Recept na Mojito: Cukito Fashioned

Po náročném mixování, zkoumání, testování a ochutnávání jsem si na letošní horké dny (ha,ha :/) připravil nový model koktejlu Mojito (vyslovujeme mo-HÍÍÍ-tou). Tato moje verze se nekompromisně vrací zpět ke kořenům, zároveň nedostižně uniká běžnému zdejšímu barovému průměru. Zní to samolibě, ale pro mne je domácí Cukito opravdu nad zlato ;) Drink zejména vhodný pro uklidnění/schlazení české povolební hutné atmo…

Můj recept se od těch obvyklých odlišuje hlavně použitým sladidlem a také použitím celých kostek ledu, namísto ledové tříště. Dalším odlišujícím faktorem je použití čerstvé limetové šťávy (na místo celý limetkových řezů) a servírování do menší sklenice. O mutacích Mojita, které využívají premixované sirupy a umělé šťávy, zde pomlčím.

Proč rapadura?

Názory na hostorii Mojita jsou různé. Jistotou je, že se pravděpodobně vyvinul jako moderní nástupce původních osvěžujících mixů rumu a čerstvé lisované třtinové šťávy s ledem, kterými se osvěžovali lidičkové dávno před námi. Rapadura je sušená třtinová šťáva v BIO kvalitě. Na rozdíl od třtinového cukru není ochuzena o další složky (melasa, minerály) a hlavně má jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Rapadura tak není pouze sladidlem, ale hlavním chuťovým faktorem tohoto Mojita. Jestli vá už provařené Mojito pomalu omrzelo, věřte, že Rapadura vás vrátí na začátek! ;)

Proč limetová šťáva?

Čerstvou limetouvou šťávu používám proto, že se receptura blíží své historické verzi. Dále proto, že mně osobně posouvají rozdrcené limetkové řezy chuť Mojita někam úplně jinam, než bych chtěl (způsobeno silicemi ve slupce). Nakonec (a hlavně) také proto, že si nechci ve svém Mojitu louhovat prostředky použité k chemické konzervaci limetek. (Opravdu věříte tomu, že do kůry penetrující fungicidy bezpečně vymyjete kartáčkem nebo v mýdlové vodě???)

Proč kostky ledu?

Jedná se o tzv. kubánskou verzi. Výhoda je jediná – kostky vydrží déle, tříšť se podle mně v horkém letním dni rychleji rozpustí, navíc v domácích podmínkách není výroba drceného ledu žádná sranda. Kostky hezky cinkají a vůbec – vypadají sexy!

Proč menší 0,25l sklenice

Mojito není sodovka na zahnání žízně. V menší sklenici je chuťově výraznější a dokážete si jej lépe vyhutnat.

Recept na Mojito

Teď když jsem pocitvě obhájil použití všech surovin, můžeme se smělě vrhnout na výrobu samotného drinku. S přípravou vůbec nikam nespěchejte, nejste někde venku za barem a nikdo vás nehoní. Zaměřte se na správné a přesné dávkování. Jen tak můžete časem vypilovat svou oblíbenou recepturu a pouze tak budete schopni nabízet svým hostům, stále stejně oblíbený drink ;)Potřebné suroviny:
  • 4cl obyč bílý rum (např. Havana Club nebo Bacardi)
  • 1 polévková lžíce Rapadury
  • 12 lístků čerstvé máty
  • šťáva z 1/2 limety
  • vychlazená soda
  • kostky ledu
  • 2 černá brčka na ozdobu
  • vyšší namražená sklenice o objemu 0,25l
  • kostky ledu
  • muddler aneb drtítko na limety
Postup:
  • do namražené vyšší sklenice nasypejte lžíci Rapadury
  • vymačkejte půlku limetky a vše důkladně rozmíchejte míchátkem
  • přidejte 12 roztleskaných (nebo požmoulaných) lístků máty
  • promačkejte muddlerem pořádně lístečky s rozpuštěnou rapadurou v limetové šťávě
  • přidejte kostky ledu téměř po okraj sklenice
  • přidejte 4cl bílého rumu
  • sklenici doplňte sodou a promíchejte
  • podávejte s brčkem a na ubrousku
Recept je podle mně jednoduchý, dá se zvládnout napoprvé. Uvedené dávkování respektuje moje chuťové prefrence – vzniklé mojito je silné, mohutně osvěžující a chutné ;) Pokud pěstujete mátu, je ihned po nákupu rumu a rapadury jediným limitujícím faktorem množství čerstvých limet a ledu. Jinak můžete tohle Mojito vyrábět kdykoliv.

DRINKY RESPONSIBLY!

.)

Reklama

Komentáře

Tak to určitě zkusím – mojito mám hodně rád a dělám si ho také sám doma. A s tou tříští je opravdu problém – v podstatě rozmydlím kostky ledu vařečkou na malé kousky. Ale není to ono…

Jen jedna otázka… Ta „rapadura“ se dá koupit kde? :-)

Už to vidím zase: dvě brčka! Vysvětlí mi někdo, proč nestačí v koktejlu jedno? Jde pouze o nevysvětlitelný zvyk, estetický efekt, anebo třeba pouze dvě brčka zajistí tu správnou technologii sosání?

Jste si jist tou vyslovnosti nazvu Mojito? Chapu to tak, ze [mohitou] je anglicka vyslovnost, zatimco [mochito] „spravna“ spanelska, nicmene spanelsky neumim.

