Croissanthon

Minulou sobotu odstartovala ranní směna servírky v kavárně Kanzelsberger poněkud svérázně. Do lokálu se jí totiž natrousila podivná individua s papírovými pytlíky v ruce. Ba co víc, ty drzé existence si dokonce zabraly dva stolíky a obsah svých sáčků na něj bez rozpaků vybalily!!! ;)

Ochutnávka croissantů z celé Prahy

Co bylo jejich obsahem? Croissanty ze všech významných pekáren z Prahy. A kdo byli ti pošetilí narušitelé kavárenského pořádku? Cuketka a jeho čtenáři! ;)

Celkem se nás v sobotu dopoledne sešlo osm (cukína, caty, Janka, kulida, Pivli, Cutie, Chinin, cappuccino). Našim cílem bylo ochutnat co nejvíc vzorků základní snídaňové komodity croissantu tak, jak jej prezentují známé pekárny ve městě. Chtěli jsme si je srovnat pěkně vedle sebe, očmuchat, pomačkat, porovnat chuť vs. ceny – to vše nejlépe v anonymních podmínkách.

Jak se ochutnávalo

Pohodově, v šustivé atmosféře knihkupectví a u ranní kávy a čaje. Celkově se nám sešlo 11 čerstvě zakoupených vzorků po dvou kusech. Ty jsem nastrkal do papírových pytlíků a osobně zanonymizoval (rozuměj – pomíchal a chaoticky očísloval). Postupně jsme se pak vrhali na každý vzorek zvlášť. Každý se vystavil na k tomu ukradený kávový tácek s ubrouskem, kde byl rozkuchán na osm porcí.

Naše sympatie vůči jednotlivým kouskům jsme vyjadřovali na stupnici od jedné do desíti, kde jeden bod byl nejhorší a deset bodů bylo nejlepších. Zkušenosti i názory hodnotitelů byly sice různé, ale postupně, jak ochutnávka pokračovala, se dojmy pěkně setřepávaly.

Rozdíly mezi vzorky byly totiž značné. Některé snad dokonce ani nenaplňovaly definici croissantu. Náš test byl ale „spotřebitelský“ a tak jsme chrumkali všechno, co je samotným prodejcem, jako croissant explicitně označeno.

Jak to dopadlo?

Úspěšně! Celá naše skupinka se fatálně přežrala, načež shromáždila svou výpočetní sílu k následujícímu máslovému rastru (seřazeno od nejlepších):

Název podniku   Cena za ks     Body celkem
Paneria 20,– 65
Paul 19,– 58
Rembrandt Donuts 15,– 49
Diana 14,– 49
Passion Chocolat 35,– 48
Albert 10,– 40
Bakeshop 43,– 39
Crocodille Boulevard     22,– 22
Vinohradská pek. 12,– 17
Ječmínek 9,– 9
Mansonn 30,– 8

Ohledně nejchutnější a nejméně oblíbené trojky panovala veskrze shoda. Do výšin žebříčku jsme posílali croissanty nádherně vybarvené, lístkované, křupavé, s bezvadným těstem uvnitř a s krásně karamelovou chutí po másle. Naopak ke dnu jsme posílali výrobky se suchým těstem bez chuti, s nedopečeným středem, či naopak připáleným povrchem. Obecně croissanty, které se ani nedaly dojíst…

Docela slušně nás překvapilo umístění Panerie a Rembrandt Donuts, což jsou obojí velkoprovozy, kde se peče ze zmraženého polotovaru. Solidní pozici uhájil také zbrusu nový Paul. Sám za sebe mohu bez obav doporučit první trojici, bez obav pak možná i čtvrté a páté místo v seznamu.

