Pohled z Kodaně

Tak jo — zase mě to odfouklo na sever. Několik dní jídla a pití, fascinované zírání na cyklistický ráj na zemi k tomu. Z deseti kil mouky, co jsem propašoval v kufru, vám asi nic neodsypu. Připravil jsem pro vás ale něco, na co si můžete sáhnout — pohlednici plnou severské inspirace… ;)

Oproti minulému výletu to tentokrát nebudou fotky z podniků, ale momentky z kuchyně, které zvládnete uvařit i sami doma. Všechno jsou to jídla z degustačního menu ve winebaru Manfreds, kde jsme byli hned první večer.

Menu tam mají naštelované k přírodním vínům a rozvržené na sedm malých talířů pro dva lidi. Jídla tam dokonale vystihují nový severský směr v kuchyni, zároveň jsou ale nesmírně přístupná a ve výsledku i úžasně jednoduchá. Všechno, co jsem tam měl, jsem si docela snadno zapamatoval a hned po příjezdu jsme se rozhodl, že si všechny vzpomínky co nejrychleji převedu na talíř.

Ne doslovně, ale ve stejném duchu a v českých domácích podmínkách. Nedokonale, intuitivně a po paměti.

Pokud chcete, můžete se přidat. Všechno jsou to úplně obyčejné suroviny a většinu technik, které budete pro přípravu potřebovat, už jsem tady na blogu určitě měl.

Úvodní salát dá dohromady i malé dítě. Křehké listy z vnitřní části bílého zelí, blanšírovaná kapusta, jogurt a krutony z pšeničného chleba. Může taková blbost chutnat tak dobře? Musí a bude!

V originále byla tohle óda na pickles — nakládané sledě zasypané kyselými okurkami s ibiškovým octem. Na mém talíři to vypadá trochu jinak a kyselý lák z okurek s jablečným octem tady doplňuje ještě teplý kousek z jesetera.

Zkoušeli jste někdy udělat majonézu z jiného než slunečnicového nebo olivového oleje? Ne? Tak to příště zkuste s olejem z vlašských ořechů a do majonézy na konci vmíchejte i vlašáky rozemleté. Neskutečná pecka k vařené a pečené zelenině. Tady stejně jako původně — k vařené brokolici s troškou acidity z citronové šťávy.

Vypadá to jako kaše, ale je to ve skutečnosti vajíčko. Vaří se jednu hodinu při 63 °C. K tomu pyré z květáku, ředkvičky a kopr. Všechno spolu zamíchat a vyjídat chlebem!

Ohýnková romantika. Sladké a mladé cibule, které upravíte podobně jako jarní cibulky na plotně. Rozpůlit, opéct na plotně nebo na grilu do černa a šup s nimi do tepla s trochou másla a soli. Po čtvrthodině rozloupnout na dílky a podávat s našlehaným kozím sýrem.

Přísahám, že šťovík spolu s pomalu pečenou mrkví chutná po jahodách. Když jsem tuhle kombinaci ochutnal poprvé, marně jsem pátral, jak do toho šťovíkového pyré tu perfektně zralou jahodu dostali. Nepátrejte a rovnou to zkuste. Šťovík a jeho kyseliny takhle podle mě probudí jakoukoliv sladkou kořenovou zeleninu. Geniální chod, který šel spolu s tím následujícím.

Červené maso? Až na konec a 100 g musí stačit. V originále jsme dánské hovězí ochutnali na roztopeném česnekovém sádle. Na mém talíři přistály tři plátky z 54 °C sous vide & grilované veverky v pažitkovém másle.

K celému menu si přimyslete (nebo upečte) pár plátků chleba, voňavé máslo a nejrůznější přírodní vína s hodně divokými projevy. Anebo taky ne — klidně si jídla vypíchněte samostatně, změňte jejich proporce nebo obměňte suroviny. Všechno je v sezóně a na trhu. Nemusíte použít vůbec nic z dovozu.

