7. schod — Cascara

Jak chutnala káva, když se ještě pecky z kávových třešní flusaly na zem. Co je odpad a co produkt? Je Cascara nečaj nebo nekáva? Pojďte ochutnat!

Cascara jsou totiž sušené slupky z kávových třešní, které se při zpracování kávy použijí maximálně tak jako hnojivo. Pokud se ale správně zpracují a usuší, obstojí i jako samostatná surovina pro přípravu nápoje.

Sušené kávové slupky se extrahují podobně jako černý čaj — několik minut v nálevu z vroucí vody. Podobně jako čaj cascara i chutná. Tedy ne úplně jako čaj černý, protože chuť a aroma závisí na mnoha faktorech včetně konkrétní kávové odrůdy.

S cascarou jsem se poprvé setkal u Square Mile Coffee Roasters (viz video). Od té doby se ale dostala do pozornosti dalších výběrových pražíren po celém světě, a pokud chcete, dostanete se k ní i v našich končinách.

Stále je to spíše rarita inspirovaná jedním z historických využití kávy. Pro šikovné farmy a producenty je to ale další cesta, jak vytěžit co nejvíc z pracně získaného produktu.

Cascara Doubleshot

Cascara od Doubleshotu má základ v produkci kávy z panamské farmy Finca Emporium, která se zpracovává suchou metodou natural. Třešně se nejprve suší v celku, slupky se pak oddělují až za sucha.

Pražírna doporučuje pro přípravu 15 g cascary na 0,5 l vroucí vody s dobou extrakce okolo 6 minut. Při dodržení postupu získáte nádherně zbarvený nápoj s intenzivní vůní tabáku. Bude vám připomínat rooibos i čaj ze šípků. V chuti je potom cascara překvapivě plná a nasládlá.

Cascaru můžete navíc ochutit citrusy, lehce přesladit a potom pořádně vychladit. Dostanete luxusní ledovou nekávu na léto. Ale bacha! Furt to má nějaký kofein a určitě to není čajíček pro každého. Rozšíření zorného pole (pokud o něj stojíte) naopak zaručeno.

Pojďme to zalít!

Kde koupit?

Běžná cena: 190 Kč

Další dobroty ze 7. schodu

Reklama

Komentáře

Helemese, to je zajímavý, to bychom mohli při příští objednávce v Doubleshotu vyzkoušet.
Myslíš, že to v sobě má hodně té nasládlé ovocné příchuti, kterou mají honey kávy? Ty já totiž ráda :)

Pěkný článek , ani jsem nevěděla, že něco takového existuje, určitě stojí za ochutnání :)

↪ 1 kami: no, sladkost tam je, ale bacha, je tam i ta chlapská tabákovitost ve vůni ;) zatím mně nejlíp chutnala v ochucené ledové variantě.

↪ 2 Jana: no právě, furt něco existuje, o čem nevíme a tohle je pěkný příklad. využití kávové třešně bezezbytku ;)

↪ 3 pan Cuketka: Aha, tak na tabákovitost mám asi málo testosteronu, dík za varování :)

Neporadíte mi prosím, kde v Praze bych si to mohla koupit?

Zajímavé :-). Můžu se zeptat pana cuketky na jakém foťáku pořizuje fotky? Rád bych si ho taky pořídil do sbírky

S tabákovitostí bych to tak tragicky neviděl. Žádná dámská návštěva nad ní nevofrňovala. Sice jsem ještě cascaru od DS neměl, ale nějaký ten pátek je mým tradičním doplňkem domácích kávových rituálů. Ty cascary, co mívám já, chutnají asi jako sladký výluh z hrozinek, sušených jablek, sušených švestek, příchuť tabáku bych v nich viděl nikoliv kouřovou, ale cosi jako aroma čerstvého dýmkového Cavendishe (nezapáleného). Občas výluh dělám i z cascary + švestěk, hrozinek, je potom sladší. Super je v šálku zalít horkou cascarou plátek mandarinky(může být i pomrdanč).
Kofeinu má jak prase, odhadoval bych to tak na tři espressa minimálně. Poměrně spolehlivě u mne cascara funguje místo acifeinu na bolest hlavy.

↪ 8 mill: tak nejdřív je potřeba ochutnat ;) dokazuje to jen to, jak je pokaždé projev odlišný. ty moje první ochutnávky mimo DS byly taky spíš takové ovocné šťávičky… ale tohle má prostě balls :)

↪ 7 Michal: olympus pen :)

kofeinu to má jak hovado, od squaremile chutnala víc navinule, nakvašeně… ale nevím jestli to bylo dobře:)
jinak to pan C pekně vystihl, a nastudeno to je super, já teď zkouším ještě cold brew, dám vědět jak jsem dopadl…

to Mr. C: však už vypisuji objednávku. Na tabákovitost se jako kuřák dýmky těším převelice.
Pokud má cascara od DS ještě větší kofeinové prdy, něž od SQM a HB, asi úplně vyhodím acifein z naší lékarničky s heslem „přírodním patákům zdar“!

Je to zvláštní, ale dle všech studií, které byly na cascaru napsány (tzn. asi jedna :) není obsah kofeinu větší než v kávě. Samozřejmě ale člověk vypije 0,5 l jak nic … důležité je ještě napsat, že je cascara připravena z čistě bio kávy, jinak by to asi nebylo úplně cool …

Já zrovna dopíjím chlazenou a kromě šípků tam cítím angrešt, tabák nee

Tak jak jsem slibil: cold infuze – pres noc v lednici, davkovani od oka jako caj… chut zakulacenejsi, mene kyselych tonu oproti teple priprave, moc velka dobrutka, a pro nas lenochy je to na leto nejlepsi zpusob pripravy, a je to ekologicke, nemusite varit a pak znovu chladit vodu:)

zdravim, poradite mi tu prosim, zda se cascara nebo medova kava da koupit primo v Brne? Dekuji…

Hmm – zajímavé – to musím taky někdy ochutnat. Zatím se musím spokojit něčím podobným – drcenými slupkami z kakaových bobů – příprava podobná, vůně kakaa a chuť čajovitě-kakaová.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)