Výledky naší ochutnávky berte jenom orientačně. Ti co ale ochutnávali se mnou, vám potvrdí opravdu jasné kvalitativní a hlavně senzorické rozdíly (sám jsem odhadoval větší shodu). Když ale do ruky dostanete neoznačený pytlík a jen tak naslepo ochutnáte – rozhodnout se pak už je docela snadné! ;)

Tak schválně. Co říkáte na výsledky? Co jsme podle vás vynechali a kde jsme se spletli? Máte lepší tip? Samotnému se mi už do druhé kola nechce, pokud ale seženete dostatek dalších účastníků a potenciálních vzorků k ochutnávce, pak tedy proč ne… ;) Ochutnávky se ale nemusí omezit jen na croissanty, napříště můžete vybrat i něco jiného! ;)

Reklama

Komentáře

Sakra, je mi líto, že jsem u toho nemohl být :) Ale s prvním i předposledním místem naprostý souhlas! Na croissant z Panerie chodím často a nedám dopustit, ať už ho vyrábějí jakkoliv. A ten od Ječmínka je naopak šílený, snesitelný býval jen v plněné variantě, ale od jisté doby je tam místo něčeho jako „nutella“ pouze jakási tuková hnědá hmota, takže už nejde konzumovat vůbec.

Moc by mě zajímalo, jak by se umístil kruasán z Makra, koupený v pytli po padesáti kusech, zamražený, a rozpečený v troubě ráno doma – moje častá snídaně. Mimochodem, jestli jste je jedli studené z pytlíku, podle mého jste se o hodně požitku ošidili, kruasán má bejt teplej :o)))

To musel bejt svandy pytlik :) Vysledek Panerie mne taky neprekvapil, obcas jsem si taky dala :)

Jecminkuv jsem zrovna vcera rano zkousela, testo hnusny a bez chuti, nugatova napln tak zas katastrofalni nebyla, akorat se vyskytovala asi jenom ve tretine cele delky ;)

2: nemam dost velkej mrazak na celou padesatku, obcas kupuju predpeceny a jsou taky super

To se divim, ze pan Cuketka nepribalil po ceste bezkonkurencne nejlepsi croissanty na P6… Kupuju je uz mnoho let v takovem tom nenapadnem pekarstvi naproti dejvicke pasazi – z kulataku vedle Rembrandt Donuts skrz pasaz rovne, pres ulici… IMHO se s temi rozmrazovanymi z rembrandt nedaji srovnat a pokud se vychytaji jeste horke z pece, neni proc soutezit :)

škoda, že nebyl vzorek z obchodu „roh Bělehradské a Koubkovy“, ale předpokládám, že mají v sobotu zavřeno. pořád si nemůžu vzpomenout na název podniku, ale byla to nějaká fiškuntálie typu hlučné ticho nebo něco takovýho. Nevadí, zajímavé tipy, aspoň vím co kupovat a co ne. „roh Bělehradské a Koubkovy“ ale zkuste!

Razor Ramon: Mám dojem, že Pivli říkala, že už to tam není. Ten podnik se jmenuje Zaslechnuté ticho a nedávno jsem někde četla. že se mají stěhovat do většího.

Jéhele, to jsou pěkný baby … cuketko, vy vykukuku, jesli vy to jídlo nemáte jen jako zástěrku … která je pivli, proč to nejde zvětšit?

Zaslechnuté ticho by mělo sídlit v Jungm. ulici, ale ještě jsem tudy nešla…

cuketka – s tym croissantom si mi uplne trafil chut. Ale prezradim ti nieco, bude to zniet mozno ako cliche alebo nafukane,ale ked ochutnas fakt dobry croissant vo Francii, tak ti tie domace prestanu skratka chutit. Toto sa mi stalo pred dvoma tyzdnami na Korzike, boulangerie sme striedali jednu za druhou a aj tam boli dost velke rozdiely. Nakoniec to boli vacsinou male a zastrcene obchody,kde boli najlepsie. Jaj, a este si musel mat stastie zohnat ich este teple – o tom to cele je, musia byt uplne cerstve, inak to nema zmysel ani davat do pusy.
dik za clanok, potesil.

Není mi jasné, jak mohlo být 8 lidí „fatálně přežraných“ z 22 croissantů? Podle obrázků moc velké nejsou, ty poslední se prý ani nedaly jíst, takže to už jich je jen 16, 2 ks na každého, to není zas až tak hrozná porce…

Tak ochutnavka croissantu? Inu, neni to spatny napad. Nechtelo by se nekomu i jinde nez v Praze? Treba v Parizi (napr. po ceste z Le Mans ;o)? Zitra je v mistim Ceskem Centru „patecni jazz“ a hned naproti je Laduree (pekarna docela znama nejenom kvuli vybornym „macarons“). Pekarna zavira v osm a koncert zacina jenom o par minut pozdeji ;o)))

J.Č.:

tyhlety hurá guerilla akce jsou fkat super :) musíš se někdy přidat! anebo rovnou pomcot jednu vymyslet a zorganizovat!!!

