Soutěž — poklady za cukroví!

Z archivu

Tip na dárek a zároveň rychlá soutěž, která vás dlouho nezdrží. Pošlete mi do komentářů fotku cukroví nebo recept a vyhrajte novou kuchařku Pražského kulinářského institutu — Poklady klasické české kuchyně! ;)

Kuchařku dal dohromady Roman Vaněk ve spolupráci s šéfkuchaři Zdeňkem Marcínem, Václavem Fričem a pekařem Martinem Hanusem. Od receptů, přes produkci až k fotkám vznikla celá na půdě Prakulu.

Poklady klasické české kuchyně obsahují přes 160 receptů na velkém formátu s barevnými fotografiemi a kde je potřeba, tak i s obrázky postupu. Recepty v knize jsou otestované a pěkně přizpůsobené na domácí vaření. Sám už třeba nepeču domácí bílé pečivo jinak, než podle Hanuse a srnčí svíčková od Friče už myslím taky uhranula stovky dušiček po celém Česku.

Jak ji vyhrát?

Jednoduše! Pochlubte se mi do komentářů, co dobrého už máte napečeno. Nechám na vás jestli je pro vás snazší fotka cukroví nebo recept — přispět můžete s obojím. Nejmilejší kousky vybereme spolu s Romanem Vaňkem a tři nejúspěšnější získají kuchařku Poklady klasické české kuchyně.

Výhry do soutěže daroval Pražský Kulinářský institut a jejich Prakul Shop. Pokud ještě nemáte dárek — jejich další kuchařky a dárkové certifikáty na kurzy jsou stále na ráně.

Pravidla soutěže

  • soutěžíme od 14. do 31. prosince 2011
  • výsledky budou vyhlášeny nejpozději 5. ledna 2012
  • soutěžní příspěvek musí obsahovat recept nebo fotografii cukroví
  • soutěžní příspěvky se vkládají jako komentářů
  • každý soutěžící se může zúčastnit pouze jednou
  • tři výherce vybere zástupce z Pražského kulinárního institutu
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

Držím palce! ;)

Reklama

Komentáře

Hezký den,
zde je můj recept:

Oříškové košíčky s čokoládovým krémem
Ingredience:
těsto – košíčky:
180 g mouky
80 g moučkového cukru
100 g másla
40 g mletých lískových oříšků
žloutek
rum trochu

krém:
4 vejce,
150 g cukru,
3 lžičky domácího vanilkového cukru,
400 g másla,
150 g čokolády

rybízová marmeláda

čoko poleva:
100 g čokolády
50 g másla
3 lžíce kakaa

Příprava – košíčky:
Těsto zpracujeme na vále, vmačkáváme ho do košíčkových formiček tak, aby nám po upečení v košíčku zbyl důlek na náplň. Upečeme košíčky, vyklopíme a necháme vychladnout.

Příprava krému:
Vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni do pěny a pak vyšleháváme do studena. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni tak, aby byla tekutá a byla přitom co nejchladnější. Do změklého másla postupně zašleháváme po lžících čokoládu a vaječnou směs.

Příprava polevy:
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou, vmícháme kakao.

Dokončení košíčků:
Čokoládový krém necháme ztuhnout. Na dno košíčků dáme trošku marmelády a košíčky doplníme čokoládovým krémem. Poléváme čokoládovou polevou

Tak já se výjimečně zúčastním a taktéž ráda zpropaguju tradiční recepis na perníčky, tak jak má být, který jsem stejně už vykecala na twitteru :) Recept se od těch dnes běžných, liší halvně v tom, že se dělají z celozrnné žitné mouky (tak jako dřív) a jako sladidlo je obsažen výhradně med. Nepřijde tam žádný cukr a nešetřit medem se vyplatí, med má totiž hydroskopickou vlastnost, takže perníčky pak velmi brzy zvlhnou. Uložené mají být v chladu, vlhko ale nedoporučuju, aby z nich nebyly bahníčky :) když je teď upečete, zvlhnou vám během dvou dní, ale těsto si určitě zadělejte dopředu a aspoň přes noc ho nechte odpočívat. Přidejte si tam mouku nebo tuk, kdyby se vám s ním špatně pracovalo. Vlhká žitná mouka vypadá trochu jako cement, ale perníčky jsou luxusní a hodně tmavé i bez kakaa a pomocných fíglů. Recept jsem získala od známého včelaře (http://user.mendelu.cz/…a/pernik.htm).

