Cider F.H. Prager

Nechci to zamluvit, ale vypadá to, že tu máme po vietnamské vlně ještě jedno příjemné překvapení — další domácí cider na scéně! Už taky bylo na čase. Nic proti importu a Mad Apple, ale je potřeba přidat. Česká jabka drtit, lisovat a pít! :)

František Hubert Jabčák

Cider F.H. Prager nedávno objevil Jižní svah, já se pouze přimontoval. Teda abych nekecal, sleduji je na Facebůčku už od začátku, ale teprve dnes jsem se dostal k prvnímu pořádnému vzorkukavárně Potrvá.

Jak chutná? Já byl překvapený. Prager je úplně tichý a bez bubliny. Po nalití nechává jen trochu pěny (s filtrací se to moc nepřehánělo). Po šikovném naštelování svítí krásně po babím létě.

Vůně je ještě větší sranda. Kdybych tenhle jabčák schoval mezi některá přírodní a lehce oxidativní vína, možná bych vás i nachytal. Voňavá odrůda použitých jablek ale přeci jen dominuje. Rozkousnutá jablka, kompoty od babičky, štrůdl — najdete všechno, na co vám vystačí čichová paměť. Absence bublin nevadí ani v chuti, protože Prager má dost kyseliny a strukturu, co drží pokupě i po třetí sklence. Jediné co mi k mým oblíbeným stylům chybělo, bylo více tříslovin, které by mi zakroutily s dochutí.

Když to shrnu: zavedené UK & francouzské cidery = předvídatelní tatíci a přísní elegánové, Mad Apple = ambiciózní stážistka po vysoké, F.H. Prager = „sedmnáctka“, které je všechno jedno. Alkohol je na 6,5 %. O technologii zatím nic moc nevím, ale tipoval bych to spíše na minimalistický přístup (snad i s vysněnou spontánní fermentací?).

Kde ochutnat?

Zatím V lese, v Potrvá a v krumlovské Picce. Chystají se prý i další místa a Prager je možno objednat i v šikovných bag-in-boxech v jejich e-shopu.

Co jsem tak pochopil, teprve se učí a jednotlivé šarže se budou v průběhu roku lišit. Stejně jako u Mad Applu (který je na čepu v Zubatém psovi) budu číhat a vše nové upíjet.

Že sháním barely, drtičku a lis, raději tajím. Co vám budu povídat, je to nakažlivé nejen na pití.

Cider na Scuku

Reklama

Komentáře

:-))) Technologie je fakt minimalistická, ale zas vyloženě hard core přírodní ne (tj. třeba kvasinky tam dodávány jsou, byť neutrální). Mám k tomu detaily na mailu, tahal jsem je z nich ještě u nedodělaného vzorku, tuhle ciderovou vlnu je třeba podporovat! :-)

malé technologické upřesnění — tak nakonec přeci jen použity kulturní kvasinky, prokvášeno do sucha (ale na prodej prý trochu korekce), jablka jsou od pěstitelů od Pardubic, nesyceno, nefiltrováno, nečiřeno, nepasterizováno, zasířeno.

Měl sem možnost ochutnat při výjezdu kavárny Potrvá do Uherského Hradiště. Když sem na tabuli viděl cider myslel sem že to bude Mad Apple, ale bylo mi řečeno že je „pražskej“ … byl na mě dost trpkej, ale těším se na další setkání :)

↪ 4 Tom: kdy to bylo? prý byly v oběhu různé šarže, ne všechny tak povedené (jedna nic moc prý i na Code:Mode). trpkost bych osobně uvítal, tahle várka skoro jen lehké ovoce… ;)

3× hurááá :-) jak tohle mi v čechách chybí…!!!

↪ 5 pan Cuketka: Hned mě CodeMode napadlo, jestli to není ono. Bylo to dost nepitelné a slečna mi k tomu nezvládla nic říct, jen že to snad není od Plzně, že na takovou chuť asi nejsem zvyklá a že se dokonce možná úplně nepovedlo. Chutnalo prostě jako zkyslý jablečný džus, tak si snad budu moct někdy opravit dojmy.

↪ 7 farfalla: no jo, docela si tím pokadili značku, což? poučení pro příště a důkaz toho, že s malými šaržemi není legrace.

