Tip na Obchod: Výborné steaky od Robertsona!

V pátek jsem povýšil domácí přípravu steaků na další úrove�?! Teď už můžu prohlásit, že si doma udělám stejný, ne-li lepší steak než v kdejakém českém „steakhousu“. Nutno dodat, že za razantním zlepšením stojí výtečný sirloin steak z obchůdku a řeznictví Robertson.

Pan Christopher Robertson (majitel firmy) se specializuje na dodávku originálních masných a uzenářských výrobků, plus dováží široké spektrum typicky britských produktů. V Praze jsou celkem dva obchody. Já jelikož mám obchod na Jugopárty pod nosem, vypravil jsem se do něj ;)

V této pobočce převládají balené a konzervované lahůdky, sladkosti, koření, přísady atp. Omezený sortiment masných výrobků je však přesto k dispozici – steaky, anglická slanina (neuzená), klobásy. Já jsem na poprvé vyzkoušel cca 650g balení 2ks sirloin (roštěnec) steaků, v ceně 450,– Kč/kg. Za balení dvou steaků tedy cca 290,– Kč. Balení bylo čerstvé (datum balení shodné se dnem nákupu, trvanlivost 14 dní). Steaky vypadaly nádherně, hezky prorostlé s dostatečnou vrstvou tuku na okraji a ve správné tloušťce (cca 2–3 cm). Zkrátka žádné sušinky z českým marketů ;)

Steaky jsem otestoval svou osvědčenou recepturou na drceném pepři s omáčkou ze zeleného pepře. Jeden steak jsem pouze vybalil, nakořenil drcenou směsí pepře s troškou oleje a na 30minut uložil do ledničky. Druhý jsem před nakořeněním a uložením do ledničky ještě pořádně natenderizoval.

Po odležení jsem steaky připravoval na rozpálené grilovací pánvi s mřížkou bez oleje (pouze minimum oleje které jsem nanesl na steak s pepřem před krátkým uležením). Nejdřív netenderizovaný kus, poté tenderizovaný. Mým cílem bylo se trefit do medium rare nebo do medium. U prvního netenderizovaného kusu, který si zachoval svou plnou výšku byla doba přípravy 2 minuty z každé strany a výsledek bylo nádherné medium rare. U tenderizovaného kousku, který se přeci jen trošku splácnul na výšku cca 1,5cm, jsem časy zkrátil na 1,5 minuty na každou stranu a vyšel mi z toho medium.

Tipy pro přípravu:

  • pánev musí být rozpálená tak, že se z ní kouří – dobrá je s mřížkou
  • dodržujte čas přesně podle stupně jaký chcete mít (viz. obrázek výše), neobracejte předčasně, nenechte se zmást kouřem, vytrvejte!
  • nepíchejte do steaků vidličkou za žádnou cenu, obracejte jen jednou
  • vystříhejte se přípravy na well done
  • před podáváním nechte steak odpočinout 3–4 minuty (na rozehřátý talíř, aby nevychladly!)

Výsledek mně a dalšího testovacího strávníka naprosto odrovnal! Dokonalá vůně v průběhu přípravy, dokonalá chuť, maximální šťavnatost. K měkkosti masa – netenderizovaný kus byl stále o 100% měkčí než běžné hovězí k dostání v marketech. Pokud nemáte tenderizer, doporučuji se držet medium rare – čím víc ho doděláte směrem k well done, tím cí zatvrdne. Tenderizovaný kus, byl naprosto měkkoučký, šťavnatý sperfektně vroubkovaným povrchem. Jednoduše ekstase!

Můj ideální steak – sirloin od Robertsona, natenderizovaný, kořeněný pouze drceným pepřem a lžičkou oleje, 30minut v chladničce odležet, poté na rozpálené pánvi 1,5 minuty each side, odpočinek 3–4 minuty, pepřová omáčka + brambory pečené ve slupce! Tyhle instrukce doporučuji pro pokročilé steakaře, aneb je to ohne prdel! (nechcete přeci vyhodit stejk za tři stovky že? ;)

Zaříkávám se tady před vámi, že maso na steaky už nebudu kupovat nikde jinde než u Robertsona. Tedy pokud do té doby neobjevím obdobně kvalitní zdroj masa ;)

Máte-li jakékoliv dotazy ptejte se v komentářích, rád se podělím se zkušenostmi! Zárove�? sorry za lacking photos, nebyl čas, ani světlo ;) Ke steakům se ještě vrátím, příště s podrobnou recepturou a CQ fotkama!

