intolerance laktózy RSS

Štítky: , , ,

59 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosím o tipy na dobré stránky, produkty či jakékoli přínosné informace k tématu intolerance laktózy. Doposud vygooglené informace jsou překvapivě povrchní. Podle všeho mají kromě mléka hodně laktózy smetana, sušené mléko, syrovátka a výrobky z nich odvozené. Takže s ricottou mám asi smůlu? A co tvaroh nebo žervé? Sýry se zdají být celkem ok, obsah laktózy je mizivý. Jogurty a kysaná mléka mají nižší obsah laktózy a obsažené živé kultury ji dále v těle pomáhají rozkládat, ale co třeba tepelná úprava zakysaných výrobků, neztrácí se pak jejich pozitivní účinky (ty bakterie přece vyšší teploty nemůžou přežít) ?

  2. Interspar prodává vlastní řadu výrobků (mléko, šlehačka, sýry…) bez laktózy, koukněte na jejich stránky. V Tesku lze najít také něco (ale je to dovoz, ne jejich vlastní).

  3. 1.yannka
    Laktosy mají málo všechny mléčné výrobky, v nichž laktosu spotřebovaly nějaké bakterie. A je celkem jedno, jestli tam ty bakterie ještě pořád jsou nebo ne. Laktosa je mléčný cukr, je tedy sladká. Proto je v těch, které jsou sladké (mléko, smetana apod. )

    Před dvěma týdny jsem psala o intoleranci laktosy několika středoškolákům ze zájmového kurzu, tak se nebudu rozepisovat poznovu a vlepím to sem celé – odmyslete si to oslovování studentů :)

    Pijete rádi mléko? Jestliže ano a přitom nejste malé děti (což jako studenti nejste docela jistě;), tak jste – mutanti!
    Možná víte, že určitá část lidí v dospělosti mléko nesnáší. Tím nemyslím, že by jim nechutnalo, ale mají po něm trávicí problémy. Často ale snášejí poměrně dobře zakysané mléčné výrobky. Tento stav se často mylně označuje jako alergie na kravské mléko. Ve skutečnosti se jedná o něco úplně jiného. (Pro úplnost – existuje i skutečná alergie na bílkovinu kravského mléka, ale není zdaleka tak častá a vyskytuje se spíš u malých dětí).
    V tomto případě jde o takzvanou nesnášenlivost (intoleranci) laktosy. Laktosa, jak nespíš víte, je mléčný cukr. Lidé s touto nesnášenlivostí neumějí laktosu štěpit, laktosa jim zůstává ve střevech a je metabolizována střevními bakteriemi na různé látky a plyny. Proto jim zakysané výrobky často nevadí – v nich je laktosa už většinou spotřebovaná bakteriemi.
    A co je zajímavé z genetického hlediska? Tihle lidé jsou totiž ti normální a zdraví. Takhle to má být. Člověk (stejně jako ostatní savci) má pít mléko jako mládě. V té době má „zapnutý“ na svém chromosomu č.2 gen LCT pro laktasu – enzym štěpící laktosu. Tento enzym se vyskytuje ve výstelce tenkého střeva a zde štěpí laktosu. V dospělosti už tak nějak příroda nepředpokládá pití mateřského mléka, proto se tento gen „vypíná“ (vypínání nepotřebných genů je běžné, protože syntéza bílkovin je pro organismus náročná a není potřeba plýtvat energií na něco, co není nutné).

    Jenže u lidí se kdysi objevila mutace tohoto genu, která způsobuje to, že gen se v dospělosti „nevypne“. Za normálních okolností by tito lidé byli v nevýhodě – plýtvali by energiií na zbytečnou bílkovinu. Jenže tady, v oblasti Evropy, už od pravěku začínali lidé chovat dobytek a provozovat pastevectví. A když dobytek chovali, tak také pili jeho mléko. Předpokládá se, že laktasová mutace se objevila někdy před 10 000 lety (podle Simoons 1970, McCranken 1971) A najednou začali být „mutanti“ ve výhodě. Zejména proto, že mléko bylo bezpečným nápojem, narozdíl od kdejaké vody v pochybné studni, do které kdekdo vypustil kdeco. A co nám přírodní výběr v Evropě způsobil? To, že tu žije asi 70% „mléčných mutantů“, kteří si na mléce mohou pochutnávat i v dospělosti, a jen malá menšina těch „normálních“. Nejvíce „mlékopijců“ je ve Skandinávských zemích – tam se jejich počet blíží skoro 100 procentům.
    Třeba v Africe a v Asii (kromě Blízkého Východu, kde je mutace také častá, pije se tu velbloudí mléko), kde chov dobytka nemá zdaleka takovou historickou tradici, je poměr"mutantů" a „normálních“ naprosto opačný.