Díky za komentáře, vidím, že pořádný letní drink nenechá nikoho chladným ;)

Rapadura:
možno zakoupit ve bětšině bio prodejen, určitě potom v prodejnách Albio

Dvě Brčka:
;))) Proč jen jedno, když můžou být dvě? Nene vážně, já osobně jsem tohle opsal už nevím kde. Mně mojito a caipirinha takhle prosě nejvíce chutná. Hlavní roli v tom hraje znásobený sací efekt. Navíc když se ucepe jedno brčko mátou, druhé jede jako záloha ;)

Výslovnost:
Obojí je správné. Já sem furt řikal „mochito“ teď mě baví to protahovat a říkat „mohíííítou“ stejně tak jako „šardonééééj“ ;) Jediné co mně spolehlivě vytočí je když to vidím někde na baru psáno hezky česky mochito – to aby mě klepla pepka .)

Mohiiiitou zni rozhodne vic svetacky – hlavne proto, ze to vetsina cechu nerika :-))

Obdobna zeleninova verze je napr.Alex GT special (gin s tonikem namisto citronu se skrojky salatove okurky).Moc barmanu to nezna,ale-vyborny a nevsedni drink.
Ty dve brcka se vkladaji do drinku,jak jsi psal spravne-kvuli usnadneni sání.Ovsem ma to jen opodstatneni u napoju s drcenym ledem.Co se tyce te maty:pri priprave origo Mojita se listky maty vlozi samozrejme az po smisei cukru s lim. a otrou se lzickou o vnitrni stranu sklenice ve ktere Mojito podavas.To uplne postaci na uvolneni mentolu.Jakmile to pozmoulas v ruce,tak podstatnou cast teto slozky je z maty fuč.V tmavem trt.cukru se taky nejaka ta melasa najde.
Jsi pasak,ze jsi vymyslel tenhle nevsedni drink.Bohuzel 95% barmanu jen slepe vyrabi jiz naucene,popsane a osvedcene drinky a nema na to vymyslet neco sveho.Ty mezi ne nepatris.Drzim palce,jen tak dal :)

Díky za komentář ;) A za odhalení použití brček. Jo s tou mátou jsem sem to měl možná rozepsat více, když požmouláte je potřeba mačkat méně. Když nepožmouláte je potřeba přimáčknout více. U mně hodně záleží, jakou mátu zrovna mám k dispozici (jak moc je voňavá). Někdo má radši méně někdo si u mně poroučí double dávku (20+ lístků). Každý má jinou chuť a když navíc ví co přesně mu chutná, má vyhráno ;)

Cukr vs. rapadura: jj určitě tam stopka melasy bude. Chuťově i vůní je to velice podobné. Ta rapadura je, ale prostě taková – hutná, domácí, rustikální a nevím jaká ještě ;)) Její malá nevýhoda je, že drink trošku více zabarví, ale jde jen o zvyk.

No klobuk dole vydel som uz vselico ale dokonca na stranke mame na jeden napoj x receptur ale taketo mojito este nemame:))

Ahoj pan Cuketka:) diki za pochvalu:) ste tiez velmi zaujimavy projekt ako som tak cital o vas preco ste vlastne vznikly skuste sa mi ozvat na mail mozno by sme mohli nieco poriesit spolocne…

Boží; mám naprosto čerstvý zážitek. Nahnědlá barva skutečně není při druhém až třetím drinku za večer zas takový handicap, chuť ji zcela jistě vyváží. Rapaduru jsem koupila úplně náhodou v Kauflandu, 250g cca za 25 KČ, pokud má někdo blíz Kaufland než biopotraviny..

docela hezke video se da zkouknout zde:
http://www.bacardimojito.com/

z neho jde jasne videt, ze co kraj to tradice

V lete delame v jednom malem baru na zahradce mojito party a delame ho velice podobne jako senor Cuketino – tedy po kubansky, to jest: kostky ledu, limety a spoustu, opravdu spoustu maty, na te nesetrit. Kamoska ma velkou zahradu tak zarostlou, ze je jedine rada, kdyz ji to nekdo obcas proseka, pac ji uz nejde videt rybiz. Akorat sklenice pouzivame vetsi, kdyz se to cele vysype ledem tak uz se tam sody vleze malo. Navic liji silnejsi panaky 0.05 a vys :-)

Limety staci dukladne omyt v mydlove vode, pote ciste a zbavit je alespon trosku chema. Me se tam proste ty ctvrtky zelene kury libi.

A jake se dela mojito v cechach?
Videl jsem uz ledacos, na festacich v kelimcich :-)
nekdo zas rad drti matu tlouckem (pro machry muddlerem) a dela krasne spenatove variace,
hodne rozsirene je pouzivani sirupovych stav, brrrr.

Brcka urcite doporucuji dve, mata jedno casto ucpava,
a mely by to byt „turbo“ brcka, ty sirsi.
——————————————-
el commandante dukon

comandante, dík za postřehy ;)

jo určitě, já souhlasím ať si každý udělá to svoje osobní mojito, které mu chutná nejlépe. zrovna včera jsem měl jedno v redrocku – bylo oukej, ale nebylo to prostě to moje cukitko ;)

ad máta: je to zajímavý každý ma to má odlišný názor, podle mně hodně záleží na druhu použité máty. já osobně když to popíšu explicitně tak nejdřív udělám na dně šťávičku z rapadury a limetový šťávy, po tom natrhám mátu, a pod proudem vody ji umyju, přitom ji jakoby zmoždím. potom ji prdnu na dno k té šťávě a mudlítkem ji tam mudluju a mudluju a snažím se aby se co nejvíc poválela a pustila co nejvíce chuti. špenát z ní nedělám, viz. foto ;)

momentálně tuniguju caipirnhu, u té asi není co zmrvit, ale experimetnuju s použitým ovocem, jaká je nejlepší kombinace a co všechno se nechá pomačkat s cukrem, páč už jsem těch limetek kousek přejedeney ;o)

