Vom Fass

Zbrusu nový obchůdek v Praze i jedinečný způsob prodeje se jmenuje Vom Fass. Všichni mlsalové zbystřete! Mluvíme tady totiž o značném riziku potenciální závislosti… ;)

Vom Fass koncept

Nová prodejna Bělehradské ulici je první a zatím jediná frenčíza německého řetězce Vom Fass, který se specializuje na prodej stáčených lahůdek všech druhů. Jedná se v prvé řadě o olivové oleje, potom o široké spektrum semínkových a ořechových olejů, octy, aceto balsamico, víno a dokonce i likéry a destiláty.

Suroviny prodávané v rámci Vom Fass jsou získávány z exkluzivních zdrojů přímým nákupem nebo vlastní výrobou. Důraz je kladen na kvalitu, řada výrobků má bio certifikaci a v nabídce se mihne i několik Fair Trade cedulek. To vše je v dnešních specializovaných labužnických prodejnách už samozřejmostí. Co ale samozřejmostí není, je styl a kultura prodeje.

Koukněte se na fotky a uvidíte desítky keramických džbánů, soudečků, karaf a taky zásoby skleněných nádobek. Ve Vom Fass se totiž vše stáčí už od 100 ml! :) Originální „sklo“ je buď v základních nebo o něco zdobnějších variantách a pořídit se dá už od 10,– Kč. Problémem není ani recyklace – pokud přijdete s vlastním čistým sklem třeba pro oliváč, vyhoví vám (+body!)

Vzorec špičkové prodejny ještě není komplet! Ve Vom Fass totiž nechybí ani profi obsluha, ani automatická možnost ochutnávky. Když si na svého prodavače chvíli počkáte a projevíte zájem, dostane se vám doporučení i ochutnávky vámi vybraných produktů na lžičku. Otevřeno je 95% sortimentu – to znamená, že taky můžete 95% sortimentu ochutnat.

Lahůdky, na které jste se nechali ukecat, vám pak stočí z malinkých kohoutků do vámi vybraného skla, popíšou je fixkou et voilá – jste o pár stovek lehčí!!! ;)

Z obchodního hlediska je totiž na vás uchystána finta fň. Možnost nákupu i uvedené ceny za 100ml, totiž svádí k nákupu produktů, na které byste jinak ve větším balení nenašli dost odvahy. Má to výhodu, že můžete spoustu věcí ochutnat a potom v kuchyni vyzkoušet. Při nákupu ve větším objemu, vás ale často vyjde levněji nákup v konvenčním balení někde jinde. Ovšem opět při předpokladu, že „někde jinde“ víte o co jde a měli jste možnost ochutnat. Je to zkrátka něco za něco.

První ochutnávka

V lety prověřené cuketkovské tradici jsem si vyhodil účet od prvního nákupu. Ceny ani katalog ještě na webu prodejce nenajdete. Vězte ale, že základní 100ml butelky stály něco okolo 10,– Kč. Startovní produkty jsou < 50,– Kč / 100 ml, ty lepší se pak motají okolo 50,– Kč a ty úplně nejlepšejší šplhají až ke stovce. Šíleně generalizuji a matu, nejlepší bude když si uděláte obrázek sami přímo na místě.

Nechal jsem se zlákat na dva oliváče. První je extra virgin Santini I.G.P. z Toskánska. Typický Ital s našláplou aromatikou a razancí na patře. Druhý je poněkud více plachý řecký extra virgin Agora z oliv odrůdy Koroneiki. Oba oleje mi udělaly docela radost – sekaná travička, očas i nějaké to ovoce. Moc příjemné, po 200 ml se slehla zem asi po třech dnech… ;)

Zkusil jsem i Aceto Balsamico di Modena s označením „riserva“. Poměrně drahý, fajn, skoro sirupový a určitě lepší než supermarketový, stejně to ale není třída tradizionale, tak nevím. Na dýňovém oleji ze Štýrska s g.g.A. (= chráněné zeměpisné označení) jsem si už ale pochutnal beze zbytku. Asi tak týden jsem ho vydržel lít na všechny talíře s polévkou. Pak došel… ;)

Ochutnejte sami!

