Zeleninové přílohy v zimě RSS

Štítky: ,

39 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Začala jsem se nedávno zajímat o skladbu jídelníčku. Mimojiné jsem začala jíst víc zeleniny k obědu. Což v létě a ještě kus podzimu není zas takový problém, zeleniny je dost, ale dost mě děsí, co v zimě? Máme rádi zeleninové krémy, ale polévky denně nedělám. Loni jsem provedla pár experimentů na téma červená řepa, snědla jsem všechno, ale nic nebylo to ACH, u čeho bych si řekla, že tahle úprava je boží a dělala jsem ji znova. V zimě dělávám často dýňové krémy. Ale jinak mi dýně moc nejede, jídla z ní mi přijdou takové dosladka. V něčem tu sladkost stáhnu vinným octem, ale ten zas do všeho nejde. Zelí moc nemusím, resp. je to zas o té úpravě. Mám ráda dušenou mrkev s hráškem, jen tak. Rádi máme i rajčatovou omáčku, v zimě teda buď ze základu z mražáku, pak už jen z plechovky, jen rajčata podušená na cibulce, bazalka, případně tymián a oregano.
    Děláte nějaké jednoduché úpravy? Nic zahuštěného moukou (nebo minimálně), zalitého kýblem smetany a zasypané hromadou tučného sýra?
    Co proboha v zimě zeleninového jíte?:-)
    Nebo máte tip na nějakou kuchařku, která se tomu věnuje?
    Díky za tipy.

  2. Já má tip na jídla z Kopce: http://conovehonakopci.cz/ Pro mě, co se týče vegetariánského vaření, je to jasná jednička.

  3. No pro mě je v zimě základem kysané zelí a kořenová zelenina, zejména mrkev, celer a červená řepa. Ale mám výhodu, že tyhle v zimě dostupné druhy zeleniny miluju a to i v úplně základních úpravách. Letos to pro mě bude větší výzva vzhledem k tomu, že jsem přestal jíst maso každý den a zeleniny tak nutně potřebuju v jídelníčku víc. Chystám se tedy opět po nějaké době naložit kim-chi a asi budu jako doplněk zkoušet luštěninové klíčky. Dýně mi nějak nejede, tak tu vynechávám.

  4. Lucka_B: Jsem idiot, na to jsem úplně zapomněla.

  5. Jo, zapomněla jsem na zelňačku, tu mám ráda.

    Taky špenát není problém, zas jen podušené listy, osolit, opepřit a trochu česneku.

    Kytka – co s celerem? Přidávám občas do šťouchaných brambor. Ve škole jsme ho mívali osmažený na plátky, no sním to, ale nic, co bych si dobrovolně dělala sama doma, smažené máme občas jedině řízky.

  6. Zrovna smazenej ho mam moc rad, ale s tim se doma vetsinou nedelam. Vetsinou ho na nudlicky nakrajenej osmahnu ve woku s dalsi zeleninou a masem/tofu k ryzi.

  7. Já mám v zimě taky ráda zeleninové koláče (na způsob quiche) cibulový nebo zelný, ovoněné kouskem slaniny.
    Nebo ratatouille.
    Nebo pečená zelenina jako příloha k masu – různé druhy jako lilek, mrkev, cuketa, brambora, cibule, promíchané se solí, pepřem, česnekem, olivovým olejem a nějakou bylinkou a upečené v troubě.
    Ráda přidávám hodně zeleniny k pomalu dušenému/pečenému masu – veškerou kořenovou, řepu, cuketu, lilek. Jde to dobře s vhodným kořením i na „orientální“ způsob.

  8. ↪ 2 Lucka_B: Na Kopci hlavně Klářiny nové e-kuchařky! :) Právě stahuju a snažím se poslat tu platbu :)

  9. ↪ 7 Ala: pečenou zeleninu mám ráda, ale chtěla bych v zimě maximálně eliminovat dovozovou zeleninu ze supermarketu, což jsou zrovna ty lilky, cukety, papriky atd.
    Quiche jsou fajn, ale upřímně řešila jsem onehdá kalorickou hodnotu jídel a jejich složení a ke klínku quiche k obědu abych snědla mísu salátu, abych pak neměla hned hlad:-) Občas si ho dám, ale chci si udělat nějakou hitparádu zeleninových příloh, prostě něco, co si dám na talíř vedle kusu masa, vařených brambor, rýže nebo těstovin.
    Napadá mě, co dýňové zelí? Děláte?

    kami: jj, právě jsem se tam taky koukala na tu zeleninovou:-)

  10. jark: Na kopci jsem našel až tento týden a je to zjevení. Klobouk dolů za tu práci…na poli, v kuchyni i na netu…Děkuji.