    Tak co, jak jste na tom vy? Jste „mléční mutanti“?

  4. 2: diky, v nasem Sparu jsme zatim nasli mleko, jogurty a kys.smetanu, podivam se i po dalsim
    3: Kami, děkuju moc, doufala jsem, že se tu objevíte:) Zajímavé pojednáni; o tom genu už jsem taky četla. Pořád ale u řady výrobků (třeba u toho tvarohu) ten obsah laktózy dost těžko odhaduju. Co se týče jogurtů…je tedy možné, že čím déle ho nechám „zrát“ (a bakterie „žrát“:), tím méně laktózy v něm teoreticky bude, nebo je to blbost a po základním výrobním procesu už se obsah laktózy nemění? No mám zase na nějakou chvíli co studovat:)

  5. 4. Ano, v živém jogurtu bakterie „žerou“. Ale jsou aktivní při jogurtovací teplotě, tj. nad 30st (nebo aspoň pokojové), takže v ledničce toho moc nepožerou. A obecně čím kyselejší chuť, tím obvykle méně laktosy.

    Tvaroh – pokud se vyrobí tak, že se nechá zkysnout mléko a pak se zahřívá (tak dělá tvaroh moje babička), tak tam laktosy moc není. Pokud se ale vyrobí tvaroh jako měkký sýr rovnou syřidlem, tak to na obsah laktosy nemá vliv. Jak se vyrábí tvaroh dostupný v obchodech, to netuším. Nejspíš jak který. Takže asi najít ten nejkyselejší a prostě zkusit, jestli Vám sedí nebo ne. Ono totiž, narozdíl třeba od celiakie, Vám pozření laktosy neublíží. Je to sice nepříjemné, zejména pro společenský život;), ale narozdíl od lepku u celiaků to nijak nezvyšuje nějaké riziko nádorů nebo tak.

    Sýry jako žervé bývají dělané z předkysaného mléka, takže také mívají dost spotřebovanou laktosu. Sýry polotvrdé se předkysávají středně, takže to bude tak napůl.
    Sýry pařené se předkysávají málo, takže tam bude laktosy zřejmě víc.

    Ricotta se dělá ze syrovátky, v níž zůstává laktosa dost rozpuštěná, takže ta by teoreticky (ale to jen předpokládám) měla mít laktosy hodně.

  6. Kami, Váš příspěvek byl pro mě přínosnější než sdělení cca šesti lékařů, jejichž rukama jsem prošla:-). Mohu Vaše shrnutí podepřít vlastní zkušeností: čerstvému mléku, smetaně se úplně vyhýbám, „tvrdé“ sýry konzumuji, čerstvé/tvarohové produkty na ty se spíš dívám nebo pouze uždíbnu. Zdravotní potíže dříve drastické jsou pryč. Nejčerstvější mléčný produkt, který já konzumuji je příležitostný řecký ovčí jogurt. Mléko pokud je nutné, nahrazuji rostlinným, na trhu je hodně druhů, z nichž většinou vybírám pro různé použití odlišné varianty. Pocitově mi to připadá jako lepší varianta než mléko upravované – zbavované laktozy. Nevím ovšem, jak tento proces probíhá.
    Žít bez crème fraîche je sice mimořádně těžké, ale jsou i horší věci:-).

  7. 6. Maroni, tak to mě těší:) Inu, ne všichni lékaři si po večerech doma vyrábějí sýr, no:)
    Mléko zbavované laktosy jsem nikdy nepila a nevím ani, jak se to dělá.
    Creme fraiche je kysnuté dost málo. Ale některé zakysané smetany jsou kysané dost a dají se většinou docela obstojně použít.
    Ona ta kyselá chuť jde jednak na vrub toho, že ubývá laktosy, tj. ubývá sladkosti, a zároveň se zvyšuje kyselost díky obsahu kyseliny mléčné, která vzniká. Takže cokoli mléčného stačí pořádně prokysat (důvod pořídit si jogurtovač;)

  8. Já mám taky dojem, že tohle téma chce spíš sýraře než lékaře. Štěpení laktózy v těle se nastudovat dá, problémy s absencí laktázy taky, ale jak dojde na konkrétní produkty, bez znalosti výrobních postupů jsme v koncích. Moc děkujeme, Kami!
    Co se týče bezlaktozových výrobků, nechává se v nich proběhnout stejná enzymatická reakce (hydrolýza) s pomocí enzymu laktázy, jaká probíhá přirozeně ve střevech nás „mutantů“:) Mléko s laktózou rozštěpenou na glukózu a galaktózu má pak o trochu sladší chuť. Kromě této změny by si mléko mělo zachovat vše ostatní (hlavně vápník) a nemělo by v něm být ani nic jiného přidáno. Já bych to viděla poměrně optimisticky – a to jsem na aditiva v potravinách pes!