850 g celozrnná žitná hladká mouka
360 g medu
4 vejce
250 g tuku (Stella:máslo – 1:1, lze použít i sádlo)
perníkové koření (6 ks badyán, 6 ks hřebíček, špetka nové koření, 1 KL mleté skořice)
lžíce jedlé sody
(pokud chcete ) 100 g mletých ořechů
Perníčky dávejte na vymazaný plech nebo na pečící papír, těsně po upečení je ještě horké potírejte rozšlehaným žloutkem, aby byly lesklé. Pečte na 180°C, klasicky, nikoliv horkovzduchem. A letos jsem se řádně vyblbla s novým vykrajovátkem z Ikey :) http://sibyliatko.posterous.com/gingerbread-guy

Letošní perníčky se s mým oblíbeným před-zimou-každoročně-zaníceným zápěstím dočkaly jen recesistického minimalistického ozdobení. Foceno mobilem a všichni „už se snědli“, takže lepší foto už neudělám :-)
http://www.facebook.com/photo.php?…

Vanoce = navrat do detstvi, valeni rohlicku, ujidani naplni do hnizd, nenavist k naplni do islskych, mazani, mazani, mazani, rozpousteni cokolady na kamnech a namaceni prstiku atd. atd.

nejoblibenejsi recept je piskotovy salam – 2 pytliky piskotu, maslo, 200g moucky, kakaa a rumu od oka – vejce s cukrem a kakaem, pridame maslo, rum, utreme a pridame nalamany piskoty… vytvarujeme rulicku, dame ztuhnout a pak krajime na platky, v jednoduchosti je krasa :)

Pane Cuketka, vaše soutěž mi zvedá náladu – vkládám letošní cukroví vše je to celozrnný, vše z domácího másla a vajec, z pravý vanilky a už mi z toho jdou oči trochu šejdrem, skoro mám chuť místo dnešního odstřeďování nazout tenisky a to máslo si někde koupit :-) ovšem zatím jsem stále v pohodě :-) – obrázek tady a recepty komplet tu ..... díky a hezkou předvánoční dobu

Vánoční atmosféru si navozujeme již od první adventní neděle tradiční vánočkou, která však na stole moc dlouho nevydrží :) Každou neděli má jiný tvar – vánočky, beránka, stromečku, a na konec kapra – podle nádherných keramických forem po mé babičce. Po ní mám i recepty na cukroví, které chutná přímo pohádově…vzpomínkově, pohodově a sladce.

https://www.facebook.com/media/set/?…

Čokoládové pusinky:
9dkg másla
14dkg oříšků
14dkg moučkového cukru
14dkg strouhané čokolády na vaření

Vytváříme malé kuličky,které sušíme v troubě na 120C asi 1h. Musí být zespoda na poklep tvrdé. Dobré a zdědění recept od mojí prababičky Aničky.

Vkládám odkaz na fotodokumentaci výroby rohlíčků naší babičky, která jediná na světě umí vyrobit tenhle specifický tvar.
http://knecht.rajce.idnes.cz/rohlicky/
Jejich chuť je rovněž nejlepší na světě – proč tomu tak u babiček bývá vysvětluje moc hezky František Nepil. Fotoseriál vytvořil bratr původně jako ilustrativní manuál pro kamaráda z USA. (Což mi připomíná, že musím přidat varování: celníci konfiskují cukroví!!!:( )

Pro úplnost přidávám i recept, i když málokoho zajímají cizí rohlíčky:) : 21 dkg změklého másla, 25 dkg hl.mouky, 10 dkg jemně mletých lísk.oříšků a mandlí 1:1, , 7 dkg moučkového nebo tlučeného cukru. Horké obalit ve vanilkovém cukru (u babičky tradičně moučkový ovoněný vanilkovým luskem).

Tak letos jsem si upekla na Mikuláše něco trochu jiného, takže jsem se včera během spánku Káji vzmohla a přistoupila k prvému stádiu výroby bonů. Jestli stihnu i další fáze to se uvi, začíná nespat, ale bony be měly být u nás na každé vánoce :-)

Bony

200 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru moučka
2 žloutky
1 ČL prášku do pečiva
Suroviny zpracovat v nelepivé těsto, vyválet na 2–3 mm placku. Vykrajovat malá kolečka ,upéct na cca 170 stupňů do růžova.
Upečená kolečka potřít bílkovou polevou, polovinu koleček ozdobit půlkou ořechu. Slepovat kolečka (1 s a 1 bez ořechu krémem).
Krém: 160 g cukru
4 žloutky
1.5 ČL mleté kávy míchat ve vodní lázni, až zhoustne. Nechat vychladnout.
Umíchat 200 g másla s vanilkovým cukrem a 40 g mletých ořechů a vmíchat žloutkocukrovou směs.