Nevim, nejak nechapu zmenu – respektive mala snad ( Limetky ) .. a led. Neni potreba to delat do triste z ledu. Opravdu kostky jsou dostacujici ale … Mojito ma v kazdem pripade mit trtinovy cukr ( hnedej a hrubej ( ma to vuj vyznam pri barve a drceni dalsich ingredienci ) a limetky ( ovsen ne vymackane, ale nadrcene ) narezane na mesicky ( 4 x z jedne limety ). Drti se to s cukrem a matou. Listecky by sedeli a velikost napoje je na zvazeni ( je pravda, ze to neni limonada :)) Zde uvedeny receptik / nereceptik sem si testnul a … prijde mi prave hodne utiplej a ochuzenej prave o chut limet/mata/trtina. Zde je vse uvadene jen o stavach …

Jeste si dovolim pripsat ( proc 2 x brcko ? ) protoze to tece vice a ne zase tak mnoho … :))

Georgi dekuji za poučení ;) Ten model Mojita, který tady popisuješ začalo masivně propagovat Bacardi po roce 2000 (http://www.bacardimojito.com/, aktuálně přebral v Česku štafetu HavanaClub) a věř mi, že jsem jich „pár“ udělal a vypil. Když se podíváš do historie tohoto drinku nenajdeš tam: celé limety, třtinový cukr ani ledovou tříšť. Zde uvedený recept je právě takový pokus směrem k původní verzi.

Nevím jestli jsi testoval poctivě protože právě použitá rapadura chutná po třtině mnohem více než jakýkoliv dostupný třtinový cukr. Extrakce chutí je podle mně přijde v týhle verzi dokonce silnější.

Tyhle diskuze, které mojito je to nejmojitovější musí být založené na nějaké elementární znalosti historie drinku. Pokud tady začneš vytahovat recepturu, která momentálně ruluje v Česku, je to dost jednostranné. Kdybys např. letos v létě objednal mojito na Kubě nebo jinde v karibské oblasti – myslím, že bys docela čuměl ;) Stejně tak asi nejslavnější propagátor mojita Ernest Hemingway by tě za tuhle moderní variantu asi bacil po hlavě ;)))

Pane Cuketko, kdyz uz davate na ingredience takovy duraz, nechapu, jak muzete nekoho nabadat k liti bileho key rumu do Mojita. Tam patri jedine Havana club, ani s tim Bacardi to neni dle meho ono. Sice je trosku drazsi nez obycejny rum za stovku, ale chutove je to neskutecny rozdil…

vasek:

Nejak te pripoince nerozumim. V receptu uvadim Havanu i Bacardi pokud se nepletu a to já považuju za obyč bílý rum. Priznam se, ze nevim co je to „bily key rum“ poradite mi? Pokud vim tak ani havana ani bacardi nestoji stovku (cenova hladina je cca +/- 300,- Kc).

Jinak asi jsme si nerozuměli, to co tady vidíte je Mojito Cukito Fashioned a nikolivek nejaka ortodoxni verze spravneho mojita. Na druhou stranu pokud chcete ochutnat tohle moje mojito, musite presne dodrzet postup. Zduvodneni ingredienci je vysvetleno vyse.

btw neobyč rum, tim rozumim to co piju vetsinou jen tak a je toho skoda do michanych drinku – metusalem gran reserva, pak tu mam silene dominikanske rumy brugal (extra viejo) a barcelo (anejo, gran anejo) a tak dale…

Skevele!!!!!!!!!!!

Ze mne to nenapadlo – moji zamilovanou rapaduru do meho zamilovaneho drinku :-)))))

Jo a dalsi verze hodna vyzkouseni, i kdyz odklon od korenu, misto limetkove stravy cerstve vymackany bily grapefruit……. Pry to takhle mel radeji i vzpominany Hemingway

Andry: Díky za nápad! No Hemingway, byl tvrďák a dával si to rovnou bez cukru. Takže se ani nedivím tomu grepfrůjtu ;)) Testnu až se mi z toho bude křivit cuketka :D

popr s agnosturou……. ja takhle miluju i Campari – s grepovym dzusem a agnosturou, jen vzdycky musim presvedcit barmana, ze vim o cem mluvim…jeden mi tvrdil, ze to bude chutnat jak kapky proti kasli….. no a nebyl daleko od pravdy :-))))))

Drcenej led je lepčí, za 1. wypadá líp a dá se líp kousat, než jedna welká kostka ledu! ale jinak rwcept dobrej!

Drceny led v domacich podminkach je opravdu opruz, ale osobne jsem uz prisel na docela rychly a sikovny zpusob :). Chce to dve uterky, prkynko a palicku na maso (nejlepe oboje ze dreva). Led zabalit do uterky tak, aby byl poradne zabaleny a bylo nejlepe nekolik vrstev na sobe, toho dat na prkynko a pod prkynko poskladanou druhou uterku (doporucuju cele delat na zemi – neni to tak hlucne). Pak staci par dobre mirenych ran a s troskou sikovnosti je drt uplne super :). Nakonec jen staci uterku na jedne strane rozbalit a drt vysypat do mistky, nebo vyssi sklenice (pullitr je idealni). Vim, ze to neni nejaka novinka, ale doporucuju, chce to parkrat zkusit a pak uz to jde opravdu rychle a relativne a pohode :).

