nezaplacení :)))

Ha, pane C. Vzpomněl jsem si ještě na svou římskou zkušenost a Cafe Sant'Eustachio. Je opravdu dobré, tak dobré, že New York Times o něm psaly nádherný článek, na který jsem si vzpomněl, když jsem četl o vaší tour. Cenné čtení.

http://query.nytimes.com/…ullpage.html?…

Vimaana1: myslim, ze pan Cuketka uz dostatecne odpovedel ale taky bych rad zareagoval:

  1. Italie sice espresso vymyslela a je a bude s kavou vzdy spjata nejvice, ale v soucasne dobe je kavovy svet uplne nekde jinde. Italove vyrabeji vyborne masiny, kave rozumi, delaji skvele espresso, ale to je asi vsechno…nezajimaji je nove trendy, nove druhy pripravy a prazeni, jsou strasne uzavreni…nabidli by vam v Italii COE kavu z french pressu? co treba menu jednodruhovych kav pripravenych ve vac-potech? Pro me je svet kavy zajimavy prave tim, ze se neustale meni a vyviji…to bohuzel v Italii nerespektuji…takze ja osobne jsem pri testu zadny italsky sen nenasledoval, stacilo by mi ochutnat dobrou kavu a to se nestalo…
  2. „Ebel se necpe do kategorie espresso kavaren“? A co pak tam tedy vari za kavu? Mam s touto kavarnou osobni zkusenosti, vynalozil jsem velke usili na zlepseni kvality jejich produktu, ale bohuzel zbytecne…pripravit jednodruhove (!!) espresso je extremne tezke i na vyborne (a ciste!!!!) masine, kvalitnim mlynku (ktery je urcen na espresso, ne na retail!!!) a s pomoci schopneho baristy (ktery vsak ebel ma!!!) … a to nemluvim o hodinach a dnech stravenych nad teplotnim profilem v prazirne (James Hoffmann prazil Gethumbini JEDEN ROK nez si ho dovolil privezt do Japonska) … venovat se necemu s laskou je fajn, kdyz se ale jejich produkt neda pit, tak je neco spatne…
  3. ta cela „amaterska klasifikace“ a bodovani bylo da se rict uplne zbytecne, pri kvalite na kterou jsme narazili by stacilo bohate PITELNE/NEPITELNE
  4. navrhujete srovnani espressa, myslim si, ze v zajmu zachovani objektivity je to tezko proveditelne…samozrejme muzu pozadat dovozce kavy o vzorek a zeptat se je na instrukce k priprave (jakou teplotu, mnozstvi, atd), pak pripravit kazde espresso k posouzeni zvlast, ale nedokazu si to nejak predstavit…myslim, ze klasicky cupping posoudi kvalitu KAVY mnohem lepe … pak je vsak na kazdem dovozci kavy, aby ZARUCIL KVALITU VYSLEDNEHO PRODUKTU, ktery dostanu jako zakaznik v kavarne na stul…a to se u nas bohuzel nedeje…

… a abych nebyl tak negativni… vcera jsem mel moznost ochutnat vyborne espresso v restauraci L'Ardoise v Bruselske ulici. Pan majitel me prekvapil nejen svymi znalostmi o kave ale i vytribenou chuti. Espresso, ktere mi udelal z kavy Chicco by hrave pokorilo vse co jsme meli moznost s p.Cuketkou, Ondrou a p.Matesolou ochutnat…

39 Ondřej: caffé Sant´Eustachio dělá kafe Circi. Jejich recepturu mám, ale je pod kopyrajtem firmy. V letní sezóně ji u nás používáme…:-))

pan Cuketka, Jarda:
zase jsem si naběhla na sprdunk! :-DD
ano, tabulky připravili Italové, tomu ale protiřečí váš argument, Jardo, že zaostali a kávu dále nerozvíjí. Stejně tak i názor, že hledáme sice kávu podle tabulek, ale zároveň na západ od ČR. To ale opravdu není totéž.
Jen těžko můžeme nutit Italy, aby pod pojmem espresso či vedle něj dělali kafe z french pressu, že?
Káva není věda, je to alchymie.
Když si přečtete malou knížku Káva od Iona Thorna, také s některými fakty nemusíte souhlasit, ale jsou to fakta, a s těmi nehneme.
Na severu světa se obvykle káva praží méně, je tedy zelenější, a míchá se z 3–5 druhů. Italové míchají až z 13 druhů (vyhrazuji si právo na chybu čísel), a jejich receptury znají jen firemní míchači. Jejich povinností také je zajistit si stálou kvalitu všech ingrediencí bez ohledu na ceny a klimatický vliv na sklizeň.

Uznávám, že moje snaha vnutit vám ideu nemíchání jablek s hruškama nevyšla, ale není marná.
Podle mého názoru by právě kategorie byly asi takhle:
překapávané kávy
moka kávy
espresso kávy
arabská káva (pravý turek)
dále bych dělila na:
vlastní pražírny
značkové kávy komerční (řetězcové a supermarketové)
značkové kávy komerční ostatní
alternativní (fairtrade, bio, atd.)

Nakonec s vámi souhlasím v hlavním faktu, že ve finále je káva v rukou barmana, to je nesporné, a není třeba dále komentovat. Vámi popsaný případ u Ebelů mluví za vše.

Vimaana1:

prosím pěkně nepleťte si věcnou reakci a sprdunk, to byste mě hodně urazila! ;)

Jen těžko můžeme nutit Italy, aby pod pojmem espresso či vedle něj dělali kafe z french pressu, že?

kdo koho k čemu nutí? náš testík byl pro ty co si vybrali hru na espresso a společně se zákazníky ji hrají za peníze. až plůjdeme po nečemjiném, bude tomu přizpůsoben i test…

Uznávám, že moje snaha vnutit vám ideu nemíchání jablek s hruškama nevyšla, ale není marná.

napsala jste to skoro správně ty kategorie, šli jsme výhradně po té s názvem espresso kávy. druhé dělení, to už je zjednodušeně řešeno pouze „marketing“. v konenčném důsledku se před hostem objeví zas a jen šálek espressa.

můžete mi prosím napsat jaká jablíčka & hrušky jsme míchali dohromady? (díky ;)

no, tak to koukám :) škoda, že ani po půl roce v praze jsem do toho kavárenského života moc nepronikl. dalo by se říci, že přesunem z brna je titulek „kavárenský povaleč“ u mého blogu zavádějící, jsem teď spíš pivní workoholik… ale třeba to mám vzít jako impuls k nápravě :) (mimochodem, na dvakrát jsem teď spláchl svůj cuketko-rest – od října jsem nečetl a teď vše najednou – to je jak přečíst solidně tlustou knížku!! mimochodem, tento způsob čtení je zajímavý oproti day-to-day rss taky kvůli těm stovkám komentářů.)

Tak mi to nedalo a pohovořila jsem na toto zajímavé téma se známými a na otázku, kam zajít na nejlepší esspresso, zazněla odpověď, že mám zajet do Modeny – jak milé:-) Ale myslím, že je to stejně věc chuti. A že i ta nejlepší káva dle vašich měřítek stejně nebude chutnat každému. A znovu si dovolím opakovat, že ekonomická stránka věci rozhodně není zanedbatelná. Barista může být hodně šikovný a vyučený třeba i v Itálii a přesto , pokud není vlastníkem kavárny a finančně zabezpečený, myslím, že mu podobné hraní si s mícháním směsí či nákupy jistě finančně nákladnějších směsí zaměstnavatel tolerovat nebude. Je otázka, kolik by tady super vynikající espresso mohlo stát a kdo by na ně chodil. Počítám s tím, že jsem asi naivní, jsem, co se týká gastronomie, laik, dělám v jiné oblasti, mám jen lehkou představu, jak se vydělává v pohostinství, ale režie, kupní síla klientů, rentabilita atd. se musí uvažovat všude.A zrovna u té kávy, má-li být tak super, to selanka asi nebude, ne?

re 43: Ježíši, pane C., odpovídala jsem současně vám i Jardovi, a otázku french pressu i jablek kontra hrušek jsem řešila v souvislosti s jeho příspěvkem č. 40.
A ke slovu sprdunk jsem přidala double smajlíka, tedy míněno s úsměvem… :-DD
Pochopila jsem, že to bylo amatérské hodnocení, a že je to hlavně zajímavá sonda. Samozřejmě, kdyby to provedl dlouholetý profesionál a odborník, budu mu naslouchat, a ani nešpitnu – i kdyby se mohl mýlit, to je jasný!! :-D

Samozřejmě mám taky své zkušenosti s espressem dobrým i nepitelným v rozličných á la italských podnicích v ČR, ale opravdu si netroufám takový seznam či popis zveřejnit, z mojí pozice by to bylo fakt blbé. Už jen proto, že dělám velký rozdíl v tom, co je děláno italsky, a co „po italsku“. Jen jediný zážitek: před pár měsíci na dálnici v Itálii nám kafe dělala postarší, kostnatá a ošklivá Ruska, zmateně pobíhající zleva doprava. Kafe bylo dobré, ale to KOUZLO tam prostě nebylo.

Pokud bude váš maraton suscitovat jakékoli zvýšení zájmu lidí o dobré caffé, je to dobrý skutek, který vám bude připsán.

Dasa:

bohuzel, stejne jako mnoho ostatnich lidi, se v nekolika vecech velmi mylite…

  1. marze na kave pro restauraci, kavarnu byva 300–400%, cena kavy, kterou prodavaji nektere italske spol. je neuveritelne nadsazena (vezmeme-li navic v potaz obvykle vysoke procento robusty, anonymni smesi B nebo i C kvality atd) … kvalitni kava NEMUSI byt nutne draha! (ale i muze, viz. nekteri vyherci COE, kdy cena dosahuje i 30USD/libru)
  2. cena za kolik se u nas prodava espresso je smesne vysoka, v Italii je cca 1.20E, v kavarne v Kanade, kde jsem pracoval 2,50CAD (cca 35Kc)

… takze super vynikajici espresso nebo cappuccino muze v klidu v CR stat 35Kc, bude na nej chodit spoustu lidi, protoze v CR je kvalita kavy mizerna, majitel tim padem vydela vic penez a vsichni budeme spokojeni:) staci jen trosku chtit…

Dášo – Z jednoho kila kávy uděláte v optimálním případě cca 140 šálků kávy. U těch kvalitativně velmi slušných jako je Illy nebo Lamborghini, Musetti a spol. Vás komplet jedno preso vyjde někde mezi 8–10,– včetně cukru a mléka. Náklady se dají samozřejmě zredukovat takřka na polovinu, dle ceny použité kávy. Podívejte se do tabulky, pro představu jakou kdo má marži. Pro mě osobně je ten Ebel slušný překvapení :))
Mít 40,– kaček hrubýho na kafi teda rozhodně není špatnej kšeft, co říkáte? :)

Vimaana1: myslim, ze mluvime o ruznych vecech, ale to nevadi…

  • nejsem si tim uplne jisty, ale WBC a system hodnoceni kavy zalozili Norove, ne Italove:)
  • dobrou kavu nehledam podle tabulek, ale jen podle chuti…standardizovane hodnoceni je jen moznosti jak kavu srovnavat
  • souhlasim, ze Italove vzdy delali espresso a na jiny zpusob si asi nezvyknou a ani neni treba to menit
  • otazka do diskuze: proc delat copyrighty a tajnosti kolem smesi?? zakaznik ma pravo vedet za co plati penize a co pije… a pokud si za svym produktem stojim, nemam za co se stydet (ted si trosku protirecim, protoze pomer kav v espresso smesich, ktere delame take nezverejnujeme:))
  • amaterske hodnoceni ano i ne, nedelam ze sebe kavoveho experta, par let v zahranicnich kavarnach spolu se zkusenostmi v nejvetsi kanadske prazirne specialty coffee jsou nicim oproti lidem, kteri s kavou pracuji desetileti…ale pan Cuketka nas s kolegou Jardou H. (ktery kavu prazi) poprosil o „profesionalni“ posouzeni kvality a to jsme udelali…je jen na vas jestli ho budete brat za smerodatne…

jo jo snažili jsme se hodnotit jak nejlepe umime :o).. a co se týče složení našich směsí .. to máme na každém obalu…100% Arabica :o)))

46: Čtu a čtu a už je to tu zase…Ruska v Itálii může uvařit dobrý kafe, ale kouzlo je pryč. Achjo…Jako by Ital kdekoliv jinde nemohl uvařit špatný kafe.:-( Z toho mám prostě deprese. To by všichni čeští kuchaři co vaří francouzskou a italskou kuchyni, nebo dělají suši mohli rovnou zahodit zástěry a jít vařit českou. Ale v Ostravě s ostravskou klobásou, v Praze s pražskou šunkou a v Krkonoších jedině cmunda…:-) A čeští kávovarci nechť jdou točit pivo a čajovny bych rovnou zakázal.

Jardo, dlužím vám omluvu – domnívala jsem se, že maraton pořádali „nezávislí“, až teď jsem si vás vyhmátla… u gurmetklubu jsem se hlásila na návštěvu na pátek. Jestli pro mně bude místo, těším se na seznámení! :-))

Pokud jde o ty tajné receptury, bude v tom něco podobného, jako tajné recepty bylinných likérů. Kam sahá skutečná snaha mít svoji recepturu utajenou mezi stovkami pražíren v jedné zemi, a kde začíná mystická mediální tajuplnost, to jsem nezkoumala.
Pokud jde o poměr robusty, tak rozhodně kvalitní robusta je často lepší, než podprůměrná arabika, v tom asi se mnou souhlasíte – to nemám ze sebe, a na supermarketové arabice je to znát. Tak v pátek?

Rachad: no tak doslova zas mě neberte, prosím. Vždyť to víte stejně dobře jako já: dobrou školou můžete překonat průměrného kuchaře, který to má sice v krvi, ale víc pro to neudělal. Ta ruská paní byla ale opravdu zoufalství, věřte mi.
Kdyby tady byly k dispozici emotikony, určitě by to vyznělo jinak. :-))

52: Já si to umím představit :-) Promiňte že jsem vám do toho tak vtrhnul mimo téma. A to piju jen turka. Nebo araba, nebo co…:-) Jak se máte?Dlouho jsmme se nečetli! CHtěl jsem se zeptat jestli jste chodila, nebo chodíte na arabštinu?

Dobrého turka bych si dala s velkou chutí, aspoň 20% kardamonu! Už mi dochází zásoby od Kadera, psala jsem mu přání teď na svátky, už jsem tam pár měsíců nebyla, tak mi to vyčítá, je skvělý, a od listopadu mám pro něj v práci dárek.