Nugátové knoflíky

100g másla,
400g nugátového krému  – 200 g do těsta, 200 g na polevu – rozpustit ve vodní lázni
1 balíček vanilkového cukru,
1/2 lžičky pomerančové tresti,
300g hladké mouky,
1/2 lžičky prášku do pečiva
něco na ozdobeni, třeba cukrové perličky
Vypracovat těsto, pak na vál, tvoříme válečky, které pak rozkrájíme do tvaru knoflíků
Po upečení máčíme v polevě a sypeme cukrovými perličkami

Taky přidávám svůj letošní výtvor, shortbreads sbrusinkami a pistáciemi:
http://4.bp.blogspot.com/…PC177531.JPG
A recept:
300g hladké mouky
půl lžičky soli
226g másla, pokojové teploty
135g cukru krupice
lžička vanilkového extraktu
130g nesolených pistácií, nasekaných
150g sušených brusinek, nasekaných

Pomocí elektrického mixéru v misce utřeme máslo s cukrem a vanilkovým extraktem, tak aby bylo vše krásně hladké. Přidáme mouku, promícháme a přidáme brusinky s pistáciema. Pořádně promícháme ať jsou brusinky a pistácie všude v těstě rovnoměrně rozprostřené. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé uděláme podlouhlý kvádřík vysoký tak 2cm, zabalíme do potravinářský folie a dáme aspoň na dvě hodinky do lednice. Ztuhlé kvádříky krájíme na tak centimetrové plátky a skládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 160°C 15–20 minut.



http://i1140.photobucket.com/…jidelka2.jpg
http://i1140.photobucket.com/…elka2033.jpg

Tak to, co je na fotkách je víceméně to, co jsem zatím stihla, ale čeká mě ještě pár bezesných nocí…

Přihazuju recept na cukroví, co jsem předloni tak nějak dala dohromady podle vlastní invence, i když si nedělám iluze, že by už neexistovalo – citronové košíčky:

košíčky z lineckého těsta: 300g hladké mouky, 200g másla, 100g práškového cukru, 1 žloutek, špetka soli, strouhaná citronová kůra – používám na klasické linecké, zpracuju suroviny dohromady, nechám přes noc odpočinout v lednici, před zpracováním nechám asi hodinu v pokojové teplotě, podsypávám minimálně a radši práškovým cukrem, vykrájím tvary a zbytky těsta natlačím do formiček na košíčky. Upeču na cca 170°C do světle zlatova.

citronová náplň (lemon curd): 6 žloutků, 130g cukru krupice, šťáva z 4–5 citronů, 2 polévkové lžíce strouhané citronové kůry, 125g vychlazeného másla pokrájeného na kostky – žloutky s cukrem vyšlehám do světlé barvy (asi dvě, tři minuty), přidám šťávu a kůru z citronu a přemístím do vodní lázně, kde soustavně míchám do zhoustnutí, trvá to asi tak půl věčnosti, ale stojí to za ten výsledek. Po zhoustnutí odstavím z tepla a jeden po druhém vešlehám vychlazené kousky másla. Přemístím do zavařovačky, překryju kouskem potravinářské fólie, nechám zchladnout a skladuju v lednici.

Sněhová čepička: 60g cukru krystal a 10g cukru moučky na 1 bílek, špetka soli, lžička citronové šťávy – obvykle dělám ze všech bílků, co mi zbydou z lemon curd a těsta (= 7 bílků, 420g krupice, 70g moučky, větší špetka soli, cca 2 lžíce citronové šťávy) a co zbyde upeču zvlášť jako sněhové pusinky. Osolené bílky našlehám do řídké pěny, přidám cukr krystal a šlehám do hodně hustého sněhu. Vešlehám citronovou šťávu a na závěr vmíchám cukr moučku.

Upečené košíčky naplníme lžičkou citronové náplně, kterou zakryjeme ozdobně nastříkanou sněhovou čepičkou. Ozdobíme, cca 15 minut sušíme na 120°C.

Poznámky:

  • Vypadá to jako spousta patlání, ale v podstatě je to výsledek pečícího maratonu: těsto se využije minimálně na linecká kolečka slepovaná marmeládou, ale dá se z něj nasekat i základ pro další druhy, citronová náplň vmíchaná do našlehaného másla se použije jako krém do dalších koláčků, ze sněhu dělám pusinky a když mě přestanou bavit, vmíchám do nich strouhané oříšky nebo mandle a mám další druh.
  • Sněhové pečivoy většího počtu bílků je lepší péct na víc plechách najednou v horkovzdušné troubě, občas se snaží téct, když dlouho stojí (pak ho trestám zahuštěním zmíněnýma mletýma oříškama/mandlema)
  • Zdobení citronových košíčků provádím nejčastěji stříbrnými cukrovými perličkami, ale zatímco loni to daly se ctí, letos se mi v troubě rozpoustějí, takže ať si každý najde vlastní způsob (když mám čas zdobím kandovanou citronovou kůrou : svrchní část kůry – bez bílého – nakrájet na tenké proužky, povařit ve směsi vody, citronové šťávy a cukru a obalit v krystalovém cukru, nechat zaschnout – poměr surovin na sirup dávám zásadně od oka, ale pan Google jistě rád poradí), dá se i před pečením posypat krystalovým cukrem nebo po upečení pocákat polevou, kdo je minimalista, ať nezdobí vůbec. Možností je témeř neomezeně.
  • Pořád věřím, že je dobře koupit bio citrony a doufat, že nemají kůru postříkanou nějakým zabijákem, ale dokud nebyly a já a všichni kolem mně používali to, co bylo k dispozici, ani jednou jsem po nich neumřela
  • Sorry za román

