Kimchi

Venku už pomalu přituhuje, což je ideální čas pro zbrojení. To jest úzce vymezený interval, kdy můžete vyhledávat společnost podivných jídel a ještě k tomu tvrdit všem ostatním, že si posilujete imunitu… ;)

Lidé se k této disciplíně stavějí porůznu. Někdo se vrhá do ostnatých keřů pro červené bobule, jiný se láduje produkty mléčného kvašení a další to zas jistí horkými a ostrými pokrmy z kotlíků. Všechny pak spojuje víra v udusání jejich obranyschopnosti před sezónou chřipek a nachlazení! ;)

Já na to jdu letos samozřejmě fikaně ale hlavně experimentálně! Krom každodenního pojíždění na bicyklu za každého počasí, se taky snažím odlovit co nejvíc lokálních produktů v mém cyklo-dosahu. Majonézové chlebíčky, šárecký med nebo bio dýně…, prostě všechno, co mi přijde pod ruku ;)

Kimchi z Kladenské

Třeba takový lokální kimchi, které mám k dostání v japonském obchůdku hnedle za rohem.

Kimchi je sice originálně záležitost korejská, pan majitel se ale prodeji věnuje i tak. Tenhle fermentovaný zázrak má spolu s ostatními čerstvými produkty schovaný v dobře zašité chladící vitrínce v hloubi obchodu. A tuším snad správně, že s prodejem pro Čechy se snad ani moc nepočítá.

Mě samotnému to docela trvalo, než jsem se k nákupu poprvé odhodlal. Kimchi totiž přeci jen vypadá opravdu divně. Zelený balíček splasklého čehosi v červené kaluži. Ještě k tomu s podivným znakem na obalu cenou 140,– Kč (za cca 400 g). V restauraci jsem se variacemi setkal již opakovaně a pokaždé to stálo za to. Tak proč to nezkusit i doma ;)

Pokud kimchi neznáte, vězte, že se jedná o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s čili a dalšími přísadami. Má snad několik stovek variant a dělá se nejen v Koreji. To, které jsem získal já obsahovalo čínské zelí, čili papričky v ostrém nálevu, cibulku, bylinky, mořské řasy a tipuji to i na rybí omáčku.

Správně by mělo kimchi fermentovat (=pochodovat) i několik měsíců, tak aby se rozvinulo typické ponožkoidní aroma. Mám ale takový dojem, že tady u nás si s tím do prodeje netroufnou. I proto byla na balíčku vyznačena poměrně krátká spotřeba v rozmezí jednoho týdne.

Přesto je to pro mě vždycky zážitek. Možná i návyk. Jen za poslední dva týdny jsem si zaskočil pro krabičku s balíčkem už třikrát.

Samotné je příjemně aromatické, ostré a jen mírně „zakysané“. Zelí je chrumkavé a nálev extra agilní! V korejské kuchyni se používá buď jako „chuťovka“ vhodná ke všemu, nebo jako doplněk většího jídla – s rýží, s masem nebo se sobem

Právě soba nudle mi ke kimchi sedí nejvíc. Stačí je uvařit, slít, nechat vychladnout a promíchat s pálivou dávkou a máte ten nejlepší sálat na zimu! ;)

Možná tady nosím fermentované zelí do lesa, ale pokud ne a slyšíte dnes o kimchi poprvé a dostali jste na něj chuť – slibte mi, že si najdete nejbližší asijský obchůdek ve vašem okolí a že se tam vypravíte na lov! Vsadím se, že váš očaruje. A kdyby ne, snad ho upotřebíte jinak… Anebo snad rovnou kimchi marathon? ;))) 

Reklama

Komentáře

PONOŽKOIDNÍ AROMA:-))))
Tak jako jsem si nikdy netroufla sníst černé vejce (mj. jiné jsem ho dostala darem od kámošky, poslala jsem ho dál a obávám se, že se z něj stalo putovní :-)), tak nějak asi po kimchi také netoužím. Ovšem výraz pro jeho aroma se vám povedlo:-)

Vypadá NÁDHERNĚ!!!
Asi pro něj také vyrazím i když se ho chystám pochopitleně udělat i letos doma. Recepty, foto i diskuse už tu proběhly.
Je to fakt děsně dobrý!:-)))

Kimchi je čarovný produkt, už jen to, že si připravíte, naložíte a potom pěkně zakopete na vlastní zahrádce, už je samo magické:) Bohužel Kimchi ledničky jsou u nás stále ještě hlasem z budoucnosti, z pochopitelných důvodů. Všem vřele doporučuji, komu se už omrzelo šlapat naše české zelo, bude mile překvapen:)

Kimchi jsem jedla v prazske korejske restauraci Korea House, kam nikdo jiny nez Korejci nechodi a je to vyborne, chutove velice vyvazene palive kysele sladke zeli, ktere vasi chutove bunky obohati na dlouho dobu, v brise zanecha pocit pak jeste dele. Problem pak je uz jen jediny – po tomto pokrmu vam vsechno ostatni prijde bez chuti a zapachu. Kimchi do kazde rodiny

Jeeeeeee, konecne Pan cuketka objevil a odtajnil kimchi. Jsem kimchi zavislak a nehlede na palivost ho muzu v jakemkoli mnozstvi. Jestli muzu doporucit, jeste lepsi nez klasicke zelne kimchi (Baechu Kimchi) je kimchi z celych bilych redkvi (Chonggak Kimchi). Jestli muzu doporucit, tak na nakup podobnych lahudek mam v Praze osvedceny Korea Mart v Gorazdove 3 – ten obchod skryva neskutecne korejske a japonske poklady a spoustu lednic a mrazacku (maji i korejske zmrzliny :-) ).

