Soutěž o víno s Global Wines

global_wines_logo

Inverze, náledí i chřipka už jsou skoro za dveřmi – zkusíme se bránit. Pojďte si zasoutěžit o několik zajímavých cen! ;)

Partner blogu Global Wines s námi bude až konce listopadu, a proto jsme si pro vás připravili soutěž o pár lahví skvělého vína.

Jídlo a víno

Tentokrát bude soutěž opět příspěvková. To znamená, že budete moci soutěžit se svými příspěvky ve formě komentářů pod článkem nebo čtenářských zápisků.

Téma, ve kterém se soutěž ponese, je snoubení vína a jídla s lehkým ohlédnutím do léta. Znamená to tedy, že můžete přispívat vašimi nejlepšími zážitky z návštěv restaurací a z cest. Nebo stačí přidat recepty a vaše osvědčené kombinace na párování vína a jídla, které děláte doma.

Všechno bereme ve formě textu, receptu nebo okomentované fotografie. Opakuji, že příspěvek můžete vložit jako komentář (jednodušší text s fotkami v odkazech), nebo ho přidejte jako zápisek (tam můžete přidat i fotky). Nejlepších deset příspěvků vyhrává! ;)

Ceny pro výherce

O co se bude hrát? Především o deset lahví vína vybraných z nabídky Global Wines. Jako malý bonus pak ke každé lahvi přidávám odznáček pana Cuketky z limitované edice! ;)

global_wines_soutez

+

  • 1.-10. místo – odznáček pana Cuketky

Pravidla

  • soutěžit budete moci od 4. 11. do 30. 11. 2009
  • výsledky budou vyhlášeny na této stránce nejpozději 5. 12. 2009
  • každý soutěžící se může zúčastnit soutěže pouze jednou
  • výherci soutěže budou vybráni podle kvality příspěvku
  • soutěžící musí být starší 18 let
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

Soutěže na Facebooku

A ještě jako poslední bonus pro vás máme mini-soutěže, které probíhají na Facebook stránkách Global Wines.

global_wines_facebook

Už jsme rozdali tři lahve vína a do konce měsíce rozdáme ještě čtyři další. Hodně štěstí! ;)

Vyhlášení vítězů

Vzhledem k tomu, že se sešlo jen 10 soutěžících, vyhrávají všichni! Nechci vás škatulkovat nějakým posuzováním, proto bude vítězné pořadí odpovídat tomu, jak jste příspěvky zasílali. Na email, který jste zanechali, dostanou všichni výherci zprávu o výhře a jejím doručení. Gratulace všem! ;)

Reklama

Komentáře

Letos jsme si na víně pochutnali především na naší dovolené v Chorvatsku. Na rozloučenou nám „paní domácí“ připravila vařené mušle, které jsme zapíjeli výborným bílým vínem. Ani naše osmiletá dcera, která jinak čímkoliv, co souvisí s alkoholem, byť s ním nemusí mít vůbec nic společného (např. i rumové pralinky a punčový řez), opovrhuje, nezůstala na suchu. Dostala nalito desertního vína prošek, které tam podle „paní domácí“ pijí i malé děti např. k růzým druhům sladkého pečiva. Po tomto „poučení“ si dcera také dala trošku „do nosu“. Smála se až do samého večera a vyvedla nás na noční procházku k moři, abychom si také prý užili nějakou tu romantiku.

Jo, inverze a náledí, to je ono.Jak je to dlouho – tři neděle, měsíc – co poprvé nasněžilo? A právě na ten den jsem měla pozvánku na prezentaci kancelářského nábytku a osvětlení s cudným doplňkem „degustace vín Sonberk“. Vůbec se mi tam nechtělo, ale už potvrdila jsem účast a tak jsem se vydala přes celou Prahu kamsi do horoucích pekel. Samozřejmě jsem trochu zabloudila a musela se vyptat strážníků, číhajících na silniční piráty. A protože mi neporadili, před jejich bdělými zraky jsem otočila do protisměru a poradila si sama. Dobře jsem udělala, prezentace byla vzhledem k příšernému počasí velmi komorní a degustovat v šesti lidech – to byl opravdu luxus. Degustovala jsem opravdu zodpovědně, tak, abych mohla opět usednout za volant. Bylo to báječné, stejně jako vína ze Sonberku. Odměna mě čekala doma, když jsem z dárkové tašky vytáhla Cuvée Sonberk, v kufru auta patřičně vychlazené. Odměnila jsem se za tu statečnou výpravu a opravdu jsem nelitovala.