↪ 37 Jenda: Jendo, to je uzasny!!! Originalni, jednoduchy a efektni k tomu :) A nepochybuju, ze je i dobrej na jazyku:) Moc se mi to zamlouva. Diky moc za tip!

↪ 42 Anonymní: Zuzka, co se nestihla podepsat:) A pridavam jednu klasiku. Letos jsem se vrhla do cukrovi naprosto poprve – peceni sladkeho neni ma oblibena disciplina, tudiz se ji vyhybam jen co (z)muzu. :) Ale letos jsem tedy par kousku v premiere pokorila. Takze linecke, nic jednoduzsiho uz me nenapadlo. Ale vztah k peceni se i po vydarene chuti nezmenil:) Zustanu u posirovani, peceni mas a jinych disciplin. A sladke necham jinym:) Jeste neni hotovo… http://www.facebook.com/photo.php?… A tak za zminku stoji spise ta marmelada :-D

KOLÁČIKY Z OVSENÝCH VLOČIEK
Rozpis na 20 kusov
120 g masla alebo margarínu
120 g hnedého cukru
60 g medu
120 g celozrnnej múky
150 g ovsených vločiek

Postup
Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme med a znova dobre premiešame.
S ovsenými vločkami a múkou vypracujeme pevné cesto, ktoré sa iba trochu lepí.
Preložíme ho na zľahka pomúčenú dosku a miesime, kým sa cesto nedá ľahko tvarovať.
Z cesta urobíme asi 30 cm dlhý valček, ktorý zabalíme do fólie a vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejeme na 175 °C, plynovú na stupeň 4 a vymastíme 2 veľké plechy, alebo ich vystelieme papierom na pečenie.
Vychladnutý valček cesta rozkrájame na 20 kusov a urobíme guľky.
Poukladáme na pripravené plechy rovnomerne, vzdialené od seba 5 cm, pri pečení sa guľky rozlejú. Pečieme 12 až 15 minút, kým trošku nezhnednú.
Pozor sú ešte celkom mäkké.
Sušienky necháme chladnúť na plechu, kým nie sú dosť pevné, aby sme ich mohli preložiť na odkladaciu mriežku.

Letos pravda, moc nepeču, i když máme na FB profilu vanilkové rohlíčky (vlastně identické s Kačkou žvýkačkou. http://www.facebook.com/photo.php?…). Před chvílí byla testována švestková vánoční zmrzlina s vůní perníků (tedy s badyánem, skořicí a hřebíčkem).
Jedním z nejmilejších cukroví zůstávají kořenky, když už mi je bohužel nemůže péct babička, musím si je podle jejího receptu dělat sama.
60dkg mouky, 30dkg másla, 25 dkg holandského kakaa, koření (skořice, hřebíček), nastrouhaná půl tabulka dobré hořké čokolády, 3 žloutky.
Těsto se nechá odležet, rozválí se a pak se z něj vykrajují tvary. U nás tradičně kytičky. Na střed se umístí punčová poleva (punč, moučkový cukr, citron, třít do zblbnutí) a finálně se dekoruje rozinkou.

↪ 18 Anonymní: jsem v tomto příběhu pouhý fotograf, ale asi to má být nějak takto:

250 ml smetany ke šlehání
160 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 g hladké mouky
160 g kandovaného ovoce
160 g ořechů (různé druhy)
tuk a hrubá mouka na vysypání

Za stálého míchání svařit smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem. Odstavit a přidat kandované ovoce,ořechy a mouku. Na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou tvořit lžičkou malé hromádky. Péct v předehřáté troubě na 150°C asi 30 minut. Nechat vychladnout a máčet do čokolády.

↪ 29 Irena: recept na Marokánky je o komentář výše. Nějak jsem se netrefil na správnou šipku a odpověděl na špatný comment.

