Tatinek

Tuhle jsem od mamky vysomroval hromádku malinkatých šalotek. Chtěl jsem je co nejvíc uchovat, nepoztrácet, nerozkoulet. Provedl jsem tedy experiment – Tatinek! ;)

Šalotkový Tarte Tatin

Moji Tarte Tatin (TéTé) historii znáte a pokud neznáte, tak si ji znovu přečtěte. Od té doby se vůbec nic nezměnilo – Tarte Tatin patří stále k mým nejoblíbenějším laskominám.

Dokonce jsem jednou prováděl experiment s cílem zjistit, jestli mě vyjde rychleji upéct tento polopatkový koláč, nebo si zaběhnout pro Fidorku do nejbližšího supermarketu! TT vyhrál a za neuvěřitelných 19 minut! Sice jsem si málem okrouhal nehtová lůžka a podpálil barák, ale taky jsem se nemusel nasírat zlobit ve frontě u pokladny a byla to větší prtel sranda… ;)

Zpět k tématu. TT se dá totiž udělat i na slano a právě to jsem si chtěl vyzkoušet. Karamel, těsto i způsob pečení je skoro stejný. Větší péči potřebují jen šalotky, které je třeba déle podusit.

Suroviny

Nenechte se zmást obrázkem, je to jen ilustrace. Já jsem měl cibulek děsně málo a tak jsem vyrobil jen dva mini-tatinky v misce na soufflé. Můžete se toho držet (jsou totiž děsně roztomilé), nebo udělat, normálka velký koláč přes celý kulatý plech.

  • mlaďunké šalotky
  • máslo
  • cukr (cca 1:1 s máslem, stejně musíte podle chuti)
  • trošku octa (já tam valil aceto balsamico z Vom Fass, použijte třeba červený vinný)
  • větévky tymiánu a pár lístků bokem na ozdobu
  • listové těsto (já měl kupné, chlazené – Babické)

Postup

Oloupejte si šalotky. Prý funguje, když je krátce šoupnete do horké vody. Ty moje byly ale tak vyplašené, že stačilo, abych se na ně škaredě podíval a bylo to. Pak na půlky a pak do kastrůlku. Tam je na mírném plameni a na másle nechte změknout a mírně zhnědnout. V průběhu osolte (a opepřete).

Pak je poprašte cukrem, přidejte ocet, trošku vody, celé větvičky tymiánu a duste, až budou měkké. Zároveň s tím se vám bude vypařovat voda a nad ně se vám bude dělat sirupovitá tmavá hmota. Tu ochutnejte a jestli s ní nebudete spokojeni vyrovnejte tomu chutě (cukr, sůl, ocet). Až budete mít na dně vámi posvěcený karamel a měkučké šalotky, zahoďte tymián a můžete pokračovat.

Směsí karamelizovaných šalotek pokryjte dno nádoby, ve které budete péct. V mém případě to byly misky na soufflé, takže jsem si šalotky pěkně na těsno a v jedné vrstvě upěchoval. Celé to pak připlácněte vykrojeným a rozváleným plátem listového těsta (tloušťka ani ne 0,5cm). Těsto kolem okrajůl přimáčkněte až dolů – budou to pak křupavé okraje koláče. Mě se to v těch debilních hloupých malých miskách nepovedlo :o)

Koláč pak vražte do středně rozpálené trouby a pečte, až bude mít těsto krásnou zlatavou barvu a až nalístkuje (okolo 20 minut). Vyndejte, na formu dejte vhodnou podložku (talíř) a rychlým hmatem otočte. Poklepejte formičku a bum ho! Gatuluji, právě jste upekli šalotkový Tatinek! ;)

Můžete ho pak ještě nazdobit lístečky tymiánu, nebo něčím jiným dobrým. K Tatinkům jde dobře zmrzlina – tak třeba slaninová, nebo tymiánová! Jestli vám při otočce koláč žuchnul na lino. Normálně ho oprašte, otočte a vzmužte se! Mám ho nejraději studený. Kramel zatuhne a těsto na okrajích trošku vyschne. Pěkně to pak křoupe… ;)

Reklama

Komentáře

TT z šalotek jsem poprvé viděl v knížce How to cook perfect od Marcus Wareinga (žák Ramsayeho), určitě je to zajímavá kombinace a stojí za vyzkoušení.

No to perfektně splňuje požadavky přítelkyně na dobrý koláš. Kde zhruba najdu v Tescu slaninovou zmrzku? :-O

3. 4. v Makru slané zmrzliny mají, slaninovou nevím, ale ten tymián bych řekl že jo…

Ondřej Pohorský:

fakticky jo??? :)))) tak to je sranda. skoro to vypadá že sme všichni žáci GR. karamelizované šalotky v tomhle provedení jsou klasika :) jak to teď gůgluju, stejný nápad mělo přede mnou spousta kuchařů :)

Kanibal:

to byl vtip – chytejte! :o)

vfbalik:

fakticky jo??? hehe, to by bylo super ;))

ja som robil tatinka v ramekine z portobello mushrooms a bolo to troska divne, asi budem musiet dat nabuduce menej cukru a trochu viac octu… ale aj tak to bolo pomerne luxusne

inac este jedna vec, uz dlhsie Ti nejako blbne RSS, nechce sa mi to troubleshootovat, mam SAGE

Uáá, žádný tatinky! Pekla jsem je v sobotu, popáleniny budu léčit ještě dlouho (aneb doporučuju horkéšťávěvzdornou masku při obracení).

