vegetariánská kuchařka RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

24 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj,
    nemáte prosím někdo tip na dobrou vegetariánskou kuchařku? Měla jsem jednu objednanou, ale před nosem mi ji vyprodali. V klasické kuchařce nejdete jenom klasické: přidáme salám na kostičky, zalijeme vajíčkem rozšlehaným se smetanou a posypeme stouhaným sýrem :(.
    Mám spoustu dobré domácí zeleniny, heč, tak potřebuji novou inspiraci. Hledat na internetu mě nebaví.

  2. ↪ 1 cholerka: musí to být česky? Pokud ne, nedávno tu byl fajn tip na anglickou kuchařku Plenty, autor Yotam Ottolenghi. Z českých mě příjemně překvapila kuchařka Readers Digest „Kouzlíme se zeleninou“ – není sice úplně bez masa, ale je o mnoho nápaditější než obvyklé úpravy zeleniny v českých kuchařkách (=obvykle osmažené v trojobalu, nebo nastrouhané do smažených placiček). A u jednotlivých druhů zeleniny tam je přehledně napsaná vhodná tepelná úprava a klasické kombinace s dalšími ingrediencemi. Neomezovala bych se ale na studium pouze vegetariánských kuchařek, protože i v jiných najdete užitečné zeleninové tipy (např. kuchařky italské, středomořské, ale třeba i Jamie Oliver).

  3. ↪ 2 yannka: Vypolštářkovaná Plenty mě zrovna nijak nenadchla, autor sám není vegetarián. Ale darovanému Ottolenghimu na zuby nekoukej.

    „i v jiných najdete užitečné zeleninové tipy (např. kuchařky italské, středomořské, ale třeba i Jamie Oliver).“

    To bych podepsal!

  4. 2 Cholerka> Skuste toto: http://www.antikvariatlovosice.cz/…COKU-PO-ZELI

    Trochu strucne, ale prehladne, ku kazdemu druhu su tam aspon 3–4 recepty.

  5. Pardon, nejako mi to useklo – 3–4 recepty vegetarianske (receptov je samozrejme viac).

  6. Já tu mám právě aktuálně Veg every day z edice River Cottage. Autor teda asi taky není vegetarián, vzhledem k tomu, že kuchařek napsal celou řadu a snad i o mase, ale kniha je, myslím, moc dobrá. Používá zeleninu ne tak komplikovaně jako Ottoleghi, ale spoléhá na čisté suroviny, bez tuny dochucovadel. Jasně že jsou tam občas legrační recepty (redkvičky s máslem a solí), ale jako celek bych řekla, že je velmi vyvedená.

  7. Moc díky, podívám se na to. Angličtina mě snad nezabije. Já taky nejsem vegetarián, ale z masa a zeleniny ještě něco – promiňte mi to slovo – splácám.

  8. ↪ 1 cholerka: pokud netrváte na češtině, dlouhodobě prozkoušené, vřele doporučené:

    Absolutní favorit:
    1. Deborah Madison: Vegetarian Cooking for Everyone (kromě receptů samotných také tipy, co se k dané zelenině hodí za ingredience, nebo třeba které omáčky/dipy/zálivky v knize k ní pasují) http://www.barnesandnoble.com/…n/1100270781?…

    2. Julia Ponsonby: Gaia's Kitchen http://www.greenbooks.co.uk/…Kitchen.html

    V češtině:
    Dagmar von Cramm: Velká vegetariánská kuchařka (podobně jako níže Köstlich Vegetarisch, vegetariánské vaření blízké našim podmínkám; obecně mám trochu problém s vege kuchařkami, které čerpají hlavně z italské kuchyně, protože ve zdejší situaci se jídla, která s nimi uvaříte stávají poněkud jednotvárná. Samozřejmě spousta výborných receptů, ale hlavní výzva podle mě je, jak uvařit ze zeleniny běžné u nás. )

    Veganská méně ozkoušená, ale co ano, chutnalo:
    Isa Chandra Moskowitz: Vegan with a Vengeance
     http://www.barnesandnoble.com/…z/1102178575?…

    V němčině mám ráda časopis Köstlich Vegetarisch, častěji najdete recepty, které odpovídají zelenině běžné v našich podmínkách (klimatu i trhu:-)) http://www.koestlich-vegetarisch.de/

    Mám ráda i recepty z kuchařek Claudie Roden, nejsou to kuchařky bezmasé, ale každá z oblastí, které se věnuje, má tak bohatou kuchyni bezmasou, že i vegetariánovi lze její kuchařky doporučit. A pokud nejste vege, masové recepty vás taky nadchnou.