  9. Taky díky moc Kami za dost jasné vysvětlení problému s laktózou. Já osobně bych neviděla ani příliš veliký problém v tvarohu, který je správně udělaný za pomoci syřidla. Já sama syřidlo nerada používám na tvaroh, protože je pak sladký a gumový – není to žádný tvaroh, spíše už sýřenina. Raději sýřím syrovátkou, ale pokud má člověk přesně vychytané množství syřidla, přesně tolik, aby mléko stačilo kysat během tuhnutí, aby se sýřilo dostatečně dlouho a bylo po vysýření kyselé je podle mě i toto mléko dostatečně zbavené laktózy.

  10. 8. Tak to nezní vůbec nijak odpudivě, to mlíko bez laktosy. To bych asi klidně pila:) Akorát to bude zřejmě drahé.

    9. Syřidlo nemá žádný vliv na obsah laktosy. Jedná se o enzym působící na bílkoviny (různý podle typu syřidla). Tvaroh je zbavený laktosy jen tehdy, když je nezávisle na sýření prokysaný bakteriemi štěpícími laktosu. Tj. jogurtovými nebo kefírovými (u kefíru k tomu navíc spolupřítomné kvasinky přidají alkohol:)
    Při sýření syřidlem mléko nekysá, to leda v případě, že se syřidlo něčím kontaminuje.

    On je hlavně trochu problém s tím, čemu kdo říká tvaroh. Když je něco postaru dělaný tvaroh ze zkyslého mléka, tak pak jsou laktosy prosté i třeba syrečky z něj vyrobené. Jenže ví někdo, z čeho se dělají syrečky dneska?

  11. Kami: v tom Sparu je cena kupodivu poměrně příznivá. To mléko bude zdá se ok na vaření, a to hlavně na vaření sladkých věcí. Na pití je přece jen trochu jiné, ale člověk si zvykne na ledacos. Jsem ráda, že tu tahle možnost je. Jelikož ta intolerance není v našem případě zřejmě až tak vážná, nemusíme tolik řešit třeba ty sýry – to bychom asi obrečeli víc. Mléka zase takové hektolitry nepijem.
    Pokusím se oslovit jednotlivé výrobce ohledně tvarohu, kysané smetany atd; pokud zjistím něco zajímavého pro intoleranty, určitě to tady dám vědět.

  12. Doplním pár praktických zkušeností: Vadí mi měkké (krémové) a polotvrdé sýry, nevadí mi tvaroh, ricotta, parmazán, zmrzlina, mléčná čokoláda, jogurty (ale na smetanové jsem si od doby, kdy se potíže začaly projevovat, zatím netroufla). Určitě by mi vadilo i mléko, smetana a jiné poměrně tekuté podoby mléka, ale těm jsem nikdy neholdovala. Mám jen trochu strach, že – aniž o tom vím – mi škodí i mléčné produkty, po kterých nemám křeče, i když Kami mě trochu uklidnila. :)

  13. Zkuste si doma dělat kefír. Mám dojem, že ta houbička dokáže laktózu pořádně vyžrat, hlavně si tedy můžete určit, jak moc ji vyžere. Osobně doufám, že někdy v budoucnu, díky gen. modifikacím, si ten gen dokážeme v případě potřeby zapnout.

  14. Kami: tvaroh patří mezi kyselé sýry (tj. vyrobené kyselým srážením) a kasein se při jeho přípravě sráží poklesem pH (tj. vypadáváním kaseinu z roztoku v izolelektrickém bodě), ne enzymaticky syřidlem (sladkým srážením – tak se dělá základ pro výrobu většiny sýrů). Mléko se naočkuje bakteriemi mléčného kvašení, ty spotřebovávají laktózu a tvoří kyselinu mléčnou, díky níž se to mléko srazí. Stejným způsobem se připravuje surovina pro výrobu tvarůžků-syrečků. Jaký je obsah laktózy v tvarohu nebo tvarůžcích ale netuším, musela bych to pohledat, takhle jen doluju z paměti polozapomenuté věci.

