Galerie Rýnských ryzlinků 2006

Díky Klubu přátel Rýnského ryzlinku za perfektní akci s názvem Galerie Rýnských ryzlinků 2006! Po celé dva dny bylo v Národním domě vína vystaveno k ochutnání 132 vzorků z Česka (69), Německa (30), Rakouska (22) a Francie (11). To vše, se skleničkou a s katalogem, za 350,- Kč na osobu – Riesling only!!!

Vše bylo naprosto bezchybně zorganizováno a jiskřivé doušky ryzlinku plynule svistušily do všech koutů NDV. Cuketkovo sčítadlo se po bezmála třech rozvláčných hodinách zarazilo na číslovce 37. Podle mého (subjektivního) jsme dostali od Němčourů a Alsasů pěkně na prtel. ,) Škoda jen, že podobné odrůdově laděné akce nejsou v Praze každý měsíc – byl bych pravidelným hostem!

Akci jsem zde již avizoval, pozdě tedy býka honit! Pokud jste ale v poslední době byli na podobně vydařené akci nebo se na nějakou fajnou chystáte – komentarušujte prosím. .)

37 vzorků! Třiicetsedům! Jay!

Reklama

Komentáře

37 vzorků! Třiicetsedům! Jay!

Výskáte výborně.
Nějaké – jakkoli osobně pojaté – doporučení by nenásledovalo?

zdravim cuketko, jaky mate osobne nahled na ryzlink? musim se priznat, ze jsem priznivcem spise jemne sladsich vin, z bilych bezpochyby nepohrdnu veltlinskym, v cervenych kraluje dobry cabernet :-)

Přehled ochutnaných ani favorizovaných vzorků jsem schválně nepsal. Ryzlink byl pro mne před návštěvou této akce velká neznámá a rozhodně nepatřil do mých oblíbených bílých.

Akce byla dokonalá v tom, že jsem měl možnost na jedno místě ochutnat ryzlink, tak jak jej interpretují ve čtyřech různých zemích, ve všech jeho polohách. Takže to bylo opravdu spíš o cuketko-vzdělávání. Teď jem si znovu prošel katalog a z českých jsem si zapamatoval víno (=nějakým způsobem mě oslovilo):

RR 2005 – podzní sběr, Bisenc, s.r.o. Bzenec

Němčouři mi šmakovali skoro všichni, opět zapamatoval jsem si dva:

RR 2005 – jakostní, Mumm W., Johannisberg (celkový vítěz)
všechny RR od Molitor K.H., Hattenheim

Celý katalog včetně hodnocení jednotlivých vzorků je ke stažení na stránkách KPRR – http://www.galerierr.info/ (pozor! je to tam označeno jako ročník 2006, protože ty výsledky se vyhlašovaly už loni v létě)

Overall mě ale vína z Moravy moc nebavila, zejména všechny přeslazené pozdní sběry a výběry z bobulí či hroznů, bez výrazu. Naopak byl jsem u vytržení z jakostních suchých, německých rakouských a francouzských. Čím sušší, tím lepší :) Jinak RR je moc pěkná odrůda. Není to asi pro každého, ale když už jste znudění z navoňaných ovocných bomb, může to být příjemné zpestření.

Hm, to je škoda, že se u nás ryzlinkům nedaří, netuší někdo, čím to je?
Já jsem vždycky ryzlinky vnímal jako kyselá a tvrdá vína s poměrně agresívní chutí a proto jsem se jim raději vyhýbal, asi si budu muset koupit nějaký německý nebo australský pro srovnání…

Co mne osobně trochu odradilo od ryzlinků bylo jedno televizní koštování. Tam se sice zúčastnění rozplývali nad přednostmi této odrůdy a věštili vínu do vínku nádhernou budoucnost, ale jednu z příchutí identifikovali jako benzín (petrol).
Inu, zakoupil jsem, zavířil vínem ve sklénce, nassál buket, usrkl, pohoupal na jazyku a do prkýnka dubovýho, ten benzín tam opravdu byl.
Kolik oktanů si netroufnu odhadnout, ale nějak mě to nepříznivě ovlivnilo. Třeba jsem nadmíru sugestivní? Je tomu už ale několik let a čas od času kupuji kontrolní láhev ryzlinku, povětšinou z Austrálie. Zatím žádná z nich neohrozila vedoucí pozici odrůdy Sauvignon Blanc, která mě „sedí“ nejvíce.