PERNÍK PÁLENÝ
1/2kg mouky hladké
25 dkg cukr moučka
10 dkg medu
4 lžíce mléka – dle potřeby (ne více než 6 lžic)
2 celá vejce
10 dkg ořechů nasekat nahrubo
1 lžička jedlé sody
hřebíček mletý
na špičku nože skořice
10 dkg kandovaného ovoce nakrájet nadrobno

Vypracovat těsto, udělat 3 díly, uválet válečky, péct na pomaštěném plechu, dát hodně od sebe – roztečou se. Upečený se hned nakrájí na silnější plátky.

foto:
http://peek.rajce.idnes.cz/nastenka#…

Naprosto skvělé vánoční cukroví z rodinné ručně psané kuchařky. Samozřejmě nejlepší je pálený perník od babičky. Na pohled sice ošklivé, ale ta chuť…

Babiččiny ořechové tyčky

nejdříve si připravíme nádivku
Nádivka ořechová
14dkg (nebo ovesných vloček) opražíme, umeleme, přidáme trochu rumu, mandlového oleje
14dkg cukru
lžičku skořice a 3–4 bílky

pak si uděláme těsto na tyčinky
¼ kg mouky (½ ječné, ½ pšeničné) smícháme s 8DKG cukru, 8 dkg tuku, 1PL mléka žloutkem.
Přidáme citronovou kůru a vyválíme placku.

Potřeme připravenou nádivkou, ostrým nožem namáčeným v teplé vodě krájíme tyčinky, dáme na vymaštěný plech a pečeme.

Nevím, jestli se mezi cukroví počítají i chaloupky, ale jedná se o mé první, tak mi to nedá, abych se nepochlubila…
http://www.facebook.com/!/photo.php?fbid=346837028667042&set=a.346837025333709.101819.100000222445711&type=1&theater

Já bych se ráda přidala také se svojí troškou do mlýna… Letos jsem pro svého manžela vymyslela recept na citronové úlky (asi z 10 různých receptů kompilát + doupraveno). Měla jsem však několik omezení – žádné ořechy (alergie), žádné vejce (syrová nepoužívám) a musí být citronové (tak zněla objednávka). A tak vzniklo něco, co manžel s nadšeným výrazem nadsadil nad veškeré cukroví světa a to je teda co říct…

Citronové úlky

P: 200 g piškotů, 3 lžíce limoncella(používám svoje domácí dle Emanuela Ridiho, z biocitronů), bio citron středně velký, 100 g měkkého másla, 3 lžíce kakaa, 180 g moučkového cukru + piškoty na podlepení + citronový krém dovnitř + zdobení kdo by chtěl

Smícháme máslo, limoncello, kakao , cukr, šťávu i kůru z citronu a piškoty umleté na prášek. Těsto nastrkáme do tvořítka a uděláme úlky. Úlky nalepíme krémem na piškotek. Můžeme dozdobit nebo nechat tak.

Krém používám klasický máslový nastavovaný pudinkem s tím, že pudink jsem uvařila citronový a místo rumu jsem dovnitř dala opět limoncello.

Úlky jsou krásně vláčné, netvrdnou. S těstem se mi dobře pracovalo až chvíli po vytažení z lednice (udělala jsem je den dopředu). Osvědčilo se mi tvořítko od Tescomy, které jsem si letos koupila – jakkoli jsou tyhle úlky moje prvotina a doma jsme je nedělali, tak se mi s tím vedly. Obsahují však máslo, takže je třeba je dělat na poslední chvíli a nejsou na delší skladování, což ale jak vidí…u nás nehrozí :-)

Na fotce spolu s mými dalšími letošními výtvory – vitrážové perníčky, domácí višňové pralinky s domácími naloženými višněmi, čokoládové košíčky s lanýžovým krémem, anýzové placičky dle babiččina receptu, klasické linecké, brusinkové košíčky, sněhové koule s mandlí v čokoládě uvnitř, levandulové paragrafy, čokoládové rohlíčky, věnečky s kandovanou třešní......

http://aunk.rajce.idnes.cz/Cukrovi_2011#…

Krásný zbytek svátků

Nevím tedy, jak se sem správně dávají odkazy, ale když se zkopíruje do vyhledávače jen ta část po křížek, tak mi to funguje… Omlouvám se, jsem nešika

já se také moc ráda přidám… letos to vyhrály francouzské makronky a pro sichr i linecký, někteří totiž přeslazené makronky kupodivu nemusí (nechápu)…
http://meringue.rajce.idnes.cz/soutez/#…

Recept případně doplním – musím však varovat – bez ukázky postupu na vlastní oči, to totiž není ono a mnoho pracných pokusů tak dopadlo totálním fiaskem…

