Prodejna řeckých lahůdek Greek Society

Krátké pojednání o vzrůstu občanské vybavenosti obyvatel MČ Praha 6, aneb první řecký obchůdek, kam bezpečně dojedu na kole! ;)

Řecká prodejna Greek Society (nefunkční web z vizitky) vyrostla hned vedle řecké restaurace Kavala, se kterou je i majetkově spojena. Obchod najdete přesně tady. Přes týden mají velmi příjemnou otevírací dobu do 20 h.

Majitelé si do své taverny dovážejí většinu věcí sami včetně vína. Pravidelní hosté tak mají nově možnost zakoupit své oblíbené vínko/surovinu za dobrou cenu na doma. V sektoru lahůdek může být navíc prodejna zcela soběstačná a ty nejčerstvější pochutiny se tam můžou lifrovat přímo z kuchyně.

Realita ale prozatím pokulhává – v sortimentu lahůdek je nabídka spíše bazální. Kdybychom, srovnávali s Greek Corner, s Olympií a s Mediterrou v Ostravě, byl byla by Greek Society na poctivém čtvrtém místě. Olivy, grilovaná zelenina a sýry, tzatziki a jogurt na váhu. Podařilo se mi najít jen jediný druh sladkostí. Mají na ně (zatím prázdnou) samostatnou chladírničku bokem.

Neodolal jsem dvojici obřích grilovaných krevetek (cca 100 g 62,– Kč). Výtečně nachucené, s bylinkami, s česnekem a s troškou navoněného oleje. Doma jsem z nich vyrobil luxusní korunovaci jednoduchých těstovin! ;)

Vážený řecký jogurt je 100 g za 15,– Kč, pěkné tzatziki mají 100 g za 22,– Kč. Balený řecký jogurt Total v 200 g balení stojí 43,– Kč. Vypeckované kalamaty 100 g za 28,– Kč, kalamaty „colossal“ s peckou 100 g za 35,– kč. Vše v průhledných umělohmotných krabičkách s deklíkem a v pytlíkách (svým nákupem jsem vyprodukoval cca 100 g plastů, sáčků a igelitu).

Olivové oleje mají slušné zastoupení – najdete tam minimálně 5 slušných značek včetně mého oblíbeného Sitia! V Greek Corner ale sázejí na olej Agia Triada (Svatá Trojice), pocházejí z klášterního hospodářství. Standardní extra virgin (acidita 0,1 – 1 %) v sedmičce stojí 220,– Kč, to samé v biokalitě stojí 122,– Kč za 250 ml (kyselost tentokrát 0,1 – 0,8 %).

Chuťově jsou oba od sebe téměř k nerozeznání – hutnější, po másle, méně trávy a ovoce a docela silné (tak, že to vaše patro zaručeně pozná ;). Není to úplně můj kalíšek oleje a znovu bych nekoupil. Ta sedmička je ale za docela slušnou cenu, takže jestli máte rádi mnichy, nebo se cítíte lépe ve trojce – doporučuji… ;)

Celou jednu stěnu prodejny zabírá řecká vinotéka! Slušná vínečka začínají někde okolo 200,– Kč. Podle paní prodavačky, je možno úplně všechna ochutnat v restauraci. Je to úžasný mix vín postavených na klasických i starých řeckých odrůdách. Něco z bílých záhadných odrůd (Moshofilero, Roditis, Asyrtiko) jsem si vybral, s otevřením ale čekám, až si je pěkně nastuduji a také až bude tepleji… ;)

Slečna či paní obsluhující je zatím mírně vykulená, ale nesmírně milá a ochotná. Myslím, že ji to baví. Vydoloval jsem z ní, že ji pan majitel neustále nutí všechno ochutnávat a očuchávat. Snad je to tedy na dobré cestě. (Kdo někdy sháněl personál do specializované prodejny, ví své)

Je jaro. Bon! Sedněte i vy na své bicykly a vydejte se do prodejny v okolí! Narvěte si nosiče až po vrch a pak si o tom povídejte v parku… ;)

Reklama

Komentáře

juhů, mám pocit, že i tento týden bude řecký :) Tu grilovanou krevetici bych zakusil, ale fakt stojí 10g (1dkg) 62 Kčs? :)

Za velkou krevetu přiměřená cena…„Normální“ Black Tigery 10–15/lb stojí od 400,– výš. Zdůrazňuji že syrové a vcelku.

Praha 6, to je dálka… lepší by byl Jižák… to víte, jsem z jižních Čech :-D No tak snad se bude dařit… za padesát, šedesát let bude Praha připomínat dnešní Londýn… a to se vyplatí!