  15. Všem moc děkuju za rady.
    David: s kefírovou houbičkou se mi zatím moc nedařilo, ale určitě to ještě někdy vyzkoušíme
    Jana: ten výčet věcí co Vám vadí-nevadí je zajímavý, teoretickému obsahu laktozy v těch věcech to úplně neodpovídá – zase to ale odpovídá tomu, co říkal doktor – že je to u každého hodně individuální.
    Aida: díky za nadějně znějící zprávu o tvarohu:), pokud byste vydolovala ještě něco, určitě se rádi dozvíme další věci.

  16. Přidávám info o dalších výrobcích bez laktózy: německou značku Minus L prodávají na http://www.mlekobezlaktozy.cz/
    (primy odkaz odkaz na eshop http://www.vltava2000.cz/diety/ – objednané mléčné výrobky rozvážejí v určitých dnech do domu)
    a včera jsem některé z jejich výrobků objevila dokonce i v Tescu – oproti Sparu byla aktuálně v nabídce navíc šlehačka, smetanová pomazánka a plátkový sýr.

  17. Reaguji na vas prispevek ohledne vyrobcich znacky Minus L , mlekarny OMIRA Ravensburg http://www.omira.de/
    Ma manzelka onemocnela laktozovou intoleranci ve veku 50 let !! Drive nemela zadne problemy. Protoze bydlime kousek od Ravensburgu meli jsme informace o jejich vyrobcich skoro ihned po ruce.Je sice pravda, ze jejich vyrobky rady minus L jsou uvadeny jako bez laktozy ,ale VZDY v nich zustava nepatrne mnozstvi laktozy, takze komu vadi i nepatrne mnozstvi jako treba me zene ,bude mit i po poziti techto vyrobku problemy !! Jedina pomoc jsou pak tablety ,ktere se pouziji pred jidlem a pak se muze bez poroblemu jist vse.Ty tablety se bohuzel prodavaji jen ve statech, ale treba vam je doveze nekdo ze znamych. Jsou od firmy Equate Lactase Lactaid type Enzyme Supplementse. Foto je zde : http://ecx.images-amazon.com/…krm9neLL.jpg opravdu staci jedna tableta pred jidlem a muzete jist vse! kdo trpi laktozovou intoleranci mel by si davat i pozor i na ruzen pecivo jako jsou treba housky, ktere se kvuli barve po upeceni strikaji prave laktozou. Laktoza je take v ruznych druzich korenicich smesi kde se pouziva jako „nosic“ chuti, ale i take v ruznych polevkach a hotovych omacek v sacku a v neposledni rade ve velkem mnozstvi uzenin jako nosic chuti a hlavne proto protoze na sebe vaze vodu. Takze doporucuji pred kazdou koupi radne studovat co v kupovanem vyrobku vlastne je.Podle narizeni EU z 26.11.2007 – 2007/68/EG /prepracovani z 2003/89/EG/ MUSI ,kazdy vyrobce na svem vyrobku deklarovat co vse obsahuje ,tedy zda je v nem i laktoza! Pouze ve vyrobcich kde jeji obsah neni vyssi jak 2% se deklarovat nemusi.

  18. 17: Ten, komu vadí i takto stopové množství laktózy, si bohužel musí dávat opravdu velký pozor:( Bezlaktózové mléčné výrobky tuším uvádějí obsah max. 0,1g na 100g.
    O tabletách jsem četla, ale zatím jsme o nich neměli možnost mluvit s žádným doktorem, ani se o nich nikdo z nich sám nezmínil.
    Obeslala jsem řadu tuzemských mlékáren s dotazem na obsah laktózy v jejich výrobcích – ti, kteří alespoň něco snesou, si pak mohou lépe spočítat příjem laktózy. Momentálně sbírám info, pak sem napíšu souhrn.

