Pohlreich nema rad foodblogery ani recenzenty RSS

Štítky: ,

53 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Celkem me zaujala tahle pasaz v rozhovoru se Zdenkem na iDnesu:

    "Vyrojily se u nás celé zástupy hodnotitelů restaurací. Jsou podle vás kompetentní?
    Pokud se bavíme o odbornících, je jich zoufale málo, ale škoda to není, zákazníci nejsou pitomí. Připletla se sem jen hromada lidí, kteří to neumějí, chtějí tak jen vydělat peníze. Je tu bezpočet blogů, hodnocení v novinách, ale ti autoři podle mě nemají žádné právo se k tomu vyjadřovat. Nejde totiž srovnávat jídlo v restauraci a vaření doma, to jsou dva odlišné produkty.

    Zmínil jste foodblogy, co třeba pan Cuketka?
    Co já vím, je to medik a ten by neměl psát o jídle a živit se tím. Nemá na to přece vzdělání. Ale ten vadí ještě tak nejmíň, je to alespoň srdcař. Problém je v tom, že i do solidních novin píšou blogeři za pár šestáků, neměl by to skutečně dělat někdo fundovanější? Co je to vůbec za lidi? Stáli někdy v kuchyni? Vaše podnikání tak může někdo snadno poškodit, aniž tomu rozumí. Zoufale tu chybí erudovaní lidé.

    Jak to funguje v cizině?
    I tam mají foodblogeři tu nejhorší pověst. Přišli odnikud a dělají ze sebe experty. "

    Mam ho za vcelku rozumneho cloveka a vyborneho kuchare, ale tohle se mi nelibi. Sam priznava, ze je tu uroven gastro ucnaku mizerna, ale jidlo by meli hodnotit jen lide, kteri na to maji papir i kdyz od mizerne instituce? To je prinejmensim podivne. Co si o tom myslite vy, pripadne primo zminovany pan Cuketka?

  2. V rámci Pohlreicha je to prakticky vyznání lásky, takže v pohodě ;)) V tomhle je konzistentní, ale jinak je to jen pokrytectví. Nabídnu i (záměrně zjednodušený) pohled z druhé strany:

    Restauratéři a šéfkuchaři, pokud získají kladnou recenzi nebo publicitu, tak obratem ty články rámují a vystavují ve svém podniku, lepí je na dveře, chlubí se jimi na webu nebo na sociálních sítích. V momentě, kdy je někdo z médií nebo webu pochválí, je jim jedno, jakou má autor článku odbornost nebo zkušenosti (rozhoduje spíš čtenost nebo známost značky). V malém českém rybníku platí navíc i — čím lepší kamarád, tím větší odborník (a vica versa).

    Kromě toho také novináře, blogery, foodkritiky sami zvou na tiskové konference, představování nových menu, autogramiády svých kuchařek. Rozesílají svoje načinčané fotky, tiskové zprávy, neformální pozvánky na ochutnávky i vouchery na jídlo zdarma. O publicitu v neodborných médiích sami žádají a pokud je příležitost tak ji i aktivně vytváří. (Třeba i formou takového fajn pichlavého rozhovoru :)

    Samozřejmě — odborná úroveň recenzí v českých médiích/internetu je na samostatnou debatu. Výuční list ani léta strávená v kuchyni/na place, ale určitě nejsou to hlavní, co dnešním recenzentům chybí.

  3. Myslím, že tato odpověď se mu moc nepovedla. Díky internetu je pro lidi zvenku velmi snadné vyjadřovat se k tématům, jimiž se přímo profesně nezabývají, ale mají k nim hluboký vztah. Já myslím, že je to dobře. Vždyť se podívejte, jak se proměnil náš vztah k médiím a důvěra k tomu, co publikují, od doby, kdy neexistovaly blogy a věci znalý člověk zvenčí nemohl jen tak snadno korigovat omyly novinářů. Význam formální kvalifikace v řadě oborů zkrátka upadá.