Ať si kdo chce co chce říká,nejlepší víno je z přezrálých višní,kyselek.
Půl demižónu vypeckovaných višní,hrst pecek pro hořčinu,dolít vodou svařenou s cukrem (5 l vody,1kg cukru),přidat kvasinky (pokud možno rozkvašené dle návodu a živnou sůl.
Po 3 týdnech (přejití bouřlivého kvašení) stočit,pak nechat 2 měsíce dokvasit,opět stočit do lahví a uschovat v temnu a chladu.

Taky se přidám k soutěžícim:-) Přeci jenom lahev dobrého vína se doma nikdy neztratí. Víno u nás doma nesmí nikdy chybět, pravidelně doplňuji zásoby a protože jsem vlastenka:-), tak nejčastěji víno z Moravy, víno z Čech, jak zní reklamní slogan. Ale to rozhodně neznamená, že bych pohrdala víny z jiných zemí. Máme za sebou svatého Martina, i v restauraci, kde pracuji, jsme s kolegy poctivě degustovali, přece nebudeme lidem prodávat něco co sami neochutnáme:-) Bylo opravdu výborné. A husičky, mňam, mňam, nechápu dietáře. Tobě bych Cuketko chtěla poděkovat za tyhle webové stránky, opravdu mě vždycky pobavíš, rozesměješ a hlavně inspiruješ… Tak jen tak dál. Akorát mám nějakou zvýšenou produkci slin, když si tyhle webovky prohlížim… Čím to asi bude..

Víno ochutnávám na cestách ráda. Jelikož bílé se v polních podmínkách špatně chladí, většinou si dopřáváme místní víno červené. No vlastně i jinak by to bylo spíš červené, protože často grilujeme a k barbecue podle mě červené prostě ladí. Letos na Sardinii mi chutnala místní klasická odrůda Cannonau a až doma mi strýček Google našeptal, že Cannonau je tamní název pro odrůdu Grenache. Dobrá záminka pro to se tam někdy vrátit, znovu ochutnat ;-)

Můj příspěvek bude sice trochu mimo téma – netýká se zrovna ohlédnutí za létem. Před pár dny na sv. Martina, jak se na Moravě sluší a patří, probíhaly u nás slavnosti. Kromě chutné husičky nemohlo chybět i mladé víno. Slavnosti probíhaly v klášterních sklepech (které mají opravdu dlouho historii nejen uchovávání vína), kde hrála i cimbálovka. Spoluobčané, které jsem dlouhá léta považovala za nudné patrony, se skvěle odvázali a došlo i na zpěv a tanec. Už dlouho jsem se tak dokonale neuvolnila, a za to může převážně letošní víno, které podle mého názoru bude opravdu vynikající. Pokud jste ještě neochutnali, tak pospěšte, nejspíš se ve vinárnách dlouho „neohřeje“ :-D