  19. Docela by mě zajímaly ty léky, když mám reakci i na stopové množství laktosy. Jen jsem teď těhotná, tak to není úplně aktuální, protože teď nic zkoušet nebudu.
    Se stopovým množstvím laktosy hrozně bojuju, je snad všude. Teď jsem skončila s hadičkou v nose a jsem na umělé výživě, protože mám krom této reakce ještě zřejmě i celiakii a byla jsem moc hubená a ještě mě k tomu trochu zlobí žaludek.
    Jinak reakce na stopové množství – do 24 hodin křeče břicha, ekzém, obojí vydrží až několik týdnů. Ekzém se pak hojí ještě několik měsíců. Takže fakt není o co stát.
    Moc mi chybí třeba sýry. A třeba hloupý puding (myslím ten prášek) obsahuje vždy stopové množství, i když to na něm není uvedeno. Měla jsem ňam recept na bábovku z pudingu, chci ho zkusit ze solamylu, snad to půjde. (kdyby to někdo chtěl zkusit, tak na 4 pudingy, 4 vajíčka, hrnek cukru, trocha vody, prdopeč. Ušlehat bílky, ostaní zamíchat, smíchat, upéct 175 st. 55min. manžel to nazýval molitanovou bábovkou, ale dobrý to bylo :-)


  20. Jedna moje znama ma dite, ktere ma podobny problem (neni to uplne stejne, ale ma podobne reakce na laktozu). S uspechem pouzivaji vyrobky Minus L, ale dite ma problem napriklad s pecivem a dokonce s mrazenyma vecma, ktere jsou pry casto postrikany laktozou, aby pri mrazeni nenavlhly.

    Nevim, jestli je to relevantni i pro nesnasenlivost laktozy nebo pouze pro konkretni problem tohoto ditete, ale v restauracich a na dovolenych mu posypavaji jidlo praskem, ktery obsahuje nejaky konkretni enzym, ktery rozpousti laktozu. Prasek je k dostani i v Cechach. Bohuzel / bohudik neznam jmeno.

  21. http://www.varimslaskou.cz
    Zuzana Kobílková má recepty na všechny potravinové intolerance

  22. ↪ 19 misazap: chci se zeptat, jestli jste nějak řešila možný nedostatek vápníku v těhotenství a při kojení. Já jsem teď v osmém měsíci, laktoze se vyhýbám už asi 2 roky. Mám trochu strach, aby mi neřídly kosti, prý se to pak projeví až kolem padesáti, tak nevím. Potravinových doplňků se trochu bojím, ale jím kozí sýry a občas tofu. Někde jsem slyšela, že organismus při vysazení mléčných produktů sám zefektivní získávání vápníku z jiných zdrojů, ale nevím co je na tom pravdy… Neříkali vám k tomu lékaři něco?

  23. ↪ 23 cupa: pokud Vaše intolerance laktózy není tak vážná jako v případě misazap, mohla byste jíst i tvrdé a polotvrdé sýry, v kterých je vápníku dost a laktózy (dle dostupných zdrojů) minimum – ostatně uvádíte, že kozí sýry jíte a kozí mléko se ohledně laktózy od kravského příliš neliší. Ohledně potravin s vápníkem doporučuji mimo jiné info materiály pro pacient(k)y trpící osteoporózou, tam se na to hodně zaměřují. Hodně vápníku je v máku, brokolici nebo rybičkách.

  24. ↪ 23 cupa: no a pochopitelně jsou řešením také bezlaktózové mléčné výrobky – tam je vápník zachován.

  25. ↪ 24 yannka: Díky, zkusím se podívat po těch bezlaktozových věcech, nějak mě to nenapadlo. Třeba mléko do kafe používám sojové a jinak mi mléčné výrobky nijak nechybí. Samozřejmě kromě sýrů, po těch se mi fakt stýská. Kozí mléko i kozí jogurty mi kupodivu vadí také, ale možná je to jenom tím, že si za tu dobu tělo odvyklo se s tímhle typem potravin setkávat, takže na to reaguje po svém (nafouklé břicho, křeče, kožní projevy). Asi to chce trpělivost při zkoušení, co člověk ještě snese.
    Ad brokolice – nějaké tipy na úpravu? Nějak se mi nedaří najít si k ní cestu :)

  26. ↪ 26 cupa: jestli máte opravdu laktózovou intolerenci (a ne třeba alergii na specifickou bílkovinu v kravském mléce), tak Vám (tekuté) kozí mléko bude vadit stejně jako kravské. Vždycky je potřeba si uvědomit nejen obsah laktózy na 100g, ale taky kolik toho výrobku naráz konzumujete. U mléka se právě kombinuje docela vysoký obsah laktózy na 100g (cca 4,5–5 g) s tím, že ho většinou vypijete minimálně těch 100 g, ale většinou spíš víc, 250 ml tedy znamená příjem cca 12g laktózy – a při jednorázovem příjmu nad 10g začínají mít problémy i ti, kteří intoleranci nemají tak vážnou. Naopak když si dáte do kávy 10 ml smetany, která už má laktózy oproti mléku přece jen méně, může to být ok. Tvrdší sýry mívají hodně málo laktózy, takže pokud má sýr třeba 1,5 g na 100 g (a často se uvádí mnohem méně) a sníte ho 50g, taky to bývá snesitelné.