Jojo, když dělám tříšť dělám to uplně stejně: utěrka, kostky ledu a kladifko! Prásk, prásk. Několik děr v podlaze, proďuravěná utěrka a krásná domácí ledová tříšť :)))

Jo a děkuji za tip na přesnou metodu, to podležení druhou utěrajdou, to mě nikdy nenapadlooo…

Jen dodatečně chválím, CUKITO je něco úžasného, neuvěřitelně osvěží a vzpruží. Nechtělo se mi vydávat 400-500 za Havana či Bacardi, použila jsem nějaký Opaco či jak se jmenuje, z Barbadosu, 0,7 l za 260, třtinový tmavý cukr, dál všechno dle receptu, souhlas, že led. kostky déle vydrží a upletla jsem si na sebe bič, nebo si podřízla větev, nevím, ale návštěvy trvají už jen na tomto „občerstvení“:-) a já si v těchto horkých dnech také nic jiného už nedělám, brzy ze mě bude alkoholik. Jinak tohle je asi ten „key rum“ – nalezeno na netu:
Stock Plzeň – Božkov … uvedla na trh prémiový bílý rum značky Key Rum White …

.)

Jsem rád, že všem chutná! Já už jsem to taky našel ten „key rum“ je to zase nějaká ta česká pseudoverze. Ale jinak u toho rumu, stejně jako u ostatního platí – dejte si tam to, co vám nejlépe chutná! ;)

(já sobně už jsem se mojita přepil, momentálně frčím na jiném koni, brzy zde…)

Chtěla jsem se jen zeptat, jestli by ta limetka nešla třeba nějakým způsobem oloupat, ta chemie mě taky moc neláká, ale zase bych tam ráda nějaké ty kousky ;-)

určitě není to problém :) udělej z limetke pěkné hranolky, půlku klíďo vymačkej a zbytek přidej jen tak jako utopence, myslí, že to bude vypadat moc hezky!

Také doporučuji různé jiné verze Mojita, stačí dodat jiný rum. Např kořeněný tzv. Spicy, výborná je značka El Dorado z Guyany, nebo hodně silný rum např Old Pascas 73% z Jamajky, je to zase trochu jiná dimenze, ale super je i z víceletého rumu např. Ron Arecha Anejo 7 y.o. z Kuby a místo sody sekt, taky paráda!
A navečer k doutníčku je výborný i čistý rum bez ledu. Např Ron Zacapa Centenario 23 y.o. to je dotek rumového nebe!

Do mojita patřá vychlazená soda. Může být perlivá voda nebo perlivá minerálka, např. Matonka? Díky.

Albik:

díky za tipy :) ty kavlitnější rumy, podle mého opravdu raději vychutnat jen tak. v mojitu se trošku ztrácí.

nada:
matonka, soda, vychlazená voda… – je to pouze na vás co vám nejlépe chutná .)

Opravdu záleží na každým, kdo jak si to namíchá…
Když nechci utrácet a piju to v pullitru(samozdřejmě i úměrně surovin) tak tam někdy vrznu i ten key rum, taky sypu hodně cukru a limetku jednu nebo dvě. mě osobně se zdá, že když je víc cukru je to takový silnější a hrubší (pokud to není dvěma panákama rumu) Ale samozřejmostí jsou vždy pouze kostky ledu. Už sem několikrát podobnou diskusi zažil a vždy to vyhrály, jsou původnější a není z toho taková sodovka, tříšť se rychle rozpouští a pak to vypadá že má člověk pořád půlku drinku. Mátu trhat zásadně těsně před použitím, rychle strácí svoje vlastnosti, hlavně v horku, a nebo na baru v mražáku. Vždy používám jenom vrcholky, jsou aromatičtější. Takže píjte dokuď můžete! I love Mojito :o)

Ahojky pane Cuketko,
Váš receptík mě skutečně zaujal a určitě na chaloupce v dnešních pařákách s rodinkou vyzkoušíme.
Jinak i pro pana Voye – moje tchyně s tchánem byly na Kubě tři roky a chodili na Mojito přímo do La Bodequity del Medio i do oblíbeného baru E. Hemingwaye- El Floridity.
A Kubánci zásadně vyslovují „mohíto“ nikoli mochito (ani mohítou), takže skutečně, jak se správně domníváte, je ta Vaše verze nejen světovější, ale i správná :-)). MOHÍTO !!!
I love Mojito too.

cahrlos + akvals :)

dík za váš příspěvek…. já momentálně přešel do stadia maximálně přeslazeného a fortifikovaného (6cl) žůžo. taky testuju nový palmový cukr, článeček brzy bude protože stojí za pozornost :)

Všude prodávají ruční mlýnky na led. Např. Milady Horákové, roh Kamenické. Loni jsem koupil za 300 Kč na internetu elektrický frtič v chromu. Je pěkný, ale trochu větší. S paličkou a utěrkou je to pěkný vopruz!

Zdravím Vás. Poradíte mi, kde nakupujete tu nejlepší mátu? A vypaltí se vzhledem ke konečné chuti kupovat dražší mátu, než třeba někde v super marketu zmraženou? Díky

Souhlas s Jirikem :)

Nedavno jsem koupil v IKEI rucni mlynek na led za nejakych 360,- a nedavno jsem dokonce zahledl v mene kvalitnejsim provedeni ve SCONTU okolo 200,- ….Triskat palici do desky na podlaze, tak me asi sousedi diky me spotrebe brzo zabijou…:D

M.O.J.I.T.O. RULEZZ

ad nejlepší máta:
tak tu si pěstuji sám na balkóně :) podle mně nejlepší varianta, mátu koupíte už v květináči zacca 60,- Kč a pak vám roste ďábelským tempem – nehledě na čerstvost! Není totiž nad čerstvě utrženou. Všechny ty mražené a chlazené kupné jsou tak o 50% slabší (uvadlejší, méně aromatické).