Na arabštinu jsem přestala chodit v létě, nestíhám, ale dobré učitele mám v dosahu, na západní arabštinu hlavně. Po pravdě veškerý můj čas mimo práci nyní zabírají esoterická studia.
Taky jsem chtěla na váš kurz vaření, ale taky nestíhám, ale na dobrou tažinku za vámi ráda doběhnu…:-))

No a pan Cuketka tady vytasil téma, které je součástí mého života, tak jsem s hlavou celou zmatenou zabředla po delší době do diskuse, no a znáte mě: když diskuse, tak po italsku. :-DD, strašně u toho gestikuluju. :-D

Těším se, že se někdy setkáme.Za Káďou si pospěšte, chystá se na měsíc do Maroka.A mimochodem…krásný Velikonoce! I když tak trochu s příchutí zimy…:-)

ackoliv jsem velkym milovnikem espresa, tak pikolo nemusim, nicmene i tak je clanek zajimavy, protoze aspon vim, kam zajit na dobrou kavu

Vimaana1: vubec nic se nestalo, urcite Vas radi v patek uvidime! myslim, ze se minula degustace velmi povedla a hlavne je vzdy moc prijemne si popovidat s lidmi, ktere kava zajima…

ad. robusta x arabika, to je vecne tema:) pokud mate vzorek vyborne robusty (ja jeste takovy nenasel) tak urcite prineste!

MartyM: ja mam porad za to, ze pikolo neexistuje:) … espresso=piccolo

Já jsem se k pikolu taky zatím ještě nepropracovala, lungo mi vyhovuje – a proč teda vlastně espresso? Protože mi z těch u nás obvyklých příprav kávy (turek, překapávačka, mocca, espresso) nejvíce chutná – pokud je teda alespoň z dobré kávy.

47.+48-Pane JT a pane M.-dobrá, hluboce se kaju:-) Zajímavé se dozvědět cokoliv z této oblasti.
Ale přesto mi to nedá: vsadím se, že ani ta vaše „rychlá kávová rota“ si nikde nestěžovala (a přitom by mohla, protože by narozdíl od běžného konzumenta použila dobré argumenty) a tak si pořád myslím, že dokud hosté budou, ač někdy s odporem, ale bez námitek , popíjet nedokonalá „pressa“ atd., tak se fakt nic nezmění, není totiž důvod.

Chm, suverénně nejhnusnější preso jsem pil v hotelu Pyramida. Chutnalo jak cremdiskem napěněnej granuláč.

Otcův známý má někde pražírnu na severu Čech a jeho podání jak se dělá rozpustná káva – granuláč, brrrrr.

Dasa: mate pravdu, nestezovali… ale myslim, ze zrovna ´poker face´ vyraz jsme nemeli:) dal jsem ted na blog anketu na presne vasi otazku a se zajmem sleduji vysledky…

Kuba: dobre znam, je to u nas v Decine…

Zajděte si na kafe dom Maze :o))))) (nebyl jsem tam) (ještě)

63. Pane JT-já to tak nemyslela:-) Navíc jsem ta poslední, kdo by vám to vyčítal, sama jsem si ohledně kávy nikde nestěžovala ( i když stála dost, nechtělo se mi pouštět do konfliktu, člověk si ani nechce kazit jinak normální den, nepoužila bych odborné argumenty,stejně by to nebylo nic platné,…no vždycky se najde dost důvodů-např. vy jste spěchali,atd.)
Na anketku se jdu podívat se zájmem.

59. Mia5 – espresso je způsob přípravy pomocí tlaku. Staré přístroje neměly pumpu, tedy se tlačilo na páku ručně.
Espresso se dělá „normální“ – tomu u nás říkáme piccolo, nebo chybně ristretto.
Ristretto je uplně nejmenší, opakem je lungo, tedy více vody.

Už se to tu mnohokrát rozebíralo, u tématu kávovarů.

To jsem vám takhle jednou odjížděl z Kalábrijské letní brigády v místní Cornetterii. Barman Fabio mi do mé termosky (0,75 l) připravil kávu na cestu. Připravoval ji jak jinak než šálek po šálku…

Ještě týden poté jsem měl oči jak tenisáky :-)

Já chodím s kámoškama na kávu jedině do Patriot-X, kávu uměj připravit jak nikde jinde a je tam moc příjemný posezení ;o)

Jo ještě jsem chtěl doporučit konceptuální album s názvem Ziltoid Omniscientní, které pojednává o mimozemšťanovi Ziltoidovi, hledajícím ve vesmíru ultimátní šálek kávy, který mu má zajistit úspěšné cestování časem. Jedná se o nestravitelný metalový soundtrackový opus šíleného Devina Townsenda. Velice humorné.
http://en.wikipedia.org/…e_Omniscient

Dobra prace, ocenuji Vasi snahu o zlepseni kavove kultury u nas. Jen bych upresnil zadani Vami podavane kavy. Pokud jste chteli po baristovi picollo, bohuzel jste nezadali to spravne espresso, protoze to je definovane jako napoj o objemu 35–40 ml, coz je v drtive vetsine polovina salku na espresso. To co cesi vyzaduji a nazyvaji pikolo (picollo) se rozumi PLNY maly salek espressa a bohuzel nema nic spolecneho s kvalitnim extraktem ktery se louhuje cca 25 vterin. Jde o ceskou specialitu v negativnim smyslu slova. O lungu nemluve, tak daleko jsme konzumenty kavy v Cr jeste nevychovali a je to o stalem vysvetlovani co vlastne kava obsahuje a co se kterou vterinu louhuje..pouceny konzument uz si nikdy neobjedna „preso s mlickem“ to kdyz slysim tak bych zabijel :-) kdo trva na lungu, doporucuju udelat si tzv. frakce extratku- do sklenicek zachytavat natekajici kavu po 8 vterinach vymenit sklenicku za prazdnou…kdyz uvidi a ochutna jaky hnus tece poslednich 2×8 vterin tak uz si nikdy lungo neobjedna.

majkl barista:

bohužel majkle. pokud v česku obejdnám „espresso“ dostanu v 80% lungo!!! proto jsme museli paradoxně objednávat „malé espresso“ nebo „espresso pikolo“.

čas extrakce uvádíte správně, ale v těch objemech máte nepořádek. správný objem espressa je 25 ml (± 2,5ml), nikoliv 35 – 40 ml jak uvádíte.

to už máte skoro dvojnásobek a s takovým espressem byste moc nepochodil :)

hmm, takový kávový skoro ultra-marathon, závidím. kdyby byl ze strany pana cuketky a jeho spoluzávodníků zájem, jsem ochoten připravit a absolvovat podobné brněnské putování. trasu – dávám k diskuzi – bych vytýčil zhruba takto: cafe alfa, tam nelze nezačít, navíc jde o adammův domovský spolek a umějí skvělé ristreto!; dále spolek, můj lovely podnik, který zavedl v podávání kávy na vídeňský způsob jako první ; eau du vie – spíš ze zvědavosti, chodím tam jinak jíst a na víno; pak třeba do druhého brabanderu na pekařskou; při cestě zpět do centra se asi nevyhneme cafe onyx; etno cafe; pak do cafe blau; randez-vous na moravském nám.; cafe bakala nebo cafe art… možno naředit nějakým hotelem (v internacionalu se presso posledně dalo), bo nějakou echt brněnskou exotikou.

… p. Cuketka to je výzva :o) .....já osobně Brno bych vynechal v Brně jsou určitě místní profíci… nicméně po Brně .. Bych rád dal český Krumlov . . . to by byla zajímavá štace … tam se dá ochutnat leccos dobrého ( doufám :o)

opet si dovolim nesouhlasit, espresso je 30–35 ml (ne tedy 35–40) jak jsem uvedl a za tech 5 ml se omlouvam, ostatne je to vec nazoru a zeme. Pokud se nemylim tak napoj definovany 20 ml obsahu extraktu je ristretto a obavam se ze 98%baristu ho s nastavenim mlynku jaky maji v provozovne stejne neuvari ani kdyby se na hlavu postavilo. Doba kdy budou mit bariste mlynek s plynulou regulaci a pochopi k cemu tahle vymozenost je (nebo budou pracovat se dvemy mlyny) je stale neco jako science fiction. Proto si hoste stale budou objednavat picollo a doufat ze dostanou „asponnecojakoespresso“ budou provozovatele stale psat do napojaku na prvni misto „kava turecka“ a pak az nekam dal eXpreso, presso 7 g, cappuccino bez prislusnych zdvojeni, kava latte a podobne jazykove lahudky…pokud je tento blog i o pozitivni vychove konzumentu tak budte narocni, platite utratu z vlastnich penez a gastronomie je o ZAZITKU!!!

mate pravdu oba, podle WBC je to 30ml +/-5ml:)
majkl barista: uplny souhlas! nejdrive se musi zakaznik vychovat, jen tak donutite provozovatele, aby zacali prikladat kvalite patricny vyznam…stale mi majitele kavaren rikaji, ze lide preci chteji 150ml espresso a ne tohle malinkaty nic…pak ochutnaji a vida, uz nic jineho pit nechteji…

Vazeni experti na kavu,:

to, ze jste mistri sveta v bla bla a zase jenom bla, bla co se tyka kavy a privlastnujete si pravo hodnotit cafe bary a to velice neobjektivne me potvrdilo to, co jsem se o nekterych z vas dozvedela. Vase kvalifikace Vas tudiz neopravnuje k tomu, aby jste tady nekoho hodnotili. Jeden z Jardu mel byt na otocku v canadskem Vancouveru, kde jste pry ziskal veskera moudra a take jste se pry umistil jako posledni v soutezi :„Mister kava“. Kratce jste pracoval pro Ebel coffee, ktere jste mimochodem pekne zkritizoval. To ma jeho majitelka za to, ze Vam Jardo dala sanci. Druhy z Jardu ma byt prazic, pro La Boheme prazirnu, takze se tezko muze specializovat v delani pressa a nebo jinych druhu kav.

Vy, tzv. experti dnes mate veskere rozumy jak by mela dobra kava vypadat. My, ale nejsme v zadne soutezi, tudiz tato kriteria na nas neplati. Jsme individualni cafe bar, ktery se snazi delat dobrou kavu z kvalitnich zrn, ktera jsou dvakrat do mesice prazena. A to je trochu vic, nez mohu rici o druhych cafe barech ve vasi soutezi. Myslim si, ze je dulezitejsi jak ta kava chutna, nez jak vypada crema, ktera se da udelat i z te nejlacinejsi Robusty stare 200 let, pokud jste to nevedeli.

To, ze prvni cenu dostala prodejna s nadobim a syry, kde se vari asi tak 3 pressa denne a druhou cenu dostal cafe bar, ktery minuly tyden zkrachoval me pouze utvrzuje v domence, ze nevite o cem mluvite, to je, „jak udelat dobrou kavu.“
Osobne si myslim, ze vase pozadavky jsou absolutne neobjektivni a pripada me, ze jste trochu mentalne naruseni..

Na to jak jste chytri nevidim, ze by jste vlastnili svuj vlastni cafe bar, ale to vezme trochu vic nez bla, bla, bla.

Miru zdar
za Kava Kava Kava s.r.o.
majitelka

P.S. Nejvetsi cestovka „Lonely Planet“ nas cafe bar ohodnotila jako nejlepsi cafe bar v Praze. Mimochodem to jsou Amici, kteri jsou na dobrou kavu zvykli. Tak asi musime neco delat dobre.

dagmarmariekeirans :
Tak si rikam, stoji za to reagovat? A odpoved zni nestoji… V souvislosti s komentarem pani majitelKKKy me napadaji jen dve slova.. drogy? sekta?

Milí Jardo T:

Adresuji Vám touto formou svoji nespokojenost nad zveřejeněným komentrářem, kde jste odpovídal paní Dáše ohledně toho jak má být v ČR káva podle Vašich představ drahá. Zde je kámen úrazu. Nechápu vůbec, jak jste mohl vyplodit takový žvást nezaložený na faktech. Tak předně pakliže káva v CAD stojí 2,50 tak dle aktuální kurzu ČNB by cena odpovídala spíše 42.5,– za hrnek kafe. Bohužel roční inflace v ČR je diametrálně rozdílná než inflace v Kanadě.Pakliže byste někdy v životě zvažoval pořízení kavárny, tak byste zřejmně ani nevydělal na nové boty natož na „pravé“ espresso hrnky dle tabulek taliánu z SCAE. Individuální kavárny, kterých je v Praze dost se přece nemusí vázat na tabulky a množství v cl.Máte vůbec ponětí o nákladech takové menší kavárny v centru? Nájmy jestli Vás můžu poučit se pohybují od 100.000/měsíčně a více. Nezapomeňte prosím na náklady za zaměstnance, vedení účetnictví a nákup zboží plus další extra výdaje spojené s provozem jakéhokoliv typu restauračního zařízení. Takže Vám poradím jedno: raději nepodnikejte.

Doufám, že mnoho zákazníků příliš neovlivní Vaše amatérská a nevydařená recenze.

Závěrem jsem se chtěla zastat všech individuálních kaváren typu Cafe Ebel a Káva Káva Káva, které se snaží po 10 let představit Praze a České republice trochu jiný šálek kávy než na který jste byl zřejmně zvyklý doma v Děčíně milí Jardo. Amatéři jim reputaci určitě nezkazí.

Lucie Sikorová

dagmarmariekeirans:

nevím jestli budu schopen reagovat ve stejné komunikační tónině, ale pokusím se. z vaší reakci cítím jisté rozčílení. zkuste si článek o hodnocení přečíst ještě jednou v klidu, snad to bude na druhé čtení dávat alespoň trochu větší smysl (jedná se mi hlavně o část vysvětlující systém hodnocení, crema vs. chuť a jejich různá váha)

Ebelu i všem malým kavárnám v Praze fandím, jsem rád že tady máme široký výběr podniků různého zaměření. na objektivitu v našem testu jsme si nehráli (a tak to také v článku uvádím, včetně pozadí hodnotitelů), jde spíše o vyslovení našeho společného názoru na kávu v Praze.

pokud máte na kávu názor jiný a ještě navíc se vám jej daří úspěšně prodávat ve své kavárně a vaši hosté to oceňují, tak prosím – není důvod k nespokojenosti. nenechte se námi mentálně narušenými (s diametrálně odlišnými názory) znervózňovat.