  11. ↪ 9 irresistible:
    „chtěla bych v zimě maximálně eliminovat dovozovou zeleninu ze supermarketu, což jsou zrovna ty lilky, cukety, papriky atd.“
    Aha, já jsem vycházela jsem z toho, že jste psala o špenátu, což zrovna není něco co by tu v zimě rostlo nebo se dalo dlouho skladovat, takže jsem nevěděla že to vadí.
    Ono toho v zimě opravdu moc není a když jak píšete dýně nic moc, řepa nic moc a zelí nic moc, tak to už vám toho kromě mrkve a celeru fakt moc nezbývá.

  12. ↪ 11 Ala: Alo, špenát tu v zimě roste – taky pěstuju odrůdy, které přezimují. Podobně jako kozlíček polníček, nebo třeba pórek. Nevydrží, pravda, extra tuhé zimy.

  13. Kami, to jsem nevěděla, myslela bych, že ty listy musí zmrznout, jako třeba u petržele.
    Jinak mě napadá ještě růžičková (i hlávková) kapusta, to je dobrá zimní příloha k masu.

  14. ↪ 13 Ala: Brukvovitých onecně delá řada, krom Vámi řečených třeba kadeřávek, brukev gigant..
    ten zimní špenát se sije v září, to můžete klidně zkusit :) Já taky budu o víkendu sít :)

  15. OK zkusím, zrovna jsem vyrvala ze záhonu seschlé hokkaido, tak tam mám spoustu místa.

  16. ↪ 11 Ala: no spíš nijaké byly asi ty úpravy než ta zelenina sama o sobě:-) resp. nebylo to to, co jsem od toho čekala nebo už nevím, jak to napsat. Onehdá jsem měla přebytek kedlubů, zkoušela jsem z toho zelí, dala jsem tak ke konci podusit větvičku estragonu a bylo to moc dobré.
    Prostě mě zajímá, jak třeba dušenou zeleninu zajímavě udělají ostatní. Věřím tomu, že i červená řepa jde nějak dobře. Btw. jsem zkoušela mladou, čerstvou, tu jsem mohla jíst jen tak.
    Kami: dík za tip na kapustu.

  17. ↪ 16 irresistible:

    • skvělé je pečení v troubě nebo v remosce. Obzvlášť se zimní zeleninou jako jsou brambory, sladké brambory, celer, mrkev, řepa, dýně, tuřínky, cibule atp. to udělá divy. Oceňuji i to, že je takto připravená zelenina stravitelnější než opékaná na oleji na pánvičce.

    Třeba vařený celer moc k jídlu není (pro mě), ale pečením (nakrájet na hranolky, lehce pokapat oliv olejem, promíchat, aby se jím hranolky obalily, posolit, popepřit) se z něj stane jiná zelenina.

    • V zimě pravidelně místo salátů jíme kysané zelí, kimči, salát ze syrové čekanky. Čekanku i podušenou na olivovém oleji a bílém víně, dochucenou oregánem…
    • Jiná možná úprava je příprava na páře (porek je dobrý, růžičková kapusta), do nepříliš měkkého stavu a na talíři doplnit kapkou exotičtějšího oleje, třeba dýňového nebo z praženého sezamu, a bylinkami, pokud se Vám podaří je pěstovat za oknem, v zimní zahradě, atp.
    • A pak ještě nezapomínat na specifika každé zeleniny, například řepu doplnit trochou octa či citronu a hned chutná mnohem líp.
    • pečená/vařená (ve slupce) řepa, nastrouhaná, smíchaná s majonézou/jo­gurtem, česnekem a vlašskými ořechy.
    • Bohužel ale, pokud nechcete jíst přes zimu dovozovou letní zeleninu, s tím, že budete mít zeleniny asi méně, se budete muset „smířit“ a jídla nestavět stejně jako v létě, a vařit víc třeba husté polévky se zeleninou a fazolemi (tady se uplatní třeba k bílým fazolím kadeřávek). Zkuste (pseudo)obiloviny jako jáhly (naslano skvělé), pohanku, quinou, bulgur.
    • klasická blízkovýchodní kombinace čočky s rýží, posypaná smaženou cibulí a nějaký kyselý „salát“ se zelenou petrželí.
  18. – Ještě samozřejmě kaštany, i když to není zelenina, a nemyslím jen jako horkou pochoutku do zkřehlých rukou. Kaštany dobře doplňují zelí, kapusty, dýně, pastiňák…