Koštovka:

tož to mě taky!!! :) po zkušenostech z ochutnávky se odteď dívám na výrobky z mraženého těsta kousek jinak. ale jen opravdu o kousek ;))

Schnytlik:

a to mě zase docela jo :) mám ten podnik, za takovu papundeklovou fastfůďárnu. nidko by mě nepřinutil si tam jít sednout…

elisha:

padala různá adjektiva. já volím jediné – nejedlý! :/

Muff:

skvělý tip, pokusím se hned zítra si na něj zajít :)

neni proc soutezit

a tak to byste se divil :) slepá degustace dokáže divy!

Razor Ramon:

a tak záhada snad objasněna komentujícími níž… prověřím to! :)

Bali:

ty provokatérko :) doufám, že si to užíváš :) my si to tady jen tak simulujem :)

David:

jako zástěrku mám utěrku :) nene bylo to fajn!

a alesoň jde vidět kdo je tady akční!!!! ženy!!! :D

renata:

díky za odkaz ,)

viktor:

jasná věc. do 100% hodnocení to mělo daleko. cr z fr jsem chutnal nebojsa :) a domácí produkci přesto vychutnám!

evik:

je to podobný fenomén, jaký jsme zažili u espresso marathonu. tam jsme také degustovali jen po lžičkách (teoreticky každý vypil jedno presso), přesto měli někteří účastnící po škončení zažívací potíže… nejde jen o plnost, ale i o střídání pozitivních i vyloženě negativnách senzorických vjemů :)

Pilgrim:

tak jo! :) pěkn to tam zdegustujte, udělejte si tabulku, vzorečky vyfoťte a pak nám to tady popíšete :)))

banter:

vůbec nic, stačí sledovat diskuzi a fórum tady:

http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…

…a pak přijít. máš-li dobrý nápad, můžeš akci pro ostatní klidně i vymyslet :) ostatní je jen na domluvě!! :)

Zaslechnuté ticho skutečně na uvedené adrese již není. Porot jsem zvolila náhradní variantu -Vinohradskou pekárnu. A ta bohužel zklamala. Ačkoliv mají velmi ochotný personál, dobrý párty chléb a skvělé pletené houstičky(byly tu sobotu k držkajdě), tak s croissanty jsou úplně mimo hnětací mísu.

Ze zdánlivě malého množství croissantů jsme nebyli přejedeni ve smyslu sytosti, ale prostě toho bylo až dost. Zvláště některé vzorky dokázaly „zasytit“ tak, že další sousto se do nás ne ane vejít.

Včera jsem kupovala Malaga chléb v Dianě, croissanty se tam na mne smály, ale koupila jsem si k pozdnímu obědu rybízový košíček s jogurtem a byl fantastikuš. Černý rybíz, drobenka z másla (voněla i máslově chutnala).
David: no buďte rád, že mi na fotce čouhá jen kus zeleného trika. :-))) Ona by Vás ta sranda přešla!
Jdu spát, přilétla jsem z krasobruslařské show Králové ledové plochy, bylo to epesní, v dubnu jsem byla v Anglii a nestihla to, tak až teď. Opět to uváděl mareš a ačkliv je na zabití, musím uznat, že moderátor je skutečně excelentní.
Pápá, doufám, že se mi bude zdát, kterak krasobruslím a mezi axelem a podmetenkou (neboli „šmetrlingem“) drobím na led croissanty.

ještě pan uketka nezmínil dva luxusní exemláře z Michelské pekárny, které jsem vzala jako bonus. Vlastně jsem je kupovala jako první, v hrůze, že další neseženu. byly nugátové. Oni normální nedělají. Naštěstí. Protože to byl hnus fialovej. Protivná prodavačka mi je práskla do mikrotenového sáčku, s tím, že papírové nevedou. Asi věděla, že si hezký papírový sáček nezaslouží. Croissanty byly odporné, jen jsme uždíbli a náplň opatrně na špičku prstu olízli. Nugát? Nějaká hodně levná nátierka z tuku a slabého kakaa. Bleee.

