Farmářský trh v Klánovicích

cuketka.cz_klanovicky_trh2

Pro dovršení jarní trhové trilogie jsem musel přinést „oběť nejvyšší“ – vstát v sobotu po sedmé. Au. Stálo to ale za to, Klánovický trh je pro mě zatím nejnadějnější „trhový“ počin u nás… ;)

Do Klánovic je to z Dejvic asi hodinku. Kousek tramvajkou a pak vlakem z Masarykáče. V Klánovicích je pak třeba nezazmatkovat a nesplést si autobusovou zastávku busu 261 se srazem turistů na pochod Vidrholec. Od nádraží se ale dá k trhu dojít i pěšky nebo si do vlaku můžete vzít kolo a trochu se projet. V Klánovicích se určo neztratíte, trh je navíc dobře značený už zdálky podél cest.

cuketka.cz_klanovicky_trh4

Ze všech tří trhů, které jsem vám tady ukázal, byl ten klánovický nejvíc pohodový. Na dvoře místní základky nehrozili ani ukecaní politici, ani pódium s moderátorem a kupodivu se tam dalo hnout. Lidí bylo tak akorát, že se netvořily fronty, a přitom všechno pěkně odsejpalo. Někdo na Cuketkobůčku psal, že okolo desáté už je vše vyprodané. Nenechte se tím moc rozhodit, trh jsem opouštěl kousek před desátou a všeho na stáncích bylo dost.

cuketka.cz_klanovicky_trh5

Až se tam vypravíte, určitě si dejte na úvod kalíšek teplé medoviny od kouzelného dědečka u vchodu a hurá na nákupy. Sortiment je totiž bezkonkurenční. Zelenina, ovoce a sazeničky byly vidět nejvíc. Všechno od malých českých farmářů a v sezóně. K tomu stánek s domácími vajíčky (á 3 Kč), pojízdné uzeniny Novotný (poctivá vanička se škvarky v sádle) a hned tři stánky s farmovými sýry a mléčnými výrobky (uzený sýr ve vosku z Držovic, hustý jogurt z farmy rodiny Němcovy).

cuketka.cz_klanovicky_trh3

Hodně mi udělal radost stánek s českými jablky, kde jsem nabral křupavá a pěkně acidická jablka Rubinola. Hloučky nakupujících se ale dělaly i u stánků s domácím pečivem a ovocnými mošty. Celkově mi přišlo rozvržení sortimentu vzhledem k sezóně ideální. Na trhu se dalo zásobit na celý týden dopředu a našli jste tu spoustu produktů, o které v marketech nebo v běžné síti ani nezavadíte.

cuketka.cz_klanovicky_trh1

Znovu se mi tu potvrdilo, jak dysfunkční jsou nákupy v supermarketech a jak z nás dělají přitroublé zombies. Na trhu se v klidu provětráte, potkáte známé a pokecáte. Alespoň jednou za čas potkáte skutečné lidi z masa a kostí, kteří stojí za svými produkty.

Jestli chcete, můžete se o zboží dozvědět něco víc, můžete farmáře pochválit nebo jim přímo říct, o co máte na trhu největší zájem a na co by se měli zaměřit. Svoje peníze necháváte pracovat u nás a lidem, co se ještě úplně nevyprtli na zemědělství, dáváte o důvod víc, aby neskončili nebo třeba znovu začali.

Z trhu si taky většinou odnesete opravdické a základní suroviny na vaření. Žádné polotovary ani jiné průmyslově obráběné vymoženosti, které vás dlouhodobě buď přizabijou nebo odnaučí vařit.

Opravdu si ten nákupní košík z marketu v hlavě porovnejte. Nejsem si jistý, jestli si všichni uvědomujeme, na jaké úrovni potravního (průmyslového) řetězce se ty běžné produkty nacházejí. A co teprv ta krásná sociální interakce v nákupních centrech! Jistě ty fronty u pokladny a milé prodavačky za kasami taky tak zbožňujete… ;)

Konec čílení se. Radši se budu těšit na další nové trhy v Praze. Velké díky celému týmu okolo Hanky Michopulu za trh v Klánovicích a další připravované trhy. Tohle by mohla být cesta pro celé Česko.

Na současnou situaci s trhy v městech mimo Prahu už jsem se vás ptal na diskuzním fóru a podle všeho to vypadá, že trhy (tržnice) v Česku jsou. Pokud se vám alespoň trochu bude chtít, zkuste ve svém městě najít ten nejbližší a vypravit se tam na nákup s foťákem. Mini report mi můžete poslat do mailu nebo třeba tady do komentářů. Moc by mě zajímalo, jaká je situace jinde… ;)

Reklama

Komentáře

Ty jo, do Klánovic to mám kousek a o trzích jsem vůbec netušil.

Jinak z Dejvic do Klánovic to jde rychleji (ale asi jen ve všední dny) a to linkou S41 z Bubenče do Libně a dále S1.

Takže přidám svoje dojmy. :)

Na nabídku se nedá stěžovat, bylo tam prakticky všechno, co šlo a v létě až to začne všechno růst, tak to bude paráda. A souhlasím, že lidí bylo tak akorát a zboží dostatek. Taky jsem si odnesl pár Rubinol a dle právě zbaštěného kusu mohu potvrdit, že jsou na duben vcelku hodně chutné.

„Domácí“ vajíčka za 3Kč mě ale příliš nepřesvědčily. Některé byly špinavé od trusu (ne těch mých 6, naštěstí) a značka na nich nebyla. Tudíž kde mám záruku, že nejsou z domácí klece…? Uvidíme, jak zítra dopadnou v chuťovém testu.

