Olivový olej RSS

Štítky: , , , ,

52 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím všechny přítomné. Jaký olivový olej kupujete na saláty, jaký na tepelné úpravy? Máte tip na nějaké s nízkou aciditou?

  2. ↪ 1 Gimly:

    Olivové oleje kupuji nejrůznější, spíš aby byla změna, vybírám víceméně náhodně cokoli EV, nemusím ochucené. Na tepelnou úpravu jako skrblík olivový olej nepoužívám, vystačím se slunečnicovým.

    Celkem pěknou nabídku má třeba Olivový klub – chlubí se, že všechny nabízené oleje jsou EV s aciditou do 0.5°.

    Baví mě i vybírat oliváče ve Vom Fass nebo ochutnávat jako amuse bouche v Olivě.

  3. ↪ 2 Sirnik74: ten olivový klub vypadá good! dobrej tip, díky ;)

  4. Já kupuju většinou řecký Agia Triada, v Tesco beru Ondoliva, když nemám peníze tak i něco z pokrutin. A do salátů je výborný i olej z hroznových pecek nebo směs ořechů a semen.

  5. ↪ 2 Sirnik74: Super, díky za tip. Minimálně ochutnávkový balíček stojí za to. Jsem sice přívržencem Řeckých olejů, ale hurá do toho …
    ↪ 4 Vanda: Díky též za tip. škoda, že u nějaké degustace vína není připojená ještě degustace olejů :)

  6. V běžných supermarketech kupuju Agrocreta Demetra – ten mi vyhovuje ze všech nejvíc.
    Teď používám Oliveira da Serra Ouro, který je chuťově ok a má super vychytané hrdlo s nálevkou.
    V Sapori Italiani jsem se nedávno pěkně spálil: na blind jsem tam koupil
    Desantis Masseria di Corte, který je však tak hořký, že se fakt nedá…:(

  7. jinak k diskuzi: na běžné použití bereme u nás doma 5l kanystr Sitia, na méně běžné vaření (ehm) menší kousky, které vysomruju na navrátivších z jižních krajů ;)

    kromě toho samo jedu i slunečnicový olej, řepkový olej, sádlo, špek a máslo.

  8. ↪ 7 pan Cuketka: sádlo je fajn, ale my přestali jíst smažený, tak ho používám už jen do Staročeského medovníku. A na máslo jsem vysazená, máslo prostě všude, je základem omáček, krémů a sladkostí. A nezapomínejme na starej dobrej špek a slaninu!

  9. ↪ 2 Sirnik74: tedy, zrovna se chystáme do Toskánska, takže nakoupíme tam, ale jinak díky za tip, ten klub vypadá opravdu velmi dobře!

  10. Jinak používáme na střídačku různé krétské (Sitia např.) a italské oleje. Osobně mám radši italské, přijde mi, že mají intenzivnější chuť.

  11. sádlo i máslo nikdy nesmí chybět v lednici, ale právě dobrý olej je také nenahraditelný.
    ↪ 10 jenda: Nebudeš dělat hroamdný nákup ? :) Nějaké místní specialitky?

  12. Třeba Sitia je fajn, ale nemáte někdo tip na nějaký chuťově výraznější?

  13. Vozím si z Řecka (Peloponés) z produkce místního družstva, je stáčený do PET lahví od vody a název nemá. Kdybyste chtěli zažít mohutný adrenalin, zapakujte 6 lahví oleje do kufru a pak sledujte, jak kufr omylem spadne z nákladového prostoru letadla na plochu.

  14. Na běžnější vaření používám oleje koupené v hypernově nebo tesku, něco, co vychází příjemně v poměru cena/výkon. např. Demetra.
    Na něco lepšího používám oliváče z Vom Fassu a nebo andaluský olej od Čechů z trhů.