Jj, pamatuju si ten vyděšený výraz, se kterým se korejci ptali, jestli vím, co dělám, když jsem si na jednom mezinárodním táboře s dovolením nabral sousto kimchi, které nabízeli na ochutnávku (-: Asi už věděli, co to s evropanama obvykle dělá. Naštěstí jsem to už znal předtím a věděl jsem do čeho jdu – chutná mi a děkuji za připomenutí, půjdu ho někam zkusit koupit. K tomu kombi kimchi – soba bych ještě přidal odvar z pořádně zralých ponožek – nějaký dobrý pu-erh (a máme tu Japonsko, Koreu i Čínu pohromadě)

Ja bych kimchi maraton nepodcenoval.. Osobne se mi ten napad libi rozhodne mnohem vic, nez se snazit hodnotit ceske parodie na tiramisu (ano, vim, ze tim vyvolam flamewar, ale prohlasuji, ze se v Cechach neda kvalitni tiramisu zakoupit – aneb co si neudelas sam, to nemas).
Osobne slibuji, v pripade realizace kimchi maratonu (uznavam, ze se nejedna zrovna o mainstreamove zamerenou akci), doneseni vzorku z Modreho Zubu v Jindrisske, Sushi Pointu ve Flore a pokud budou mit, tak i z asijske prodejny na Michelske.

Dáša:

tak nějka, samozřejmě to nevoní přesně jako ponožky :) záleží nma stupni fermentace. tady u nás mám pocit, že to nidky nenechají dojít do extrému :) u mě v obchůdku už vůbec ne ;) podle mě jen prodávají založenou směs k domácímu uložení…

Petulka:

Kimchi do kazde rodiny

!!!! ano :)

Zubabka:

jj, konečně :) nejsem fanda ostrých pokrmů,takže mi o trbalo o něco déle. u kimči ale rád udělám výjimku :)

gorazdova 3 je sranda, ja k se to vyměnilo s tím thajským, který je teď ve rancouzské, půjdu se tam podívat děkuji! :)

carpaccio:

no podle mě to není vůbec blbý nápad. sám pořádný přehled o tom, kde se kimcho nachází v praze nemám, takže pomoc jen uvítám :) myslím že bychom to dali nějak dohromady, teď už jen místo kde ochuntávat :))) vkavárně by to asi nebylo stylové§

hondotit české parodie na tiramisu může být zábavné :) v názoru se ale liším, podle mého jde v praze pořídit dobré tiramisu :)

To nevadí, že to tak nevoní:-) Ale to označení se vám povedlo:-))
Jinak nic proti gustu, např. Puerh mám moc ráda, ale u toho kimchi se obávám, že skutečně dokáže vyvinout „p. aroma“ na mě až příliš silné.

Tátovi takhle balíček kimchi při letu z Koreje explodoval v kufru (-: to bylo radosti. Ale ty nevybuchlý balíčky vedle byly moooc dobrý.

pan Cuketka >
Obavam se, ze ze mnou vyjmenovanych podniku bychom zadnemu nasim prichodem spojenym s konzumaci prevazne ciziho kimchi prilisnou radost nezpusobili.. Takze bych to videl na konzumaci nestylovou, nebo zadnou.. Nic moc – ma nekdo lepsi napad? :)

A poznamku o kvalitnim tiramisu v matce vsech mest beru jako pozvanku.. Po kimchi nam udela tiramisu v tele zajimavou mikrofloru ;)

Dáša:

dokáže .) věřte tomu! :)

Kytka:

lol,,, to muselo být nadělení… divím se že to nezdetekovalina hranicích, jako biologickou zbraň :)

carpaccio:

nene, to by se muselo udělat na nezúčastněné půdě, někde kde sei kimchi a jídlem primárně nezabývají :) takže nakonc možná přeci jen nějaká kavárna… :)

přiznám se, že by mě kimchi děsně bavilo!!!

ad tiramisu – kdo říkal, že se musí chodit do českých podniků a kaváren? ;)

14. jednotlivé druhy kimchi by se degustovaly s kolíčkem na nose a muselo by se dát bacha na směr větru!

pan Cuketka >
To je prave ono nestylove reseni. Na druhou stranu – po degustaci par pekelnych kousku budeme mit stejne vsichni zrak dostatecne rozmlzeny na to, aby nam nedostatek stylu nejak vadil, nemyslite? :)