Zde malý dodatek. Ceny vína, podobně jako restaurací a hotelů, se pohybují od lidových k astronomickým. Osobně si mohu jen nechat zdát, že bych někde zůstal třeba týden za 200 liber na noc, večeřel za 90 na osobu a objednal pár Petrusů za 400 liber za flašku.
A to vůbec nemluvím o extrémech.

Ale tlacháme a kibicujeme zde příjemně, že? :-)) Long may it last!

„Já jsem vždycky ryzlinky vnímal jako kyselá a tvrdá vína…“
No jo, vždyť se říkávalo, že kdo vypije litr ryzlinku bez úhony, tak má žaloudeček a tráveníčko naprosto v richtigu:-). Ale teď už by to snad i u nás mohlo být jinak – pokud se ovšem neupadne do opačného extrému se zbytkovým cukrem…
Jinak Rýnskému ryzlinku se u nás daří, dokonce i v Čechách – Roudnice, Mělník (školní statek) a Velké Žernoseky – jen s těmi degustacemi to asi bude problém, neboť se tato vinařství mnoha akcí nezúčastňují…

kocour:

nefim, tak moc do toho nevidím. já myslím, že to bude hlavně tím, že naše novodobé (= moderní) vinařství trvá zatím cca jen 10-15 let, to je opravdu málo…

Jednorožec:

ad ten petrol, z těch 37 jsem ho polapil cca ve třech vzorcích. já tomu zase říkám Jar, ale myslím, že se shodujeme, je to opravdu „funky nose“ :)))

co mě fascinovalo u němců bylo, že některé vzorky byly suché, až praští, přesto neskutečně harmonické, úplné paradoxní pohlazení. sranda…

ceny vína v restauracích mi lezu pěkně na nervy. od Garyho z jeho Wine Library TV jsem ale vyrozuměl, že v poslední době existuje trend doneseného vlastního vína předem (např. den předem), ha které si pak oni jen naúčtují manipulační poplatek…. zajímavé… ,)

švondr:

no jak říkáte, s tím zbytkovým cukrem, to bylo v porovnání s cizinou neúměrné. nevím proč to dělají….

Pane Cuketko,

co se týče přineseného vína do restaurace, je to zajímavé, nikoliv však nové. Manipulačnímu poplatku se říká „korkovné“ a jeho obvyklá výše je 10% ceny srovnatelného vína z vinného lístku té dané restaurace.
Samozřejmě ne všechny restaurace na tuto „hru“ přistupují :), ale to spíš záleží na takovém tom vyšším zájmu o hosta.
Většinou se tato praxe používá pro tzv. štamgasty.

Ad Ryzlink:

Riesling jako odrůda je naprosto typická svojí vyšší kyselostí a je tak přímým opakem odrůd jako je třeba Viognier u kterých je to přesně naopak. Tato odrůda je také velmi odolná vůči chladnějšímu klimatu a proto se s těmi nejlepšími můžeme potkat právě v Německu, Alsasku, Rakousku a i u nás.
Z našich vín mě poslední dobou úplně dorazil Riesling od Microsu v pozdním sběru 2002….paráda.
Je jen na umění vinaře jak si s touto odrůdou poradí. Není většího zklamání než Ryzling, který dle vůně slibuje nevídané a v puse pak máte jen plochou kyselinu.