Dál už do vás nebudu hučet. Pokud máte možnost navštívit a zajímá vás to, neváhejte. Nebude vás to nic stát, přinejhorším pětkrát oblíznete lžičku a zase vycouváte. Profíci a ostřílení gurmeti-borci pravděpodobně zůstanou u svých zdrojů. Zvídaví a náročnější „začátečníci“ si ale myslím přijdou na své. Držím pěsti, fandím a rád tady Vom Fass vidím! ;)

Reklama

Komentáře

Hlavně tamtudy často chodím, jsou tam mé oblíbené obchody.
To jsem tedy zvědavá, jestli něco překoná Sitii 0,3 a Knossos dovezený z Korfu…hm…

ty vogy:) týden chodím kolem a říkám si, přece si nenechám natočit šampón:) taková trubička jsem:)

Já bych tam hned šla.....jenže bydlím v Brně. Jojoj, bude výlet

super tip, diky pane cuketko :) v belehradske mne sice neuvidi, to mam trochu z ruky, ale az bude vozitko v provozu, jedu do nejblizsi prodejny…

Slyšel jsem, že tam takhle stáčenou mají i hezky uleželou single malt whisky… uááá! :o)

ano, maji tam i Whisky a take nejake snapsiky. Chodim porad kolem, na obedy a okukuju, ale jeste jsem nemela cas si tam zajit, ochutnat neco a nakoupit…

pivli:

uvidtíte sama. jak píšu v článku, pokud už máte nachutnáno a odzkoušeno jinde, tak cenová laťka ve vom fass je při nákupu dejme tomu 500 ml oliv. oleje hodně vysoko.

když si ale chcete vyzkoušt nové věci – např. hotovou salátovou zálivku z fíkové redukce vyrobené v jejich manufaktuře, je to jako stvořené ;) spoustu olejíků/ocrů jsem v obchodech ani nezahlédl…

  • co jsem nezmiňoval, urničky jsou docela malé (chráněné před světlem), takže zajišťují přiměřený obrat…

tessa:

LOLel, vy jste teda šamponek :))) při mé návštěvě naopak zavítal jeden klasický „pražan po práci“ a s prosíkem kňoural o alespoň jednu decku vína, že si to vypije klidně na chodníku :))) obsluha ale byla neoblomná… :)

Milie:

nezoufat, je to frenčíza, takže rozšíření do dalších měst je snad otázkou času. prýs e to zatím nechystá, ale poku se osvědčí v praze, určitě nebudou váhat… :)

JCsoft:

docela jsem na to čubrněl! ;) taky absinth, pálenky z kdoulí, lesních tyrolských malin, mirabelek, cca 8 druhů grappy, rum sherry, armagnac, cognac, single maltek je tam asi pět :)) + víno v soudku i lahvové (prý se prodává překvapivě dobře!)

no máš to kousek, čekám recenzi u tebe :)))

Cuketka: musím si nějak změnit tady ten nic u účtu, chci tam původní jméno :o)
Určitě zaskočím, vína ochutnám a dám vědět :) A grappa… ááá… to dopadne špatně :-D

Protoze se nejspis ty oleje „netoci“ tak rychle, to jest nekupuji se ve vetsim objemu, a tak se pomerne velky skleneny soudek (viz obrazek (cca 5–10 litru?) spotrebuje za delsi dobu, takze akorat ve svetlem soudku, v atmosfere vzduchu, oleje oxiduji a polymeruji..... Mnam ;o)

Pche, lejt si na polívku vycmrndlý volejíčky … jsme doma vzali sklenici, do ní nasypali do poloviny papričky čillé julie :o) a dolili olejem. Tomu říkám dochucovadlo! :o)

JCsoft:

docle mě to zajímá :) ceny destilátů vůbec nemám voku, navíc to moc nechalstám., uvažoval jsem tak max o grappě.

Jarka:

taky jsem o tom uvažoval. vězte ale, že ty soudky jsou z kameniny, světlo nepropustí, vzduch tuším řeší plynem. pro mě je při nákupu hlavní senzorika – olivové oleje i ten dýňový (extra citlivý) byly superfresh :)

J.Č.:

vono se ti to nějak samo přehodilo? slučovali sjem db fóra a blogu, tak doufám že se to nějak nerozhasilo. normálně v adminu, by to mělo jít specifikovat přesně :)

David:

takovu mám doma od přesnídávky, akorát je to olej arašídový. to je s drcenými čili (sušenými) ueber-echt :) ale používám to málo, nejsem fanda pálivosti… ám dojem že to chuť spíše otupuje :)

odhalil sem u sebe chybu v nadpisu (opraveno)!!! omlouvám se všem němčinářům, kterým to celý den trhalo srdce a báli se komentnout s tím, že bych je zase odpálkoval, že to je vtip :))) tentokrát to vtip nebyl. byla to kapitální hrubice!!!!! ;)