Ad mlejnek na led:
souhlas, že ty mlýnky jsou super. ale to není u mně důvod proč tam dávám kostky. viz výše :)

[...] Jak vidíte konzistence se hodně podobá cukru třtinovému nebo rapaduře. Chuťově je ale trošku jinde – je více komplexnější, karamelovější a “příjemně hřejivě sladká” (lépší termín opravdu nemám). Palmový cukr je podle mne ideální sladidlo do kávy (pokud sladíte) se smetanou. Zapadá tam do těch chutí a vůně úplně nenápadně avšak naprosto nekompromisně. Samozřejmě, že jsem palmový cukr ihned nacpal i do Mojita a výsledek byl …!!! (na samostatný článek snad i s videem) [...]

Zdravim, rad bych si taky uz konecne zkusil vyrobu domaciho Mojita, ale je tu jeden problem. Kde se da sehnat mata? Kdyz vynecham variantu si ji vypestovat doma? Poradi me nekdo? Opravdu jsem se po mate shanel a nikde jsem na ni nenarazil:(

diskuzed:

možností jak sehnat mátu je vícero :)

1) koupě chlazené balené v makru (jednorázovka)
2) koupě předpěstované v supermarketu (takové ty malé květináčky za cca 30,- delvita, billa, tesco)
3) koupě předpěstované v květináči v zahradnictví (vývá i v takových těch baumaxech a spol.)

Super, diky moc za informaci, protoze:

1) makru me vubec nenapadlo ze by ji mohli mit. Jak velke tam maji baleni?

2) vsechny supermarkety jsem prosmejdil a nikde nic, ale je fakt, ze delvitu a billu v okoli nemam tak tam jsem nebyl, ale tesco to nevede.

3) predpestovana v supermarketu nebo kvetinaci? Je v takovem stavu ze se da pouzit primo do Mojita? Nebo se musi jeste nejaky ten cas vydrzet? Mata je trvalka, to znamena, ze kdyz ji utrhnu tak dalsi rok vyroste zase?

Na zaver se zeptam, ktera varianta je lepsi, chlazena nebo predpestovana mata? Nemyslim jenom co bude lepsi na chut, ale co je nejlepsi ze vsech pohledu…napr. cena/mnozstvi , chut apod. ?

Předpěstováná v květináči se dá samozřejmě ihned použít, záleží samozžejmě kolik porcí potřebuješ. Je to trvalka takže pořád obrůstá.

Nejlepší je samozřejmě čerstvě utržená z květináče. Máta za chvilku po utržení vadne a ztrácí své silice/chuť. samozřejmě i poměr cena/výkon je neskutečný – např. já z jednoho kupného květináčku za 70,- udělal už několik desítek porcí Mojita a máta pořád roste jako o závod.

to diskuzed: kup květináč udělej dvě tři mojita, na víc si asi počkáš až obroste cca za měsíc. Pak to píchni do země nebo velkýho květináče (kybl) a zalejvej za dva roky máš máty na prodávání. Rychle odnožuje a za sezonu udělá klidně půlmetr do šířky. Samozřejmě né v květináči. Pěstování je pohoda chce akorát polostín a trochu víc vlhko. Pozor je spousta druhů a kultivarů a každej je jinak aromatickej. Otec má třeba na zahradě zabijáka kterýho stačí dva tři lístky a je to ok a znám i takový kdy bys z toho musel udělat špenát. :o) Doufám že posloužím.

charlos díky za podrobný pěstitelský návod!

já jen doplím, že květináče se nemusíš bát, já mám jeden (průměr cca 15cm) na balkoně (fotka zde: http://www.cuketka.cz/?p=105) a sklidil sem toho jen za letošek snad už kilo!!! ;) (koupeno v zahradnictví Chládek Praha 6 za 65,- Kč)

Zdravim,nevim který chytrák psal tento recept na Mojito ale je to otřesné!!!!!!!!!tento recept je hodně špatný to raději nic něž takovej humus.

Mojito je jednoznačně trhákem letošního léta :-) A jak dění kolem něj sleduji, lze říct – co bar to Mojito, co člověk to Mojito.

Osobně dávám přednost klasice – máta, třtinový cukr, led a značkový rum :-)

Jen takovou drobnost na vyzkoušení a zprznění mojita:) – zkuste místo sody použít zázvorovou limču, dostane to zajímavou chuť

máš tady pikantní point laaayoshi .) vůbec, těch ochucených sodovek místo matonky bych se nebál. dík!