  15. U nás se na vaření používají běžně dostupné supermarketové olivové oleje (Ondoliva apod.). Pro studené použití bereme nejčastěji španělský AGNVS – http://www.bonovino.cz/…ovy-olej-05l

  16. Přivezli jsme si olej z Ligurie, koupený od staré paní, která ve Framuře prodávala svou zeleninu. Musím říci, že takový olej jsem ještě neochutnal, je velice zvláštní (mandle, máslo, byliny)chuti, velice jemný. Zjistil jsem, že se lisuje z odrůdy Taggiasca. Máte někdo s tímto olejem zkušenost? Pro mě to je zcela nová chuť.

  17. ↪ 16 jenda: Ligurijské oleje jsou nejlepší – alespoň to Ligurijci tvrdí :-) Já si vozím odtud:

    http://www.goccedolio.com/default.asp

    Je výborný, z odrůdy TAGGIASCA, specifické chuti, přesně jak píšete. Koupil jsem ho v Janově na nějakém farmářském trhu a pak si pro něj začal dojíždět. Je to prodej přímo ze stáčírny, ruční sběr a ještě jako přídavek italská „mamma vecchia“, která vám ho prodá. Cena 9EUR za litr, za CRU pak asi 17EUR (ten je nejlepší na rybu). Okolí je nádherné, jako cíl pro výlet ideální, pokud jste tedy tam někde kolem.

  18. U nás samostatně nebo do salátů nejvíce používáme Agida Triada, je silnější než často preferovaná Sitia, která se neujala:) Na vaření různé marketovky.
    Teď jsem zakoupil italský olej značky Anfosso, konkrétně Anfosso D.O.P. http://www.teatronaturale.com/article/67.html a jestli nějaký olej, který jsem ochutnal, chutnal a voněl jako posečená tráva, tak tento. Výborný, aromatický, nicméně na můj vkus dost peprný, štiplavý. Je pravdou, že italské oleje jsou „nejpeprnější“ ze všech, jak jsem někde četl?

  19. ↪ 18 stafhaf: nevím, zda li jsou nejpeprnější, ale moje zkušenost říká, že jsou daleko intenzivnější, proto je preferuji před řeckými. Z tohoto důvodu byl velkým překvapením výše uváděný olej z Ligurie, který je jemňounký, bez palčivosti a s velmi specifickou chutí, jak mi potvrdil vfbalik.

  20. Rozhodla jsem se vyzkoušet něco jiného než olivové oleje ze supermarketu a zaujala mne nabídka olivového klubu. Objednala jsem si degustační balíček na olivovyklub.cz, zaplatila převodem. Přišlo mi potvrzení, že balíček odesílají, nicméně je to už téměř měsíc a nic se neděje. Na telefony se nejde dovolat, na emaily nikdo nereaguje :( Nechci házet flintu do žita, ale začíná se mi to nelíbit… Máte někdo podobnou zkušenost?

  21. ↪ 20 Gauntes: kamarádka se taky zmiňovala, že dlouho čeká – snad už 2 měsíce. Jestli zaplatila předem nevím… Taky mě to láká, ale chtěla jsem nejdřív dobrat současné zásoby. No a s těmito referencemi teda nevím:(

  22. Asi vás bude víc, něco jsem zahlédla na facebooku u Lenky Požárové ;-)

  23. ↪ 20 Gauntes: Bohužel jsem také jeden z těch co čekají již asi měsíc na balíček a marně se je snaží nějak zkontaktovat.

  24. Tak jsem včera nelenila a pustila se do hledání informací o olivovém klubu. To, co jsem našla, není vůbec dobré a chtěla bych tímto varovat všechny, kteří by se chtěli nechat zlákat líbivými stránkami olivovyklucb.cz. Firma, která provozuje tento obchod zároveň provozuje knihkupectví, a ohlasů bezradných lidí, kteří čekají na objednané a zaplacené zboží, je na netu mnoho. Ještě večer jsem napsala odstoupení od smlouvy s upozorněním, že pokud mi nevrátí peníze, dám podnět na ČOI a připojím se k ostatním nespokojeným zákazníkům s podáním hromadné žaloby a světe div se – do rána se mi ozvali s pohádkou, že se moc omlouvají a že nejdéle v pátek určitě balíček pošlou, že čekají každým dnem zásilku z Itálie. Nic už s nimi mít nechci, zrušení objednávky jsem potvrdila, tak uvidíme, jestli peníze vrátí. Pokud jste se také nechali nachytat, nenechte těm podvodníkům Vaše peníze. Do této doby jsem s nákupy přes internet neměla jedinou špatnou zkušenost, budiž tato poučením nejen pro mě, ale i pro ostatní.