A s tim tiramisu mne dokonale matete – zatim mi Vase indicie stale napovidaji, ze nejlepsi tiramisu v Praze je takove, ktere si vyrobite pracne sam ze surovin, ktere si dotahnete z dovolene v Italii. Prekvapte mne! :)

jou jou, ja se porad zdrahal, kam pro nej vyrazit, vzheldem k tomu, ze to mam tez za rohem :) tak se tam asi dnes ci zitra stavim :)

A co my mimopražští? Kde mám sehnat kimči v Brně? Jak si ho mám udělat, když nemám zahradu, kde bych ho zakopala? Pomoooc, poraďte mi někdo :)

na výrobu kimči jsem několikrát koukala na satelitu, třeba v korejském paneláčku na balkoně pověšené zelí a kimči v chlaďáku zabudovaném v podlaze, malé dítě si odšoupne víko a pochutnává si na kimči.I na internetu jsou pěkný recepty, na youtube celý postupy i s ředkví, a při domácí výrobě se kimči místo zakopání nacpe do plastových krabic.Originál jsem ještě nechutnala, jenom domácí pokusy.

Ad ponožky:
pane Cé, jsem tu zase po dlouhý době, a moc je mi tu príma, jen těžce nestíhám-
K těm ponožkám mám toto: naše zákony a vyhlášky nepamatují na to, že některé potraviny, které naše vyhlášky neznají, mají svou specifickou dobu zrání, a prostě se prostě do tabulek nevejdou. A tak jsou odkázané k tzv. minimální trvanlivosti, nebo spotřebujte do.
Tak se to dotýká sýrů, šunek, a všech libůstek, které pro nejdokonalejší prožitek musí zrát, a někdy i v nepřístojných podmínkách, aby měly ty správné grády.
Ono se to bohužel podepsalo i na českých specialitách, jako je hermelínek, nebo olomoucká specialita – syrečky. Nedají se prostě koupit takové, aby byly „akorátní“.

23. .-)))
To je vtipné!
Mno, mám kimči přes zimu na balkoně, zastrčené u zdi, v květináči s hlínou. Je mu tam dobře a prospívá.

Poslušně hlásím, že mé panenské kimči bylo právě namícháno! Dle receptu od Pivli – měl jsem ho už nějaký čas, ale teprve teď jsem se k tomu dostal. Mrknul jsem se i na Net, na recepty tam. V podstatě jsem se nechal inspirovat Múzou, šlo tam i jedno jablko a trocha natě rocket.
Paní Jednorožcová nad tím ohrnuje nos už teď (to ta Nam Pla rybí omáčka!), takže budu mít na pojídání kimči asi monopol. Jestli to dobře vykvasí, pak Hurrah!

Kimchi! Musím vzpomínat na kamarády z Koreje, když se s nimi táhne nebezpečná vůně kimči ;) Jednou mi kilové dárkové balení vybuchlo v hotelovém pokoji, protože se nevlezlo do miniledničky – no byla z toho málem aféra, hehe… Jinak se to dělá nejen ze zelí, ale třeba z ředkve a bůhví z čeho ještě ;) Kamzá Hamnidá, Cuketko!

23. Nojo, hlavně to zakopejte do země, pak to teprve bude mít ty správné grády. Tak ať Vám kvasí!!! :-)))

Šlaka, Pivli, kam to mám v Praze zakopat?
Zatím jsem nepřišla na nic lepšího, než se pozvat do korejské rodiny na večeři, ale lidi, to je něco! Kromě zelíčka totiž jsem si naobjednala nudle, a na ty se teda fakt těším.
A kdo tu neznáte žádnou korejskou rodinu, tak si rychle nějakou sežeňte, a domluvte si návštěvu včetně čumění při vaření.
Mimochodem jsem měla možnost asistovat u kazašských přátel při vaření, bylo to famózní. Neumím to opakovat po nich, umím opakovat návštěvu.

Vimaana1:

hledá se korejská rodina!!! :))

kam zakopat? do stromovky! :) do díry po tunleu Blanka přece ;))

To je dobrý nápad, sehnat si korejskou rodinu. Asi to udělaám tak, že brnknu u nás v práci na cizinecké, až nějací Korejci přijdou, pošlou mi je na vyšetření a já je zadrápnu. bez kimči a nudlí nebude vyšetření. Chichi.
Zakopat…pan 1R má zahradu, tam to nebude problém, v Praze snad jedině do parku (a pamatovat si kde), ale aby někdo nevolal mordpartu, že je tam zahrabaná mrtvola…podle odéru.
Kimči…sklípek…balkon…velký květník s hlínou – ideální náhradní řešení. :-)))
Nebo pověsit za okno a modlit se, aby nevybouchlo. ;-)

Pane C. do díry tunelu Blanka néééé! Kimči by se propadlo do hlubin matičky Země! Případně by dělníci kopající tunel záhadně omdlévali. A nebo by tam postavili lázně, protože je tam silný vzduch a léčili by se tam lidé slabí na prsa. ;-)))
Omluva za OT, ale opět mi vytanula na mysli příhoda s převozem zrajícího sýra (Tři muži ve člunu), jehož odér jistému cestujícímu s vizáží příslušníka kasty majitelů pohřebních ústavů jaksi připomínal zesnulé batole…

Já jsem si vezla z Francie značně zralé sýry v příručním zavazadle v letadle. Ten odér prorazil všechny ty fólie, do kterých jsem to zabailia, a klimatizace celou cestu cirkulovala ten voňavej vzduch po celým letadle :o) Naštěstí se nepřišlo na to, odkud to „voní“ :o)

Děkuju za článek o kimči – vůbec to neznám. Zkusím se po nějakém podívat v asijských obchůdcích.