Reklama

Komentáře

Jednou jsem byla u Robertsona a jaké bylo moje překvapení, že neměli k dispozici žádnou svíčkovou! Navíc mi přišlo trochu trapné, že zavírají v 18:00 a v 18:05 měli kompletně vyklizenou prodejnu, i když jsem tam před tím volala a velice mile je prosila, aby na mne počkali.
Velice bych ocenila tipy na další masny, kde třeba mají i jinak netypická masa, např. jehněčí… musím říct, že mne velice trápí to, že Carrefour odchází z Čech a já tak ztratím jediného spolehlivého dodavatele chlazeného jehněčího a vykoštěných kachních prsou.
Dík předem za další tipy.

Alexandra:

Je to možný, ten obchůdek na jugopárty vypadá někdy opravdu prázdně. Doporučuji ten na Praze 4. Já jinak s telefonickou objednávkou neměl zatím problém.

Ad kerfůr: je to škoda, uvidíme jak se situace na trhu vyvine. Já osobně doufám, že přibudou noví „malí“ profesionální řezníci, podobní Robertsnovi.

Já dnes zašla na tu Prahu 4 a hrozné zklamání, úplně obyčejné řeznictví, na dotaz řekli, že mají maso na steaky za 490Kč/kg /to řekli významně jako „jen blázen by to kupoval“/ a předvedli ovadlou roštěnou. Termíny jako T-bone steak nebo Rib eye obsluha zjevně nikdy neslyšela. Sice řekli, že bych si něco mohla objednat, ale přešla mě chuť.

Předně bych chtěla poděkovat, že je diskuze tak bedlivě sledovaná!
A ještě bych si chtěla vylít srdíčko s druhým zklamáním. Když už jsem se tam táhla, koupila jsem tam anglickou slaninu z jejich dílny. Přes fólii to vypadalo jako klasická velmi libová „bacon“ na úžasnou nezdravou snídani. Bohužel včera jsem ji vybalila a zjistila, že to vůbec nevoní uzeně, je to spíš na plátky nakrájená, syrová přesolená vepřová pečeně nebo tak něco a taky to podle toho chutnalo. Ach jo podruhé. tak tedy zůstanu u angl. slaniny od matinky, co kupuju v Tescu.
Jsem tak smutná, že tu není nějaký obchod se steaky i jiným masem, kde bych si mohla koupit něco opravdu extra, i když třeba jednou za čas. Takhle mi zbývá jen Makro a sehnat pár kamarádek, aby se se mnou o kus jihoamerické flákoty o váze 1,5 kg rozdělily.

Romano ta slanina, to je klasická úprava anglické slaniny, ona nemá být vůbec uzená! Syrové rozhodně nejíst, je to určeno na pečení!

škoda, že tě nepoučili přímo na prodejně a v podstatě je to i jejich chyba. Jak už jsme psal výše, mrku se tam znovu na kontrolu.

hmmmmmmmmm, co bych dala za kus dobreho masa na poradny, krvavy biftek!!
Obcas maji svickovou u Novaka, za 550 /kg. Ale malokdy! Na dotaz proc, odpovidaji, ze nejde na odbyt.
Ohledne kvality to nebyva nejhorsi. Nekdy se maso rozplyva, nekdy je tuzsi.
Kdyz opoustime Francii, tesne u hranic nakoupime i kvalitni masicko. A doma hodujem. Takovy Cote de boeuf, lahudka!
Achjo, do Francie daleko…
A Prahu taky nemame za bukem.

s masem na steaky je to vždycky u „běžného“ řezníka problém. na dobrý steak je potřeba nejen atypický řez, ale i dobré zrání masa. to se tyd bohužel moc nedělá, převažuje standardní porcování na český způsob, které se s porcemi na steak trošku míjí.

ale už jsem asi dvakrát viděl (myslím v makru a ještě v jednom hypersuper) speciálně naporcovanou a vyzrálou flákotu speciálně na steak pro od českého výrobce…. takže úplně marné to není a já věřím, že časemtoho přibude :)

no bohuzel tu chybi poptavka! Na varene hovezi do omacky tu staci co se tu prodava. Achjo :-(

Ahoj, na váš tip sem zašel do robertsona, koupil sem si sirloiny, bacon a ještě pár drobností a vyrazil směrem na podbabu. Náhodou nakouknu do první zeleniny co potkám a ptám se pani: „náhodou nějaký houby jiný než žampiony nemáte?“ a pani na to : "jo jenom tady ty lišky., " :-)