Rozhodně nemůžu souhlasit s „hustým“ jogurtem od Němců. Měl jsem ochutnávku čistě bílého a domů sem si koupil jeden čokoládový – dospěl jsem k zajímavému závěru, chutná úplně stejně jako můj podomácku vypěstovaný! Tzn. ne vůbec hustý, ale spíše tekutý. Každopádně bohužel nevidím důvod, proč koupit od Němců ještě nějaký další. :( Mají třeba dobrý ten tvaroh? Na eshopu koukám 75Kč za 250gr – to je dost…

Taky mě trochu překvapily uzeniny. Přes lidi jsem viděl jen na párky a špekáčky, ale cena mě trochu zarazila. Skoro 140Kč/kg za nějaké, tuším, „eso“ párky. A téměř 100Kč za špekáčky. Měl je někdo? Dost pochybuji, že budou lepší než od Klepiše, který měl na Kulaťáku párky za 100 a špekáčky za 80 – a doufám, že tam zase bude a mít je bude, protože se na ně už Klepu.

Výlet do Klánovic byl sice pěkný, ale přeci jen se víc těším příští týden zase na Kulaťák. Není nad to jít na trh jen asi dvě stě metrů. :)

A ještě:

Anonymní pán tam prodával jakési zajímavé chleby (netuším z čeho a za kolik) a dva druhy sušenek. Vzal jsem dvě čokoládové za 11Kč, o kterých tvrdil, že jsou z bio čokolády a také že pálí. Nakonec jsem to identifikoval na chilli. Každopádně dobrota!

Jinak to spojení z Bubenče na Libeň je podle idosu jen ve všední dny.

Není mi jasné, jakou značku na domácích vejcích očekáváte. Mám přísun vajec od souseda, který má asi 50 slepic a úspěšně prodává vejce lidem, kteří si pro ně chodí, a rozhodně je nikterak nerazítkuje a od trusu jsou taky někdy zašpiněné. Tak je omyju ve vodě a je to hotové – ostatně, my je máme zadarmo, takže si rozhodně nestěžuju. :-)

Jasně, jasně, chápu. :) Já jen, že to nehezky vypadá.

4: Problém je, že třeba v tržnici má bohužel ceduli domácí vejce stánek s klecovkama. A paní to buď ani nevěděla, nebo schválně neřekla, musel jsem to hledat drobným písmem na papírech. Když nakupuju přímo u chovatele a slepice vidím za plotem pobíhat, je to jasný, ale u stánku na trhu bych ceduli s typem chovu ocenil. Nicméně třeba se stačilo zeptat a tady by odpověděli.

Jinak díky za reportáž, bohužel se mi asi trhy nějak vyhýbají -první dejvické jsem prošvihl kvůli horám, dneska jsem musel pomáhat malovat an chatě a příští týden se kamarád žení… no co, zajedu si v týdnu do tržnice.

Marek:

díky za postřehy ;) ke kvalitě prodejců – tady platí to, co jsem říkal už u Dejvic – trhy pouze kopírují současnou nabídku. jaká je, takové je na stáncích. nemůžeme tu hned čekat fajnový sortiment, jaký třeba znají jinde, kde je tradice malých producentů silnější. zrovna u těch sýrařů je ta krátká činnost docela znát :)

klepiš souhlas – taky se mně víc líbil a chutnal.

ad domácí vajíčka – u těch je chybějící kód právě ten důkaz „domácího“ původu. na domácí chov nemáme kód a tudíž ani razítko – spadají pod prodej ze dvora. konkrétní způsob chovu jste si mohl ověřit i na místě přímo od prodejce. osobně silně pochybuji, že by na klánovický trh zaštítěný h.michopulu pustili klecová vejce – výběr prodejců byl (pokud vím) dost přísný! ;) a místy špinavá jsou protože malý farmář na to prostě nemá linku.

Kytka:

jj, vejce v holešovické hale 22 jsou ostudná – na to jim tam podle mě naletí spousta lidí. hanba jim :(

Kytka:

v Klánovicích to teď je každou sobotu až do listopadu + pokud se zadaří, tak v květnu přibudou další čtyři místa v prg.

osobně jsme z toho totálně vykulený. kdo by to byl (třeba ještě loni) čekal, že budu na jaře objíždět pražské trhy a psát o nich! :) hodně velký skok letos!

10: jj, je to skvělej posun kupředu. Holt mám to specifikum, že si můžu udělat čas v týdnu a většinou dost plný víkendy, tak to chvíli potrvá, než se na některej ten sobotní dostanu, ale až to půjde, tak určitě zkusím. Navíc maj některý z těch dalších být ve Čt a Pá, tak uvidíme. Jo a prý se chystá i Suchdol, bohužel zřejmě až od podzimu (moc nechápu proč, ale co se dá dělat).

Ještě ke špinavým vajíčkům – náš soused je opravdu hezky jedno po druhém umývá v kbelíku s vodou a suší hadrem, ale občas se mu to nepovede nebo na to nemá čas. :-) No a nám je nemyje, ještě taky aby je myl, když nám je dává v rámci dobrých vztahů zadarmo. Taky má ta vajíčka různě veliká, některá jsou hodně malá, ale jiná zas extrémně veliká. Netuším, jestli je to tím, že má různé druhy slepic, nebo jestli je to způsobené i něčím jiným. Takže kdybych někde potkala takovou mírně zašpiněnou směsku různě velkých vajec,považovala bych to za důkaz, že jsou opravdu ze dvorku a ne z velkochovu.

Pokud vím, tak vajíčka se nemají omývat, ztrácí se tím přirozená ochrana a mohou se kazit.

Poslyšte, můžete mi sdělit, kdy došlo k té záhadné proměně a kdy z Čech jakoby kouzlem zmizeli sedláci a za ně nastoupili farmáři? Můj dědeček byl sedlák, dokud mu komunisté statek nevzali. Stejne tak byli sedláky jeho předkové po čtyřista let, což je v matrice možno sledovat.Nevím, jak by se mu líbilo být najednou farmář…asi moc ne, stejně jako mně ne. Ani v Holandsku, kde už leta žiji, nemáme farmáře, ale buury, čili sedláky. Ach jo. Ta světovost zatracená…

8: Ověřování u prodejců – zde v Anglii mě dodá důvěru, když prodejce-farmář prohlásí, že se mohu kdykoliv, bez ohlášení, na jeho statek podívat a přesvědčit se na vlastní oči. A k adrese přidá mozolnatou rukou načrtnutý diagram, jak ho najít.