Zdravím, pan Cuketka. Kim-či je moja top chuťovka. Poznám to už pár rokov. V Kórei som ho jedol už na tisíc spôsobov a vždy bolo úžasné. Naozaj, Kim-či chutí lepšie, čím je staršie. Myslím, že Kórea má najlepšiu kuchyňu na svete. Pre mňa určite.

Když jsem tento obchůd poprvé navštívila bylo to čistě z jednoho důvodu,a to,že jsem měla neppřekonatelné nutkání vyzkoušet sushi…Leč,jakmile mé nože spočinuly za prahem,byla jsem tak zmatená,že jsem se tam musela vrátit,ještě několikrát,abych měla veškeré ingredience…(dostala jsem,ještě recepis…obsluha je moc milá…)No a vrámci toho jsem zaostřila svůj zrak právě na tuto vpravdě podivně vyzerajůcí záležitost…Po chvilce váhání skončila v košíku,s tím,že možná zbytečně vyhazuji nemalou sumu…Nicméně opak byl pravdou a taktéž mě to tam,tak dvakrát do měsíce dotáhne…Navíc objevuji stále nové a nové…

hele tak já to zprubnul.
vrazil jsem tam čínský zelí,cibuli a česnek,ředkvičky a zázvor,čili a dokonce i stříkanec rybí omáčky.když to kvasilo,tak to smrdělo jako kurev sedm,ale chuť je lahůdková.

36. + 37. slint, slint. asi taky založím…naložím…
Co nejdříve, než budu mít po víkendu zelí po krk!

pane cuketka,dá se říct,že ano.já mám pálivý jídla rád a tohle je cypovsky dobré.
ještě tam příště nacpu nějakou kapii.
a tak mezi řečí..... schopně se z toho prdí,když je jeden prasisko a sní toho hromadu ,–)

Kimči jí poměrně často můj muž kdesi na severu v kantýně jisté továrny (jsou jejich generální dodavatel) a docela si to pochvaluje; doma jsme to ale zatím nezkoušeli.
A moje první setkání s kimči? Jako malé dítko jsem v knihovně prarodičů objevila jakýsi tristní příběh o dětech ze severní Koreje, jedli kimči, chovali bource morušové a hlavní hrdinku provdali v 9 letech. No síla. ;-)

Já si kimči zase pamatuju z knihy Norberta Frýda Tři malé ženy. Je zajímavé, co člověku utkví 30 let v hlavě.

Mám letos na kimchi nějak smůlu – zkoušel jsem už Hana Trading na Michelské – kimchi jako takové nevedou, mají nějakou japonskou kimchi omáčku – nekoupil jsem a jak to funguje netuším. A dneska jsem zkusil Korea mart v gorazdově a kimchi měli vyprodaný – odnesl jsem si alespoň kilovku nakládanýho zázvoru a skoro dvoukilovej balíček soba nudlí.

44. To mi teď doma neprojde (zkoušel jsem to navrhnout). Ale časem to určitě zkusím.

pro Vladku a další milovníky kimči: Naše firma dováža kimči priamo z koreji, je fakt prima (kimči, korea aj firma). Do Prahy a na severní Moravu se kimči vozí stále, do Brna nic, to je pravda. Môžeš si urobiť výlet do Bratislavy – tam máme maloobchodnú predajnu Seoul Plaza na Bajkalskej ulici oproti futbalovému štadionu. Větší množství potom od nás rovnou ze skladu. Stačí se včas ozvat
katerina@koreafoods.sk

Tady se hlasi jeden kimchi zavislak z NY..:) Ja to objevil kdysi pred lety na Havaji a po navratu marne blahove hledal po obchodech. Az jsem narazil na obrovsky asijsky supermarket (cti asijsky pro asiaty), takze od te doby se u nas doma pravidelne line vune (dle meho nazoru) ci smrad (dle me zeny) tohoto silne navykoveho zazraku. Original muze byt pro spoustu lidi az prilis palivy, tak to nekdy delam tak, ze koupim malou hlavku cinskeho zeli, nakrajim, v mise posypu soli (hodne – par lzic – aby zmeklo), necham pres noc ulezet, proplachnu v cedniku a pote smicham s lahvi kimchi (kupuju zasadne ty nejvetsi, tedy dvoulitrovky). Zpet do sklenic a mate zasobu…

Právě jsem dojedl svoje první kimchi. Další várku založím dnes (už se čínské zelíčko, kedlubna, kus karfiolu a mrkev přes noc koupaly v solné lázni), ale budu tím pádem pár dní bez kimchi. Vzlyk, vzlyk, sob, sob. Moje vlastní vina!