Hlavně zkuste alespoň něco! ;)

Více o severské kuchyni

Celá Kodaň na Scuku

Reklama

Komentáře

Divný článek(popis) ale aspoň tam nemáte ty nesmyslný slova jako "‚hybaj tam‘ jako vždy.

Tedy tohle bych nejraději slupla i s monitorem! To je nádhera, ty neotřelé kombinace, snoubené ale zároveň se srozumitelností a nepřeplácaností!

Ale marně v obrázku hledám to vejce – chápu, že bílkoviny při téhle teplotě nebudou úplně tuhé, ale žloutek krémový a bílek takový trochu měkký, ale přitom netekutý. Ale stejně ne a ne tam to vejce uvidět :)

↪ 3 kami: Taky jsem ho nejdřív nemohla najít, ale nakonec se povedlo;)
Je to krásné, když se zelenina zpracuje citlivě a s určitou úctou.

↪ 3 kami: Vejce je na dně misky! :) To vpravo a trošku matnější je květák, to bílé vlevo s kouskem prosvítajícícho žloutku nahoře je vejce. Zrovna tenhle chod je úplně doslovný, takže jsem jel 1:1 v komponentách i prezentaci. Jen tu misku měli krapet jinou :))

Dala bych si z toho tu ořechovou majonézu, cibulky a maso.
A mam radost, že jsem na obrázku vajíčko našla, ale taky až na druhý „kuk“ :)

↪ 6 pan Cuketka: Na notebooku bych ho koukám hledala do vylíhnutí kuřete. Ale na velkém monitoru už ho vidím :)

Na tohle se koukat na dovolené s vařičem s plynovou kartuší a několika konzervami a pytlíkovými polévkami je fakt na sebevraždu. Prokleta buď hodina, kdy se objevil internet na telefonu a síť téměř všude! Prostě to vypnu a dám si hovězí ve vlastní štávě.

mne se to moc libi a dekuji za inspiraci. Mill taky jsem si kdysi myslela,ze dovolenou bez konzerv a pytlikovek nedam,ale pak prisel zlom a varila jsem pod stanem v kotliku a luxus byl varit na obytne lodi ve Francii. Neco jsem koupila na trhu,neco nasla v prirode. Zkuste a uvidite :-)

to poslední, veverka – je fakt veverka nebo nové slovo do gastroslovníku? :) každopádně všechno je super a jdu dnes zkusit ty mrkve

↪ 12 petr: parádní kus hovězího, špatně se u nás kupuje. Patří spolu s araignée a bavette ke třem tzv. řeznickým kusům masa ve Francii, obvykle je neprodávají moc, spíš si je nechávají pro sebe. Bavette se v některých restauracích u nás prodáva jako pupek, ale je to jenom jeho část.
Na doplnění, za sebe souhlas s panem domácím a majonézou z jiného oleje, třeba arganový

↪ 15 Krizik: Nesehnatelné to dnes už určitě není, vede ji většina prodejců jihoamerického/amerického masa, a zahlédnu ji občas i z různých farmových zdrojů (trhy a prodejci přímo z masných farem, Sklizeno), já ji mám z Real Meat Society na náplavní, a objednat určitě půjde i z Čestru přes Amaso ;)

↪ 15 Krizik: Já ji viděla i masně za pokladnami Lidlu na Bílé Hoře (Procházka & Procházka, tuším). Byla jsem dost překvapená. Nikdy jsem tam maso nekupovala, protože nevím nic o původu, ale na pohled vypadá dobře a sortiment určitě zajímavý.

Na mrkvičky se šťovíkem se mi sbíhájí sliny už od pohledu. Na chatě si natrhám šťovíkem a touhle kombinací ostatní překvapím…
Jinak okurkovou kombinaci taky znám.

Veverku jsem kupovala v řeznictví na Bělehradské, měli ji pravidelně, snad ji mají pořád, už jsem tam asi půl roku nebyla…

Vážený pane Cuketko, tento článek je tak krásný! Severské jídlo je prostě skvělé. Sama žiji ve Švédsku už asi půl roku a jejich kuchyni si opravdu užívám.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)