  25. Hlásím, že Vom Fass otevřel frančízu na Letné, na adrese Kamenická 26 (roh ulic Milady Horákové a Kamenická)…

  26. Doporučuji zkusit řecký Aristeon ze Zakynthosu. Byl jsem tam v létě na dovolené a dokonce i přímo v továrně, kde dělají exkurze. Je vidět jak to dělají a že „pumpli“ EU fondy :-), protože je to supermoderní provoz, i když to provozují jako rodinnou firmu asi přes sto let. Dokonce je vidět, jak všechny rozdrcené zbytky na konci suší a pak to používají jako hnojivo nebo do kamen, prostě ekologové :-). A venku před budouvou mají i malé muzeum výroby oleje z fragmentů minulých zařízení. Každopádně je to pro nadšence do oleje jako jsem já docela zážitek :-). Mají extra panenský a extra panenský bio, ten normál je trošičku jemnější a bio je dle mě zase více bylinně aromatický – moc hezká definice :-). Každopádně tu moc prodávaných olejů nesnese srovnání a přitom cena je víc než dobrá – objevil jsem je ho i v Čechách. Zatím nemají internetový obchod, ale mají docela hezké stránky s kontaktem, kde byli víc než vstřícní, takže je doporučuji. http://www.aristeon.cz Uf, omlouvám se za grafomanii, ale olivový olej je moje denní zábava a i všechno co se ho týká. :-)

  27. pnn: nevím proč, asi šestý smysl (?), mi říká, že váš příspěvek je jen maskovanou reklamou prodejce zmíněného výrobku… ale třeba se pletu…

  28. ↪ 27 mpik: ale snaží se pěkně :-))

  29. ↪ 28 Vanda: Snažím, protože jednání Aristeonu mě fakt potěšilo. Nestává se mi u olejů běžně, že mi k velkému balení dali vzorek druhého zdarma. To si pamatuji jen jednou, když stejnou věc udělal pan Kukuczka – majitel řeckých delikates Olympia. Kupoval jsem si 5l Sitie nebo Kallistonu (oba vynikající oleje) a k tomu mi dal malou lahvičku jiného oleje, tuším se jmenoval Authentikon. :-) Tak a teď budu i dealer Olympie :-).

  30. Na Zakynthosu jsme byli dvakrat za sebou, meli jsme oleje z mestecek Katastari a Exo Hora – naprosto netusim odrudu, bylo to v pet lahvich, litr cca 6 EUR (jak kde), napr v Katastari prodavala babicka u cesty obcerstveni (mistni fast food = cerstve mackane pomerancove a tomatove dzusy, sendvice s domacim kozim nebo ovcim syrem, rajcatama ze zahradky, oreganem a olivovym olejem, recky salat apod.), olej mela jako podpultovku a az kdyz jsme se sem potreti za tyden vratili, tak nam ho nabidla, a byl vynikajici. Dalsi rok jsme si koupili znovu a letos tam byla segra – vybavila jsem ji mapkou, kde ma co u jake babči nakoupit :-) V muzeu v Lithakii jsme nebyli, ale vzhledem k tomu, ze Zakynthos je nadhernej a rozhodne se tam chci jeste vratit, dekuji za tip :-)) A jinak mimo tema, maji tam take vyborne male sladke rozinky (na ty je nejlepsi jet koncem srpna :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.