Já zázvor moc rád:)Kdybys našel nejakej dobrej receptík na cokoli se zázvorem, sem s tím:) Jediná chybička je zázvorové limonády nebo i piva je, že je hróóóózně málo k dostání v česku a nemít kamaráda v hospodě, kterej mi dodá občas zázvorovou limonádu od kinley bych to ani neochutnal:-/

Se zázvorem mám recept na osvěžující africký nápoj, který se dělal na worshopu africké kuchyně na Letní filmové škole v Uherském hradišti. Počkej jen chvilku než ten materiál zpracuji, bude tady o tom článek…

dobry den chtel bych se vas zeptat na dve otazky za
A) jsem alergicky na limetku jde do mojita dat neco jineho nez limetka nejake jine ovoce
B) jeste nikde jsem nevidel tan havana klub ten rum havansky a kolik taak cca stoji prosim o dpoved dekuju moc

ahoj alergickej anonyme :)

a) alergneny jsou vetisnou ve sluoce, takze staci vymackat jenom stavu. pokud mas reakci i na toto, tak pouzij citron.

b) havana club by meli byt v kazdym vetsim marketu nebo ve specialce na chlast, cena je tak kolem 350,- kc

ad chupito:

bohužel nemám zkušenost, ale je to vrstvený drink z kategorie shooters (do malé likérky 5-6cl), složení např. bílý rum + limetkový sirup + třešnička, ale našel jsem spoustu variant s vodkou nebo s teqilou. jestli tenhle drink někdo znáte, prozraďte prosím více :)

ahoj jen mala uprava Mojito se vyslovuje MOCHITO ju?ale jinak diky za recept

Jako studenka španělštiny a španělské kultury si dovoluji namítnout, že MOJITO, se vyslovuje jako [mochito], a ne jako mo-hííí-tou.Asi máte nějaký hloupý americký výraz.Příště se poraďte s někým, kdo španělsky umí. Děkuji.

obě dvě studentky a jazykovědky:

na kubě odkud tento drink pochází vyslovujeme správně mohíto nikolivěk mochito. ta moje verze je zase pro změnu americká zkomolenina. já rád provokuji – uznejte není to zábavné, když si to přečte 14 tisíc lidí a minimálně polovina z nich to potom začne vyslovovat tak jak píši „mo-HÍÍÍ-tou“. podobně mě baví vyslovovat chardonnay jako „šardo-NÉÉÉ-JJJ“ s důrazem na to j na konci.

v zemi, kde se mojito na cedulích všech barů vypisuje doslovným přepisem MOCHITO a kde lidi objednávají a vyslovují „jedno mojito“ je to minimálně dvoj-, až troj-zábavné .)

tak tedy znovu opakuji – mojito vyslovujeme mo-HÍÍÍÍÍÍ-tou!

p.s.: doporučuji méně šprtat a více cestovat&ochutnávat….

for pan Cuketka: musim rict ze moje presvedceni o spravnosti meho usudku vyrazne ochabl diky Tvemu clanku protoze jsem si hned myslela ze byste na stranku jako je tahle nedavali spatny nazvy…navic me dost pobavil prispevek o „šardo-NÉÉÉ-JJJ“ chachacha to fakt nema chybu to se ti nedivim ze mas rad provokace to je paradni takze budu vic cestovat a ochutnavat a poslouchat lidi jak vyslovujou CHARDONNAY at se taky zasmeju a Tobe diky za rozsireni obzoru mej se fajn ahoj

pro kika znovu:

MOJITO

čech vyslovuje: mojito (pokud mu to nenapíšeš na ceduli rovnou jako mochito)
španěl: mochito
kubánec: mohíto
amík: mohítou

v každé zemi je to jinak, ani jedna varianta si nemůže nárokovat 100% pravost (kubánec protože ten drink objevill? španěl protože je to přeci španělština? amík protože jich vypije nejvíc?). vzhledem k tomu, že tady konkrétně se jedná o česko, tak je to úplně irelevantní. češi to budou komolit, tak dlouho dokud jim nevštípí cizinc jinou „IN“ záležitost. z totoho důvodu je to tady naprosto irelevantní a tedy podrobeno cuketkově zvrácenému smyslu pro humor.

podobných slovíček je milion, ze stejného regionu např. koření nesprávně chili (čili) versus správně chile (čile), nesprávně guláš vs. správně perkelt, a takdále do zblbnutí…..

Dekuji za recept, jen bych Vas taktne upozornil na to, ze na Kube se to cte a rika jako Mojíto. To „j“ tam ma takovy zvlastni vyraz ktery trochu, trochu zni jako „h“

Rikal jsem to nedavno i memu kamaradovy ktery to porad anglicky przni jako mohíitou, ale vysmal se mi. Pak sel v TV nejaky dil CSI: Miami kde to nejaka kubanka ve svem rodnem jazyce rekla a on to konecne slysel na vlastni usi.

Takze v originale je to Mojíto ! Ale pozor na vyslovnost „j“ ;)

Lopezi díky za postřehy! Mojítou tu ještě nebylo ,)

Nejblíže ke Kubě, kde jsem se dostal byla Dominikánská republika a tam to bylo jasné „mohíto“. Myslím, že nejmoudřejší budu, až projedu celý karibik (což asi nebud hned), ale potom dám určitě vědět!

Jak už jsem, ale řekl výše. Ukažte mi prosím originál recept mojito a originální výslovnost a dám vám pět korun ;)

Včera jsem dostala od kamarádky mátu, která už je vykvetlá (fialové kvítečka) není to naškodu? :-) Nebo mám vůbec správný druh máty? Díky

no myslí, že by to už nemělo být, protože ty lístečky budou určitě už starší. Ale pokud stále pěkně voní a mají intenzivní chuť, myslím, že to ničemnu neuškodí ;)

s tou vyslovnosti je to ve skutecnosti tak – spravne spanelsky je to samozrejme „mochito“, ovsem na Kube to je neco mezi „mochito“ a „mohito“ – takovy to typicky cesky „H“ totiz oni vyslovit neumej (proto napr. v anglictine rikaj spis „chouse“ nez „house“)…

jinak, vsichni uvadite, ze nejdrive se podrti cukr s matou, pak prida limetkova stava a pak teprve rum, led, soda…
podle me to je ale blbost – cukr se prece v kyselym roztoku nerozpusti, takze jedinej spravnej postup muze bejt:
a) podrtit cukr s matou
b) dolejt rum
C) dodat limetkovou stavu
d) dodat led
e) dolejt sodu