S čím jíst kimči? Dámy a pánové: zkuste k tomu staré dobré české blamborové placky! (Často se jí se syrovým kysaným zelím, takže je to jen kreativní krůček stranou.) Sensationally scrumptious!

Také se přidávám ke gratulacím – já měl dneska zase další zklamání – korea mart v Gorazdovce při mé druhé návštěvě kimchi už podruhé nemá. Já ho snad opravdu naložím doma, maximálně mě z domova vyhoděj i s ním…

ty jo, 1R jste napřed!!! :) na svoje první kimhci se teprve chystám. aktuálně zaměstnávám 10l demižon, ale to je zase jiná story :)))

a jéje, pan Cuketka kvasí o stošest!!!:-)))
Kytka: jděte do toho!!! Nevyhoděj, musíte vysvětlit, že je to vitamínová bomba, prevence proti chřipce. Levná a zdravá!!!
A tááák dobrá!

47.Tosh Aj ja som v NY a chcem byt kimchi zavisla. Poradis suradnice supermarketu??

52: dneska jsem koupil květák, čínské zelí a rybí omáčku (ostatní doma mám) a chystám se k diverzní akci (-:

Jooo, správně, jen do toho! Držím pěsti, chroupajíc misku vykvašeného zelí. Mňam! Já snad udělám aspoň malou sklenici kimchi…jakt to tu čtu…no, polde toho, jestli bych to stihla do dalšího scuku. :-)))
Každopádně, stejně jako jsem přála panu 1R: ať kvasí!

Před chvílí jsem krájel a teď to nechávám přes noc v solném nálevu na balkóně. Zítra budu pokračovat nálevem a pěchováním. Jak dlouho to tak má v teple kvasit?

Zdravim z Long Islandu..! Pokud jsi z „mesta“, tak to mas jednoduche, v Chinatown se pozeptas…Ten „muj“ obchod je tady na LI, v Hempsteadu…Nazev to snad ani zadnej nema, poradne se podivam priste…

Diky za tip na Kladenskou! Jsou tam moc mili. Jen jsem krome kimci musela na nalehani dcerky jeste koupit susenky s motivem koaly…

Tak děkuji zejména Pivli za podporu a recepty, zdá se, že se první kimchi povedlo – použil jsem směs obou odkazovaných receptů + co mi padlo pod ruku – čínské zelí, květák a řapíkatý celer na kousky a přes noc namočené v solném nálevu; na „zálivku“ potom sojovou omáčku, rýžový ocet, rybí omáčku, tři chilli papričky nakrájené na kousky a zbytek tabasca, na drobné kousky nakrájený zázvor – ten asi příště spíš nastrouhám, aby jeho chuť byla rovnoměrnější, prolisovaný česnek, sůl a mletou papriku. To vše jsem pěstí udusal do kameninového hrnce, zakryl obráceným talířkem a navrch zatížil mikrotenovým sáčkem s vodou – příště musím nechat trochu vzduchu, aby sáček plaval na hladině, takto bylo trochu šťávy i nad ním. Po třech dnech v teple v kuchyni je to jedlé, i když to určitě nechám ještě dále kvasit. A téměř to nesmrdělo, cítit to bylo jen když se člověk naklonil nad hrnec a i potom to byla vůně docela příjemná.

Ochutnal jsem pokusně moje Kimchi No2. Disaster! Vůně OK, kvasí OK, ale je to děsně slané!
Kleji v několika jazycích (ne, že bych jich moc ovládal, ale klení se jakýmsi záhadným způsobem jeden naučí velmi záhy).

Namáčel jsem všechnu zeleninu přes noc v prakticky nasyceném roztoku NaCl, ale pak jsem vše pod tekoucí vodou důkladně opláchl a už žádnou sůl do kvasné směsi nepřidával (i když něco je jí v rybí a také sojové omáčce).
Je z toho cesta ven? (Kimči je asi 5 dní staré).

Zkusila bych to podel toshe. promíchat s čerstvým zelím? A moc nesolit.
Asi máte v UK nějak moc slanou sůl. :-)))

62: To zní jako rozumné řešení, nastavit směs nesoleným zelím.
Propláchnutím nyní by se asi vyhodilo hodně dobrého (s vaničkou by se vylilo i dítě, jak se zde praví.)

Helejte, co s tou solí furt blbnete? Jediné co potřebujete je vytvořit takové prostředí, které nevadí bakteriím mléčného kvašení a brání v růstu ostatním. A to je asi tak polífková lžíce soli na litr vody. Když do roztoku namícháte kus roztoku z předešlého dobře vykvašeného, tak možná i míň, bo se bakt. ml. kv. rozjedou rychleji, než tam stačí nalézt něco jiného.

64: Imho ta sůl taky u klasického kysaného zelí zajišťuje to, že zelí pustí dostatek šťávy – u kimchi se zálivka dolévá, ale stejně je potřeba, aby šťávy bylo dost.