Mily Ondreji: z Gurmetklub.cz

nevim presne proc jste vubec reagoval, ale asi se ozvala vase jesitnost, ze jsem uplne zapomnela na Vas jako na tretiho experta, ktery v tomto hodnoceni figuroval. Snazite se byt dokonce i vtipny, kde nas prirovnavate ke klanum a provozovatele drog. Nejste, ale daleko od pravdy, protoze kava urcitou drogou je, pokud to jeste nevite a v nekterych zemich je za nebezpecnou drogu stale povazovana. Take jsme experti na klany, protoze mame zakazniky, kteri jsou cleny naseho Kava Kava Kava klubu. Alespon to se vam podarilo uhadnout zpravne.
Vsichni dobre vime, ze kritizovat umi kazdy a kdo nic nedela, ten nic take nezkazi. Tak az si otevrete svou vlastni kavarnu, my dva se muzeme seriozne bavit o kave. Zatim to je o nicem.

dagmarmariekeirans:
nezlobte se, ale budu reagovat jen strucne, protoze vidim, ze snazit se vam neco vysvetlit nema cenu. Pominu moji kvalifikaci v kavovym oboru o ktery vy nevite vubec nic…Tabulky se pouzivali pro to, abychom meli moznost porovnani, to je snad vsem jasne. Vase kava nejen ze byla spatne pripravena (espresso melo snad 60ml, cappuccino melo 2 cm bublinkaty peny na koupani a posypane skorici na teplem mlece) ale hlavne chut kavy byla priserna!! Je to muj osobni nazor, ale shodli jsme se na nem vsichni 4 takze to urcite ma nejakou vypovidaci hodnotu…A o to jedine tu jde, o VYSLEDNOU CHUT! Pokud vasim zakaznikum vase kava chutna tak fajn, tohle byla nezavisla recenze kvality kavy v centru Prahy. Kazdy se muze u vas zastavit, ochutnat a pak napsat do komentare svuj nazor…
A popravde radsi pujdu do „neindividualniho cafe“ (asi jste chtela spis pouzit slovo nezavisly), kde mi naserviruji pozivatelny napoj nez do vasi „individualni“ kavarny…

dagmarmariekeirans:
styl Vašich příspěvků do diskuse mne přiměl zhlédnout Vaše webové stránky a zde pak fota interiérů Vašich kaváren. Jak bych to jen řekl – kávu si snad už u Vás ani dávat nemusím :)

Pane radoby experte Jardo:

my dva se doopravdy bavime o dvouch rozdilnych vecech. Vy se bavite o tom jak ma kava vypadat podle urcitych meritek, ktere jste se naucil ze soutezi a kdo vi kde jinde, jste o nich pred mesicem slysel. Ja se, ale bavim o chuti kavy, jak ma dobra kava chutnat. Podle vaseho vyhodnoceni jsme uplni bridilove a cafe bary, kde se jim o cerstve prazene kvalitni kave muze pouze zdat,se umistili daleko pred nami.To me uplne staci k tomu, abych vas nemohla brat prilis vazne, protoze neposuzujete kavu hlavne podle chuti, ale pouze podle ruznych kriterii, ktere se vam libi. Myslim si, ale, ze by Vase reakce nebyla jina, kdyby jste byl na mem miste a deset let se zde snazil nabidnout ceske verejnosti kvalitni kavu. Potom nejaky radoby expert, jako jste prave vy, tzv. rychlokvaska, by vas zaradil k tem nejhorsim. Proto je ma reakce na vase hodnoceni takova jake je.
My se pane Jardo na kavu specializujeme na rozdil od Louvru a nebo druhych cafe baru, ktere jste tam jmenoval. Mame kvalitni kavu, kvalitni stroje a barristy, kteri se uci jak zpravne kavu delat. Proto me vase hodnoceni velmi zaskocilo v tom mate uplnou pravdu.

Dobry den, chci reagovat na koment kava kaka kava. Na zacatek uvadim ze neberu drogy a nejsem v zadnem klanu a patrim mezi cituji tzv " mistry sveta v bla bla a zase jenom bla" a pokud se Vam o me podari neco vygooglovat klidne to sem bouchnete ;-)

…To ze nekdo rozumi kave, prisel ji k Vam ochutnat dokonce
si o tom dovolil napsat a Vas to rozcililo je Vase svate pravo ale nebylo recenczi nijak dotceno. To ze se nekdo snazi delat osvetu jak ma kava vypadat vizualne, jak chutnat a jak se ma spravne podavat je ta nejlepsi cesta jak vychovat Čechy k lasce a vasni pro espresso a speciality z nej. Pokud Vasi „amici“ miluji opravdove espresso tak klobouk dolu, ja se u nich setkavam spise s oblibou prekapavane kavy a specialit do pullitrovych kelimku a to neni opravdu ten salek kavy o kterem je na tomhle webu a v tehle recenzi rec. Nakonec mi dovolte jednu technickou. Kdyz si ctu Vas napojovy listek prekvapuje mne jak je asi draha voda na Narodni tride, kdyz „espresso malá“ je za 35 Kč a „espresso velká“ je o temer o 100% drazsi. Doufam ze se na me nebudete zlobit jiste uznavam ze tvorba cen je plne ve Vasi kompetenci a me neprislusi ji kritizovat, ale jsem clovek zvidavy a vrta mi hlavou proc se to „espresso velka“ tak prodražuje. A ve slove cappuccino se pise zvojene „c“.
Espresso malá 35 Kč
střední 51 Kč
velká 67 Kč

Mily Majkl, kdyz jsme u toho pravopisu, tak by jste se mel psat tak, jak by to melo byt anglicky zpravne: t.j. Michael. Je to, ale vase absolutni pravo se psat tak jak se vam to libi i kdyz to je spatne. Pouze me to pocestovani trochu vadi, protoze tak se jmenuje i muj manzel.

Nevim, kde pracujete, ale tam kde pracujete velikost pressa asi nerozlisujete, kdyz si myslite, nase ceny espressa jsou „za vic vody.“ Espresso male ma davku 7 gr., stredni ma davku 14 gr. a to velke ma davku 21gr. Nekdo to ma proste rad nejen horke, ale take pekne silne.

.. abych doplnil náš průzkumný tým, zde je má reakce..... káva u Vás asi je dobrá , jste na trhu dlouho a i lidé, kteří se kávě nevěnují Vás znají … Vaše plus … v okamžiku naší návštěvy nám ale byla naservírována káva, která si své hodnocení zaslouží … toť vše … ( mimochodem v Ebelu Jarda T. nebyl právě z důvodu zachování neutrality )

tohle vysvetleni beru.pracuji pro spolecnost obchodujici s kavou jako barista a velikost espressa rozlisuji velmi peclive. Jen jsem si nebyl jisty tou gramazi, pokud pripravuji 14g kavu oznacim ji jako doppio nebo sic nespravne double. S 21 gramovou kavou jsem se priznam jeste nesetkal za tech 6 let co se venuji profesi a priznam se ze jsem jeste 21 gramove sitko do paky nevidel a myslim ze nic takoveho ani neexistuje a ani neznam zadny stroj ktery by tohle nastaveni gramaze pro pripravu espressa umozoval. Jedina moznost jak pripravit 21 gramove espresso mi tedy zustava moznost udelat 7g espresso 3 x do stejneho salku
a to jiste neni uplne spravny postup..?…

Mily Jardo T:

moc by me doopravdy zajimalo podle ceho posuzujete prisernost nasi kavy, je to podle tech bublinek a te skorice? Wow.................................
Mate, ale pravdu v jednom a to je, ze kazdy by se mel presvedcit sam za sebe, jakou kavu nase kavarna dela. Mame zde hodne zakazniku a to ceskych, kteri si na dobrou kavu potrpi a kteri jsou nasimi zakazniky po mnoha let. Je velmi zajimave, ze kdyz si nekdo stezuje, ze to jsou vzdy Cesi, ale to ma asi co delat s nasema cenama. Je jeste zajimavesi, ze cizincum, kteri jsou na dobrou kavu zvykli nase kava chutna.

teda, vy jste se tu nějak rozjeli. Jdu si udělat kapaný kafe a mám celé odpoledne co číst ;-)

Pani Kierans, Vasi kavu jsem hodnotil podle vzhledu a samozrejme hlavne podle chuti. Bohuzel pokud espresso vypada takto (foto Ondrej): http://petr.hustej.net/kava2.jpg a cappuccino takto (foto Ondrej): http://petr.hustej.net/kava1.jpg tak ja na ni ani nedostanu chut! Samozrejme jsem ji bez jakychkoliv predsudku ochutnal. Espresso bylo absolutne bez tela, zadne ovocne ani cokoladove tony, aftertaste neprijemna, horka…Cappuccino melo penu s obrovskymi bublinami, postradalo smetanovou chut, ktera by harmonicky doplnila kavu. Zajdete na cappuccino do bottegy, treba me pak pochopite. Nebo vam udelam espresso a cappuccino ja, tak ja si ho predstavuji a pak me ho muzete klidne zkritizovat…

… a jeste jednu vec pro vsechny. Cerstve uprazena kava neznamena rovnou dobra kava. Existuje preci spoustu faktoru, ktere ovlivnuji vysledny salek. Pokud pracujete v tomto odvetvi jiz 10 let moc dobre urcite vite, ze pokazit se da kava velice rychle…

Jú, no ty hustý fotky to chtělo hned. Jak kávě nerozumím tak jako vy, tak musím říct, že se mi z pohledu na ty fotky udělalo špatně a taky by mi nechutnalo. ňekla bych, že to vypovídá i o úctě ke klientovi. Abyste mě špatně nepochopili, jsem pro rovný vztah, rozhodně nemluvím o vyvyšování se klienta nad obsluhou atd., ale přece jen, když klient platí, měl by za to dostat aspoň adekvátní „zboží“. A tohle je fakt humus.

@ Jarda Tucek (93)
Pánové, to jste jistě fotili u nás v Eurestu na Budějovický?! Preso tam přijde na káčé 10,–, vypadá naprosto stejně a je i ve stejným porculánu :-)
V dobách krize a nedostatku kofeinu se i tam někdy zastavím…

Tak jsem se nakonec také rozhodl připojit do diskuze. Celá akce s pokusem o hodnocení kvality espressa a cappuccina v pražských kavárnách je úctyhodný počin. Jen mne mrzí že jediný výsledek je zatím jen práce p. Cuketky. Na ostatních dvou blozích (strašné slovo) je zatím ticho po pěšině :o/

77.: Milá paní Kierans, chápu že jste rozčílená, ale vaše reakce je silně přehaná. Obouvat se do obou Jardů tím, že jeden nevyhrál v soutěži, která je stějně jen zkorumpovaná fraška, a druhý že je pouze pražič, je ubohé. Já osobně si myslím, že pražič by měl vědět jak má vypadat to co vytváří pro baristu a stejně tak by barista by měl vědět co se dělo s kávou, než k němu přišlo upražené zrnko. Káva projde rukama mnoha lidem a všichni jsou důležití a všichni ji mohou zkazit.
Vaše otírání se o „vítěze“, že to je jen obchod s domácími potřebami, snad ani nemá cenu komentovat. Ikdyž přecejen, proč by nemohl být v domácích potřebách člověk, který má rád kávu, ví jak ji ošetřit a taky ji lidem připraví? Raději pujdu na šálek kávy mezi pokličky a hrce, než do „kavárny“ na hnusnou vodu, která mi maximálně akorát tak rozhodí žaludek. (todle není narážka na váš podnik, tam jsem neměl zatím možnost kávu ochutnat, ale mám to brzo v plánu)

79.: V ČR je trošičku jiná finanční situace než v Kanadě, takže čisté přepočítání podle kurzu je dost neobjektivní. Beru úvahu, že v Praze jsou vyšší ceny nákladů a proto je vyšší cena kávy, ale proč je káva neúměrně vysoká i v devadesáti procentech podniků v malých městech?

91.: velké bubliny na cappuccinu jsou známkou špatného postupu při pěnění mléka, téměř stoprocentně to znamená, že mléko bylo spáleno. To má za následek posunutou chuť mléka a hlavně to, že cappucino bude mít vysokou teplotu a nebude se dát konzumovat hned po přinesení, což by správné cappoccino mělo. Skořice na cappuccinu, když to není výslovné přání zákazníka, ale automatika, je humus.

93.: nejsou fotky před konzumací? tohle toho už zas tak moc neřekne.

dagmarmariekierans: ještě jednu věc na konec, dobrou Kavárnu nedělá to že to o ní někdo napíše v průvodci pro turisty. Dobrou kavárnu nedělá honosnost prostorů, ve kterých je. Dobrou kavárnu dělá kavárník.

Tak přesně jsem nevěděl o jakou kavárnu se jedná (Káva, káva, káva.) Poté co jsem uviděl fotky tak mi to najednou „secvaklo“ – byl jsem v této kavárně asi před rokem a to v doprovodu jednoho CIZINCE a byli jsem hrubě nespokojeni. Jak s kávou tak rozlévaným bílým vínem. Nakonec jsme si vyžádali dokonce knihu přání a stížností, ale pochybuji, že jí někdo čte :-( Nejde o ceny, ty nás moc netrápily, spíše jde o to, že za tyto ceny by nápoje již měly mít patřičnou kvalitu a té se nám bohužel nedostalo. Navíc obsluha také nebyla úplně ta z nejochotnějších… Od té doby se tomuto podniku obloukem vyhýbám. P.S: co se toho pravopisu týče: správně se píše správně se s nikoli se z, jak píšete Vy paní Kierans :-)

ja jeste podotknu, ze tohle neni cileno jako akce, ktera ma za cil pospinit dobrou povest nekterych podniku. Jen je obcas treba nalit si ciste „kavy“ a vratit se zpet k rysovacimu prknu (kdyz pouziji americkou frazi:)
Khirsah: lepe bych to napsat nedokazal… pokusim se shrnuti akce dat na blog co nejdrive, ale bohuzel mam tento mesic skolni povinosti…

Teeeda to je flame! A přitom je to jen o tom, že se zde několik dobrých nadšenců pokusilo srovnat něco, co se srovnává jen obtížně (páč každej má trošku jinou představu, trošku jinou chuť) a ti nadšenci provedli celkem fajn věc, kterou především inspirovali ostatní čtenáře k zamyšlení se nad tím, co jako za to kafe konzumují. Ušlápnutá paní Kej Kej Kej sektářka svým chováním jen dokazuje, že není schopna diskuze a místo zametání si své vlastní podlahy kydá špatně pražená kávová zrnka kolem sebe.Mě osobně je to prosím putna, jak si dám kafe a to prosím piju jenom turka, tak mě rozbolí pajšl. Proto piju kafe zásedně v pátek večer, když se jdu ožrat, a piju ho prosím jen s rumem. Jo…to je kafe! s rumem!