Jirka:

cukr se v limetové šťávě kupodivu rozpustí, vyzkoušej a uvidíš :) ale děkuji za podnět, až přijde léto zkusím si s tou rozpustností vyhrát…

Já se teda přiznám, že se mi ten cukr taky nechce moc rozpouštět…

určitě to jde hůř něž ve vodě to je jasné, ale jde to. zbytkový nerozpuštěný cukr se rozpustí po závěrečném dolití a důkladném promíchání. jak už jsem psal je to zajímavý námět a určit správné pořadí ingradiencí (nebo si to alespoň pěkně vyzkoušet) to bude moc experimentálně zajímavé… ,)

Nechci se dotknout autora, ale myslím, že mojito je španělský výraz a jako takový se má vyslovovat španělsky – [mochito] – Španělé hlásku „h“ nevyslovují (popravdě, většina z nich to ani neumí)

Ziidga:

už jsem to tady vysvětloval snad pětkrát – zajeďte si na Kubu a pak mi řekněte, co jste slyšela. Díky! :)

Cuketko, ddost ddobrý, ať už se to vyslovuje jakkoliv!
Zajímavý, kolik lidí se dokáže rozhořčeně vyjadřovat k takový prkotině. Já osobně bych navrhoval kompromisní výslovnost [modžajto], podle vzoru jive [džajf]. HOP

Já mám zas dotaz ohledně máty, druhů máty je hodně, je jedno, která se do mojita dá?:)

CHTELA BYCH SE ZEPTAT MAM TAM DAVAT MINERALKU S BUBLINKAMA NEBO BEZ……BUBLINEK

Taky mám jen jednu malou otázku a to kde se dá koupit a co to je Rapadura?Díky za odpověd

Dneska jsem měla Mojito na výletu….Mňam Mňam……nedokážu říct jestli bylo dobré nebo horší protože jsem ho měla poprvé a navíc bez rumu protože je mě 13 ale bylo dobré……..měli jste ho někdo už bez rumu?…….kámoška to chutnala a říkala že je to nechutné a že je to jako kdyby tam dávali kopřivy (hahaha)

Tak to určitě taky zkusim.Včera jsem ho okusila poprvé a moc mě to chutnalo

Tak to určitě taky zkusim.Včera jsem ho okusila poprvé a moc mě to chutnalo

čauko lidi…nedavno jsem delala barmanskej kurz Havana club Academy….a chtěla bych se s vámi podělit o některé postřehy, co se týče Mojita.Pravé kubánské mojito se dělá do skla o obsahu MAX. 0,3 l, s kouskama ledu a né tříště, 2 lžičkama třinového cukru a hlavně!!!! do mojita pokud možno nedávejte jen lístky máty,ale skoro celé stonky, pač v té dužině je daleko více voňavých esencí než v samotném lístku!!!! A nahrazovat rum havanu za nejakej key rum mi připada dost zlé:-/
A jinak nejdřív rozmačkejte limetky s cukrem a až pak lehce muddlerem podrťte mátu….. asi tak vše…..:-)

síky sáro za zkušenosti! tip se stonky neznám, ale musím ti rovnou říci, že záleží na druhu máty. v některých sortách mají stonky nepříjemnou hořkou chuť (jsou starší, tvrdší)

Zdarec,mám prosbu nevím kde se dá sehnat muddler asi spíše v nějaké speciálce,ale zatím jsem neměl štěstí a kolik zhruba stojí ? Díky.

Bonbon:

muddler by měl jík sehnat v lepších prodejnách s domácími potřebami, nebo v nouzi přes internet… zkus seznam.cz atp…

Jáké množství rumu?V brožuře 1001 receptur cocktailů p.M.Tretter uvádí 0.04cl white rum a v příručce Carlo Quarto s Cocktail Guide se píše 0.06cl.Osobně se domnívám že druhá verze má něco do sebe … J.

achojky chci se zeptat kde se dá koupit máta…kdyžtak písněte na ICQ: 224-619-397

Pokud nemáte trochu místa na zahrádce tak poproste Vašeho zahradníka a mátu si můžete pěstovat na balkóně nemo terase ve větším květináči.Mátu máte čerstvou a balkón plný zeleně :-) Máta je „plevel“ takže nenáročná na péči,vyžaduje však bohatou zálivku a sluníčko.Sbírají se nejvíce mladé vršky a listy za suchého počasí a nejlépe po obědě,kdy je obsah silice (mentholu) nejvyšší. A není máta jako máta …
J. :-)

fitness Jirka:

jak píšu v receptuře, jedná se pouze o 0,25l sklenici, na tut o veliksot pro mně osobně 0,04 stačí bohatě. navíc se přiznám, že to tam liju od oka…. :)

Simčo:

přesně tak. máte je snad nejsnadnější bylina na údržbu vůbec. zkuste si ji někde koupit v květináčku. nebudete litovat ;)

Pro Marka L…dve brcka v barmanske mixologii maji svuj vyznam…spravny cocktail by mel mit jedno brcko a jedno michatko…jenze leckterym barmanum sem dnesni umelohmotny michatka proste nelibej a tak si vymysleli ze budou misto michatka davat druhe brcko…a taky proc ne..osvecilo se to a na barmanskych soutezich je to povoleno..tak jen aby si to vedel

standa:

zajímavá, tohle jsem neslyšel. vždycky jsem si mylsel , že jde hlavně o zvýšení sacího tahu… čili tahu sání… ;)

Moje kombinace je, ze misto cukru pouzivam Rock candy syrup nebo Bar syrup – nevim jake moznosti sehnani jsou v Cechach. Proste syrup pro pripravu drinku.