60. rádo se stalo, díky patří hlavně panu C., protož tu po roce občerstvil debatu kolem kimči. :-)))
Váše kimči má veselou barvu, tváří se radostně a určo i svou chutí vzbuzuje radostné a blažené pocity.
A to bylo řečí, že to nejde. Tsssss!
:-))))

Tak jsem dnes koupila pekingské zelí, nějakou tu mrkviššku, mega květák a kebludnu neboli kedlubnu, anžto ředkev neměli. Zítra založím a naložím kimči. :-)))
Tomu jeden prostě neodolá, když to tu čte a vidí…

67: Kedlubna se mi (kimči-začátečníkovi!) osvědčila. Tenké plátky.

Dle mé omezené zkušenosti v uleželém kimči chutná vše podobně, složky se navzájem sesnoubily. Předpokládám, že tak tomu má být? Mírný je rozdíl v textůrách. Jen občas jeden zachytí triangl zázvoru, činel chilli v lahodné symfonii Mléčné kysavosti.

Hlavně že pak nenásleduje toaletní vozembouch. :p Ať slouží ku zdraví.

69: do jisté míry ano, ale třeba řapíkatý celer zůstává stále svůj. A plátky zázvoru také, ten příště spíš nastrouhám.

66: jj doma se tvářili, že to nejde a já jim to hlupák chvíli věřil – a pak jsem to prostě udělal a museli to přijmout jako fakt…

Marriage made in Heaven: Fish & Chips + moje kimchi č.2!

Těstíčko z ryby jako obvykle dostali psi – původně prý nebylo určeno k jídlu, ale k ochraně ryby při smažení. A kimchi se náramně pářilo s tučnými brambůrky. Lepší, než ten jejich sladový ocet (malt vinegar). Mmmmm!

73. : :-)))
vaši psi se mají! :-)))
No, kimči je naloženo, vůně po celém bytě, doufám, že mi neujela ruka s rybí omáčkou. Když jsem při pěchování ochutnávala, koštla jsem si chilli papričky. Moooc dobré to bylo. :-))) Tož uvidíme. Hyn se hukáže.

Varování: Kimči je silně návykové!! Teprve druhá várka doma vykvašena a já jsem beznadějně závislý. Včera k obědu, viz č.73, dnes dokonce hned už k snídani.
Nevím, jak to se mnou dopadne…

Nooo, viděl bych to asi takle: Asi tak za měsíc podají sousedi upozornění na policii, že se z bytu jednorožců line hutný ponožkoidní zápach … uvniř policije nalezne vanu plnou dobře vykvašeného kimči a v ní utonulého jednorožce … který byl omámen CO2 při koštování dávky č. 3 své milované potraviny. Tak se anglofouní svět seznámí jak s utopenci, tak kimči.
(Pokud hledáte analogii v Limonádovém Joeovi, hledáte správně :)

To, ze je kimchi navykove vime samozrejme vsichni my zavislaci..ale je fajn, ze to rika zacinajici zavislak..:)
Vitej v nasich radach…:))
A jak nemam kimchi v lednici, citim se tak nejak „nekompletni“..:)

Heh, podařilo se mi pseudokimči … mašel jsem v šupleti zakysanou zaleninu z mých jarních pokusů napodobit něco, co nám dávali v rumunsku … tak jsem to přelil sójovkou, zázvorem a čilli … a je to fajné. :D

Musím si postěžovat!
Kimči bylo sežráno, takže založím dnes na nové.
Snad prokvasí do sobotního fermentovaného scuku…

kimchi je super llen ked mam nanho chut tak ho nikdy neviem zjest cele aj ked to je len maly kelimok pikantne veci jedavam ale toto dokoncit k tomu vypijem aspon velky pohar vody. mnam normalne som dostala chut …

Asi mi něco uniklo, kde můžu v Praze koupit Kimchi??? Díky za radu

V dalším korejském obchodě Arirang na Korunní 47, Praha 2 – Vinohrady :-)

V Korunní? Neznám, ale rád se tam někdy podívám. :)

Já kimči kupuju v obchůdku Korea Mart, v Horazdově ulici, jen pár metrů od Palackého náměstí.
Tamější kimči je vynikající, pouze cena je docela vysoká; malý balení (cca. 3 – 4 porce kimči) tam mají za nějakých 130Kč a velikou několikalitrovou pikslu s kimči té samé značky tam mají přibližně za 330Kč.

Takže si asi brzo zaexperimentuju a zkusím vyrobit nějaké svoje domácí.