Milá paní K…o z kava kava spadněte už laskavě na pevnou zem!!!!!!!!! Kolik vás to stalo že vás Amíci ohodnotily za nejlepší kavarnu v Praze????? Nebo je to tím že asi Amíci ani nevědí co je dobrá kava a možná ani co je dobré jídlo viz Mcdonald a podobny fastfoody. Jinak byl jsem ochutnat tu vaší kavu ale teda žadna hitparáda to nebyla ale na pozvracení to stačí!!!!!!!!!

Tak jsem vcera zasel do Kava, kava… Abych to shrnul: mila pani majitelko. Neplytvejte svuj cas v diskusich na webu a naucte svuj personal 1) Slusne pozdravit 2) Na zakaznika se usmat a byt vstricni 3) Pochopit objednavku 4) UDELAT DOBROU KAVU 5) Spravne ji servirovat. Vcera jste nesplnili ani jedno, a opravdu byste na tom mela zapracovat. Snahu mate mozna dobrou,a le nedari se to… nedari, coz je velka skoda. Praha by si dobre presso zaslouzila. Kde byste se mohli naucit delat dobrou kavu nevim, ale ty ostatni veci (obsluha) se muzete jit naucit do male francouzske cukrarny v Italske ulici (vedle posty), nevim jak se jmenuje, ale pristup k zakaznikovi je (na Prahu) NEUVERITELEN SKVELY. S pratelskym pozdravem a pranim zdaru, Dan. PS: Cuketka and comp. delate dobrou praci, delejte ji dal. Nota benne za jedinou chybu povazuji odstraneni bodoveho hodnoceni z tabulky, KAZDY ma pravo hodnotit…

V pondělí jsem šel do Fusion a koukám, že zavřeli. Ani na stránkách nepíšou proč, tak doufám, že se vrátí. Podle mě to byla jedna z těch opravdu lepších kaváren.

P.S. Masový Starbucks si netestoval?

to all:

ondra právě dopůnil fotky i info, určitě se pro doplnění podívejte tady:

http://gurmetklub.cz/…a-krava.html

i pro úplné laiky jsou ty fotky moc a moc ilustrativní. nejvíc to jde vidět na cappuccinech, to by poznala i opice jen od pohledu :)

a ještě jednou zopakuji to co říkal Jarda T. – opravdu nemáme potřebu se nějak vozit po provozovatelích kaváren. cílem je udělat elementární srovnání kvality a ceny, eventuálně zahájit diskuzi, objevit nová místa, kde to dělají dobře a taky přinutit vás čtenáře k novým průzkumům :)

platí i dál, pokud máte nějakou kavárnu, kterou byste v esp.marathonu od nás chtěli vidět, přijdete ji do komentářů! nezapadne :)

Dan:

k odstranění bodíků jsem přistoupil ještě před tímto flamem, k rozhodnutí přispěly i další faktory, nejenom žádost majitelky. pro příště se pokusím to lépe pojistit, aby k tomuto výmazu znovu nedošlo.

Marty:

:))) to je dobrý! a to měli druhou příčku. zkuste la bodegu, při testování měli zrovna pryč vybavení i jinou kávovou směs. teď jsu už prý zpět v optimu, takže by to mělo být ještě lepší než při našem testu. prodejna možná k šálku kávy neláká, musíte vlízt dovnitř k baru a tam si najít sympatického baristu, na stojáčka se s ním pak už dá pokecat :)když je hezky mají stoličky i venku na chodníku.

SB testuji alespoň jednou do týdne, ve výběru prvních 30 podniků je, určitě zajdeme v druhém kole. mylsím že má minimálně stejné ambice jako coffee heaven v tomto kole. potvrzuji také plánování espresso marathonu v Brně, moc rádi si tam uděláme všichni výlet a projedem to.

Mily Dane:

co kdyby jste to naucil vy nas, kdyz jste tak strasne chytry.Jak jsem se jiz zminila, kazdy ........umi kritizovat a ten kdo nic nedela, take nic nezkazi.
Dnes jsem zde mela rano capuccino, a bylo perfektni. Cestuji po celem svete a overila jsem si, ze nas cafe dela dobrou kavu. To mi ostatne rikaji opravdovi milovnici kavy a ne lide kteri najednou zjistili, ze kava je popularni item a tudiz by ji asi meli pit. Cesi jako jste vy, kteri pred chvili jeste o kave nemeli ani anunk, vsechno vedi nejlepe.

Mily Zoke:
jsem jiz 33 let Cecho-Cnadankou, tudiz nepodplacim nikoho.To je je snad zvyk typickych Cechacku. Ti to ani jinak neumeji. Mimochodem, vy jste byl v USA, ze vite jake cafe tam vareji? Podle mne je mnoho cafe baru v USA, ktere delaji perfektni kavu a jestli jste to nevedel, tak coffee mania, prisla z USA, jako ostatne vse dobre a i bohuzel spatne.

Inu, mila Dagmar, rozhodně se nepovažuji za „strasne chytreho“, jen si myslim, ze poznam mizernou kavu. Koneckoncu, stejne jako vsichni v teto diskusi (vsimla jste si, ze zde nikdo krom Vas nenapsal, ze varite „dobrou kavu“?) A ucit Vase zamestnance obsluhovat uz vubec nemohu. Ale bezte se podivat nekam, kde to funguje. Tip jsem Vam nabidnul.

Offtopic pro pana C a spol.: Koukám, že jsem fakt rád, že kávu nepiju. V budoucnu, pokud by to bylo možné, udělat to samé u „běžných jídel“. Lidé nejsou zvyklí na konstruktivní kritiku, nebo spíše upozornění od zákazníků, kteří ne/volají po zlepšení. Jako národ (a za sebe občas taky) umíme výborně „brblat za rohem“, ale přímo se ozvat to ne, ale věřím, že se to změní, toto jsou první vlašťovky. (nemusí pršet, jen když kape etc.) Jak je zářně vidět u Osterie, spokojený zákazník a kvalita, na kterou upozorníte, přiláká víc platících klientů než jakákoliv reklama jinde.

Mily Kubo:

absolutne s tebou souhlasim. Jenze tohle neni objektivni bodovani, bohuzel. Na to si tito radoby experti pouze hraji. Kdyby to bylo fair bodovani, tak jsem sticha.
Skoda, ze nepijes kavu, mohl by si se presvedcit sam jak nase kava chutna. Prijdi, ale na pravy anglicky caj, kdyby jsi mel zajem. Mej se hezky. D
Mej se hezky.

Dobry den, precetla jsem si se zajmem cele hodnoceni a komentare k bodovani. Pokud nejake bodovani a vysledny zebricek ma mit nejakou hodnotu, tak by pruzkum mel byt delan nezavislymi osobami a hlavne ve vetsim poctu. Jinak je to pouze soukromy dojem a osobni preference, ale zadny verohodny pruzkum.
Kavarna Ebel ma mnohem lepsi kavu nez Caffee Heaven, Adria nebo Savoy.A pro me Kava Kava Kava ma chutnejsi nez vsechny tyto jmenovane.
Z cele diskuze je viditelne, ze se cely tento „pruzkum“ o nejlepsi kavu dostal do osobnich utoku na majitelku kavarny Kava Kava Kava, a to v mych ocich neni profesionalni. Ja osobne tam obcas zajdu, kava mi vzdy chutna a nestalo se mi, ze bych byla nespokojena. Mimo dobre kavy serviruji dobre zakusky a velice kvalitnivino, jak zahranicni, tak i ceske. Zadna nejlacinejsi Frankovka nebo Miller, ktere se staly standartetem i ve velice drahych restauracich.
V mych ocich Vase hodnoceni nema zadnou hodnotu a verohodnost. Je to pouze Vas sugestivni dojem a tak by to melo byt i prezentovano.

Mila Enigmo:

diky za Tvoji podporu, protoze je velmi tezke mit rozmluvu s lidmi, kteri si na experty jenom hraji. Tim, ze se neumi poradne vyjadrovat se ze zoufalstvi uchyluji k nadavkam a lzim. Vytvareji zde urcitou kavovou snobarnu, aniz by je doopravdy zajimala chut dobre kavy. Pripada mi to tak, ze chut dobre kavy pro ne neni vlastne dulezita. Jak uz jsi se zminila, nedelame jenom dobrou kavu, ale mame i velmi kvalitni vyber jinych potravinarskych vyrobku, ktere jine kavarny obycejne nenabizeji.
Hezky den D

Je to pouze Vas sugestivni dojem
Možná jste měla na mysli „subjektivní“ (coby protějšek cizího termitu „objektivní“)?

Podobně jako Kuba jsem zde ‚nestranník‘ – kávu nepiji. Víceméně se ztotožňuji s jeho příspěvkem č.108. Za kritiku by měl být jeden vděčný a poučit se z ní.

enigmo – Píšete, že jste si to tu vše přečetla se zájmem. Proč jste si to tedy nepřečetla taky pořádně? Zkuste to ještě jednou :)

Paní Kierans – Celé jsem to bral jako zhodnocení momentální kondice. Prostě jedna návštěva, stejná objednávka a srovnání. U Vás to holt nevyšlo, ale pro mě to vůbec neznamenalo, že máte špatný podnik. Tedy až do doby než jste mě tady o tom začala vehementně přesvědčovat.

Píšete, že hloupý Češi, kteří neměli o kafi ani anunk najednou zjistili jak je káva módní item. Zkuste to vzít jako výhodu/výzvu a nebojujte s tím :)

P.S. Je dobře, že personál ví kdo je šéf a zvládne mu uvařit perfektní capuccino :)

Jste i enigma?

S pozdravem
Váš bazálně certifikovaný pseudoexpert od r. 2003

105: Nerad se do toho pletu, ale ten kdo neměl donedávna o kávě ani ponětí, byli právě Američané. Káva tady měla dobrou tradici už od časů Rakousko – Uherska a v Evropě se jí daří velmi dobře. Nepije se sice z půllitru, ale má taky své přednosti.Nemyslím ža tady uspěje argumentace o čecháčcích, kteří ničemu nerozumí. Jsme spotřebitelé a zákazníci jako kdokoliv jiný a uplatňovat svůj nárok na kvalitu neznamená že chce někdo někoho urážet.I já se potýkám s tím, že moje interpretace některých jídel, nebo nápojů většině čechů vyloženě „nesedí“, ale znamená to snad, že jsem špatný já, nebo oni?Jsou prostě zvyklí na něco jiného než já…Doporučuji přečíst si „Kdo je pan Cuketka“ Nikdo si tady nedělá nárok být dokonalým všeználkem. Proto se tomu co tady vedeme říká diskuze. Jakékoliv narážky na původ či národnost ubírají na síle argumentům jak jedné tak i druhé strany. Bavíme se přeci o kávě!

Nevydržel jsem a do KKK jsem také zavítal. Vlastně píšu přímo odtamtud. Pozdraven jsem nebyl, ale bylo mi na pozdrav odpovězeno…od rozepsané esemesky. Usedl jsem a za cca 5min. jsem zjistil, že objednat si musím k pultíku. Počkal jsem až si obsluha telefonicky vyřídí něco stran zítřejšího oběda. Objednal jsem si malé preso za 45,–Kč. Od příjemné obsluhy jsem pak dostal šálek s kávou jistě o obsahu větším než 50ml.. Vzhledem k tomu, že kávu piju slazenou a s mlékem, nepouštím se do
žádných pseudo expertýz, ale nic chuťově nezapomenutelného. Z téměř prázdné cukřenky jde celkem špatně sypat, ale aspoň mi k tomu snažení hraje Barry White :))

dagmarmariekierans: tak jsem si dneska k vám zašel na espresso (pro „hloupé Čechy“ malé preso). Na stolek jsem dostal malý hrníček PLNÝ černé tekutiny. Zajímalo by mne kam by se vlezlo mléko, které mi bylo nabídnuté a které jsem odmítl. Tekutina byla skoro bez cremy a divně zapáchala. Chuťově to bylo na úrovni nádražní restaurace v Hornídolní. Můžete namítat, že o „dobré“ kávě nic nevím, ale co vím určitě je to, že lžička dávaná ke kávě má být UMYTÁ a nikoliv špinavá od předchozího zákazníka. I v té Hornídolní používají čisté nádobí…
Hezky den D

Mily Khirsah:

nejste nahodou kamarad tech radoby expertu? Znite totiz presne jako oni a take jako oni znite, to je kysele a negativne. Take se nezmuzete na nic jineho nez nas urazet. Nejen, ze Vy jste expert na kavu, ale Vy jste i na tu cistotu nadobi. Wow..... Co bude priste? Uz jsem byla nazvana misto pani Kavou, pani Kravou, jednim z vasich kolegu, tak me docela zajima co hezkeho a povzbuzujiciho me jeste nekdo z vasich kohortu napise.
Mejte se hezky a miru zdar.
D

je zajímavé, že KeyKeyKey Lady dělá stejné gramatické chyby jako Enigma :-)), no nic, je pátek, večer bude to moje kafe. S rumem :-)

k příspěvku 117 :se zájmem sleduji sleduji již několik dní tuto zajímavou dikusi, a jakožto závislý(na kávě) a zainteresovaný (dělám v oboru) jsem naprosto v šoku, když Vám v příspěvku někdo napíše, že dostal špinavou lžičku, ne , že si uděláte pořádek ve Vašem „nejlepším podniku“, ale zepsujete stěžovatele a pravděpodobně oprávněného, tak jdete slušně řečeno do prdele!!!

prosím všechny účastníky diskuze bez rozdílu, aby se zdrželi osobních útoků, jinak to celé vypnu.

zkuste to brát s nadhledem, věcně anebo raději vůbec ;)

původně jsem do této diskuse nechtěl vůbec zasahovat, když nemám všechny vstupní informace( vlastní zkušenost je nepřenosná), ale neomalenost paní KKK mě tak vytočila, že jsemzasáhl i když možná nevhodně. Ale hygiena ba měla být PRVOTNÍ záležitost v každém podniku a ne, že budu jako majitel něco takového tolerovat. Teď už mi nezbývá, než se jíz sám přesvědčit o místní úrovni.

pako:

je mi to jasné, ročílení je hrozná věc! ;))) příště si prosím alespoň napočítejte do deseti, než začnete psát koment. nechci aby to tady skončilo jako na idnesu,a to snad nechcete ani vy? ;)