    Ad brokolice – já ji miluju úplně jednoduše uvařenou (nerozvařit!) jen tak s jogurtem (ve Vašem případě možná bezlaktózovým) s česnekem a solí; Marcella Hazan má ve své kuchařce třeba zajímavou omáčku na těstoviny s brokolicí a ančovičkami…což je vlastně vápníková bomba:)) – ale při kojení pro Vás brokolice asi taky nebude to pravé…

  27. Také mám zjištěnou intoleranci laktózy. Než mi to zjistili ve třiceti letech lékaři, věděla jsem to zřejmě intuitivně od dětství, nesnášela jsem mléčné produkty, které do mě rodiče cpali (protože to prý bylo zdravé). Nesnesu mléko, smetanu, šlehačku, ani mascarpone třeba v tiramisu mi nedělá dobře. Jinak mohu v omezené míře téměř vše. Nejím jogurty (spíš ale proto, že zahleňují, jinak by mi nevadily). Nejím taveňáky, protože podle mne je to kvalitativně humus. Mohu jíst čerstvé sýry typu žervé či cottage, mohu jíst sýry typu eidam, hermelín. Zakysaná smetana mi taky nevadí. Miluju kozí sýr (nevadí mi ani kozí mléko), parmazán, několikaletou goudu. Do kávy dávám sušené sojové mléko. Snesu trochu mléka v bramborové kaši. Výjimečně snesu i malý kalíšek mlíčka do kávy (jsem-li v restauraci), je-li to jen káva bez jídla (káva s kravským mlékem po jídle je problém). Když si v restauraci dávám biftek např. s pepřovou omáčkou, vždy se ptám, zda není se smetanou či mlékem, zda je hnědá. V restauracích nejím těstoviny, které jsou většinou zalité smetanou. O zmrzlinu příliš nestojím, ale když si ji občas dám, je to jak kdy – někdy těžko, někdy O.K. V Itálii mi po ní nikdy nic nebylo. Ale dávám si ji opravdu výjimečně.
    Také dávejte pozor na to, co vám napíší lékaři. Já jsem chodila na gastroenterologii se střevními potížemi a přesto, že jsem lékaři uvedla intoleranci laktózy, tak mi jako první dal Hylac Forte (laktobacily s hromadou laktózy) a náramně se divil, že mi po něm bylo ještě hůř.
    Možná jsem nějaký zvláštní případ, ale v těhotenství mi mléko nevadilo. Zkusila jsem ho a fakt nevadilo. Moje tělo se chovalo úplně jinak než před otěhotněním. Jako kdyby vědělo, že ten vápník potřebuje. Miluju uzeniny, v těhotenství jsem po nich ale netoužila. Od dětství jsem alergik, bez Zyrtecu ani ránu. V těhotenství jsem ho samozřejmě nebrala a alergií jsem vůbec netrpěla. Tím tedy neříkám, že jako těhotná mléko můžete, ale u mne to tak prostě bylo. Jinak po porodu jsem se trochu věnovala čínské medicíně – Číňani mléko v historii vůbec nepili a k vaření nepoužívali a nemoci jako osteoporóza vůbec neznali. Co k nim dorazily evropské a americké způsoby stravování, začali konzumovat mléko a hamburgery apod., jejich zdraví se rapidně zlepšilo. Dle tradiční čínské medicíny je nejlepším na doplňování vápníku černý sezam:

    http://www.miss-pepper.cz/…potravina-2/

  28. V DM drogerii je možné koupit kravské mléko bez laktózy, také třeba rýžové „mléko“, ale je chuťově hodně sladké, takže se hodí spíš do sladkých jídel, kde se to ztratí… Pak je bezvadný obchod pro celiaky, kde je možné nahoře v e-shopu zatrhnout „bez laktózy“ a vyjedou vám jen tyto výrobky… je to tuším bezgluten.cz

  29. ↪ 29 malka: Rýžové mléko je chuťově hodně sladké.
    Potvrzuji.
    Aniž by tam byl jakýkoliv cukr přidán. Čím to?
    To, co mám v ledničce obsahuje: vodu, rýži (15.4%), slunečnicový olej, přírodní vanilku a mořskou sůl.
    Zajímalo by mě objasnění. Předem díky.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.