Kimči velmi ano, z Kladenské i z Horazdovy, ale tuhle jsem narazil na podobnou věc – sladkokyselé pekingské zelí v hořčičném nálevu (fotka na http://img20.imageshack.us/…rpickled.jpg). Mívají to Vietnamci. Ještě podotek ke kimči – myslím, že se nedělá z čínského zelí, nýbrž z pekingského (pekingské zelí jsou ty podlouhlé, světlezelené hlávky, které jsou všude k mání a zelináři je – chybně – označují jako "čínské zelí). Čínské zelí je menší, jsou to trsy tmavě zelených, lesklých listů s macatými, bílými řapíky (http://cs.wikipedia.org/…/Čínské_zelí). Jinde než ve vietnamských obchodech jsem čínské zelí neviděl, bývá označeno pak-čoi/bak-čoi. Mívají ho v průjezdu nahoře u dejvických šraňků, vedle indické restaurace.

jen malá připomínka – jmenuje se to tu Gorazdova:-) i rýže je tam dobrá:-)

Už se mě pomalu stává kimči závislák.
První dvě podomácku vyrobené várky kimči dopadly vcelku dobře. Řídil jsem se tímhle korejským receptem a nechal to deset dní fermentovat v klasickým zeláku:
http://www.maangchi.com/…/easy-kimchi
pouze korejskou ředkev jsem musel nahradit tou naší klasickou bílou. (S ředkví radši opatrně, čím víc jí tam je tím víc se potom prdí.)

Chuť je skvělá což o to, ale co se pálivosti týče byl jsem trochu zklamanej. V asijských potravinách jsem koupil přímo ony „hot pepper flakes“ použitý ve videu; bohužel i přes ukrutný množství který jsem toho použil je to ostré jen standardně.

Takže se už chystám na kimči verze 3.0, tentokrát s drobným vylepšením, trocha chilli Naga Bih Jolokia by to měla spravit. Viz http://en.wikipedia.org/…lokia_pepper

Patejl: a odkud to chilli máte? :-) přítel zbožňuje vše pálivé a habaňeros nás už omrzely… :D

Vím jen o jediném zdroji u nás, pražském krámku Habanero, mají dokonce i vlastní eshop.
http://www.habanero.cz/kontakt/
Momentálně má krámek kvůli dovolené zavřeno až do 10.4.

Jedinej háček představuje cena, je poněkud přemrštěná. Na druhou stranu je ta paprička tak šíleně pálivá, že jí stejně nikdy není třeba používat větší množství.

Nebo je tu druhá možnost, vypěstovat si vlastní papričky Naga Jolokia, jde to dokonce i přímo doma za oknem. Semínka se dají koupit třeba tu: http://www.chillifarma.cz/seeds.html nebo o něco dráž přímo v Habanero krámku. Zrovna si je nechávám naklíčit.

91: pak nezbývá, než si naložit vlastní, všechny suroviny jsou buď běžně dostupné, nebo trvanlivé, takže se pro ně nemusí do většího města pokaždé.

91: pak nezbývá, než si naložit vlastní, všechny suroviny jsou buď běžně dostupné, nebo trvanlivé, takže se pro ně nemusí do většího města pokaždé.

Zdravím všechny příznivce Kimchee a uživatele Aukra
,
máte-li zájem o pravý Korejský Kimchee nálev, který obsahuje všechny potřebné ingredience k výrobě Kimchee, mrkněte se na tento web: http://aukro.cz/…ee_base.html

Nabízím ho zde již od 210,– za 190g

Děkuji za případný zájem,
sarecka1402

94: Trochu divné, tvrdit, že to máte na webu jediní a že je obvyklá cena 300 (které se s poštovným silně blížíte), když Hana Trade v Michli má tu samou lahvičku na eshopu za 120…
Jinak právě od Hana Trade jsem tento základ na kimchi měl, není to špatné, ale domácí výroba ze základních surovin se mi osvědčila víc.

Tedy, malá sklenička nálevu, který byl vyroben bůhvíjak, za 210Kč je podle mě pěkná zlodějina. Domácí výroba kimčchi je sice trochu pracná, ale zato levná a chuť i pálivost si můžete přizpůsobit dle libosti. Zrovna teď mi v kumbále v zeláku kvasí zhruba 14 litrů velmi ostrého kimči se vším co do toho patří. Sousedi už zase začínají remcat. :D

Znovu odkazuju na osvědčenej korejskej recept:
http://www.maangchi.com/…/easy-kimchi

Co se exotičtějších ingrediencí týče,
v kimčchi je důležitá především rybí omáčka, je levná a dá se sehnat téměř v každých asijských potravinách (V Praze na Evropské se dá koupit dokonce 7dl za 35Kč) a čili směs zvaná hot pepper flakes či hot pepper powder, ty už se shánějí hůř, ale dá se to nahradit buď velkou hromadou čili papriček nebo extrémním množstvím běžného sušeného čili ze supermarketu.
S korejskou ředkví jsem si hlavu nelámal a jednoduše jsem jí nahradil naší bílou ředkví.
Na zahušťování nálevu se používá lepivá rýžová mouka Sweet rice flour, také není k sehnání všude, údajně se dá ale v kimčchi nahradit solamylem, každopádně není to nezbytná ingredience, kimčchi se dá dělat i bez ní, chuť bude prakticky stejná, pouze to bude více vodové.
No a fajnšmekři můžou do směsi přidat i čínskou pažitku u nás známou taky jako česneko-pažitka, sice se u nás nedá koupit čerstvá, ale semena jsou běžně k dostání, takže není problém pěstovat jí třeba v truhlíku za oknem.