Mily Rachad:
vas prispevek se me libil. Mate pravdu v tom, ze se zde kava pije od Rakouska -Uherska, ale zapomnel jste na to, ze za komunismu kultura kavy v Cesku uplne zanikla.
Mate take pravdu, ze by toto mela byt diskuse, coz se zatim nestalo, a to z mnoha duvodu.Totiz lide, kteri tuto kritiku psali spolu uzce spolupracuji a nebo jsou nejakym zpusobem propojeni, takze to ani neni mozne.
Jako majitelka cafe baru,ktery se zde snazi nabidnout Cechum dobrou kavu si, ale nenecham libit, aby me ocenovala parta lidi, kteri spolu uzce pracuji a nebo jsou nejakym jinym zpusobem propojeni. Nejsou totiz objektivni. Dnes uz to neni jenom o kave, ale tez mame pry spinave lzicky atd,. nebo nevyhovujici interior. To doopravdy nemohu brat vazne.
S kavou jsme v Cesku zacali z toho duvodu, ze jsme zde nemohli dostat kloudny salek kavy na ktery jsme v Canade byli zvykli.Byli jsme zvykli na kvalitni tmave uprazenou Arabiku. V te dobe, kdyz jsme otevreli v r. 97, krome Ebel coffee jsme nemeli zadneho vazneho conkurenta. Kavarny zde nemeli zajem na tom, aby servovali dobrou kavu. Vetsina cafe baru si v te dobe stale libovala v servovani tzv. Turka. Navic vetsina cafe baru v Praze servovala lacinou Robustu, z ktere se mimochodem da Turek daleko lepe udelat nez z prave a kvalitni Arabiky (zalezi tez na umleti kavy). Kdyby jste si dnes udelal pruzkum, zjistil by jste, ze vetsi vetsina cafe baru v Praze to stale tak dela, a to asi vcetne kavarny Slavie a kavarny Louvru. Kdyz jim budu hodne fandit, tak zjistim, ze nanejvys servuji 50% Arabiky a 50% Robusty. Rozhodne kavu neprazi poctive tak jako my, 2× do mesice. Take pomer jejich kav neni jako je nas, to je 80% Arabiky a 20% Robusty. Tim, ze je kava prazena tmave se z kavy odstrani hodne skodlivin. Kava se totiz zklada nejen z cofeinu a tuku, ale tez asi z 1000 dalsich chemickych ingredienci. Az donedavna malo kdo zde z kavaren servoval kavu timto zpusobem, protoze se to hodne prodrazi. Cim vic je kava prazena, tim vice ztrati na vaze.Mimochodem je to Robusta kava, co vam dela crema na espressu a je to Robusta, ktera ma 2× tolik cofeinu nez Arabika.Take je to Robusta kava, ktera je 2× tak levnejsi nez kava Arabika.
My se snazime o to, aby nase kava byla delana z kvalitnich zrn a ne z bukvic a hlavne, aby chutnala jako prava kava.
Polovinu sveho zivota jsem prozila v Severni Americe. Od 70 let se tam kultura kavy hodne zmenila. Kazdy si tam, ale muze vybrat podle sve chuti a sveho vkusu a nikdo tam nikoho neskatulkuje. Vyber dobrych kaveren je tam doopravdy hodne.
Preji hezky den.
D

dagmarmariekierans: promiňte, ale já vás neurážím. Celou dobu se snažím, na rozdíl od vás paní, držet slušný tón. Napsal jsem, že mám v plánu ochutnat vaši kávu, abych věděl na čí straně je pravda. dnes jsem tak učinil a bohužel jsem shledal vaši kávu jako nevyhovující. Neříkám že jsem expert na kávu. Mně prostě vaše káva jen nechutnala. Také neříkám že vámi připravená káva si nenajde své zákazníky, ale čistota nádobí je věc, kterou pozná i totální laik. A lžička, na které jsou půlkruhové stopy po zbytcích kávy, není čistá. Upozorňuji vás, že k recenzentům nepatřím, tak mne k nim prosím nepočítejte, nechci nikomu ubírat jeho zásluhy.

Jo a mimochodem kohorta je oddíl římského vojska, nepamatuji se, že bych měl doma na zdi pověšený gladius a scutum. Pokud jste to ovšem myslela přeneseně jako pojem ekologický, jako soubor jedinců zrozených v určitém časovém úseku, tak vás musím upozornit, že by ten časový úsek musel být opravdu velký a zahrnoval by minimálně pětinu populace ČR. Nepoužívejte prosím cizí slova, když jim nerozumíte. Děkuji

123 (dagmarmariekierans): vaše údaje jsou nepřesné a populistické. Osobně pochybuji že kavárny Slavia a Louvre dělají kávu ze směsi 50/50. Hned v pondělí se tam zajdu zeptat abych nebyl nařčen z vymýšlení si. Poměr obsahu kofeinu mezi C.arabica a C.robusta není konstantní, ale pohybuje se v rozmezí 0,8–1,4 hmotnostního procenta pro C.arabica a 1,4–4,0 hmotnostního procenta pro C.robusta. Správná crema nezáleží tolik na poměru C.robusta ve směsi, ale hlavně na seřízení kávovaru a správné hrubosti mletí. Měl jsem několik možností pít kávu se 100% zastoupením C.arabica a i přesto měla krásnou hustou cremu. To co jste napsala o odstraňování škodlivých látek při vysokém pražení se mi nezdá. Mohla byste mi prosím dát referenci na zdroj, ze kterého tuto informaci čerpáte? Děkuji

Mily Khirsah:
omlouvam se, ze jsem misto cohort napsala kohort. Myslele jsem Tim, ze jste propojen s mymi kritiky a stale si to myslim. Pokud se domnivate, ze slovo cohort ma co do delani pouze s vekem tak se radeji podivejte vy do angliceho slovniku, protoze se mylite.
To, ze mame spinave nadobi, je vas vymysl, protoze to neni pravda. Kdo leze ten krade, a kdo krade ten zabiji..................... myslim, ze se to tak nejak v cestine rika a nebo se snad pletu?Tak si prosim Vas priste vymyslete neco co alespon trochu zavani pravdou. Treba, ze jste videl snitko prachu na nasem stolku a nebo ze nase baristka se na vas dostatecne neusmala.
D

Volal mi kolega Mlha, ze nezvlada situaci ve tride. Zaci, ja vas varuji! Tady budou litat reditelske dutky!!!!

.. ja jsem původně už nechtěl do diskuze zasahovat , ale asi musim… " propojeného experta" z Gurmet klubu, toho jsem viděl naposled před cca týdnem, o Vás nepadlo ani slovo, druhý propojený p. Cuketka se zapojuje .. jak jsem koukal už jen když je to nezbytné… aby se to tu nezvrhlo a v kontaktu s ním jsem byl naposled před měsícem, kolega Jarda T. má na nikoho neutočí, ale obhajuje svuj postoj, a je propojen (?) se mnou protože s námi pracuje . Toto je můj druhý příspěvek do diskuse .. a obsahem mělo být v podstatě jen zdělení .. že nikoho jiného z autorů těchto příspěvků neznám a nejsem s ním v kontaktu… to jen pro představu .. aby jste věděla kdo a jak mocně se proti Vám propojuje .. hezký den …

123: Umím si představit jak vás ta diskuse patrně rozpálila. Neberte to hlavně osobně. Myslím, že dobrá věc se nakonec prosadí navzdory okolnostem. Pokud jste přesvědčená že je váš podnik dobrý a nabízená káva lidem chutná, není třeba se rozčilovat – bude za vás mluvit vaše práce a ne slova. Na dobu komunismu naštěstí pamatuji. Na západě se málo ví, že kromě pseudo turka a pigi čaje se tady v jisté společnosti dalo setkat i s kvalitními čaji a kávou z dovozu. V kavárnách se pochopitelně nenabízela, ale nikdy neměla být zapomenuta. Z Balkánu si lidé vozili zkušenost s vařením arabské kávy z džezvy a arabiku.Ať tomu chcete věřit nebo ne.I v dnešní době můžete v Praze dostat dobrou i vyloženě špatnou kávu, stejně jako jídlo nebo jakoukoliv službu. Ale časy se změnili a dnes už je z čeho vybírat. Vězte že hodně lidem se ulevilo když skončili časy kdy lidé nemohli dělat to co by uměli a chtěli dělat. Hodně z nás využilo prostor a věnujeme se své práci (a koníčku v jednom) vážně, vášnivě a seriózně. Proto pochopte reakce lidí, stejně jako oni asi chápou reakci vaší. Žádná slova nezmění nic na tom jestli je vaše káva dobrá nebo ne. Jestli někomu nechutná – může jít jinam. Mám takový dojem, že i přes ostrá slova která tady padla budete mít teď nějaký čas zvýšenou návštěvnost – hodně lidí se totiž bude chtít přesvědčit jak na tom ve skutečnosti jste (viz Matesola:-)) Máte šanci jim všem dokázat jaká je skutečnost a myslím že se tady za nějaký čas dozvíme další názory a postřehy vašich návštěvníků.

Mily Rachad:

dekuji znovu za vas komentar. Pripada me to, ze jste jeden z mala pisatelu, kteri byli schopni byt objektivni. Valna vetsina pisatelu me doopravdy pripomina spojene nadoby, podobne tem, ktere zde panuji v politice.To co zde panuje na politicke scene se bohuzel odrazi vsude.
Diky.
D

130: Nenechte se zmást. Já vaší ani jinou kávu nehodnotím. Vaší kávu jsem nikdy nepil, ale rád se přijdu podívat. Nikdo zřejmě není schopen být skutečně objektivní a já nerad přiznávám že opravdu nejsem schopen být objektivní. Když mi někdo, nebo něco nesedne je vymalováno a stejně tak jsem schopen své favority až nekriticky protěžovat :-) Jen mi spád této diskuse připadal už příliš prudký. Navrhuji nechat promluvit šálek a opustit konfrontační tón :-) Chápu jaké to je když vám někdo haní vaše „dítě“ ale je jen na vás tato tvrzení vyvrátit. A na to bohužel tyto stránky nestačí…

Heh, v kavekavekave jsem byl jednou v zivote pred lety, od te doby se ji zdatne vyhybam a jak tak koukam, nedelam chybu :))

Milá paní Kierans,

nejdřív bych Vám chtěl poděkovat. Obohatila jste mě o dvě krásné hlášky:

  1. Kdo leze ten krade [126]
  2. Znite totiz presne jako oni a take jako oni znite [117]

Jen dovolte pár věcných postřehů k mé včerejší návštěvě Vaší provozovny na Andělu.
Pokusím se abych nezněl přesně jako oni, ale abych zněl sám za sebe.

Pan Cuketka píše v článku, že jsem se zůčastnil až závěru a jako nehrající čumil :) Ale i tak jsem s nimi stihl navštívit pět podniků z dvanácti. A kde jsem byl, tam jsem i ochutnal. Nepřispíval jsem pouze do bodového hodnocení.
Když bych si k mnou navštíveným podnikům (Bresto, Co.He., Enzo, Ebel, Le Patio) připočetl ten Váš a hodnotil nejen kávu, ale návštěvu celkově, dopadl by stejně jako ve výše uvedeném pořadí, tj. poslední.
Co mě k tomu vede?
Vaší kavárnu jsem navštívil poprvé a nebylo mi tudíž známo, že je potřeba objednávat u pultu. V momentě, kdy jsem vešel, byly v lokále obsazeny pouze dva stolky a fronta, která by mi pomohla se zorientovat, byla nulová. Jak už jsem psal výše první, koho jsem uviděl byla jedna z obsluhujících dam, ležící na pultu a ťukající cosi do mobilu. Mě je celkem jedno jakou máte politiku ohledně používání telefonu na place, ale za sebe, jako hosta říkám, že to vypadá přinejmenším špatně. Třeba ať aspoň zkusí popozvednout jedno oko od displeje, když zamručí odpověď na pozdrav.
Během těch pěti minut, co jsem tam tak nepovšimnutě seděl, jsem měl čas se rozhlédnout. Rád bych se zeptal, proč máte na stolcích, kromě poloprázdných cukřenek ty výhrůžné tabulky „Zákaz notebooků na stole,“ kór když nabízíte Wi-Fi grátis? Na klíně nevadí? Je to proto, že obsluha nemá místo, kam dát drinky? Nestačilo by v tom případě jen klasické „zdovolením?“
No prostě to jako jedna ze dvou věcí na stolku vypadá divně. Na druhou stranu musím říct, že vitrýna s dorty byla naleštěná a na vystavené kousky (spec. štrůdl) jsem měl opravdu chuť. Mohl jsem si je prohlížet zcela nerušeně, protože jsem byl u pultu sám a baristka telefonovala s někým z příbuzenstva. Je hodná, že svůj hovor sama ukončila s tím, že má lidi. Objednal jsem si nakonec jen to malé preso, které na netu anoncujete za 35,– a v reálu stojí o deset korun víc. Káva mě moc nechutnala a bylo jí na malé espresso zbytečně moc. Jinak máte celkem sympatický a jednoduchý porcelán, který se ale k Vaší kavárně moc nehodí. Ať je Ebel jaký chce, tak v tomto bodě mají podstatně větší šmrnc, jestli víte o čem mluvím. Je to možná malichernost, ale kolikrát jsou to právě ty drobné detaily, které odlišují ty dobré podniky od těch průměrných. Stejně tak zvláštně působí bílé zalaminované A4ky s různými sděleními. Ať už je to na výloze, nebo i v lokále.
Jinak obsluhující děvčata jsou celkem příjemná, ale moc Vám sami od sebe neprodávají. Nezeptaly se mě, jestli ke kávě něco nechci, nebo později, jestli si ještě něco nedám. Pozoroval jsem to nejen u sebe, ale i u ostatních hostů.
Ač na internetových stránkách píšete, že hudba je u Vás příjemný KISS 98fm, naštěstí ve skutečnosti hrála nějaká opravdu slušná, poslouchatelná směs :)

Stejně jako rachad souhlasím, že není příjemné, když Vám někdo haní Vaše dítě, ale občas je nutné se mu kouknout do žákajdy a tu tam i zkontrolovat jestli se nefláká a né ho jen naprosto nekriticky bránit.
Možná po deseti letech v jednom podniku, člověk ztrácí ten nadhled a potřebuje odezvu zvenčí. Spousta podnikatelů používá tzv. „Mystery Guesty.“ Určitě víte o čem mluvím. Zkuste nás prosím brát, ne jako Vaše nepřátelé, ale jako takové svým způsobem Mystery Guesty, kteří si ale narozdíl od těch pravých platí útratu sami :)
Nakonec bych Vás chtěl požádat o jediné.
Jestli se Vás můj příspěvek dotknul a máte nutkání reagovat tak jako doposud, nereagujte prosím vůbec a dělejte jako bych nic neřekl :)

Jak jsem to tu průběžně četla, sepisovala jsem si komentář. Ale když jsem si přečetla závěrečný Matesolův příspěvěk, rozhodla jsem se, že ho nebudu posílat, docela to vystihl.
Takže jen ve zkratce – fandím vašemu nápadu, Cuketko a spol. Obdivuju vás, že se dokážete zdržovat reakcí, já bych to asi nedokázala.
Nechápu, co svými reakcemi chcete dokázat, paní Kierans. Několik lidí, co mají rádi kávu, napsalo svůj názor. Jako čtenář jsem to rozhodně nepochopila tak, že se pokoušeli urážet vás nebo vaši kavárnu. Narozdíl od toho, co jste dělala vy jim.
Takže…Těším se na to, co napíšete o brněnských kavárnách, pánové. Zkusím je pak někdy navštívit a vyzkoušet, jestli se naše názory shodují, k čemuž myslím pobízí i tento článek.
A věřím, že brněnští kavárníci budou soudnější.
Přeju hezký den:-)

Dobrý den,
po přečtení příspěvků, mi nedá, než se zapojit do debaty.
V oblasti kávy se považuji za labužníka, ale zároveň věčného amatéra.
Pokud chcete ochutnat opravdu kvalitní kávičku, doporučuji jeden zastrčený krámeček na Letné (www.dumkavy.cz).
Nesmíte hledat žádný honosný podnik. Poznávacím znamením podniku jsou dva fousatí šášové, kteří berou kávu naprosto vážně.