Já se přidávám jen fotograficky – první obrázek je avantgardní cukroví mého téměř tříletého mládětě – když jsem mu řekla, že to jeho krásný cukroví dámě tetě Aleně, tak prohlásil, že to nikomu nedá, že si to upekl pro sebe a taky si to sám sní. Pro méně důvtipné doplňuji, že útvary v pravé části obrázku jsou vanilkové rohlíčky.
Další dva obrázky už nudná mnou vyrobená klasika.
http://galerie.albumfotek.cz/34526/

Recept na pravé ostravské syrové (sýrové) pečivo jsem získala spolu s manželem ztama. U nás je to takřka povinná slanná variace na téma vánoční cukroví, může ale dobře posloužit na silvestrovský stůl.
13dkg strouhaného tvrdého sýru, 15 dkg másla, 21 dkg hladké mouky
6 lžic smetany, špetka soli

Ze všech surovin vytvořit těsto, po té co se nechalo cca hodinu v chladu, vyjmout, vyválet placku cca 4mm silnou a vykrajovat tvary. Není dobré při válení těsto podsívat moukou, lépe použít fólii. Nakonec potřít tvary rozšlehaným vejcem a posypat hrubozrnnou solí, kmínem, chilli, zajímavým kořením, paprikou či kdo co má rád. A samozřejmě upéct. Foto nepřiložím, pečivo už není.

Trochu pozdě, ale třeba někomu taky ještě straší v lednici bílky. A tohle chřoupání se hodí i na Silvestra:

Bílkové suchárky

4 bílky
100 g mletého cukru
100 g hladké mouky
100 g lískových ořechů, celých, neloupaných
100 g mandlí, celých, neloupaných

Všechny suroviny zamíchat, nešlehat. Vzniklou hmotu přemístíme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme při cca 180 °C (bude to trvat přibližně půl hodiny – dokud povrch trochu neztmavne). Necháme ve formě vychladnout do druhého dne. Vyklopíme a ostrým nožem nakrajíme na tenké lupínky, které rozložíme na plech a sušíme při 100 °C asi hodinu. Průběžně můžeme testovat, jestli už jsou křupavé.
Z daného množství to vyjde na dva velké plechy, které v troubě můžeme sušit současně.

Ty shortbreads rozhodně vytvořím, vypadají úžasně!

Tady moje troška do mlejna – naše nejoblíbenější:
http://hrdzma.rajce.idnes.cz/Cukrovi#…

A recept:

Plněné oplatky:
25 dkg krystalového cukru
20 dkg hrubě sekaných ořechů
12,5 dkg másla + 12,5 dkg Hery
1 Salko
V kastrolu upálíme cukr na karamel – pořádně míchat. Když je rozpuštěný, přidáme ořechy, trochu opražíme (začne se to shlukovat, takže plamen na nejnižší teplotu a vařečkou rozbíjet hroudy a pořád míchat a mírně zahřívat, až to povolí), potom zalijeme předem rozpuštěným tukem a Salkem a za stálého míchání vše spojíme.
Kaši necháme trošku schládnout a nalejeme na připravené rozložené oplatky (vyložíme jimi plech), přiklopíme opět oplatky, zatížíme a necháme vychladnout. Pak krájíme na čtverce.

Ja jsem letos pekla poprve v zivote. Pernicky. Jelikoz nebyly penize na darky, tak jsem upekla velka pernikova srdce jako darky pod stromek (a babicce k narozeninam) a samozrejme taky klasicke male pernicky k zakousnuti. Mely uspech – babicka byla uplne nadsena, mama po me chtela recept (ten mam z techto stranek – diky pane Cuketko). Jedinym vylepsenim byla poleva – na casti pernicku je v ni primichana trochu ruzove vody. V kombinaci s mandlema je to hotova basen!
Tady jsou fotky mych vytvoru (vytvarne nadana vazne nejsem, urcite lip chutnaji nez vypadaji) : http://irac.rajce.idnes.cz/pernicky/

tak „rychlé rumové pralinky“ mě naprosto dostaly!!:D

Jinak i já bych moc ráda přispěla svou (alkoholovou) troškou do mlýna…
Jelikož pocházím ze Slovenska, vzpomínky na dětství jso pro mě rok co rok trávené Vánoce u babičky na oravském venkově. A jelikož na Slovensku nemá na Vánoce malé drobné cukroví jako v Čechách a na Moravě, spíše se tam pečou rolády, koláče, štrůdly atd., je pro mě absolutně nejsilnější vzpomínkou na vánoční pečení právě babiččin Opilý Izidor. Nakrájeným na menší kostky jsme se jím cpali rok co rok. A jelikož jsme jako děti alkohol nesměli a toto byla jediná forma, jakou nám povolili, cítili jsme se díky němu velice dospěle a moc rádi po požití tří čtyř kousků předstírali „opici“:) A i dnes, kdy už nějaký ten rok můžu alkohol beztrestně, je pro mě Izidor spolu s vínem jedna z nejpříjemnějších alkoholových variant…
P.S. za tu trochu práce a hromada špinavého nádobí budete odměněni:)