To byla paráda díky za tip a já pro stejky taky už jinam než k robertsonovi chodit nebudu.,

Cuketko, cim tenderizujete? Koupil jsem v Makru argentinsky rib-eye a chci udelat maximum pro vyslednou chut… Diky

Ještě,že Vás tady všechny mám :0)Díky mému značnému placovního vytížení,nemám dostatečné množství času,vyhledávat takové pěkné a chutné obchůdky v okolí…tudíž všem ze sérdca děkuji…a přidávam jedno malé doporučení…ta pidimini stáčírna vín Na dlouhém lánu je tak akorát,když se vracím po příjemně stráveném odpoledni na masáži a dostanu chuť na doušek vína…

Možná už se to tu někde objevilo, ale dneska jsem šla okolo a nedá mi to nenapsat: na Vinohradské bude Robertson také! Výloha už je hotová, vevnitř pulty postavené, hádám, že do otevření nebude dlouho trvat.

Nu..predne docela postradam udaj o zemi,kde a na cem si ono hovezi prodavane u pana |Robertsona vyrustalo..dale pak zakladni info..kterak dlouho jeho steaky zraly..dle techto informaci pak mohu soudit i na kvalitu jim dodavanych vyrobku..obecne pak…a timto vyjadrenim se snad nemohu dotknout zadneho milovnika steaku..nejlepsi kvalitu muzete obdrzet samozrejme od dodavatelu z Argetiny..popr. Urugay..a i zde plati..davat prednost overenym chovatelum a zpracovatelum..to jsem schopen garantovat moji vice nez 20-ti letou praxi s grilovanim steaku..a to nejen v anglii..a byt nechci zakriknout..v nejblizsi dobe ..milovnici steaku..Vam chystam..mile prekvapeni..Hezke labuznicke zazitky vam preje..Radim

Radim..to vypadá..dost duveryhodne a sympaticky..Nejdriv zkritizovat konkurenci..a pak naznacit, ze..sam neco chystam
:))

a preci jen..si neodpustim jeste jednu poznamku..pouzijice slovniku Svejkova..:je zhuverilosti pouziti tendenizeru na tom dobytceti.neb..kvalitni steak se vyznacuje predevsim tim..ze zadneho takoveho zarizeni nepotrebuje..:-)

pro Michala(u)..nu..diky..verim..ze o me..respektive mych steacich..brzy uslysis..ci se doctes..a zachovas si stejny nazor i v budoucnu..mej se hezky…Radim..:-)

Radim: stejně jako píše Michala: až dokážete na náš trh skutečně dodávat kvalitní maso na steaky a nikoliv to jen plánovat, potom se budete moct obout do Robertsona, který to reálně dělá už několik let a já jsem mu za to jako zákazník rozhodně vděčný. A pokud byste byl skutečně tak dobrý, jak se tváříte, neudělal byste to ani potom, protože byste to jednoduše neměl zapotřebí.
„Obyčejný špinavý konkurenční boj. Styďte se Majere.“ Doufám, že máte pocit, „jako by vám teklo do bot…“

pro Kytka:predne..nemam pocit..ze bych pana Robertsona jakymkoliv zpusobem pohanil..jen jsem ve clanku postradal pro mne docela dulezite informace,coz v zadnem pripade ani nenaznacuje,ze bych jakymkoliv zpusobem mohl posuzovat kvalitu jim dodavaneho zbozi..a to z duvodu zcela prosteho,nemel jsem prilezitost jej vyzkouset..Vasimi slovy..stydte se..ponevadz mi vkladate do klavesnice neco ,co by mne samotneho nikdy ani nenapadlo..:-)

jen mimodek mne napada..:-)..je tohle verejny web..kde obecne i nazory mozna ponekud odlisne jsou pripustne ci PR Agency stranka???( v takovem pripade na muj vkus ponekud hmmm:-)
a opravdu jen na okraj..nazvat diskusi takoveho zneni konkurencnim bojem??dopurucuji nahlednout do literatury zakladnich principu marketingu..tam opravdu nic podobneho nenaleznete..i pres nase rozdilne pohledy ..preji hezky vecer..Radim

pane Cuketko..jsem vazne na rozpacich..co rici..Snad jen..hezky vecer i Vam..:-)

musim priznat..ze tento web jsem nalezl cistou nahodou,za politovadnihodne povazuji nikoliv samotnou diskusi..nicmene..ze je vedena zcela (mozna i zamerne) od otazek mnou vyslovenych..???tak abych to ukoncil..prijedu..nakoupim u pana Robertsona..a pak vyslovim v kazdem pripade muj zcela subjektivni vjem..:-)

a jen pripomenu muj dotaz ..ano???zeme puvodu ..krmeni…pred-a porazkovy zpusob..a doba zrani steaku..mozna jen pro mne..docela zasadni otazky pri vyberu nakupu kvalitniho masa..:-)