    A taky si neumím dost dobře představit, jaké vzdělání by si pan Pohlreich představoval pro kvalifikovaného kritika. Za lásku k dobrému jídlu se diplom nedává. Vezměte si mladého Kubu z toho nového pořadu na Primě. Je to vyučený kuchař a včera přiznal, že ještě nikdy neporcoval kuře. Drtivá většina nás, internetových milovníků jídla, tak činí alespoň jednou za měsíc (nebo ne?). Nic proti Kubovi – ten má evidentně velký zájem doučit se to, co mu měla dát škola, ale nedala.

  4. Jako potrefená husa raději nehodnotím. Jen mi přijde zajímavé, že neřeší to, co dělá jeho kámoš Roman Vaněk, který má školu úpně jiného zaměření a narozdíl od recenzentů nebo blogerů na tom, co dělá skutečně vydělává prachy. A třeba v Pekle na talíři kolikrát dovozuje dost kontroverzní názory. To,že si někdo dálkově udělá výuční list z něj snad odborníka nedělá.

    Navíc psaní recenzí má ještě tu „neodbornou“ stránku, chce to umět psát, a to se za sporákem v kuchyni fakt nenaučíte. Takže to chce hledat nějaký rozumný kompromis místo laciného odsuzování.

    Jinak absolutní souhlas s Cuketkou.

  5. Cuketka: Ano, take jsem si vsiml, ze jakmile je nekde pochvali, oblomvaz to bezi hned nekde vystavit, minimalne to maji na strankach restaurace. Jakmile je vsak kritika v jejich neprospech, nasleduje az hystericka reakce a dehonestace toho „neumetela co ho nikdo nezna a nic nedokazal“.

    Koneckoncu moc pekna byla i diskuze se sypaci chemie(zpetne jsem projizdel blog:), pardon konvenience. To snad kazdy, kdo se motal v tu chvili v kuchyni, vcetne ukrajinske mycky nadobi dostal za ukol napsat nenavistny stek a ohajobu vynikajicich vyrobku Unileveru, co caluje soutez, tak je dobrej. Co to je IP adresa nastesti do ceskych kuchyni jeste nedorazilo, takze byli bryskne odhaleni :)

    Zpet k Pohlreichovi: Rici: " Co je to vůbec za lidi? Stáli někdy v kuchyni?" je stejna demagogie, jako by se clovek, ktery neni automechanik, nemohl vyjadrovat, zda se mu auto libovolne automobilky libi, nebo ne.

  6. add Vaněk – jelikož celkem znám ZdenkaM. od základky-střední tak věřím že minimálně má zodpovědného vedoucího – škoda že ještě nenastoupil ve své vojenské uniformě:-) ale to by asi nedopnul už knoflíky

    vážně… – lidi co mají teoretické vzdělání v oboru (jedno jestli muzika nebo vaření) mají náskok – umí noty, teorii.. vydrží dýl a pak záleeží jen jak se chtějí a umí vzdělávat..

    podívetjte se na zpěváky – každý kdo v branži vydržel 3 křížky a víc má konzervatoř, operní zpěv atd.. i když zpívá jen HOrstovi k vaření.. ale ty základy tam jsou..

  7. Máta: ne, ale člověk co není automechanik a nedělá to ve velkým by neměl kecat jeslti to auto má dobře seštelovaný brzdy:-)))

  8. Ked sa tu uz spomina pohlreich tak musim povedat ze ze ma sklamal…mal sa zucastnit na gurman feste v bratislave…ked som sa organizatorov pytal ze preco nepride tak som sa dozvedel ze bol financne narocnejsi ako obaja michelinovski kuchari co tam maju byt…ze oni to beru ako posolstvo a prezentaciu jedla a z.p. ako biznis.myslim ze je o dost viac lepsich kucharov ako on…

  9. Pokud za nějaké peníze natáčí, nebo jinak vystupuje, pak docela chápu, že nemá důvod snižovat svou cenu. Každý má právo stanovit si své podmínky. Šel byste do práce třeba za třetinu své mzdy? BTW: Madonna taky není bůhvíjaká zpěvačka a její koncert bude dražší, než u většiny lepších zpěváků. No a co se vaření týká, pak jeho restaurace patří v Praze mezi ty TOP. Asi „špatnej“ kuchař nebude…