Takže, dost řečí jdem na to

na těsto:
5 vajec – žloutky a bílky zvlášť
150 g cukru
150 g másla
100 g mletých vlašstých ořechů
70 g hrubé mouky (nic se nestane, pokud bude alternativně polohrubá, každopádně původní recept uvádí hrubou)
2 vrchovaté lžíce kakaa

Utřeme žloutky, máslo a cukr. Smícháme kakao, mouku, vlašáky a vmícháme do hmoty.Nakonec do těsta opatrně vmícháme z pěti bílků ušlehaný sníh. Utřeme žloutky, máslo a cukr. Smícháme kakao, mouku, vlašáky a prdopeč a vmícháme do hmoty.Nakonec do těsta opatrně vmícháme z pěti bílků ušlehaný sníh. Vždycky to vypadá, že je těsta hrozně málo, ale to je v pořádku, neb Izidor má 4 vrstvy a nakonec z toho vyjde pěkně vysoký řez. Poctivě (!!) vymažeme a vysypeme plech moukou, těsto na něj nakydáme lžící a jemně uhladíme. Pečeme v troubě cca 15–20 minut, a nepéct naprudko, tuším 170 stupňů stačí. U receptu (jak to u těch starších bývá) se neudávají stupně, takže si vždy říkám, že když ho budu zase péct, tak si je tam připíšu, abych příště věděla – no nikdy jsem to neudělala, ale vždycky jsem to nějak odhadla, takže apeluji na váš zdravý úsudek:D

Nechat vychladnout, pokapat rumem a natřít tou nejpikantnější marmoškou, co doma máte( náš favorit je babiččin červený rybíz), prostě: Izidor si zde žádá kontrastu, takže meruňky nechte na palačinky:)
A moc se s tím nemažte, vyklopte tam celou zavařovačku, vyplatí se to.

Teď přichází na řadu ořechová vrstva.

250 – 300g mletých vlašských ořechů
moučkový cukr (cca 100 g, ale popravdě, je to dost individuální, jak moc máte rádi sladké, takže dle chuti)
jeden pravý vanilkový (nebo trochu vanilkového aroma či vanilkových zrníček)
+ tolik rumu, aby vznikla hmota takové konzistence, že se bude dobře natírat, ale zároveň nebude moc tekutá (a že se ho tam vejde) – žádné mléko ani smetana na ředění, to by pak Izidor nedostál svému přijímení:)

Tady je to jednoduché – všechno smíchat do pastózní hmoty.U nás v rodině máme rum moc rádi, ale pokud vy třeba na něj moc nejste nebo máte opravdu malé děti, přece jen rum klidně nahraďte, vůně je dost výrazná. Hmotou potřít marmošku.

(Kakaový) krém

4 žloutky
120–150 g cukru
2 lžíce kakaa
250 g másla

Žloutky s cukrem a kakaem vyšlehat nad parou( a nevnímat protestující zápěstí), zašlehat máááslo.Poslední dobou jsem si zvykla dělat ho bez kakaa – na chuti vůbec neubere, ale naopak se mi moc líbí barevnější kontrast vrstev, takže záleží na vás. Krém natřít na ořechovou vrstvu.

A grandiózní finále.

150g kvalitní čokolády
50 g másla.

Rozpustit, smíchat, nanést na koláč.
Po ztuhnutí krájet horkým nožem na malé kostky. A zdobení? My žádné, ale vy dle chuti a fantazie.
ááách..:D
P.P.S . omlouvám se za román, kratší to nešlo:)

Tady je můj soutěžní příspěvek , fotka i s receptem. Od letoška se řadím k zázvorkovým fandům. Aby opravdu změkly, musela jsem nakonec do krabice vložit překrojené jablíčko, prospělo jak zázvorkám, tak perníčkům.
http://toffo.blog.cz/…rky-ledovane

Kdyby se nesoutěžilo jen s cukrovím, ale i s vánočním moučníkem, přidala bych peciválky:
http://toffo.blog.cz/…erni-snidane

Hezký nový rok – Marie Tomšů

Já moc na sladký nejsu a letos ani nebyl čas, takže pečení moc nebylo… Ale nedám dopustit na čokoládové lanýže a jako bonus přidávám zcela nesladký objev pro letošní vánoce – králičí rillettes :) http://ladi.shutterfly.com/3784