Rok se s rokem sešel a je tu opět Křišťálová lupa…
Doufám, že letos to vyjde na to první místo i když 2× druhé je také super.
Odznáček – neodznáček…
:-)))

Jojojo, uz jsem nedavno v nedeli nalepil hladove oblicej na sklo a zkousel nasavat, co ze to tam prodavaji za dobroty. Diky za vyreseni, nastesti to mam nedaleko a do vedlejsiho FdF si chodime pro pasticky a suncicku, tak to vezmme pri jednom ;))
Sbohem vyplato :)))

Pivli
A do ktere kategorie Cuketku zaradit?
Vyhledávač
Zpravodajství
Zábava
Magazín
Blog
Komunitní server
Projekt roku
Osobnost roku

Muzu vsude? :))

Krom anticeny úplně všude. Cuketka je univerzální. Stačí si projít jednotlivé reportáže a diskuzní fora. :-))))

jak odhlasováno, snad nanominováno, ne? hlasování bude až v září

jé tak děkuju :) letos lupu nebudu ani nijak tlačit ikonkama ,) ať se vyblbnou mladší a začínající :)

Přišel jsem , viděl jsem – odešel jsem o pár stovek lehčí .-)
Výborný tip. Ochotní a vstřícní prodávající, poradí a doporučí (pro nás méně znalé).
Na závěr grappa,abych splách ty oleje (ceny cca 45–110,– dle druhu).

Moc příjemné, budu se vracet.

Hm, hotová salátová zálivka z fíkové redukce, to bych si dala. Můj problém je určitá šetřivost, takže když jdu do podobného luxusního gešeftu, musím si dopředu rozkázat, že utratím minimálně pětistovku, jinak jsem schopná se udržet a nic nekoupit.
Jinak mimo mísu: Teď jsem na dovolené na Šumavě, dost jezdíme i na německou stranu do Bavorského lesa. A chodíme tam do obchodů. To vám je krása! Včera jsme v „blbým“ REWE hned za hranicemi koupili sýrové růžičky tete de moine (litovala jsem, že s sebou nemám „atlas sýrů“), dva druhy cidru, nějakou úžasnou čokoládu z malé manufaktury v Allgau… O skvělým čerstvým chlebu a koláčích na každém rohu ani nemluvím. Ach jo!

32: Fíková redukce
Na mysl mě přišel Syrup of Figs, bájný přípravek, který znám pouze ze starých anglických anekdot. Velmi rychle se prý po něm běhá, ale nemyslím, že by na něj testovali na O Limpy Jardovi v Pekingu. :-)

Jojo, lepší nežli Šaratice, co? Spěcháte? pijte Šaratici, prodlouží Váš krok!!!

Tu se prodává laxantivum, obsahující mimo jiné i sušené švestky a fíky. Je více-méně na přírodní bázi, oproti Guttalaxům, laxygalům a jiným prapodivnostem. A prý je účinné. Já ho nepořebuji a nikdo u nás v rodině, protože ač velcí masožravci, prokládáme maso dostatkem vlákniny, ovoce, zeleniny, jogurtů a tak. :-)
Ale jednou jsem na návštěvě ochutnala, a je to jako když rozemelete sušené ovoce a uplácáte z něj kostičku.
Takže tak, to by asi bylo vše k tématu laxantiv.
;-)

Takže tak, to by asi bylo vše k tématu laxantiv.

To je škoda. Chtěl jsem přidat stařičký a pitomoučký vtip (překlad z angličtiny), jak příručímu v drogerii dojdou prostředky proti kašli. Prodá tedy nachladlému prudké laxativum. Zdůvodňuje to: „Now he would not dare to cough.“

Nyní se neodváží zakašlat.

Průzkum, kolik místa zaberou šmajlíci. Na Souku byl reálný důvod to obejít psaním je po arabsku / hebrejsku od prava do leva. Zde? :-)
:-)
:-)

Zaberou hodně placu. Navíc mě to nepovolilo sadu pomlček.
Obrácené šmajlíky to strpí? (-:
Pardon, sorry, lo siento, jen se tu orientovávám.
kursiva
tucne
podtrzene

:-) ;-) :-o :-x :-/
Také zkouším smajlíky.
Vtip je povedený, moc jsem se nasmála. já si to totiž vždycky hned představuju v reálu.

