3 SAPA tipy a Viet Food Friends

Malá vietnamská vlna pokračuje! Máme za sebou už několik výletů do tržnice SAPA i dva vietnamské Scuky. Dnes dávám do placu tipy na jídlo v tržnici, které v klídku zvládnete obejít sami. Vybral jsem pro vás osvědčená místa i typická jídla. V recenzích najdete praktické informace ohledně složení pokrmů a na mapě i přesnou polohu podniku v tržnici SAPA.

Zároveň mohu konečně oficiálně představit zbrusu nový projekt Viet Food Friends, za kterým stojí dvě šikovné slečny Mai Huong Nguyen a Thuy Duong Trinh. Právě díky nim jsme mohli vyprodukovat kulinární akce, na které bychom si jinak sami netroufli, a pozvednout trochu povědomí o všech kulinárních pokladech z Vietnamu.

Pokud vás Vietnam a jeho jídlo zajímá, uložte si do záložek jejich blog, kde budou přinášet články a praktické info o všem okolo vietnamské kuchyně. Další akce ve spolupráci Viet Food Friends a Scukem právě připravujeme. Do konce roku se můžete těšit na jejich vyhlášení… ;)

Reklama

Komentáře

Zrovna včera jsem měla bůn-cha z Hai-há. Můžu jen doporučit. Blog je super, doufám, že bude brzy plný receptů.

Tohle je proste parada! Ta treti fotka nahore vypada neskutecne! Blog samozrejme ukladam!

jeste jsem neprecetl odkazy ale predpokladam, ze smyslem je osveta, aby lidi nevbehli dovnitr, nesnedli „bůn-cha z Hai-há“ a nevybehli ven. prichazeji zrejme o skvele pokrmy, viditelne na obrazku.

Blog vypadá moc slibně! Těším se hlavně na recepty. Ve Slovníčku bych docela uvítala fotky – v SAPĚ se mi moc nedaří domluvit česky, takže musím vybírat jen pohledem a názvy mi nic neřeknou. Třeba autorky doplní?:)

A tedy ty fotky jídel vypadají pěkně žravě:)

↪ 4 kami: fotky surovin/jídel jsou myslím v plánu ;) obrázková a dobře nafocená galerie surovin by moc zajímala i mě a už jsem to holkám nabízel, že s tím rád pomůžu.

Tak jsem hned po přečtení dostala strašnou chuť na vietnamské jídlo a protože mám Sapu kousek, zajela jsem si pro Bahn cuon – výslovnost prý asi báň kuon.
V tomhle podniku jsem byla poprvé, zatím jsem byla jen mockrát na buncha v Hai ha. Čekala jsem podle vašeho popisu útulný podnik, ale bylo to tam teda dost podobně jetý:) Nicméhně kvůli tomu do Sapy nechodíme, že:)
Jídlo jsem si nechala zabalit (cena 70 Kč), což mu určitě trošku ubralo, ale všechno jsem přinesla krásně nabalíčkované, napytlíčkované a bylo to vynikající! A porce je to pořádná:)
Měla jsem tohle jídlo párkrát od vietnamských sousedů, ale nevěděla jsem, jak se jmenuje. Doma mu říkáme z legrace, ale s láskou „slizky“:) A připadalo mi opravdu jako od sousedské maminky:) S hromadou koriandru, nálevem v pytlíčku, asi osmi slizkami, tři kousky „sekané“, přibaleným citronem a jednou chilli papričkou, celé důkladně posypané zřejmě osmaženou cibulkou.
Delikatesa, já jsem té vietnamské kuchyni úplně propadla.
Příště jdu na bun oc!

↪ 6 Veraiconica: útulné je to na poměry SAPY — nikde nečouhají plechy, je tam teplo, má to oddělenou kuchyni a ještě hraje tývka :D

jsem rád, že jste vyrazila, zrovna tohle je asi best, i když možná ještě bun bo hue :) to mi chutná děsně moc!

jo a ještě teda ujíždím na pho s kousky dokřupava osmaženého kapra sypaného koprem, nevím, jak to dělají, ale ani delší dobu po máchání se v polévce se plátky nerozmočí a stále křupají. samozřejmě domů vleču minimálně dvě nadité tašky surovin :D