Také píšete: Čím sušší, tím lepší.
Já dodávám, pro někoho třeba ne.

Petrolejové tóny (stopy) ve vůni, jsou opravdu signifikatní pro tuto odrůdu. Jednorožec je ucítil až v chuti vína, to teda moc typické není :)))).
Ale víno jako takové Vám může připravit takových „funky noseů“ habaděj :)

P.S.Zvláštní, že Vám to voní jako Jar…:)

Ještě takový osobní poznatek:
Já osobně mám oblíbenější odrůdy, ale u Ryzlinku pro mě osobně nejvíc záleží na servírovací teplotě. Protože právě u této odrůdy při podchlazení vynikne pouze ta „tvrdost“
Pro maximální požitek doporučuji 10-11°C. Né více né méně :)

Oprava :)
Uvedl jsem Ryzlink od Microsu, a myslel od Mikrosvín.
Asi přejdu na Linux :))))

matesola:

jestli myslíte Mikrosvín Mikulov a.s., tak tam měli jeden vzorek – RR výběr výběr z hroznů polosladké 05. dostalo hodnocení zlatá medaile (=85-89 b.). chutnal jsem (= mám u něj kolečko), ale nepamatuji si ani zbla. skoro celá morava mi s odstupem splynula v jeden sladký bonbon.

ad chlazení:

poslední dobou mě to přestává bavit, přijde mi, že když se bílé přechladí, tak se vždy o něco připravím (hlavně ve vůni) a připadám si jak piják piva :))) ale jinak souhlasím, když chci mít jen a jen požitek, chladím důsledně.

Koukal jsem na stránky a sosnul výsledkovou listinu a je fakt, že já osobně bych se tím při hodnocení „prokousávat“ nechtěl.
Jestli jsem pochopil dobře tak těch 37 vzorků už bylo takové best off.
Z našich mě tam opravdu zaujal jen Mikrosvín a Reisten, ale to je spíš tím, že většinu těch malovýrobců ani neznám.
Každopádně jak píšete tyhle odrůdové ochutnávky jsou opravdu nej…. :)

Ad správná servírovací teplota
Jestliže investuji do vína, které je vhodné (nebo nadešel jeho čas) k přímé konzumaci nějakou kačku měl bych z něj dostat maximum. V zásadě tomu mohu pomoci tím, že víno konzumuji při správné teplotě (zásadní) , eventuelně si víno dekantuji do karafy (minimálně tím nic nezkazím). A když se mi navíc podaří se perfektně trefit do chutě pokrmu ke kterému jsem si víno otevřel, tak to prostě nemůže mít chybu :)

TIP
Jinak k dostání je prima domácí vinotéka na 8 lahví v ceně pouhých 2900,-!!!
která drží vaše víno v teplotě od 10°- 18°C.
Můžu než doporučit.

Re: matesola No 13
Jestliže investuji do vína, které je vhodné (nebo nadešel jeho čas) k přímé konzumaci nějakou kačku měl bych z něj dostat maximum. V zásadě tomu mohu pomoci tím, že víno konzumuji při správné teplotě (zásadní) , eventuelně si víno dekantuji do karafy (minimálně tím nic nezkazím). A když se mi navíc podaří se perfektně trefit do chutě pokrmu ke kterému jsem si víno otevřel, tak to prostě nemůže mít chybu :)

Souhlas.
Pak už chybí jen dobrá společnost spřízněných duší.

Osobně mě dost záleží na sklu, ve kterém je víno servírováno. Onehdy jsem měl malou žertovnou rozepři s člověkem, který, byvše též z USA, se zastával nějakých amerických Čechů pijících při mejdanu víno z polystyrenových kalíšků. A ještě se u toho digitálně zvěčňovali, barbaři!

