Cidre Première

Těším se na podzim. Ať je klíďo sychravý a mokrý. Mně to neva, budu pít český cider. Objevil jsem dalšího producenta jabčáku na scéně — černošickou Cidrerie!

Vedle Mad Apple a F.H. Prager je to, zdá se, třetí kus ve volném výběhu. ještě je na to brzy, ale už teď mi domácí jabčáková scéna dělá radost. Všechny tři cidery se od sebe zřetelně odlišují a každý si snaží vyšlapat vlastní cestu.

Perlivé jablečné víno z Černošic

Cidre Première zaujme už na první pohled, protože je nalahvován do sedmiček s korkem s decentní etiketou, kde najdete vše podstatné. Pokud ji čtu správně, právě je v oběhu první šarže ročníku 2010. Cidrerie Jáchyma Klimenta také razí pěkný český název — perlivé jablečné víno. Za ambaláž má u mě jedničku. Vedle praktických bag-in-boxů F.H. Prager a uřvaných lahví Mad Apple na mě působí nejvíc odměřeně a elegantně.

Cider je z českých jablek a nápoji se dostalo velmi šetrného zacházení. Mošt nebyl doslazován a po fermentaci nebyl filtrovaný, pasterizovaný ani uměle dosycovaný. Podobně jako u vína je ošetřen pouze sírou.

Vedle svých rivalů se vyznačuje poněkud slabším extraktem a vůní. Musíte k němu opravdu intenzivně čichat a lokat, abyste se dostatečně nabažili. Co nemá v silném těle, ale velkoryse dohání v pitelnosti a velmi příjemné svíravosti, která místo ovoce zaskakuje v dochuti. Vlastně kecám. Když vypijete alespoň dvě sklenky, dokážete na patře vystopovat příjemný dotek naťuknutého jablíčka.

Cidre Première je suchý a má 6,5 % alkoholu. Na první i druhý pohled je to společensky unavený elegán s natrhnutým rukávem u košile. Setkání s ním zanechá rozporuplné reakce, ale určitě si ho budete pamatovat.

Takoví šampioni mají vždy moje sympatie.

Kde koupit?

Pokud vím, Cidre Première zatím není nikde k ochutnání a koupit si jej můžete pouze na objednávku. Takhle jsem se k němu dostal i já. Objednal jsem přes e-mail a poté jsem si dvě sedmičky vyzvedl v odběrném místě v jedné letenské čajovně. Láhev stojí 95 Kč.

Tleskám a těším se, co všechno letošní sezóna přinese. Abych jen nekecal, letos se chystám taky!

Cider na Scuku

Reklama

Komentáře

Jako dobrý, no. Ale kdy si budu moct konečně koupit nějaký český cider pro který si nebudu muset jezdit do Prahy? Ne že by mi Mad apple nechutnal, ale rád bych i jiné…

↪ 1 vomáčka: možná až se do výroby cideru zapojí někdo mimo Prahu? F.H. Prager i Cidrerie jsou lokální pražské věci. výskyt mimo, bych ani v blízké době neočekával.

Pracuje se na tom, aby F.H. Prager byl brzy k odběru i pěkně v Brně!;) Již velmi brzy!

společensky unavený elegán s natrhnutým rukávem u košile. Setkání s ním zanechá rozporuplné reakce, ale určitě si ho budete pamatovat.

Tichý, uznalý potlesk.
Z rozšířeného sortimentu ciderů v Čechách mám radost. Dle mého názoru cider je letní pití. Do sychravých a mokrých dnů bych osobně asi volil nápoje jiné – litrová láhev bytelného portského se při právě uplynulé dovolené ve Skotsku jakoby samovolně „vypařila“.

Pokud je kvalita Cideru a primo umerna kvalite fotografie v titulu clanku zustal bych stranou.

↪ 5 D man: Nechtěl byste to nějak blíže specifikovat? Že bychom se poučili od odborníka.

6 a 7.
Podivejte se na sklenicku a porovnejte vrsek sklenicky a hladinu te zlute tekutiny, bidna prace na Photoshopu, rovnez tak plocha etiketa na lahvi to same. Ja jsem trochu alergicky na bidne pocitacove obrazky. Bohuzel nemam moznost tekutinu ochutnat, tak jsem jenom komentoval ve smyslu, kdyz maji airlinky pocintane bezpecnostni pasy od kafe muzeme predpokladat, ze stejnou peci davaji motorum, coz nemusi byt vzdy pravda.
Katko pokud to bude potreba dovest k uplnemu pochopeni, jsem k sluzbam, nekdy si staci pouze preslapnout..