4: Já zase zaznamenal „přečet“!:-) No jo – 10g za 62,– je jasně omyl:-))

Je trohu škoda, že sortiment lahůdkářského charakteru je zatím lehce omezený. Divím se tomu, když stejný majitel má vedle restauraci. Ostatně jaká je ta taverna?? Máte někdo osobní zkušenost??

Pierro:

krevetky, jó :))) na nich by se dal dobře demonstrovat stupeň labužnického postižení. kdo nad nimi ve virínce stál a odolal, je to sním ještě dobré…

Kavalu jsme tady zpracovával:
http://www.cuketka.cz/?…

tehdy jsem dával 6/10, teď bych možná dal i 7 (byl jsem v zimě). Oni jsou tam opravdu moc slušní, dělají pěknou atmošku. Je to ale zbytečně drahé – za ty ceny by to mělo být buď více kreativní nebo promyšlenější. Zatím nenám důvod se tam pravidelně vracet.

Kdy už někdo v Praze otevře jednoduchou řeckou tavernu např. po vzoru Osteria da Clara??? ;)

Janka:

děkuji za opravu ;) při psaní jsem byl jaksi gramážně nedomrlý… i tak je sna ale jasnék že pokud chete jogurt zpracovat hned, vypaltí se koupit na váhu. ten balyný ale zase vydží minimálně 14 dní ;)

teď se ke mě dostalo info, že je ještě jedna nová řecká prodejna ve Vocelově ulici u I.P.Pavlova…

nebyli jste někdo?

pan Cuketka: je již otevřená tak cca měsíc, prodává tam takový postarší řek, asi majitel, jen tam mají prázdné regály. Nevím jestli jsem do obchůdku nezavítal nevhod, ale doopravdy tam skoro nic nebylo. Ale pokud by jste měl cestu přes Pavlák, stavte se tam a uvidíte sám. Třeba vás něčím mile překvapí…:o)) Apropos s těmi cenami v taverně Kavala jste měl pravdu. Šli jsme kdysi se ženou okolo a na jídelní lístek se podívali… Restaurace sice hezká, nicméně prázdná (sobota podvečer), ceny vysoké… no nevím nevím. Dávat si mussaku za cca. 250,– Kč aniž vím, jakou ji mají, mi přijde jako blbost…

Cuketka: udělej těch řeckých vín ochutnávku, já dodám třeba nějakou Maltu a bude fajn :o)

12, 13: Okolo Pavláku se docela pohybuju, tak to tam půjdu omrknout…

Teď jsem si vzpomněla ještě na jednu řeckou prodejnu (byť má název francouzský – La Belle Olive), která se nachází v DBK na Budějovické. Sortiment: pultík se sušenými rajčaty, grilovanou zeleninou, feta sýrem, cibulky v balsamicu, olivami atp. Ochutnala jsem zatím „řecký mix“ – feta sýr, olivy a ty cibulky v balsamicu, obojí mi chutnalo. Sympatická paní nabídla rovněž ochutnávku, když jsem váhala, co zakoupit. Dále tam mají olivové oleje (myslím, že Sitia také), vína atp.

docela me prekvapilo ze maji olej Agia triada,nebot ja bydlim na Krete a tento klaster ma skoro za barakem......kazdopadne se muzu zarucit za kvalitu tohoto oleje,opravdu olivy sbiraji mnisi a o postriku nebo jinych chemikaliich nemuze byt ani rec…

Co sicilský obchůdek A Putia, znáte (já o něm dnes četla poprvé)? Má dvě pobočky, jeden na Letné, druhý v Dejvicích.

Prosím, nevíte náhodou někdo zda je v Brně otevřený nějaký řecký obchůdek?? Vím jenom o jednom co už ho zavřeli. Poradí mi někdo?? Děkuji

škoda, že byla uzamčena diskuze u Greek Corner. Tato prodejna se totiž rychlým tempem zlepšuje, doplňuje sortiment a v lecčems už předbíhá i Olympii v Radhoštské.
Novou malou prodejničku jsem zazanamenala také v Novodvorská Plaza, je v prním patře a jmenuje se Řecké Delikatesy a je to objemem sortimentu srovnatelná prodejna např. s tou ve Vocelově ul., možná trochu větší, takže klasika, vážené dobroty (nejen olivy a zelenina, ale i krevety, chobotničky apod.), vína, sladkosti, lenice s jogurty a sýry, koření apod.

Tak dnes jsem byl v Greek Society pro olivový olej, olivy a chalvu. Nalákala mě tam grilovaná chobotnice, musím se pro ní brzy vrátit, prohloupil jsem, že jsem ji nekoupil hned.

Konkurence nikdy neškodí,jen tak dále…asi vymyslíme něco nového,ať se nenudí (-: .........

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)