Jak už tady píše Veraiconica, Vietnamské kuchyni jsem zcela propadl. Doma si vařím už několik měsíců Pho Bó a to v několika obměnách. Dopoledne bez této dokonalé svačinky si skoro nedokážu představit. Také mí kolegové a známí si po ochutnání velmi rychle zvykli na neobvyklou chuť a vyzývají mne stále k novým a novým várkám. Bohužel, stává se, že na mne ani nezbyde :-)
Vyzkoušel jsem i Bun Cha a tomu zcela propadnul můj kamarád a spolubydlící (jen na koriandr ho nemůžu naučit).
Jelikož se mi dostává od lidí v mém okolí stále víc a více dotazů, jak na to či ono, začal jsem nejprve na Facebooku a posléze i na vlastní doméně psát „jak na to“.
Tak zkuste nahlédnout.Bude toho v obsahu přibývat. I když kvalit pana Cuketky jistě nedosáhnu :-)

http://www.moje-dobroty.cz

Mam radost, ze se vietnamska kuchyne konecne dostava do povedomi. V Sape jsem driv byvala castym hostem, uplne jsem se ctenim clanku a komentaru naladila a rozhodla jsemse tam co nejdriv vyrazit.

já nevím, ale vy se to nebojíte jíst? já když vidím vždycky ty záběry hygieny z různých asijských vývařoven, i z té tržnice, v kombinaci s neustálými přehmaty výrobků z asie, co se hodnot nepovolených zdraví škodlivých látek týče, tak si prostě o jejich jídle nedělám nejmenší iluze, fakt bych nešla nikam
(jo, jasně, některé české pochybné podniky na tom taky nejsou nejlépe, stačí sledovat Šéfa, jenomže tam nechodím taky, takže pěkně spravedlivě … ale krysy a maso bez lednice jen různě poházené jsem tam neviděla, to je zas pravda)

Mrkvicka – v SAPĚ se jíst nebojím, vietnamské jídlo je oproti českému pojetí číny mnohem zdravejsi. Například závitky nejsou smažené, ve všem je záplava čerstvých bylinek. Co se hygieny týče, tak celá jihovýchodní asie je vyhlášená čistotností svých obyvatel. Například všimněte si, že je nikdy nevidíte ve špinavém oblečení. Šéfa nesleduji, nemohu posoudit co jste tam videla, ale nebrala bych to jako seriózní pohled, pokud vím, ten formát má šokovat a ne vzdělávat.
Já jsem na hygienu dost citlivá a žádnou varovnou známku jsem v Sapě nezaznamenala. Je to už pár let co jsem tam jezdívala nakupovat, tehdy jsem tam dost často byla jediná ´bílá´ a vařili tam vietnamci pro vietnamce, což je vždy dobré doporučení. Interiér restaurací (nebo i malých vagónu, pokud tam ještě jsou:-)) opravdu není příliš elegantní, ale já osobně kvuli interiéru do restaurací nechodím. Ale chápu, že to trochu odradí…

v šéfovi je prostě často vidět bordel, jak v lednici, tak v prostorech, mastnota atd.

a ty zátahy hygieny v restauracích/tržnicích často probíhaj ve zprávách, však si zkuste na o téma něco vygooglit ..

nejde mi o čistotnost obyvatel, spíš o jejich svérázný přístup k čistotě v přípravnách jídla a skladech a tak dále ..

↪ 14 Mrkvicka: Ideální to asi není, ale na druhou stranu tam ve prospěch nezávadnosti hraje na naše poměry až neuvěřitelně rychlý obrat všech surovin – co jsem slyšel, tak Vietnamci daleko méně než my věří různým lednicím a mrazákům a tak a chtějí vše především čerstvé. A ono co se týče praxe, tak je často z hygienického hlediska lepší něco, co leží pár hodin v bedně nebo tašce na podlaze, než něco, co leží pár dní na kdysi čisté poličce v lednici. (podle předpisů přitom třeba není ani jedno, a to ve skutečnosti rizikovější řešení s lednicí třeba na pohled působí daleko nenápadněji) A tady mají tato vietnamská bistra v Sapě ohromnou výhodu ve své specializaci – když vaříte stále dokola jedno jídlo, tak se vám prostě těžko stane, že vám některé suroviny zůstanou ležet tak dlouho, až je budete muset dát do páteční sekané na poledním meníčku a udělat k ní nějakou extra výraznou omáčku…