Radim: očividně to neznáte, tedy napovím, že nešlo o moje slova, ale slova inspektora Trachty ze hry Vražda v salonním coupé. Proto ty uvozovky. Co se týče tečení do bot, jde o slavnou „metodu gumových hadiček“, buď ze semináře ke stejné hře, nebo z filmu Rozpuštěný a vypuštěný, který doporučuji vaší ctěné pozornosti, protože je stejně jako zmíněná hra, na jejíž motivy vznikl, výborný…
Tón vašich otázek mi prostě přišel vzhledem k tomu, že se na tento trh chystáte vstoupit nevhodný a to jsem se vám snažil odlehčenou formou sdělit. Nic více a nic méně… Přiznám se, že ač u Robertsona maso na steaky nakupuji, zemi původu a dobu zrání neznám, nepátral jsem po nich. Stačí mi že vím, že jde o kvalitní dobře vyzrálé maso, což mám ověřeno vlastní zkušeností.

a pro Romanu..bohuzel..ani zde pan Cuketka..at uz z neznalosti ci jinych duvodu nerika pravdu..ze.pane Cuketko??jedinou pravdou je..ze dle popisu predmetneho back baconu..jde o ryze novodoby produkt velkotovaren na vyrobu podobneho zbozi..jez je obvykle(vzdy ve velkovyrobe)napusten dusicnanem drselny.(E252)dusicnanem sodnym(E301) a samozrejme askorbatem sodnym..a napumpovany notnou davkou vody..jednak pro urychleni zrajiciho efektu..druhak..ze voda je levnejsi nez samotne maso..pokud vsak trvdim..ze pan Cuketka zasadne nema pravdu..pochopitelne jednou z velmi tradicnich uprav baconu je i uzeni…nebudu zminovat rozdilne pojeti mezi pripravou klasickeho anglickeho baconu a jeho americkou verzi..napr. a abych nebyl narcen opet z nekaleho konkurencniho boje..odkazi Vas obecne na stranky klasicke vyroby anglicke slaniny..ktere vsak existuji povetsinou v anglictine..:-)..preji uspesny lov na netu..kdyz zjistite..ze bacon bez aditiv..si muzete velmi snadno vytvorit sam..Hezke dny a vecery Radim..

Stejky já moc rád! Jenom tady tomu článku v něčem nerozumím:

  1. each side
  2. lacking photos

Omlouvám se, asi to bude anglicky, je mi 78 let.Děkuji

Nejdůležitější je, aby stejky byly ze zvířat bučících ve vhodné tónině.
F dur je nejlepší, říká se, d moll může být o maličko méněhodnotnější, ačkoliv trocha melancholie a zadumanosti dobytku nikdy neubrala na kráse. Natož na chuti! (Můj osobní názor, pochopitelně.) Bacha na křížky (sharps). H dur, Fis dur – stejky mohou být pak vachrlaté.

Švýcaři to dávno pochopili a věší skotu na krk dobře kalibrované zvonce (samá béčka) sloužící na pastvinách jako ladička.

Býval jsem ladičem pian, nyní jsem pouze pian. (Džouk starší pana Jana Kouteckého, whom I hereby beg to be gracious enough to forgive my dragging his name temporarily into one of my private pranks.)

Nic proti jazyku Albionu, ale néjni to už poněkud přehnané? Tato výtka míří především na autora článku. Slova: „každou stranu“ a „chybějící fotografie“ není třeba nahrazovat cizojazyčnými výrazy, pokud autor samozřejmě není frikulín a nesnaží se působit světově za každou cenu.

30: Já bych to u bez dvou dnů čtyři roky starého článku tak nehrotil… Přijde mi, že pan C. dnes píše lépe, než tehdy v začátcích blogu, takže diskusi na tato témata bych chápal u nových článků, pokud se někomu bude znát, že v nich něco chybí či přebývá, ale tyto staré bych nechal na pokoji…

:)) tomu „each side“ a „lacking photos“ se teď divím taky (David už pro pana Jana vysvětlil). do jisté míry je to nechtěné kouzlo blogové/deníčkové formy, která je otevřená i do minulosti. kdo vydrží v klidu číst svůj deníček z období puberty? ;))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)