PFF 2008 – První postřehy

Z archivu

Na zahájení PFF jsem přišel pozdě. Hned na úvod jsem dostal kamerou do hlavy, vylil si sklenku vína na foťák a mapka s programem mi spadla do řeky. To podstatné jsem snad ale vyčmuchal

Letošní ročník se koná od pátku do neděle. Brány Slovanského ostrova se otevřou vždy od 12 do 22 hodin. Vstupné je 350,– Kč a zahrnuje 10 Grandů á 25,– Kč. Přesné ceny degustačních porcí ještě nejsou známy, ale můžete klidně počítat s rozpětím 1 G za mini dortík, 3 – 5 G za lehké předkrmy a klidně 7 a více G za náročnější sestavy. Cena i kvalita pokrmů je plně v režii jednotlivých restaurací, proto je potřeba vybírat moudře.

Stejně jako loni jsou prostory pro PFF naprosto fantastické. Budete-li čůrat do vody z jakéhokoliv myslitelného zákoutí ostrova, vždy se vám naskytne bombastický výhled na Prahu. Oproti loňskému ročníku je na Žofíně o dost volněji a stánky jsou rozmístěny ve větších vzdálenostech.

Určitě ale nepočítejte s klidnou postapokalyptickou idylkou liduprázdné restaurace. Na ostrově bude 100% hukot!!! ;) Každý den na vás bude čekat 17 restaurací a 14 doprovodných stánků. Novinkou jsou cooking shows přímo v Paláci Žofín, pivní degustace, stánek s bioprodukty a možnost degustace na lodích, lodičkách a šlapadlech (už teď mám jednu vyhlídnutou ;)!

Na pátek (= jediný den kdy bude trochu volněji) vám doporučuji show České omáčky podle Marie B. Svobodové od Oldřich Sahajdáka z La Degustation a Předvedení jak se dělá risotto od mišelínka A. Accordiho.

Z restaurací mě v Ada Hoffmesiter láká cokoliv s tou jejich nadupanou raviolkou, v Žofín Garden bio-řízek s fantastickým salátem (který se snažím už měsíc okopírovat), všechno z Alcronu, curry z Essensia a bio mořský vlk chytaný na udičku (ve Vltavě)… ;)

V sobotu bych z cooking show nechtěl vynechat Zdeňka Pohlreicha z Café Imperial a jeho tradiční obhajobu promyšlené přímočarosti Od jednoduchosti k haute cusine, Základy staré české kuchyně v moderním podání od Kuchaře roku 2008 Jana Horkého (bude si hrát na molekulologa! ;) a Bouillabaisse od Romana Pauluse z Alcronu.

Z restaurací se těším na hráškovku v Adě Hoffmajstrové, chci vidět humra na grilu v Rickshaw, grilovaný hrb býka v Brasileiru, kohoutka z Francouzské restaurace Obecního domu, celou estrádu v podání Maze (prý přijede i samotný bubák G.R. na tryskovém motorovém člunu) a domácí foie gras klobásky z Imperialu (domácí foie gras – už to, samo o sobě, zní přeci hrozně!!! ;)

V neděli bych na cooking show rád viděl Riccarda Lucque z Aromi a ratatouille od Štifta. Pokud se ještě budu hýbat, na stáních bych oxidoval u stánku Aromi, v Paříži na dezertu Paříž a určitě bych omrkl Rybí trh, jejich rybky a dezert z jedovatých fazolek Tonka!

Před odchodem na PFF doporučuji pečlivě prostudovat menu po dnech i doprovodný program. Na místě je to vždy chaos a člověk má vždy tendenci utrácet kuponky za hlouposti… ;)

Na dnešním zahájení se samozřejmě degustovalo také – tlupa VIPíků simulovala reálné strkanice ve frontách, předbíhání a sklon k hromadění nepořádku více než slibně. Více než příkladné bylo dění u stánku LDBB, kde měli dokonale vymyšlený systém fronty zleva doprava – od jídla, přes komentář, až k spárování s vínem. Lidi se pak jakoby natruc celou dobu chumlali u jídla a teprve na konci se nechali usměrnit a zaujali frontový systém zprava doleva. To jest naopak, od vína k jídlu. Přítomný maître d', který vše řídil, zachoval dokonalý klid a úsměv na rtech. Vevnitř jste ale viděli, jak mu chudáčkovi puká lebka!!! ;)))

Z asi dvacítky ochutnaných kreací u mě ostatně LDBB vyhrálo. Nasadili veleoblíbený uzený jazyk s cizrnou a tatarákovou oplatku. K jazyku dokonce připrtli nakládanou lišku! Veliká škoda, že nebudou na festivalu :( Ve francouzské restauraci Obecního domu mě dostal dušený kohoutek, jejich zbylé pokrmy byly šíleně těžké, hutné, anebo tuhé (= francouzské? ;)).

V restaurantu Savoy měli bombovní variaci Wellingtonu s jehněčím, v Miyabi zase šouleli nigiri suši za pochodu. Allegro mě docela zklamalo – barevná ale poměrně mdlá studená polévka z fazolí Zolfino, základní risotto s chřestem a se smrži a mozzarella in carrozza (= smažák z buvolí mozzarelly). K Alcronu jsem se zas pro změnu nedokoulel před jeho vyžráním, zbyl na mě „akorát“ fantazijní dortík z černého bezu. To v < href=„http://www.scuk.cz/d/auberge-de-provence/“>Auberge de Provence jsem dostal pěknou waflí s kupnou umělohmotnou šlehačkou! ,)

Zbytek akce se pokusím přinést jako live-blogging. Obsah tohoto pojmu zde raději nebudu rozvádět, to abych si nechal prostor pro vlastní pojetí. V mém aparátku na video už tak probíhá silné zrnění, bicykl i notebook jsou ovšem naleštěni a v plné pohotovosti. Nechte se překvapit…

Uvidíme se na Žofíně! ;)

Reklama

Komentáře

Tu poslední fotku znám z mnoha nočních čekání na 17ku.
Taxíkáři si (asi nezákonně) pokoutně ulevují nalevo u Goethe Institute, přímo za jejich cedulí. Himmel! Zasadit tam brambory, tak udiví svým růstem a tutově získají „Local Produce“ cenu na blízkém Festivalu!

1R:

:)) nevim kde se budou schovávat teď, když tam bude tolik lidu. možná jsou ale doma a čistí ty lokálně grown patatas ;)))

lcuianka:

jejej nééé ;) vtipné vtupné ;)

Dneska padám dřív z práce, abych se vyhnul davu, co tam bude o víkendu. Už se těším.

Těším se na tu živou reportáž :o) A ať je pozitivní, nebo si to ještě rozmyslím a to kolo ti ukrást nepůjdu… :P

umelohmotna slehacka v Auberge de Provence…ale co teprv ty eko jahůdky:)))

Komentáře jsou uzavřeny.