  10. určitě je víc lepších kuchařů než on, ale počítám že on netvrdí že je nejlepší na světě :-) jen prostě nechce jít za nižší cenu třeba a když mu to jinde daj…

  11. To 8,9, 10: Penize bych do toho netahal, to je kazdeho soukroma vec. Je jasne, ze se Zdenek diky medialni znamosti necha velmi dobre zaplatit. Vim, ze treba jezdi po cele CR, tam kam si ho zvou ruzne lepsi restaurace, nebo hotely, protoze jednoduse na nej maji natriskano a jejich kuchari pak stavi na jeho know how. A urcite to neni levne. Prijde mi to naprosto v poradku.

  12. To 7: Jak pravi klasik „nemusim snaset vejce, abych poznal pukavec“. Takze tak :)

    Samozrejme, nerikam, ze naopak foodkritika neni casto tragicka, ale nelze pausalizovat a hodit vsechny do jednoho pytle. Zkratka jednak tu nemame tradici a neni na cem stavet, druhak za ty budgety co na to i treba velke spolecnosti vyclenuji, nikoho kvalitniho moc zaplatit nejde. Nemluve o poctu navstev restaurace. Viz pad na dno napr. u Lidovek.

  13. nejsem příliš fanoušek polreicha. je příliš afektovaný a ve všem má jasno. s čímž mám problém největší. jestliže někde něco vymysleli, neznamená to, že to budou všichni kopírovat. jeho rigidní lpění na receptech a hulvátské odsuzování cizích názorů a chutí, paušální odsuzování např. čínských či jiných restaurací a stylů vaření vážně nemám rád. pokud někdo chce může si v receptu cokoliv změnit, pokud mu to více sedne chuťově, má k tomu důvod z důvodů proveditelnosti, časových důvodů nebo nemá potřebné suroviny k dispozici apd. nevidím důvod to striktně zamítat. pokud je něco tradiční recept a budu ho tak nazývat, budu ho vařit tradičně. pokud ho chci ale změnit, je to moje věc. pokud chci ale modifikovat recept obecný, kupříkladu pizzu (kterou nejím a nepeču), je to čistě na mě jakou tam dám zeleninu, sýr, mouku a jak vysoké těsto a v čem a jak dlouho to budu péct. jeho rigidita, že tam musí být tohle a nesmí být tohle, jinak to vaří a jí prase a jeho věčné narážky na konkurenci a neschopnost strávit oblíbenost babici je ubohost. stejně tak v každém jeho pořadu probublá na povrch klausovské peníze jsou na prvním místě. kritizuje podniky a lidi co tam chodí. ať už má kdokoliv důvod jakýkoliv navštěvovat jakýkoliv podnik, je to jeho věc a polreich nebo kdokoliv může říct jaký má na to názor. většina lidí nejí jenom na chuť, ale aby jim jídlo dělalo dobře a bylo v souladu s jejich prací a životem. pokud se někdo stýká se snoby, kteří jedí jenom pro chuť, mají v háji trávení a jídlo jí spíš ze zvyku, je to jeho věc. ale navážet se do zedníků, kteří si odskočí na jednoduché a vydatné jídlo, které jim pomůže při fyzické práci je prostě arogance a pohrdání lidmi. navíc polreich vypadá jako po heráků a má zjevnou žaludeční neurózu nebo něco horšího. z toho pramení jeho pohled na věci, i když to je zřejmě i obráceně a jeho žlučovitost si vzala svoji daň. měl by si raději zamést před vlastním prahem a více respektovat individuální chutě i životy jednotlivých lidí…

  14. ↪ 13 zaklinac.dan: Nemohl byste respektovat český pravopis a po každé tečce psát velké písmeno ? Vaše názory vám neberu, ale tohle mi dost vadí.

