Preview: Vinařský průvodce od Heleny Baker

Poslední dobou se snažím bojovat se svým primitivním a konzumním přístupem k vínu, rovněž zkouším proniknout do tajů českého vína, které si mne pomalu, ale jistě začíná omotávat kolem prstu.

Nedávno jsem našel v knihkupectví na první pohled ideálního pomocníka – knížku Nový kapesní průvodce po vinařstvích a vínech České republiky 2006 (Kanzelsberger za 229,- Kč) od Heleny Baker. Recenzovat se neodvážím, proto alespoň malý náhled…

Část první – základní info, vínoškolka a navnadění

V první části této formátově maličké knížečky se vám dostane základního dovzdělání o víně, plus spousty dalších praktických informací a návodů. Pro mne osobně velmi ceněné kapitolky:

  • klasifikace vín v ČR
  • české odrůdy
  • kapitolka a biovíně
  • tipy pro nákup, skladování a objednávání vína v restauraci
  • recepty, snoubení vína a pokrmů

Tohle vše zabere 74 z celkových cca 280 stran. Vše napsáno stručně, přehledně a hlavně přístupně! Autoři si na nic nehrají a vycházejí vstříc i naprostým laikům. Navíc lze v průběhu celé knihy, vystopovat známky kritického přístupu k českému vínu, což si já sobně cením asi nejvíc.

Část druhá – tvrdá data

Samotné jádro průvodce tvoří část speciální, ve které naleznete informace o cca 130 vinařstvích z oblasti Čech a Moravy. Každému vinařství je pak věnována dvoustrana, která obsahuje:

  • stručné představení vinaře včetně historie a základních dat
  • přehled pěstovaných/zpracovávaných/nakupovaných odrůd
  • přehled úspěchů a ocenění
  • hodnocení vybraných vzorků (v průměru 5ks)
  • kontaktní info
  • přehled nabízených služeb a turistické info

K této části nemám co dodat. Pokud bych sestavolval obdobný guide, postupoval bych podobně stručně a přehledně – design i občasné černobílé fotografie dokáží příjemně naředit vysokou informační hustotu. Hodnocené vzorky jsou hodnoceny hvězdičkami od jedné do pěti (jedna = víno s vadou, pět = opravdový zážitek), ke každému vzorku je připojena přesná identifikace a cenová hladina/lahev.

O hodnocení se postarala sama autorka Helena Baker spolu s dalšími profesionály a zapálenými laiky. Konečné rozhodnutí si však vyhradila vždy pro sebe. systém hodnocení je otevřený a pokud máte zájem se jej pro příště zůčastnit, je možno autory průvodce kontaktovat.

Závěrečné hodnocení

Průvodce je především maximálně praktický. Pokud hledáte čtení do postele před spaním, tohle není to pravé. Pokud se naopak chcete vyzbrojit informacemi před nákupem ve vinotéce nebo před letním výletem na kole do vinařských oblastí, můžu průvodce směle doporučit ;)

Vydání průvodce navíc oceňuji jako jeden z mnoha potřebných kroků, kterým si odborná veřejnost, ale i prostí spotřebitelé posvítí na české vinaře a dají jim tím jasný signál: vyžadujeme kvalitu! Nedělejte si z nás prtel jinak utečeme k vínům ze zahraničí! Ukažte, že české víno může být špička, za kterou budeme ochotni platit!

Pozor na střet zájmů

Jsme v Česku a tak samozřejmě není možné o této publikaci (a o hodnocení v knize) uvažovat jako o nezávislé. Helena Baker provozuje vlastní vinný sklep BakerWine a zároveň zastupuje firmu Berthomieu, prodávající dubové sudy. Jedná se o jasný střet zájmů a propojení wine-kritika na obchod s vínem.

Nic závažného to není, ale určitě to vždy berte v potaz při čtení jakékoliv knihy této autorky!

Další postřeh – hodnocení

Hodně často je udíleno nejvyšší hodnocení pěti hvězdičkami (*****), téměř na každé druhé stránce najdete jedno (nepočítal jsem to přesně). Nevím jestli je to dobře a jestli to nedegraduje hodnotící stupnici. Počítal bych, že hodnocená vína a jejich hodnocení budou odpovídat gaussově křivce (ale to je možná blbost). Samotní autoři průvodce uvádějí, že dali možnost vinařům vyřadit špatně hodnocená vína a nahradit je jinými. FYI ;)

Reklama

Komentáře

Zatím bez komentáře.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)