11: Bravo! (Je mn. číslo „brava“??)

14: Přiklonil bych se k neomývání ničeho, co se má určitý čas skladovat. Zdejší vydrbaná mrkev (supermarketová) se hrozně rychle kazí, ač doma skladována v chladu a temnu.
Vajíčka bych omyl těsně před kuchyňským použitím.

2: Na slepice tu nemám podmínky, ale z mládí si pamatuji, že rodiče a známí někdy značili datum na vajíčka měkkou tužkou.

15: Veruno, ani my tu v UK nemáme farmáře, ale farmers. :-)
(Mimochodem, i já mám mezi předky z 18tého století sedláky!)

Etymologie českého buran x holandského buur?

15: nevím, ale když jsem to po minulém článku hledal, zjistil jsem, že slova farma a farmář se tu používala už za první republiky, byť asi méně často, než dnes. Dokonce i při interpelacích v parlamentu. To spíš později ta slova byla „kategoricky nedoporučována“

U trhů mi to přijde naprosto logické tím, že tu dlouho nebyly a lidé, kteří se snaží je spustit je spíše viděli v zahraničí, než aby si na ně vzpomínali z mládí. Mě je kolem třiceti a nepamatuju se, že bych tady takové trhy zažil, když už, tak jen s ovozelem. Ona je taky otázka, jak je jinak nazvat – sedlácké trhy mi zní tak, že bych čekal spíš potřeby pro zemědělce, než jejich produkci, pěstitelská nebo zeleninová tržnice se dá použít pro halu 22 (ovoce si holt člověk domyslí), ale ne pro ty ostatní, kde jsou i uzenáři, sýraři, pekaři a podobně. Jenom trhy se použít taky nedá, protože se člověku vybaví stánky s nekvalitními oděvy a šílenými kýči. Tak proč nepoužít pojem, který aspoň část lidí zná z ciziny, když by se jinak musel vymýšlet pojem nový a vysvětlovat co to znamená úplně všem.

Dobry den pane Cuketko, mam v povedomi, ze 17.4. se konaji prvni trhy na Chodove, presneji u centra Zahrada. Je-li to pravda a bude-li to pokracovat, tak konecne neco lidskeho- jinak tady dominuje svatostanek OC Chodov :-(. Prijedete se podivat?

Veruna:

už jsem odpovídal minule – slovo farmář mě vůbec nedráždí a nemám s jeho používáním žádný problém. naopak ;)

navíc – všechny akce, o kterých jsem tu psal, se tak oficiálně nazývají a tak je nebudu přejmenovávat. třeba tyhle klánovické mají i pěkné nové logo a slogan, který se tu snad brzy ukáže. zatím jsem ho viděl jen na ceduli u vchodu .

19. Nikoliv sedlácké trhy, ale selské trhy.

Tradiční venkovský trh můžete navštívit i na jihu Čech. Koná se od 1.5.2010 každou první sobotu v měsíci v Chlumanech. Více informací i přehled všeho, co zde bude k dostání, naleznete na http://www.chlumany.cz. Držte nám palce !

Je to hezké, všechno, ale může mi někdo vysvětlit proč se v Praze prodává mléko z automatů za 20 Kč a venku za 15 Kč? Já důchodce z Prahy mám snad stejně velký důchod jako ti na venkově! To at si takový předražený mléko strčejí za klobouk. Nebo si myslí Pražák je blb, toho vokradem, ten koupí každou šlichtu. Stejné jako když se jezdí do sklípků na Moravu, pro Pražáky mají patoky, který by nedali ani doma praseti. Ty se z toho potom týden kurýrují.

jen mě mrzí fail twitteru klánovického trhu. :(

Od Němců jsem měla jogurt, byl dobrý(ale že bych ho pak sháněla, to ne), pak nějaký uzený sýr-ňamka a výborné podmáslí nebo kefír, potom jsem se mohla utlouct.

Jinak jsem ráda, že se konečně objevil nějaký snáze dostupný trh a doufám, že se tam některou sobotu dostanu. Mimo jiné pro vajíčka, když jedu domů na Vysočinu beru je od místního zemědělce, ale nejezdím tam často a Klánovice by tu mezeru mohly vyplnit.

22: selské by mi asociovaly buď to samé, co sedlácké (tedy trhy potřeb pro zemědělce, nikoliv jejich produkce) takže s tím mám úplně stejný problém.

24: Pokud jim za něj lidi jsou ochotný dát v Praze o pět korun za litr víc, byli by hloupí, kdyby nasadili nižší cenu. Oni maj právo chtít za litr kolik je napadne. My jako zákazníci máme zase právo jít ke konkurenci, když se nám cena nebo cokoliv jinýho nebude líbit. Když vám 20 Kč/l připadá moc, dělejte to jako já a jezděte k tomu automatu do Vestce, kde je to 15 Kč/l.

V Klánovicích měli 1,5l za „zaváděcí cenu“ 20Kč. Nekoupil jsem, stále nemám tu odvahu a myslím si, že domácím pokusem o pasterizaci bych z toho udělal ještě větší hrůzu, než tu, co prodávají normálně.

Každopádně Vám děkujeme za váš zájem o naše potraviny, přijďte příště zas, velice rádi vás uvidíme. Těšíme se i na další chystaný farmářský trh organizovaný p. Michopulo.
A propos, k diskuzi výše, na naši farmu je opravdu možno se přijet kdykoliv (v rozumnou a lidskou hodinu :-) podívat a případně si naše sýry či mléko zde i koupit, viz. náš web.
Uvítáme komentáře k našemu sortimentu sýrů, můžete je posílat na náš email farma@drzovice.info nebo je uveřejnit zde. Na sobotním klánovickém prvním trhu 3.4. jsem prodával se zaučujícím se kolegou, pokud jste nakupovali zrovna u něj, tak s ním mějte trpělivost, on se to naučí :-)
Za faremní sýrárnu Držovice díky Jakub

Pěkné, navíc krásně spojitelné s procházkou v oboře, tam se budu muset podívat. Naše S linka navíc jezdeí i o víkendu :) Chápu to dobře, že trh bude teď v sezóně v Klánovicích každou sobotu?