no u me vede jednoznacne rembrandt! prave jsem jednoho slupla ke snidani

Tak jsem to bez croissantu vydržela až do dnešního rána, kdy jsem šla kolem Panerie :)

i když Panerie není podnik, kde by si člověk s radostí poseděl, tak croissanty rozhodně umí a můžu se ještě zeptat, kde se nachází ta Diana? dostala jsem intezivní chuť na rybíový košíček, který tak barvitě popisuje Pavli:)

Diana svět oříšků se nachází u zastávky tram č.11 I.P. Pavlova
mají moc dobré věci, bio produikty, zdravou výživu, bezlepkové potraviny. jedna je i na Karláku, v pasáži. Ale ta je menší a nevím, jaký mají sortiment pečiva. Diana bere zcela jistě zboží na dopékání od stejného výrobce jako Rembrandt, takže by je měli možná i tam.

To jitu: jedna Diana je i Na Poříčí, na zastávce Bílá labuť.

To Pivli: ten rybízový košíček mě vždycky ukecá: „kup si mě, kup si mě…“ Hajzlík jeden! A já mu nikdy neodolám…

Myslím, že na Karláku namají pečivo vůbec, I.P. je jistota :-)

Me by zas zajimalo kde je ten Mansonn. Nejdrahsi croissant s nejhorsim hodnocenim, to se musi zkusit.

16 – na croissanty jsem získal návyk v Itálii. Snídali jsme tam v trafice, croissanty taky brali z mrazáku a rozpíkali je. Byly epes ráres! Takže jsem se po návratu do pošmourna začal rovnou pídit po zamražených, o jiné variantě jsem ani neuvažoval.

Mansoon je v Bílkově ulici (tuším, že to je Bílkova, kousek od Intercontinentalu), hrozně předražená tuším dánská pekárna – chleba nic moc, krome jednoho tmaveho druhu – ale ten stoji skoro stovku…

Koštovka: no, nedělám si iluze, mraženého a rozpečeného pečiva je všude dosti, spíše se stává vzácností, když někde opravdu pečou. Nedivím se, když jsou takové cenové rozdíly.
Myslím (ale nevím), že i Panerie peče z mražených.

Já naopak dělám velký rozdíl mezi francouzským a italským – neboli croissant kontra cornetto – jedno je jasné: po francouzském má dost lidí potíže s pálením žáhy, kdo znáte recept, tak asi víte proč. Já to nevím.
Italský cornetto je můj favorit. A když si ho dáte ve 4 ráno v pekařství ve starých uličkách, a když je ještě plný, říkám PLNÝ Nutelly, ty brďo, to je slast! Kam se na to hrabou kroasány se seschlými čárkami čokolády, které vypadají někdy až podivně.

Mansson nemá špatné věci, peče pro různé národní kuchyně, a tak má třeba i severské typy chlebů, které nemusím.

Jo, a když jsme u těch mražených: tak šíleně dobré jsou takové ty pletánky s pekany, co prodávají u omv benzínek!! Mají tam i moc dobré donuty s čokoškou – a zde si troufám tvrdit, že i ty mražené můžou být lepší, než některé čerstvé. Panerie mi nechutná.

Rembrand a Diana taky pečou ze zmraženého a většina pečiva je moc dobrá. Navíc to má výhodu, že to pečou v malém množství (aspoň v Dianě) a tak to neleží dlouho na krámě. V Rembrandtovi zase dávají na pečivo, které je upečené déle ( několik hodin) slevu.

Lars (Mansoon) si peče podle svých vymazlených receptur, chleby a dánské speciality má výborné ostatní nič moc. Především Ray nebo Sesame Bread Dark musíte prubnout – vydrží v kondici i dva týdny. Je to černý chléb s kulérem, toastového tvaru, ale úplně super je ta chuť a konzistence. Tady je jeho fotka: http://www.kosherfoodonline.cz/…/M3_full.jpg. Drahé je to především proto, že používá prvotřídní suroviny a taky proto, že dodává do všem luxusních restaurací a hotelů v Praze – vč. Four Seasons atd. Jinak obsluha strašná, vedoucí je v krámě krajně nerudná a celkově to tam przní. Jinak to pečou v Praze a kdo chce vědět víc, může se mě optat.

michalg:

to je sice fajn, ale to co prodávají jako croissant je prostě nejedlé :) tedy pokud jsme nezachytili nějaký dvoutdenní exemplář.

o podnicích, které berou v manssonu vím. výsledek mě upřímně překvapil!