Závažné upozornění: Při první návštěvě si řeknete, že ta kávička je opravdu nějaká jiná. Tak se příjdete přesvědčit, zda to není jen náhoda. Pak to opakujete ještě několikrát a to je váš konec.
Stává se z vás pravidelný host.

Při cestách nejen po našich krajích si dávám pravidelně kávičku.
Musím konstatovat, že úroveň je opravdu rozdílná (nejen u nás).
Proto zde přivítám každý odkaz na opravdu dobrou kávu.

135. O krámku jsem slyšel od sestry, nicméně autem zastavit lze rozumně až v Kostelní, zaplatit a cca půlkiláček dojít – vítejte ve městě neomezených možností a parkovacích zón.. :-( zakončím to optimistickou větou: lépe už bylo :-)

MrKávička:

děkuji za tip :) za Dům kávy u sebe orodoval ondej z Gurmetklub.cz a já se přidávám. je to trošku stranou, ale výlet se vyplatí! :)

děkuji moc za tip!

136: pořád je tu možnost jet MHD, Dům Kávy je od tramvaje co by kamenem dohodil :o)

Kuba:

nicméně autem zastavit lze rozumně až v Kostelní, zaplatit a cca půlkiláček dojít – vítejte ve městě neomezených možností a parkovacích zón.. :-( 

si s dovolením taky rýpnu :))) nechtěl bys kubo nejradší espresso drive thru???? žišmarja… nohy, údy, libovolné nemotorové dopravní prostředky na bázi kola :D

Pan C.: Ale ne, to bylo jen jak se říká, ostrá petice, no spíš taková prosba…no dobře, tak to byl povzdech, jak pomalu tato opatření likvidují nejen tento druh podniků. Ne každý je nadšený z toho, aby se slečnou jezdil MHD (sem tam jsou fakt „lahůdka“), nabručený taxikář nevhodnými řečmi dokáže zkazit i slibný začátek večera (o účtu nemluvě), navíc po Milady Horákové za běžného provozu na kole je jako u toho šlukovat havana (bohužel). Nemluvím o nějakém obchodním jednání, kdy na schůzku jedu na kole…v obleku…taková ta odměna za věrnost. ;-)) Ale alternativní dopravu podporuji, to bych zase lhal. Ale rýpnutí zpět je potřeba, alepoň je vidět, že příspěvek padl na úrodnou půdu a je o tom možnost diskutovat. U Osterie to je hodně v pohodě (zatím), tam bylo kde zaparkovat, což jsem v článku patřičně neocenil, ale nechtěl jsem být až příliš metrosexuální, navíc jsem se s Cutie po výtečném jídle sotva sunul. Dopravní obslužnost je potřeba (zas poučuju), zvlášť tam, kde je to jaksi mimo dění, jedna ze základních obchodních pouček – viz megaobchoďáky, ač je nemám rád.

Už jsem zde uvedla, že nejsem odborník přes kávu, dám si tak max. 1× týdně v neděli – ochucenou…čokoláda+chilli nebo čokoláda+pomeranč…v létě pak frappé…
V Kava Kava Kava jsem byla asi 2×, u Anděla, na pracovní schůzce.
Bylo to tam příjemné, kávu jsem neměla, ostatní ano, nikdo neměl připomínky…
Ovšem, pkud bych si jako majitel podniku přečetla rozumnou a oprávněnou kritiku(zvláště na čistotu nádobí či příboru), místo napadaní kritiků bych učinila něco pro nápravu věci a rozhodně bych netvrdila, že to není pravda!!! Ač chápu, že paní majitelka chce svůj podnik bránit za každou cenu. ovšem dá se i takto: snažíme se poskytovat co nejlepší služby, je mi líto, že máte takovu zkušenost, postarám se o nápravu věci, přijďte se přesvědčit, že vše funguje jak má!
Jak zde napsal Rachad: káva u nás má dlouhou tradici z dob Rakouska-Uherska a i za první republiky platilo:náš zákazník – náš pán. To jest, zákazník má vždycky pravdu, byť obě strany vědí, že tomu tak třeba i někdy není.

Matesola: muhehehe! Vy mne vždycky tak pobavíte!!!:-))))

Když se tak na to dívám, tak je obecně známo, že vyhlášené podniky nemají dobrou kávu.
Mají jen dobré jméno a jistě ne kvůli kávě.

Přihodím jeden tip, Rosmarin Cafe, Dělnická 12, Praha 7 dostanete tam čerstvou Kostariku.

Přidám:
Dům kávy – moc dobré espresso, kapučo jsem tam neměla.
Cremeria Milano v Pařížské – cappuccino za 80 hnusné. Hogo fogo navoněná bída.

Pivli: muhehehe – to je hezký! :-))

Přidá někdo tip na dobrý cheesecake? Nesmí být moc vysušený, ani moc šizeně našlehaný. Díky.

Bych se podíval na recept na Sernik (PL cheesecake) a taky zkouknul wikipedii, dle nich je vícero druhů.

Aha. Tak to jo. Pár dobrých receptů mám, jak na klasický, tak čokoládový.
Dobrý mívali v Prague Cats, nepečou ho, odněkud vozí, ale byl vždycky chutný.

A koukala jsem, že momentálně ho asi taky nemají. už jsem si ho u nich dlouho nedávala.

Pivli:142 Rakousko-Uhersko zde již bohužel není. A také tu chybí tradice kavárniček (přerušena za dobrých časů).
A jinak v Rakousku se bohužel také najdou podniky, kde se káva nedá pít. V malebné kavárně se to ale nestane. Tam se totiž stále ochomejtá sám majitel a hostů se rád zeptá. A není problém udělat ještě jednu kávu ke spokojenosti zákazníka. Ke kávě tam také patří chutný štrůdl.

Rakousko Uhersko zde skutečně není, ale jeho ozvěny jsou v naší národní kuchyni a některých zažitých stereotypech stále patrné( viz. štrůdl ke kávě :-)) Myslím že by nebylo od věci na tuto tradici navázat a po způsobu Rakušanů zase začít stavět na kvalitní domácí stravě, skvělých tvarohových knedlících s meruňkami. vídeňském řízku, květové špičce, silném hovězím vývaru, telecí ledvině etc.etc. I když zde příprava kávy za „onoho“času hodně utrpěla, historicky nejsme žádný opice a rozhodně budu do krve hájit tradici kávy a to jak si v českých luzích a hájích stála dříve. Nelíbí se mi když mi někdo předhazuje za vzor kávomilců Amíky pijící kávové koktejly z půllitrových nočníčků :-)))

Rachad: to je trefa! Některé kavárny skutečně nabízí nápoj podobný silnému hovězímu vývaru!! :-DD

Ale mimo srandu: je to tak, souhlasím.

Všici: za tipy na tvaroháček děkuju. Já ho dokážu snad jen z Etkerova pytlíku. :-(

rachad:

já ti to klidně předhodím jinak ;)

čím přispěla Evropa za posledních 15 let v kávě a čím přispěli Amíci?

Američané mají z mého pohledu zvláštní „picí chutě“. Z literatury (V Brooklynu roste strom) vím, že jim chutná zmrzlina se sodovkou a v knize Mary Berryové jsem našla koktejl Černá kráva, což jest sklenice coly korunovaná vanilkovou zmrzlinou.

Zrovna před týdnem jsem si kupoval teplou colu a nějaký dobrý muž mi vyprávěl, že za války, když měli američtí vojáci nedostatek kávy, pili ohřátou colu…
Cuketka: Je podle tebe 15 let dostatečně dlouhá doba na takové hodnocení? Americká i britská gastronomie udělala v posledních letech obrovský skok dopředu a stávají se vůdčími ve světových trendech. Máme snad jen proto, že Evropa trochu usnula na vavřínech rezignovat na naše kulinární tradice a brát všechno co přijde zvenčí jako bernou minci. Každý podle své chuti – pokud to někomu sedí, proč ne. Ale pro mě jsou v tomhle velkým vzorem Italové a Francouzi, kteří si stojí za svou tradicí, okázale ignorují trendy (přesněji řečeno, opatrně přijímají účelné a hezké a přelétavou „módu“vypouštějí) a neúčastní se žádných soutěží, protože dobře chápou, že tradice nemouhou soutěžit. Dělají prostě to své, v čem jsou dobří. Češi byli taky hodně dobří a stále jsou. Naši kuchaři obstojí ve světové konkurenci a když se zbavíme svých komplexů – malé země uprostřed Evropy – bude o nich ještě hodně slyšet. Byly doby a není to tak dávno kdy byli čeští kuchaři hodně dobře placení v Německu a Švýcarsku, protože byli zruční a měli podobné kulinární kořeny, potažmo chutě jako Němci. Hodně Němců z Bavorska jezdilo do Česka na jídlo, protože jim u nás chutnalo pivo i jídlo – nejen kvůli ceně. Přijmout nové  – proč ne, když je to dobré, ale jen protože je to nové?No to promiň…

rachad:

zvláštní, co všechno v tobě rozproudila moje krátká a hlavně !kávová! otázka ;)

měl jsme na mysli opravdu jen co konkrétního nového kdo přinesl. vůbec nechci hodnotit kdo je lepší (natož v celé gastronomii, o které jses rozepsal). já jsem asi omezený, ale hodně zajímavých novinek se šíří právě z US. ať už je to trend jednodruhové gourmet coffee a s tím spojené trendy alternativních druhů přípravy kávy (v protikladu k utajeným a konstatním směsím pro espresso od italů), revoluční počin Cup of Excellence (http://www.cupofexcellence.org), nebo úplně aktuálně třebas ten šíleně hype (a vzrušující!) koncept Clover (http://www.cloverequipment.com/)…

tradice jsou fajn věc, ale bez nových příspěvků by to byla děsná nuda nemyslíš? (můžeš vztáhnout na celou gastronomii)

Rachad: Amici? Ty původní, co si vybavuji, přispěli bramborami, rajčatami, kakaem..mě to přijde jako docela dost :-))))))
(snad jsem to trochu odlehčil..)

Komplex malého bratra :-) A to je ta revoluce? Připadá mi zvláštní jak amíci vždycky vezmou něco starého, notoricky známého a prostřednictvím svého skvělého marketingu z toho udělají fenomén – hambáče, kafe, bramborovou kaši…Možná si pod pojmem novinka představujeme každý něco jiného, ale u Američanů je zpravidla novinkou „jiný“přístup. Objekt zájmu potom ,až na hvězdičky a pruhy na obalu zůstává netknutý.
Omlouvám se za svou explozi,ale myslím že kdyby si tě vzal takhle do prádla nějaký „instruktor“ze zámoří, taky by ti dokázal zvednout tlak.A nejen v presovači :-)) Jejich shovívavý přístup, pojďte vy malí, hloupoučcí Albánci nebo co jste, my vás to naučíme…mi řádně zakalil rozum :-) Vymysleli opravdu něco nového? V tomto oboru jsem záhy pochopil, že zavést na trh něco nového, znamená často oprášit dávno zapomenuté, hezky nalakovat, vědecky zpracovat, patřičně opentlit pomocí skvělého marketingu, poměnit přístup a dobýt s tím náš naivní svět lačnící po NOVINKÁCH!Jako bagely, kafe, medovník, hamburger, zmrzlina a jiné a jiné novinky…

rachad:

no vidím, že je to u tebe vážnější než jsem myslel :)))) hihih, budu se držet tématu :) kdo řekl slovo revoluce? uff :)

o cup of excellence si schválně něco přečti (nebo ochutnej). je to poměrně bohulibá aktivita, která zelpšila život spoustě producentů kávy, kteří by jinak dřeli těžce držkou v zemi. jako „vedlejší“ jev přínáší na trh špičkovou kávu, která prošla tvrdým ratingem.

a clover to není nic jiného než alternativní technologický přístup k obyčejné vařené kávě. mašinka ti umožní kontrolovat při extrakci přesnou teplotu vody, objem a kontaktní čas, takže si s tím můžeš u každého druhu kávy vyhrát – dosáhnout optima a to potom do zblbnutí reprodukovat. to je celé, nic víc, žádný black magic. mašina zatím stojí okolo 12k USD, ale je to jen tím, že ji vyráběli na koleně, za loňský rok řádově pouze ve stovkách kusů.

na cloveru se mi líbí právě ta jejich invence, s jakým zápalem se toho chytli a jak se nebojí experimentovat a razit svůj přístup. dokud ale neochutnám a nebudu mít možnost si s tím pohrát, nebudou moje symaptie oficiální :)

(jinak – představ si, že jsi v Itálii okolo roku 1903 a přijde za tebou jakýsi pošuk se jménem Bezzera a začne ti prezentovat hučící a pšoukající plechovou mašinu, která zautomatizovala proces vaření kávy. co bys mu řekl a kam bys ho asi poslal? ;D

Pokusim se taky odpoveded, je ale samozrejme tezke rict, ze je to prinos pouze a jen Severni Ameriky…

Co tedy prinesla kavovemu svetu Severni Amerika za poslednich 10 let (tzv. Third Wave)?