Právě jsem dokončil své asi nejlepší kimči. Držel jsem se tohoto postupu:
http://www.youtube.com/watch?…
Doporučuji korejský krámek v Praze v Gorazdově ulici mezi ulicemi Na Moráni a Trojanovou. Naproti je hospoda Locál – tu mohu rovněž vřele doporučit.
V korejském obchodě mají v lednici kimči už hotové, ale je dost drahé.
Koupil jsem tam sáček sladké rýžové mouky 400 g za 30 Kč a pytel pálivé papriky 1 kg za 265 Kč. Mají tam i rybí omáčku.
Držel jsem se věrně postupu, jen mrkev jsem nedával a ředkev nebyla, jo a sépii jsem si také odpustil. Výsledek je víc než dobrý, poprvé není kimči bledé, ale pěkně rudé a má ten správný říz.
Myslím, že pro tu správnou chuť je důležitý poměr ingrediencí, které se mixují, tedy česneku, cibule, zázvoru a rybí omáčky. Domnívám se, že by česnek a cibule neměly přehlušit rybí omáčku, zde je možno experimentovat.
Autorka Maangchi má na YouTube vícero názorných receptů.

A když se vám kimči povede, zkuste třeba tohle, říkám tomu kimči rizoto:
http://www.youtube.com/watch?…
Jde to dobře i z kaktugi kimči, to je z ředkve, které se dělá stejně jako výše uvedené (99), jen místo zelí se nasolí na kostky rozkrájená velká bílá ředkev. Do rizota ji pak ještě kolébkou pořádně rozmělním.
Při výrobě kimči podle tohoto receptu mi konečně došlo, že solení (zelí, ředkev, okurka, …) slouží hlavně k odvodnění zeleniny, pak se sůl vždy důkladně vyplachuje a konečný produkt vůbec slaný není.

Tak smažit to s rejží mě ještě nenapadlo, díky za tip, někdy to vyzkouším.

Jinak krámek v Gorazdově bych spíš nedoporučoval, ze tří korejských krámků v Praze je tenhle rozhodně nejdražší a i výběr je tu celkově menší. Osobně nakupuju ingredience v tom krámku kousek nad Mírákem, jméno ulice si teď nevybavím.

A občas taky v trochu svérázném krámku na Evropské kam zdá se chodí nakupovat hlavně korejci, čecha jsem tam nikdy nakupovat neviděl. Mimochodem, doporučuju tamější zázvorový čaj z Thajska, 16 pytlíků za dvacku, velmi dobré a návykové pití. :-) Mají tam i korejskou variantu tohodle nápoje, bohužel za mnohem vyšší cenu.

A ještě k tomu receptu od Mangchi, Nechat to kvasit jen 1 až 2 dny jak radí je zvěrstvo, to pak vůbec není ono. Osobně to nechávám v zeláku kvasit dva týdny někdy i dýl.

Ja tedy taky delal kimchi podle receptu od Maangchi, ale i kdyz jsem tam dal asi 1/3 zadaneho mnozstvi chilli vlocek, palilo…no hodne :)
V patek jsem si koupil konecne kimchi v Korunni 47, za 130/650g, a musim priznat, ze to moje palilo i vic :)

My děláme kimči sami už nějaký čas, stačí na to bohatě pár plastovejch kontejnerů do lednice, poslední dobou v něm fakt jedem a i z něj vaříme furt dokola polívku (s tofu, cibulkou, a marinovanými plátečky vepřového – neskutečná dobrota dokonalá chuť) a palačinky smažíme – zase cibulka, slanina, vajíčko, mouka, taky úplně dokonalý. A sme strašně spokojený s tím vším.

↪ 103 Dan: Zkuste koupit originál korejské chilli vločky, chutnají úplně jinak než běžně prodávané koření, míň pálí a jsou mnohem paprikovější. 500g balení stálo asi 150,– kč, takže vzhledem k množství i mnohem levnější než běžné koření. Koupila jsem ho právě kvůli množství v receptu, měla jsem podezření, že bude chutnat jinak a ono taky jo.
Na druhou stranu jsem si neuvědomila rozdíl v chuti mezi českým a čínským česnekem, takže první bylo extra česnekové.

skvělé kimchi mají v the sushi baru

pan Cuketka mě svým příspěvkem nalákal na kimči, tak jsem si v Sapě pořídil kilo za 149 Kč. Ostré mám rád, ale měl jsem trošku obavy. Ale bylo to v pohodě, vlastně mě překvapilo, že to až tak nepálilo.
A jinak se nějaké chilli dá pořídit i zde:
http://www.paliveomacky.cz
:-)

Pro ty co by podobné dobroty hledali v Brně – doporučuju zajet na Olomouckou do areálu vietnamské tžnice, budete koukat co se tam všechno dá pořídit! Je tam i jedna taková pani, rodilá korejka, co rozhodně ví zač je toho kimči…

V Praze pak taky v restauraci Lehká hlava – Boršov 2 a Maitrea – týnská ulička 6

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)