↪ 6 katka: nejste sama :)

Koupila jsem si Mad Apple v Cheese Goutmet v Ostravě a prostě SUPER!

Jakou má chuť? blíží se spíš anglickým nebo francouzským cidrům?

↪ 10 IIvy: viz článek. na nízkoalkoholové perlivé se zbytkáčem (val de rance) to je přeci jen sušší a tiché, na výrazně svíravé cidery s vysokým obsahem taninů a zráním v sudech (UK), je to zase moc ovocné a bez svíravosti. pokud nejste zvyklá na tiché cidery, bude to tak jak tak malý šok.

Držím jim palce. Doufám, že se jim podaří překonat zvyk používat pro tyto účely padavky a jiný odpad. V další fázi se mohou soustředit na optimální odrůdovou skladbu, což bude u nás asi dost problém, speciálně v případě „hořké složky“, která je dost důležitá.

↪ 8 pan Cuketka: V tom případě zůstanu u čerstvé zásoby Val de Rance ;-) díky

↪ 16 IIvy: jj, zatím jsou to dva naprosto odlišné světy. imo se budou u zákazníků naustále potýkat s návykem na bublinky a trochu té svíravosti, která zatím chybí ;)

Díky za inspiraci. Právě jsem objednal 5 l na zkoušku a už se těším na takové to domácí žvýkání.

↪ 20 pan Cuketka: No jasně, spíš myslíš na straně těch výrobců, schopnost zajistit si kvalitní dodávky právě těch odrůd co je třeba a vůbec řešit poměry těch trpkých, sladkých atp. :-)

Hlásím, že v Brně je cider od F.H.Prager k dostání v restauraci Kupé a pan číšník vypadal poměrně nadšeně, když jsme si ho objednali:)

Tak jsem si o víkendu na trzích koupil F.H. Prager – jablečný cider. A musím říct, že to bylo opravdu velké zklamání. Těšil jsem se na dobrý český cider a byl jsem připraven mu lecos odpustit. Ale to co bylo v lahvi bylo mimo veškerá očekávání. Vůně pěkná jablečná. Chuť nevýrazná, plochá, řekl bych že až prázdná. Co mne ale dostalo byla dochuť, která byla výrazně nepříjemně hořká! Byla hořká tak, že dělala nápoj bez přemáhání až nepitelným a po jedné skleničce jsem zbytek lahve raději vylil do výlevky. Řekl jsem si že chyba bude asi u mne. Zděšení ale přišlo, když jsem se podíval na zadní část etikety na složení. Použité dva! konzervanty, umělé sladidlo! a hlavně aroma! což vysvětluje, proč jinak ne zrovna kvalitní produkt dobře voní. Osobně nechápu, proč někdo jde na trh s produktem, který musí doslazovat umělým sladidlem a vylepšovat aromatem. Pro mne teda hodně velké zklamání.

↪ 23 Jakub Hartl:

Co jsem tak pochopil, teprve se učí a jednotlivé šarže se budou v průběhu roku lišit.

tak asi se zatím moc dobře neučí ;)

V poledne jsem si na Jiřího z Poděbrad koupil do kelímku jablečný a na doma jednu lahvinku. Sedím v kanceláři a lahvinka už je pryč. Nevím, co se panu Hatlovi nezdá: podle mě je kyselina i hořčinka sice dost výrazná, ale tím je to pití zajímavý (až návykově).

ale ale, čteme tady zlou zlou pomluvu: Prágr že je nepitelný? „Chuť nevýrazná, plochá, řekl bych že až prázdná.“ Co to jako má být? Citace z bestselleru „Jak blafovat o cideru“? tahle frázička nám nedá a musíme také říci svoje.

11 koček má moc fajnovej čumáček a tohodle jabčáku už vypilo za jeho krátkou existenci víc než piva za celej život. pan Hartl asi čekal líbivou limonádičku s bublinkama. tak tenhle popík zas mi kočky nemůžem ani cejtit. pil vůbec někdo z vás chuťových odborníků německý Apfelwein nebo španělskou sidru? děti děti, máte se ještě co učit…

Tak jsem se zase jednou napálil. Koupil jsem Prager na náplavce a … nepřečetl si etiketu.

Složení: E202, E224, E955, E330, E300, sířeno.