Ke špinavým vajíčkům – omývat se nemají, omytím se skořápka stane propustnější. Domácí vejce jsou sice ušpiněná, protože slepicím pod zadkem neodjíždí sběrná vaječná linka, ale rozhodně nemusejí být extra pos…ná, to je jen znak toho, že je chovatel dostatečně často nesbírá a nechal je dlouho pod slepicí, čímž slepice dostala příliš mnoho příležitosti ;)

Jak může někomu vadit potentované vajco… Pro mě to je záruka toho, že to je opravdu z domácího chovu. Kdysi jsem četl navíc studii, že omývané vejce, daleko rychleji do sebe pustí škodliviny, takže pak není problém např. se samonelózou. Vejce by se mělo umýt až těsně před spotřebou nebo vůbec ne.

27 : nechcete mi taky vozit mlíko, pro mě je to do Vestce daleko, já vím blbá nabídka. Ale co mě fakt zajímá, jestli mlíko převařujete, protože mě to nikdy nenapadlo. Děkuji za odpovědi.

32: nepřevařuju, ale dávám si hodně velkej pozor, abych ho udržel stále chladný. A pokud ho nevypiju velmi brzo, tak ho už radši použiju na vaření než na pití za studena.

Zdravím všechny příznivce trhů a děkuji za zájem o ten náš – Český farmářský. Neustále pracujeme na jeho zdokonalování a růstu a postřehy a přání vás-zákazníků nás-pořadatelky velmi zajímají. Budete-li mít chuť, podělte se o ně s námi třeba prostřednictvím FB skupiny Český farmářský trh. Těšíme se na vás opět příští sobotu v Klánovicích. Klára Svobodová

34.: Dobrý den, chtěl bych vás také poprosit o zprovoznění Twitteru. Máte ho nastavený jako privátní. :(

Ještě k vajíčkům: málokdy jsou opravdu špinavá od trusu, většinou je to trocha bláta z pařátků. Ony jak tlampaj po venku tak si nožkdy neutíraj když jdou snášet, no a pak jsou ta vajíčka trochu zaťampaná. Koho ale kdy zabilo trochu blata, navíc na skořápce, tu stejně nejíte :-)

Pane Marku – troufám si tvrdit, že se jednalo o zázvor, ne chilli
AD článek – je pravda, že i my jsme podlehly psychóze, že bude vše vyprodané, ale s potěšením můžu říct, že to nebylo tak horké. Nejvíce jsem se bála o vajíčka, kterých ale tentokrát [oproti loňské návštěvě] bylo dostatek. Jen česneku se nedostávalo, povedlo se nám vyškrábnout posledních pár paliček z bedýnky s cibulí a neustále jsme jen slyšeli ševelení na téma – ‚máte česnek?‘

Osobní poznatky:
1] neomytá vajíčka jsou mi fuk, jde mi přece o vnitřek, navíc se kloním k názoru, že tím budou ztácet přirozenou ochranu
2] velice mě potěšil prodej mléka, navíc za cenu 20Kč za 1.5l. Už se těším, jak si z něj udělám tvarůžek
3] jogurt je dobrý, ale čekala jsem od něj víc a také mne překvapil svou řídkostí. Na druhou stranu si i přes jednoduchost domácí jogurt nedělám, a protože mi přišel cenově v poho, asi si ho koupím i příště.
4] nakoupili jsme sýry od všech prodejců, ale zatím nebyl čas degustovat, takže později
5] ano, pane Cuketko, kouzelný dědeček s medovinou mě vždycky rozzáří a zahřeje i v žaloudku, navíc si najednou připadám jako doma
6] co se týče uzenin – já jsem z Kolína a maso a uzeniny tady vpodstatě nemám kde kupovat {za případné tipy budu líbat ruce}, takže pan uzenář, který nás potěšil i svými prupovídkami, byl pro nás požehnání. Kupovali jsme od něj tláču, párek klobásek a čabajky, celou štangli domácí vysočiny, sádlíčko a kousek zlaté šunky. Zatím jsme opět neměli šanci vše ochutnat, ale
tlačenka – tu jsme nejedla, takže jen tlumočím – málo masa, ale dobroučká
vysočina – nám moc chutnala, navíc za celou štangli jsme dali 100Kč, což mi přijde snad stejně drahé, jako v obchodě. Navíc mám si říkám, že v ní rozhodně nebude tolik E- e. Jen mě mrzí, že na ní nepíšou složení, abych si svůj pocit mohla utvrdit :~c.
Zbytek poreferuji příště.
Jen bych celkově shrnula, že bych ráda věděla, z čeho ty uzeniny jsou.

Toť asi vše, prozatím.

On tam vážně byl česnek? Já viděl jen bednu s nápisem česnek plnou červené cibule a říkal jsem si: „chybka“ :D No, měl jsem se podívat blíž, no, moje chybka.

Mílo: to mlíko Vám musejí do něčeho nalít, pak naložit do auta a přivézt, na vsi si vezmete bandasku a jdete k sousedum. Nevím proč se velectěný pražský důchodce zbytečně čílí. Jako důchodce máte čas a MHD zdarma, tak si pro to mléko za těch 15 Kč/l na tu ves dojeďte ;-)

Pokud jde o ušpiněná vejce, tak si pamatuju z dětství, když je máma kupovala od známých z vesnice, že vejce byla vždycky ušpiněná a maximálně jen otřená suchým hadrem a nikdy jsme je nemyli, prý by se pak zkazily (máma byla holka ze vsi a slepice měli vždycky doma, takže to si myslím že věděla jak se s nimi má zacházet). Dneska mám občas domácí vejce od tchýně a taky jsou špinavá a nemeju je. Nejsou ale od trusu, ale jen od bláta ze slepičích nožiček. Nevím jestli ve velkochovech ty vejse nějak mejou, podle mě jsou čistý proto, že to vejce se slepici od zadku hned odkutálí na pás, takže nemá čas se ušpinit. Tkaže chtít do čista vymydlený domácí vejce mi připadá jako blbost.