Vimaana1:

jj, podle mě paneria dělá z rozmražených…neslibuji, ale pokusím se vyhradit si čas a obvolat všechny provozovny a zjistit jak se věci mají :)

k těm mřížkám s pekany se vyznávám taky :) je to moje veliká úchylka! :)))

Koštovka:

ad mražené – jojo, tahle ochutnávka mi určitě trochu změnila názor, alespoň co se týče croissantů. :) teď sem se vrátil z makrouše a ty mražené sem tam nenašel… maj to někde schovaný, nbeo to je jen občas?

Se omlouvam; vylet do Mans probehl, ale na ochutnavku krosantu nedoslo, protoze na obed se zaslo do nasi vyzkousene restaurace http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/…du-pave.html; ktera se prejmenovala, zvysila malinko ceny, ale personal a fajn prostredi zustalo. Pak se obehlo par gastro a literarnich obchudku. V jednom mne baba (sefka) nastvala, kdyz mi zakazala fotit. Nastesti jsem s tim pocitala a poridila par foto tajne. Tak krosanty az pristi tyden.

Cuketka: ad mražené pečivo. Ochutnej ten rybízový košíček s jogurtem a drobenkou. Je z mraženého těsta, ale fantastický.
Což jsou mřížky s javorovým sirupem a pekany také. :-)))

Sice uz mate hodnoceni za sebou, ale doporucila jednu mene znamou lokalitu v Praze – Foodoo bistro v Nile House (vedle Danube House v Karline). Ti, co pracuji ve firmach sidlicich v teto budove dobre znaji uzasne croissanty, ktere tam pece pekar Foodoo. Osobne se stale nemuzu rozhodnout, jestli mam radsi obycejny croissant nebo ten posypany mandlemi s lehounkou mandlovou naplni. Oteviraji v 8, kolem obeda uz jsou casto vyprodany. Tak treba na pristi Croissanthon :)

35 – je tam oddělení zmraženého pečiva a tam je třeba se tím prohrabat. Bílá kartonová krabice označená jen nálepkou s textem. Kupuju ty bez náplně, občas je jím s ananasovým džemem z La Vecchia Bottega, taky se dají těsně před dokončením potřít rozpuštěným cukrem, asi 2 minutky před vyjmutím z trouby. Silně péct, jinak zbude uvnitř blátivé těsto :-(

Ano, k mřížkám s pekanem se taky přiznávám. Hrozně mi chutnají ty prefabrikovaný, který se stejně prefabrikovaným kafem prodávají v „bistrech“ Café Nescafé (např. v bývalém Cafourku na Andělu jsou hned dva)

Tak kdo se ještě přizná, že požírá ty zmrzlíky? :-))

Na jedné ochutnávkové prezentaci francouzských pekařů jsem taky ochutnávala spousty takových těch pidi lískových s různými chutěmi, a bylo mi po nich blbě, jako když si dáte lískové těsto se žluklým tukem, fujtajbl žabožroutskej.
Ty ostatní mražené se vozí buď ze západního nebo Ost rajchu, a musím uznat, že Němci to pečivo mají moc dobré, a Rakušáci taky. Znám jednoho autodopravce, který to vozí do Čech firmám, a jsou to buď zmrzlé hotovky, nebo sypké směsi. Většinou z toho pečou takové ty menší pekárny v německém stylu. A vůbec bych se nezlobila, kdyby měli ještě víc cheesecaků.

Lidi, jestli si na to vzpomenu, mám pro Vás něco připravené na nafocení – crosánt v plechovce!!! Znáte?

Jo a o zmrzlících není třeba mluvit v negativním slova smyslu, z technologického hlediska je to úplně to samé, co produkt čerstvý, osobně bych řekl, že většinou mnohem lepší než to tzv. čerstvé, domácí na koleni dělané. Takový zmrzlík z Ikei – mandl nebo čoko torte nemá naprosto chybku.

Gastronaut – já taky ty zmrzlíky nekritizuju, chraň Bůh! Jedinou výhradu proti nim má ve smyslu tom, že zmrazené potraviny pozbyly veškerého čchi, tedy jsou neživé, v tomto smyslu spíš neutrální.
A k tomu rozhodně si myslím, že je lepší zmrzlé, neutrální a kvalitní (pokud kvalitní je), než čerstvé a hnusné.