Mám pocit, že čistotnost kuchaře se zachováním hygienických postupů celkem souvisí. Já se ale obecně nebojím jíst skoro nikde, spíš si vybírám co. U tepelně upravených jídel jsou rizika celkem malá, souhlasím i s Kytkou ohledně surovin… to bych se spíš bála dát si nějaký ten Katův šleh (nehledě na to, že ten bych si nedala i z jiných důvodů)

Nevíte, zda jsou v SAPE i během nadcházejícího státního svátku 17.listopadu? Předpokládám, že ano, ale abychom se tam nevypravovali zbytečně… Už dlouho plánujeme ochutnat autentickou vietnamskou kuchyni.

Pro Marii: V SAPĚ jsou 365 dní v roce. BYdlím kousek a nikdy se mi nestalo, že by tam nebyli. TAkže s chutí do toho.

Zejména jejich nudle plné hliníku jsou echt pochoutka. Zdravááááá :-)
Přátelé, až uvidíte první test toho jídla a toho co v reálu obsahuje, včetně těžkých kovů, hliníku a bakteriální kontaminace, vietnamská vlna vás poměrně rychle přejde.....nepřestávám se divit Vaší naivitě.

Já vím, když vono je to tak khůl.....všeho však do času.
/Vietnamské nudle přesáhly 40krát přípustné množství hliníku.....
http://www.novinky.cz/…hliniku.html?…

bohužel měl jsem tu čest poněkud blíže s asiaty stran hygieny spolupracovat
Tam se na to prostě nehraje.
Tam nikoho nezajímá obsah kadmia, olova nebo rtuti v potravinách.
Melamin v mléce…bakteriální kontaminace…hygiena přípravy a uchovávání…
čert to vem, je to prostě netahá

nelegální jatka, katastrofální podmínky zvířat, bordel a špína při zpracovávání masa

ale jistě, vietnamská vlna.....je to prostě v módě, tak hlavně běžet s davem a nějakou tu hygienu a kontaminaci neřešit

od bio fanoušků a ctitelů „zdravých potravin“ je to zvláště zábavné čtení

/ na rovinu, po osobních zkušenostech a bohužel bližší znalosti prostředí by mě tam více nikdo nedostal ani heverem. Khůl, ne khůl. :-) /

↪ 20 doktor: tak hlavně, že nám čistotným evropanům tady vše v bezpečnosti potravin naprosto skvěle šlape – tuny
prošlého masa znovu v oběhu, dioxiny ve vepřovém, e. coli etc. :) za všechno můžou cizáci… uf.

Čiší z vás předsudky, doktore, a přijde mi obzvláště zábavné, jak hážete všechny Asiaty do jednoho pytle – Číňan, Vietnamec, Thajec nebo Japonec – dyť je to jedno, všechno to má šikmý voči. Je mi za vás trapně.

Nevyhovující potraviny se bohužel občas na našem trhu objeví a nemusí to být zdaleka jen z Asie. To ale pro soudného člověka není důvod zanevřít na celou jednu národní kuchyni, která je mimochodem vynikající a světově proslulá. Je to jen důvodem k tomu, být jako spotřebitel obezřetný a mrknout se občas na stránky SZPI. Jako kdyby nebyla možnost koupit si jiné rýžové nudle než hliníkové. Vaši poznámku o jatkách nechápu – vy se skutečně domníváte, že místní vietnamské restaurace vaří s masem dováženým z Vietnamu? (Ať už tamní jatka vypadají jakkoli.) Pokud víte o nelegálních jatkách někde tady v Čechách, obraťte se na policii.

Upřímně, obávám se, že za vaší starostí o hygienu se schovává jen a pouze obyčejný rasismus. Jako byste nebyl schopen pochopit, že i Vietnamci jsou obyčejní lidé, tj. někteří hygieny dbalí více, někteří méně, stejně jako my. Musím říci, že ve vietnamských restauracích a bistrech poslední dobou jím docela často (mám dvě v docházkové vzdálenosti) a špatně mi nebylo nikdy, ani nemám špatné zkušenosti s úrovní hygieny. Obdobně mí přátelé – nevím o jediném, který by měl někdy zdravotní problémy po konzumaci jídla ve vietnamské restauraci / bistru. Kéž bych jen s českými hospodami měla stejnou zkušenost.