18: buran vs. „buur“ – jestli tam bude souvislost, tak spíš s „boer“, což znamená sedlák, zatímco „buur“ znamená soused; navíc „boer“ se vyslovuje s [u:] … no já bych Vás tak hnidopišsky neopravovala, ale když jste tak chválil ta vejce… :-)

41, Sv. Anno, já se rád poučím. Jak známo, Devil is in the detail, takže díkes.

To vypadá hodně slibně, kéž by se takové staré dobré farmářské trhy vrátily i do menších měst…

Pro Kytku a Katku. Kytka píše, že si můžou dnešní farmáři, dříve sedláci, určovat cenu mléka jak chtějí, a byli by hloupí, kdyby si v Praze nenasadili cenu, když jim to tam lidé dají. To je právě to, že už si lidé stěžují, není jim to jedno, že mají zbytečně platit víc, spíš už zájem o toto mléko není jako na začátku, protože i kvalita není taková, jak se čekalo. Zaplatíte 20 Kč za 1 l + láhev, a ještě si ho musíte doma pasterovat, a to se vám zdá normální? To si koupím vedle v Intersparu 1 l Bio nebo Selského mléka a mám to se vším všudy, kvalita je lepší. Já vím, že třeba pro vás 10 Kč nejsou žádné peníze, ale věřte, že až budete v důchodu tak taky budete muset počítat s každou korunkou. Co se týče toho, že důchodce má dopravu zdarma, velká chyba. Je mi 61 let a tzn. že budu ještě 9 let platit jízdné jestli se zase něco nezmění. Poslední věc. Byla jsem nedávno v Austrálii u známých v Melbourne. Koupili mléko v obyčejné samoobsluze. Když jsem se ho napila, nevěřila jsem, že to je mléko. Bylo to lahodné, a husté opravdu jak smetana. To snad mají jiné krávy než my, nebo tady to mléko ředí, že je to spíš jak voda? Nenažranost některých našich sedláků farmářů nemá hranic.

Asi budu s tématem lehce mimo mísu, ale dnes jsem koupila na Chodově v Praze od vietzelinářů nový český česnek za 129 Ká/kg, tzn. levnější než v sezoně. Je li to možné …?

44: Vždyť to píšu, že jako zákazníci můžeme hlasovat peněženkou a jít tam, kde nám to samé prodají levněji. Ostatně jsem tu už kdysi dávno psal, že se mi ten rozdíl v ceně nezdá přiměřený. Trvám ale na tom, že producent má právo nastavit cenu jakou chce – je to jeho riziko, že když nastaví cenu vyšší, než se nám zákazníkům bude zdát přiměřené, tak prostě půjeme jinam, on neprodá nic a prodělá na tom. Když vám připadá, že Bio nebo selské mléko vedle v Intersparu má lepší poměr cena/výkon kupte si ho, nikdo vás nenutí kupovat něco, co se vám zdá příliš drahé.
Jinak mléko doma nepasteruji, piju ho buď čerstvé (ano, vím, že tím trochu riskuji a jsem s tímto rizikem srozuměn) a nebo ho použiju na vaření, pokud ho mám v lednici déle. Platit za láhev se mi opravdu nechce, nosím si vlastní – buď nějakou vymytou láhev od jiného nápoje, nebo pokud vím, že od automatu nepojedu rovnou domů, tak termosku předchlazenou studenou vodou, kterou před budovou s mlékomatem vyliju. A jak už jsem říkal, jezdím k tomu automatu ve Vestci, takže kupuji naprosto čerstvé a poctivé mléko za 15 Kč/l a jsem spokojen. A kdybych měl o hodně blíž ten automat v Hostivaři, byl bych spokojen i za cenu 20 Kč/l, protože to mléko je opravdu dobré – tím, že mám oba stejně blízko po cestě, volím samozřejmě ten levnější. K té vaší australské poznámce – ochutnala jste vůbec to mléko z automatu? Právě to, že je o tolik lepší než to běžně v obchodech je ten důvod, proč jsem kvůli němu ochoten podstupovat zajížďku do Vestce (která není zadarmo, i když mám poměrně úsporné auto), myslet na to, že na nákup musím vzít prázdnou láhev (protože opravdu nemám na zbytečné vyhazování 5 korun za láhev pokaždé, když jdu pro mléko.) a pečlivě hlídat, aby mi nezteplalo cestou.

Míla: ano zdá se mi to normální (zákonitost nabídky a poptávky), rozhodně normálnější než jít do zmíněného Intersparu a koupit si rádoby bio (masově vyráběné, za cca 19,90 Kč/litr), a věřte, že za dobré věci si ráda připlatím ikdyž nepobírám ani průměrný plat; a hlavně mám radost, že mám doma něco opravdového, a ne bůhví jaký patok.

Ad lahodné australské mléko. Takové můžete mít i v čechách, jen nebude australské, ale české. Nesmíte chodit do oného zmíněného Intersparu. Neleňte a udělejte si o pěkném slunném dni výlet do Vestce a ochutnejte mléko z automatu, nebudete věřit, že je to mléko, bude „lahodné a husté jako smetana“ ;-)

Tohle je přesně typicky český postoj ke všemu, takhle se nikdy nikam neposuneme…

Věřte, že až já budu v důchodovém věku, tak žádný důchod nebude. O výhodách cestování důchodců v MHD je to na jinou diskusi, howg

45 Eva: český česnek se dá koupit i na Karláku u vietnamských zelinářů takřka hned u zastávky, ale za jakou cenu bohužel nevím :-)

Eva: bohužel silně pochybuji, že je opravdu český.

Kde berete cifru 19,90 za Bio mléko? Stojí 26,90,– (ve Sparu) a to se mi zdá pro důchodce docela dost. Navíc přes zimu ani to bio mléko nechutná moc dobře.