    Ottolenghi: podařilo se jídlo, které chutnalo, ale i jídlo, které bylo pro nepoživatelné. Podobně jako píše Jednorožec, nějak závratně úspěšná u nás není. Doporučuji vyzkoušet si pár jeho receptů ze stránek Guardianu, před případnou investicí.

  9. No, pokud by to mohly být nesvětácké obyčejné české kuchařky, doporučuju cokoli od Pavly Momčilové (Stručná celozrnná kuchařka, Vegetarián labužník, Vaříme pestře z české zeleniny, Zdravá kuchyně našich babiček, Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo, atd. atp., těch kuchařek – jsou to takové sešitky – je prostě moc, i něco pro děti, i něco o různých obilovinách nebo luštěninách, o těstovinách, o domácím chlebu; nakladatelství funguje už 20 let). Není to žádné hogo fogo, jen obyčejná domácí (a chutná) jídla. Viz http://www.vyzivadietymomcilova.cz/

  10. Potvrzuji, Pavla Momčilová mi taky vyhovuje. A pak musím doporučit od Hanky Michopulu Recepty z farmářského trhu, není to myšleno čistě vegetariánsky, ale je to hlavně zeleninové, zatím co jsem odzkoušela, tak bylo výborné.

  11. ↪ 9 aida: Nemohu si pomoct, ale podle mě jsou to spíše kuchařky pro lidi, kteří mají zdravotní problémy nebo třicet kilo nadváhy. Já jsem podle ní vařila v počátcích svého vegetariánství, kdy pro mě byly důležité důvody „ideologické“ ne chuťové. Teprve když jsem v Anglii jedla u Julie Ponsonby, objevila jsem, jak úžasné může vegetariánské jídlo být a jak moje vegetariánská, studentská strava byla nudná a vlastně nedobrá.
    Spíš bych doporučila Hanu Zemanovou, myslím, že to je tak trochu Pavla Momčilová o několik chuťových stupňů výš.

  12. ↪ 3 Jednorožec: „vypolštářkovaná Plenty“ – obal je vskutku legrační, mám tendenci brát knihu do rukou v rukavičkách:) Grafika se mi ale moc líbí. S recepty se teprve seznamuji, ale zatím rozhodně nejsem zklamaná – konečně někdo, kdo stejně jako já servíruje jogurt skoro ke všemu:)

  13. ↪ 11 Maroni: Však jsem to psala výš, jsou to jen takové opravdu obyčejné domácí recepty, žádné hogo fogo, free, cool a in. Je třeba vzít v potaz i věk autorky (ročník 1941), i dobu vzniku těch sešitků, první vyšel v roce 1990, tehdy tu nic moc podobného nebylo. Navrhla jsem to jen jako variantu (hlavně pro začátečníky), ne jako dogma.

  14. ↪ 13 aida: Moje reakce odráží zkušenost, že tyto kuchařky spíš odradí. Pokud přijmu Vaši terminologii, tak „hogo fogo, free, cool a in“, tomu se budou blížit Ottolenghiho recepty. Kuchařky, které jsem navrhovala, odpovídají (nejen) kategorii „žádné hogo fogo, jen obyčejná domácí (a chutná) jídla“. U Momčilové podle mě prostě chuť zůstává v závorce.
    Jako bývalá vegetariánka, která začínala v devadesátých letech, jsem z nabídky vyzkoušela leccos, a bohužel stále není kuchařka v češtině, která by se těm dvěma mým prvním přiblížila. Což je vzhledem k malému, masem posedlému trhu pochopitelné:-).

  15. ↪ 14 Maroni: Ani ty bulharské recepty se vám nelíbily? (On je Lubčo – manžel paní M. – Bulhar.) Tenkrát to bylo opravdu něco jiného, nového. Taky už dnes vařím trochu jinak, ale pro začínající manželku a matku (mně) se to hodilo. Víte co, už to asi nebudem rozebírat, nejsem objektivní, ano? Pokud jsem se vás nějak dotkla, nezlobte se, neměla jsem to v úmyslu.