Také doma mrazíme to, co je kvalitní, nestihneme spápnout a nechceme nechat zkazit. A ač bez čchi, tak fajn.

To ovšem není špatný nápad, zavolám do Delta Pekáren, zda mají v rozpékaném pečivu čchi. Uvidíme co mi na to ve vrátnici řeknou .o)

Tak vám nevím, ale máslový croissant z Panerie, stejně jako croissant z Rembrandta mi přijdou jako laciné kopie toho, co dělají v Paulovi. Třeba onu sobotu neměli u Paula dobrý den nebo naopak v Panerii měli nějak výraznější štěstí :-). U Paula si stačí přičichnout ke croissantu a to čchi je tam hned cítit :-). Pozn.: Doporučuji vynikající rebarborový koláč z Paula, ale ne „kulatý“, ale „dělený“ z velkého koláče (pokud jej zrovna mají upečený). Výjimečná je i čokorolka (ale ne mini, ta je výrazně horší), protože je opravdu „ze stejného těsta“ jako croissant a oproti konkurenci je opravdu lahodná.

Gastronaut:

výtečně, jestli chcte pokračovat v hulvátské diskuzi (viz váš smazaný komentář), račte si překliknout na idnes.cz či novinky.cz (dle uvážení), bude vám tam lépe

Děkuji za fotku, to je super věc :-)) Dá se to koupit i v ČR? To chci!!!

Jj, croissant v plechovce kupuji ve Francii, u nás jsem ho ještě neviděla, z okolních zemí v Německu nebo Rakousku, tam měli v podobné formě i šneky (pečivové). Ona to doslova plechovka není, jen víčko a dno je myslím z plechu, ale to mezi tím je tvrdý kartón, který se roztrhne a těsto z toho nádherně vyleze.

viděl jsem naposledy taky v doičlandu ;) croissantové těsto se u ná prodávaá taky, normálně zabalené v ruličce, tj. na rozdíl od produktu na obrázku je třeba to nakrájet, což není zas až takový problém…

složení takového těsta to už je zase jiná věc :/

Jinak jsem minulý týden koupila croissantové těsto u nás v Bille smotané ve válečku jako se prodává listové těsto a těsto na pizzu. Ale nemůžu moc referovat o kvalitě, protože jsem to použila způsobem, jakým se to použít nemělo.

Takže se to koupí v Bille a smotá do takových krásných válečků jako na obrázku? Super, díky za tipy :-))

No já nemyslím, že rozdíl je jen v předkrájených tvarech. To z „plechovky“ mi přijde nakynutější.

vypadá možná kousek jinak možná na rozdíl od toho provedení z billy (taky ho tu mám vledniččce na pokusy) to vidělo i máslo :)

jinak je princip stejnej – srolované těsto, tady jsou navíc akorát ty perforace :)

moje plechovka je z Lidlu v Germánii, jinak listové, plundrové nebo pizzové těsto v ruličkách mají již téměř všude. A kvalita: je to to samé těsto z kterého v Panerii nebo jinde rozpékají předtočené crosánty, jen to jede v konečné fázi po jiné části výrobní linky a nevjede to do šokéru.

Těsto na croissanty z Billy jsem koupila a byla jsem s ním docela spokojená. Krásně se tvarovalo a jako rychlovka na sobotní svačinu to bylo super. Plnila jsem čokoškou.

Teď mám v lednici „na pokusy“ fillo pastry. Mělo by to být těsto, z kterého se dělá baklava. Nezkoušeli jste? Nějaké tipy by se mi hodily.

to Nordy: syfilo těsto je spíše na zdobení, ale zdatný cukrář z toho jistě vyrobí i něco jiného. Jinak se používá filo těsto na šátečky, které se plní mase – ale vlastně i cukrařinou, pamatuji se, že jsme udělali sáček, dali do něj zmrzlinu a rychle to usmažili, samozřejmě se to musí zavázat

75: no když už máte potřebu pořád něco něčím plnit, tak si udělejte biftek obalený pobřišnicí a můžete u přátel bodovat

ano, phyllo testo se da plnit, viz recke restaurace atd.
jinak pokud se vam, mily gastronaute, u pana Cuketky nelibi, nikdo vas nenuti zde travit cas