K prožití skvělého a zábavného večera stačí leckdy málo, čehož byla důkazem jedna letošní srpnová noc. Jelikož bylo venku krásně, vydali jsme se s několika přáteli do víru Pardubic. Namísto očekávaného víru na nás ale čekalo spíše ospalé jezírko s atmosférou stojatého brčálu, a tak jsme nepohrdli náhlou nabídkou stavit se u několika kamarádek na sklenku vína. Jako správný vinařský analfabet jsem ani nevěděl, jaký kousek byl konkrétně ochutnáván, ale byl bílý a sladký. A hlavně hrozně dobrý, tudíž začalo přibývat vypitých lahví, přičemž k zajedení bohatě postačoval obyčejný nakládaný hermelín. Vínko nám dokonce chutnalo tolik, že jsme po chvíli naskákali do bazénu a začali pokukovat po dětské skluzavce. Nemá smysl to protahovat. Snad jen dodám, že značnou oblibu si získal můj výrok: „Sjel tu skluzavku už někdo stokrát? Tak já to zkusím.“ Dodnes vlastně nevím, co jsme koštovali, ale jednu lahvinku si zajisté vychutnal i soused, který si příšel postěžovat na značný hluk. Ještě jednou pardon.
PS: Nesjel, ale i těmi necelými čtyřmi desítkami jsem prý trhnul rekord:)).

Asi nejlépe jsem si víno v létě vychutnal na dovolené ve Francii v roce 2005. Byla to aktivní dovolená na kolech z Provence na Azurové pobřeží, každý den jsme museli ujet asi 30 – 100 kilometrů (každý si mohl vybrat trasu podle svého gusta).

Hned první večer byl seznamovací a náležitě nás tam proškolili jak koupit dobré víno v místních obchodech a rovnou nás pozvali na ochutnávku. Následující dny měly podobný scénář – přes den jsme jeli na kolech, obdivovali krásy přírody i malebných vesniček a při tom nakoupili pár lahví červeného (bílé bohužel nebylo kde vychladit). A večer jsme zasedli vždy společně před stany a degustovali jsme co kdo koupil. Popíjelo se až do půlnoci a někdy i déle, ale ráno jsme vždy byli fit – svěží vzduch dělá zázraky :)

Moc rád na tuto dovolenou a večerní popíjení skvělého vína vzpomínám a jen co dědi povyrostou, určitě zase vyrazíme. Pokud chcete, můžete se podívat na pár fotek a povídání z této cesty na mém blogu

No, když už soutěž končí, taky se zapojím. Nejlíp mi vždy chutná domácí víno našeho kamaráda Iva, pěstitele vína a řezníka z Šibeniku, který na „našem“ ostrově provozuje malou konobu a na statku ve vnitrozemí vyrábí vynikající pršut a pancetu; jeho stará tetička pro změnu vyrábí výborný kozí sýr, taky si nakládají svoje vlastní olivy a dělají olej. Od každého kousek na talířek, k tomu speciální kulatý šibenický chleba nakrájený na podkovy a bevandu – a co víc může člověk chtít… No, vlastně může, posezení v naší oblíbené plážové hospůdce s výhledem na mořský záliv, lignje na žaru, čašu domačeho crnovo a k tomu příjemnou hudbu (hospodský je bývalý rocker, takže žádný jugopop nehrozí, spíš 60. léta). Nebo takové školjke, ať už v oblíbené restauraci, nebo na feště ve vedlejším městečku; byly pro změnu s bílým vínem. No, už abychom se tam zase dostali, letos to nevyšlo, nějak nebyl čas.

mam pro vas vybornej recept na risotto, ktery varil muj spolubydlici ze svycarska. zaklad je, ze date klasicky olivovy olej, cesnek (1 v celku, pak ho vydnate), cibuli a pancettu (italskou slaninu). nechate to vsechno zpenit a pridate tam rejzi a spenat (nejlip listovej, nebo mrazenej listovej). kdyz se osmazi i ryze (pouzivejte tu na risotto, ktera je vetsi, rychlejc se uvari a nasakne vic omacky) zalejte to cervenym vinem, az po okraj ryze. pak to jen michejte a varte, dokud ryze nezmekne. samozrejme to stale podlevejte zeleninovym vyvarem. na zaver muj spolubydlici misto peperoncina daval pepr, kdyz uz je ryze skoro hotova, zamychate dovnitr i parmesan a maslo. zkuste to, je to fakt vyborny, i barevne zajimavy: )

15: Nám ji přivezli, po menších peripetiích, minulý pátek. Taky děkuju.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)