Sim:

ty jo protobello ;) maňam, to by s dalo io směrem do asije se sojovkou místo cukru na karamelizaci ne? jinak s ochucením máš pravdu – může to být tricky, proto to píšu bez poměrů. někdo má rád do sladka, někdo kyseleji… .)

ale i tak jsou tatinci na slano ÚTOČNÍ!!!

za RSS bug report děkuji, podíváme se na to, je vás bohužel víc :(

iscilitight:

hihi, ale je to srand to obracení né? :) mě jednou, sviňa krásně vylítnul přesně v půlce obratu, nestřeženou škvírou :) ale stejně byl úžasnej!

ad slané zmrzky – v Makru nějaké mají, zatím jsem vyzkoušel rokfórovou, zajímavá sladko slano sýrově navinulá chuť, pak jsem tam viděl tymiánovou, wasabi, z černýma olivama, šafránovou a další měli sladké – mango a ještě cosik, cena kolem stováka za 0.5 l, aspoň myslím

hugo:

no vida! :) tak děkuju. já to myslel vyloženě ze srandy a vony se už prodávaj i v pitomym makru ;)))

a co pak takova horcicova, mnam! ale tu asi v makru nemaj…

tak hořčicovou jsem teda jéště neviděl, ale můžeš si ji zkusit udělat, iniciativě se meze nekladou :)
dneska se chystám na výrobu domácí zmrzky z podmáslí a ještě váhám co tam šupnout za ovoce – borůvky, jahody nebo švestky, poraďte

ochutnano v italii, spolecne se smazenou rybkou, lahoda! recept na ni mam, ale italsky a to neumim :((

miluju poverane salotky v cervenym portskym, tak to zkusim nejak nacpat do toho cuketiho tatinka…

6: Nechci kazit radost, ale karamelizované šalotky nevynalezl G.R.:-) ,
Já jsem používal kombinaci balsamico a bílý vinný ocet, vřele doporučuji! Pokud se ještě šalotky přepůlí, celá operace se značně uspíší.
Ad. tymiánová zmrzlina, „okouzlil“ jsem přepadovku z časopisu Euro svým tymiánovým sorbetem s čerstvým jablíčkem Granny Smith.:-))) K přečtení v prastarém časopisu Euro, recenze s nadpisem „Pozor na králičí šerbet!“ Autorka měla asociaci tymián = králík a bavila se na téma " Cože? Zmrzlina s tymiánovou příchutí?":-)

Schnytlik:

šup sem s receptem, podrobíme do kolektivní dešifraci a úžasu nad krásou cizího jazyka…! ;)

rachad:

tvá schopost číst mezi řádky mě nepřestává fascinovat :) kdes to zas vyčet že G.R. vynalezl TT??? :D

balamico + bílý vinný, to by mě nenapdlo, zní to moc fajně :) můj entuziasmus pro tt s civulkou mi te´d zarazila kámoška, která už jen při zmínce koláče s cibulí, vydala rezolutní „fůůůůůůj“ :) blbka jedna :)))

a s tím sorbetem mi nedělej chutě, chjooo :))) viz melounový mojito sorbet na pff, ten byl naprostá bomba!!!!!! :o) mohl sem se potom umlátit :)

20: Soráč, renonc. Bylo tam jen, že to někdo viděl poprvé u G.R. nebo jeho kuchaře. To ta moje alergie ne nekritické zbožňování TV hvězd :-D. Karamelizované šalotky jsou pecka, ženský tomu nerozumněj:-)) Dělal jsem i variantu s granátovou melasou a medem k cizrn.pyré a kuřecímu filetu v dvoubarevném sezamu, ale balsamico je lepší.Stejně jako tymiánový, nebo skořicový sorbet s krvavým pomerančem. Mňam.

„Tatínka“ s karam.cibulkami jsem kdysi dávno jedla ve Francii. Chutnalo mi to, ale ještě jsem to doma nepekla. Ale asi to vyzkouším ;-)

OFF TOPIC – pane Cuketka, mám problém se zaregistrovat do fóra, kde a ským to mám prosím řešit?

Ahoj ,dneska jsem si přinesl domů Melasový přírodní třtinový cukr z Mauritia …co vy na to _ ? Chtěl bych použít jablka místo šalotek…ahooj L.

No jasně…dík za lano. Musím to tu pořádně prosmejčit bych se neptal zbytečně))..Máme letos hoodně moc padanek takže štrůdlový čas začíná ,ale s tímhle zafrajeřím…určitě(možná)určitě.

ne mozna, urcite! my si taky posmakli, i na tech cibulovych :D

Dovolil jsem si zkopírovat Vaše foto červené šalotky na svůj web do e-shopu, děkuji PW

Já jsem jednou dopřála rodině bramborákovou zmrzlinu: Dala jsem do mrazáku těsto na bramboráky, protože jsem opustila muže (nevařič) a dvě děti. Manžela jsem navedla do mrazáku, ale už mi nedošlo, že ten krasavec inteligentní ji bude považovat na „ňákou divnou zmrzlinu, tak jsem ji vyhodil!“.

Tak můj první pokus o taťku z jablek se moc nepovedl..výsledkem jsou dušená jablka na cukru připlácnutá na těstě(ne že by se to nedalo jíst) akurát to nemělo tu krásnou karamelovou KRUSTIČKU..Tedy kde jsem to podojil… 1.moc másla málo cukru 2.málo cukru krátká doba pečení 3.absence otvoru v připlácnutém těstě(jablka se vesele vařila)) 4.jsem dřevák plus všechny body dohromady.Ale odradit se nedám)) ahoj.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)