  15. ↪ 14 Karlicka: někomu to prostě chutná takhle, bez ohledu na pravopis a ostatní :-)

  16. ↪ 14 Karlicka: a bez ohledu na to, že správně se to jméno píše Pohlreich :-)

  17. Nemyslím si, že každý kritik umění musí být skvělým skladatelem, básníkem, malířem…myslím, že dokonce nemusí být v oboru akademicky vzdělán (i když je to asi výhoda).
    Proto asi ani foodkritik nemusí umět vařit. Ale musí v tom být vidět zájem a srdce. A musí mít hlavně už něco „najezeno“. Jinak to dělá jen jako práci někde v příloze novin.
    A Babica by asi nikomu moc nevadil, kdyby jídla, která receptury mají, taky podle nich vařil. To, co míchá na pánvi on, to dělá spousta lidí…prostě nepřináší nic nového.
    Na rozdíl od nadšenců, kteří se snaží změnit místní nakupovací a stravovací návyky…a proto jsme mj.u Cuketky, na Jižním svahu, na kopci.

  18. Prosim, Babicu sem netahejte, tento omyl prirody je v CR slavny prave proto, ze…jsme v CR. Klement Gottwald ceske gastronomie skutecne sedi dokonale.

    To 13: Dokud se nenaucite psat jako clovek, nehodlam to cist, pardon :) A neni to jen o pismenu po tecce, cela vetna skladba vypada, ze jste se s prominutim vyzvracel na klavesnici. Tedy davam navrh na zlepsovak :)

  19. to Zaklinac: k lpeni na receptech: prijdu do restaurace, dam si „risotto“ a prinesou mi normalni ryzi,…objednam si pizzu Marghreritu a je tam eidam…je to stejne, jako si dat Plzen(Pilsner Urquell)a dostat pivo plzenskeho typu, misto skotske dostat dostat neco kukuricnyho z Ameriky, misto zitneho chleba psenicny…Kdyz to deklaruji original nazvem, tak ocekavam dodrzeni surovin a receptury.
    k Babicovi- kluci v akci, Ridi, Vodochodsky, Vanek, Pohlreich u vsech mam nekdy strasnou chut ochutnat co uvarili, u Babici nikdy napr. jeho uzasny vykon jak rika, ze kdyz do bramboracky dame kokosove hoblinky, tak z ni udelame orientalni jidlo..(je to dohledatelne netu)nebo tohle je namka http://doma.nova.cz/…4046-tn.html . Prase.

  20. zaklinac: kuchařina není žádná jaderná fyzika – je to řemeslo (v rámci kvalitní Dvojky…).. kuchaři obvykle nejsou žádný ajznštajni…

    je to praktik – vyvařil se, vychodil se, prorazil (nějak) v cizině.. z tohodle pohledu dokázal víc než 99 procent kuchařů v cz..

    takže mě se líbí, obohatil moje obzory a nevidím na něm nic špatnýho – nehraje si na žádnýho Prezidenta – nedělá molekulár a podobný odbočky od kuchyně.. zvládnutý řemeslo, selskej rozum, ekonomika (musí to sypat, zadarmo dělá jen matka tereza..) atd…

  21. ↪ 18 Michal Máta: To 13: Dokud se nenaucite psat jako clovek, nehodlam to cist, pardon :)
    Já budu, z Anglie, tolerantnější. Přečetl (vyluštil) jsem váš příspěvek i bez nabodeníček! Hey – počkej.
    Přeji zdar a vše nejlepší.


  22. ↪ 20 petr71: ↪ 20 petr71: „Kuchařina“ není jen jedna, stejně jako třeba „truhlařina“. Každý ji dělá jinak. Vyrobil byste jídelní stůl s třemi nohami a dodal radu ať si místo čtvrté dají cihly, když nemáte dřevo?
    Myslím, že řemeslo dělá právě to dodržování pravidel a nápady, jak „věci“ zlepšovat.
    To ale pan B. nedělá. Przní jídla našich babiček…zhoršuje.
    Ale je to jen můj názor :-)

  23. já jsem mluvil o panu P. :-)

  24. ↪ 24 petr71: Omlouvám se, nevšiml jsem si, myslel jsem jsem, že je to o B. :-)

