Zázvorové pivo RSS

Štítky: , , , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nemá někdo fakt funkční recept?

  2. http://dadala.hyperlinx.cz/kvas/kvash.html Vyrábím leta zázvorovou limonádu podle Jamieho. Opsala jsem si ho při vyílání v TV. Ad ginger beer: nevím, nakolik je funkční ten tudorovský recept, každopádně vypadá dobře! :-)

  3. Přidávám odkaz na recept: http://www.jamieoliver.com/…-ginger-beer

  4. 3. Však tenhle recept je tam taky, viz odkaz výše. Vlevo je odkaz na nápoje ze zázvoru a máte tam několik druhů, včetně piva i Jamieho rychlé limonády. :-)

  5. Díky, recept jsem na netu našel, jen jsem nevěděl, jestli to funguje

  6. Všechny recepty na českém internetu zahrnují tvorbu zázvorového piva droždím nebo v lepším případě spontánním divokým kvašením. Ani jedno neplatí. Z droždí to chutná po droždí, strašlivě to šumí a nadýmá. Spontánní kvašení je trošku lepší, ale pořád to chutná po kvasnicích.
    Základem skutečného zázvorového fermentovaného nápoje je Ginger Beer Plant, symbiont zvláštního druhu kvasinky a bakterie, který vypadá jako rosolovité granulky. Už ani sami angličané ho mezi sebou nemají, všechno vytlačili z domácností výrobci sycených limonád nazvaných ginger ale.
    Kulturu je možno objednat za pětikilo na internetu z USA – http://www.yemoos.com
    Limonáda fermentovaná touto příšerou je velejemná a velelahodná. Obsah alkoholu zanedbatelný (laboratorním měřením údajně zjištěno 6 g / litr).

  7. Velkej, zlej: A nedaly by se použít pivovarské kvasinky a kvasit to při nižší teplotě kolem 12 stupňů? Případně kultura pro svrchně kvašená piva? Chuť po droždí by tam nebyla.

  8. No zkusit se dá všechno, ovšem to, co si hospodyně v anglických domácnostech v 19. století předávaly, byl vždy symbiont kvasinky Saccharomyces florentinus a bakterie Lactobacillus hilgardii, obojímu se nejlépe daří při typických 30 °C. Výsledek se moc pivu nepodobá, je to fermentovaná limča s bublinkama a štiplavým gingerolem. Nemá to tedy s pivovarskými kulturami a postupy nic moc společného.

  9. trošku lepší … přesnější recept pro doplnění infa.

    1. 1 Galon vody
    2. 1 unce kořene zázvoru
    3. 1 libra krystalového cukru
    4. 2 unce citrónové šťávy
    5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
    6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů
    Výrobní doba: 2 týdny.
    Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.
    Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.
    Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.
    Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.
    Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
    Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
    (Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)

    1. anglický galon = 4,546 l
    2. anglická libra = 0,454 kg
    3. pinta = 0,568261 l
    4. unce tržní = 28,3495 g
    5. unce lékárnická = 31,1035 g

    ještě bych se rád podělil o „vylepšení“
    ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy „Plzeňského Guinesse“)jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při ± 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře… :)

    kdyby vás zajímalo něco konkrétního, nebo něco nač jsem zapoměl, nebojte se zeptat :)

  10. Velkej, zlej: Máte vlastní zkušenost s americkou kulturou na zázvorové pivo? Přežije kultura cestu do Čech ?
    Děkuji za informace.

  11. Nevím jak tato firma, ale podobné věci se většinou zasílají spolu s chladícím pytlíčkem, díky kterému mi přijde kvasničná kultura vždy chladná a v pořádku. Nakupuji u Wyeast a White Labs (ovšem kvasinky pivovarské).

  12. Ahoj všem,
    aktuálně už mám kulturu na zázvorové pivo dostatečně namnoženou a zasílám poštou. Vše o tomhle neřádu je na http://www.zazvorovepivo.cz/
    Kolik infekcí máš, tolikrát jsi člověkem.

  13. ↪ 12 Velkej, zlej a vošklivej Qwerťák: Celkově hodně povedené, gratuluji! :)

  14. Dobrodružnější povahy si ten startér můžou zkusit vypěstovat http://nourishedkitchen.com/ginger-bug/ nebo i leckde jinde. Teoreticky, když to budete krmit hooodně dlouho, tak by tam ty krystalky mohly vyrůst. Ale je to neověřená informace :-) Akorát tady to loupou, jinde se i neloupe a vzhledem k tomu, že ty správný brebery mají sedět zejména na slupce, tak bych to spíš neloupala. Já dělám zázvorovku z vodního kefíru a zatím mi to ke štěstí stačí. Ale jednou to možná prubnu.

  15. ↪ 14 KVeronika: Dost bych se bál, že mi ze slupek naskáčou do mixtury dřív plísně, než vyrostou polysacharidové domky. Vypěstování vlastního GBP Je asi tak pravděpodobné, že se to samé stane v mléce a vyrostou kefírové houby..

  16. Vypěstování vlastních zrn je skutečně pravděpodobné málo, nicméně minimálně jednou už se to stalo, takže ne nemožné. S ohledem na to, jak málo se ví o jejich původu stejně jako u vodního kefíru, který je jim velmi blízký, je těžké říci, jestli jejich vznik je důsledkem náhodné příznivé konstelace okolností nebo jestli za určitých podmínek vzniknou vždy. No, fajn experiment pro malého šíleného domácího vědce :-) Jinak když k tomu mlíku přidáte nějaký ten žaludek, tak ta zrna mléčného kefíru vypěstujete http://www.kefir.ilbello.com/articoli/k4.pdf (odkaz, co uvádí Zuzka ze Zkvašeno)

  17. Kultura na zázvorové pivo se pěkně pomnožila, GBP opět zasíláme. Zkusil jsem teď do jedné várky kápnout extrakt z pelyňku pro doplnění dalšího rozměru, a je to fakt paráda. Vše na http://www.zazvorovepivo.cz

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.