↪ 8 D man: D mane, vždy rád čtu vaše názory a připomínky. Zde mám dojem, že jde o bouři v šálku cideru, so to speak.
Na úvodní, ilustrační fotce nenacházím nic komentáře-hodného. Plní svůj účel. Nic víc, nic míň. Nemate, nezavádí, nepřikrašluje.
Třeba tu něco nestíhám, ale osobně nevidím, proč se durdit.

Jednorozce, uznani od old foodblog warrior tesi.
Pripoustim, ze moje namitka se hodi spise pro fotoblog.

D man: Máte samozřejmě pravdu, fotka je skutečně kompozičně a obrazově silně podprůměrná – a to i na zdejší ne-foto poměry. Ovšem na druhou stranu souhlas s jednorožcem – plní svůj ilustrační účel a mně osobně nijak nevadí. Co by mi ovšem mohlo začít vadit – pokud by se zde opět rozjely offtopic diskuze o fotkách, ubrusech, slovech a jejich významech, transkripci a tak dále. Čtu si to tu rád a každý den téměř od počátků blogu, úroveň informací je vysoká – nesrovnatelná s masmédii a jsou podané celkem zábavnou a inteligentní formou. A to je v tuzemsku stále ještě celkem výjimečný úkaz.

↪ 11 ttrefil: btw, tu diskuzi o japonské transkripci jako off topic nevnímám. je to věc, se kterou se v jídle setkáte často a nejen v japonštině. pro mě osobně to bylo dost poučné (krom jiného 1 — že existuje více verzí přepisů 2 — a že na někdo vůbec kouká ;)

↪ 8 D man:
↪ 11 ttrefil:
Mně osobně na té fotce nic tak výrazně příšerného nepřijde, ale když už to tu píšete, tak by mě zajímalo co na ní tak strašného vidíte. Zatím jsem se dozvěděla že největší problém té fotky je šikmý vršek sklenice. Proč je fotka „kompozičně a obrazově silně podprůměrná“ má asi být každému jasné. Musím říct že jsem čekala třeba aspoň něco o použití polarizačního filtru apod., ale tohle?

↪ 14 Ala: Ostatním omluva za offtopic, udělám to co sám nemám rád. Možná to zkresluje neosobní komunikace, ale vnímám vaši rétoriku jako poněkud konfrontační, zvláště v 6. Jak často dostanete informace o které žádáte tímto způsobem ? Kompozice na střed, kácející se linie, zkreslená perspektiva způsobená širokým sklem, nevhodné ploché světlo. Ale já nejsem odborník a opakuji – nemám s tím foto v rámci účelu vůbec žádný problém jen jsem se zastal D mana, foto není výrazně příšerné, je pouze podprůměrné – pokud se na to díváme z fotografického hlediska. Cuketka jinak fotí fajn a někdy dokonce moc fajn :)

↪ 8 D man: no nechápu to v tom smyslu, že jsem si myslela, že sem všichni, tedy většina z nás, všichni evidentne ne, primárně chodíme jako na food blog a ne na foto blog… ale asi nemá cenu si patlat vzácné neurony… spíš než moje přešlápnutí byste potřeboval sklenici vlažného mléka… howg

↪ 15 ttrefil: díky za praktické komenty ;) za to zkreslení a kácející se linie v tomhle případě širokáč moc nemůže (i když trochu taky), je to hlavně tím, jak sklenice stojí naštelovaná nakřivo na krabici od bot před jabloní (sám jsem si toho všiml až po upozornění, ano, až tak jsem slepej ;) světlo je denní a rozptýlené z pod mraku, ale etiketu jsem trochu vypálit musel, aby bylo světle zelené písmo na etiketě čitelné, kompozice u produktových lahví je vždycky kompromis — to, že je to vertikálně vystředěné jsem se snažil kompenzovat polohou výrazné etikety a osou stopky sklenice pěkně proti sob (ále asi blbě).