12-15 matovych listku
1 panak bar syrupu
Stavu z jedne cele limetky
To cele promichat a podrtit matu, aby pustila aroma
Led
2 panaky Bacardi rum
Doplnit sodou
Lehce promichat a podavat s brckem popripade ozdobene koleckem limetky na sklenici

Petko:

velice pěkný recept. sirup je fajn věc, začínám tomu taky přicházet na chut’. na rozdíl od cukru, se s tím poro rozpuštění nemusí tak beznadějně škvrdlat :)

super věc mohítou…neměl bys recept na mohítou pro řidiče? co tam dát místo toho rumu? :)

poradí mi někdo, kde se dá sehnat limetový sirup ? … Praha či Kladno ?

AHOJKY! MOJITO CHUTNA VYBORNE,VZDY S NIM ZAZENU ZIZEN,NEJLEPE CHUTNA V LETE VENKU.dOBROU CHUT VSEM

zdarec. mojito už nakej čas delam a myslim že záleží jen na každym, jak si ho upraví podle sebe. od té doby co si ho delam doma jsem vyzkusela už spoustu receptu, ale stejne si to dycky udelam podle sebe. specializuju se teda hlavne na nealkohlické mojito, protože nikdy nevíš kam budeš muset jet a sedet pak doma to je peknej vopruz.od poslední sklizne máty jsem zmenila trosku recept, nekdo už to tady psal, že dobré je to s celými stonky maty, myslim si že to je uplně nejlepší, tema samotnejma lístkama nedocílíte nikdy té správne chuti.

Místo muddleru se dá použít takové to udělátko na nabírání medu. :-)))
Limetový (a jiné) sirupy prodává třeba Diana, svět oříšků na Pavláku, je to přímo u zastávky tram č.11.

Dávám přednost třtinovému cukru a mátu dávám v celých stoncích. Ovšem musí to být ta sladká (třeba kadeřavá nebo crisp nebo i nana), nikoliv pepermintová (má listy do fialova), neboť ta má skutečně stonky hořké a mojito pak chutná, jak když si vypláchnete hubu ústní vodou. :-))))

Hele ty Rapaduro… staci dobrej trtinovej cukr… u nas se da sice blbe sehnat…ale budiz:-D

to druhé brčko se dává k mojitu proto že, jedním se pije a druhé je na míchání…jen to trochu divné ale je to tak…

Miluju Mojito, neznám Rapadura – zkusím se podívat ve Zdravé výživě. Led nedrtím, kupuju v Makru přímo sáčky na ledovu tříšť. Napustím, zmrazím, vysypu do sklenice – skoro bez práce.

lol ty woe dyt to je zkombinovaný Normální Mojito a Cubánský Mojito :D:D

mochito je oblíbený humus našich zbohatlíků,kteří mají tendenci se nějak odlišit od lůzy,která už nemá ani na pivo,jen tak dál páni vykořistovatelé........

mojiiito – Mohl bych Vás prosim pěkně používat místo limetky? Kyselej mi přídete docela slušně :))

matesola: to néééééé!!!
mojiiito je nepoživatelné (á,ý). Byla by z toho těžká otrava!

V současné době je možností nepřeberně. Ve vietnamských (čínských) obchůdcích s ovocem a zeleninou, ve Fruit de France, v supermarketech, v zahradnictvích (mají kvalitní mátu v květnících -pro pěstování jak za onem, na balkoně či na zahrádce), na tržištích od pěstitelů…

jsem si naprosto jisty ze dve brcka nejsou potreba protoze kdyz mam jedno nebo 2 stejnak se z toho vykalim uplne stejne :-/ a musim toho vypit kybl ale je to fakt dobrej drikn a je v postate jedno z ceho to udelate … kazdej recept je jinej … a ja to micham porste od oka klidte i s bylim rumem za 170 kc a je mi to fuk … proste chut to ma vybornou tak jako tak .....

VoY: máte doopravdy pravdu…španělsky se vyslovuje mochíto, zatímco amíci si to pobrali po svém a vyslovují to jako mohítouuu… mně se ale líbí originální španělská výslovnost, takže mochíto :-P

rapadura je obyčejnej třtinovej cukr a mimochodem mojito se nevyslovuje MO-hííí-tou ale mochíto :) ale to mas jedno a nemusis mit rozmixovanej led staci led v kostickach aspon ti tak rychle nerozmrzne ale jak kdo chce me by to teda osobně nebavilo to pokazdy co si delam mojito rozdrcovala… to bych musela drtit kazdej den a to by me fakt nebavilo.. :)

129.: Rapadura NENÍ obyčejný třinový cukr, ale sušená třtinová šťáva a chutná ZCELA jinak, než obyčejný třinový cukr.

Ahojky všem „pijákům“ mochita :o)
Vyzkoušela jsem zde popsaný receptík a musím říct,že s rapadurou je ůplně jiný-VÝÝBORNÝÝ!!

Jinak k těm názvům :já viděla na jedný restauračce napsaný :
„MOCHYTO“,tak je síla :o))
Mějte se všeci fajn a kráásný léto!
Z.

Komentáře jsou uzavřeny.