77: bud je to diskuzní forum k tématu volné v rámci dobrých mravů, nebo je do forum, kde když s někým nesouhlasím, tak ho rovnou smažu ne?! nevím co je závadného na mém vyjádření, že nemám rád Baklawu, to opravdu nechápu

Gastronaut:

nevymýšlejte nesmysly. prozatím se vám podařilo udělat zde rekord – dva smazané komentáře/den. ještě jeden a máte zde utrum. prosím, vzpamatujte se.

nesouhlasit zde můžete bez omezení, jen se u toho nesouhlasení musíte umět chovat. zdejší diskuze měly vždy určitou úroveň a já udělám vše proto, aby to tak zůstalo!

;)

Děkuju moc za doporučení. Ten recept na baklavu vyzkouším – blíží se víkend, tak to bude ideální.

Zatím jsem fillo zkoušela plnit houbami a špenátem a byla to dobrůtka. Ale zajímala mě právě úprava na sladko, to je moje!

Kde se to filo těsto prodává? v řeckých prodejnách? mražené?

Přesně tak. V Olympii na Vinohradech, v Mediterranu na Táborské (Nusle,Praha 4) nebo ve Farahu (arabské a oreintální potraviny) v Myslíkově. Například.

Dík, vyzkouším, do Olympie to mám kousek, ale bojím se tam chodit kvůli financím ;-)

Páni, pár týdnů jsem tu nebyla a přišla jsem o hodně, jak koukám. Taky se přidám k mým oblíbeným croissantům – nedávno jsem se jimi značně přežrala na jednom školení v Top Hotelu Praha. Byly čerstvé a plněné čokoládou a zblajzla jsem hned čtyři najednou. Z těch, které jste ochutnávali, jsem nedávno testovala onen z Rembrandta a musím říct, že v tom hotelu je měli mnohem chutnější.

Nedávno jsem jedl výborný croissant, prý z panérie, potud tedy souhlas, ale předevčírem ochutnaný od Paula mne dost zklamal, byl zřejmě z margarínu, navíc nějak podivně parfémovaného, skoro ovocně, a přitom ve FR jsou paulové jedni z nejlepších…
Ale kam se všichni hrabou na croissanty, ketré jsem blahé paměti kupoval v Tours od nejtlustšího pekaře z celé tržnice…

86. Nevím, jestli jste vy měl předevčírem smůlu nebo já včera štěstí, ale mně se včera Paulův croissant moooooooc zamlouval

Musim podekovat Muffovi za tip na pekarnu proti Dejvicke pasazi, maji tam opravdu vyborne Croissanty a vubec dobre pecivo. Chodim na stridacku tam a do Rembrandt ..tam je zas super pletenec s pekanovymi orechy a javorovym sirupem (kdyz nemam stesti na jeste teply z obchodu tak ho alespon chvilku ozarim, aby se ohral sirup …mnam :)

Dneska jsem narazila na Vasi stranku i diskuzi a musim se pridat ke Kakau – taky nedam dopustit na vonavy, opravdu MASLOVY croissanty z Paula (navic souhlasim i s tim rebarborovym kolacem ;-)).

doporučuji zkusit mňamku od McDonallda, docela dobrý na řetězec

Myslel jsem, že budu za blbce, když budu doporučovat croissant z LIDLu, ale po ochutnávce toho z Panerie zjjišťuju, že jde o jeden a ten samý, z firmy La Lorraine. Mimochodem, v LIDLu (pouze v těch, které mají vlastní pekárnu) ho prodávají za poloviční cenu oproti Panerii…

To: Pan Cuketka
Dobry den,
dnes ráno jsem si na základě vašeho hodnoceni koupil croissant od Rembrandt Donuts a nevycházím z údivu. Vždyť to s croissantem nemá nic společného. Nechápu jak může patřit do té nejlepší trojky na které se všichni shodly.
Vždyť je to takový malý bohoušek, vůbec není nadýchaný, spiš to má blíže k buchtě než croissantu.
Přesto dík za alspoň nějáké hodnocení croissantů.

S pozdravem
Aleš

Komentáře jsou uzavřeny.