už jsem je vykuchal (smajlíky) omlouvám se za zmatky ;) jeden je někdy sám překvapen, co si to tady ten redakční systém sám dělá :)))

jestli jsem to dobře pochopila, tak 100 ml flaštičky stojí 10 Kč, větší jsou dražší. Je možné si přinést svoje? Přece jen, na 10 vzorcích bych ušetřila stovku. Jen nevím, jestli jim jejich lahvičky zároveň neslouží jako odměrky.

na tohl jsem se explicitně ptal – na vlastní lahvinky – a potvrdili mi, že to není problém :) doneste a uvidíte. mě to čepovali rovnou do těch svých, takže i zároveň odměřovali. už je mám ale všechny čtyří prázdné, umyté a nachystané na příští návštěvu :)

Obchod je opravdu SUPER! V sobotu jsme tam byli. Lahvičky 100 ml za 10,– Kč neměli (možná dobrá finta) :-). Ostatní lahvičky tohoto obsahu jsou v ceně nad 60,– Kč. Vynikající francouzská hruškovice, důmyslné balení oleje. Vůbec prezentaci a balení tam mají zmáknuté. Krásný obchod. Zítra tam jdu pro dárek.
P.

Tak já tam nakoupila Francouzkou slivovici a Jamajský rum! Velmi příjemná obsluha a kvalitní zboží! Moc díky za typ!!!

Zítra jdu na to. Dnes jsem jen nakoukla, moc se mi tam líbilo. Na odkapávači se už suší butelky na olej, malinový ocet a limoncello.

Tak něco zbytečně dlouhého jsem k alkoholové části Vom Fass spáchal u sebe… http://tinyurl.com/57aqy5
Ve zkratce… na Whisky a další pálenky tam asi ještě zaskočím, u vína to nic nového nepřináší.

Cuketka: slušný :) Ale především jsem konečně koupil lanýžem ovoněný olej :o)

Přišla jsem, viděla jsem, nakoupila jsem.
Včera proběhlo testování. Doma pak horečné hledání a vymývání lahvušek prapodivných tvarů a dnes rovnou z práce jsem vyrazila na Bělehrad(skou). Velmi milá a ochotná obsluha, dostala jsem ochutnat od všeho co mne napadlo (podotýkám, že jsem už měla předem vybráno a trefila jsem se). Obdržela jsem do svých lahviček nové a funkční špuntíky, navrch trošku vosku a bylo to.
Příjemně jsme se slečnou (či paní) prodavačkou konverzovaly (nejen)o blogu pana Cuketky (vědí o Vás a sledují, stejně jako Vy je, tak bacha!) a domů jsem odešla s tímto nákladem:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010137.JPG

Zvítězilo limoncino:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010159.JPG
malinový ocet:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010157.JPG
malinový balzám:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010155.JPG
naprosto famózní olej z dýňových semínek( je v tom skleněném úchylném autíčku):
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010160.JPG
a jen tak pro radost kapka mangového likéru:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010170.JPG

Příště si brousím zuby na olej z pistácií, to je skvost. Cena je taky skvostná, skoro 190,–kč za 100ml. Ale neva, půjdu do něj.
Uzmula jsem hezky a přehledně napsanou brožurku, okoukla soudečky s whisky a whiskey a příště si koupím i kapku marsaly. Na tiramisu a zabaionne se bude hodit.
Jo a 100ml lahvičky jim ještě nedorazily. Ale nedělají to schválně, pan majitel je prý z toho nešťastný, Hlavně co tomu řeknou u Cuketků! :-) Ale měly by dorazit každou chvílí.
Je to krámek přesně podle mého gusta.Ano, kdybych chtěla kupovat třeba olej ve velkém – vyjde to draho, ale určitě se nechystám lít si do jídla litry dýňového či lanýži ovoněného oleje. Budu se těšit z několika malých, krásných lahviček a jídlo s láskou dochucovat.
Nakonec jsem tam nenechala ani tolik peněz (teda -držela jsem se, to jo):
http://pivli.webovastranka.cz/…P1010176.jpg

48: vyrazila na Bělehrad(skou) :-))
Pivli, díky za reportage. Jak to odměřují do přinesených nádob? Mají sadu odměrek a nebo jednu pořád umývají?

Jak, myslím, se zmínil JČ na svém Svahu, budoucnost takového podniku bude hodně spočívat na koupích dárků pro blízké – Vánoce určitě napoví hodně.
Osobně jim na dálku fandím; kapaliny točené do přinesených nádob, hotová jídla do kastrůlků a es-šálků, zelenina do síťovky – YES!