  • koncept Specialty Coffee: soustredeni se na KVALITU individualniho druhu kavy, kava ziskava status vina, ma presny puvod, historii, charakteristiku, specifickou chut, dokaze „mluvit sama za sebe“:)
  • vyssi ceny za kavu, zajem o stav pracovnich a zivotnich podminek v zemich puvodu
  • vznikla diskuze! – virtualni svet kavy, tisice stranek o specialty coffee, blogy, diskuzni fora (CoffeeGeek, Barista Exchange, Coffeed atd), mezinarodni souteze WBC, narodni stupen soutezi, vymena informaci v ramci Roasters a Barista Guild v USA
  • certifikace – jako napr. Fair Trade, Organic atd, hodnotici a skolici organizace Cup of Excellence, tim padem se zvysuji ceny, kvalita a predevsim jde vic penez do kapsy farmarum
  • SCAA, SCAE, SCAB … moznost ziskani podrobnych informaci o vsech specialty coffee farmach na svete, organizace kazdorocnich setkani, skoleni, WBC atd.
  • koncept Direct trade – primy vztah farmy a prazirny
  • vzrustajici zajem o Micro loty – male farmy s vynosem par desitek kg, ale kava exkluzivni kvality (a obvykle ceny)
  • tlak na vyrobce vybaveni – uplne nove technologie jako Clover, regulace teplot u espresso masin, tlakove profily, znovuobjeveni tradicnich metod jako Vacuum Pot, a dalsi nove myslenky v priprave kavy
  • obrovska popularizace Latte Art – odliseni se od konkurence
  • popularizace malych lokalnich prazicu a cerstvosti kavy jako hlavniho faktoru (samozrejme, ze v Italii urcite existuje spousta malych praziren…Tezko ale budou mit v nabidce 20 single origin kav, organicke kavy…)

… vic pozitivnich veci uz me nenapadne:)

Jarda:

jaj tak tomu říkám US coffe advokacie jako bejk :) pod bod „vznikla diskuze“ se podepisuji, rozhýbalo se to prostě.

kromě toho bych za největší mor označil blogy, konkrétně foodblogy :))) to je teprv ten nejnechutnější a nejzprofanovanější fenomén, kterým jsme se tady v albánii fatálně infikovali :DDD

Jarda-Díky,to bylo vyčerpávající,i když pro malého Rachada trochu vzdálený šálek kávy.
Cuketa-Hele pane,nedělejte ze mě zase vola!:-) Opatrného skeptika ze mě udělaly léta praxe!Jak jde o jakoukoliv novinku,jsem jako ostříž.Znám fair trade,Bio,DOP a další a taky vím že pro byznys zaměřený na určitou cílovou skupinu je to skvělý artikl!Vynálezce bych políbil na obě tváře,stejně jako konstruktéra konvektomatu.To že preferuji grill na dřevěné uhlí a džezvu znamená že jsem romantik,ne zpátečník.Mámtě rád,ty kluku albánská :-)

to kvantum informaci o kave na netu je az neuveritelne, kazda druha prazirna kavy ma uz vlastni blog kde je mozne videt cuppovaci (degustacni) formulare k jednotlivym kavam a pod… a jeste jsem uplne zapomnel na casopisy typu Roast, Barista Magazine, Fresh Cup…zrovna si ctu studii zpochybnujici vliv robusty na cremu v espressu, hmmm:)

rachad: ono popravde je spousta velice skeptickych nazoru napr. k Fair Trade, ke Cloveru (ty uz byly vyslyseny:), k WBC soutezim atd. atd. Ale lepsi kdyz se lidi o necem hadaj, nez aby bylo ticho po pesine a zadna zmena (snad obvykle k lepsimu)…

rachad:

no toto :)) vola, to bych si v životě nedovolil. maximálně tak kravičku ;) strakatou! a opatrné skeptiky já nesmírně obdivuji, páč toho jako nezdrženlivý fabulík nejsem schopen :)

Pro paní Dagmar:
Nechci opakovat, co tady již zaznělo (Dan, Matesola), je jednoduché argumentovat a znehodnocovat druhého na základě pouhé nepřítomnosti v USA či Kanadě.
Přesto mi to nedalo – v USA musíte dobrou kávu hledat lupou, ať už jde o dobré espresso, či kávu připravenou jiným způsobem. Je pravda, že malé kousky pobřeží, jako je NYC a Kalifornie jsou na tom lépe.
Káva Káva Káva byl jistě dobrý počin, kavárna je známá, ale zrovna Lonely Planet bych se nechlubila. Zkusila jste někdy podle tohoto průvodce chodit po restauracích? Přeju pevné nervy (pro vysvětlení – pokud vím, že ke mně budou chodit převážně turisté, je těžké odolat jednorázovému obohacení se – je mi jedno, že už se nevrátí).
Ve Vaší kavárně jsem několikrát byla a vždy jsem doufala, že kvalita obsluhy i kávy je jen momentálním zakolísáním.
Je mi líto, že postřehy v této diskusi i jinde nedokážete využít k tomu, aby se vaše kavárna měla opravdu čím chlubit – obsluhou, která je na úrovni USA či Kanady a kávou, která není pokažená. (převařené mléko v cappuccinu).
Všem díky za super počtení u kávy:-), i Vám paní Dagmar, byla to zábava.

Asi si zajedu na pořádné Café do Lisabonu ;-)
Jinak jsem „Daily user“ Cuketkohrníčku… Ta malá zkroucená potvůrka s ocáskem a čepičkou mě dělá radost každé pracovní ráno, dopoledne i odpoledne…občas i večer… to ho pak oceňuji nejvíce… A hlavně… nešidím ho… ;-) Občas, vlastně skoro vždy a skoro všude mám problém s dobrou kávou. Jelikož naše „vedení“ nešetří jak na zrnkové kávě, tak ani na přístroji… No prostě jsem si v kanceláři pěkně rozmlsala jazýček :-)

167,168: se vší pokoro přiznávám, že jste kluci šikovní a jsem rád že pomáháte,nejen mě, s objevováním nových, ne vždy slepých uliček (tudy ne, přátelé:-)) I proto sem tak často a rád chodívám „zaprudit“. Obohacujete mě vy, i ostatní diskutující, nesmírně. Vždyť i pan vokurka…tedy pardon Cuketka , rozhýbal ledy na Rozinkách tím že mě vyprovokoval k blogování. Dík!:-))) Ale přesto si zachovávám mírně rezervovaný postoj k neevropským vlivům ;-)

Pardon, to jsem psala já o té cibetkové kávě. A tak doplním, ta cena údajné cibetkou natrávených bobů a z nich kávy byla kolem 250 Kč-teda jestli bsi dobře pamatuji, teď to nějak nemohu najít.

Bude další cesta? Pár tipů zde: Kavárna Albar ve Vězeňský, Kavárna serveru Kava.cz blízko Brumlovky, nebo Cappucino Take Away Na Perštýně, Nespresso v Pařížské…:-)

ad clanek na novinky.cz: tady uz jde jen a jen o marketing, alespon jdou penize na dobrou vec, proc proboha michat Blue Mountain a Kopi Luwak? U tak drahych a specifickych kav je to strasna skoda…obe pouze tezi z velke popularity, ale kvalitou se soucasnym nejlepe hodnocenym kavam zdaleka nerovnaji…a podavat takovou kavu ve forme cappuccina a latte (a i espressa) je snad na kriminal!

re 157: pod tohle se ráda podepíšu.

Příkladem je třeba to, jak se nyní kupčí s „normálními“ věcmi, třeba s pitnou vodou, nebo s potravinami nechemického původu. Hyperřetězce útočí na svědomí lidí a prodává předražené, kdysi normální potraviny s nálepkou bio, a nebio potraviny jsou postupně nahrazovány syntetickým šitem.
Vzpomenete si, jak De Funés vyráběl v továrně na lince gumové saláty a gumová kuřata? Nejnovější skandály okolo umělohmotných sýrů jsou tomu nápadně podobné.
Pokud si můžu vybrat, volím taky tradici. Nakonec i zde si pochvalujeme tradiční řecké, italské nebo arabské potraviny, takže se moc nevzdalujeme.
Středomořské recepty a ingredience mají mnohatisíciletý vývoj, o němž za louží vědí jen teoreticky, a nechápou, proč a jak.
My pak s úžasem sledujeme laboratorní postupy pana Thiese, a plácáme se do čela – no jasně! On nám dokáže naší moderní řečí vysvětlit to, co po tisíciletí lidi zjišťovali bez lednic a mikrovlnek.
Už zabíhám dále od topíku, sorry. Nezavírám oči před novými podněty, ale obvykle mě srovnání přesvědčí o tom, že je to tak, jak cítím.

pan C.: panu Bezzerovi bych nikdy nevyčetla jeho počin, jeho mašinku mám, a je vskutku výjimečná.

Vimaana1 – No dovolte. Splýst si Funése s králem motorestů a závodních jídelen Tricatelem je naprosto neodpustitelné faux pas :)

cože co? Ničemuž nerozumím. :-)) Všechno popřu!

Vimaana myslela film Křidýlko nebo stehýnko, ne?
V hlavní roli s Funesem, coby panem Tricatelem. Ten ovšem gumová stehýnka nevyráběl, naopak. Byl na přechodnou dobu nucen je konzumovat. Vzpomínám, jak mu tam naskakují boláky, když ho mučí a nutí ho cpát se jejich výrobky.
Bléééék!

Jééé, už taky z hladu blbnu(ještě jsem nesnídala a to šaškuju od páté ráno), pochopitelně jsem myslela Funese jako gurmána a šéfa restaurace prot Tricatelovi, který vyrábí ty gumové hnusy.
¨Taky jsem to pomotala…ta jména…Funes byl Duchemain nebo tak nějak…

Pivli, díky za nápovědu :-)) zmotala jsem to, ale snad v tom nezaniklo to, co jsem chtěla říct…:-D

uf ani jsem to vsechno necetla, to je mazanec :-) panove – dekuji za maraton, super, doufam, ze skocite na kavu i jinam a zase udelate report, nenechte se zastrasit, svoji praci a zabavu delate vic nez dobre a komu se to nelibi, at to sakra necte :-) dik dik dik

další kolo maratonu proběhlo právě včera v Brně, pokud dnes neodpadnu, vyjde zítra dopoledne ;) výsadkáři jsou zničeni…

186: Tak to jsem zvědavá jak na report tak i na to, zdali to rozpotá stejně vášnivé diskuse jako po maratonu pražském :-)

Musim rict, ze tak vyrizenej uz jsem dlouho nebyl, tezky coffein overload…prochazim cajovou ocistou:)

189: :))) Nezapomen, že Cuketka je ďábel a vyřídí každýho na potkání! A to jsme ještě ani nejezdili v autech do vrchu, ale pili jen kávu :))) Právě se to smaží a tvoří a píše, odpoledne by to mělo být tady i tam.
Právě piju HarneySons, zelený Bangkok – je úžasnej! Nádherně voní a ujíždím na té hedvábné pytličce a chuť je jemná a výrazná. Posílám pozdravy do LBC…

Ze srdce mi promluvil příspěvek č. 35 Vimaana1. srovnávat kulturu pití kávy v Itálií a u nás je stejně zavádějící jako srovnávat pití piva v těchto zemích. Zkuste nabídnout klasické ristretto u nás, jsem si jist, že 90% zákazníků bude chtít „dotočit do plných“.
Pokud jde o jih Evropy, používají se jiné druhy káv do směsi než na severu a s jinou intenzitou pražení (srovnej Kimbo-jih Itálie, Lavazza-sever Itálie, jakákoliv káva z Rakouska). Pozor na segafredo – jiná v Itálií, jiná u nás (pražená v Rakousku pro sever Evropy). světle pražená Arabica má více kyselinek (není na závadu), proto je doporučená konzumovat s mlékem.
Na obranu personálu musím uvést, že je důležitá např. tvrdost vody, která je ovlivněna četnosti čištění kávovaru (resp. depuratoru), vhodný typ mléka pro výrobu kapuča, atd. což zajišťuje majitel.

andrej:

v tom případě ujíždíte podobně mimo, jako Vimaana1 – nečtete článek pořádně. my jsme „nesrovnávali kulturu pití kávy v Itálii“ ani jsme do hodnocení neprojekovali naše preference ohledně složení směsí na espresso. šlo čistě o technické zvládnutí tohoto nápoje. doporučuji se na to mrknou podruhé.

na tvrdost vody vs. personál odpovím jen citací z článku:

„Výsledný nápoj je totiž výslednicí dlouhodobých faktorů, které by se neměly měnit ze dne na den – výběr kávy a technického vybavení, zajetý způsob přípravy, práce s mlýnkem, proškolení obsluhy atd.“

Nezlobte se, ale do kávy jsem „nějaký pátek“ dělal. Dělal, znamená od prodeje pražiček kávy, zelené kávy, kávovarů.
Hodnocení bod 1 barva cremy je nesmyslné, protože tu neobvlivní barista, ale pražič intenzitou pražení, bod 2 výdrž pěny je závislý na tvrdosti vody (zajišťuje majitel depuraci max 1 x měsičně u servisního technika), bod 3 chuťová vyváženost je záležitost subjektivní (méně pražená je kyselejší, více pražená je ostřejší, středně pražená má oříškovou nebo ovocnou příchuť). Pokud chcete hodnotit objektivně, musíte hodnotit v nálevu (jako turek).
Vpodstatě se jedná o stejnou degustaci jako u vína i se stejnou terminologií. Ostatní body vpořádku. Proto si myslím, že hodnocení preso kávy je trochu závádějící.
Můj osobní názor je ten, že v diskusi převládá zvýšená míra intolerance, Kvalita kávy začíná a končí u mých chuťových buněk.

Já se nezlobím, mě jen mrzí, že reagujete úplně mimo. Nevadí.

Stačí mi, jak uvádíte těch několik bodů. Strašně to zjednodušujete a vybíráte jen jeden faktor z mnoha. Cremu samozřejmě ovlivní i práce baristy, stejně tak jako další faktory. Vy dáváte na přední místo jen jeden faktora to je zavádějící, podobně to děláte u dalších bodů. Cremy se ale budu držet – u espressa je jeho integrální součástí a je součástí požitku z nápoje. Směs, která není schopna dát základ ke kvalitní cremě není vhodná pro espresso. Crema samozřejmě není v espressu všechno. Její důležitost se do hodnocení promítá s určitou váhou. Přesný podíl na hodnocení máte uveden výše.

„Pokud chcete hodnotit objektivně, musíte hodnotit v nálevu (jako turek).“ Touto větou mě bohužel opět utvrzujete, že reagujete na něco jiného, nikoliv na článek výše. Nehodnotili jsme směs kávy, jejíc chuť, její pražení, práci baristy, světlo v místnosti, ani barvu ubrousků – hodnotili jsme technické zpracování nápoje espresso a cappuccino.