  16. Linda Fraser: The Complete Vegetarian Cookbook
    Julia Ponsonby: Gaia's Kitchen
    Yotam Ottolenghi: Plenty
    Bohuzel vse v anglictine, ale vyzkousene a oblibene

  17. Ještě k Veg every day – na amazonu s ní nělo listovat, ale určitou představu o stylu (byť nejde výslovně o recepty z této kuchařky) si lze udělat tady: http://www.channel4.com/…-day-recipes

  18. Vegetariánské a zdravé vaření nabízí Hned to bude- Bukovský, Lipták. Vyzkoušeno a chutnalo. Mám vegetariánskou kuchařku od Inge Sundqvistové, taky není špatná. Hodně vařím indickou kuchyni.
    Ale v zásadě si kupuju normální kuchařky a z těch si vybírám nemasová jídla a nebo je upravím do bezmasé podoby:).
    Asi by se uplatnila nějaká pěkná italská kuchařka.
    Pěknou vegetariánskou kuchařku bych uvítala.
    V mém případě je podstatné, že partner, který je vegetarián, normálně konzumuje mléčné produkty a vejce.Vaření pro vegana si neumím představit.

  19. Ještě mám Rychlokurs vaření pro vegetariány od Cornelie Schniharlové, koupeno v Luxoru. Recepty, které jsem vařila byly fajn (pochutnali jsme si na polentě, která se mi na první pokus nepovedla a já se ji roky neodvážila připravit).

  20. Taky se primlouvam za indickou kuchyni. Kdyz chci varit bez masa, dost casto saham prave po indicke kucharce. Ty jidla jsou tak plna chuti, ze tam to maso vubec nechybi.

    Sice to neni primo kucharka, ale doporucuju omrknout stanky s video recepty Manjula's kitchen – http://www.manjulaskitchen.com/

  21. ↪ 18 velrybka: „v zásadě si kupuju normální kuchařky a z těch si vybírám nemasová jídla a nebo je upravím do bezmasé podoby“

    Velmi rozumné a praktické!

    „Vaření pro vegana si neumím představit.“

    Na denní bázi je to asi dost průšvih. Ale někdy se mi povede, neúmyslně, udělat veganské jídlo, např zeleninové curries, či polévka ze zahrady a po chuťové stránce je to v první lize.

  22. Jsem vegan (ad. Jednorožec – není to průser ani na denní bázi) ne vegetarian, takže nevím, do jaké míry můžou být moje rady relevantní. Nicméně 100% nejlepší je naprosto jednoznačne Veganmomicon od Isa Chandry Moskowitz (http://www.amazon.com/…p/156924264X) a doporucil bych i její Vegan Brunch (http://www.amazon.com/…_at_ep_dpt_7) a Vegan wiht a Venegace (http://www.amazon.com/…f=pd_sim_b_3).

    Isa Chandra ma ostatne i velmi pěkně blog s recepty The Post Punk Kitchen (http://www.theppk.com/)

    Dobré kuchařky má i Colleen Patrick-Goudreau (http://www.amazon.com/…thr_dp_pel_1)

    Některé recepty od nich, ale i jiné najdete na českém blogýsku Veganotic http://veganotic.blogspot.com/

  23. Z českých bych za pozornost doporučil Biokuchařku Hanky Zemánkové, ale to spíš tak abych dal i něco z tuzemské provenience.

    Stejně tak souhlasím s doporučením na indické kuchařky, hodně jídel je bezmasých, velmi často veganských a pokud ne, tak vyrobit bezmasou variantu není problém.

  24. Na vegetariánské vaření je perfektní Olivová kuchařka od Dagmar Derré, Lenky Světové a Jarmily Teplíkové. Jsou rychlá, zdravá a moc dobrá. A oddílu Maso si v ní všímat nemusíte :-) Stejně tak se mi osvědčl Jamie a jeho Šéfkuchař bez čepice – „Dny plné chuti“ – oddíl věnovaný zelenině je vážně skvělý. A taky cokoli od Hanky Zemanové, ať její Bioabecedář nebo Biokuchařku – plus získáte spoustu informací o zdravých potravinách.
    Jinak doporučuju to, co ostatní, maso z receptů buď vypustit, nebo ho nahradit (ale přimlouvám se spíš za to vypuštění). Sama se snažím vařit spíše bezmase (maso jen o víkendu), ale teď mi to kazí fakt, že na mase ujíždí už i nejmladší strávník, takže já jako zeleninožrout jsem v menšině :-(

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.