Jednou jsem zde, v Británii, zdvořile a diplomaticky odmítl pít dobré víno (přinesl jsem ho sám k večeři) z keramického kalichu – byla to rodina hrnčířů. Po dlouhém hledání přede mne nakonec postavili sklenici. Byla z celkem tenkého skla, tenší než zavařovací sklenice, ale notně zaprášená a s otisky prstů. Kolik much a pavouků v ní mělo kolbiště, jsem raději nehádal.
Chystám se k nim příští týden zase na návštěvu – co by kdo radil?

jednorožec:
:-)
Obávám se, že vám nezbyde, než onu návštěvu pojmout jako připomínku doby našich prapraprapředků – a spolu s klasikem můžete s trochou obměny zarecitovat:
„Nuž dej sem keramické číše, páže,
a nalej vína – dolej výš…“ – a k sobě si snad jen trpně povzdechnout „pij Bušku, již se nezarmuť…“

RE:14. Jednorožec

Asi jak říká švondr, byly doby kdy se víno jinak než z kameniny nepilo. Anebo si sebou vemte víno u kterého vám to bude jedno.
Ad sklo.
Máte pravdu. Jeho kvalita a vhodný typ k danému vínu, to jsou také faktory, které rozhodují o nej, nej požitku.
Koho by vinné sklo zajímalo, tak doufám, že nebude vadit, když tady uvedu odkaz na 3 zásadní výrobce, které můžete sehnat i v ČR.:

Rolls Royce – http://www.riedel.com
Mercedes – http://www.schott-zwiesel.com/
VW – http://www.rona.cz

Můj osobní favorit je Riedel, ale je to velká drahota.
Na jejich stránkách je pod odkazem „Collections“ položka „Wine & Glass Guide“, kde zadáte odrůdu a ukáže se vám který typ sklenice je nejvhodnější.
Ale pro doma vám většinou stačí taková ta klasická trojkombinace :))

matesola:

nebude, představení dvou Riedlovek tady chystám. obchod ve Slovanském domě je extrasnobský (ale s milou paní), to sklo je však vskutku pozoruhodné. první na světě přišli se sklem diferencovaným podle odrůd.

ovšem u nich si musí každý rozmyslet, že jakmile si ve dřezu cinkne (=rozbije) sleničku za osm stovek, tak jestli mu to stojí za to :)

za zbývající dva linky díky!

ad chladničkka:

pokukuji po tomto modelu: http://www.bilezbozi.cz/vitriny-a-vinoteky/baumatic-bw-28
to, o čem mluvíte, je co za značku?

Jednorožec:

já bych se na vašem místě poddal a pokusil bych se poctít hostitele a přetrpět to… možná se čloěk doví zase něco nového :)

Re: švondr 15 & matesola 16
byly doby kdy se víno jinak než z kameniny nepilo

To je ale už dost dáávno, před Dobou bronzovou:
„…the New Stone Age considerably over lapped the Bronze Age, therefore we find earthenware drinking vessels and bronze ones in the same graves.“
http://www.nicks.com.au/index.aspx?link_id=76.625

Také mám dojem, že v teplejších krajích se asi taky dost popíjelo z nějakých vydlabaných dýní a podobných nádob rostlinného původu, které se pochopitelně v hrobech nedochovaly.

Re: p Cuketka
Vy jste měl být v diplomatickém sboru (tedy pakliže v něm nejste!).

Všem vespolek: díky za odpovědi. Cheers!

Re: Ideální teplota vína (nejen rizlinku)

Nechci se příčit zde vzneseným a odborným názorům. Jsem vděčný za info.
Ale co se stane s teplotou vína po nalití do sklenky?
(My sklénky na šampus dáváme na chvíli do lednice).

Máme zde přátele, z nichž jeden bude řídit domů (v Británii není nulová tolerance alkoholu, je OK mít sklenku). ňidič bude srkat pozvolna. Víno bude nabývat pokojovou.
V případě červeného se nic moc neděje.
V případě bílého ideální teplota je v čudu.

Taxík domů?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)