Český česnek se teď už prakticky nedá sehnat vůbec. Povedlo se mi koupit egyptský, v bio prodejně v Arkádách, kam normálně nechodím, je nechutně drahá (i oproti jiným bio prodejnám). Je lepší, nežli ten slaboučký čínský.

ad vajcia – ako uz bolo niekolkokrat spomenute, vajcia sa maju cistit tesne pred konzumaciou, inak tam moze prenikat dnu cez skrupinu nejaky sajrajt a mozu sa skor skazit

cenu 19,90 Kč jsem odhadla podle akčních cen všemožných hyper, super a jiných marketů…

50: zejména je to víc, než litr automatovýho i když člověk použije automat v Hostivaři. Nevím, kolik je v Hostivaři cena za láhev, ale možná i ta by se vešla… Díky za informaci, budu Mílu brát s o to větší rezervou…

44. Míla:
„Nenažranost některých našich sedláků farmářů nemá hranic“
Milá paní, možná by bylo dobré si uvědomit, že prodej mléka z automatů není nějaká garantovaná sociální služba pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, ale obchod jako každý jiný. Chcete – kupte, nechcete – nechte být. Řekněte nám, kolik že ti vaši známí v Melbourne za to lahodné husté mléko zaplatili?

Mléko nepiju ale česnek mám pořád ještě svůj vlastní, loňský a silný jako noha:-)

Mléko i s lahví vyjde v Hostivaři přesně na 25 Káčé :-)

Bio mleko od olmy bylo v Tescu za 25,90. Ja jsem si koupila nehomogenizovane sedlacke mleko v ‚harmonice‘ za stejnou cenu. Mnam. Bohuzel ho ale mivaji jenom obcas.

V článku i diskuzi zmíněný pan uzenář prodává každou středu i na trhu v Berouně. Pokud mi to dovolí čas, tak se tam zastavím a postupně ochutnávám :) Zatím můžu poreferovat o:

Klobásy – nejsou špatné, pokud je je máte rádi studené, tak vás možná nemile překvapí, že všechny (měl jsem cca 4 druhy) mají víceméně stejnou základní chuť, ale pokud se tepelně upraví (lhostejno jak), tak je to mnohem lepší!! Jejich čabajka je ale taková nijaká…

Čabajkový salám – je úplně jiný než klobása, mě chutná, ale je na můj vkus dost „tučný“, jestli rozumíte – prostě bych tam radši viděl víc libového… ;-)

Tlačenka – slušná, ale kolísavá úroveň, mohla by být i více kořeněná

Špekáčky – oproti běžnému prodeji jsou samozřejmě někde jinde, ale už jsem zblajzl rozhodně lepší kousky (např. na dovolené na Vysočině ve Žďáru n.S., ale i jinde)

Lovečák – koupí rozhodně neprohloupíte, ale zase bych ho viděl jako méně kořeněný, což je škoda, protože právě to by z něj udělalo téměř dokonalý výrobek

Gothaj – ten mají dobrý, chutná mi

Uzené – zatím pouze bůček, byl velice dobrý

No a dnes jsem koupil Vysočinu, Eso párky a Komínový salámek, zatím bohužel bez ochutnávky, bude zájem, ještě poreferuju, navíc toho ještě pár věciček neochutnal (jitrnice, špek, sádlo atp.)
:-))

koukám, že píšu „jak tatar“, doufám ale, že je to i tak alespoň trochu srozumitelné…

Český česnek stále mají v Pražské tržnici, hala 22, ovozel trh, na minimálně 5 stáncích. Včera (7.4.) jsem zakoupila cca 3/4 kg. Stojí 150–160 Kč/kg, modrý paličák, ale i jiné typy. Vyzkoušen ihned na topince, pálí jako čerchmant :-) Takže hurá tam!

pro paní Mílu:
kouzlo mleka z automatu je v tom, ze neni UHT ani homogenizovane, coz se stava i u biomlek ze supermarketu.Schvalne si zjistete, co tyto terminy znamenaji, pak pochopite co pijete a cim je ohrozeno vase zdravi.Pokud muzete ochutnavat mleko v Melbourne, tak si ho asi muzete dovolit i u nas doma. Stezovat si na to ze jste chudy duchodce je asi takove, jako bych si stezovala ja, ze pracuju a ty duchodce platim z dani. Nestezuju si, ale radej skocim na tramvaj s platnou ctvrtletni jizdenkou a zajedu si pro mleko. Diky Bohu za nej. Mleku zdar.

Klánovické trhy mě nadchly. Zboží bylo celkem dost i při mém příjezdu – cca 9.30, vajíčka už jsem nestihla, ale mám s bio farmy, tak mě to tak nemrzelo. Ochutnala jsem naprosto skvělé frgále. Farma Němcová mě naprosto nadchla tvarohem čistým i ochuceným s čokoládou – byla jsem zpátky v dětství – Míša, kozí sýry s Držovic naprosto výborné, sýr ve vosku lehce slanější, ale zůstává na patře taková ta drbavá chuť, mléko super. Jsem nadšená z moštů z Lhenic, už je v nás 10 litrů od soboty:-) O zelenině ani nemluvím, ale česnek jsem taky nestihla:-) Už mám naplánován další výlet do Klánovic:-)
Pro 37 Erinayet – nejblíže ke Kolínu – Uhlířské Janovice, řeznictví u Klepiše na náměstí na rohu, k vůni v obchodě se dá přikousnout rohlík, báječné klepišovky klobásy, dobré maso, většinou jezdím jen tam.
Monika

Jen k česneku – v Bratislave na miletičke uz maďaři prodávali letošní česnek, se zelenou natí, stroužky měkké a velmi voňavé, chuťově nijak silné. Ale byl super. A to nemluvím o dalších dobrotách.

Zlaté Klánovice! Dnešní kulaťák, to je zase horor! :D

Dnešní Klánovice výborné: český česnek, domácí vajíčka, sýry z Držovic, jogurty, syrovátka, tvaroh od rodiny Němcovy (bohužel žádné mléko), jablka, hrušky, zelenina, pečivo a chleba, mošty a slušné množství sadby – zelenina, jahody, bylinky – i skalničky. Malé fronty. Jediné mínus – zima…, ale šlo zahřát teplou medovinou.

