Výborný český (!) kozí sýr

Nestává se to často, aby se nové české produkty alespoň limitně blížily těm originálním. Tou světlou výjimkou jsou kozí sýry firmy St. Pierre, které Cuketku naprosto odrovnaly.

Cena 49,– (Delvita) za 125g čerstvého kozího sýru je poměrně dost. Tou cenou vyprovokovali pana Cuketku k nákup a bác ho! Cuketka naprosto podlehl a nyní můžu směle prohlásti výši ceny za nepatrnou v porovnání s požitkem, který tento drobný kelímek přináší.

Jemná chuť kozího sýru, krémová konzistence, naprosto bez typické pachuti, která tolik lidí odrazuje – opravdu zážitek. Doporučuji s mnohozrným chlebem namazaným dánským soleným máslem a pažitkou! Pokud se chcete vyhrát více, najděte si recept na grilované cuketky (!!!) s kozím sýrem – variací je spousta, zatím jsem neměl čas odzkoušet. Osvědčená je naopak velmi dobře smrtící kombinace s pečeným česnekem, který jsem dělal předevčírem – mňam!

Pan Cuketka dává plných deset cuketek z deseti ;)

Věděli jste, že koza spásá až 450 druhů bylin? (stánky výrobce)

P.S.: tenhle článek není PR, shodou okolností jsem prostě začal produktem, který mě potěšil – příště to může být naopak! ;)

Reklama

Komentáře

…na stránkách výrobce doporučuji sekci produkty, úplně dole – dva velmi zajímavé odstavečky o ovčím a kozím mléce!

Neodolal jsem skvělému popisu a drahocenný produkt si taky koupil. Kolega Cuketka ma pravdu, nesmrdí. Ale asi nejsem ten pravý milovník kozích sýrů. Nanesl jsem jej na vrstvu másla na celozrnném chlebu, lehce posolil a ochutnal. Jemná chuť ano, nic vtíravého. Ale pořád typická kozí chuť, dodnes si to silné a nezaměnitelné aroma pamatuji z dětských koutků v ZOO, kde tato úžasná zvířata byla k ohmatání a očichání.
Vzhledem k ceně nepoletí do Somálska ohned, zkusím tomu přijít na chuť, odhaduju, že má tak ještě 10 pokusů.
Od hodnocení ctihodného Cuketky, tj. 10 cuketek bych odečetl tak 8 mrkviček, ale je to čistě subjektivní pocit člověka, který zatím nepřišel na chuť kozím bobkům.

[...] Koupíte za cca 60,- Kč. Jedná se o čerstvý kozí sýr upravený k snadnému roztírání. Podobný sýr českého původu a o deset korun levnější je St.Pierre. Soignon je velký tradiční (nyní už globální) výrobce, jehož kozí sýry jsem ochutnal vůbec jako první. nezapomenutelná je jejich kozí rolka v popelu ;) Při srovnání se sýrem St.Pierre je Soignon více user friendly – chuť je smetanovější, méně pikantní, trošku se přibližuje chuti Lučiny z kravského mléka – ale opravdu jen trošku. Pro mně je dokonale superjemný, doporučuji pro začátečníky, kteří chtějí zkusit kozí sýr. S mnohozrnným tmavým chlebem dokonalá snídaně a osm cuketek z desíti! [...]

Dovoluji si oponovat panu Mrkvičkovi, jelikož pravděpdobně nikdy neochutnal opravdový Kravský produkt. Je poměrně vonný (pro někoho smrdutý), jelikož je nepasterovaný a má typické aroma a chuť. To samé je to s Kozím produkterm. Pokud je koza chována správně, správně krmena a mléko je upravováno tak jak má být, je typická chutť kozího produktu vítaná. Už jsem pil „smardlavý kozí mlíko“ mnohokrát, ale nic se nevyrovná zdravému, čistému kozímu mléku.

Člověk si nevybere a když kouká na kozla a říká, „jaký už má pěkný vemínko“, tak se nevidím, že mu kozina smrdí. Nikdy (bohužel) neměl možnost ochutnat kvalitní produkt.

Ostatně kuřecí nechutná jako vepřový, stejně tak ani jako divočina… takže nečekejme srovnání kozí, kravský, lamí, ovčí produkt…

S pozdravem Tom

Komentáře jsou uzavřeny.