sám flašky fotím děsně nerad — tak jsem vždy na konci rád, že jde aspoň poznat, o co na fotce běží… ;) osobně mě na nich nejvíc vysí*ají odlesky na lahvích, tvar na výšku, a na skle pak celá řada protivností — postupné vyprchání bublin, viditelnost každé šmouhy a vlákna na sklenici, orosení, upatlání, kapičky po nalití etc. etc.. no prostě ano — fuj, ještěže nebloguju např. o víně :)

↪ 17 pan Cuketka: Však taky produktoví fotografové mají dobrej důvod, proč se skla a porcelánu většinou dost bojí…

Tahle fotka mi pocitově trochu celá padá doleva, jinak nemám moc, co bych jí vytknul, přepal na etiketě tam pravda imho být nemusel, ale je na relativně nedůležitým místě a je to holt bílej papír, tak trochu středová kompozice mi tady naopak sedí, ona je často šmahem zatracovaná dost neprávem – je fakt, že spoustu fotek zkazí, ale u symetrickejch námětů nebo fotek, který maj vyznít klidně a pohodově naopak často sedne jak ta příslovečná prtel na hrnec… Že sklenička stojící někde na zahradě není rovně mi přijde přirozený, takže mi opravdu nevadí, že hladina není rovnoběžně s okrajem sklenice, jabka v pozadí jsou tak akorát rozostřený. Jako samostatná ta fotka na výstavu samozřejmě není, jako ilustračka k článku v pohodě.

No rozhodne mi neprijde ta fotka tak strasna, aby mela odrazovat od vyzkouseni toho cideru. Porovnani s pasy od kavy v letadle mi prijde uplne mimo misu..zvlast kdyz to ani neni zadna oficialni promo fotka.

↪ 19 Yenn: tak todle přirovnání jsem tu nechtěl řešit už vůbec. pokud by sedělo tak jedině ke způsobu mé degustace a výsledné deskripci produktu, ale nikoliv ke kvalitě výsledného produktu, se kterým nemám nic společného ;)

pokud někdo ochutná a bude mít diametrálně odlišný senzorický dojem, komentáře i diskuze je pro něj otevřená…

d man: vy musite byt hodne zamindrakovany, kdyz mate potrebu na foodblogu kritizovat fotku. Ta fotka proste jen ukazuje flasku a dokresluje text a vetsi ambice urcite nema.

Madapple mi vyhovuje, ale jsem pro každý český (z českých surovin vyrobený) a poctivý produkt – ostatně tohle je jeden z důvodů, proč blog Cuketky sleduju už dost dlouho.

Naopak jsem přestala pana Cuketku sledovat na Twitteru neb mi neseděl častý výskyt vulgarit v jeho projevu. Ale beru to tak, že Twitter měl jako neoficiální kanál, takže jsem to zkrátka vypnula a to, co mě zajímá si najdu zde. :)

Ad fotka – netuším, jak vznikla rovná hladina a nakloněná sklenička, ale asi pořád lepší takto (byť třeba snímek proběhl počítačovými úpravami mockrát) než fotka stažená z fotobanky, jak se to bohužel opakuje u našich médií často, když se jedná o něco mimo mainstream (tj. tam, kde není redakční fotograf).

Nikkie: jako nadšený fotograf-amatér můžu říct že fotka je upravované jenom velmi lehce (doopravdy), pan Cuketka má (pokud nevyměnil) Canon EF F/1.8 ze kterého lezou skvělé záběry samy od sebe. Co se týče naklonění, tak mě příjdou oba objekty nakloněné stejně a kdyby náhodou ne, tak moli také stát na kamené zídce a různý náklon bych sváděl na nerovnost podloží. Vyjadřovat se tady ke kompozici ilustrace mi přijde k smíchu.

To Honza Štěrba: já taky snímek nekritizuji :). A už vůbec ne ruce pana Cuketky či jeho Canon :). Naopak jsem vyzdvihla, že je fajn vidět snímek, který byl pořízen přímo pro tento článek.

ja nevim co furt resite – fotka je v klidu :-) trochu nakrivo, ale sirokac halt no.
jiank jakej prepal… fotka ukazuje vkusnou etiketu, jako informacni funguje skvele. Kdyz jsem u toho kritizovani – jako jo zkusme udelat soutez kdo vyfoti lepe:-) jen ja dam asi jen MA:-( (tam je etiketa taka kriklava na muj vkus)

pardon ale tohle nema s frnacouzskym cidre z normandie spolecneho nic

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)