Odměrku jsem neviděla, mé lahvičky byly všechny ocejchované.
Ale určitě tam někde nějaké to měřidlo bude. :-)))
prodej do přinesených nádob mi přijde prima ekologická záležitost.

50: Mají tam takový veliký odměrný válec, s tím naměří vše od 100ml po nějaký litřík :o) A navíc jsem zahlédl krabici plnou maličkých 0.04 lahviček na „degustační“ dávky. Musím se poptat na cenu, protože tímhle stylem bych tam toho nakoupil hoooodně (a ty lahvičky se vždycky hodí).

Taky jsem se tam byla podívat a samozřejmě jsem si koupila dýňový olej. Taky jsem byla celá pryč z olivového s hříbkovou příchutí.
Sem tam si tam něco malého koupím, skvělé jsou taky lahvičky, co se zasouvají do sebe, dobrý nápad na dárek.
Ale je fakt, že ceny jsou vyšší, kdyby člověku něco chutnalo, tak se asi bude pídit, kde by si mohl koupit větší balení, ale levněji. Už jsem si všimla, že dýňový olej zn. Country life, 200 ml za 109 Kč, prodává u nás jedna prodejna biopotravin, nevím, jestli chutná stejně. Ale ten olivový s hříbky asi jen tak někde jinde neseženu.
A lněný olej mi připomněl jeden článek http://www.reflex.cz/…ek31266.html

Pivli:

jé vy jste to tedy vzala útokema jaksepatří, děkuju za krásní doplnění reportu! :)

ad vědí o Vás a sledují, stejně jako Vy je, tak bacha

vím že se ví že se ví :)) je to hra a je to tak fajn!!! :D

1R:

určo, já zase fandím té kultuře prodeje. líbí se mi jeich půltík s fixkama a provázkama, kde si ty lahvičky můžete znetvořit dle vlastního uvážení .) hravá cesta je moje cesta ;)

Romana:

ten koncept prodeje má samozřejmě své limity a myslím že jste to vypíchal přesně :) z něčeho ale musí být živi a já pokud vidím místo na mapě, kde je dobrá vůle, elán a energie, tak rád připlatím… :)

Nalákali jste mě. ne že bych se chystal tam nakupovat ve velkém, to určitě ne, ale chci zkusit domácí tiramisu a nechce se mi kvůli tomu kupovat celou láhev marsaly. Řekl bych že nakupování v malém bude to, co u nich bude základ, větší množství pochopitelně vyjde levněji v normálním balení. Ale u spousty věcí je normální balení na mě příliš velké a nestačím ho spotřebovat v rozumné době, tam u mě rozhodně mají šanci.

Nakoupeno. Lahvičky za 10,–Kč mají.
Odnesla jsem si olivový olej ovoněný lanýžem, arašídový olej, mangový likér (je super na ledové tříšti, fakt lahoda), bezinkový a broskvový likér.
Tak mám na delší dobu vystaráno. :-)))

Dnes také lahvičky za 10 měli – ve spárech mi skončila jedna Single malt whisky (mimochodem v katalogu mají podle mě single malt špatně vysvětleno) a Calvados, zrovna přemýšlím, co z toho dnes ochutnám.

Skvělá atmosféra a tolik dobrot na vyzkoušení velká výhoda je možnost malého množství jen tak dál l

Nojo, opravdu milý obchůdek. Minulý týden jsem tam nakoupila nějaké dárečky. Francouzskou hruškovici, německou meruňkovici -nechala jsem hezky zabalit. Domů pak ořechovku(doporučuju, je z LÍSKOVÝCH oříšků a v téhle zimě -paráda), olej z vlašských jader na saláty, balzám z černého rybízu a fíkový balzám. Ten jsem prubla dnes, k večeři byl salát z rukoly, parmské šunky, čerstvých fíků. pokapané olivovým olejem a fíkovým balzámem. Rychlé a velice chutné! jen na mangový likér si budu muset počkat až do příštího léta. měl úspěch, podávala jsem ho na ledové tříšti v miniaturních sklenkách – jen na „oblíznutí“, ale bylo to přesně to pravé, mangové! :-)))

Zdravím, můžu jenom potvrdit, že vínka tam mají opravdu výtečná..nevím jak sudová, ale koupil jsem si lhev na doporučení obsluhy byl to španělský cabernet s. De Muller 2005 za190.- no to byla lahůůůdka…za tu cenu hooodně muziky :-))

Nově už i v Letňanech … Se konečně chystám, na původní destinaci jsem se nedostal. Tak uvidíme .

Komentáře jsou uzavřeny.