No nic, hlupák jsem já, ale opravdu jsem nečekal, že když už se s tím vyrábí a tahají na trhy, budou tam cpát chemii…
Jdu jim napsat sprostý dopis.
A na vašem místě, pane Cuketko, bych si podporu takovým šejdířům raději rozmyslel…
Mimochodem, chutná to (i po tom chemickém ochucení) stále hůř, než můj vlastní první pokus, který jsem prohlásil za nepovedený. A ne kvůli hořkosti, tu mám rád.

↪ 28 Pepík: díky za varování, jste už druhý! já to na ty trhy zaběhnu koupit, porovnám se zápisky z loňska a kdyžtak rychle opravím. nelíbí se mi to taky, ale potřebuji si to ověřit…

vedle mad apple, snad ještě zůstává v oběhu cidrerie http://www.cuketka.cz/?… a já věřím, že se toho letos objeví na trhu ještě víc. třeba Ondra z Applepunku tuším ještě má: http://winepunk.cz/applepunk/

↪ 28 Pepík:
Pane Cuketko a příznivci,
rádi bychom reagovali na zdejší nedávné komentáře, protože nás samozřejmě trápí když se náš cider haní.
Ano, používáme potravinářské přípravky pro zvýšení kvality a trvanlivosti. Nikdy jsme se tím netajili, nijak jsme to neskrývali, komukoli to kdykoli rádi vysvětlíme.
Všechny tito přípravky se běžně používají ve výrobě potravin, vín i ciderů – koneckonců jsme se o nich dozvěděli od spřízněných malociderařů z jihozápadní Anglie když jsme diskutovali problém stability.

Máte-li trpělivost, popíšeme zde ona démonizované Éčka, která používáme:

  1. disiřičitanem draselným (E224) se běžně zasiřuje nejen víno, ale vlastně cokoli (marmelády, džusy, sýry, sušené ovoce…). Vesměs, všechno co má na sobě napsáno „ošetřeno oxidem siřičitým“ by mělo ve složení mít napsáno tohle Ečko
  2. sorban draselný (E202) má stejnou funkci jako disiřičitan (tj. zabraňuje šíření plísní a kvasinek). Tyto dvě látky pracují v páru, doplňují se, dohromady jsou silnější než samostatně (tj. celkové potřebné množství je nižší když se použijí najednou oba dva). Sorban se používá i do moštů a koláčů; naprostá většina malovinařů se jím chrání před mikrobiálním znehodnocením svého vína – děláme to i my.
  3. kyselina citronová (E330) a kyselina L-askorbová (vitamin C, E300) – oboje jsou látky vyskytující se běžně v ovoci (zejm. v citrusech). Do Pragerova cideru je dodáváme kvůli posílení dvou předchozích chráničů.
  4. cukraloza (E955) jedná se o laboratorně upravený extrakt z přírodního cukru. Je to naprosto neškodná, silně sladivá látka vhodná pro diabetiky. NENÍ TO ASPARTAM, což je naopak zdraví škodlivé umělé sladilo používané např. ve žvýkačkách či ovocných jogurtech.

Jak jsem říkal, nikdy jsme se netvářili že jsme BIO (ať už to znamená cokoli) a E-free.
(mimochodem, zkuste se někdy podívat pečlivě na složení u nás dostupných skandinávských ciderů, kofoly, či vaší sojovky)

Cider jsme se rozhodli začít vyrábět protože jsme přesvědčeni, že pro tisíce tun nevyužitích českých jablek a hektary upadajících jablečných sadů lze najít uplatnění. I když náš byznys teprve dělá první krůčky, chceme prospět lidem i zemi kolem nás: máme kompostovatelné kelímky (byť jsou asi 9× dražší než obyčejné plastové), používáme recyklované láhve (proto máme různé barvy, podle toho jak se na myčce sešly) a přírodní korky, sponzorovali jsme mezinárodní festival etnografických filmů (kterému šetřiví politici seškrtali granty), chystáme se zapojit do našeho supply chainu i sociální firmu lidí s mentálním postižením…

Chceme dělat cider, který bude lidem chutnat a který si budou moci dovolit. A jsme rádi, že se nám to daří. Nechceme být Rolls-Royce mezi nápoji, spíše jsme jako limonáda malinovka nebo smažák – pro někoho to může být moc póvl, ale s tím se musí vyrovnat sám a ne to na všechny strany pomlouvat.