A na závěr, co se zdraví týče, myslím, že nám všem jenom prospěje, když budeme jíst o něco méně vepřo-knedlo-zelo a o něco více jídel, které obsahují čerstvou zeleninu a nekoupou se v tuku.

Jsem ráda že i obyčejní čeští lidé máte rádi vietnamské jídlo dokonce někteří z vás ho doma vaří. Jsem Vietnamka ale musím přiznat že tohle neumím, doma nám vaří maminka a opravdu jíme hodně často nudle (BUN, PHO, MIEN) takže díky mamce nikam do asijských restaurací nechodím, jen do českých. Co se hygieny týče, tak se nedá říct stoprocentně, že všechny asijské restaurace jsou špinavé či naopak úplně čisté. Když se vaří pro více lidí, tak si nemůžeme být jistí, že kuchař dělá pečlivě jako když vaří doma. Ale moji známí, kteří podnikají v této oblasti, mají všichni kuchyně v pořádku, beze smradu, beze špíny.
A jak řekla kytka – máme rádi věci čerstvé, v ledničce nemáme velké zásoby masa či zeleniny, moc nejíme konzervované potraviny…
Je mi opravdu líto že někteří vietnamci nedodržují hygienické zásady, a tak na internetu a v médiích koluje taková pověst o nás, jako bysme byli prase :< těch špatných se zastávat nechci, ale jen doufám, že nebudete házet vše do jednoho pytle :)

Red Hot Chilli v Křižíkově 67. Jsem vietnamským začátečníkem, ale moje rozjedenost dovoluje bez velkých okolků tuhle adresu doporučit . Mají už od sedmi od rána! Přišel jsem v devět, bylo prázdno a mohl jsem si vybrat cokoliv. Nedal jsem si tedy snídani, ale prožil si jakýsi malý brunch. Sáhl jsem zprvu po hovězím vývaru. Chuťově vyladěný, masíčka symbolicky, přišel mi k chuti. Pak závitky. Harmonie chutí takřka klasická. Čerstvost, vyváženost komponent. Nutno ochutnat. Nakonec mi sympatická a půvabná zřejmě paní majitelka nabídla sladkou tečku – přirovnala ji k pudinku, na bázi banánu a kokosu. Já bych ji odvážněji přirovnal k oblíbené české pohádkové krupičné kaši, a kokos bych nezdůrazňoval. Co jsem dostal na stůl? Zajímavě, odlehčeně upravený banán v „krupicové“ kaši zcela nečeské a nijak výrazně kokosové chuti, ale velmi lahodné, vše posypáno sezamovým semínkem. Mlsnost si přišla na své. Hvězdná byla vietnamská káva. Jakoby s přídavkem alkoholu, ovšem s ujištěním, že v ní žádný špiritus není. Jen káva a slazené kondenzované mléko na dně. Vietnam býval díky Francouzům kdysi kávovou velmocí, jak jsem se mezi řečí dozvěděl.
Bylo to hezké dopoledne plné povídání, perlivého smíchu paní majitelky, která nejen mluví a rozumí bezvadně česky, ale orientuje se ve středoevropském prostoru s přehledem, vnímavostí a smyslem pro humor, které by asi ledasjakého zákazníka vietnamských tržnic překvapily. Moje sebeironické vtípky zabraly jako už dlouho ne. Snad jsme si i trochu porozuměli. O což při jídle krom ukojení hladu a chutě jistě také kráčí :-)
PS: Omlouvám se za absenci vietnamských názvů. Budu na tom pracovat.

ahoj,hue-xua se nekam v ramci SAPY prestehovalo :(…nevite nahodou prosim nekdo kam?diky

↪ 25 pepicek: vím o tom, ale sám zatím nedokážu přesně umístit na mapu :( nová poloha podle tipu, co jsem dostal, by měla být:

Nyní se nachází v průchodu mezi restaurací 999 a auto myčkou (Rua Xe).

budu v Sapě snad příští týden, tak si to beru za úkol zaktualizovat ;)

↪ 26 pan Cuketka: diky moc :),dneska vecer se to pokusim najit…vim kde je restaurace 999,tak to snad dam nejak do kupy :).jeste jednou diky

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)