  25. ↪ 13 zaklinac.dan: styl psaní, který se tu podle mne naprosto zbytečně propírá, mi tedy nevadí. Když píšu z tabletu, píšu i bez háčků a bez čárek, to je ještě horší. Takže mám pochopení. Nemohu ale souhlasit s vaším názorem, že si každý může pozměňovat recepty dle své chuti. Toto jistě platí, pokud si vaříte doma sám pro sebe či své přátele. Pokud ale jdu do restaurace na tradiční jídlo, které má nějaký postup a má být z určitých surovin, tak mi vaše filosofie vadí. Když je na pizze eidam místo mozzarelly, když by mi na carpaccio místo parmezánu nastrouhali eidam, když bych v bramboračce objevila níže někým zmiňované kokosové hoblinky, byla bych velmi nespokojeným hostem. A Pohlreich ve svých pořadech učil kuchaře, co a jak mají vařit v restauraci pro hosty, nikoliv co mají vařit sami doma v soukromí. Rozhodně není pravda, že by Pohlreich vařil nebo učil vařit pro nějakých horních deset tisíc. Vždy se ve svých pořadech snažil dát podniku určitou tvář a udělat menu podle toho, jací hosté tam chodí. Takže pokud do restaurace chodilo na oběd hodně lidí, vyžadujících levné syté jídlo, doporučil restauraci taková jednoduchá levnější jídla vařit a ukázal jim, jak na to. Takové díly jsem viděla. Pokud se některá restaurace ale chce orientovat spíše na hosty movitější, přicházející za gurmánským zážitkem, kteří jsou ochotní za to zaplatit, nemá smysl jim cpát plněné papriky nebo šunkofleky. Takže známé receptury si klidně inovujte jak chcete, ale doma. V restauraci je tradiční recepty třeba dodržovat, a pokud chce někdo experimentovat, je třeba dle toho pokrm pojmenovat – aby host již dopředu věděl, co může od jídla očekávat. Na nějaká „tajemství šéfkuchaře“ mne tedy neužije.

  26. ↪ 21 Jednorožec: Prominte, delam co mohu. Komunikace prevazne s UK mi predurcila klavesnici. Are you ready? :)

  27. zaklinac, jark, Krizik: Argument, ze Pohlreich chce varit jen draze a pro hornich 10k je hoden tak diskuze na iDnesu, netreba to sem tahat. Modri uz vedi a on sam priznava, ze michelinske ambice nikdy nemel. Jak uz nekteri natukli, jde mu o „fine dining“ za ceny dostupne(alespon obcas) pro prumerne vydelavajici rodinu. Naprosto zvirecich uprav receptu svetove gastronomie tu uz bylo dost. Jak psali nademnou, ja NECHCI(proste nechci!) dostat v italske restauraci kolinka s omackou z pytliku Vitana, nechci parodii rizota jak ze skolni jidelny, ze zbytku z predesleho dne.
    Uz toho bylo za dvacet let dost! V prumerne rakouske restauraci(osobni letita zkusenost) treba dostanete lepe pripravenou rybu, nez v Praze ve 3× drazsi cenove kategorii. Dluzno rici, ze to plati i pro nektera svetla mista jiznich cech. Hodnotim ted konkretne napriklad pstruhy a uhore.

    Priznejme si tedy, ze u nas gastromie klesla na dno, po otevreni hranic ovsem vestina kucharu nereagovala a delala „svetovou“ kuchyni po svem. Ovoce z konzervy included!

    I proto nemuzu Babicu vystat, podivejte se na video co tu nekdo nahore postoval a prepenete na „palacinky na mexicky zpusob“. Mexiko je typicke pro vetsinu geniu z bezne restaurace: pridam chilli a jogurt a papriku a je to vole pravy mexiko".

    Prosim ukonceme v miru debatu o Mr.B zacina se mi varit krev v zilach :)

  28. ↪ 27 Michal Máta: Of course I am ready. Ready as ready can be. Now it would largely depend on what you had in mind… :-)
    Jinak si myslím, že se vyjadřujete čtivě a celkem v souladu s mými názory na přetřásané téma.

  29. Nasel jsem tu Mr.B. namku: http://dobroty.nova.cz/…k-hawai.html
    Nekritizovat, pokud nemate cesky vyucni list kuchare a minimalne doporuceni od Michelina :-D

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.