Stejně mi to nedalo a tak jsem si ty ceny v Kákáká trochu přepočítal. Vezměme tedy do úvahu, že se tam nalévá kafe trošku lepší, kdy 100 g suroviny může stát tak 70 Kč. Jedne gram tedy stojí 0,7 Kč. Dále předpokládejme, že do sítka dávají 8 g – cena suroviny je pak 5,6 Kč. Ceny jsou, jak je uvedeno výše, daleko v textu následující:

Espresso malá 35 Kč, střední 51 Kč, velká 67 Kč

Well, cena vody + nájmu + obsluhy atd. je tedy za espreso 29,4 Kč, střední 39,8 Kč, velké 50,2 Kč. Tak TAKHE drahou vodu vopravdu jen tak někde nemaj. Chápete to? Za velké preso, kde je údajně trojnásobná dávka kávy v hodnotě 16,8 Kč (a to kdo ví jestli na této cenové hladině) vycvaknete 50 korun za vodu a provozní náklady. To už je skoro jeden oběd. No nic. Právě proto jsem si do práce koupil strojek na preso.

andrej:

1. „Hodnocení bod 1 barva cremy je nesmyslné, protože tu neobvlivní barista, ale pražič intenzitou pražení“

  • pokud do kavy delate „nejaky ten patek“, tak vite, ze barvu cremy predevsim ovlivnuje druh kavy. Monzunovy malabar ma urcite jinou barvu cremy nez Ethiopsky Harrar. Prazenim barvu cremy az zas tak neovlivnite. Jde zde predevsim o cerstvost…My jsme hodnotili predevsim spravnou extrakci, ktera ma na cremu velky vliv…pokud da barista do 58mm double portafilteru 13 g kavy a extrakce trva 10 sekund, tak je barva cremy spatna, viz hodnoceni…crema=chut espressa a proto je na ni kladen takovy duraz…

2. „bod 2 výdrž pěny je závislý na tvrdosti vody (zajišťuje majitel depuraci max 1 x měsičně u servisního technika),“

  • doopravdy nevim jakou zavislost ma tvrdost vody na cremu, ale pokud pouzivate spravny filtr (ktery se servisuje tak 1× do pul roka) tak vydrz peny je dana predevsim cerstvosti kavy, druhem kavy a opet hlavne spravnou extrakci viz vyse…Crema me na 7 dni stare smesi (100% arabik, robusta podle urcitych studii ani na cremu velky vliv nema) vydrzi cca 25 minut…v kavarne obcas nestaci cisnik dobehnout s espressem ani ke stolu, protoze je spatne pripravene…

3. „bod 3 chuťová vyváženost je záležitost subjektivní (méně pražená je kyselejší, více pražená je ostřejší, středně pražená má oříškovou nebo ovocnou příchuť). Pokud chcete hodnotit objektivně, musíte hodnotit v nálevu (jako turek).“

  • velky souhlas, degustace espressa je pro hodnoceni kavy nesmyslna, je zde prilis faktoru, ktere mohou objektivnost ovlivnit…ALE tohle nebylo mineno jako chutove porovnavani ruznych kav, vzdyt skoro vsechno jsou stejne anonymni italske smesi buhvi odkud!!! kez bychom byli tak daleko, ze bysme udelali french press maraton a ochutavali nove sklizne single origin kav v prazskych kavarnach…uz se na to nemuzu dockat

a propos, tohle hodnoceni neni vycucane z prstu, uz nekolik let se podle nej hodnoti kvalita espressa a cappuccina na vsech soutezich baristu na svete…

196: Ty bys asi jako hospodský neuspěl:-)) Ale jinak máš pravdu – v Česku se nehorázně vydělává ne nealku, vodě, čaji a kávě. Je zajímavý srovnání cen piva a minerálek – nemluvě o stolní vodě. Jinak drahým kafem (v odpovídající kvalitě) si hojíš menší zisk u nákladově dražších položek kde bys naúčtováním stejných procent získal neprodejnou cenu. Tak se to vyrovnává. Někdy jsou ale náklady na provoz opravdu neuvěřitelné…A na tom někteří kavárníci prostě nehorázně vydělávají – menší náklady na provoz ale ceny stejné jako konkurence při neodpovídající kvalitě.

Rachard: Mě šlo především o to, že pár mililitrů vody navíc stálo dvacku navrch. To je pak voda držší než kvalitní koňak :o)

199:jj smutný…Ale bohužel běžná praxe. O to větší cenu má potom hodnocení tak jak ho prováděl Cuketka s kolektivem.Když už mám platit za kafe, tak ať to stojí za to ne?A nejen kvalitně připravená káva, ale i odpovídající servis, prostředí, taková maličkost jako jsou slušný záchody apod…

Rachard: Jo, přesně tak. Já mám naštěstí ve svém okolí několik restaurací, kde dělají skutečně dobré presso – za ± 30 Kč. Ale i tak. Je to za tech 20 prac dní 600 ,– to už se mi ten presovar v kanclu vyplatil. A můžu si dělat kafe, jaký chci a kdy chci :)

Jarda Tuček

  1. Jardo, zkuste preso z jihu Itálie, severu Itálie, Německa a Skandinávie a uvidíte ten propastný rozdíl v cremě. Nebo že by na severu Evropy pili starou kávu ?
  2. depurátor neboli změkčovač vody má každý profi kávovar. Pokud není prováděno změkčování vody minimálně 1 měsičně

kvalitní preso těžko uvaříte.

Svým příspěvkem chci pouze upozornit na to, že je spousta dalších faktorů:

  • směs, pražení, mletí, tvrdost vody, tlak v kávovaru, čistota a kvalita těsnění v páce, teplota hrnků, atd, atd, atd.

andrej:

1. mam na stole Filicori Zecchini (slusna italska kava), Dallmayera, Coffee Collective (asi nejlepsi prazici firma v Evrope) … Propastny rozdil samozrejme je…Coffee Collective a jejich espresso tece neskutecne, rudy tony, tygr jak blazen a (podle meho nazoru a chutovych bunek) to nejlepsi co jsem kdy pil…jako by mi nekdo nasypal do pusy smes ovoce, ktera exploduje na jazyku…proste PARADA! dalsi dve kavy jsou hodne daleko, ale bavime-li se o creme, tak ta je v tomto pripade dana cerstvosti, espresso CC prazeno pred 6 dny, FZ a Dalmayer buhvi kdy…
(ps. nevim jestli vas chapu, ale na severu Evropy jsou v soucasne dobe ty nejvetsi spicky v kavovem oboru na svete, Kontra, CC, Wendelboe, Hansen…)

2. nerozumim, bavime se o filtru?? ten samozrejme kazdy profi kavovar nema a musi se dokoupit zvlast (za tezke penize, viz Brita s kterou spolupracuji) …Brita je spicka v oboru a doporucuje pul rocni servisovani…

ad. „vareni“ espressa… OK, navrhnete lepsi cesky termin k „brewing“, „pulling a shot“ … jsem (skoro) vystudovany anglista a co nesnasim je amerikanizace cestiny…bohuzel kavova terminologie je slozita, jak prelozite espresso shot? cupping? pitcher? blonding?

spousta faktoru? samozrejme…

Rozhodně pánové pokračujte. Tady v Praze je to presso bída. U coffee heaven záleží kde – v Průhonicích mají děsivě řídkou pěnu, naopak na Chodově je to špička a holky jsou tam moc fajn. Jediný okamžik kdy se na pražský presso těším je dovolená v Rakousku u překapávané kávy. Tam to furt neumí vůbec. Já osobně mám doma klasický mlýnek a každé ráno si pěkně umelu turka z kvalitní zrnkové kávy.. Nejčerstvější co je a už jsem na turka naučila slušnou várku přátelského osazenstva. A jsem tak zblblá, že si do toho Rakouska dokonce beru mlýnek sebou.

Tak Cuketka lehce zklamala, ale diskuse naštěstí ne. Mluvím o Domu kávy, mám to od práce asi tak 100 metrů a musím s ehlídat, abych am nechodil moc často. Ono nejen, že mají výtečnou kávu i čokoládu a skvělé bio koláče, ale hlavně to kafe maji neuvěřitelně levné. i o polovinu levnější než fastfoodové coffee heaven, o „nóbl“ podnicích nemluvě. navíc tam zdrma přidají i trochu humoru, byť ten nemusí slabším povahám vyhovovat. Jous to větší sexisti než já :)

Pane C. zaregistroval jste včerejší otevření Muzea Kávy? Je na Kampě na Cihelné ulici… :-) Zatím jsem nebyla, ale snad se během léta dostanu :-)

Děkuji za poučné informace a mám na znalé prosbu – co byste doporučili za slušný kávovar, zejména na presso? Nic pro větší objemy, jen na běžné domácí potřeby, ale kvalitní výsledek :) Nemám vůbec představu, tak prosím o radu.
Co se týče kávy tak kupuji jednodruhové arabiky.

208: tuhle otázku jsem řešil před cca 2 měsíci v době, kdy jsem ještě ani blog pana C a podobná místa neznal. Nechal jsem si poradit od kamarádova kolegy kávomilce a jsem spokojen – stroj je AEG 150, stál mě 2700. Presso i capuccino když se povede je z něj dobrý. Množství nepovedených ihned vylévaných pokusů se také časem snižuje, jak se postupně učím nabrat to správné množství kávy a správně jej stlačit. Nicméně žádný znalec nejsem a nevím také, jaký je váš rozpočet. Pokud cena nehraje roli, jsou určitě na trhu lepší kousky, tento mi byl doporučen právě kvůli poměru cena/výkon.

Dulezitejsi nez samotny kavovar je mlynek na kavu. Bez nej si slusne espresso nikdy neudelate … Bohuzel se velmi spatne schani Gaggia MDF (levny a slusny), takze pak zde zbyva Rancillio Rocky nebo Macap. Zalezi samozrejme na tom, jestli chcete pakovy nebo superautomaticky kavovar. Kdyz uz budete mit slusny mlynek, udelejte si radost a kupte si hezkou manualni masinku. Ja o domacich masinach moc na blogu nepisu, doporucuji http://www.primacafe.cz, tam je hodne recenzi na ruzne kavovary …

mr. zucchini, nainstaluj si plugin na editovani komentaru, at pak mame moznost tu svoji cechu opravovat:)

No já bych chtěl kávovar s integrovaným kvalitním mlýnkem. Cena tolik roli nehraje, spíše tipuji a zjišťuji, abych věděl, na co se připravit.
Díky za každou radu a zejména vlastní zkušenosti!

Dedo Lebedo, my jsme si domu poridili Juru, je plne automatickej, rekne si, kdy a co chce vycistit a tak. Je to chytej a sikovnej pasak, staci si jen vybrat dobry zrno.

cenove se ale pohybuje od 23tis vys zakladni, podle toho, co vsechno od nej chcete

Jura jsou velmi pěkné mašinky (jak mohu laicky posoudit), ale ta cena! Představoval jsem si 20tis jako max. strop. Pokud bych se přesvědčil, že stojí za to připlatit, asi bych nějakou dobu počkal a přišetřil na lepší :)

ja vim, cena je odstrasujici, taky jsem to nemohla zkousnout, ale muj partner nedal jinak – ma s jurou letite zkusenosti a tak na nej neda dopustit. Snazim vybavit, co jsme meli v kanclu, ale marne :( Jediny, na co si pamatuju je, ze kdyz zacalo firemni utahovani opasku, zacali sypat kavu mizerne kvality, z toho ani zazracny kavovar nevykouzli nic peknyho :((( jinak bych doporucila navstivit specialku (v Praze byvala v pasazi burzovniho palace) a zkusit je ukecat, aby vam v tom kafe pripravili.....

Jarda T (210): Co když je pro mě i ta Gaggia MDF (co jsem koukal cca 5000 a do podzimu nedostupná) moc. Má podle vás v takovém případě cenu spíš levnější mlýnek, třeba bez dávkovače (např. Gaggia MM), nebo radši kupovat malá balení kávy namleté na pořádném mlýnku (např. u vás, koukal jsem na e-shopu že lze vaši směs objednat i namletou, nebo jako mám teď vakuovanou plechovku od Illy)? Když jsem si koupil stroj domů, skoro jsem kávu nepil, ale co ho mám, tak mám neustále chuť zkoušet a učit se jak ji vařit – nicméně v dohledné době bych za mlýnek víc jak ty cca 2000 dát nemohl.

Kytka: bohuzel ten Gaggia MDF je doopravdy asi nejlevnejsi varianta mlynku s placatymi mlecimi kameny, ktere kavu nesekaji, ale konzistentne melou … u espressa je kvalitni a hlavne uniformni mleti hodne dulezite. samozrejme ze se kava da koupit uz namleta, ale na kazdou masinu je potreba jiny stupen hrubosti a to uz vubec nemluvim o tom, ze kdyz kavu namelete a nechate hodinu na vzduchu, tak z toho uz slusne espresso nikdy neudelate (namleta kava hrozne rychle oxiduje) … doporucuji setrit a koupit kvalitni mlynek (pokud neni rozpocet, zkuste na ebay.de ulovit starsi Rancillio Rocky)

Jarda T. Díky za rady, nejspíš to udělám tak, že pár měsíců vydržím na směsích kupovaných už namletých a vakuovaných (chápu, že pro vás je to něco nepatřičného, ale pro mě jako laika a v oblasti kávy začátečníka je to stále slušně pitelné, tedy alespoň když se mi zrovna dávka povede.) A až se trochu finančně vzpamatuju z nedávné koupě auta, podívám se po nějakém mlýnku a rovnou vezmu pořádný.

Nemáte nějakou radu kde se dozvědet (diskuze apod.) o kávovarech více? Všude narážím jen na reklamní kecy, potřeboval bych zkušenosti z provozu, případně nějaké srovnání přístrojů. Děkuji předem za rady.

Pokud vladnete anglictinou tak Coffeegeek.com je nejlepsi … v CR ma slusne rozsahlou rubriku recenzi domacich kavovaru Primacafe.cz (nove forum) …

skvělý članek, který přesně odpovida i memu nazoru, ono totoži hrozně zaleži co za kavu na připravu espressa použijou, domu si kupuji jen čerstvě praženou kavu a je to opravdu rozdil, objednavam to přes net a je to uplně něco jineho než nabizeji v kavarnach.

Kávová kultura tohoto národa je otřesná! Dobré espresso dostanete jen zřídka,pokud tedy ví co je espresso a nepřinesou vám bazén přepálený vody! Má zkušenost je,že dobře připravené espresso dostanete i v dobré restauraci,někdy lepší než v kavárnách. Například vynikající espresso jsem si vychutnal v restauraci Šupinka Šupinka,mají ho tam znamenité a připravené z kávy ILLY. Zdravím všechny milovníky dobré kávy!

Komentáře jsou uzavřeny.