Pane Cuketko, příští dva až tři týdny na náplavce nebudeme, protože jsme se vyprodali ze všech zásob dříve než nám dozrál nový Prager (to jen abyste nechodil zbytečně:). Ještě nevíme, kdy dozraje, ale určitě se tím pochlubíme na našem facebooku.

S pozdravem,

Cyril a Ondřej

↪ 30 Cyril (z FHP): díky za info.

já bych v tom hanění vašeho produktu neviděl, naopak – vaši zákazníci se sami dopátrali nějakých informací a hledali k tomu rozumné vysvětlení, protože je použití „éček“ znepokojovalo. pokud by se dalo podrobné vysvětlení najít u vás na stránkách nebo kdybyste se o tom s lidmi bavili třeba u vás na FB, určitě by se tomu dalo předejít.

Tak tak. Přesně jak říká pan Cuketka. Na stránkách o éčkách ani zmínka.
Nicméně těžko přesvědčíte o nutnosti éček někoho, kdou už vypil pěkných pár lahví srovnatelně drahých ciderů BEZ éček.
A pokud jde o cenovou dostupnost  – jak si vysvětlujete, že uprostřed Paříže, kde obecně není zrovna levno, ve vinotéce Nicolas, tedy v žádném supermarketu, jsem před měsícem koupil opravdu vynikající suchý cidre za 3,50 Eur? Opravdu by mne to zajímalo. Mimochodem měli tam i levnější a v sousední supermarketu ještě levnější, navíc v sektových, a tedy dražších lahvích  – a všechny bez éček! Ona totiž francouzská legislativa podobné „dobroty“ prostě v cideru zakazuje. Narozdíl od té ostrovní. Tam se může „cider“ jmenovat sebehorší břečka. Ale to víte jistě lépe než já. Otázka je, kam se to potom jezdit učit.
Jinak jsem rád, že jste mi nepřímo potvrdili můj dojem, že to vyrábíte z padavek všeho druhu, co kde setřesete po pangejtech. Pak se nedivte, že se to bez aromat a sladidel nedá pít.
Na skandinávské cidery jsem se díval, souhlasím, že je to hnus, také jsem to nekoupil. Sojovku nemám rád, ale myslím, že by se teoreticky měla dát sehnat pravá, tj, ne z glutamátu, ale z bobů (nebo jak to ti žluťáci dělali před vynálezem éček?).
Ovšem jakou má kvalita pití souvislost s etnografickými fimy, které někdo odmítl podpořit z mých daní, to skutečně nechápu. Nebo snad má být koupě vašeho produktu jakýmsi sebeobětováním? „Pít se to sice nedá, ale přispěli jste na dobrou věc?“

Za poslední dobu má Prager spoustu novinek, ani nemáme čas se tím vším chlubit.

  1. Děláme už i hruškový cider (pravda, není to úplně novinka, ale zatím jsme se tím chlubili jen offline)
  2. máme nového dodavatele jablek – ale pořád jsou česká! Hledali jsme až jsme našli. Šlo nám hlavně o snížení kyselosti šťávy, proto teď bereme matroš z vyhřátého litoměřicka.
  3. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ: díky novým filtrům (filtrujeme natřikrát) jsme se mohli zbavit konzervantů a antioxidantů. Pragerův cider je teď naprosto E-free. Nic než moštík.
  4. Lahvujeme ve velkém – pořídili jsme pořádné lahvovátko a teď to lítá jedna radost. Postupně možná opustíme bag-in-boxy… uvidíme.

V každé láhvy je mezi hladinou a zátkou deka z dusíku a láhve jsou pořádně vysířené aby nedošlo k nějaké oxidizační nebo mikrobiální podpásovce.

Děkujeme všem vstřícným a dobře míněným radám, které se nám i díky Cuketkově blogu dostalo od našich pijanů. Jsme rádi, že jsme měli v sobě tu kuráž hledat nové cesty jak vyrábět ještě lepší pití a jsme ještě radši, že se nám to nakonec povedlo. Však inovacím není konec – na červenec máme připravených několik novinek.

Za FHP,

Cyril

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)