  19. ↪ 18 Maroni: právě jsem dolistovala novou La Cuccinou a ta je velice inspirativní právě v dýňovo-kaštanovém duchu, objevila jsem tam i vyloženě celerovou kaši s červenou řepou, no dost mě to nadchlo.
    Dýňový olej jsem objevila celkem nedávno, jsem truhlík, že mě vůbec nenapadlo vzít to v potaz v tomto směru, díky:-)
    Zkusím ještě tu pečenou červenou řepu s jogurtem, vlašáky a gorgonzolou (neb jí tady mám pořádný kus a jí stačí opravdu kousek, tak ať to postupně zužitkujem).
    No už to začínám vidět v růžovějších barvách, víc hlav víc ví:-)
    Všem zatím moc děkuju, ale když vás něco dál napadne, tak budu ráda.

  20. Pórek na stejně dlouhé špalíky, asi 5 cm, natěsnám do kastrůlku, nastojato. Máslo nebo oliváč, podliji bílým vínem a vývarem. Dusím do měkka. Lahoda.

    Červenou řepu oloupu, pak na jemném struhadle. Sladké jablko neloupané na hrubém struhadle. Promísím, vůbec nic víc nepřidávám. Nádherný salát.

    Průšvih není zelenina v zimě, to je jí ještě dost ve sklepích a v krechtech, ale předjaří a rané jaro. Tzv. Hungry Gap. Půda dosud není vyhřátá, nic ještě moc neroste. Bývalo to o hubu.

  21. ↪ 20 Jednorožec: Joo, ten pórek, to je ono, že jsem ho dneska na trhu nekoupila:-) Díky.

  22. ↪ 14 kami: Kami, má to smysl zkoušet i na balkon? Budu teď rušit nějaké letničky a chtěla bych truhlíky na podzim ještě něčím zazelenit. Pokud to bude navíc k jídlu, tím lépe :)

  23. Celkem fajn zeleninové recepty mi přišly v Receptech z farmářského trhu od Hanky Michopulu- jsou tam právě ty podzimní a zimní…

  24. ↪ 22 sumys: Tak to nevím, obávám se, že truhlík promrzne skrz a to nevydrží ani zimní špenát. Ale pokud nevíte coby, tak já mám teď v truhlíku za oknem s kytkama prostřídanou bazalku (je hezká, ne? :) ), protože v záhoně mi ji žerou slimáci hnusáci. Takže bazalku jako zelenou okrasu mezi barevné květy můžu doporučit. Jinak před zimou by v truhlíku mohly stihnout vyrůst ještě různé rychlé asijské lupeny – typu mizuna, perilla… mají krátkou vegetační dobu a do zimy to bohatě stihnete sklidit.

  25. ↪ 24 kami: Ok, vyzkouším teda mizunu s perillou, bazalky už letos vyrostlo až moc :)

  26. ↪ 22 sumys: Na hodně věcí už je nyní pozdě. Sluneční svit se krátí, s tím se jeden musí smířit. Bazalka dle mého názoru má podobnou šanci jako sněhová koule v pekle, jak říkají místní.
    Rukola možná, ale kvaltujte se setím! A dýchejte na klíčky. :-)

  27. ↪ 26 Jednorožec: Jeje, neupozornila jsem, že bazalku nemyslím vyset, ale vysadit :)

  28. ↪ 19 irresistible: ještě v souvislosi se zimou a „hungry gap“, který zmiňuje Jednorožec, já volím strategii, že zeleninu, která vydrží až do konce zimy, většinou českým zemědělcům ani nedojde, jím až později v zimě. Například dýně se u mě na stole neobjevují dříve než v listopadu. V září a říjnu je ještě dostupná spousta jiné zeleniny a třeba právě ta dýně se po určité době přejí, takže pro mě je nesmysl vařit ji v září, abych v únoru, až nic moc jiného nebude, se na dýni nemohla ani podívat:-).

  29. ↪ 26 Jednorožec: No jo, to se nedá nic dělat, ale tu asijskou věc cvičně vyzkouším. Bazalku už nechci ani vidět.

  30. ↪ 28 Maroni: tohle je náhodou super taktika a teprve postupně na to taky přicházíme! ;)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.