Sice jsme včera do Klánovic přijeli dost pozdě, ale ještě se tam dalo pár věcí sehnat. Jablečná šťáva je výborná, rubinoly jakbysmet a ementálský sýr taky. Spokojenost, jen pro příště doufám, že nebude ucpaná Jižní spojka.

Tuto sobotu jsem poprvé dorazili na trh do Klánovic a můžu jen doporučit, zejména ovoce a zelenina jsou super, o moštu ani nemluvě :-) protože to byla první návštěva, udělali jsme si kolečko a ještě pokoupili nějaké sušenky (nějak nepřesvědčily, ale třeba to bylo tím, že čokoládové už neměli :)), sýr a jogurt od Němcových .. jogurt je fakt super .. česnek už nebyl, sýry také ne. .. ale celkově spokojenost, určitě se tam vrátíme … takže Cuketko, díky moc za tip! máme to 10 min autem

Také jsme v sobotu byli v Klánovicích na trhu. Byla jsem vyloženě nadšená z atmosféry a z nabídky zboží. Koupili jsme si jablečné šťávy (čisté jablko, jablko s mrkví a jablko s červenou řepou), vajíčka (v 9,30 jich měli ještě dost!), smaženou bramboru, zeleninu, medovinu a krásné narcisky, co vydrží celý týden.
Jablka také vypadala pěkně, ale jako nejlepší v Praze hodnotím jablka z pankrácké tržnice od lidiček z Litoměřic. Ta jsou vážně NEJLEPŠÍ a nedám na ně dopustit.

Pokud se Vám jogurt zdá řídký, bude to pravděpodobně tím, že většina výrobců do nich přidává zahušťovadla(škrob např.) .....
takže raději myslím řidší, ale zdravý .-)…
Každý , kdo vyrábí (a tím i prodává ) uzeninu, pečivo atd., musí podle zákona o potravinách zákazníkovi předložit na požádání popis složení každého výrobku. I na trhu, nejen v prodejně…
Ale u uzenin se nenechte mýlit, bez „éček“ dnes nevyrábí nikdo. Pokud ano, jeho výrobky jsou šedivé a scvrklé, což se zákazníkovi nelíbí. Nebo se použije minimálně dusitanová sůl pro tu růžovou barvu…

Vodňanské kuře dělá šunku a párky totál bez éček. ;)

Nevíte, jestli trh je každou sobotu? tedy i pozítří?

74. Díky, to jsem moc ráda, nalákala jsem na něj kamarádku Bolivijku (konečně bych mohla ukázat nějaké ty „unos productos checos“) a kdyby nebyl, byla bych za blázna :)

Tak ještě post – report k mému přízpěvku č.37.

Čabajka mě nijak nezaujala.

  • Klobáska byla dobrá (a to nejsem moc klobásková), ale též mi přišla málo kořeněná – tzn. nevýtazná, nezajímavá.
  • Vajíčka byla mňam.
  • čertvý kozí sýr byl moc dobrý a už se těším na další
  • sýr s bazalkou od stánku, kde měli i jogurty atd. mi trochu připomínal balkán, konzistencí Jadel a nenadchnul mě, ale přítel si na něm pošmáknul, takže chyba je spíš na mé straně (není to můj cup of tea)
  • sádlo jsme zatím stale nezkoušeli
  • česnek je dobrý, poctivý, ale že by mel extra grády, jako si pamatuju svůj úlovek na Kolínském náměstí u stánku, to teda úplně ne
  • šunku jsme zamrazili, takže stále nevím
  • poznámka k tlačence – ne, že by tam bylo úplně málo masa, navíc se musí přičíst k dobru, že bylo libové a ‚pěkné‘, ale kolem bylo dost huspeniny (či jak se to jmenuje) – klíďo by tam toho masa mohlo být víc. Každopádně dobrá byla.
  • mlíko – nadšení trvá (Tvarůžek jedna báseň – báječně zkyslo, takže se tvaroh udělal skoro sám. Navíc mám spoustu syrovátky na domácí koupele :~)

Rád bych upozornil čtenáře, že právě vyšel adresář Kam pro bedýnky. Adresář Kam pro bedýnky obsahuje kontakty na téměř 30 farmářů a bioklubů, kteří v České republice provozují tak zvané bedýnkové systémy dodávky čerstvých zemědělských produktů přímo konečným zákazníkům. Kam pro bedýnky je možno zdarma stáhnout zde: http://www.bio-info.cz/…dlu-z-blizka

Trh výborné,čtu vaše komentáře o česneku.Jsem si jistý,že český česnek na trhu není,ani noví,ani starý.Takže ho nemají ani větzel.

Po osmé měli plnou bedýnku, jako pokaždé když jsem tam byl. Pravda, když jsem odcházel po deváté, tak jich tam už moc nezbývalo :)

Trhy jsou už po celá desetiletí každou sobotu na náměstí v Brandýse nad Labem. Není to kdo ví co, většinu mají hadráři, pořád je tam ale ulička se zeleninou, ovocem, květinami, sazenicemi etc. Tak hurá do toho. Z Černého mostu 20 minut busem 367 nebo z Letňan 375.

Jo a česnek v Brandýse za 180,– /kg, ale český a výborný. Trhy jsou i ve středu, ale menší.

Zdravim, docela me zaujala rodiny Nemcovy a to zejmena proto, ze rozvazi do Brna. Nezajima me az tak, jak vyrobky chutnaji, to si zkusim sam :) Mam ale „lamersky“ dotaz na cas spotreby, jak dlouho takovy jogurt/mleko/tvaroh vydrzi? Vzhledem k moji extremni zdechlosti radsi nakupuji mene casto ve vetsim mnozstvi, takze pro me docela zasadni otazka :)
Jinak kdyby mel nekdo tipy kam na dobre syry v Brne sem s nima!