VANILKOVE ROHLICKY, uplne jinak a mozna jeste lip…
Prazena sezamova, dynova a slunecnicova seminka tohle cukrovi opravdu vyzdvihnou…Recept jsem objevil kdyz synkovi zjistili alergii na orisky…z alergii vyrostl, rohlicky delame stale. Moc doporucuji!
1/4 hrnku nasekanych slunecnicovych seminek
1/4 hrnku nasekanych dynovych seminek
2 lzice sezamovych seminek
1 hrnek (225 g) masla
1/2 hrnku cukru (pudr)
1 lzicka vanilkoveho extraktu
2 hrnky mouky
1 hrnek cukru pudru (na obalovani)
Na panvicce oprazime nasekana seminka (asi 3–5 min, az jsou mirne dohneda, okamzite sesypeme na talirek). Utreme maslo s cukrem a vanilkou, postupne pak pridavame mouku. Nakonec primichame vychladla seminka. Testo pak nechame vychladit, nejmin hodinu. Z testa vyvalime rohlicky, peceme pri 175C, asi 12–15 minut. Obalujeme pak v cukru.

Tak i já si přidám svou trošku do mlýna. Pekla jsem od klasického lineckého, pracen či anýzového po možná trochu netradiční dortíky s levandulovým krémem, celkem 30 druhů (http://lusikah.rajce.idnes.cz/…ukrovi_2011/). Úspěch měli ježci z kakaového lineckého těsta slepovaní dvěma marmeládami (červenou pod vykrojeným jablkem, žlutou pod vykrojenou hruškou, http://lusikah.rajce.idnes.cz/…ukrovi_2011/#…)). Já jsem si pochutnala na ručně pletených badyánových věnečkách (http://lusikah.rajce.idnes.cz/…ukrovi_2011/#…)

↪ 77 lusikah: Krasa, nektere jsou jak mala umelecka dila. :-) Ta fialka me dostala.

Lehce s křížkem po funuse, ale to neva, protože kuchařku od pana Vaňka jsem si stejně už koupila hned jak vyšla :-) Letos bylo na pečení málo času, takže jsem s vyplazeným jazykem stihla 5 druhů a išláky jsem už ani nezvládla naplnit a ozdobit (ale i tak jsou dobré). Mojí chloubou jsou vanilkové rohlíčky, dělám je z pražených lískáčů.
http://martina1968.rajce.idnes.cz/Vanoce_2011#…

Tak kdepak mame vysledky?:) Za me vitezi komentare 4 (zitne pernicky) , 38 (citronove kosicky) a 73 (kastanove kosticky – recept by nebyl?:). Bramborova medaile pro 37 (shortbreads s brusinkami) a 64 (sucharky s orechy).

Viditelně je rozhodování těžké. U mě vítězi pernicky u komentáře 56.

no tedy na to, ze mely byt vysledky nejdele do 5. ledna, tak nic moc ......

hola hej, sláva vítězům! ;)

↪ 20 yannka: archetypální babičkovský postup i recept! ;)
↪ 70 irac: nejkrásnější fotky perníčků a vůně až přes monitor ;)
↪ 32 erika: statečný a hlavně úspěšný boj s panettone! ;)

(a že to nebyla vůbec legrace = poděkování všem zúčastněným. museli bychom jinak těch výherců vybrat asi osmdesát! výherce jsem kontaktoval e-mailem s instrukcemi ;)

↪ 86 pan Cuketka: no páni, tak to jsem v té konkurenci fakt nečekala, obrovská radost a velikánska poklona pro naše rohlíčky i naši babičku! Moc a moc děkuju.

↪ 87 yannka: snad vám dorazil e-mail, nebyl jsem si jistý, jestli mám tu správnou adresu ;) mě to přišlo parádní i proto jsem tohle navrhl do top 3! krásný materiál, opravdu! ;)

↪ 86 pan Cuketka: Jee, dekuju, v to jsem ani nedoufala! Kucharka bude mit cestne misto vedle Vrabce, uz jsem ji mela pujcenou a je opravdu skvela! Povedly se mi i kynute buchty… A nez kucharka dorazi, vyzkousim jeste vanilkove rohlicky od yannky, vypadaji fakt uzasne! Jeste jednou diky!

↪ 87 yannka: prosím písněte, furt si nejsem jistý, jestli vám e-mail přišel a potřebuji adresu, kam kuchařku poslat. stačí ho třeba přidat do políška v komentáři (je neveřejné, vidím ho jen já), díky ;)

↪ 86 pan Cuketka: Dobrý den, už je mi to nepříjemné, nicméně je to už rok a kuchařka mi stále nepřišla. Je snad něco v nepořádku?

Komentáře jsou uzavřeny.