82: Mně řekli, že jogurt vydrží otevřený 5 dní (čemuž se mi teda nechce věřit) a zavřený deset dní. V praxi jsem to nezkoušel a sežral ho hned druhý den :)

Zavřený byl v lednici tři dny, otevřený dva a nic mu nebylo. Kocourovi taky chutnal :-) Ještě se zeptám : myslíte, že bude v sobotu k dostání chřest?

82: Tvaroh od Němcových má trvanlivost zhruba týden, sýry tak týden až čtrnáct dnů, pařený sýr jsem jedla jsem je i 2 dny po datu spotřeby a byl v pořádku. Mléko vydrželo několik dní, jogurt nevím (moc mi nejel, přišel mi řídká a trošku slizovitý, no jako když se u domácího jogurtu nepodaří při výrobě udržet vhodnou teplort).
Výrobky z farmy Němcových lze taky objednat např. u Tří sudiček (www.trisudicky.cz), dováží je ve středu.
V Brně majídobré sýry v prodejně sýrů na Minské (http://syrybrno.cz/) nebo na náměstí Svobody v Gurmánovi (http://www.gurman-brno.cz/).

Paní Michopulu a spol. rozšířila působnost „svých“ českých farmářských trhů o třetí lokalitu – Průhonice. Ve čtvrtek 19. srpna se konal první trh a byl úžasný – široká nabídka sezónních produktů za příznivé ceny – ovoce, zelenina, chleba, sýry, uzenářské výrobky, houby, koláče, vejce atd. atd. – paralela na článek o Klánovicích. Takže pane Cuketko, můžete přidat na scuk.cz o jednu mimopražskou lokalitu více!

Jsem nadšená z farmářských trhů v Klánovicích ,nevynechám ani jedny ráda si zavzpomínám na jejich začátky ,když tam jezdíval řezník z Vysočiny pan Václav Klátil z celou svojí rodinou a prodávali zde výborné paštiky,uzená masíčka,debrecínky ,tlačenku,anglickou slaninku a hlavně jeho výborné matoušovy klobásky , které jsou nejlepší na světě a to můžu potvrdit.Nějak se nám z trhů ztratil, ptali jsme se pořadatelů proč nás tento vyhlášený řezník přestal navštěvovat a bylo nám vysvětleno,že nestíhá pokrýt svoji prodejnu tak lahodnými uzeninkami a proto vzkazuje svým věrným zákazníkům nekupujte výrobky pod jeho jménem v Praze ani nikde jinde po české republice ,nikam nedodává,prodává si svoje úžasné výrobky jenom v Pacově u Pelhřimova ve své prodejně.A proto i já jeho věrná zákaznice ho jednou za 14 dnů navštívím v jeho prodejně a nakoupím si tam vše co vyrábí přes uzeniny,salámky i vždy čerstvé maso.A vím že to je od něho a ne od nějakých pochybných překupníků ,kteří se schovávají za jeho jméno ,tak bacha na ně...............nenechte se napálit jako moji známí,kteří se nechali zlákat jeho firmou na etiketách v jedné pražské prodejně ,pamatujte si ,jenom nakupujte v jeho prodejně nikam nerozváží prodává si je jenom sám a ne přes překupníky,kteří se vydávají jeho jménem.Doufám ,že jste také nenaletěli ,kdyžtak se podělte o svoje příspěvky na téma pacovský řezník -jeho výrobky prodávané pod jeho jménem v Praze.Doufám,že se někdo podělí o svoje názory na danoun věc.Zdravím Anička Klánovice.......

Dobrý den, musím se také vyjádřit ke Klánovickým trhům. Minulý rok jsme se tam jednou přihlásili jako prodejci a „never more“!!! Máme ovocnou školku, nabízeli jsme sazeničky borůvek, malin, ostružin… Na květináčcích byly připevněné návěsky s pokyny, jak se o rostliny starat. Paní organizátorky si ale přišly stěžovat, že to nevypadá dost „farmářsky“ a příště, že musíme vše napsat rukou, nejlépe tužkou. Nechtěly nám věřit, že to jsou normální samolepky, které si tiskneme na počítači a jasně nám řekly, že nám nevěří a že jsem sazeničky určitě nakoupili někde v OBI. Když se blížilo poledne, začali jsme balit, aby slunce nespálilo listy, ale v tu chvíli znovu přiběhly organizátorky na vysokých podpatcích (skvělá dekorace mezi ty přepravky s cibulí) a zakázaly nám odjet, prý musíme zůstat až do dvanácti. Argumenty neměly žádné, prostě nám to jen oznámily. Poplatek byl proti normálním trhům dost vysoký a nikoho nezajímalo, že vedle nás prodává svoje zboží pán z místní zeleniny. Zboží měl polské, převravky přivezl přímo z obchodu, jen se nám svěřil, že v sobotu se mu prostě víc vyplatí jít na trhy a cenovky vyměnit za papírky s ručně psanou a navýšenou cenou. Pak nám ještě svěřil, jak organizátorky vystupují v televizi a hlásají tam svoje bludy o tom, jak jsou trhy levné, protože farmáři nemusejí platit pronájem skladů…O.o Cože??? Všechno je to jen povrchní a naoko. Žijeme úžasně zdravě a přírodně!" To tak…

↪ 91 Michaela: jestli tomu správně rozumím, tak jste měli problém s tím, nadepsat si popisky u zboží ve stejném stylu jako ostatní prodejci + sehnat si zastínění na vlastní zboží?

váš komentář by se dal napsat i slušně a bez osobních výpadů. skoro na 100% by měl i vyšší vypovídající hodnotu ;)

Věřte mi, že pokud máte v ovocné školce 8 000 sazenic a staráte se o ně ve čtyřech lidech, není vaší prioritou mít ručně nadepsané popisky.
Nepřijde vám tento přístup povrchní? Pokud budu mít návěsky z ručního papíru, budou mít naše sazeničky pro organizátory farmářského trhu dostatečně přírodní image?
Chápu, že farmářským trhům fandíte. Já sama tam jezdím nakupovat ovocné šťávy a zeleninu. Co je mi ale nesympatické je arogance a absolutní neznalost organizátorů.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)